Resetarea politicii externe romanesti

Acesta este editorialul meu, din aceasta saptamana, din Jurnalul National:

„Una dintre temele principale de dezbatere in campania pentru prezidentialele din acest an ar fi trebuit sa fie politica externa. Cu atat mai mult cu cat, in jurul nostru, au loc evenimente sau actiuni importante. Din pacate, au fost multe teme parazitare pe agenda publica.

Se incheie o perioada de zece ani ce a stat, de la inceput, sub semnul Axei Bucuresti – Londra – Washington. Care au fost rezultatele? Nu-mi propun sa le analizez aici. Oricum, o analiza a liniilor de politica externa, din acesti ani, se va impune. Si oricum va trebui sa ne raspundem la intrebarea daca pentru Romania este mai utila o situatie de tensiune intre SUA si Rusia (inclusiv in zona noastra), crescand valoarea strategica a tarii noastre in relatia cu americanii sau daca ne-ar fi mai benefica revenirea la o situatie de intelegeri sectoriale ruso-americane, situatie in care anumite interese ale noastre ar putea fi mai bine fructificate. Sau nu? Ramanem doar spectatori in acest joc?

Din pacate, Romania nu dispune, in prezent, de o strategie consensuala referitoare la politica sa externa si la actiunile in planul relatiilor internationale, ceea ce se reflecta atat in performanta sa in plan extern, cat si in relatiile bilaterale. Acest aspect este demonstrat, intre altele, de disputele legate de reprezentarea Romaniei la reuniunile Uniunii Europene sau de blocajele legate de numirea noilor ambasadori.

In opinia mea, viitorul presedinte al Romaniei – sper sa fie Victor Ponta – ar trebui sa redefineasca, impreuna cu MAE, principalele paliere de actiune, pornind de la obiective si de la formulele, deja operationalizate in parteneriate strategice, pentru a identifica oportunitatile politice si economice pe intreg azimutul relatiilor externe. Relatiile cu vecinii ar trebui intarite, bilateral dar si in cadru regional. Balcanii, Marea Neagra, Parteneriatul Estic sunt doar cateva proiecte in care ar trebui sa fim mai ofensivi.

Legaturile cu Uniunea Europeana nu functioneaza inca in conditii de parteneriat egal, desi pentru romani, integrarea europeana a fost vazuta ca o modalitate de a asigura procesul de modernizare accelerata a tarii. Este adevarat, ar trebui sa facem, la randul nostru o regandire a textului constitutional (care reflecta momentul de pregatire a aderarii la UE si la NATO) pentru a fixa parametrii noului statut international al Romaniei.

Contributia noastra la dezvoltarea dreptului international sau a dreptului european este inca firava, participarea noastra la dezbaterea internationala a noilor concepte ce prefigureaza viitoare norme de drept nu este semnificativa – si pentru ca, fara mecanisme de finantare, practic, think-tank-urile romanesti nu pot functiona.

Ar trebui sa revedem si pozitiile noastre, de principiu dar si concrete, fata de comunitatile romanesti din strainatate. La fel, sa valorificam in toate spatiile, interesele noastre economice. Ar trebui sa intelegem, in fine, ca intr-o lume in tot mai puternica competitie, rolul nostru nu este sa facem “ce spune popa…”

79 de gânduri despre “Resetarea politicii externe romanesti

  1. pps
    Sa ne fereasca Cel de Sus de un asteroid buclucas…noi cheltuim pe Deveseluri, silozuri nucleare, portavioane + avioanele F35, etc, intr-o veselie frenetica. Cui foloseste ?
    Dar cine merge pe orbita si vede cat de insignificant si fragil este Pamantul, revine, instantaneu, ..cu picioarele pe pamant. (Z)
    Da, asta ar fi SINGUR MOTIVATIE a unui eventual turism spatial: sa ne revina mintea la cap (admitand ca a fost, vreodata, acolo), simtul masurii si constiinta adevaratelor prioritati pentru omenire.

  2. Din cauza faptului ca sunteti perfect si sunteti detinatorul adevarului absolut vi se intampla sa vedeti opinii contrare sau alte anomalii gen ” libera exprimare ” …

  3. Ieri am urmarit un film interesant : Ultimele zile ale lui Hitler . Un film deosebit , un film document .
    Apoi am rememorat ultimele zile ale lui Ceausescu , desi eram un copil pe vremea aceea .

    Dupa aceea am inchis ochii si m-am gandit la ceva placut : mi-i închipuiam pe Basescu si Udrea cum se pregateau sa fuga cu elicopterul din Curtea Palatului Cotroceni . Langa elicopter , Codruta Kovesi , Livia Stanciu si Florian Coldea ( toti trei cu picioarele in ghips ) asteptau ultimele ordine !!!
    Nutzy Udrea ( imbracata in leopard roz 🙂 si cu parasuta pe spate ) il ruga pe Adriean Vicleanu sa aiba grija de bichonul ei favorit si de colectia de pantofi/genti … Mark Gisheftenstein , aflat la mansa elicopterului , se pregatea sa-i duca pe indragostiti pe aceeasi insula pe care se afla si Elvis Presley , Sadam Hussein , Elodia si Moammar El Gaddafi .

  4. @ZeV 🙂
    Ca de obicei ma fac sa rad.Nu am cum sa te evit atunci cand intru pe blogul domnului Nastase pentru ca esti peste tot.Cinci,sapte,zece postari pe zi,(te invidiez pentru faptul ca ai atat de mult timp liber la dispozitie si te-as invidia si mai mult daca ai uza de el intr-un mod mai inteligent).
    Din cand in cand ti sa-ti exprimi admiratia fata de A.N. si cel putin odata pe saptamana le aduci la cunostina basistilor vazuti si nevazuti,ca acesta este un blog de elita.
    De obicei,(este in firea oamenilor),cei admirati ampreteaza,(intr-o mai mare sau mica masura,caracterul si comportamentul admiratorilor.
    Poate sunt eu miop de nu observ nici urma de ”amprenta” in ceea ce te priveste.:)
    Totusi,pentru ati demonstra ca nu-ti port pica,(eu ii urasc pe politicieni si nu pe admiratorii acestora),iti vand un pont despre cum ai putea sa devi,in timp record, la fel de bogat precum Bill Gates.
    Citindu-ti superficial postarile,mi-am dat seama ca esti,pe acest blog,un fel de ”barometru” al previziunilor neimplinite,(pentru ca nu au nici cea mai mica legatura cu lumea reala)
    Citind mai atent mi-am dat seama ca tot ce ai spus tu ca se va intampla ..sigur,sigur,sigur..s-a intamplat …exact,exact,exact pe dos.
    Abia astept sa ne auzim,cam prin luna martie ca sa analizam impreuna postarile tale din aceasta luna si urmatoarea.
    Pana atunci,poate o sa ai inspiratia sa deschizi arhiva si sa-ti recitesti toate postarile.Crede-ma,merita. 🙂
    Acum ca tocmai ti-ai descoperit uriasul potential pe care-l ai,te rog sa nu te lacomesti in drumul tau spre …Bill Gates.
    Ia-o usor…prima data falimenteaza loteria nationala.
    Iti iei un tovaras de incredere,(de preferat o persoana din familie),cumperi cateva dumnici la rand bilete la 6 din 49 si ii indici respectivului cele 6 numere care…sigur,sigur,sigur…nu vor fi castigatoare.
    La inceput ”harul” tau va fi observant de o masa critica de oameni,apoi vei avea lumea la picioare.Ce Simona Halep,ce Ronaldo,ce Madona?
    Toate reflectoarele vor fi pe tine.
    O perioada agentii bursieri vor face coada la tine la usa.Apoi o sa devi singurul agent bursier din lume si de ce nu,insusi bursa in sine.
    Institute de meteorologie,NASA,ONU,FBI,INTERPOL…toate vor plati bani grei pentru ati consulta previziunile.
    Atentie totusi,pazeste-ti bine spatele! Preotii si prezicatoarele vor intra in faliment si cu siguranta vor incerca sa se razbune. 🙂
    P.S.
    Sfatul meu este s-o lasi mai moale pentru ca indifferent daca tu,ca persoana fizica,(care ai la indemana un singur instrument si anume,votul),te agiti sau nu,ceea ce trebuie sa se intample se va intampla.
    E ca si in cazul atacurilor de panica. 🙂

  5. Precizari pentru dl lector Filipaș, referitor la postările sale de la subiectul „Parlamentul Valahiei….”

    28 octombrie, 11:24pm
    Nu înțeleg de ce îmi e adresata mie aceasta postare.

    29 octombrie, 6:19am
    Lucrez intr-un Institut de pe platforma Măgurele, dar nu la laserul cu performante record de acolo. Am chiar o atitudine critică față de această instalație, deoarece este profilată pe cercetări de fizică teoretică, deci nu poate „absorbi” mai mult de 50 de fizicieni români. Și cifra este una foarte generoasă. Restul fizicienilor, vor veni de pe alte meridiane. Mult mai potrivit pentru noi ar fi fost un laser axat pe aplicații, dar această favoare a fost acordată Cehiei.
    Cu chestia cu „blue sky economy” m-ai dat gata! E suficient să mai strănute un vulcan și s-a dus dracului „blue sky”. Numai un novice în stiinta „pune botul” la aberațiile ecologiștilor cu plată.

  6. Zev,

    Referitor la prima parte a mesajului iti raspund printro simpla intrebare cine a fost mai sus , Eminescu sau Titu Maiorescu.
    Atentie la luceafar nu la steaua romaneasca!

    Referitor votul meu secret la inteligenta dumitale nu inteleg cum de nu cunosti si adevarul.
    Nu ma voi prezenta in prima faza , adica la primul tur.

    Daca pentru turul doi va iesi solutia imposibila reprezentata de oamenii lui Traian incluzind aici si pe Macovei atunci in mod sigur voi vota in turul 2 , PONTA!

    Daca vor ramane pentru turul 2 Ponta si Ion Hannis , desi votul meu nu-l va face pe neamtz presedinte voi vota impotriva lui Ponta !

    Daca vom trai si atunci ,poate si vedea, s-ar putea ca si dumneata peste cinci ani sa te schimbi tot asa cum te-ai schimbat si cu Traienica, daca si eu mai traiesc pina atunci voi vedea atunci !
    Adica eu nu-mi dau votul ca dumneata din abnegatie ci din logica si luciditate!

    PSD.Un punct cistigat sau pierdut de Ponta un punct cit un gol!
    La cit timp dupa alegerea dl. Ponta vor fi amnistiati /”pardonati” PSDistii corupti, sau nu va fi nici un PSDist corupt cu dl Miki si Viorel Hrebe in frunte?

    PSDR.
    Am si un mesaj pentru corectorul meu.care nu-i nici prost dar nici fudul asa este el!.Georgica ai grija ca te impiedici in poale!
    Hai mai fa un exercitiu ” un sot trouve toujours un plus sot qui attaque!
    Eu ma recunosc in ultimul idiot dar cine o fi primul?

  7. George Ban
    Nu toti intelectualii se duc in dreapta. Cei care o fac, sunt si foarte vocali, chiar daca sunt relativ foarte putini.
    Adevaratul intelctual este Acela care incearca sa schimbe lumea, prin influentarea mentalitatilor, facand destinatarii sa creada ca ei insisi au facut-o.
    In preajma anului 1900, in perioada interbelica si mult timp dupa al doilea razboi mondial, in Franta, cei mai multi dintre marii intelectuali (artisti, filosofi, scriitori, etc) erau de stanga. Dar aceia erau motivati de idealuri, pe cand cei (de dreapta) de la noi, se leaga cu lanturi de cliseul numit,,stat de drept”.
    Intr-un fel, drama intelectualilor de dreapta romani consta in faptul ca ei sunt, de fapt, tot de stanga (desi, nu o vor recunoaste niciodata), opunandu-se capitalismului. Capitalismul este, prin definitie, o societate a influentelor mai mult sau mai putin oculte, dovada constand chiar in dosarul EADS, cu adanci ramificatii in capitalismul politic german, pana la cel mai inalt nivel.
    Intr-adevar, ce fac nemtii, este ,,un lucru bine facut”. (Z)
    Dar nu toti se opun capitalismului…unii, se simt foarte bine, survoland Neptunul cu elicopterul, vorba unei colege. Astia, NU AU IDEOLOGIE, ADICA, SUNT SUSTINATORI AI PPE.
    (Z)

  8. George Ban
    octombrie 29, 2014 la 10:02 am

    Intelege cineva, ceva ?
    Vsile vrea sa spuna cam asa:
    ,,Daca esti pontist, nu poti fi anti-basist, pentru ca, pontist si basist inseamna cam acelasi lucru. Daca esti anti-basist, trebuie sa fii, prin definitie, si anti-pontist.
    Prin extensie, trebuie sa fii, ori anti-tot, ori indiferent, numai sa-l votezi pe Yohannis.
    Cam asta este logica distinsului nostru prieten.
    😉

  9. @ ZeV,

    Universul nu tace, dar noi oamenii inca nu stim sa-l ascultam… De fiecare data cand radiotelescoapele capteaza ceva de neinteles, noi consideram ca este un semnal emis de o sursa naturala… asa o fi oare? Acele obiecte cosmice sunt deja de domeniul stand-up cafe-ului, si ca sa dea totusi un raspuns „materialist”, adica stiintific, desi astea doua sunt disjuncte dpdv matematic, baietii inventeaza tot felul de teorii pe care apoi cheltuie alti bani, timp si mijloace ca sa le demostreze cautand prin Univers alt obiect similar care face la fel… Cand nu-l gasesc, numesc asta unitate in diversitate, suna pompos dar treaba intra pe terenul filosofilor si gata, aici se poate admite orice… numai sa curga fonduri pt cercetare.

    Citeam ieri ca pana si Papa recunoaste Big-Bang-ul si Evolutia… Eu stiam ca-i cam slab de minte acceptand poponarii, dar cand spui asta de pe scaunul papal, o cam impui tuturor enoriasilor! Ori, nu cred ca un popa are caderea sa impuna chestii stiintifice… Norocul cel mare este ca savantilor nu le ies calculele cu bilantul energetic al Big-Bang-ului, p-asta Papa n-o stie si oricum n-ar pricepe-o, a vrut doar sa se dea modern, dar au gasit totusi o scapare: materia neagra, apoi pt ca tot nu iese, energia neagra, si tot nu iese asa ca noile interactiuni negre i-ar putea salva… Nu!

    Realitatea e ca nimeni nu stie nimic cata vreme stiinta nu se supune unui formalism, toti pot spune orice, toti au dreptate partial si se inseala in rest.

    Mai nasol: astea nu sunt vremuri propice evolutiei stiintei, conceptele sunt batute in cuie strambe, exista adevarate biserici si conclavuri in jurul unor teorii anapoda, populate cu oameni tot anapoda, exista o media care preseaza publicul cu tampenii inutile care doar ii costa, exista o goana dupa senzational si frivolitate bazate pe o superficialitate cum omenirea n-a mai cunoscut in toata existenta ei. La atata prostie generalizata, eu unul ma mir cum de n-am inceput deja al treilea razbel mondial si cum de mai rezistam in fata Ebolei… Normal, vin si astea incet dar sigur, se vad semnele, se vad eforturile… Nici nu stiu: sa fim optimisti sau pesimisti? Daca suntem optimisti s-ar putea doar sa le amanam si asta-i chiar mai rau caci intre timp ne inmultim, iar daca suntem pesimisti si le acceptam, cel putin nu ne stresam cu chestii imposibile… sau mai bine naivi, sa le ignoram, sa spunem ca tot media e de vina si pune presiune…

    Practic eu nu mai vad solutie viabila a problemei in actuala conjunctura, doar solutii iluzorii, si doar constat cu regret ca prostia a ajuns pana si la Vatican…

  10. Liderii Kurdistanului pun accentul pe Ideologie, pentru a învinge Califatul ! Ei disociază de asemenea sarcinile şi responsabilităţile militare ale diverselor grupuri non-kurde pentru înfrângerea Califatului ! În opinia mea, este cea mai avansată poziţie ideologică exprimată în Orientul Mijlociu ! http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/10/29/il-ne-faut-pas-que-vaincre-l-etat-isiamique-militairement-il-faut-vaincre-son-ideologie_4514379_3214.html

  11. Veridicitatea unui mare număr de “rezultate ale cercetării ştiinţifice” este pusă sub semnul întrebării. Se pare că nimic nu este infailibil pe lumea aceasta. Fără să mai vorbim despre “utilitatea cercetării ştiinţifice” ! Sunt doar bani publici cheltuiţi inutil pentru “realizarea unor cariere ştiinţifice” http://passeurdesciences.blog.lemonde.fr/2014/10/29/un-chercheur-denonce-linutilite-de-nombreux-travaux-scientifiques/

  12. Fragmentarium Politic

    mai incet cu „eroii” . A da moartea directorului Ursu a fots si tragica si a tinut de cateva artocole de CP plus ceva reglemente interioare …

    Insa mai usor cu „erou” Daca te te calca tramvaiul nu prea esti erou ..
    Insa ar mai fi ceva : Ghe Ursu era (la data arestari) tovarsul director Ursu … In 85 directoe inseman ca era si tovarusul Ursu , comunist!
    Cat despre excursile sale in Strinezia … scuze da e cam ciudat toti dizidentii si sopozantaii calatoreau sa bea o cafeluta cu sotii Ierunca in timp ce cetaneii ailalti prostiti de comunism aveau propbele sa vaza Ruse!! Cum sa-r zice dizidentii aveau un regim privilegiat da?!

    Ar mai fi cestia ca denuntu a fots facut de 2 colaboratoare f apropriate . Eu nu am auzit decat de o singura secreatra care si-a dat in gat directorul DAR asta ptr ca directoru a incercat s aiis traga o secretara mdoel mai recent si mai „sport” (dupa care secreatra a bantuit pe holuri vreo 2 ore strinad niste amanunte de roseau si barbatii apoi s-a dus la unii mai „acultatori” A doua zi dorectorul era ridicat!! Delapidare dragutu de el .. )

    Insa cestia ce este bizara este ca Ursu tinea un jurnal politoc la indemana cam tuturor.. Eu asta nu ma facut in anii aia . Fara jurnal si nimic scris ! De abia dupa vreo 12 ani am inceput sa ma afisez pe net .. daca ar fi cum ziceti voi astia „culturnici” ca si azi in Romania ar fi l;a fel ca in RSR sa stii ca nu as aparea pe net .. nu as scrie nimic interpretabil .. Ca in ani aia sa fie unu sa nu stoe asta .. apai era ca tov Ursu : vechi comunist care creedea ca regulile e ptr ailalti!!

    A da si peste toate sa te lasi prins cu ceva valuta … Adica sa zic asa l-a calcat tramvaiul .

    Da ma rog prin deloegare devine si Volodea „erou”

    A da prin anii aia au mai fots facuti chiftele cativa. NMecunoscuti ca deh erau prostime nu „dizidenti”

  13. off topic

    Bravo Victor , bravo Daciana , asta seara la Gadea la emisiune , ati produs CEA MAI MISTO SI CEA MAI TANDRA FOTOGRAFIE DIN CAMPANIE( momentul in care , va tineati de mana , ca niste liceeni , a fost superb ) !!!!

    Fiti-ar consilierii interni si mercenarii externi, ai dracu’ , ii platesti degeaba .
    Cea mai frumoasa ipostaza a campaniei , tot voi doi ati produs-o !!!

    Felicitari voua !

  14. Recent, pe blogul d-lui Dorin Tudoran scriam ca “noi” suntem cei care am facut ce “a spus popa” si nu ce “a facut popa”…Pana aici ne-am intalnit, dar ne despartim la continuarea sustinerii concertate a destinului nostru : Nu cred ca trebuie sa intarim tabara ipocritilor….Ne va fi greu ca in istoria viitoare sa ne spuna careva “Perfidul Dracula”…Decamdata suntem “fraierul Dracula”…destept in SUA si idiot in Romania…
    Problema cred ca tine de “popa”….In penultimul paragraf din materialul dvs. dar si in celelalte anterioare, pareti a ne arata calea de hirotonire totusi. ACEASTA ESTE SI OPINIA MEA : Prin aderarea la NATO si UE am devenit oarecum “preoti de drept”. Acum ar trebui sa devenim si in fapt. DECI nu cred ca trebuie sa ne focalizam pe diferenta dintre “ce face si ce spune popa” ci, ca “popi de drept”, sa restructuram “functia preotiei”…Stiu ca cineva din Occident ar spune ca am pierdut ocazia sa tacem, dar daca ne referim la Mitterrand, poate ca ne pot explica arhivele, inca acoperite…., daca intr-adevar afacerea Haiducu a fost instrumentata din Romania, mai dinspre Est, sau doar francezii doreau sa para mai “americani” decat credeau acestia…Poate nici Jacques Chirac nu aflase, cu atat mai putin Ion Iliescu…..

    PS Cu totii cautam infrigurati solutii de post-cateherisire, cand de fapt noi tocmai am fost hirotonisiti. E drept, cam de multisor, dar sa zicem ca din 2007 incoace am avut ocazia sa ne facem curatenie in curte. E drept, s-a mai curatit pe ici pe colo, s-a mai si murdarit mai tare uneori, dar parem ca totusi suntem pe un trend mai predictibil. Ce trebuie insa sa schimbam major si aici sunt de acord cu tot ce scrieti mai sus, este pozitia noastra “in biserica”. Deci ar trebui ca “DNA-ul” sa fie urmat in succesiunea importantei sociale de “DGA – Directia Globala Antiipocrizie”…Nu se va intampla asta daca vom acorda prioritate, ca pana acum, razboiului intern.

  15. @Fragmentarium politic @Ghiţă
    Nu prea cred eu că era vinovat Nicolae Ceauşescu pentru moartea lui Gheorghe Ursu. În principiu, Nicolae Ceauşescu se opunea omuciderilor (nu şi Elena Ceauşescu : vedeţi moartea naivului genial Marin Preda, cerută de ea, pentru că acesta se pregătea să deschidă un dosar amănunţit al patriotismului lui Ceauşescu, în care Marin Preda credea, dar Elena Ceuşescu ştia mai multe despre filiera belakunistă, vedeţi romanul „Nepoţii oltenilor” scris de Nagy István). Gheorghe Ursu era patriot român – tot atât de mult cât Nicolae Ceauşescu –, a refuzat în constant să fabuleze şi să inventeze pe tema „holocaustului din Basarabia” aşa cum i se cerea din exterior – lăsatul liber în străinătate a fost nefast pentru el, pentru că a fost pus în asemenea situaţii de liber arbitru-, şi acest refuz i-a determinat pe cei din străinătate să-i dicteze moartea, folosind serviciile unui tip complet dezaxat, închis împreună cu el. Cred că fiul lui Gheorghe Ursu merge pe o pistă greşită. Nici măcar greva foamei nu te ajută „să avansezi” pe o pistă greşită

  16. @Ghita Bizonu’, mai Ghita nu ma privi lumea numai prin vizorul tancului. Aici nu e vorba despre cum era Gheoghe Ursu ca individ si de cati hormoni avea el, ci de faptul ca, fiind condamnat si incarcerat a fost asasinat de o gasca locala de securisti, intr-un mod oribil, chiar si impotriva legislatiei si practicii vremii.

  17. Este evident pentru toata lumea ca rezultatele politicii noastre externe pe axa Bucuresti-Londra-Washington sunt nule (motivele au fost deja creionate in parte).
    Cat despre intrebarea referitoare la eventualul avantaj care ar decurge pentru Romania in urma unei tensiuni intre Rusia si SUA, raspunsul este si aici clar: nimeni de pe glob nu ar avea ceva de castigat. Deja sanctiunile economice impuse Rusiei (la indemnul si sub presiunea Statelor Unite, bineinteles) s-au intors impotriva Europei, incetinind ritmul de crestere economica, existand chiar riscul reintrarii in recesiune (inclusiv pentru noi).
    Trebuie sa fim realisti si in ceea ce priveste valoarea strategica a tarii noastre in relatia cu americanii : Romania nu are forta sa se joace de-a eminenta cenusie ! Singurul lucru pe care-l poate face este sa nu antagonizeze puterile din zona, inclusiv Rusia.

  18. Sadicul ,
    domnule aveti pielea groasa , identica cu pielea unui rinocer , va lipseste cornul , la taiat basescu ca suport pentru udrea!

    Ma repet , ce tupeu aveti sa-l criticati pe Zev. dumneavoastra chiar nu incercati sa va uitati intro oglinda cit de cit perfecta ?

    Dumneavoastra nu va vedeti in utimii 10 ani ca un zev, nu va este rusine ca ati facut si ca inca activati in armata de propagandisti a unor lichele politice?

    Nici in ceasul al 13lea nu va turnati cenusa in cap , , ce-i si cu rino cherry astia fara corn!

  19. TR-2014,

    Ghitza in nemutumirea oferita de democratia romaneasca mai are patinari nostalgice , si confunta eroismul lui Vasile Roaita cu eroismul real al omului altruist care impotriva tuturor , denunta tocmai nemultimirile gloatei care ignora mesajul si eroul!

  20. @ Titus Filipas, octombrie 30, 2014 la 11:08 am

    Imi cer scuze ca va zic, domnule profesor, dar observ ca v-ati….dedublat…?

    Sincer nu vad scopul, mai ales ca-i raspundeti lui…blogideologic……

    Care-i ideea….???

Lasă un răspuns