Schimbarea de generatie

Acesta este titlul editorialului meu, din aceasta saptamana, din Jurnalul National, editorial pe care il puteti citi mai jos:

 

„Urmaresc atent ce se intampla in aceste zile in tara. Ca un spectator implicat rational si, uneori, emotional. Am participat, spre exemplu, la lansarea cartii de amintiri a lui Ion Iliescu. In sala Bibliotecii Universitare se aflau, in principal, colegii sai de generatie. Generatia celor de 80 de ani. I-am admirat pentru solidaritate si pentru pasiunea lor fata de actul de cultura. Nu pun in discutie intamplarile lor politice din timpul comunismului. Nu judec nici optiunile pe care le-au facut in viata, asa cum imi este greu sa judec pe oricine. Mi s-a parut exemplar efortul lor de a supravietui in cel putin doua lumi antagonice. La final, am fost invitat sa spun cateva cuvinte. Am incercat sa fac legatura cu generatia mea, cu cei din generatia de 60 de ani. Generatia care a modelat schimbarile din Romania, dupa incheierea Razboiului Rece. Generatia activa dupa Revolutie. Pe unii dintre ei ii revazusem, cu cateva saptamani inainte, la lansarea cartii mele. Unii dintre ei impinsi de generatiile mai tinere pe banca de rezerve sau, pur si simplu, trimisi in tribune. Anul acesta s-au implinit 45 de ani de cand am terminat cursurile Liceului “Sf. Sava”. Aproape jumatate de veac… Privesc, din nou, in jur si incerc sa inteleg scenariile, regiile, motivatia intrarii sau iesirii unora din scena. In anumite cazuri, strict necesare. Generatia celor de 40 de ani se impune treptat. Este o regula a vietii. Pe de alta parte, ma deprima ceea vad uneori la televizor. Tineri “politicieni” lipsiti de cultura, lipsiti de competente profesionale, in discutii interminabile cu moderatoare care nu stiu cum sa umple timpul intre doua calupuri de publicitate.

Ma gandeam ca in PSD am fi putut asigura o curgere mai fireasca a echipelor de varsta, din 10 in 10 ani. Din pacate, incercarea de a impune generatia celor care acum au 70 de ani, generatia lui Melescanu, nu a reusit. Nici incercarea de a consolida generatia celor de 50 de ani, generatia lui Geoana. Nu discut motivele. Cert este ca lidershipul partidului a evoluat in salturi. Mai ales in 2005, atunci cand de la generatia 80 s-a trecut peste noapte (la propriu) la generatia 50. Socul a fost absorbit cu greu si cu costuri mari. Eu cred in continuare in necesitatea “coabitarii” generatiilor. Si in politica si in activitatea guvernamentala sau in cea parlamentara. Au de la cine sa invete tinerii din Parlament? Mai exista Clubul parlamentarilor, pe modelul britanic, pe care l-am infiintat, impreuna cu regretatul Ion Ratiu, in urma cu douazeci de ani?

Am citit, recent, ultima carte a lui Henry Kissinger, publicata in acest an, “World Order”. Kissinger are 89 de ani. Experienta lui nu s-a pierdut atunci cand a plecat de la Departamentul de Stat in 1977. In 2006 inca il consilia pe presedintele Bush iar astazi cartile lui sunt adevarate manuale diplomatice si politice. E adevarat ca a fost cooptat si in consiliul de conducere al Gulfstream Aerospace.

“Head hunting” pentru Romania ar trebui sa insemne, in opinia mea, nu doar atragerea tinerilor spre guvernare ci si valorificarea experientei celor mai in varsta. Intr-o formula de echipa si pentru transmiterea stafetei.

PS M-ar deranja daca cineva ar intelege ca este vorba de o pledoarie pro domo.”

30 de gânduri despre “Schimbarea de generatie

  1. Interesant ultimul model al schimbarii generatiilor prin calcarea pe cadavre .

    Sa stam ca la teatru si sa admiram spectacolul macelului si a injunghierilor pe la spate , dar si al canilor cu vin vechi si bun , „asezonate cu un pumn” de cianura ..
    Chiar labele astea triste nu-si dau seama ca o sa le vina si lor randul , ca daca conduci cu sabia , de sabie mori !
    Vorbim de continuitate ? Ce continuitate prietene , tu glumesti !
    Ce coabitare a generatiilor ? Fomistii astia nu-si mai recunosc nici macar familiile , fostele neveste si copiii cand se vad la butoane impreuna cu noile lor metrese , daramite pe inaintasii si mentorii lor !
    In Tara asta nu exista o strategie de dezvoltare durabila ! Ce sa mai vorbim despre pregatirea schimbului de generatii !
    Daca prostia ar durea , mult prea multi ar urla prin Tara .

    Tare mi-e mie frica ca daca mergem din rahat in rahat tot asa inca 2 saptamani , rezultatele o sa fie mai slabe decat speram cu totii .

    Sa dea Domnu sa fiu eu proroc mincinos .

  2. Schimbările de regim , brutale sau mai line , au creionat cam întotdeauna o anumită categorie de cetăţeni ( suficient de apropiaţi ca vârstă pentru a forma o generaţie) mai vulnerabili la şocurile istoriei decât ceilalţi actori ; categoria cea mai expusă astăzi , la 25 de ani după cutremurul social din 1989, mi se pare a fi cea a adolescenţilor . Teoretic, parcurgând o singură perioadă istorică , obişnuiţi cu regulile acesteia şi feriţi de convulsii ideologice majore , dimpotrivă, ar părea generaţia cea mai sigură , cea mai imunizată din epocă şi exact aşa ar fi , dacă astăzi educaţia ar mai reprezenta pentru majoritatea adolescenţilor o prioritate sau măcar o aspiraţie.
    Problema -deci slăbiciunea -, aşa cum o văd eu , provine din intransigenţa acestei generaţii pentru ceea ce nu cunoaşte de fel ; ambiţia de a condamna trecutul , fără a-i recunoaşte şi meritele, efect care decurge din înstrăinarea de părinţi şi de bunici, dar şi din dispreţul pentru educaţie , atâta vreme cât diplomele şi titlurile se pot tranzacţiona pe o piaţă cu oferte nenumărate, fac din adolescenţi o pradă de cele mai multe ori sigură pentru propaganda cea mai sinistră . Or, „trecutul ” nu înseamnă doar ceea ce li se picură în ureche , adică numai coada de la lapte din crucea nopţii, frigul din apartamente şi Securitatea omniprezentă – trecutul înseamnă şi şcoala făcută „pe bune ”, şi cărţile la preţ neprohibitiv , şi spectacolele de teatru care ridicau sala zgribulită în picioare , aclamând actorii , şi patriotismul ţinut treaz , cât să-ţi conserve identitatea şi să-ţi pună în valoare particularităţile .
    Un tânăr fără (încă! ) drept de vot îşi îndemna apropiaţii ca vârstă să o aleagă pe Monica Macovei, recomandând-o drept „singura şansă (!!!!) ” a accederii la mult-dorita democraţie vestică ! Drumul spre bunăstarea occidentală ar trece, în opinia aceluiaşi, obligatoriu prin aparatul digestiv al DNA şi ANI.
    El iubeşte necondiţionat Liiceanu , el admiră enorm Cărtărescu ; pe niciunul dintre ei pentru operă – pe amândoi însă pentru textele politice, adică , aşa cum spuneam , pentru cea mai vădită propagandă. Acea propagandă pentru care este total reprobabil ca Radu Beligan să-l susţină pe Ponta , fiind în schimb absolut „politically correct ” ca Andrei Pleşu să-l sprijine pe Iohannis .

  3. Împingerea generației în vârstă în afara scenei este o greșeală fatală. Este nevoie de un mixt de generații în care atât bătrânii cât și tinerii să-și găsească locul, în schimb, principalul criteriu de promovare trebuie să fie meritul. A fost o mare greșeală atunci când funcțiile au fost ocupate de tineri, doar pentru că erau tineri. Este un mare păcat că oamenii de valoare, cu experiență, sunt „aruncați” din scena politică – pentru că aceasta este condusă de niște tineri proști. Într-o lume normală bătrânii sunt conservatori și reprezintă un factor de echilibru, temperează pornirile imprudente și graba tinerilor. În schimb, tinerii sunt plini de vitalitate și ambițioși, iar munca, pregătirea și dorința lor pot contribui semnificativ la progresul societății.

    PS. Mă opresc că îmi dau seama că vorbesc „aiurea”.

  4. Cu un glas sufocat de prefăcută indignare , Elena Udrea , atenţionată că aproape a venit sorocul -stabilit de ea însăşi cu ani în urmă – pentru a ne mărturisi dacă este sau nu „iubita ” preşedintelui , clamează : „Uitați cum sunt privite femeile în politică, ce tip de întrebări sunt puse femeilor în politică ! .” Nu , doamna Udrea , greşiţi, nu cu titlu generic „femeile ”sunt privite aşa , ci doar DUMNEAVOASTRĂ !
    Pentru că , doamnă, situaţia în ceea ce vă priveşte stă cam aşa : eu n-aş băga mâna în foc că sunteţi iubita ( de fapt , amanta , nu iubirea platonică şi stelară ) lui Băsescu Traian şi îmi este perfect indiferent răspunsul la această întrebare ; în schimb este şi a fost de la început scandalos „aranjamentul ” transparent, potrivit căruia dumneavoastră v-a fost confortabilă suspiciunea de metresă a preşedintelui , care a însemnat avantaje financiare enorme , protecţie politică totală precum şi satisfacţia aproape erotică de a fi râvnită de mulţi bărbaţi siliţi să înghită în sec , deoarece sunteţi „a lu’ şefu’ ” iar preşedintelui , mic de statură , scofâlcit, urât şi aflat la o vârstă a incertitudinilor sentimentale , i-a convenit rolul mult-invidiat de mascul feroce având un „sufleţel ” apetisant la breloc , cu care să aibă în comun nu numai hârjonelile presupus amoroase ci şi setea de putere sau iubirea de arginţi …
    “Ăsta a fost unul din atacurile mizerabile, pe care eu ca femeie a trebuit să-l suport timp de 10 ani de zile în politică… ”, aţi spus cu o voce piţigăiată şi teatrală . Păi, doamnă, aş spune că aţi rezistat minunat ! Aşa de bine de parcă toată viaţa fix pentru întâlnirea cu acest tip de atac v-aţi pregătit !

  5. @titus filipas, asa este, Luminita traverseaza o stare de gratie. Imi aduc aminte ca am vazut Glissando al lui Daneliuc la Modern, cu sobolani in sala, de la demolarile din zona (parlamentul, care contine alti sobolani), La finalul filmului, toata lumea s-a ridicat in picioare, muta, nu a plecat nimeni, sobolanii alergau printre spectatori, abia dupa aceea lumea a inceput sa aplaude, in fata unui ecran pe care nu mai rula nimic, a aplaudat minute in sir, dupa care aplecat in liniste, fara vorbaria specifica unui final de film.Nu au astia ocazia sa vada asa ceva. Un cunoscut al meu, prodesor universitar, imi zice ca pe an ce trece sunt tot mai tampiti.

  6. asistăm neputincioși la schimbul de generații în PSD care ce fuse NU mai e, din păcate !
    și la naiba ! feeerească Dumnezeu pe mâna cui ajunge partida…, pardon, partidul 😛 Tandem Dragnea&sebi ghiță !!!!!!! sebi ghiță ” model ” al social-democrației….. Doooaaamneeee !
    dap 🙁 deținător al unei mari rezerve de ” copmbustibil ”, o tembeliziune, saună, salon masaj fistichiu, etc etc…. sebi ghiță ajunsă să dispună-n PSD…. ptiu !

  7. În atenţia (şi ajutorul) premierului Victor Ponta, candidat prezidenţial : “Studenții le cer candidaților la prezidențiale să-și spună părerea despre problemele din educație” http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/studentii-le-cer-candidatilor-la-prezidentiale-sa-si-spuna-parerea-despre-problemele-din-educatie–354193 Nu trebuie să evitaţi această întâlnire. Dar trebuie să veniţi pregătit. Şi să-i integraţi pe aceşti studenţi în viaţa pentru progres a naţiunii. Pentru că ei trăiesc în vremea unei mutaţii absolut de proporţii colosale a Universităţii. Ceva similar s-a mai întâmplat în Istorie doar atunci când scriptoriile pentru manuscrisele benedictine cu iluminuri au fost înlocuite cu tiparniţa lui Gutenberg. Care a fost o pârghie majoră pentru schimbare. Pârghia majoră pentru schimbarea de acum este Internetul. Datorită lui, universităţile clasice, bazate pe cursuri magistrale şi pe amfiteatre, sunt înlocuite cu învăţământul superior liber, oferit masiv şi deschis, prin cursurile în linie MOOC http://en.wikipedia.org/wiki/Massive_open_online_course . Însă premierul Victor Ponta trebuie să se angajeze că guvernul României va realiza canale de distribuţie pentru învăţământul MOOC – pe model COURSERA https://www.coursera.org/course/lead-ei – ceea ce guvernul României nu a făcut până acum. Dar atenţie!, acesta este numai jumătate din drum ! Cealaltă jumătate din drum trebuie să fie parcursă chiar de către studenţi! Ei trebuie să identifice industriile unde vor, de la guvernul României, oferta de cursuri în linie MOOC care să-i pregăteacă pentru munca în acele industrii ! Iar programele de învăţământ – curriculele- trebuie să fie construite chiar de studenţi. Pentru că pregătirea studenţilor prin “resuscitarea dinozaurilor” http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/pricopie–romania-va-trebui-sa-si-dubleze-numarul-absolventilor-de-studii-superioare-336358 chemarea bătrânilor profesori universitari aflaţi la pensie nu înseamnă de facto nimic altceva decât înnodarea firului de legătură între Securitate şi SRI. Viaţa intelectuală nouă a naţiunii române trebuie să fie impulsionată chiar de către aceşti studenţi asociaţi în Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România sau alte organizaţii, prin realizarea inteligentă a curriculelor pentru învăţământul de participare la munca în industrii. Pentru că “dinozaurii resuscitaţi” chiar nu ştiu, pot să dau şi exemple concrete, dar mă abţin. Totodată premierul şi candidatul prezidenţial Victor Ponta trebuie să ofere studenţilor promisiunea că ei vor primi gratuit vouchere – bonuri de cumpărare- pentru acele canale de distribuţie MOOC construite de guvernul României. Sunt platforme de Internet pe care studenţii români pot să realizeze “pe bune” propriile lor instituţii libere micro-MOOC pentru a-şi ajuta colegii.

  8. Schimbul de generatii? Da dupa invataturile facatorului si desfacatorului problemelor din PSD Hrebenciuc , pleaca coruptii vechi si vin cei tineri!

  9. @Vsile & Sibilla, nu sunteti lipsiti de dreptate si dureros nu este atat faptul ca ei sunt cu educatii din ce in ce mai precare, cat faptul ca ei ne cred pe noi prosti; ieri, parca, am parcurs o stire mediatica despre o cuvantare a lui Fa Petreasco, care mai bine nu o dadea; aceeasi poveste standard despre tinarul care nu are pe nimeni decat calitatile si studiul lui si care ori a fost extrasa ca ministru ca o bila la 6 din 49 ori i s-a dus buhul pentru ceva lucrari de contabilitate ale caror titluri au cazut in ocean pe cand venea incoace; aceeasi poveste pentru handicapati despre patriotul care lasa o adevarata fortuna in strainatate, un corn al abundentei plus o potentiala glorie academica, pentru cativa euro jerpeliti rataciti prin tara. Cu cateva detalii diferenta, aceeasi poveste cu desteptului aluia care nu stia sa calculeze TVA. Du-te, fato in tara viselor si fii fericita, ia-ti dolarii multi de acolo si nu ne mai scoate ochii ca te sacrifici pentru noi. Inventeaza acolo contabilitatea tripla ( de abia astept sa apara lucrarea de referinta economica Policontabilitatea sau chiar Hypercontabilitatea), ca noi om gasi pe aici pe careva doritor sa devina ministru fara sa se sacrifice. Mai oameni buni, nu-mi dau seama ce se intampla, tipii astia de pe langa Ponta parca sunt chititi sa-l faca, numai prostii zic si fac in campania asta electorala.

  10. Dle Nastase daca M azare este un exponent al generatiei tinere vai de capul acestei generatii . De ce ? Pai Mazare este cel putin un tolomac caci daca nu ar fi, nu ar spune ca el este deranjat de controlul juduiciar fiind nevinovat(nu prea sunt infractotri care sa recunoasca desi vad ca intrun tarziu barbugiul de Vlasov a recunoscut cate ceva) dar si mai ales ca i restrange liberatatea de miscare.Ori el ca primar ar trebui sa stie ca functia ar trebui sa-i restranga aceasta libertate mai mult decat orice control judiciar. Dar pentru el functia inseamna generic spus si metaforic un neintrerupt „carnaval la Rio”.
    Ce credeti de asa ceva?
    Adica am dreptate cand spun ca dupa cum se exprima este un tolomac politic? 🙂

  11. Domnule Adrian Năstase, așa cum am mai postat, din cariera dumneavoastră politică, post 1989, nu am înțeles două momente. Unul fiind legat de promovarea lui Cosmin Gușă, cu starleta blondă aferentă!
    Chiar dacă eu nu sunt membru PSD, îmi permit să vă sugerez v-ar fi foarte utilă o evaluare a momentului respectiv.

  12. LUMINITA ARHIRE-ANALIZA ! ONESTITATE INTELIGENTA , PROFUNZIME1
    TITUS FILIPAS SUPERB, ONEST INTELIGENT ,PROFUND !
    DA,MA MINDRESC CU EI ! NU CU CR.PREDA , ELENA UDREA MRU BOC..!SAU MONICA MACOVEI 1
    SUPERBA IULIA MOTOC DE LA CEDO SI ANINA STUDENTA DE LA SORBONNE TIGANCA SAU ROMA…!

  13. Experienţa este inhibatoare, domnule Adrian Năstase, pentru cei care cred că evoluţia înseamnă ascensiune ierarhică.

    Din nou mă văd obligată să vă invit să schimbaţi perspectiva. Dacă ne aşezăm în vârful piramidei acumulărilor noastre, complăcându-ne în ipostaza demiurgică dobândită,în mod natural, de o existenţă subordonată binelui public, nu vom reuşi să atragem privirile oamenilor, deoarece cei mai mulţi vânează exact locul pe care stăm noi,… pentru simplul fapt că am ajuns acolo.

    În măsura în care,( sau quaere cum zic juriştii şi cum se cheamă viziunea noastră despre educaţie) conştientizăm că punctul în care ne aflăm este doar al treilea nod dintr-o reţea primară şi încercăm să descoperim care sunt celelalte două noduri de susţinere, se declanşează mişcarea aceea despre care zicea Eminescu:” Punctul acela de mişcare….”( La o masă cu Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Mircea Geoană s-ar aşeza astăzi mulţi români să lucreze la un proiect gândit de experienţa şi expertiza lor COAGULATĂ)

    Mie îmi plac marile eşecuri ale unui proiect grandios, deoarece sunt rezerve de potenţial neactivat. În ele se află una sau două erori necorectate la timp ( pare-mi-se prin triunghiul acela s-au aruncat la un moment dat cuvinte şi idei nepotrivite) şi o cantitate trinitotroluenică de idei care pot genera propulsii spectaculoase pe dimensiunea pe care ar putea să se manifeste, dacă s-ar privi realitatea din unghiul potrivit.

    Nu ştiu dacă mai există clubul acela după modelul britanic, dar ştiu că am încercat într-o lucrare de licenţă să găsesc un răspuns la nevoia de reformare a Camerei lorzilor şi concluzia analizei mele a fost: „Vivat cyberspace-ul”.

    Problema nu este că nu se descoperă instrumentele de activare a unor oameni. Problema este că acei oameni CRED că nu se doreşte.

    România înseamnă eu, tu, el, ea în aceeaşi măsură în care Uniunea Europeană înseamnă eu, tu, el, ea sau planeta sau universul, tot aşa.

    Eu astăzi nu pot să mă bucur de experienţa lui Adrian Năstase, deoarece în loc să mă înveţe o lecţie de guvernare ca să pot să pun pe picioare o întreprindere prin care încerc, împreună cu un alt Don Quijote să întorc din drum locomotiva asta şuie a sistemului educaţional românesc şi nu numai, citesc şi comunic despre cât de bine ar fi dacă ar fi ceea ce este de fapt.

    Nu cred că de oameni cu roluri politice are NEVOIE omenirea astăzi ci de OAMENI POLITICI. Un politicos este un om căruia îi pasă de oamenii din jurul lui, nu un om care aşteaptă să înţeleagă oamenii din jurul lui că au nevoie de el.

    Eu am nevoie de sfaturile unui om care ştie să guverneze deoarece VREAU SĂ ŞTIU SĂ MĂ GUVERNEZ.

    Este pe aici cineva care ştie să SE guverneze în aşa fel încât să-şi scrie singur politicile de om, de membru al unei familii sau de membru al unei reţele sau suntem doar o sumă de voci care strigă toate în acelaşi timp doar ca să se asigure că se mai aud?

    Mărturisesc că nu citesc niciodată mai mult decât articolul blogerului care semnează pe ceastă pagină, deoarece nu este un forum, ci o formă de comunicare de tip întrebare+ răspuns. Şi mărturisesc că citesc acest blog deoarece sper ca o conştiinţă ca cea a autorului să declanşeze scânteia unei altfel de mişcări de gândire pe harta României.

    Mda. Înţeleg că nu se poate, că CINEVA, acel CINEVA care AR TREBUI SĂ…, nu vrea, sau nu poate. Mă rog. Asta este.

    Şi între timp? Mai screm o carte, mai murim puţin, în timp ce NIMENI nu începe niciun proiect de COAGULARE.

    …sau nu asta era tema articolului?

    Oricum nu are nicio importanţă, pe români îi interesează mai mult sărbătorile de iarnă. Eu chiar mă gândesc la luminiţe şi la brazi, la patinoarele care vor răsări în curând în toate oraşele, …la noi, la Focşani, este o altă sărbătoare publică, se instalează scenele şi corturile şi ştiu că aşa va fi şi de revelion şi … sau nu despre asta era vorba?

  14. Găsesc că la noi există un juvenism idiot. Mulți consideră că un politician/demnitar de 50, 60, 70 de ani e bătrân pentru politică.
    În primul rând, un om civilizat, al zilelor noastre nu consideră o persoană (indiferent de gen) de 50-60 și de ani, bătrână. Abia după 70 de ani o consideră în vârstă, cum se spune civilizat.
    În al doilea rând, în politică nu ești bătrân la 60-70 de ani. Aud un redactor că zice despre Dragnea că e „din generația veche”. Generațiile sunt despărțite de cel puțin 20 de ani (părinții și copiii sunt din generații diferite), ba, în ziua de azi, în care copiii se fac la 30 de ani, sunt despărțite chiar de 30-35 de ani.
    Ce se vrea? Ca toți politicienii să fie de 20-30 de ani? Experiența de viață și cea politică nu contează? Tinerețea e o calitate în sine?
    La televiziunile europene pe care le urmăresc văd mai mulți politicieni trecuți de 55 de ani decât sub 50. Tinerii nu sunt promovați în funcții importante și grele decât dacă sunt excepționali din toate punctele de vedere, precum Federica Mogherini (s-ar putea să-i fi greșit un pic numele).

  15. Vorbulitza dulce dulce multa papa ne aduce. Dar :
    – ati dat multe fisuri la prorociri
    -regele sta gol si doar trepadusii spun ca nu e gol
    -mai publicati pe blog si pe cine spune altfel ca nu Base si aici asa e ?
    Ca tot aveti pareri despre Ucraina.
    Doresc acestei tari sa iasa cu capul sus din clinci.
    Da lase o amintire curata si faina.
    Nu cum a ladat Iugoslavia.
    Romania doar prin Unirea facuta de ardeleni la 1918 si Razboiul din 1877 sub comanda neamtului Carol l
    are amintiri faine cand a iesit cu capul sus din clinciuri.
    Tot ce au facut „boierii mitici” a ramas urat si rusinos.
    Tot ce au facut pentru Romania.
    Ca pentru burta lor si a neamului fe sange… eheee alta poveste
    Alt neam alta smecherie.
    Nici azi nu e altfel.

  16. @Luminita Arhire:

    Perfect de acord cu dv. în privința lui Udrea. Adaug că se plânge mereu că e ironizată pentru că e „femee” și pentru că nu se vorbește defel despre faptul că ea are „proecte” (a adoptat pronunția la modă ca să fie la modă în toate…).

  17. @ gurita dulce
    Îi confunzi pe “boierii Mitici” cu galiţianul Lazăr Şăineanu. Într-adevăr, Lazăr Şăineanu este cel care a ajutat guvernul de la Budapesta în lupta sa neîndurătoare contra memorandiştilor. Tot el a tăcut mâlc despre bisericile româneşti vechi din capitala Galiţiei, deşi ar fi avut posibilitatea să le popularizeze vorbind unui amfiteatru European larg, la care bietul român n-avea acces. Trebuie să-i mulţumim totodată peneţistului Iuliu Maniu pentru faptul că a refuzat să preia preşedinţia Consiliului de Miniştri pe data de 24 august 1944, fapt extrem de grav în consecinţe, pentru că a permis comuniştilor să preia conducerea României. Nici acum n-am scăpat în România de belakuniştii generaţi de Budapesta, folosind apoi Ardealul ca tunel de penetrare în România. Stultificarea naţiunii române este acum principalul instrument de acţiune al belakunismului în România. Astfel, domnul Kelemen Hunor declara : „Construcţia naţiunii române a întârziat un secol faţă de vest-europeni. Alcătuirea naţiunii române n-a început la debutul secolului al XVIII-lea, ci, în cel mai bun caz, odată cu revoluţia din 1848-1849, adică începutul secolului al XX-lea.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/kelemen-hunor-atac-dur-romania-nu-este-stat-natiune-dan-voiculescu-tumoarea-canceroasa-a-politicii-romanesti-289020.html Kelemen Hunor speculează chiar şi acum efectele negative ale epocii fanariote. Cât de negative au fost ele ? „Arheologia cunoaşterii” (vezi Michel Foucault) ne arată aceasta. În iarna 1785-86, filosoful moral utilitarian englez Jeremy Bentham traversa Valahia şi Moldova.Ţări ai căror autohtoni tăceau, în grai pierdut, sub oprimarea fanariotă. Jeremy Bentham era totuşi gata de conversaţie cu locuitorii autohtoni. Nu găseşte vreunul capabil de a purta un dialog. În Bucureşti („oraş cu multe turnuri înclinate, Pisa are doar unul şi este celebru”, remarca filosoful moral), Jeremy Bentham găsea un grec capabil să discute despre filosofia lui Helvétius. Despre autohtonii din Valahia şi Moldova, Jeremy Bentham va scrie că aceştia erau nişte „legume” („vegetables”). Dar la începutul secolului XIX, pruncii români quintesenţiali, vorbesc despre Ioan Eliade Rădulescu şi Petrache Poenaru, îl citeau pe filosoful şi economistul Destutt de Tracy, discutau ideile sale chiar înainte de Revoluţia naţională de la 1821 condusă de Tudor. La această Revoluţie autentică, Petrache Poenaru a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu. În prima jumătate a secolului XIX, incorporarea ideologiei primare a lui Destutt de Tracy, ca un acquis în ideologia naţionalismului românesc, a permis locuitorilor autohtoni să depăşească stadiul de „legume” în discursul lor. Ideologii primari sunt „generaţia pierdută a Iluminismului” după expresia filosofului Marc Regaldo. Ideologia primară (sau paradigma thermidoriană) a construit o metodologie de nation-building. Care se găseşte incorporată, ca un acquis, în ideologia naţionalismului românesc. Nu sîntem cu nimic mai prejos decât cei din MittelEuropa. În secolul XX, cehul Vaclav Havel scria bine documentat despre felul cum se iniţiază activitatea asociativă şi partidele politice: “Partidele politice sunt un fel de finalizare a unei activităţi asociative. Nu putem imagina activitatea unei societăţi democratice fără acestea.” Începând cu deceniul doi al secolului XIX, mişcarea asociativă generată de „pruncii români” avea să conducă la formarea Partidei Naţionale, o mişcare modernă care a condus la democraţie. Impulsionată endogen, dar totodată ajutată de ideologia primară a lui Destutt de Tracy asimilată ca un acquis european. Revoluţia de la 1821 confirmă geneza ideologică a naţionalismului românesc. Care permite românilor să învingă consecinţele nefaste ale epocii fanariote.

  18. Felul în care te prezinți în societate, vestimentația, coafura/pieptănătura, exprimarea, ceea ce spui, atitudinea spun multe despre omul care ești.
    Dacă te prezinți precum Udrea, sigur vei fi repartizată în categoria pațachinelor și marțafoilor care fojgăie pe la Antena 1, Pro TV, Antena Stars…, și să nu ai pretenția să fii considerată om politic serios!

  19. In PSD nu a fost niciodata un conflict intre generatii, de aceea nu a existat o tranzitie naturala ci doar lovituri de stat. In PSD fiecare generatie a invatat tot ce a avut mai prost generatia veche pentru a-i lua locul cu cinism. De aceea ni se pare, uitandu-ne de jos in sus, ca Geoana de fapt era mai bun ca Ponta, Nastase mai bun ca Geoana si, culmea!, Iliescu mai bun ca toti.

  20. @Titus Filipas
    octombrie 25, 2014 la 10:58 am
    Sunteți blând cu fariseul Iuliu Maniu.
    Ar fi trebuit să-i amintiți provocatorului ardelean de comportarea lui Maniu în Parlamentul budapestan (eventual comparativ cu Vaida Voievod!) sau de readucerea pe tron a lui Carol II, sau de sprijinul acordat Gârzii de Fier sau de refuzul preluării puterii de la mareșalul Antonescu (căruia îi scria că numai el poate conduce țara, afirmație pe care, la Procesul Marii Trădări Naționale, a uitat-o!)
    Oricum clujenii, chiar dacă li s-au evidențiat „calitățile” lui Funar sau ale lui Boc, i-au reales. Adică d’aia le-a cerut votul K.W. Johannis, că doar n-o să-l voteze ei pe Ponta!

  21. „Indocrinare comunista ..pina la plasele!

    Un coleg intro abordare basistra „regele este tradator il acuza de fariseism pe un erou national , o victima a sistemului totalitar.

    Elementar pentru un roman care se da si „nefariseu”sa judece omul prin ce a facut efectiv pentru aceasta natie si mai putin pentru nereusite sau poate pentru visele lui spulberate.

    Ce natie suntem noi oare romanii daca-l calcam in picioare pe artizanul marii uniri de la 1 Dec.1918,, pe omul politic care a dominat o parte a scenei politice interbelice romanesti, pe artizanul actului de la 23 August act care a salvat inca o data Romania si o parte a teritoriilor care deja fusesera instrainate?

    Cit de veseli sunt acum in mormintele lor Petru Groza, Dej, Ana Pauker si altii, bravo serbane , bravos, te contopisi cu dl. Filipas si pe partia dezinformarii scandaloase comuniste ,poltica reiterata de Traian Basescu.

    Ce lume intoarsa pe dos, eroii neamului au ajuns farisei si fariseii inteleptii neamului!
    Mai baiatul la Sighet pe unde erau inaintasii dumitale , ?

  22. @„
    octombrie 28, 2014 la 8:28 am
    Curajosul anonim, ușor de recunoscut după obiceiul amalgamării noțiunilor, știe unde-mi erau înaintașii, că am declarat situația, pe acest blog, chiar și destul de recent.
    Maniu, care oricum NU are meritul principal între ardelenii ce au realizat actul Unirii din 1918, a avut un singur mare „vis spulberat”, cel al scoaterii brătienilor de pe poziția nr.1 din politica românească. În rest, așa cum cataloghezi și dumneata, „nereușite” ca cele exemplificate anterior, au dominat față de acțiunile benefice.
    Și ca să te oripilez total îți declar că, aflând că Raul Șorban a avut coleg de bancă (la școală, nu la Parlament!) pe Corneliu Coposu, afirm că, fie și numai prin salvarea evreior de prigoana hortistă, a făcut mult mai mult bine românilor, decât secretarul lui Maniu!

  23. În penitenciarul de la Râmnicu Sărat, unii erau omorâţi foarte rapid de „sistem”. Să îi amintesc pe avocatul Alexandru Cantacuzino, avocatul Nicolae Totu, inginerul Gheorghe Clime, avocatul Alexandru C. Tell, profesorul Gheorghe Furdui, administratorul de ziar Bănică Dobre, avocatul Mihail Polihroniade, medicul Paul Craja, profesorul Sima Simulescu, comerciantul Gheorghe Apostolescu, absolventul de academie comercială Gheorghe Istrate, medicul Ioan Banea, inginerul Aurel Serafim. Faptul că unii deţinuţi politici au supravieţuit totuşi neobişnuit de mult în penitenciarul de la Râmnicu Sărat se explică prin aceea că „sistemul” avea nevoie de ei, în viitorul „revoluţionar” şi post-comunist. Fals post-comunist, pentru că Raportul Tismăneanu transpiră prin toţi porii comunismul cel mai anti- românesc.

Lasă un răspuns