Mai functioneaza principiile din Westphalia?

Puteti citi, mai jos, editorialul meu, din aceasta saptamana, din Jurnalul National:

 

„Mai functioneaza principiile din Westphalia?
Dupa un razboi indelungat, in 1648, puterile europene au pus bazele unui sistem de ordine “globala”, bazat pe suveranitatea statelor si pe principiul echilibrului de putere. Era sfarsitul marilor imperii si al puterii papale lumesti. Acel sistem, gandit ca un sistem de ordine mondiala, era, in realitate, o proiectie regionala a noilor raporturi de forte. Este evident ca asa numita ordine globala reprezinta, de fapt, suma unor formule gandite sau chiar puse in aplicare, in anumite conditii geografice sau geopolitice, de principalii actori din diverse regiuni ale globului ( si in diferite perioade). M-am referit la modelul westphalian pentru ca el exprima aranjamentul la care ajunsesera puterile Europei Occidentale la jumatatea secolului 17, fara a tine seama de “periferia” din Europa rasariteana sau de pozitia Rusiei.

In recenta sa carte, “World Order” (“Ordinea Mondiala”), publicata anul acesta, Henry Kissinger analizeaza aceste evolutii, din punct de vedere istoric, dar, pentru a explica pozitia Rusiei fata de regulile stabilite in 1648, citeaza cuvintele ministrului de externe al tarului Alexei, din acea perioada, referitor la scopul politicii sale externe – “expansiunea statului in orice directie”. Se referea, evident, la expansiunea geografica.

Perioada de dupa incetarea Razboiului Rece a eliminat constrangerile convenite in legatura cu “neinterventia” in zona de “jurisdictie” si influenta celeilate tabere. In mod evident, vacumul creat prin implozia sistemului comunist si a imperiului sovietic s-a incercat a fi “colmatat” cu alte actiuni de interes politic sau economic. Acest lucru s-a vazut, mai intai, in legatura cu Yugoslavia, apoi cu tarile Grupului Visegrad, apoi cu tarile baltice, cu Romania, cu Bulgaria. Rusia a urmarit aceste procese ca un spectator nemultumit. Evolutiile din Kosovo (vazute ca o atingere a teritoriului Serbiei) si apoi “euromaidanul” de la Kiev au creat insa o contra-reactie a Rusiei. In acest moment, este clar ca au fost puse in discutie vechile principii westphaliene, in primul rand principiul echilibrului de putere in Europa. Cred insa ca dupa testul din Ucraina se va reveni la vechile principii acceptate. Mai sper ca “balance of power” nu va redeveni “balance of terror”, pentru a da satisfactie complexelor militar-industriale din interiorul marilor puteri.

Imi place sa cred in ceea ce spunea presedintele Truman, aratand care a fost principala reusita a mandatului sau prezidential; “ ma bucur ca i-am invins pe dusmanii nostri dar ca apoi i-am adus inapoi in comunitatea natiunilor”.

97 de gânduri despre “Mai functioneaza principiile din Westphalia?

  1. Interesant si frumos articolul, dar, tot asa cum pana la Dumnezeu te mananca sfintii, pe noi cateva principii romanesti nu ne lasa sa meditam asupra principiilor din Falia de vest. De exemplu, principiul re-evaluarii. Astfel, conform acestui principiu, ziarului Gandul si site-ului UNPR, Dom’ Ghinarar a primit-o in partid pe Monica Iacob – Ridzi, direct ca sefa de departament (relatii externe) si, fiind partida lui Dom’Ghinarar nitel mai in dreapta, mai apropiata de valorile familiei, in UNPR a fost inscris si barbac’su Monicai, ca sa aiba si UNPR, astfel, familia lui politica. Este ca, vazand cum la vremuri noi tot noi, va vine un chef nemaipomenit sa votati USL? Aideti toti, cu mic cu mare, intr-o suflare si o rasuflare,tot la vale pe carare, de la munte pan’la mare, din zori pana-n inserare, sa votam cu-nflacarare, pe al nostru uselare! Si iata cum, prin miscari politice fine si inteligente facute in campanie electorala, aliatii politici ai PSD ii sporesc popularitatea candidatului Ponta, aducandu-i acestuia procent dupa procent. Daca ne gandim bine, trebuie sa existe cineva capabil sa risipeasca banutii adunati cu truda de catre Fa Petreasco la buget. Asa ne trebuie daca suntem o tara de incapabili, oricat a scrutat zarile Dom’Ghinarar pe sub cozoroc, nu a reusit sa vada nici un roman comparabil cat de cat cu Monica Iacob – Ridzi. Dom’Ghinarar fiti atent, Basescu in noiembrie devine somer, nu scapati ocazia, prim vicepresedinte ca el, pentru UNPR, nu gasiti! Mai baieti si fete, aveti acum proba ca Monica Iacob – Ridzi ministru a fost si ministru o sa fie, iar voi bloggeri ati fost si bloggeri o sa fiti! Cum zicea candidatul Johannis: ghinion.

  2. @Adrian Nastase, sunt convins ca ati remarcat surdina in care a fost condamnat dl Mitrea. Sunt convins ca ati remarcat si de ce: dl Mitrea a fost condamnat ca angajator al Irinei Jianu, ceea ce contrazice una dintre condamnarile dvs., care era in calitate de angajator al Irinei Jianu (!). Asa incat acum crocodilul zboara foarte jos, ca sa nu il vada oricine. Inca o confirmare a vorbei sa te feresti de greci…..: incet-incet si putin cate putin, cabinetul celui mai bun premier al Romaniei ( citat din Basescu), se indreapta spre celule.

  3. Gaz de schiste : en coulisses, les industriels s’activent

    LE MONDE | 16.10.2014 à 15h24 |
    http://www.lemonde.fr/planete/article/2014/10/16/gaz-de-schiste-en-coulisses-les-industriels-s-activent_4507106_3244.html

    On les croyait enterrés. Les huiles et gaz de schiste du sous-sol français – dont on ignore du reste combien il en recèle – semblaient voués à y demeurer, depuis la loi du 13 juillet 2011 qui a banni la fracturation hydraulique, seule technologie aujourd’hui disponible pour extraire ces hydrocarbures non conventionnels de la roche-mère, la roche profonde (généralement entre 1 500 et 3 000 mètres) et compacte où ils sont confinés. Une interdiction dictée par l’impact environnemental de ce procédé, qui met notamment en œuvre des additifs chimiques toxiques. Or, les hydrocarbures de schiste refont aujourd’hui surface.
    –––––––––––––––––––––-
    Le débat a été abruptement relancé par la sortie de Nicolas Sarkozy qui, le 25 septembre, en meeting de campagne pour la présidence de l’UMP, s’est déclaré en faveur de l’exploitation de ces ressources. « Tant que je serai ministre de l’écologie, il n’y aura pas de gaz de schiste et pas d’investigation sur le gaz de schiste », a aussitôt réagi Ségolène Royal.

    –––––––––
    Roninjaune dis:

    Pas de commentaires…….

  4. Vsile

    „balarii”, NU „balari”
    „am gresit intentionat”, NU „am gresit intentional”!!!
    „este ca ai inteles corect”, NU „este ca si inteles corect”
    „e o (sau „e-o”) expresie pe care nu o cunosteai”, NU „eo expresie pe care nu o cunosteai”
    „la nivelul limbii latine”, NU „la nivelul limbi latine”

    Nu ai niciun prieten cu elementara absolvita, sa-ti corecteze „operele” inainte de lansare?

    Sigur ca oricine are dreptul sa se exprime, cu conditia sa se exprime corect. Exprimarea incorecta pe un blog de inalta tinuta e un semn de insensibilitate, ca sa folosesc un eufemism.

  5. In premiera, sunt de acord cu papasha:
    Cred ca se impune, in Romania, constituirea unei scoli/universitati pentru potentiali candidati la demnitatea de parlamentar.
    Cu examente extrem de severe de psihologie, drept, economie, istorie, diplomatie, politica externa.
    Doar dintre absolventii validati printr-o astfel de institutie, cu nota medie peste 8, partidelor ar trebui sa li se permita a-si selecta candidatii pe liste.
    Parlamentul, fiind FOR LEGISLATIV si sursa pentru CONSTITUTII, ar trebui sa fie compus din cei mai valorosi si pregatiti oameni, care, sa reprezinte, realmente, interesele poporului roman.
    Astfel, fiind acolo DOAR cetateni cu IQ-ul mult peste medie, vor disparea notiunile false numite PUTERE si OPOZITIE, implinindu-se , implicit, visul BIBLIOTECARULUI.
    Din acel moment, poate inceta goana absurda pentru Controceni, semn ca ne place dictatura si ca nu avem (alte)institutii de reprezentare puternice si credibile.
    Din acel moment, Presedintele poate fi ales de Parlament, ca in Germania.
    (Z)

  6. Vsile
    Incercand , din raspunteri, sa-ti citesc, macar partial, raspunsurile icnite catre George Ban, incep sa ma intreb, cati dintre noi (in afara lui Basescu) sunt in situatia de a-si re-verifica fisa medicala ? Poate ca eu trebuie sa-mi cumpar ochelari…dar daca ochii mei sunt inca buni si alta e cauza ?
    (Z)

  7. @Ghiţă spune : “Fritz cel Mare zis si Sergentu”
    Frédéric-Guillaume Ier de Prusse, de la Maison de Hohenzollern, surnommé « le Roi-Sergent » (der Soldatenkönig) est roi en Prusse du 25 février 1713 à sa mort en mai 1740. Frédéric-Guillaume lègue à son fils Frédéric une puissante machine de guerre dont lui-même ne s’est pas servi. Frédéric devient roi en 1740 sous le nom de Frédéric II, Frédéric le Grand, d’éducation et de culture française, un redoutable stratège et un véritable despote éclairé.

  8. Ion Adrian
    Mai ai, inca , dubii, ca Traian Basescu este blonav mintal ? Nici nu este nevoie, pentru o atare constatare, de fise si rapoarte medicale.
    Exact ca si in cazul lui Valer Marian. Este nevoie doar de luciditate, calm, discernamant si bun simt. (Z)
    PS
    Parchetul militar, nu numai ca ar trebui sa se sesizeze, ci, sunt convins, DEJA lucreaza, chiar din momentul primei ,,iesiri” electorale a bufonului-sef. Daca ar fi fost ceva adevar in spusele lui Basescu, ar fi finalizat cercetarea pana acum. In realitate, SIE a dat acelasi raspuns ca si fostul sau director, deci, Basescu nu detine informatii secrete de stat, pe care nu ar trebui sa le stie, din interiorul serviciului.
    Dinj pacate, pe voi, dreptacii de extrema dreapta, nu va duce mintea la proiecte, ci, doar la perdele de fum si diversiuni aruncate, la disperare, pe piata atat de pemisiva (din pacate) a mediei mioritice, ca prin coincidenta, EXACT in campanie electorala. Cu exceptia noastra, a catorva bloggeri, care catadicsesc (din mila) sa va mai si citeasca uneori, marea majoritate a romanilor nu are timp de prostii si si-a stabilit cu cine voteaza si mai ales, cu cine nu. Va sfatuiesc sa respectati democratia, altfel, spusele voastre ca Ponta este cel ce se fereste de confruntari electorale, raman fara fundament (logic) real. (Z)
    pps
    -Mai bine concetreaza-te pe ,,A treia cale”, cat mai esti in viata. Dupa ce te vei re-intalni cu Bibliotecarul, va trebui sa descoperi ceva cu mult mai dificil : un portal invers dinspre lumea spiritelor catre lumea fizica in care traim.
    Nimeni nu a reusit asta, pana in prezent. (Z)

  9. ..Dupa ce diversionistii straini care consilieaza dreapta fascistoida romaneasca, au ramas de pacalici, dandu-si seama ca I-au facut, de fapt , un…serviciu, lui Victor Ponta, calitatea de ,,James Bond” fiind una admirata in Romania, s-au ,,gandit”, intempestiv, la o continuare. (Z)
    De aceea, bufonul ne-sanatos la cap si extrem de credul, a simtit nevoia sa iasa din nou si sa spuna ca de fapt, Ponta a fost un fripturist, nu a avut nicio misiune, doar s-a folosit de SIE ca sa participle la niste cursuri formale in America pentru a-si completa CV-ul.
    Iata de ce dreptacii sunt atat de ,,logici”: gandesc precum idolul si mentorul lor, recunoscut sau nu (in public), Traian Basescu.(Z)
    Pai cum altfel poti sa interpretezi bazaconiile prezidentiale, decat ca fiind aboslut lipsite de logica, din moment ce tot romanul cu bani si-a permis sa mearga in America si sa-si plateasca un curs ? De ce ar fi avut Ponta nevoie de SIE pentru asta ? (Z)
    Poate ii spune cineva, dintre suporterii de pe acest blog, (ai) lui Traian Basescu, sa doarma minimum 8 ore inainte de a face declaratii publice. Poate ar fi ramas filozof – in cel mai rau caz, ca Iohannis – in majoritatea cazurilor.
    (Z)

  10. @ zev

    ce placere sadomasochista ai sa musti oamenii de cooor !
    Lasa-ne dracu-n pace sa zicem ce vrem fara comentariile tale de kkat .
    Mama ce te-as bate , asa mestereste , dar nu o fac pt.ca eu respect legea , democratia , dar si pe cei saraci cu duhu’.

  11. Incheiam, mai sus, cu urmatoarele cuvinte:
    ,,Poate ar fi ramas filozof (Basescu) – in cel mai rau caz, (sau) ca Iohannis – in majoritatea cazurilor.”

    COMPLETEZ:
    …Cu exceptia cazului in care cineva de la Gandul il intreaba pe Iohannis:
    -,,Cum se face ca un profesor nu-si permite sa-si cumpere o casa ?”
    Dupa o indelunga deliberare apasator de tacuta, (pret de cateva zeci de secunde), sashul raspunde sec:
    -,,Ghinion”.
    Iata cat de englezesc este umorul neamtului.
    😉 😉 😉

  12. @Ghita Bizonu’
    octombrie 16, 2014 la 10:46 am
    Regret profund că nu am reușit să deduc, deși am recitit postarea mea, cum ai ajuns la concluzia că este cazul să mă atenționezi: „Deci mai lasa cartile de propaganda papistasa si revezi cartile de istorie medievala – e bune si alea din scoala primara !!!” Auzi: PROPAGANDĂ PAPISTAȘĂ ?!
    Oricum, îți mulțumesc că ți să confirmi cele două chestiuni prin care am vrut să relev similitudinea cu epoca actuală.
    – „Apoi nu stiu daca ai auzit ca papalitatea “s-a mutat” la Avignon. Mutata la ordin .. Sunt sigur ca nu ai auzit ca paoi a urmat si o epoca mai agitata cu vreo 2 papi – ba a fost un moment cu 3 si al 3lea era Ioan 23 prim [pre numele sau Baldo Corsa de profesie corsar.”
    – „Rezbelu ala a fots in Jermanika si a cam terminat cu Erste Reich ”

    P.S.
    Nu te mai obosi să mă aduci la același nivel cu cel al dumitale. Este imposibil – nimeni nu poate mai mult decât îl ajută greutatea ce poartă pe umeri!

  13. Traian Basescu si campania sa anti-electorala si anti-stat de drept. „Descoperiada” va dezlantui asupra Romaniei o furtuna de crize fara precedent. In absenta dovezii, acuzatia presedintelui Traian Basescu referitoare la situatia nelegala si neconstitutionala in care s-ar fi aflat Victor Ponta, in perioada 1997-2001, cand a fost procuror si ar fi fost si ofiter acoperit SIE, ramane nefondata, o mostra de campanie electorala negativa impotriva candidatului favorit in alegerile prezidentiale. Cu aproape doua saptamani inaintea primului tur, actualul premier conduce detasat de ceilalti 13 candidati, in sondajele de opinie, fiind la o distanta de circa 10 procente de primarul Sibiului, Klaus Iohannis, al doilea clasat in intentiile de vot. Practic, nimic nu l-ar mai putea opri pe Ponta, poate doar scoaterea la iveala a unui accident juridic, din trecut, care sa-l faca incompatibil cu ocuparea primei pozitii in statul de drept. Traian Basescu este cunoscut pentru abilitatea de a construi locuri inguste, din excese de interpretare, formalizare sau instrumentalizare, in care sa-si prinda adversarii politici ca intr-o capcana, cel putin pe perioade scurte, in care se consuma mize strategice, cum este si cea de alegere a presedintelui. Modurile in care a reusit sa-l vulnerabilizeze electoral pe Mircea Geoana in campania prezidentiala din 2009 si sa invalideze referendumul de demitere din 2012 sunt semnificative pentru personificarea statului de drept in intoarcerea situatiilor politice in avantaj propriu. La fel, cand este vorba de interese de familie, de partid sau clientelare. Incalcarea impersonalitatii legilor si institutiilor statului a dus si duce la asimetrizarea si relativizarea oricaror sanse sau decizii. Orice analiza a episodului „ Victor Ponta-ofiter acoperit” nu poate face abstractie de momentul dezvaluirilor, care putea fi oricare altul, din afara campaniei electorale, cele mai propice fiind cele trei numiri ale premierului de catre presedinte, in 2012 si 2014. Faptul ca tema a fost tinuta in asteptare, infierbantata cu foalele asa-zisei autodeconspirari a jurnalistului Robert Turcescu si apoi aruncata, incinsa la rosu, in plina campanie, ne decoperteaza o motivatie pur electorala. Cel mai probabil, confirmarea ramane de vazut in evenimentele de campanie, Traian Basescu va incerca sa mai loveasca inca o data, in inconfundabilu-i stil de presedinte-mafiot si cu forta unor institutii aservite ale statului, pentru a rasturna ierarhia de valori si de sanse a candidatilor la presedintia Romaniei, in favoarea candidatului PMP, Elena Udrea. In opinia mea, eminamente personala, nu si hazardata, cred, pentru cine observa si face corelatii cu ce se intampla, aici si aiurea, operatiunea de descoperire a ofiterilor acoperiti, initiata de catre Basescu, face parte din categoria provocarilor si diversiunilor, utilizabile de catre politicile ilegitime, incapabile sa castige prin mijloace curate. Ma gandesc, pentru a extinde putin sfera judecatilor si a intelege ce vreau sa spun, ca astfel de evenimente, care lovesc in emotiile colective, precum „descoperiada” lansata de la Cotroceni, drona care a zburat, zilele trecute, deasupra stadionului din Belgrad, avionul prabusit, in vara, deasupra Ucrainei, dar si seriile de acuzatii si urmariri penale preventive, par rupte din acelasi manual sau venite de la aceiasi mentori. Isi va atinge tinta lovitura pe care Basescu o va da procesului electoral, pentru a-si supra-pozitiona perceptiv favorita blonda si a trece de partea ei prima sansa de castigare a alegerilor prezidentiale? Reusita planului ar inaugura, de facto, o linie de ereditate politica a dreptei basiste la sefia statului roman, pentru cel putin inca zece ani. Rezultatul nu va fi insa usor de obtinut. Va depinde de cel putin trei riscuri majore de crize pe care le poate provoca presedintele-jucator, in orbirea sa de catre boala puterii, in ultimul si cel mai nedemocratic rol, de presedinte-electoral. Primul si cel mai nefast risc ar fi cel de natura politica, de criza guvernamentala. Daca Traian Basescu isi va proba afirmatia ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit in timp ce era procuror, consecinta de demisie din functia de premier si de retragere din cursa prezidentiala va fi inevitabila. Culpa in acest caz nu tine de necompletarea CV-ului cu aceasta calitate sau de mintirea electoratului, sunt gaselnite politice ridicole, asa ceva nu se face public, cel putin nu inainte de retragerea la pensie si scrierea memoriile, tine de protectia personala si de securitatea nationala. Din acest punct de vedere, candidatul Ponta a respectat legea, incalcarea legii a facut-o procurorul Ponta, daca a facut-o, cand a fost, simultan, si ofiter acoperit, daca a fost. Statul de drept inseamna separatia puterilor, independenta justitiei, iar daca procurorul Ponta a lezat aceasta cutuma universala si prevedere expresa in dreptul national, va trebui sa plateasca. Pretul cel mai mare nu va fi insa pentru o persoana, fie ea si premier, ci pentru populatie si statul roman, o criza guvernamentala in prag de alegeri si de iarna va fi o veste cat se poate de proasta, o alta consecinta dramatica a regimului Basescu. Un al doilea risc, tot politic, ar fi cel de criza prezidentiala. Declansarea de catre presedinte a unor evenimente cap-coada de doborare a premierului ii va atinge si propria pozitie, prin lovitura de coada a evenimentelor. O astfel de lovitura de coada este asemanatoare celor ale rechinilor sau aligatorilor, de care Basescu nu are cum sa nu stie, ca marinar, de care insa pare sa fi uitat, furat de patima „vanarii” lui Ponta (in treacat spus, toate evenimentele create au o lovitura de coada, provocatorii de senzatii tari ar face bine sa-si aminteasca de acest lucru inainte de a agresa spatiul public). Daca Traian Basescu va scoate la lumina o dovada oficiala prin care sa-l deconspire pe Victor Ponta ca a fost ofiter acoperit, aceasta va fi si o proba de autoincriminare, pentru ca va incalca legea. Nu numai prin deconspirarea in sine, dar si prin modul de intrare in posesie, pastrare, manipulare sau fotocopiere a documentelor secrete de stat (apropos de mapa cazului, uitata de Basescu in studioul Realitatea TV). Intr-adevar, presedintelui nu i se poate refuza nicio informatie sau document cu caracter secret, dar are obligatia legala de semnare de primire, de returnare si de folosire potrivit clasificarii. Oricum ar da-o, Basescu va avea de ales intre doua rele, in urma zgandaririi problemei ofiterului acoperit. Daca nu va veni cu dovada, va intra in istorie ca cel mai mare presedinte mincinos. Daca va exhiba public dovada, din calcul politic, orgoliu sau razbunare, va incalca in mod explicit legea, pentru care nicio imunitate din lume nu l-ar putea apara. Convingerea ca raspunderea juridica nu-l va ajunge in pozitia suprema se va dovedi falsa, statul de drept, care trebuie sa fie acelasi la Bucuresti ca la Washington, Londra sau Berlin, il va trimite fara drept de apel in istoria presedintilor demisi sau demisionari. Un al treilea risc major ar fi de criza electorala, de distorsionare atat de grava a clasamentului competitional si a posibilitatilor de alegere, incat o mare parte din alegatori vor fi lipsiti de egalitatea de sanse in intentiile de vot. Libera alegere este, in principiu, o expresie consonanta a intereselor alegatorului si a profilului ideologic al candidatului. Altfel spus, avand in vedere ca interesele se exprima prin ideologii si ca ideologiile exprima interese, libera alegere inseamna o adeziune sau o integrare a unei ideologii individuale la o ideologie de grup, prin care prima se recunoaste si se simte reprezentata prin cea de-a doua. In ipoteza retragerii lui Victor Ponta din cursa prezidentiala, va aparea o mare problema electorala, cel mai mare partid si sustinatorii sai se vor vedea exclusi de la posibilitatea de a avea un candidat propriu, ceea ce ar fi o negare a egalitatii de sanse si a reprezentativitatii in sfera politica, principii cardinale ale democratiei. Nici nu cred ca ar fi corecte sau de acceptat niste alegeri prezidentiale in care o parte a esichierului, stanga sau dreapta,

    nu ar avea un candidat, in care unor mase mari de alegatori sa le fie exclusa sansa unui vot ideologic, pentru un candidat al propriilor interese, convingeri sau aspiratii. Ar fi o redivizare sau o perpetuare a doua Romanii, care vor pune presiuni pe unitate si stabilitate. Daca si Klaus Iohannis ar fi sters de pe buletinele de vot, prin pierderea procesului cu ANI, fizionomia alegerilor ar deveni de-a dreptul caricaturala. Alegerile electorale doar pentru dreapta basista, cu castigator prestabilit, nu-si vor merita numele. Nu inseamna ca daca unul sau ambii candidati au incalcat legea nu vor trebui sa raspunda pentru faptele lor, cred insa ca normalitatea procesului electoral nu ar trebui sa aiba de suferit. Daca oricare dintre cele doua ipoteze se va adeveri, o redeschidere a sesiunii de candidati s-ar impune, dupa parerea mea, chiar fara campanie sau cu o campanie minima. Poate unii nici nu ar avea nevoie. Poate ca reactia electorala va face ca un al doilea tur sa nu mai fie necesar.

  14. Marile Puteri nu se pot abține de la a influența zone, pentru că e și ăsta un mijloc de a-și spori puterea. Și eu sunt de părere că SUA-NATO și Rusia-China trebuie să aibă între ele o zonă-tampon, de aceea nu sunt de acord cu întinderea NATO-UE până sub zidurile Kremlinului.
    Apoi vârfurile UE nu țin seama de faptul că foarte mulți cetățeni UE sunt nemulțumiți că noi și bulgarii am fost primiți, și din punctul meu de vedere, au dreptate, asta neînsemnând că nu sunt patrioată. Găsesc că sunt realistă.

  15. Andrei Plesu a anuntat in seara aceasta ca va vota cu candidatul ACL Klaus Johannis dar ca nu stie daca va incapea in cabina de vot …

  16. Există calitatea cuvintelor ? Marele nostru lingvist Eugen Coşeriu spunea că da. Un studiu american demonstrează felul cum expunerea copiilor la cuvinte de calitate, începând de la o vârstă fragedă, asigură progresul pentru acei copii, totodată progresul pentru acea naţiune. http://www.nytimes.com/2014/10/17/us/quality-of-words-not-quantity-is-crucial-to-language-skills-study-finds.html?module=WelcomeBackModal&contentCollection=Middle%20East&region=FixedCenter&action=click&src=recg&pgtype=article

  17. las pacatele greselilor mele corectorului George Ban!
    Dis de dimineata ma pregatesc de un pescuit sau apropo de „polonel”

    Daca ?

    Daca 90% din ce afirma Traian Basescu este minciuna , delatiune , atunci inseamna ca exista si o mica posibilitate sa spuna 10% adevar!

    Daca minciuna provine din meseria de agent sub acoperire , deci o deformare profesionala , s-ar putea sa risipim si acel infim de 10% ramas in dubiu.

    Daca afirmatia ca dl.Ponta a fost ofiter sub acoperire vine din partea unui ofiter sub acoperire , atunci cine stie …stie, sau daca afirmatia este doar o delatiune atunci cine stie stie…. dar daca stie ?

    Daca dl. Ponta ar fi ofiter sub acoperire atunci inseamna ca avem continuitate si ca la carma tari va urma un alt ofiter sub acoperire ,un ofiter de scoala noua…….

    Daca dam un ocol, de loc imaginar, prin institutiile statului prin afacerile mai curate sau mai necurate ale neamului nostru, observam, aflam, luam la cunostiinta de peste tot sunt implicati, angajati,liber profesionisti fosti securiasti fosti lucratori din servicii , lucratori care imbracind haina organului de control , sefi de servicii in general , sau a omului de afaceri ,se transforma de fapt din ofiter activ intr-un ofiter sub acoperire.

    Acum ce au aceste persoane si ce nu au altii, poate au simtul onoarei si acest lucru este laudabil , dar tot romanul este coruptibil, poate au in buzunar mandatul de ascultare si atunci , de ce l-am omorat pe Ceausescu,in mod sigur scriu ortografic si corect gramatical , au scoala sunt inteligenti dar ….neprofesionisti in domeniul unde au fost transferati sa conduca o echipa de profesionisti…..

    Cit rau fac acesti finantisti,economisti,presupusi oameni de afaceri.
    in mediul pe care-l conduc , cel putin tot asa de mare cit prejudiciu ne
    aduce evaziunea fiscala!

    Daca dl. Ponta nu ar fi, inseamna ca ar curma aceasta stare de fapt , dar de doi ani tot mai multi ofiteri din SRI au fost numiti ,sau au plecat in noile lor misiuni „din serviciu”.
    Oricum ne-am linistit prin legea data in 2004 ,parca, in justitie nu au voie,sau mai bine spus nu mai au voie…pina ies la pensie aceia care au avut voie!

    Dar daca nu ar fi nu s-ar povesti!

  18. PS la dilema mea de mai sus la care nu s-a gasit raspuns.
    Asadar:
    Cateva lucruri cred ca importante: a) Presedintele a sesizat practic in mod public Parchetul militar in finalul ultimei sale conferinta de presa de la Cotroceni;
    b) Funar a facut o contestatie evident sortita respingerii fiind in afara termenului acceptabil suplimentar CCR nu ar putea raspunde decat la o sezizare privind un caz dovedit si nu unul prezumat, oricate probe de suspiciune ar fi si sunt destule
    c) Rezulta clar ca asupra incompatibilitatii dlui Ponta din perioada cand ar fi fost simultan magistrat si ofiter acoperit – incompatibilitate evidenta orice sofisme ar face suspectul de coruptie adica dl Harnagea si altii ca el si asupra careia fiind produsa cu incalcarea constitutiei valabile in epoca, desigur ca pe o speta in curs CCR sezizata ar fi obligata sa se pronunte- trebuie sa se autosesizeze (azi fiind deja sesizat de Presedinte) Parchetul Militar, caci exista suficiente motive de suspiciune intemeiata privind aceasta posibila incalcare a constitutiei de catre SIE si de catre dl Ponta.
    d) Desigur intr-un stat care nu respecta legea nu ma pot astepta sa se intample acestea 🙂

  19. Adriane,
    Stii bine ca nu-ti sunt un aliat de convingeri politice si nici nu pot baga mana-n foc pentru condamnarile tale. Adica nevazand eu dosarul ma abtin sa te condamn sau sa te absolv ca si cum as fi eu judecatorul. Treaba altora sa faca asa ceva.
    Dar odata ce ti-ai ispasit pedeapsa- chiar si in cazul in care esti vinovat de o vina pe care nu ti-o recunosti si este un drept al tau sa spui adevarul sau sa minti, sa recunosti sau nu o vina- cred ca poti participa la orice iti da dreptul legea asa ca nu impartasesc criticile celor care s-au suparat ca ai luat cuvantul la nu stiu ce manifestare stiintifica (sau doar publica?).
    Ai tot dreptul si eu chiar te indemn sa te ocupi de cele la care te duce capul si sa te lepezi de ticalosiile politicii si poate daca reusesti sa revii in politica dupa ce vei fi trecut pe la Duhovnic.

    PS Problema de fond cu recunoasterea sau nu a unei vinovatii o rezolvi daca esti credincios doar cu Dumnezeu iar daca nu cu Diavolul care nu cred ca exista efectiv pentru credinciosi, dar pentru cei care neaga Divinitatea cred ca are existenta efectiva.

  20. @ Domnule Nastase, istoria mare incepe de dupa Pacea Westfalica, mai precis odata cu seria(runda) confruntarilor ruso-turce de dupa 1700. Scrie pe goagal, „in Pacea Westfalica au fost reafirmate prevederile Pacii de la Augsburg prin care religia catolica si cea protestanta erau privite ca religii indreptatite….”. Actorii, eroii, partile implicate cum va place sa le spuneti, erau pe scurt, pe de-o parte, prusacii , …, iar pe de alta, marile puteri maritime de la acea data, si oricum prevederile se refereau la statele natiuni, la natiuni(…, va rog sa ma scuzati, daca va plac dusurile calde). Intre timp, numarul pretendentilor la mana Balcanilor, Stramtorilor Bosfor si Dardanale, ghinion, s-a inmultit, nu numai Imperiul Prusac avea nevoie pentru supravietuire de iesirea la …marea calda, spre marea dezamagire a inamicilor rusilor, care declara, ca doar scopul Imperiului Rus, este de a redefini Marea Neagra si de a o transforma in lac rusesc. Am putea intelege asta daca urmarim cu atentie bilantul confruntarilor ruso-turce de la 1700 incoace, dar si urmarind lista aliatilor unei parti sau alta. In fapt confruntarea ruso-turca, nefiind ruso-turca in adevaratul sens al cuvantului, ci, o confruntare ruso-prusaca, de la inceputuri si pana in prezent. Ma tem ca domnii, Truman, Kissinger, sau Reagan, s-au aflat intr-o mare eroare, atat ei cat si inamicii lor, au fost infranti. Oricum pana una alta intre timp, au existat un Prim si un al Doilea Razboi Mondial, si intr-un fel si al Treilea, fara arme, castigat prin, minciuna, denumite razboaiele natiunilor, conflicte armate generalizate, ale orgoliilor, si ale razbunarilor unilaterale. Si inca o data, ghinion, s-au surpriza, au aparut, disparut, reaparut, s-au redefinit alti eroi, USA, URSS, UE, China. Dar sa revin la afirmatia mea, luati va rog un creion si o hartie, si va rog sa revedeti pe scurt atat bilantul confruntarilor ruso-prusace, de la inceputuri si pana in prezent, cat si sistemul de aliati si aliante implicat in confruntari, dar si nivelul lor de dezvoltare din prezent, si de influenta din zona Miresei, cu siguranta ca s-ar intelege ca in situatia actuala rezultatul nu va fi decat, 6:6, ne-am ars cu totii. …Si asa s-ar intelege de ce trebuie sa alegem un presedinte responsabil, si unul care sa nu uite documente secrete intr-un studio tv sau unul care aflat in starea de paroxism determinata de victoria totala a partidului lui Orban in tara vecina, si-a uitat mintea acasa la tataia Tataru, turnatorul lu’ tataia, de mic i-a placut barbutul, si sa se gandeasca la un mare partid popolar(pntcd si restul), visand apoi o alianta cu Orban. Sper sa treceti va rog peste simplificarile goagal, si sa tratati evenimentele la adevarata lor amploare, si mai ales sa nu treceti peste, perioada care a precedat, ultimii ani de experienta a Hanatului Crimeii, poate asa veti putea intui continuarea. Un stat nu rezista in timp decat prin credinta cetatenilor ei in existenta lui, un popor nu dainuieste decat prin speranta cetatenilor, oamenilor in ei siesi, dar inainte de toate prin credinta, devotamentul si respectul conducatorilor in propriul lor popor. Spuneti-mi va rog daca trasaturile, elementele, pe care le-am enumerat, se mai regasesc astazi pe ordinea de zi, a tarii noastre, si apoi sa incercati sa intelegeti, de ce flacara care parea sa fie vesnicie, speranta, palpie doar ici si colo, aiurea, dar cu siguranta in inima mea. Nu as fi inteles toate astea fara ajutorul dvs, indirect, pentru asta va multumesc, dar totul este inutil.

  21. Doua filme politiste ( norvegian si suedez ) EXCEPTIONALE ! Mult peste cele americane …

    http://filmehd.net/vanatorii-de-capete-2011-filme-online.html
    ……………………………………………………………………………………………
    http://filmehd.net/easy-money-2010-filme-online-gratis.html

    http://filmehd.net/snabba-cash-ii-easy-money-2-2012.html

    http://filmehd.net/snabba-cash-livet-deluxe-easy-money-3-2013-filme-online.html

  22. Interacţiunea om-computer necesită cunoaşterea unor importante elemente de psihologie din partea celor care scriu programele de computer. Iată, foarte bine descrisă de către mama unui copil autist, conversaţia între acel copil şi personajul AI (aparţine domeniului Inteligenţa Artificială) pe care îl putem denumi “Siri de la Apple” http://www.nytimes.com/2014/10/19/fashion/how-apples-siri-became-one-autistic-boys-bff.html?hpw&rref=fashion&action=click&pgtype=Homepage&version=HpHedThumbWell&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well

  23. „Corectorul” George Ban îl felicită pe Vsile pentru postarea aproape corectă gramatical, din 18 octombrie, 5:35am. Doar două greșeli: „la cârma țări” IN LOC DE „la cârma țării” și „luat la cunoștiință” IN LOC DE „luat la cunoștință”.
    Da, la 5:35 dimineața mintea este mult mai limpede comparativ cu după-amiaza sau seara, perioade sigur bahice.
    De-abia de acum încolo am putea trece la o discuție de fond, dar sansa de a ne înțelege este nulă.

  24. Serbanfl

    tu ad propiram labam ai scris ca Pentru a se desființa „Centrul Unic” al lumii creștine occidentale reprezentat de Statul Papal a fost nevoie de un război (armat) de 30 de ani. Cu precizarea că întăi au apărut schismele religioase (calvinismul, lutheranismul).

    Eu iti explic ca centyrul ala unic nu mai era asa de centru si ca a avut perioade cand nu era asa de unic …I-ao ca un gest de caritate ..

  25. Cei care se străduiesc să-l scoată pe Băsescu bolnav nu fac decât să-i aducă circumstanțe atenuante.
    Insul e pur și simplu tâmpițel din naștere, dar șmecher de cartier care țipă de după gard: ce vrei mă? vrei bătaie? vezi că vin la tine acuma și…

    Prevăd că după terminarea mandatului, Băsescuțu o să tune și fulgere împotriva procurorilor care i-au „fabricat” lu fra-su dosarul ăla în care el n-a văzut nici data la care Mircică a primit banii, nici scopul pentru care a primit banii, nici nimic… Prevăd că își va reproșa sie însuși că a lăsat multe breșe în Justiție și că prin astea s-au strecurat câțiva magistrați anti-familia Băsescu.
    Dar las” că nu s-or nimeri să fie chiar și judecătorul anti-familia…

  26. @Adrian Nastase, in doar ultimele doua saptamani Traian Basescu a compromis mai toti seniorii semnificativi ai PSD. Fie prin condamnari, fie prin implicari, pe drept sau pe nedrept, in diferite afaceri penale. Au fost astfel devalorizate si vocile politice care l-au criticat public, insistent, pe Traian Basescu atata amar de ani.
    In acest moment, PSD inseamna de la Victor Ponta la vale.
    Traian Basescu, dupa cum a declarat chiar el, are si el planuri. Imposibilul nu poate fi planificat, insa poate fi planificat posibilul. Acest posibil trebuie identificat.
    Atacul electoral al lui Traian Basescu se desfasoara pe doua directii. Directia secundara, pe care are loc demonstratia, este Elena Udrea. Directia principala, aceea a loviturii, este Klaus Johannis.
    Nu este cazul sa raspundeti, v-ati expune.
    Este suficient sa cititi.

  27. @Estfalia spune :”perioada care a precedat ultimii ani de experienţă a Hanatului Crimeii”
    Păi în acea perioadă e situată pacea de la Kuciuk Kainargi (1774). Puteţi decripta un pic şi pentru noi?

  28. De ce spun eu ca George Ban este altul dar acelasi care-l pupa pe Basescu prin locurile miroasitoare cu 10 ani in urma.

    Pai atacurile basistilor pe vremurile corecte sau incorecte ale anilor 2000 ,la persoana lui Vasile pe atunci, criticul lui Traian era acuza bahica. Si asta in ciuda faptului ca eram cunoscut ca un anti bahic!
    Quod scripsi ,scripsi!In sensul ca eu nu retractez mai ales propriile mele greseli!
    Inca o data fiule nu ai inteles nimic din „sopra grammaticos” si nici din celelalte maxime , desi eu te avizam cu ceva vreme in urma ca eu incit prostii sa gandeasca chiar prin proriile mele greseli voite sau nevoite!
    Pe dumneata te-am obligat sa inveti maxime si sa corectezi anumite greseli nu si cele proprii adica ale propriei dumitale gandiri!

  29. @Fragmentarium, USD nu trebuie sa renunte la candidatura deoarece pierde reprezentarea in sectiile de votare. In schimb, la nevoie, isi poate sugestiona mambrii si simpatizantii sa voteze un alt candidat, un independent, de exemplu pe dl Tariceanu. Cu mica zestre procentuala a acestuia, undeva pe la 9-11%, se poate spera ca victoria sa fie obtinuta dupa primul tur de scrutin. Caz in care toata lumea ar fi multumita: dl Ponta, care nu prea vroia sa fie presedinte ci premier, ar fi premier. Dl Tariceanu, care chiar isi doreste presedintia, ar fi presedinte prin jocul tacticii. In sfarsit, dl Basescu, care a declansat un joc pe care nu il poate controla in totalitate, si-ar putea alege puscaria, dl Tariceanu fiind un gentleman desavarsit. Miza, insa, a pus-o Basescu pe Johannis, nu te uita la zgomotul facut in jurul Elenei Udrea. Basescu se preface a-l hingheri pe Johannis deoarece, daca ar apare ca l-ar sustine, atunci Johannis ar pierde multe procente instantaneu. Johannis colecteaza deci voturile acelor alegatori care nu ii doresc nici pe Basescu si nici pe Ponta, dovada ca acesti electori inghit povestea cu o programul economic Johannis – Udrea; socoteala este cea clasica si se bazeaza pe detaliul ca electoratul lui Tariceanu nu este un electorat care sa urmeze disciplinat o indicatie de a-l vota in turul al doilea pe Ponta si ca, deci, Ponta nu va aduna 50%. In schimb, suma procentelor celorlalti candidati ar putea depasi 50% si poti avea siguranta ca basistii, daca vor simti miros de sange de Ponta, se vor napusti cu mic cu mare la urne. Adica electoratul lui Ponta trebuie sa fie mobilizat exemplar la ambele tururi de scrutin.

  30. Neuvoter, nici vorba de renuntare sau demobilizare, TB ar putea juca foarte bine si la cacealma. Nu stim daca TB are sau nu o dovada, ori, in caz afirmativ, daca o va juca electoral sau extra-electoral. Ar fi la fel de posibil ca TB sa mearga chiar pe tactica “paritatii de costuri”, care in realitate sa fie un castig partizan. Ar fi nevoie, deci, de un plan B, de reactie la o posibila dovada (care, pe caz, in mod evident nu ar trebui sa fie apanajul liderului). Nu duc mai departe “planificarea”, desi jocurile de strategie pregatesc victoriile, prin imaginarea de situatii si solutii care sa reduca marja de neprevazut si de risc. Manevra Hrebenciuc, de pilda, de dezangajare a PSD, este una inteligenta si de buna credinta, sper ca aceste doua calitati sa fie proprii intregului leadership. Cat despre Iohannis, in primul rand americanii sunt cei care nu-l vor… Asa ca, draga Zevoter, mergem inainte cu planul A!

  31. Fragmentarium politic. Zevoter? Chiar asa iti par? Hrebe mai bine era inteligent si de buna credinta mai inainte, vad ca trebuit sa se stranga lumea buna a PSD ca sa il autosuspende. Monumentale vorbele lui Dragnea. Castigul cel mare este redescoperirea lui Ponta. Numai de-ar tine!
    Pana una-alta, americanii nici nu voteaza, la noi (inca!), nici nu numara voturile ( tot inca!).

Lasă un răspuns