Parlamentul Valahiei, in urma cu 170 de ani

20141027-153228.jpg

Zilele acestea, Parlamentul a avut o activitate deosebita, intrerupandu-si activitatea in teritoriu. In acest context, m-am gândit sa va arat cum arata Parlamentul Valahiei in urma cu 170 de ani. Imaginea alăturată am preluat-o din revista „L’Ilustration”, nr. 60 din 1844. Interesantă imagine…Sa nu ma intrebati insa ce discutau…

49 de gânduri despre “Parlamentul Valahiei, in urma cu 170 de ani

  1. Mie mi se pare suficient și -probabil – și eficient.Un salt peste timp oare ce semnificație să aibă ? Cu tot respectul mi se pare revoltător prin confuzia-i și ineficiența-i crasă, totul pe fondul dispersiei responsabilității personale

  2. D-le Adrian Năstase, în calitatea dvs. de personalitate marcantă a societății românești vă revine sarcina de a fi mai activ în găsirea unei soluții pentru profesionalizarea Parlamentului. Ideea vă aparține, în schimb simpla introducere a votului pe liste, așa cum ați spus dvs. cu ceva timp în urmă, nu cred că-i suficientă.

  3. Mortal!
    Umorul și celebra noastră accepțiune a fatalității fac mai mult decât atacul de cavalerie contra tancurilor, admirat de unii dintre conaționalii noștrii la niște foști vecini!

  4. Are dreptate Băsescu Traian … Dacă se mută acolo unde trebuie să se mute , vecinii lui vor fi deranjaţi în permanenţă de fel şi fel de controale şi nu vor avea linişte de fel ; ştiu asta de la ruda lui prin alianţă , Bercea Mondialu’ , care se plânge că şi „colegii ” lui de locuinţă sunt în permanenţă sâcâiţi ne nişte unii care vin să dea saltelele deoparte şi să caute telefoane mobile prin cotloane !

    În ceea ce priveşte ” tema „, părerea mea este că domnul din stânga celui întors cu spatele la ilustrator şi plasat în centru tocmai a deschis laptopul .

  5. La 1 iulie 1831 si 6 luni mai tarziu in Valahia(Tara Românească) si Moldova se adoptau Regulamentele Organice sub conducerea lui Pavel Kisseleff.Organizarea de Stat conform Regulamentelor Organice se baza pe principiul separatie puterilor in stat. Adunarea Obsteasca Ordinara si compunea in Valahia din 42 de membri, iar cea diin Moldova , din 35 membri. In adunari erau membri de drept, datorita functiunilor ce le detineau, mitropolitii si episcopii. Ceilalti deputati erau alesi dintre boieri, iar corpul electoral era alcatuit numai din boieri, cum prevedea art 45 si 46 din Regulamentul Organic al Valahiei si art. 48 si 49 din Regulamemnntul Moldovei.Alegatorii pt. deputatii de judete erau boierii si feciorii de boieri, de minim 25 de ani, proprietarii de mosii domicilati in judetele respective.Presedintele Adunarii era Mitropolituul tarii.Membrii erau:
    1. episcopii
    2. boierii de treapta I:20 in Valahia si 6-7 de treapta I si a II-a in Moldova, in vârsta de minim 30 de ani, pamânteni sau âmpamânteniti, după vechiul obicei
    3.19 deputati ai judetelor în Valahia(cate unul de judet si unul alCraiovei, 16 in Moldova
    Adunarea isi alegea biroul din 2 secretarI si 2 secretarI supleanti.MINISTRII NU PUTEAU FI MEMBRI AI ADUNARII!( asta da principiul separatiei puterii legislative de cea executiva, ceea ce eu sustin de 20 de ani!!!). Deputatii puteau fi numiti în orice alte slujbe ale statului, fara sa+si piarda fara sa-si piarda mandatul.
    Voi reveni cu initiativa legilativa si modalitatile de vot!

    PS:Multumesc dlui Adrian Nastase pt. provocare si cerandu-mi scuze ca la lansarea cartii sale :”Cele două Românii”, nu eram in Bucuresti, sper să o găsesc la Fundatia N Titulescu!

  6. Când l-am auzit astazi pe Ponta propunandu-l pe George Maior ca PM , m-a luat cu frisoane !!!

    Oare individul asta e chiar asa un kretin cu mintea ingusta ? Mai ramane s-o propuna pe Kovesi , Macovei si Zagrean …

  7. Draga vechi prieten , este o erezie sa compari parlamentarii valahi de alta data , cu pitecantropii de lipitori gretoase , de astazi .
    Mi s-au umflat galcile de cand tot cer , ca prostu’-n balci , explicatii de cum s-a ajuns aici .
    Nu stiu pe cine sa critic , sa injur si sa blestem dar, votul uninominal a distrus Tara , si , indirect l-a facut pe bas(secu) cu slugile lui , stapanul inelelor .
    Delicat subiect !

  8. Oare cine incaleca jiltul acela din fundal ? Si cine era gramaticul/scribul acela ? Care erau boierii tradatori ? Cine era ” Seful Parlamentului ” ( Zgonea ) ? Care era Hrebenciucul lor ?

    Rugam explicatii !!! 🙂

  9. DIN INEPUIZABILA ÎNŢELEPCIUNE POPULARĂ

    Mai ună seară un ţăran remarca, în direct, la Antena 3 : “Politicienii sunt ca porumbeii : cât îs pe pământ ciugulesc din palmă iar când se-nalţă, se găinăţează pe capetele noastre.”

  10. Nici acum nu-mi dau seama! Ce-a fost? Curaj s-au altceva? Explicati-ne dumneavoastra cel care in opinia mea sunteti singurul PM DIN 89 PANA ASTAZI!

  11. „Regulamentele Organice sub conducerea lui Pavel Kisseleff.” Nu. Sub protectoratul rusesc, reprezentat prin generalul Pavel Kisseleff. Însă redactarea conţinutului a fost un proces eminamente românesc, gândit de inteligenţa ideologică autohtonă şi naţionalistă, dar cunoscând foarte bine paradigma vest-europeană de modernitate, ca Ideologie, şi totodată ca Epistemă. Când totul s-a terminat şi deputaţii românii au luat vacanţă, perfidul general Kisseleff adăugă de la el însuşi un codicil secret care prevedea rusificarea principatelor. Cel care a descoperit, indignat şi mirat, codicilul, a fost Ioan Eliade Rădulescu. Pentru că era tipograf, şi la tipografia lui trebuia să se tipărească Regulamentul organic ca să fie popularizat şi cunoscut de către populaţia autohtonă. Aranjamentul acesta implicând tipografia lui Eliade fusese făcut încă de boierul vechi şi luminat Dinicu Golescu, aflat în relaţii excelente cu ofiţerii superiori ruşi. Cadrul a fost Sibiul, unde Dinicu Golescu şi Eliade merseseră la anul 1828 ca să tipărească Gramatica românească scrisă de Eliade pentru Şcoala de la Sfântu Sava după modelele europene ideologice oferite de gramatica filosofică a lui Condillac şi de gramatica generală a lui Destutt de Tracy. Dar Sibiul era ocupat atunci de armata rusească. Dinicu Golescu a recunoscut personaje din Statul Major pe care le cunoştea din alte raiduri ale ruşilor în principate. Eliade povesteşte despre toate acestea în cartea de memorialistică Echilibrul între antiteze, publicată la anul 1859. Eliade îl informează despre codicilul secret de rusificare pe domnitorul de atunci din Ţara Românească, un Alexandru Grigore Ghica din familia nobilă a Ghiculeştilor patrioţi. Domnitorul român a depus atunci un demers diplomatic extraordinar pe lângă generalul Pavel Kisseleff ca să retragă codicilul secret care mergea în contra intereselor autohtonilor. Fiind prins „cu ocaua mică” dar jucând totuşi fair play, generalul Kisseleff a retras codicilul de rusificare. În final l-a întrebat pe domnitorul român : “Cine-i acest Eliade, şi ce industrii are ?”

  12. Cracterele erau, probabil, identice sau apropiate perioadei actuale. In ceea ce priveste nivelul intelectual (relativ), nu cred ca putem gasi unul atat de slab decat, poate, pe la MAN (si acolo pe alocuri)…
    Iar numarul parlamentarilor actuali este, presupun, maximum maximorum in toata istoria Romaniei.

  13. Interesant, vad o singura camera, deci presupun ca era Parlament unicameral. Sau poate erau si senatorii inghesuiti acolo, pentru a minimiza cheltuielile…Judecind dupa palarii, vad un ofiter, doua fesuri turcesti, si mai multe clopuri de popa. Restul par a fi imbracati destul de „occidental”. Sunt curios ce subiecte dezbateau pe vremea aia, si cita imunitate aveau parlamentarii in fata legii.

  14. Adrian B.
    De ce nu-ti place George Maior ?
    Este un fel de Ioan Rus, mult mai bine informat. (Z)
    Informatia inseamna putere. Este nevoie de o putere si mai mare pentru a-l putea contracara pe Basescu. Altfel, votam degeaba.

  15. La cate gafe a facut si face de doi ani domnul Ponta ,clona varianta 2014 a domnului Ciorbea din 1997 , m-as mira sa castige ….

  16. @ZeV
    Eu vorbesc despre prabusirea zidului Berlinului si tu ma provoci sa vorbesc despre caramizile din acel zid. 🙂
    PSD,PNL,PDL,PMP,PPDD,UDMR…doar niste frunze ofilite ce urmeaza a fi maturate in perioada urmatoare.
    THE GAME IS OVER!

  17. imagina plima de semnificatii este foarte bine ca ne mai aduceti aminte de inaintasi , ca in ultimi ani istoria a fost cALCATA IN PICIOARE.

  18. Ca sa fim citusi de putin corecti parlamentul Valahiei era de fapt parlamentul Domnului Tarii Romanesti , si sa nu uitam ca inca starea legiferata de fanariotul Mavrocordat de tarani liberi fusese inlocuita dupa revolutia de la 1821 de domnitorii pamanteni cu starea taranului legat de mosie , asa ca parlamentul era complet nereprezentativ., sau reprezentativ numai marilor boieri!
    Acum colegul de mai sus spune rautacios „ca nu erau 300” pai trei sute se raporteraza la Romania mare , in fine Romania ciuntita de nemti,rusi,ukrainieni si bulgari.
    As dori sa amintesc „anti-parlamentarilor” ca nu numarul conteaza ci calitatea oamenilor alesi, sau nu mai avem de unde alege?
    Adrian B incepe sa fie din ce in ce mai surprins , fara sa fiu surprins .cred ca miscarea aceasta este una labila pe care premierul o va indrepta, cu Dl. Maior in frunte , continuatorul expertizei basesi in dosare de santaj politic ,dl Ponta va indeparta eventualul cal de bataie si nu va mai regasi in Maior un Acar Paun, ci altceva.
    Cu un POSD rastignit cred mai departe in varianta alegerii unui PM din aparenta opozitie ghidonata de Tariceanu, in mod contrar vai de dl. Ponta!

  19. „Regulamentele Organice sub conducerea lui Pavel Kisseleff” / Nu. Sub protectoratul rusesc, reprezentat prin generalul Pavel Kisseleff. Însă redactarea conţinutului Regulamentelor Organice a fost un proces eminamente românesc, gândit de inteligenţa ideologică autohtonă şi naţionalistă, ea cunoscând de asemenea foarte bine paradigma vest-europeană de modernitate ca Ideologie şi totodată ca Epistemă. Când redactarea s-a terminat şi deputaţii români au luat vacanţă, perfidul general Kisseleff adăugă de la el însuşi un codicil secret care prevedea rusificarea principatelor. Cel care a descoperit, indignat şi mirat, codicilul, a fost Ioan Eliade Rădulescu. Pentru că era tipograf, iar la tipografia lui cu drept de monopol trebuia să se tipărească Regulamentul Organic, ca să fie popularizat şi cunoscut de populaţia autohtonă. Aranjamentul acesta implicând tipografia lui Eliade fusese făcut încă de boierul vechi şi luminat Dinicu Golescu, aflat în relaţii excelente cu ofiţerii superiori ruşi. Cadrul a fost Sibiul, unde Dinicu Golescu şi Eliade merseseră la anul 1828 ca să tipărească Gramatica românească scrisă de Eliade pentru Şcoala de la Sfântu Sava urmând modele metodologice europene oferite de gramatica filosofică a lui Condillac şi de gramatica generală a lui Destutt de Tracy. Dar Sibiul era ocupat atunci de armata rusească. Dinicu Golescu a recunoscut personaje din Statul Major pe care le cunoştea din alte raiduri ale ruşilor în principate. Aflând perspectivele în Valahia după discuţiile cu ofiţeri ruşi, bătrânul şi înţeleptul boier Dinicu Golescu îi spune lui Eliade să îşi cumpere o tipografie proprie la întoarcerea în Bucureşti, dacă vrea să devină bogat. Unica tipografie existentă atunci în Bucureşti avea dreptul de monopol, totuşi nu făcea bani. Motivul ? Nu se făceau tipărituri multe pentru că nu exista o gramatică românească lămuritoare. Abia cu apariţia Gramaticii de la Sibiu începe să crească practic exponenţial numărul tipăriturilor româneşti începând cu anul 1929. Aflat în posesia dreptului de monopol, confraţii literari mai tineri încep să îl critice pe Eliade. La această critică, Eliade răspundea prin celebra replică : „Scrieţi, băieţi, numai scrieţi!” cu semnificaţia implicită „Vă public şi gratuit dacă scrieţi ceva frumos”. Eliade citea cu multă atenţie tot ce primea la tipărit. Eliade îl informează despre codicilul secret de rusificare pe domnitorul de atunci din Ţara Românească, un Alexandru Grigore Ghica din familia nobilă a patrioţilor Ghiculeşti. Domnitorul român a depus atunci un demers diplomatic extraordinar pe lângă generalul Pavel Kisseleff ca să retragă codicilul secret ce mergea în contra intereselor autohtonilor. Fiind prins „cu ocaua mică” dar jucând totuşi fair play, generalul Kisseleff a retras codicilul de rusificare. În final l-a întrebat pe domnitorul român : “Cine-i acest Eliade, şi ce industrii are ?” Kisseleff face apoi tot posibilul (şi îi venea chiar uşor!) pentru ca modelul economic gândit de boierul Dinicu Golescu spre îmbogăţirea lui Eliade să nu se împlinească. Eliade povesteşte despre acestea în cartea lui de memorialistică Echilibrul între antiteze, publicată la 1859.

  20. @ Han Ioannis, de pe firul anterior:

    Nu-i asa cum vor antenele, daca ICCJ il declara pe Johannis incompatibil dupa trei luni de la preluarea mandatului sa zicem, acesta trebuie sa demisioneze si functia va reveni candidatului de pe locul doi, adica Ponta. Nu se vor reorganiza alte prezidentiale. Amuzant este ca Viorel devine astfel presedinte atat daca va castiga alegerile cat si daca le va pierde!!!

    Juridic insa PSD are parte de fiori reci: daca Johannis va fi declarat incompatibil oricand dupa inceperea mandatului, hotararea nu se aplica retroactiv si deci totul e un mare fas deoarece timp de trei ani desigur ca nu va mai avea la ce sa candideze fiind presedinte in functie iar pana in 2019 vor fi trecut cei trei ani si deci va putea candida din nou. Deoarece insa legea spune ca nu mai poate ocupa o pozitie eligibila, va demisiona insa pana atunci el va fi fortat deja un amendament care sa-i asigure continuarea mandatului, doar nu e fraier…

    Oricum insa, cu asa legislatie parlamentul ar trebui sa scuipe singur in sus si apoi sa astepte resemnat… Daca dupa 25 de ani pot apare asemenea situatii imbecile, inseamna ca vorbim despre imbecili… Nu exista o lume perfecta, inteleg desi nu admit ciordeala, dar treburile importante trebuie totusi facute profesionist.

  21. sadicu
    Sa inteleg ca partidele politice vor fi scoase in afara legii, in Romania ?
    Sau vor forma un mare partid politic, prin fuziune, ca in China, asa cum visa, candva Ion Iliescu ? (Z)
    Pana la urma, niste reguli minimale tot vor trebui respectate, daca vrei sa-ti mearga afacerea. Altfel, va trebui sa ne reprofilam pe IT si sa ne angajam la Microsoft, sau, in domeniul gazelor de sist, pentru a deveni ,,independenti”. (Z)
    ps
    Mai in gluma, mai in serios, trebuie sa remarcam puseul de exaltare al doamnei Andreea Paul Vass (o amica de-a mea, virtuala n.r.) , care a spus la Cluj: ,,Votati, Ponta !”. Posibil sa fi avut o sclipire de sinceritate involuntara.
    ..Oricum, domnul Blaga nu are o parere prea buna despre liberali, din moment ce a barfit la o anumita ambasada ca ,,Antonescu este lenes” si ca ,,Ludovic Orban ar trebui arestat”.
    Dar Blaga este mic copil fata de Maica Tereza Macovei , cea care a spus lucruri nu tocmai placute despre magistratii romani. (Z)
    Asa ca, domnule sadic, spun si eu, romanilor: ,,Votati CU dreapta !”. (Z)

  22. Fragmantarium se complica in tot felul de scenarii complicate de campanie, netinand cont ca in ecuatia alegerilor intra, pe post de (multe) necunoscute, oamenii. Milioane de oameni. Oameni simpli, care gandesc in termeni mai putin sofisticati, dar care detin, de la mama natura, un bun simt nativ. E adevarat, in ultimii 25 de ani, ne-a mai inselat ,,mirosul”, dar omul, din greseli invata (spre deosebire de majoritatea politicienilor). Oamenii, deja si-au stabilit ,,tintele” de vot/anti-vot, sau, nu vor vota deloc.
    De exemplu, ei vad foarte bine cum arata un presedinte descreierat, care nu mai simuleaza nici o aparenta, devenit, din presedinte al tuturor romanilor (presupunand ca a fost vreodata) , presedintele personal al Elenei Udrea, la orice iesire la o bere, in bloc, a intregului partid ,,popular”.
    Practic, Traian Basescu a devenit un perfect agent electoral al lui Victor Ponta, dar il voi dezamagi pe Doru Coarna: nu va deveni premier. (Z)
    In rest, ne jucam cu vorbe mari, pe care, abia de le intelegem noi, daramite masa de votanti. (Z)
    Lucrurile sunt extrem de simple: avem de ales intre:
    -promotorii proiectului USL (proiect cu sanse mari de a fi continuat) si:
    -mlastina pepeista care a dizolvat dreapta in non-ideologie, care tinde sa afunde Romania in obedienta coloniala, relativizare valorica, promiscuitate politica si morala, tradare de tara si ura perpetua impotriva propriilor cetateni, mai ales a acelora care se cred inca romani. Acestora din urma, politicienii le zambesc perfid in campanii, tinand, totodata, cutitul si…bibliile de buzunar la spate.
    Uneori, se grabesc si trec la actiune chiar in campanii, daca primesc comanda si vin autocarele la Suraia. Depinde daca planul A, sau B, sau C, etc, nu functioneaza. Nu va functiona, sper eu, nici planul ,,N”.
    Totusi, Romania este tara tuturor posibilitatilor, deci, traim, vedem…..pana unde se va merge cu ignorarea vointei populare. Nu ma refer, desigur, la vointa ,,populara” a unui grupuscul de mici dictatori misecuvenisti care confunda tupeul cu valoarea intrinseca. (Z)

  23. Vsile
    Ce facem acum ? Am ajuns sa comentam deciziile , sau, in-deciziile justitiei ?
    Deci, sa inteleg ca exista ,,mobiluri” ascunse in orice face justitia.
    Partial, cred ca aveti dreptate…dar chiar credeti ca Yohannis este cel mai potrivit sa schimbe ceva, pe acolo, prin partile esentiale ?
    Dimpotriva, daca va fi ales presedinte, va trebui, INAINTE de a fi validat de CC, sa incheie ,,un pact de coabitare” cu Traian Basescu si implicit, va fi declarat de catre ICCJ, perfect compatibil.
    La urma urmei, onorabilul, in putinele sale iesiri publice articulate, a afirmat ca ,,va continua proiectele majore ale lui Traian Basescu & Co”. Evident, inclusiv, ,,reforma in Justitie”. (Z)

  24. O felicit pe Ecaterina Andronescu, care a afirmat ca NU isi va lua avocat, in cazul in care colegii din Parlament vor decide, din lasitate, sa o dea pe mana DNA.
    Ecaterina Andronescu este un simbol de moralitate si consecventa politica, intocmai ca si Corina Cretu. Ambele, vor avea din partea mea, respect continuu si pana la capat.
    Este esential si vital pentru camarilla lui Basescu sa terfeleasca simbolurile PSD si sa le introduca in acelasi creuzet al defaimarii publice laolalta cu Hrebe, sau altii, inclusiv, din alte partide politice, pentru a supune oprobriului public INTREAGA clasa politica. Asa se comporta dictatorii, de cand lumea si pamantul…divide, murdareste si..impera.
    Este, cum spuneam mai sus, unul din banalele si previzibilele scenarii basesciene (planificate intre A si N). Nu va reusi niciunul, daca suntem fermi pe pozitie si privim mai putin la televizor, dar mai mult, la viitor.

  25. ZeV, octombrie 28, 2014 la 10:27 am

    Da, aceasta este esenta: oamenii multi conteaza, nu cativa pafaristi care se plictisesc la pensie si atunci despica firul in paisprezece. Sunt de tot rasul „analize” citite aici, in care autorii se invart in jurul cozii. Vorbe, vorbe, vorbe!

  26. Zev.,

    Las-o ca macane, caderea imperiului roman s-a facut prin implozie nu prin explozie. Chiar asa de naivi sunt romanii inclusiv dl. Nastase sa nu perceapa dubla lovitura imagologica si de partid a domnului Ponta?

    Ati mai auzit ceva de implicarea socrului?

    Chiar nu sesizati statistic numarul exagerat de mare al arestarilor „basiste” in ultimii doi ani de guvernare Ponta?

    Ponta curata imaginea partidului dar in acelasi timp se inconjoara de oameni noi , dl. Maior ii va furniza toate armele care presupun controlul noilor tineri supusi!

    Culmea este ca de fiecare data se face cum se face ca parlamentul desi nu este in sesiune intruneste cvorumul si asta in plina campanie de alegeri!

    Inaintea ta si a altora eu am precizat ca singura inocenta ar putea fi
    abramburica Andronescu , aceea care cred ca a semnat ca primarul in folosul unui Miki redenumit „spaga”!

    Observ ca citezi probabil din Ion Hannis , poate o fi spus , dar cred ca citesti basist din context , eu nu-l ascult asa ca nu cunosc adevarul!
    Urmaresc insa antena si observ ca aceasta se transforma in WC public deversat de fiecare data cind este vorba de neamzt!
    Si inca ceva eu nu comentez deciziile curti desi pentru mine ca om simplu sunt comentabile , dar ma si te intreb cind ANI dadea in membrii PSDisti era o institutie basista acum cind da in Ion Hannis s-a rebendruit intro institutie imaculata?

    TF , ridicol atacul de sorgine comunist care confunda dezvoltarea societatii burgheze romanesti ca motor al emanciparii romanilor care mai tarziu au unit sub o stema si un stindard cele trei principate, curiosa abordare nationalista sa dai gir societaii feudale!
    Profule mai bine stai patetic decit protocronist uzat!

  27. Campania de arestari, in competitie cu campania electorala

    Inteleg frustrarile celorlalti la fel de bine ca si pe ale mele, dar nu cred ca a ne ingheta gandirea in fata provocarilor, din campanie dar si in general, ar fi cel mai bun raspuns. Nici macar canonul ideologic nu ar merita asa ceva, o stim din istoria recenta. Stiu, partizanatul este altceva, formam o familie, dar il pastrez de ultima instanta. Desigur, alegerea momentului de comunicare se poate discuta, este o alta problema, tine de oportunitate. Cat priveste toleranta foarte ridicata la frustrare, aceasta este un semn distinctiv de personalitate, iar reunirea noastra in aceasta comunitate de analisti si comentatori (sau de comunicatori, pentru a evita ghilimelele) se datoreaza tocmai unei astfel de personalitati puternice, in jurul careia s-au adunat si vor continua sa se adune toti romanii de buna credinta, pentru ca se simt reprezentati. Asta, en passant, essential ar fi insa un alt lucru.

    Nu e inca timpul de bilant, mai sunt cateva zile pana la alegeri, insa, orice s-ar mai intampla, o concluzie nu va putea fi schimbata, campania de urmariri si arestari a fost la competitie cu campania electorala. Scopul de intimidare, depozitionare sau chiar eliminare a candidatilor cu cele mai mari sanse nu poate fi escamotat, faptele petrecute si cele care vor mai urma, probabil, stau si vor sta marturie. Dupa parerea mea, campania a inceput prost si a continuat si mai prost. Nu este normal ca dupa incheierea perioadelor de depunere a candidaturilor, de verificare a dosarelor, de judecare a contestatiilor si de pronuntare asupra caracterului definitiv al acestora sa se mai permita amestecuri grosolane, politice si juridice, in procesul electoral.

    Cetatenii, intre care il am in vedere si pe cetateanul presedinte, ori institutiile care ar fi avut informatii despre incompatibilitatea unor candidati au avut la dispozitie timpul legal de a le aduce la cunostinta opiniei publice. Cred ca si in acest caz, cutuma morala si religioasa “Cine are ceva de spus sa spuna, acum, ori sa taca pe vecie”, pe care preotul o reaminteste la oficierea publica a unei casatorii, este la fel de imperativa si de valabila. Curtea Constitutionala a judecat sapte contestatii impotriva mai multor candidati la Presedintie, pe care le-a respins ca nefondate. Atunci ar fi fost ‘momentul”, cum consacra cutuma mentionata, dar ANI si ICCJ au tacut. In opinia mea, inchiderea unei sesiuni de judecare sau validare de candidaturi este definitiva si irevocabila. Sper ca o analiza si o hotarare legala pe aceste nereguli sa nu mai duca la repetarea lor in viitor.

    PS: Sunt permeabil la orice critica, chiar mi le doresc, ca incercari, dar bazate pe argumente.

  28. Eu vorbesc tocmai de aparitia partidelor politice,(vitale pentru orice democratie functionala) si nu de disparita lor.
    Dispar grupurile infractionale organizate care au condus Romania in ultimii 25 de ani iar rezultatele se vad.Suntem cea mai nenorocita tara din Europa si asta este o realitate nu o fictiune.

  29. @ George Ban
    Ion Heliade Rădulescu este în multe circumstanţe criptic şi ascuns în ceea ce priveşte revelarea informaţiei din Echilibrul între antiteze (prima ediţie a fost în anul 1859). De exemplu, titlul cărţii fundamentale despre Ideologia naţionalismului românesc – Echilibrul între antiteze – este un aticism. Reprezintă perioada retorică (adică fraza) încrucişată. Unele perioade retorice au rămas celebre în cultura universală, însăşi structura ta psihică te îndeamnă să le repeţi : „Fericit cel care, ca Ulise …” Cartea Echilibrul între antiteze nu a mai fost tipărită în “anii de libertate” de după 1989, deşi este capitalistă şi anti-rusească (dar poate că aceasta este vina majoră a lui Heliade Rădulescu). Aşa că recitesc o ediţie veche, îngrijită la anul 1916 de criticul literar Petre V. Haneş. Am prezentat doar un foarte scurt rezumat al amintirilor sale privitoare la Regulamentul Organic. Ca să nu rămână ceva criptic, şi nimic ascuns, probabil că ar trebui serializat aici pe blog, în episoade scurte, întregul capitol scris de Ioan Eliade Rădulescu (aşa este scris numele autorului în ediţia din 1916) în chestiunea Regulamentului Organic. Pentru că el –capitolul scris de către Eliade- este un document istoric cu intensă credibilitate.

  30. @’ghilimele’ spune: ” antenele WC public”
    N-ai înţeles nimic. Antena3 doar îl “latrinizează” pe Klaus Iohannis. La fel ca Zăroni pe Ana Pauker.

  31. @’ghilimele’ spune: “Profule mai bine stai patetic decit protocronist uzat!”
    Protocronismul este un stil absolut necesar pentru scrierea macro-istoriei noastre.

  32. @ George Ban
    Învaţă un lucru extrem de simplu : Jignirile nu sunt harpoane pentru realitate. Ziceai că lucrezi pentru laserul European de la Măgurele. Ce proiecte “blue sky economy” încercaţi să dezvoltaţi cu descoperiri din cercetările de acolo ? Dar înţeleg că acum sînteţi în faza de construcţie. Presa amintea ceva despre opoziţii şi întârzieri produse de regia Apele Române. Ce argumente -în esenţă de natură ecologică- invocau ei ?

  33. Sadicule,

    Dar Traian Basescu nu a fost si nu este si pentru tine unul din conducatorul acestor grupuri infractionale timp de 25 de ani?

  34. Parlamentul și politicienii de la 1870 și după sunt astăzi idealizați. Ei erau însă atacați, terfeliți și acuzați de contemporani așa cum sunt cei de azi. Dacă ar fi să ne amintim doar de Scrisoarea III…
    La 1870 admirația se îndrepta către domnii din Evul Mediu, care însă în Evul Mediu erau urâți de contemporani…

  35. Marin Nicolae ,adreseaza o intrebare inocenta despre ministrul care a scos orele de sport din scoli.

    Eu cred ca desfiiintarea scolilor profesionale a fost o masura buna, scolile profesionale nu se puleau plia de suportul electronic oferit de la Microsoft!

  36. Profule iar in aratura,

    Ce are zaroni cu prefectura adica, sau poate dumneata sugerezi ca divortul lui Romulus Zaroni de nevasta , pentru un post in nomenclatura inalta aduce cu divortul unui alt om politic contemporan?

  37. @ Vsile
    Nu ştii anecdotică politică românească. Grav pentru un blogger. +În 1947, la o şedinţă în Consiliul de Miniştri. Ana Pauker: „Salve, Romulus Zaronius!“ „Ce-nseamnă asta?“ „Te-am latinizat!“ În ziua următoare, Zăroni: „Salve, Ana Paukurus!“ „Ce-i asta?“ „Te-am latrinizat!“+ Ana Pauker a fost politruc. Klaus Iohannis s-a declarat politruc. Deci o bază de comparaţie între cei doi există. Voi spune în continuare că Antena3 îl “latrinizează” pe Klaus Iohannis.

  38. @ vsile, octombrie 31, 2014 la 8:50 am

    Remarca dumneavoastra este una buna.

    Nemtii, cat sunt ei de germani……..NU au renuntat la scolile profesionale nici macar acum in 2014, dimpotriva.

    Este adevarat pe de alta parte ca Germania nu trebuia desfiintata la fel cum trebuia desfiintata Romania……..

    Noroc ca s-a revocat ordinul ……

Lasă un răspuns