Puterea politica in România

20141018-180626.jpg

Vineri seara, la sediul Fundatiei Titulescu, a fost lansat volumul „Puterea politica in România. De la comunism la noul capitalism”, elaborat de un tânăr cercetător, Iulian Stanescu.

Cartea a fost prezentată de prof. Cătălin Zamfir si de deputatul Ionuț Vulpescu.

Lucrarea tratează atât aspecte teoretice ale puterii politice, cât si chestiuni concrete – serii de date statistice – referitoare la momentele electorale de după 1989.

101 gânduri despre “Puterea politica in România

 1. Cartea popularizata de dl Nastase imi sugereaza sa pun o intrebare tuturor: cine credeti ca este acum cel mai puternic politician roman? Dar potential (in sens de conditional) cel mai puternic politician roman? Poate ca doriti sa raspundeti.
  Amuzant este, daca e sa-i credem pe autorii transcrierilor interceptarilor date in presa, efortul lui Hrebenciuc de a afla daca este sau nu interceptat. Pentru un tip considerat a fi eminenta rozalie, e cam penibil. Mai ales ca Adrian Nastase a probat aici ca a avut comunicatiile interceptate chiar si ca inculpat, pentru a-i fi distrusa apararea.
  Deci, sa o zicem clar, de la un nivel incolo al pozitiei detinute, toti sunt interceptati, periodic sau permanent. Chestiune de logica in epoca Basescu. Chiar daca unii nu sunt interceptati, ei asa trebuie sa creada, pentru siguranta lor.
  Mai mult, detalii din documentele date publicitatii in aceste zile duc la suspiciunea ca obtinerea si utilizarea de informatii privilegiate este o practica prezidentiala curenta si ca ea nu s-a limitat la aflarea strategiei de aparare a dlui Nastase. Ne dam seama acum ca atacul la Dragnea nu a fost unul intamplator, din moment ce aflam colateral ca Dragnea este un tip a carui ascensiune in PSD nu a fost privita cu ochi buniin interiorul organizatiei. Dragnea era, asadar, un fel de veriga slaba intre liderii partidului, care putea fi atacat cu sanse mai mari de succes. Si exact el a fost atacat, tii, ce intamplare!
  Tariceanu si-a dat seama ca astazi completarea listei de semnaturi pentru suspendarea lui Basescu este tardiva, chiar daca el a mai zis aseara, o data ca lista este deschisa. Cu claritate, suspendarea presedintelui a fost blocata de catre PSD iar, in acest moment, daca numarul necesar de semnaturi va fi completat, presedintele se va putea martiriza pe socoteala PSD, o razbunare a banditilor pe presedintele cinstit care a promovat justitia si statul de drept si care l-a sacrificat pana si pe frac’su. Totusi, asa , degradata, ar putea fi o solutie.
  Casa prezidentiala a pensionarului trebuie limitata, ca suprafata, la 200m patrati. 10 camere de 5X4m sunt suficiente pentru un pensionar politic care are de gand sa doarma noaptea si nu sa bantuie, in mod fantomatic, castele. Iar curtea, inca 200m patrati.
  Dar nici acestea nu oricum, ci aprobate prin referendum. Astfel, la primul tur al alegerilor prezidentiale de acum, sa fie pusa si intrebarea referendumistica „sunteti de acord ca fostul presedinte X sa primeasca pensie, casa,…?” daca votul popular va fi da, da, iar daca votul popular va fi nu, atunci nu.

  Apreciază

 2. Care putoare?

  Stimata gazda mai terre a terre si in domeniul dvoastra : ce parere aveti de incurcatura cu barourile?! Ca avem 2 care se cam cearta intre ele.. Avem si o decizie CEDO : DÉCISION SUR LA RECEVABILITÉ de la requête no 24057/03 présentée par Pompiliu BOTA contre la Roumanie din 12 octobre 2004 (la http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-67180#{%22itemid%22:[%22001-67180%22]}) .. avem scris ca solutiile CEDO sunt aplicabuile samd INSA de peste 10 ani circul continua si instante de ale noastre zi cestii precum : este incontestabil faptul că legitimitatea dobândirii calităţii de avocat de către inculpatul Bejan Costică nu poate fi pusă nici la acest moment sub semnul îndoielii, în condiţiile în care parcursul juridic ce a fost urmat a avut la bază o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, nedesfiinţată până în prezent

  O intreaga harabarura..
  Care ar fi parerea dvoastra de ex avocat si mai ales de profesor de drept ?! Mia ales ca multe argumentatuii ale celor „intresati”se reduc la injurii .. cestie ca ma face sa ma intreb cam ce fel de facultati de drept mai avem si cam ce fel de profsori de drept predau in prsupusele fasculatati de nedrept

  Apreciază

 3. Luminita Arhire
  Stiu bine ce ati spus, eu glumesc pe seama moderatorului, care, ne cam uita in suspensie de ne vin ametelile tot tatonand blogul, doar doar om citi si ceva noutati. (Z)

  Apreciază

 4. ” Sunt un berbec adevarat … ”

  ” Am incredere in justitie … ”

  Viorel Hrebenciuc

  Cat de naiv trebuie sa fii ca sa spui ca ai incredere in justitia lui Basescu ? Toata lumea vede ca suntem un stat politienesc …

  Apreciază

 5. Carco ,
  Eu nu pot contrazice profesionistii in materia respectiva deci nici pe tine. Un lucru insa este cert pe materia Traian Basescu, nimeni nu ma poate contrazice in nici un fel ….nici chiar el…daca nu miinte cu nerusinare!

  Baroane esti la (andro)menopauza,dar ai si tu dreptate Ponta „purifica” PSDeul cu ajutorul propriului grup de procurori , sa-l acuzi de lasitate eu cred ca este aiurea, daca doresti cuvintul corect ar fi perversitate politica o trasatura a politicianului adevarat , DA , sa vedem cum rezolva coruptia din sanul familiei!

  S-a folosit de Gioana de Antonescu , Basescu , inlatura granzii din PSD, il sacrifica prietenul Sova , si nu mai amintesc cit si-a ajutat primul mentor si schela a proporiilor lui ambitiilor politice Adrian Nastase..
  Uitati-va cum l-a facut pe mazare …..prin ciorb(e)a

  Si uite asa dintr-un politician aparent mediocru se pare ca vom avea un presedinte …..sa vedem…

  Apreciază

 6. T-Rex
  Situatia democratiei in Romaniei este extrem de grava, in acest moment.
  Asa este, faptul ca stenograme din dosare ajung, mai ales acum, la presa, cu informatii care tin de viata interna a unui partid politic, este extrem de ingrijorator. As spune ca DNA a generat un scandal de tip Watergate romanesc, accesand conversatii telefonice care privesc alegerile interne dintr-un partid politic, echivalent unei organizatii private. Este dupa parea mea, intolerabil si cineva, trebuie sa spuna STOP si sa sesizeze toate institutiile abilitate, oriunde ar fi amplasate acestea. Este, de asemeni, extrem de important sa aflam cine si prin cine executa comenzile. Sper ca nu va fi nevoie de 30 de ani pentru asta. (Z)
  Acel ,,cineva”, (mai) puternic, nu poate fi decat poporul roman. Dar va fi, poporul roman, suficient de unit si determinat in discernamant ? Ramane de vazut.
  Adversarii lui Ponta jubilieaza, nedandu-si seama ca TOTI se afla/ne aflam pe aceeasi craca subtire, sub care, se casca haul tenebros al unei dictaturi crunte cu origini in afara Romaniei. Practic, se doreste relativizarea votului si descurajarea celor care doresc schimbarea, iar ceea ce face Beijingul in Hong Kong, este mult mai transparent si mai putin grav decat ce se intampla in Romania. In Romania, Inchizita s-a reincarnat. Din pacate, a gasit, aici, un teren mai fertil decat la Nana.
  Va veni ziua in care toata populatia Romaniei va fi interceptata non stop, daca nu cumva, deja s-a atins acest stadiu.
  Imi amintesc ca liberalii aveau o mare fobie cand venea vorba de subversiune securistica, ascultari telefonice si intruziune in viata privata. Acum, s-au topit in tacerea adanca a lui Iohannis care invita populatia la somn de…veghe. Daca asta ne dorim, atunci, spun: somn usor, romanule generic. Dar fii atent sa nu vorbesti in somn. (Z)

  Apreciază

 7. @All,
  Cand cineva te acuza si tu nici nu raspunzi acuzatiilor, nici nu-l dai in judecata pentru, eventual, calomnie, ce concluzie tragi?
  Cineva a spus ca V.Marian ar fi nebun. Eu nu cred ca este asa fiindca Ponta si ceilalti din staff se considera oameni seriosi si, deci, nu ar fi promovat un nebun la conducerea psd Satu Mare. Doar Vadim isi acuza fostii colegi de partid de tot felul de aiureli(coruptie, prostie, deviatii sexuale, etc).
  Mie mi-a sarit in ochi treaba cu ancheta corpului de control pe tematica retrocedarilor: adica gaseste nereguli, dar nu face plangere si il scoate din rahat pe socrul lui Ponta, astfel ca „magareata” cade doar pe Hrebenciuc si Adam.
  Poate ca ultimul dosar in care sunt implicati Hrebe si Sova este ciudat, tocmai prin comportamentul lui Viorel H(stiind ca este monitorizat, nu se astampara si il trage dupa el si pe marele jurist :D)
  In concluzie, Ponta nu a raspuns clar acuzatiei cu „ofiterul acoperit”, iar raspunsurile date de Melescanu si Harnagea sugereaza, mai degraba, faptul ca a fost recrutat decat ca n-ar fi fost. Mai grava mi se pare minciuna in care se scalda Ponta, decat faptul ca a incalcat si legea si connstitutia(dat fiind ca au trecut atatia ani de atunci).
  Ce incredere poti avea in cineva care te minte in fata, desi stie ca tu stii ca el minte???
  Sa mai amintim cum a demarat si problema Microsoft? Ponta a jubilat cand a aflat de la corpul de control ca ar fi niste nereguli gasite in managementul guvernului PDL referitor la contractul cu microsoft, fara sa se gandeasca cat de departe s-ar putea ajunge, mergand pe firul apei……
  L-as asemena pe Ponta cu celebrul personaj principal din „ucenicul vrajitor”

  Apreciază

 8. Odată cu tabloul „L’Embarquement pour Cythère” (Îmbarcarea pentru călătoria spre Cythera), pictat de Jean-Antoine Watteau (1684 – 1721), această insulă ioniană intră în domeniul cultural francez. Va intra – de două ori- şi în domeniul geopolitic francez. Încerc acum o apropiere de ideologia naţionalismului românesc. Observ că există o asemănare ideologică între principatele fanariote şi Politeia celor şapte insule ioniene (Repubblica Settinsulare). Până către finele veacului XVIII, insulele ioniene aparţinuseră Veneţiei, fiind guvernate după legi scrise în Libro d’Oro. Dar a venit Revoluţia Franceză, au venit Ideologii primari şi, mai ales, a venit Napoleon Bonaparte. El a impus în anul 1797 prin forţă militară Tratatul de la Campo Formio care desfiinţa statul veneţian. Insulele ioniene vor deveni franceze, intrând în componenţa noilor departamente create ad-hoc şi denumite “Mer-Égée, Ithaque et Corcyre.” Nu prea înţeleg de ce este amintită Marea Egee. Probabil că a fost inadvertenţa vreunui funcţionar francez. Insulele ioniene nu sunt în Marea Egee, ci în Marea Ioniană. Sau, probabil, era o figură de stil geopolitică. Ionia era denumirea pentru partea vestică din peninsula Asia Minor. La anul 1797, în insulele ioniene a fost adoptată constituţia franceză din anul 1795. Numită de asemenea şi Constituţia anului III, ea avea drept fundament paradigma thermidoriană, aceasta implicând principiile Ideologiei primare. Dar la anul 1798 începe un neobişnuit atac militar ruso-otoman asupra insulelor din “les départements Mer-Égée, Ithaque et Corcyre”. Bizară alianţă anti-franceză, am putea spune. Era însă perfect justificată ideologic. Pentru că era visceral orientată contra Ideologiei primare. Amiralul rus Uşakov a jucat un rol major în alungarea francezilor de pe insulele ioniene în anul 1799. Iar până la anul 1800 a şi fost redactată o “Constituţie bizantină”, aprobată la Constantinopol de către sultan. Cele şapte insule mari din această Politeia erau : 1/Kerkyra (Corfu, Corcira) ; 2/Paxi (Paxos) ; 3/Lefkada (Leucada/Santa Maura) ; 4/Kefalonia (Cefalonia) ; 5/Ithaki (Ithaca) ; 6/Zakynthos (Zante) ; 7/Kythira (Cythera/Cerigo). Deşi aflată sub suzeranitate turcească, în mod practic republica septinsulară a funcţionat ca un protectorat rusesc în perioada 1800–1807. Să reţinem bine şi faptul că limba italiană a fost limba oficială în perioada 1800 – 1803. Acest lucru trebuie că era cunoscut şi de către principalul nostru ideolog, Ioan Eliade Rădulescu, atunci când a propus ca “ultimă soluţie” pentru noi, într-o situaţie disperată ca stat, reforme lingvistice care să apropie, evident că forţat!, vernaculara românească de toscana poetului Dante Alighieri, incontestabil un limbaj sociocultural de prestigiu. Republica septinsulară va reveni Franţei prin Tratatul încheiat la Tilsit între Franţa şi Rusia la anul 1807. Cei doi împăraţi, Napoleon I şi Alexandru I, s-au întâlnit pe un ponton la mijlocul rîului Neman. Când eram la şcoala primară şi locuiam într-un canton CFR de lângă Piatra Olt, citeam şi reciteam fascinat descrierea întâlnirii făcută de Lev Tolstoi în romanul “Război şi pace”. Tolstoi te lasă oarecum să înţelegi că lipsa de transparenţă asupra celor discutate la Tilsit era totală. După Marcel Mauss, nepot şi moştenitor spiritual al marelui Émile Durkheim, orice negociere se bazează pe reciprocitate, adică pe dar şi contra-dar. Dacă Franţa primea republica septinsulară, ce primea Rusia ? Probabil că Basarabia. În felul acesta, Napoleon I lăsa deoparte tradiţia de înţelepciune a cardinalului de Fleury.

  Apreciază

 9. I N F O R M A R E A Nr. 8

  DOMNULUI TRAIAN BĂSESCU

  ACŢIUNI BĂSISTE ÎMPOTRIVA
  SIGURANŢEI NAŢIONALE

  1. Prin intervenţiile publice din 13 şi 15 octombrie 2014, domnul Traian Băsescu a declanşat acţiuni împotriva siguranţei naţionale, încălcând grav legile ţării. În felul acesta, a adăugat noi dosare la zecile de dosare cu caracter penal „blocate” în mod abuziv şi ilegal de unii procurori şi unii judecători timp de 10 ani. În Informarea noastră nr. 6 din data de 19 iunie 2014 am transmis domnului Traian Băsescu şi tuturor autorităţilor lista cu aceste dosare „blocate”, în care domnul Traian Băsescu este învinuit.
  2. Atacul împotriva candidatului la alegerile prezidenţiale Victor Ponta, reprezintă o diversiune murdară menită să îl discrediteze în campania electorală şi să favorizeze candidaţii băsişti.
  S-au înrolat imediat în propaganda diversiunii candidaţii băsişti Elena Udrea şi Klaus Johannis. Născocirile domnului Traian Băsescu la adresa lui Victor Ponta se pedepsesc ca ştiri false, fals intelectual şi uz de fals – conform codului penal.
  3. În orice ţară democratică, deconspirarea ofiţerilor şi agenţilor sub acoperire în relaţii externe este considerată ca o faptă penală şi este pedepsită conform legii. Vom prezenta cazuri din SUA şi alte ţări.
  4. Nu există nici o reglementare în România care să oblige la auto-deconspirare ofiţeri sau agenţii sub acoperire în relaţii externe.
  Este o aberaţie să susţii că această „autodeconspirare” la care incită domnul Traian Băsescu – ar fi de „interes public”.
  Este singurul şef de stat din lume care îndeamnă la o asemenea faptă.
  5. Atacurile şefului statului, domnul Traian Băsescu, cu acuzaţii nefondate împotriva SIE – pentru faptul că nu i s-a dat lista cu ofiţerii sau agenţii sub acoperire în relaţii externe – reprezintă o gravă încălcare de lege şi intră sub rigorile codului penal. Procuratura Militară trebuie să intre imediat în acţiune, fiind vorba de un atac la siguranţa naţională.
  6. Înmânarea unor documente secrete de către domnul Traian Băsescu unor persoane neautorizate (la televiziunea Realitatea TV) şi pierderea acestora, fie şi temporară, reprezintă fapte care cad sub rigorile codului penal.
  7. Dacă era nevoie de anumite reglementări suplimentare şi clarificări în acest domeniu, domnul Traian Băsescu a avut la dispoziţie peste 9 ani. De ce nu a făcut-o şi intervine acum în campania electorală – rămâne un fapt profund criticabil și condamnabil.
  8. Atacurile băsiste de mai sus la siguranţa naţională – se înscriu ca fapte de „defăimare a ţării şi a naţiunii” – care sunt interzise prin Constituţie, la articolul 30, alineatul (7). Aceste fapte provoacă o discreditare şi o decredibilizate a statului român pe plan internaţional.
  Organele Justiţiei trebuie să acţioneze imediat împotriva domnul Băsescu.
  9. Vom reveni cu o analiză concretă şi extinsă asupra acţiunilor băsiste care aduc grave atingeri siguranţei naţionale.

  21 octombrie 2014

  Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”
  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

  Apreciază

 10. Imi aduc aminte ca atunci cand se auzise de initiativa legislativa Hrebenciuc – Sova, partizanii dlui Basescu ragusisera zbierand si facusera spume la gura afirmand ( si scurta la mana scriind) ca legea era pregatita in favoarea lui Adrian Nastase, astfel incat chiar dl Nastase a trebuit sa nege, pe blogul sau, orice legatura cu asa ceva.
  Ei, uite, s-a dovedit ca nu era.
  Sa vedem, ofera cineva scuze dlui Nastase?

  Apreciază

 11. Legat de puterea politica. Dl Voinescu – Cotoi afirma chiar astazi ca a descoperit placerile gazetariei sportive, invocandu-l pe marele gazetar de sport Radu Cosasu.
  Domnule Cotoi, fundul dlui Basescu e inca tot la Cotroceni!

  Apreciază

 12. @Titus Filipas. Carcotasu iti poate confirma ca un calculator poate fi programat astfel incat nimeni sa nu poata prelua vreodata controlul asupra lui. Incepand cu punerea procesorului in mod supervizor si cu atentie la scrierea sistemului de intreruperi. Ceea ce exploateaza hackerii de astazi in preluarea controlului calculatoarelor sunt
  – porti lasate in mod special, din motive strategice, de catre realizatorul sistemului de operare (Microsoft!), pentru a controla de la distanta calculatoare care ar putea deveni ale inamicului. Cu trecerea timpului, acestea devin mai mult sau mai putin publice.
  – porti lasate in mod individual de catre programatori ai sistemului de operare, in diverse scopuri personale si care, la fel, devin cunoscute in timp.
  – greseli de programare care devin cunoscute fie in urma unor intamplari fie in urma unor cercetari sistematice asupra sistemului.

  Apreciază

 13. Asa cum exista o veche Europa si un vechi capitalism, era normal ca noua Europa sa genereze un nou capitalism. Fara indoiala, vechea Europa a fost un profesor de democratie pentru noua Europa. Cum numai un maestru autentic este depasit de un discipol virtuos, nu ar trebui sa fie nicio rusine daca manualele fostilor invatacei le vor inlocui, intr-o buna zi, pe cele ale fostilor dascali. Dimpotriva, ar fi un motiv de mandrie si pentru unii si pentru altii, legea progresului nu neaga contributiile niciunei generatii, poate, cel mult, schimba accentele de pe una pe alta. Observ insa o anumita reticenta si, respectiv, inhibitie in recunoasterea, de o parte, si afirmarea, de cealalta parte, a noilor merite, ceea ce nu prea este in regula, cam iese din linia traditionala a progresismului. Privind la imaginea de pe coperta cartii “Puterea politica in Romania”, cu subtitlul pe care l-am comentat, imi dau seama, dupa harta din fundal, de mesajul pe care il transmite tabla de sah cu regele de alb cazut si fluxurile de energie cenusie (negativa) din partea de vest a hartii, care din fericire nu o tangenteaza, acest din urma lucru facandu-l o raza solara (lumina alba sau aurie este asociata in ezoterism cu energia pozitiva). Motivul piesei de sah sau cartii de joc cazute l-am intalnit si la Silviu Brucan, din cate imi amintesc figurile nationalistilor romani Gh. Gheorghiu Dej si Nicolae Ceausescu erau in pozitie orizontala, cele ale regelui Mihai si cominternistei Anei Pauker, in pozitie verticala. Sunt optimist privind viitorul leadershipului politic romanesc, indemn pe toti romanii sa nutreasca un astfel de sentiment, pentru ca niciun conducator roman sa nu mai fie dislocat din mijlocul natiunii sale. Poate a venit timpul sa invatam de la evrei si de la americani, care-si cinstesc conducatorii, ii adauga la popoarele lor si pe soclurile istoriei. Asa sa ne ajute Dumnezeu, sa alegem un presedinte care sa ne uneasca, unirea este prima lectie a unei natiuni!

  Apreciază

 14. Iata, s-a creat o bresa semnificativa in sistemul securistic papicisto-DNA-ist.
  Judecatoarea Barsan, a fost trimisa in instanta de domnul Papici, cu probe ilegale. Ii spuneam extremei drepte (cunoscuta sub numele de Ion Adrian ) ca , intr-o democratie, nu este neimportant, DIMPOTRIVA, dezideratul imperativ de a se respecta procedurile si premisa de nevinovatie-PANA LA CAPAT.
  Iata, stirea (pentru mine ESTE o stire):
  ,,CCJ FACE PRAF DOSARUL LUI CERBU SI PAPICI – Interceptarile DNA in cazul judecatoarei Gabriela Birsan au fost anulate de ICCJ: “Constata nulitatea interceptarii convorbirilor dintre Birsan Gabriela si Birsan Corneliu… Constata nulitatea interceptarii si inregistrarii convorbirilor purtate de Birsan Gabriela cu alte persoane decat cele cu privire la care au fost emise autorizatii”. Rechizitoriul a fost returnat DNA. E cel mai grav caz de politie politica in magistratura dovedit la ICCJ”
  …….
  ,,Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat dosarul judecatoarei Gabriela Birsan (foto dreapta), sotia fostului judecator roman la CEDO Corneliu Birsan (foto stanga), trimisa in judecata pentru pretinse fapte de coruptie alaturi de judecatorii ICCJ Anton Pandrea, Iuliana Pusoiu si Corina Corbu, in 24 iulie 2014, printr-un rechizitoriu semnat de vestitul Lucian Papici, care a desavarsit “opera” inceputa de procurorul Viorel Cerbu, plecat de la DNA la DIICOT fara sa finalizeze lucratura. Judecatoarea Luciana Mera (foto 2) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, luni 20 octombrie 2014, returnarea rechizitoriului la DNA. Mai mult, instanta suprema a constatat ilegalitatea unor interceptari din dosar, dispunand anularea acestora. De asemenea, ICCJ a dispus inlaturarea planselor foto de la perchezitia domiciliara a sotilor Birsan, depuse la dosar in pofita faptului ca atat CEDO, cat si ICCCJ au constatat ca perchezitia a fost una abuziva, in conditiile in care Corneliu si Gabriela Birsan se bucurau de imunitate.
  Practic, este cel mai grav caz de politie politica in magistratura dovedit la instanta suprema, care, prin aceasta decizie, a confirmat facatura din cazul judecatoarei Gabriela Birsan.”

  COMENTEZ:
  Ati citit, basistilor (majoritatea read-only) ? Nu? Atunci cititi ! Da? Atunci re-cititi !..fi-v-ar samanta sorosista de ras sa va fie.
  Daca vreti sa va reintegram in societate, dupa alegeri, imbracati-va astfel:
  -barbatii-in panza de sac;
  -femeile-in sutane negre pana la glezne si baticuri maronii pe cap;
  -Elena Udrea – …cum va vrea staretul schitului de maici – destinatia finala a distinse si tomnaticei doamne a politichiei romanesti. (Z)

  Apreciază

 15. Exista o vorba veche, de nenumarate ori verificata: ce nu te doboara, te intareste.
  Dupa ce basishtii si uneltele lor din presa si alte institutii l-au lovit pe Victor din toate partile si eminamente sub centura, liderul PSD a reactionat, cu zambetul sau imperturbabil, precum Hercule (evident, metaforic): a ridicat pe sus, dintr-o miscare, toata liota basisto-udristo-acelista si a maturat cu ea pe jos. (Z)
  Sincer, oricat de bun analist s-ar putea auto-aprecia cineva, cu greu ar fi anticipat ,,mutarea” lui Victor Viorel, care, pe mine, m-a lasat masca.
  Bravo, Victore…..ia ce-i bun de la Base (dar cu masura): ordine si disciplina de fier in partid, continuare neabatuta a programului (bineinteles cu cateva tuse electorale) al guvernului. Spun ,,tuse electorale”, dar adaug ca nu romanii au inventat, in fond ,,roata”. Avem o America ce se vrea reper si exemplu universal, nu-i asa ? Iar liberalii au crezut ca e mai bine in opozitie, unde, totul se reduce la declaratii politice. Sa le fie de bine, ca sa nu spun ceva despre tarana patriei…. (Z)
  Asta e filosofia celor puternici, mai baieti si fete pede-leberale…s-a retras, vreodata, Basescu, in opozitie, la greu, sa lupte steril de acolo ? NU ! A continuat DE LA PUTERE, chiar daca, aparent, era la pamant. (Z)
  Asa ca, mai basistilor din tot spectrul fragmentat al urii, nu fiti tristi: Traian Basescu are un demn continuator, dar, cu o treapta mai sus: va fi, cu adevarat, presedintele tuturor romanilor, deci si al vostru.
  Continuati sa-l atacati, pana la capat, dragii mei, asa cum va invata consilierii vostri straini (ce isi vor lua paraii si va vor intoarce spatele, dupa alegeri). VOI sunteti adevaratii sustinatori ( fie si involuntari) ai lui Victor Ponta. (Z)
  Deviind accentele de campanie spre scandaluri si fumigene puerile, ati facut, pana la urma, dreapta , de rasul lumii civilizate si este tare pacat.
  Este tare pacat ca USL nu si-a respectat angajamentele fata de romanii care au dat cu flit PDL-ului si lui Basescu (in 2012), dar nu-i nimic. Nu mor carlanii cand vor lupii, inclusiv, lupii din ograda proprie.
  😉

  Apreciază

 16. @ Baronul cel mincinos,

  Ce incredere poti avea in cineva care te minte in fata, desi stie ca tu stii ca el minte???

  Chiar aşa, bine zis! Cum mama dracului să mai ai încredere în Băsescu şi-n ce spune el, care minte cum respiră? 😯

  Apreciază

 17. Hidos este chipul crimei …. Dupa guvernul polonez in corpore pamantul maicii Rusia cunoaste si un ” accident ” cu o curatatoare de zapada care intra in avionul prededintelui uneia dintre primele zece multinationale din lume … Tavai Mistral sau nu ? Panimaiii gospodin Hollande sau nu ?

  Apreciază

 18. În studiul introductiv şi traducerea apărute sub titlul comun “THE GESTA HUNGARORUM OF ANONYMUS, THE ANONYMOUS NOTARY OF KING BÉLA, A TRANSLATION”, istoriograful maghiar Martyn Rady scrie dispreţuitor şi provocator la adresa românilor : “În anul 1987, cronica Gesta Hungarorum a căpătat o notorietate particulară datorită unei reclame pe o pagină întreagă din ziarul The Times, plătită de guvernul român, şi afirmând validitatea narativului privitor la prezenţa românilor în Bazinul Carpaţilor cu mai bine de o mie de ani înainte. Din fericire, lecturile ştiinţifice moderne din Gesta Hungarorum sunt mai puţin asaltate de partizanatul politic deoarece în lumea post-Schengen din EU, numai dinozaurilor le pasă de problema cine a fost acolo primul. Totuşi, vechile interpretări ale frazelor, locurilor, persoanelor, lanţurilor de cuvinte păstrate în literatură ar putea servi scopurilor de a-i duce în stare de confuzie pe imprudenţi, atâta vreme cât în colţurile academice mai îndepărtate Epoca Jurasică nu s-a terminat.” Ce se poate răspunde ? Că lumea europeană nu începe odată cu venirea ungurilor în Câmpia Panoniei (nici ei neştiind de unde vin). Drumul roman de la Porolissum la Tyras ne determină să afirmăm că Transilvania făcea parte din hinterlandul imperiului milezian pontic care se năştea într-o contemporaneitate cu vechea civilizaţie de la Sais. “Dinozaurilor” de români le pasă de chestia aceasta, fiind învăţaţi să privească istoria pe termen lung. Winston Churchill afirma în memorii că românilor nu le pasă de istoria lor. Contextul se referea la drepturile Rusiei (existente, sau inexistente) în spaţiul nord-pontic pentru a construi Rusia Mediteraneană sau NovoRossiia. Dar Notarul anonim care a scris Gesta Hungarorum reducea Rusia la Suzdal ! Aşa că în anul 1987, reclama istorică românească publicată în The Times constituia un semnal suficient de pertinent către URSS.

  Apreciază

 19. @ZeV, corect, regulile trebuie sa fie clare, pentru toata lumea, si mai ales pentru reprezentantii institutiilor. Daca azi e vinat Ponta si PSD cu aceste „scurgeri”, maine, daca va ajunge altcineva la putere, poate avea aceiasi soarta, cu un presedinte, care se declara, sa spunem, „zglobiu” pe orice teren.

  Acum, referitor la faptul ca Basescu considera ca ar trebui sa aibe acces la orice secret de stat, la prima vedere, pare o afirmatie legitima. Primul om in stat ar trebui sa cunoasca secrete statului pe care il conduce. Sigur, se pune problema ce face cu ele dupa ce nu mai e Presedinte. Stie cineva ce obligatii in acest sens au fostii Presedinti?

  Nu cunosc legile, dar stiu ca, inclusiv in democratiile avansate, institutiile nu sunt obligate sa raporteze una alteia orice aspect de functioanre. De exemplu, Curtea Constituionala a Germaniei, a decis ca Guvernul nu trebuie sa raporteze Parlamentului despre exporturile planificate de armamente, dar ca, la cerere, Parlamentul poate fi informat atunci cind sunt incheiate acorduri de export de echipament militar.

  Lucrurile astea, daca nu sunt reglementate de legi, trebuie sa fie supuse atentiei Curtii Constitutionale.

  http://www.dw.de/german-court-rules-against-more-disclosure-in-arms-deals/a-18009863

  Apreciază

 20. VIDEO – A murit un mare căpitan de industrie al Franţei : Domnul Christophe de Margerie, un mare strateg economic, un personaj care se confrunta în dezbateri publice cu lideri politici ecologişti pe teme controversate privind Ecologia şi Industria, fost PDG la firma petrolieră Total unde primea un salariu exorbitant, de asemenea un tip suficient de sulfuros ca să lase în urma lui o imagine destul de neclară (cum a fost şi accidentul în care a murit) http://www.lemonde.fr/disparitions/video/2014/10/21/quel-est-le-bilan-de-christophe-de-margerie-a-la-tete-de-total_4510000_3382.html

  Apreciază

 21. Zev,

  Si dumneata esti ca baronul , mai explicit in adropauze….adica la inceputuri.

  Nu cred ca esti mafalda sa percepi ce fel de presedinte ca fi Ponta, in sensul de bun sau „nebun” , cum nu poti nu ai capacitate si nici extraordinarul simt al sarpelul de a simti prin limba cum vor bate vanturile si mirosurile in cazul lui Ion Hannis.

  Primul si-a dovedit abilitatile , asculta si se foloseste cu intelepciune de mentori si tradeaza la fiecare pas prietenia, nu are acel scrupul care se numeste recunostinta , al doilea romanul neamt are in spate o experienta la nivel redus dar mai extinsa si cu rezultate vizibile in dl. in administratie in comparatie cu tanarul Ponta si se pare ca calca totul in picioare , pentru ca sa-si atinga scopul.

  Primul are in spare un partid in care insumind baronii din teritoriu este un lest periculos, pestential , al doilea are deja un partid ca citeva exceptii epurat de cuplul Basescu-Ponta.

  Apreciază

 22. Noi vorbim,vorbim,domnul Nastase despre carti , recenzii si in acest timp asimetricul cu DNA-ul „lucreaza” de a ajuns Ponta sa scada cu 5 % in intentia de vot. Cifra asta este mare iar daca continua tot asa intr-o saptamina pierde avantajul avut si implicit alegerile. Eu mai sper ca Tariceana sa traga voturile liberalilor de la Iohanis.Este singura sansa.
  Astea sint problemele acum nu cele „existentiale”,filozofice etc.
  Nu am auzit pe nimeni aici si nici pe domnul Nastase sa vina cu idei de contracarare a „dusmanilor” ! Macar sa le spuna lui Ponta si stafului sau,care a mai ramas !

  Apreciază

 23. Am fost, ieri, la un miting electoral, o intalnire cu candidatul PSD Victor Ponta. Am studiat, in primul rand, compozitia de gen si de varsta a participantilor. Multi tineri, barbati si femei, seniori, un esantion electoral reprezentativ la nivel national, incat nu am nicio indoiala, victoria va fi la scor. Numai salariatii si pensionarii care si-au primit inapoi salariile si pensiile reintregite de Guvernul Ponta vor fi o forta electorala covarsitoare, nemaivorbind de multe alte categorii sociale, socioprofesionale si socioeconomice. Am analizat, apoi, mesajele elctorale, de o parte si de alta, discursul candidatului, ideile vorbitorilor, sloganurile sustinatorilor. O revarsare de simpatie, de solidaritate, de unitate, mai ales aceasta din urma, Unitatea, a fost, si cred ca va fi pana la sfarsitul campaniei, un adevarat Te Deum electoral. Am radiografiat mimica si limbajul corpului candidatului, privirea directa, luminoasa si mobilitatea ochilor, care in decriptarile psihologilor inseamna inteligenta si buna credinta. Dar, mai ales, atentia mi-a fost retinuta de cutezanta si determinarea tineretii, ca a oricarui flacau sanatos si destoinic de pe la noi. Desigur, mi-am zis, intelepciunea senioriala ii va fi indispensabila. I-am admirat sinceritatea recunoasterii, din finalul speech-ului, de candidat sub acoperirea culorii rosii, de care se va descoperi cand va fi presedinte, in favoarea celor trei culori ale Drapelului National. Si, apropos, m-am gandit, cu pretuire, la toti cei care si-au servit tara ca ofiteri de informatii externe sub acoperire, cabala acestei campanii, careia ar trebui sa-i dam interpretarea populara cuvenita, la cei treizeci de astfel de patrioti cazuti in teatrele de operatiuni, la cei peste cei saptezeci de ofiteri acoperiti deconspirati…

  Apreciază

 24. După Marcel Mauss – să amintesc faptul că marele savant Émile Durkheim i-a fost unchi precum şi dascăl de cunoaştere prudenţială- orice negociere se bazează pe reciprocitate, adică pe dar (un cadou) şi contra-dar (alt cadou, acordat în reciprocitate). Principiul „Dar din dar se face Raiul” furniza două funcţii în România socialistă a lui Nicolae Ceauşescu : 1/ Asigura un mijloc de schimb reciproc, asemănător unui troc şi mult mai puternic decât banul (nu spun în nici un caz că banul, adică foarte modestul leu, ar fi fost devalorizat în România socialistă!). 2/ Construia o barieră naturală morală pentru nesăbuita goană capitalistă după profit.

  Apreciază

 25. http://www.dcnews.ro/liviu-dragnea-i-sebastian-ghi-a-candida-i-pentru-efia-psd_457076.html

  Un fost PDL-ist si un sekurist !?

  Astia isi cam disputa pielea ursului din padure … Basescu tremura din toate incheieturile dar aresteaza la ei in draci si lor le tremura fundul de frica si se gandesc la functii si la cascaval !
  Sunt curios ce alte tandemuri comice vor aparea pentru alegeri … Poate Geoana – Vanghelie sau Darius Valcov – Gabi Oprea sau Sova – Hrebenciuc sau Nitza – Nichita 🙂

  Apreciază

 26. Legea 78/2000 in virtutea careia mobilizarea votacilor la referendum se cheama „folos necuvenit” …
  Pai nu as zice ca legea e pe alaturi cat as zice ca „interopretarea” ei e cam cu cantec.. Adica avem excat situatia de la cele 2 barouri … (ala e un caz sa zicem „simplu” fara mari i9nterese politice si „morale” si totusi si totusi … )

  Apreciază

 27. Vsile,

  nematu tau de Ferentari are toate calitatile unei lichele de bob .. a se vedea cum cat ai clipi i-a facut vant Antonescului care se pare ca nici azi nu pricpeste ce i s-a intamplat …. Asta e in sare sa-ti suteasca si dintii din gura si sa ii mai ramai si dator ..

  Apreciază

 28. Dle Nastase multumesc . Legea mi se pare OK si necesara, asa ca nu stiu de ce o califca Hrebe ca rezultatul unei idiotenii. Recunosc insa ca nu am avut timpul sa o disec, asa ca v-as fi recunoscator daca ati indica articolele care nu ar fi in regula.

  Apreciază

  • ion adrian,
   este vorba de o chestiune de principiu. Un cod aduna TOATE reglementarile dintr-un domeniu. Cel penal, spre exemplu. Atunci, de ce la modificarea Codului penal nu au fost introduse prevederile din Legea 78 in Codul penal – sub forma de agravante etc? Pentru a avea o reglementare unitara. Eu asa as fi vazut lucrurile. Acum avem, practic doua procuraturi (PG si DNA) care lucreaza cu doua „coduri” penale – Codul modificat recent si Legea 78 din 2000. Poate ca asta este solutia europeana…

   Apreciază

 29. @santinela, singura valoare a unor strategii si tactici expuse aici este aceea ca le citesc si altii. Tariceanu nu poate mai mult fiindca e foarte greu ca independent. Daca avea partidul inregistrat, procentele erau duble, face o figura interesanta si are o prestanta buna. Insa a fost faultat de un ‘acoperit’, cineva din leadership le-a bagat in actele pentru tribunal si schimbarea siglei, interzisa prin lege cu mai putin de sase luni inainte de alegeri, iar tribunalul i-a amanat inregistrarea partidului pana dupa refacerea actelor in urma unui alt congres, extraordinar. Pentru cine a cunoscut lumea liberala din anii ’92-’96, lucratura este evidenta, unul din apropiatii sai lucreaza pentru altii. Pentru cei necunoscatori, e doar o intamplare nefericita, ghinion, vorba lui Iohannis.

  Apreciază

 30. Christophe de Margerie , ” sulfurosul ” dupa cei care iau de buna tot ce scriu siturile frantuzesti corecte politic ( ” bo-bo „) ( bourgeois boheme , stanga caviar ) , adica asa-zise socialiste – ecologiste , este nepotul lui Pierre Taittinger , primarul timp de decenii al arondismentului 16 din Paris . Un membru a elitei decizionale franceze , de Margerie , ascultat de toti sefii marilor firme franceze . Familia Taittinger , pe langa sampania cu acelasi nume , detinea si lantul hotelier Louvre Hôtels ( marcile Kyriad , Campanile , Formule 1 ) . ” Sulfurosul ” de Margerie este cel care s-a ridicat de la masa , la Pointe Noire , capitala economica a Republicii Congo , sa-i stranga mana si sa-l salute pe un chelner autohton insultat de un cadru superior de la Total , acum un an .A murit pe pista de la Vnukovo , avionul i-a fost lovit de o masina , in plina decolare . Rusia ….

  Apreciază

 31. De acord AN , trebuiesc adunate si cu ocazia asta eliminate redundantele daca exista, dar sa nu se mearga pe stilul de la Romanica cum ceva nu place se descopera ca nu e perfect si se desfiinteaza ramanand asa in aer sine die ca sa se imbunatateasca si asa de 25 de ani tot imbunatatim, tot surpam ca la Manole dar nu ne punem nimic in zid ci eventual mai scoatem din vanzarea caramizilor cativa creitari in plus 🙂

  Apreciază

 32. Petru tine Ion Adrian imi incalc pricipiul „quod scripsi , scripsi” ” !

  Esti confuz si duplicitar, comportament execrabil dupa ce ani de zile pe blogul lui Preda si nu numai ai lins pe unde a ca(l)cat Basescu ,incerci sa arati cit de principial esti pe blogul lui Nastase.
  A f a r a!

  PS.
  Sa-ti fie rusine pentru mizeriile mizerabilului pe care ai incercat sa ti-l faci icoana

  Apreciază

 33. Pentru tine si numai pentru tine imi calc in picioare principiul „quod scripsi,scripsi” si ma rescriu!

  Vsile,
  octombrie 24, 2014 la 9:26 am
  Ion Adrian,

  Esti confuz si duplicitar, comportament execrabil dupa ce ani de zile pe blogul lui Preda un alt mizerabil , ai lins pe unde a ca(l)cat Basescu ,acum incerci sa arati cit de principial esti pe blogul lui Nastase.
  A f a r a!

  PS.
  Sa-ti fie rusine pentru mizeriile mizerabilului pe care ai incercat sa ti-l faci icoana

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.