La Traviata

20141031-104832.jpg

Am participat, aseară, la premiera operei „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, in regia britanicului Paul Curran. A fost si momentul de deschidere a noii stagiuni, in condițiile in care clădirea Operei a fost renovată iar sonorizarea mult îmbunătățita. Scenografia – destul de simpla, cu elemente clasice dar si unele elemente moderne. In distribuție au strălucit, după părerea mea, Aurelia Florian, in rolul Violettei și Ionuț Pascu -tatăl lui Alfredo. Muzica lui Verdi, dramatica si tulburătoare, așa cum a fost si legătura celebrei „dame cu camelii”, moarta la 22 de ani, cu Dumas fiul.
Amuzant a fost  începutul spectacolului, când celebrul deja dirijor, Alexander Prior (are doar vreo 20 de ani), a descoperit ca pupitrul pe care se aflau notele era cu 25 de centimetri mai înalt si el nu putea sa vadă orchestra! A fost nevoie de 15 minute in care cei de la tehnic sa taie cu flexul o parte din piciorul pupitrului.
Altfel, a fost o atmosfera de sărbătoare. Participarea lui Victor Ponta a dat un semnal de încurajare pentru viitoare proiecte culturale.

49 de gânduri despre “La Traviata

  1. La o asa deschidere de stagiune si la o Triaviata intro versiune moderna s-ar fi dus si afonul Vsile daramite premierul care uite ca in calitate de presedinte „asigurat” are timp si pentru evenimente culturale.
    Asta cu taiatul „piciorului” cu flexul inseamna pe undeva ca de fapt echipa tehnica gaseste instant mai de graba solutii politice . Ma intreb chiar nu s-a comparat inaltimea pupitrului cu aceea a dirijorului, si ar mai fi o chestie chiar fara o repetitie , parca nu suna bine nici pentru un afon.
    Laudabil este insa faptul ca dl. Ponta nu si-a anuntat televiziunile de casa sa inmortalizeze momentul, da asta este laudabil domnule Nastase,cine l-o fi oprit/sfatuit?
    Dar fiecare dupa posibilitati eu am fost la Leul Desertului, Cu Doamna Morgenstein si venerabilul Beligan , intrun rol aplaudat de public dar complect nepotrivit marelui actor.
    La urma nici aici nu s-a ratat momentul politic , la final un domn a oferit un buchet de flori din partea primarului Radu Mazare care nu a catadicsit sa vina personal la spectacol, era probabil in vreun club ne noapte.
    Doar prezenta venerabilul Beligan a salvat momentul deoarece publicul profund nemultumit de gest era cit pe ce sa „dea in Huoooo!”

  2. Am vazut La Traviata acum 2 ani la Opera din Viena .
    Ce deziluzie , prietene , montarea moderna a operei in sine , cu blugi ,in furouri ,cu geci si in picioarele goale pe scena , il facea pe saracul Verdi sa se rascoleasca in mormant , ca micul pe gratar , iar sandramaua aia de constructie ( frumoasa pe din afara ), inauntru e ruina . Scaune rupte care scartzaie cand respiri , closete care put de-ti dau lacrimile , iar bufetul de incinta era ca la CAP Bascau

    tzi ,
    si toate astea la 200 de euro biletul .

  3. Apropo , cine a deschis finantzarea pentru renovarea OPEREI NATZIONALE DIN BUCURESHTI , cumva micul boc sau maidanezul de Cotroceni ? Dl mare filfizof LINGACEANU nu inregistreaza shi aceste fapte cotidiene ? Sunt cit se poate de multzumit de activitatea guvernului Ponta , am vazut in anii trecutzi ,,Traviata” cu Vlad Miritza , spectacolul mi-a placut mult , cladirea mai avea inca insemnele epocii cind a fost construita : pe plafonul salii de spectacol – steaua in cinci coltzuri . Am vazut ca acum a disparut .

  4. @ ZeV,

    esti amuzant, poti fi amuzant desi esti in plina campanie…

    Teoria Big-Bang-ului nu presupune un to inaintea caruia nimic nu are sens deoarece nu exista timp, ci tocmai ca presupune o ciclicitate a Universului, adica eliminarea pana la infinit a timpului in ambele sensuri si care, daca nu are origine, atunci nu are sens decat ca referinta relativa, intre doua evenimente, dar nu absoluta. Totusi, timpul guverneaza! Este categorie filosofica absoluta, alaturi de Spatiu. Apoi, Evolutionismul este o poveste de doi lei, pana acum nu s-au observat specii in trazitie catre alte specii, ci doar adaptari la conditiile locale, specifice, dar in cadrul speciei. Unele specii seamana, dar se comporta inexplicabil diferit, la Traviata nu s-au observat prin sala maimute! Ori poate?

    Savantii nu s-au pliat pe Biserica si nici Biserica pe stiinta, ci ambele conclavuri dau semne jenante de colaborare, fiind in acelasi impas gnostic. Primii au analizat iar acum nu mai pot sintetiza, ceilalti au inceput cu sinteza si cauta, desigur, elementele analizei. Se pot deci casatori caci s-ar completa, doar ca nu asta li se cere si ambii aici, nu onoreaza cererea ci au doar oferta… Oricum, daca stiinta si Biserica ar merge bine, ar avea sustinere totala, absoluta, si alta ne-ar fi viata pe pietroi…

    In astfel de perioade de balamuc se aplica una dintre legile lui Onassis, a te organiza si reorganiza permanent insusindu-ti resursele altora, asta ca sa explic si tratatul transatlantic care il anima decisiv pe unul dintre colegi, pe firul trecut.

    Tu nu intelegi ceea ce stiu demult pana si managerii de campanii electorale, pe planeta se joaca numai la imagine, nu conteaza ca nici stiinta si nici Biserica n-au dreptate, important e sa dea semne ca se potrivesc tot asa cum nu conteaza ca Udrea shopeste cu Bica in timp ce altii o fac singuri, nu?, ci sa se spuna ceva suspicios, sau ca ai lu’ Johannis au palat in Bavaria, ci ca, suspicios, de unde-l au…

    Ei, fata de toate astea conclavurile vin nu cu suspiciuni ci cu certitudini, ei STIU ca Big-Bang-ul si Evolutia sunt adevarate, deci ceva superior, la scara planetara, ceea ce si sunt… Totusi, cum se pot potrivi doua chestii inconsistente formal? Doar ca imagine: se pot alatura…

    Cand oi avea timp si chef poate dupa alegeri voi explica aici cum am gasit eu ca stau lucrurile, apoi vei intelege. Oricum, problema e ca Biserica nu intelege matematica iar Stiinta, religia… Nu-i insa vorba, nici Biserica nu intelege religia in multe cazuri, si nici stiinta natura.

  5. Ultimul slogan electoral? Azi, vineri, mi-a atras atentia un slogan interesant, pentru alegerile de duminica: “V de la Victor, V de la Victorie”, insotit de semnul specific dintre aratatorul si mijlociul degetelor. Am vazut multe sondaje si analize, dar nicio corelatie denominativ-electorala atat de potrivita, Victor-Victorie, ca o predestinare. Politicile sau epocile victoriene au ajuns sa semnifice prosperitatea, dupa numele reginei Victoria (1837-1901), care a dus poporului britanic o lunga perioada de prosperitate. Vor avea si romanii zece ani victorieni? Si AFP se intreaba: Victor Ponta, cu toata viteza inainte catre presedintia Romaniei? Foarte probabil, de altfel, intr-o scrisoare deschisa, candidatul PSD-UNPR-PC a cerut sprijinul oamenilor si ajutorul lui Dumnezeu: pentru a-si duce dreptatea pana la capat, schimbarea va trebui sa fie pana la capat.

  6. Pentru a deveni important propunand evenimente culturale ( targuri de arta moderna sau de carte expozitii , festivale de teatru – opera – cinema ) , in plus , pentru a atrage cunoscatori din toata lumea , trebuie :
    1 ) sa le asiguri conditii minime de securitate pentru un cetatean la aterizarea la Otopeni , adica – servicii de taximetrie si transport in comun certificate si minime de la aeroport in oras – sa eviti criminali – violatori care se reped la turist propunandu-le taxiul lor , sa eviti ca taximetristii sa se bata in fata ta , sa ai un serviciu de autobuz – tren sigur , curat , rapid de la aeroport in oras
    2 ) sa poti face cinci sute de metri pe trotuarul orasului in relativ confort , fara sa fii acostat de cersetori sau prostituate si fara sa fi inconjurat de haite de caini salbatici in plina capitala
    3 ) sa ai hoteluri care , in plus de conditii corecte , sa ceara si preturi civilizate – hotelurile destinate clientelei internationale in Bucuresti sunt mai scumpe decat cele de la Budapesta , Sofia sau orasele germane si spaniole
    4 ) sa poti iesi usor din Capitala , sau spre aeroport , sau spre provincie , pe o retea de transport – ferata sau rutiera – simpla de acces , rapida si sigura , fara a pune in pericol integritatea ta si a familiei tale folosind-o
    Satisface Capitala Romaniei aceste conditii elementare de civilizatie si confort pentru ca un meloman de la Berlin sau un cunoscator de Bach de la Salamanca sa decida ca poate veni , in deplina siguranta , pentru doua nopti , la Bucuresti ?
    Altfel construim , cu aceste spectacole regizate de ” britanici ” si incurajate de ” prim -ministri ” ( nu e treaba lor sa le organizeze ) , simple sate a la Potemkim …

  7. Ma bucur ca am fost in dese randuri la opera in tinerete, pe vremea in care nu contau asa de tare imbracamintea si bijuteriile. Nu mergeam nici eu urat imbracat, dar nu ma comparam cu lumea buna de azi.
    Aurelia Florian mi se pare o soprana peste medie, insa as putea sa o subapreciez deoarece filmuletele cu ea de pe youtube nu au sunetul in inregistrare de studio, ci in priza directa. Ionut Pascu este un bariton bun, dintre aceia care devin cu timpul, cantareti de rezistenta intr-un teatru de opera. Totusi nu m-as hazarda sa zic ca e mare, vocea si rolurile sale m-au trimis direct la Enigarescu si Ohanesian si, cu parere de rau, e sub ei, pare ca ar canta cu un oarecare efort si cam fara „papagal” cum zic cantaretii.Totusi, canta un Rigoletto onorabil. Insa alaturi de o mare, mare soprana, ar putea avea probleme. Imi amintesc de o Tosca, cu Maria Slatinaru Nistor in Tosca. Nu doar ca avea o mare voce, dar canta cu o intensitate de credeam ca ne cade candelabrul operei in cap. Baritonul, adica Scarpia,care era baritonul curent al operei, bun cantaret, dar nu avea o voce de calibrul Mariei Slatinaru, in consecinta el personajul rau, sadic, sinistru, parea un fel de soricel speriat care se invartea in jurul marii soprane si care scotea din cand in cand cate un chitait. Devierea spectacolului catre unul de opera comica, datorita discrepantelor in distributie, a fost desavarsita de tenorul care il canta pe Cavaradossi si el un tenor bunicel dar care, in seara aceea, probabil inhibat de Tosca, in loc sa -si dea drumul la voce si joc pe masura ce spectacolul avansa, el a inceput superb si a inceput sa se inhibe si sa cante din ce in ce mai prost de-a lungul spectacolului, astfel incat, dupa bis si bravo la prima arie, la E lucevan le stelle a reusit un falset ca de mexican, starnind rasete intre spectatori. Pe vremea aceea, Opera Romana avea strategia de a -si asigura in fiecare spectacol cate un cantaret mare, roman sau strain, insa si ceilalti trebuiau sa se straduiasca sa tina aproape. Si pentru ca am vorbit de umor involuntar de opera, va propun cateva „perle negre”, dezastre operetistice.
    http://youtu.be/5k6c4MBG7h8
    http://youtu.be/6hZweYnWdAk
    http://youtu.be/T1blyLl4tiQ

  8. Noua , astora din provincie , ni s-a servit la cina un dans cu doi pulifrici : un libidinos basist si o betziva basista , care cica , candideaza la presedintie …

  9. papasha

    ma faci sa imi amintesc de opera din Odesa … unde scaunele nu scartzaiau.. si care se zice ca este copie a operei din Viena.. Da cred ca o copie infidela – adica mult , mai mult aur!!
    http://dolgopa.files.wordpress.com/2010/06/odessa-opera-theater17.jpg
    ce se vede galben auriu in poza chiar este AUR!!!! Am rams fara aer.. cu o senzatie de pumn in plex .. desi mai vazusem opulenta a la russe …
    http://cultureru.com/wp-content/uploads/2012/10/310.jpg
    scara „de aparat” de la sus zisa opera .. Ma rog aici nu era uar insa in poza nu se vad decoratiile rococo (splendide!!)

    (artistii .. erau buni… Si aveau un bariton -Iago – excelent)

  10. Udrea către Bica:
    – Aseară am fost la operă, fată.
    Bica:
    – Da? Și ce-ai văzut, fată?
    – Carmen de Bizet.
    – Da? Și de cine e, fată?
    – Nu știu precis, da cred că de Verdi.

  11. La traviata înseamnă curtezană de lux.
    Scena cu tăierea pupitrului dirijorului e excelentă…
    Mă bucur că v-ați reluat viața dv. și că predomină în ea activitățile care vă fac plăcere.
    La cât mai multe!

  12. Asta cu scurtarea picioarelor poate fi un semn . Bun !
    Se pare că unor candidaţi li s-a umblat pe acolo şi li s-a pus piedică 😉
    A rămas numai gura de ei/ele …. pus

  13. Mă tot gândesc, Nicadorii nu cumva sunt Nikatorii ? Aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicadori scrie peremptoriu şi simplu: +Cuvântul nicador(i) este un acronim format din primele litere din prenumele a doi dintre autorii asasinatului și primele două litere din numele de familie al celui de-al treilea: Nicolae Constantinescu, Caranica Ion, Doru Belimace. + Dar legionarii de la noi trimit totdeauna şi la vremea antică. Crimele legionarilor (români versus români) au fost comise de fărşăroţi (în ce priveşte numele, vezi declaraţia „Mini ţi escu fărşărot” la ISSUU – Fratia nr 9 10 2012 by Leo Gjata). Ştiţi bine că numele „fărşărot” trimite la Farsala, unde în antichitate avu loc o celebră luptă fratricidă: romani versus romani. S-a creat atunci şi un arhetip cultural ? Probabil că da, faptele urmaşilor dovedesc. În treacăt fie adăugată la tragediile istoriei şi amintirea profesorului Nicolae Iorga, tot dintr-o familie de fărşăroţi se trage, a fost asasinat de către legionari. Istoria este mult mai grea decât dorim noi s-o vedem. Atunci, de ce să nu mergem în antichitate pentru decriptarea cazului asasinării premierului I.G. Duca ? Că a fost o crimă comisă de români contra români este limpede. Există detalii în istoria acestei crime sordide spre a merge în antichitate pentru căutarea motivaţiei nicadorilor/nikatorilor? Da ! Există detaliul imperial, mă refer la imperiul francez, citiţi articolul Wikipediei cu atenţie. Aşa cum presupunea corect Garabet Ibrăileanu, cel puţin o carte a Ideologului primar Volney a influenţat scrierea poeziilor romantice Ruinurile Târgoviştei de Vasile Cârlova, Adio. La Târgovişte de Grigore Alexandrescu, şi O noapte pe ruinele Târgoviştei de Ion Heliade Rădulescu. Vorbim aici despre un romantism al Istoriei mari, în care Ideologia primară este prezentă. Tot la capitolul de Istorie mare, Volney era foarte interesat de imperiile antice din zona pe care nu prea demult preşedintele american George W. Bush o denumea Marele Orient Mijlociu. Eu am vorbit pe blog despre Imperiul Seleucid şi Imperiul Arsacid (ori Parthian). Imperiul Seleucid a fost fondat de către unul dintre epigonii autentici, Seleucus I Nikator (adică Victor). Iată cum arăta harta Imperiului Seleucid la anul 301 înainte de Hristos http://en.wikipedia.org/wiki/File:Seleucid301BC.png Rebeliunea iranianului Arsaces I muşcă adânc din el. Până la urmă, Arsaces I fondează o dinastie (Arsacizii) şi un imperiu propriu. Iată cum arăta Imperiul Arsacid (Parthian) la cea mai mare întindere a sa http://en.wikipedia.org/wiki/File:Parthian_Empire_at_it%27s_greatest_extent.png Arsacizii au avut mai multe ramuri, şi au fost oameni extrem de versatili, chiar atunci când Imperiul lor căzuse (dar au fost regi şi în Armenia). Au durat mult ca familie. Pe unul dintre Arsacizi, un economist foarte capabil (Apostol Arsache), îl întâlnim la noi ca prim ministru interimar (imediat după asasinarea lui Barbu Catargiu şi înainte de instalarea lui Nicolae Creţulescu). În anul 116, bunul nostru împărat Traian atacă Imperiul Arsacid de sub obrocul căruia eliberă Armenia şi Mesopotamia, şi ocupă oraşul Ctesiphon pe Tigru, capitala Imperiului Arsacid, totodată unul dintre cele mai mari oraşe din lumea antică. Dar am uitat să vorbesc despre ce urmează, anume Imperiul Sassanid condus de şapte clanuri ori case feudale Arsacide. La cea mai mare extensie, harta Imperiului Sassanid arăta aşa http://en.wikipedia.org/wiki/Sasanian_Empire#mediaviewer/File:Sassanian_Empire_621_A.D.jpg A durat 400 de ani. Modelul birocratic de administraţie al Imperiului Sassanid a fost preluat apoi şi de administraţia Imperiului Otoman. Să ne întoarcem acum la enigma sintagmei formate prin acea aglutinare de silabe, extrase din nume şi prenume, depre care vorbea Wiki. Avea, pentru cei trei, o semnificaţie. Anume Victorioşii adică Nikatorii. Dar a fost un joc de cuvinte stupid. Îndepărtat la maximum de Ideologia gramaticală elaborată de către Antoine Destutt de Tracy, şi totodată, ştim, incorporată ca un acquis în ideologia naţionalismului românesc. Însă trebuie să reţinem că reacţia sângeroasă şi fratricidă a Nicadorilor a fost îndreptată simbolic împotriva unui imperiu occidental. Din nou spun : Complicată istorie mai avem şi noi !

  14. Serviciile, râul, ramul, planeta și desigur nava ENTERPRISE, prin efortul a doi klingonieni amatori, au conspirat pentru ca doamna Udrea, ATÂT de bună pentru România, să nu acceadă în turul 2 al prezidențialelor .
    Filată și fotografiată, umple ecranul televizorului, internetul și primele pagini ale ziarelor, neprețuita Scufiță Albă – singura poveste pe care și-o mai amintește Băsescu Traian după ce-a golit frigiderul de whisky și de cuburi de gheață .

    (În camera de alături, doamna Maria, tăcută ca de obicei , răsfoiește atentă PAGINI AURII căutând un avocat bun , specializat în divorțuri) .

    Nu mai avem campanie electorală, nu mai avem cătușe –pachet economic (doi arestați la o singură pereche), nu mai avem iarnă, nu mai avem amenințare cu EBOLA, nu mai avem conflict în Ucraina … e liniște, deci mergem la shopping , tocmai la Paris. Mergem la shopping cu candidate la președinție și cu neîndurătoare șefe ale DIICOT, de a căror subțire încruntare din sprâncene tremură lumea. Alegem parfumuri împreună cu ele, luăm micul dejun –o frunză de salată și trei boabe de caviar la 100 euroi – în cameră,dormim în olanda unor așternuturi de 1000 de parai și lăsăm bacșișuri grase hamalului care ne duce rochia de 10 euro la cameră . Ce, e ceva ce nu se potrivește ? Adică în magazinele alea prin care ne-am fâțâit împreună cu doamnele spuneți că nici șervețelul de la toaletă nu costă 10 euro, darmite o rochie ? Și totuși președintele României așa ne-a spus astăzi și părea că e destul de ”bazat”, de parcă … (- ”Îți place rochia mea , pisi? –Ești superbă , Elena … a costat mult? –Nu dragă , un fleac , 10 euro, doar știi că n-am bani , dintr-un salariu de deputată nu-mi permit mai nimic …și despre Cocoș e evident că n-a luat ăia 9 000 000 de euro de care spun procurorii ! -Da′ nu vrei să vin diseară pe la tine totuși , să-i căutăm mai temeinic amândoi ?-Nu , dragă , unde să-i fi ascuns … atâția bani …ar fi trebuit să-i care cu camionul …nu mă supăr însă dacă-mi lași și tu ceva de cheltuială , că până la salariu mai sunt trei zile … ”).

    Vom uita vreo clipă în anii care vor veni după 22 decembrie 2014 rușinea de a fi ales DE DOUĂ ORI acest rebut , această decrepită paiață îndrăgostită , umblând neobosită din televiziune în televiziune să povestească tuturor, aproape fără perdea, mizerabilele lui frământări amoroase ?

  15. S-a creat deja un canal de fraudă electorală în interes băsesc / MAE: +Risc de VOT MULTIPLU ca urmare a deciziei BEC de a se vota cu CI în străinătate.+, Paul Filimon: + Autoritatea Electorală Permanentă DESFIINŢEAZĂ „temerile” MAE+ http://www.romanialibera.ro/politica/politica-alegeri-prezidentiale/mae–risc-de-vot-multiplu-ca-urmare-a-deciziei-bec-de-a-se-vota-cu-ci-in-strainatate–autoritatea-electorala-permanenta-desfiinteaza–temerile–mae-355362

  16. Nu am reusit sa ajung la acest spectacol (nu inca) , n-am gasit bilete. Traviata este una dintre cele mai spumoase creatii ale lui Verdi. Cred ca nu am gasit bilete din cauza lui Victor Ponta, participarea lui anuntata trebuie sa fi mobilizat multi spectatori. Tema spectacolului (si a participarilor mobilizatoare) ramane una perena. Ma intreb daca Victor Ponta a gasit asemanari intre Violetta si Crin Antonescu,

    http://hanulmuschetarilor.wordpress.com/2014/11/01/ce-servicii-servim-la-vot/

  17. http://www.nytimes.com/2014/11/01/world/europe/presidential-candidates-spy-allegations-in-romania-conjure-a-dystopian-past.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=second-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news Un articol din NYT despre cursa prezidenţială în România. Articolul a fost scris de jurnalistul ANDREW HIGGINS. Bineînţeles că numai după consultarea amănunţită cu “experţii” Sorin Ioniţă şi Robert Turcescu. Articolul este pro causa băsistă “până la plăsele”. Se pregăteşte subtil publicul American pentru acuzaţiile de “fraudarea alegerilor” dacă va câştiga Victor Ponta?

  18. off topic, dar diabolic de actual 😉

    Smecherasul sef al natiunii, pre numele sau, Basescu Traian, nu mai tine minte ce a spus cu doar ,,5 minute” in urma.
    De exemplu, nu mai retine ca a jignit Franta, spune, acum, ca relatiile sunt excelente si Corlateanu, minte. 😉
    Sau: Ieri acuza serviciile, azi, le cere, acelorasi servicii, sa-i caute pe cei care au fografiat ,,fetitzele vesele de la Paris” , de ca si cum, ditamai agentii n-au altceva mai bun de facut, decat sa umble dupa paparazzi cu telefon mobil.
    Si asta, in loc sa condamne un act de crasa si flagranta incompatibilitate, CARE DECREDIBILIZEAZA MAGISTRATII ROMANI.
    Dar, il inteleg…cand tragi pantalonii in jos, in public, cuiva, respectivul n-o sa se rusineze niciodata ca are chiloteii rupti, ci, va acuza pe cel care i-a tras pantalonul. Logic. 😉
    Mai mult, le cere sa afle cine a scris intr-un ziar german, jignind (si)Germania.
    Mai, oameni buni, chiar nu mai are bugetul statului bani de o camasa de forta si un calus in gura (ca ne face de rasul lumii ) ? Ponta, dormi ? 😉
    Oameni buni, ce i-a facut Udrea, de l-a transformat intr-un fel de cactus vorbitor ? S-a dus la vrajitoarele Zavorancei si l-a descantat ?
    O fi o reteta specifica de Halloween care te transforma in zombie…cam asa:
    – fum de pucioasa
    – coada de shobolan mort
    -potcoava de rapciuga moarta
    -dinte de buldog batran si muribund
    -fir de par pubian blond
    -lista ingalbenita cu agenti acoperiti
    -gaz de bricheta de aprins flacari de democratie
    -suvitza basesciana pastrata cu sfintenie diabolica de Udrea;
    😉

    PS
    ,,CRUNTA REALITATE – Expertii Bancii Mondiale: “CSM pare sa nu aiba nicio politica specifica pentru coruptia din sectorul de justitie… ICCJ nu a fost capabila sa isi indeplineasca rolul corespunzator…”

    CITITI, SINGURI, RAPORTUL INTEGRAL (pe google).
    Starea justitiei romanesti, dupa 10 ani de basism, este mult mai rea decat pare , unora, la prima vedere a marinarului pe sticla.
    Starea justitiei romane, este exact dupa chipul si asemanarea marinarului si a clonelor sale de la Paris. (Z)

  19. Ce spuneam, atat eu, cat si domnul Coarna ?
    O naveta menita a initia turismul in spatiu, a cam cazut putin in California.
    Oare cati parai s-au risipit astfel, din generoasele plati facute de bogatanii lumii, pentru a prinde un loc pe orbita ? Vor trebui, acum, sa cotizeze si mai multi. (Z)
    La modul foarte serios, cred ca este o problema de alocare incorecta a resurselor lumii…lipseste viziunea, se risipeste enorm pe ,,jucarii” cica inteligente si pe…recuzita de Halloween, pe toata planeta.
    Vad ca oamenilor le place enorm lumea mortilor. Daca isi doresc atat de mult, acolo vor ajunge..dar ma intreb cum se vor distra…
    Cineva, tot se va distra, pana la urma, numele sau este SCARAOTKI. Acesta, are deja un succesor, inca in viata pe Pamant, care va proceda cam asa:
    ,,Gata, pauza s-a terminat, lasati femeile (de la Paris) si bautura cu patru cuburi de gheata si poftiti in cazane…HĂ – HĂ – HĂ.”
    (Z)

  20. Progres?!!

    Azi multi se lauda casunt generatia cea mia scolita din istoria Romaniei. 12 clase , divizii de absolventi de facultate .. ce mai !!

    Insa cam des aud iecsprimari de genul „doispereze/doishpe” fete, calse, milioane, gaini . Doisprezece!!! Masculin ! Nu frmininul douasprezece! Ca se zice doua colege nu doi colege (nici macar Funebrul care revolutiona gramtaica romana cu un coleg doua colege!!).
    Or fi de vina „studiile de gen” si corectitudine apolitica sau doar imbeciliatea ambienta?!

  21. D’aia nu are ursu coada …

    Ma uit pe un articol din Contributors : Doamna de fier care l-a îngenuncheat pe Putin scris de o stea a societatii civile o protejata de-a fiureritezi cu breton, una Otilia Nutu „analist” de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum si Candole Partners.

    Pe scurt : Lituania care era dependenta 100% de gazprom si-a „tras” un terminalul de gaz lichefiat de la Klaipeda care ii permite sa importe gaz lichefiat adus cu metanierele .. de unde poate si vrea. O investie mare – 3 mld euroi dar care se justifica – Litunaia platea cam mult Gazpormului.
    Find vorba de o experta in politici publice in energie si infrastructura ar fi de asteptat ceva analize despre cost si beneficiu da?
    Ei bine nu! Argumentele sunt de maidan : l-a îngenuncheat pe Putin; zilele trecute un submarin rusesc a fost observat în porţiunea suedeză a Mării Baltice; enclava rusească Kaliningrad în coastă şi Armata Roşie la graniţă; direcţie clară, pro-occidentală, i-a tras o palmă zdravănă lui Putin. Excat ca pe maidan :i-a dat o flegma intre ochi si i-a tras si una peste felinare!

    Pia vedti cam de ce noi .. nu?

    Ca la noi nu conteaza rezultatul practic – in cazul de fata spargenrea monopolului Gazprom si restu … Nu la noi conteaza gestu : flegma, palme, injuratura adica „semnalul” .
    Ca la noi majoritatea decizilor „de dreapta” s-au luat dupa principiul „sa dam un semnal provest si vestu ne va da noua carne, lapte bransa oua” A da ma uita: ne va da si lana !!! Merinos cum s-ar zice

    Cu rezultau practic nul sau negativ . De fpta nu prea se doreste un rezultat practic pozitiv ca se poare ca nu ar fi ? Provest? Ca daca n eiese si noua ceva apia e naspa ca nu am sta drepti , nu am avea principii samd

  22. Nici eu n-as fi fost in stare sa le zic mai bine :

    ” Năstase, un intelectual rasat, de un rafinament bizantin, confruntându-se cu un Băsescu rudimentar si patetic. O inteligentă scăpărătoare si educată împotriva unei inteligente de supravietuitor. Un principe contra unui hingher. La final stiti si voi ce s-a întâmplat. Principele a fost trimis de hingher la Jilava. Câstigătorul, ca în mai toate filmele americane, s-a ales cu presedintia si cu fata”
    Buna descriere SOV-ule !

  23. ” Frumoasa venetiana ” Elena Udrea merita respectul nostru 🙂 pentru ambitia ei de a-si depasi predecesoarele : Elena Cuza , Elena Lupescu , Elena Ceausescu … Din pacate pentru ea , a calarit o gloaba !

  24. Alegerile prezidentiale, intre statul de drept si justitia executiva

    Despre alegerile prezidentiale din Romania, al caror prim tur se va desfasura duminica, agentiile de presa straine au scris si scriu in toate tonurile, dar cel mai adesea institutiile de justitie si de informatii sunt numitorul comun. Scandaluri de o altitudine fara precedent, directionate spre Parlament, institutia fundamentala a democratiei, au zguduit campania electorala de la un capat la altul. Puterea executiva prezidentiala si puterea judecatoreasca par sa–si fi dat mana in realizarea unei dictaturi sui generis, justitia executiva, disimulata in stat de drept. Miza primordiala a alegerilor de maine nu va fi de a alege intre un presedinte sau altul, ci intre eliberarea de justitia executiva si revenirea la statul de drept autentic, ale carui izvoare sunt puterea electorala si puterea legislativa.

    Azi, la mai putin de 24 de ore inaintea scrutinului, procurorul sef al parchetului anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, face o declaratie de o politizare extrema: “Exista riscul ca, dupa alegeri, independenta DNA sa fie afectata, daca viitorul presedinte nu va sustine lupta anticoruptie, totul este pierdut.” O invitatie mai clara de a alege continuarea justitiei executive nici ca s-ar putea, si inca sub masca independentei.

    Este binecunoscuta tentatia autonomizarii oricarei puteri, in raport cu sursa sa generativa, vointa populara. O justitie independenta in mod absolut, fara un control electoral sau parlamentar, poate fi o justitie nedreapta, a abuzurilor si ilegalitatilor, pentru care nimeni nu o trage la raspundere. O justitie care-si impleteste forta normativ-coercitiva cu puterea politico-executiva a presedintelui poate fi formula sau definitia perfecta a unei dictaturi. Un stat cu doar doua puteri, executiva si judiciara, nu este un stat de drept, ii lipseste puterea parlamentara, care este reprezentativa pentru puterea sociala. Puterea reprezentativa parlamentar-legislativa confera statului roman legitimitatea consfintita la articolul 1 din legea fundamentala, de “stat de drept, democratic si social”. Statul de drept poate fi reabilitat numai prin votul alegatorilor, care sa spulbere mitul justitiei executive ca “stat de drept”: Inapoi, la Parlament!

  25. Electoratul asanumit ,,basist” este o mica, aproape insignifianta, submultime a electoratului care sustine actiunile institutiilor statului de drept.
    Cei din submultime, aduleaza inca idoli din lemn, cred orice emite un mentor autoritar de la Cotroceni (inca in functie, desi, ilegitima si chiar daca este beat-cel putin de putere) si dispretuiesc profund poporul roman, capacitatea de discernamant a cetatenilor si valorile democratiei.
    Ceilalti, mult mai multi, sunt din toate partidele politice, sau , nu au nici o apartenenta de partid, dar sustin valori comune care au legatura stransa cu Romania. In primul rand, acestia din urma vad in actiunile justitiei un demers necesar PENTRU democratie, nu acte ostile adversarilor politici ai unuia, sau altuia, intr-o campanie asazis nobila (desi cu orice mijloace) de asanare a clasei politice, evident, alta decat casta lor, a basistilor. E adevarat ca unele dosare induc anumite indoieli si prezumtii de interventionism politic, dovada constand si in reactia nu tocmai favorabila a expertilor Bancii Mondiale fata de hibele de profesionalism alel CSM si ICCJ, dar pentru basisti, este irelevanta o eventuala si grava eroare judiciara (vezi cazul Gheorghe Mencinicopschi, sau, al judecatorului Mustata, dar mai sunt multe altele). Prin atitudinea lor, basistii incurajeaza si indeamna la abuz, un lucru extrem de grav. Americanul spune ca ,,mai bine cinci vinovati in libertate, decat un nevinovat in puscarie”. De ce nu adoptam sistemul juridic american -de uz intern si preluam doar partea DE EXPORT a acestui sistem, evident, in scop de coercitie colonizatoare ?
    Pana la urma, eu inca sper ca intelectualul roman va reveni la non-partizanat politic, daca doreste sa influenteze, in sens pozitiv, mentalitatile natiunii. Nu poti sa spui, ca ,,daca scapam de Ponta, totul va fi bine.” Asa spun si antibasistii: ,,daca scapam de Basescu, ne vom uni”.
    Si unii si altii se afla intr-o profunda eroare. Daca nu vom ajunge in stadiul de a gandi nepartizan si consensual, fiecare dintre noi, cu cat mai mult din mintea din dotare, n-avem nicio sansa in fata tavalugului dizovator de democratie pe care noi il confundam cu un (nou),, plan Marshall,,.
    Vom suspecta si acuza mereu adversarii politici de ,,infractionalism,, , ,,bolshevism,, , ,,nazism,, si alte extreme, neincercand sa gandim ceva mai departe si mai mult, sa ne ascultam unii pe altii.
    Ilustrii inaintasi care au crezut in viitorul Romaniei, cred ca se rasucesc in morminte, in aceste triste momente pentru o natiune profund dezbinata. Stim de ce este asa, dar refuzam sa acceptam adevarurile simple.
    Nici macar domnule Liiceanu, candva, un idol pentru mine, nu pare a-si putea depasi limitele unui orgoliu ingust si dispretuitor, in lumina caruia a scris un pomelnic tanguitor la adresa lui Ponta, care este destinat, de fapt, electoratului. Nu invoci, in mod normal, decat mila lui Dumnezeu, nu a unui om in care nici macar nu crezi, decat daca, ori esti arogant si autosuficient, ori un monument de naivitate.
    Pentru mine, in acest moment, nu mai exista, din pacate, idoli, in afara catorva actori renumiti si a unor distinsi profesori universitari care chiar au facut ceva cu impact major pentru medicina si cultura din aceasta tara. Mi-as dori sa cred din nou in domnul Cornea, in domnul Liiceanu, domnul Plesu si altii, dar, dupa atatia ani de dictatura, de toate culorile, nu mai suport niciuna: nici macar dictatura intelectualilor.

  26. Ca si la votul din 2004 care ne-a aratat falia adanca despre care ne-a vorbit atunci cu naduf dl AN, acum sa mai retinem ceva:

    Datorita celor intamplate in ultimii ani cat si datorita profilului candidatilor, votul din turul unu va fi o radiografie cu precizia maxim posibila astazi, a profilului moral si mental al votantilor romani, adica al natiunii noastre

  27. @Adrian B.
    Da, şi a trecut prin Bactriana. La mulţi ani, Ovidiu Bojor ! Bănuiesc că după acele drumuri, academicianul Ovidiu Bojor a făcut rapoarte amănunţite şi către Ministerul nostru de Externe. Respect !

  28. Bre Adrian B

    chiar daca nu reusesti sa ajungi la Opera den Bucale (nu intotdeauna este spre paguba, crede-ma!) asta nu te scuza ptr .. hai sa nu ne le zic cum.

    Ma omule nu se cade sa pui niste Lenutze (a lu Briceag , a lu Udrea) alturi de Elena Doamna!
    Tine minte de la Bizonu’ : in istoria romaneasca este o Elena de mare calitate : Elena Domna , nascuta Rosetti , maritata Cuza , Doamna prin rangul sotului ei (Alexandru Ioan) si mai ales DOAMNA prin caracter; Si pe langa aceasta DOAMNA (par excelence) mai avem o multime de Lenutze …

    Ce faci tu este o impietate … de nescuzat!

  29. ZeV

    electoratul basist este ceva mai vast. Este chiar o multime – care cuprinde chair si insi decenti.. insa influentabili si imprsionabili.

    Naspa este ce va urma …

    Daca totusi Ponta va castiga … ar trebui sa lase duhul balndetii la o parte si sa ii trateze cu cravasa. Unicu limab pe care il inteleg .. pana ce vor stricag capivi sau mai sigur traditionalu’ sarut mana nasule nu mai da pupati-as talpile! Asta nu dinsadism csau razbunare ci doar ptr „responsabilizare” . Asa ca sa inmtelega ca un merge cu un „prinzip” ca cand estei pe calare pe puterre si altu ca cand esti dedesubt.
    Pana ce nu vor guita ca abdica de la bashism – de fapt babuinism – trebne tratati basheste sa le iasa pe nas si pe urechi si sa le intre in spatiul vid dintre urechi!!

  30. Ghitza , multe gaze dar putina gandire!

    Costul transportului via mare la un terminal multiplica pretul gazului crescindul progresiv peste valoare de piata.
    Dar daca te gandesti la un consum casnic atunci doamna si-a rezolvat problema daca-i vreme buna are gaze pentru oua prajite!
    Terminalul insa asigura independenta in tarile baltice fata de rusi si o subjuga de noi furnizori de gaze naturale, sau nu tu erai acela care ne expuneai subjugarea intereselor romanesti celor vestice!
    Mai inteligent era pentru fraierii care aplauda actul respectiv ca doamna sa se asigure cu gaze naturale din sistemul european/gazprom dar si cu terminalul respectiv care in mod sigur nu o are proprietar pe Lituania ci un mare concern elglez sau american probabil.Daca asta ar fi fost solutia Merkel ar fi avut deja citeva terminale identice,dar asa se revede mai bine in ipostaze de distrubuitor european al firmei Gazprom!

  31. Acum se primeste rasplata erorilor grave politice din trecut facute de PNL caci esential va fi:
    1) Ponta si Tariceanu vor incerca sa refaca USL, adica sa readune nr de votanti antibasescu din 2012 si daca aduna 5 milioane, va face praf drepta cu consecintele evidente.
    2) Speranta este totusi reactia tinerilor la ce s-a intamplat azi noapte carora le spun: Asa cum la varsta voastra noi l-am detronat pe Ceausescu este randul vostru sa detronati PSD chiar daca PNL l-a asezat pe tron. Uitati porcariile PNL si votati cu Johannis.

  32. i,l-ați fi văzut pe Președintele nostru (încă în funcțiune!) la un astfel de spectacol? Doar apreciind și-nțelegând cultura unei țări poți s-o ajuți, poți să iei deciziile cele mai bune pentru a-i întinde cu adevărat mâna de ajutor. Mulțumim pentru micro-recenzia spectacolului, pentru imagine.

Lasă un răspuns