Cursurile Titulescu

20141010-172047.jpg

Ieri, am fost la Brașov, unde se desfășoară ediția a XXI – a Cursurilor internaționale pentru tineri Diplomați. Programul a început sâmbăta, cu un Te Deum la Mormântul lui Titulescu, la Biserica din Scheii Brasovului, unde au venit si premierul Ponta si ministrul de externe Corlatean. La cursuri participa, timp de o săptămana, tineri diplomati din 21 de tari, inclusiv șase tineri diplomati din România. Temele din acest an au vizat transformările majore din Europa din ultimii 25 de ani si provocările/oportunitatile actuale la nivel european. Prelegerea mea a avut ca subiect tranzitia democratica a statelor est-europene după căderea comunismului.

PS Am adaugat o fotografie a unei brosuri, pe care am gasit-o recent, cuprinzand Discursul lui Nicolae Titulescu, in calitate de ministru al finantelor, in Adunarea Deputatilor, in sedinta din 10 iunie 1921. Discursul, impreuna cu raspunsurile la interpelarile din sala, are 131 de pagini! Textul complet il voi publica la sectiunea documente pe site-ul Fundatiei.

45 de gânduri despre “Cursurile Titulescu

  1. Stiati ca in 1927 , cu ocazia asa numitului ” proces al optantilor ” , care opunea Statul Roman contra aristocratilor maghiari , mari proprietari de pamant in Transilvania , care au refuzat cetatenia romana si cereau indemnizatii pentru pierderile lor , Apponyi i-ar fi spus lui Titulescu care , politicos ( putem spune si altcumva ) il ajuta sa-si imbrace paltonul ( proces in strainatate ) : ” o sa vezi mai tarziu cum este sa fii in fata unui adversar tanar si stralucit , mai in forma decat tine , asa cum esti tu „.
    Procesul optantilor a fost un dezastru . Romania a pierdut si a trebuit sa plateasca Wesselenyilor , Bornemiszalor , Banffylor , Telekilor , Bathorylor etc mari sume de bani ( Iugoslavia si Cehoslovacia refuzasera ele , orice discutie deci nici proces , nici laude ale lui Apponyi pentru micii lor Titulescu ) .
    Noi ramanem cu frumoasa remarca a lui Apponyi adresata lui Titulescu .
    Si cu amintirea unui tratat cu URSS in 1934 , deschiderea reprezentantei sovietice la Bucuresti ( primul lui ambasador la Bucuresti , Ostrovski , sfarsea 5 ani mai tarziu cu un glonte in cap in pivnitele de la Moscova , ca si sotia lui ) si a noastra la Moscova , tratat semnat cu guvernul lui Stalin ( Litvinov , inaintea lui Molotov ) , tratat care ne-a servit foarte mult in iunie 1940 .

  2. Succes echipei ungare , sau „veniti aici baieti!”

    Imi pare rau ca batutul apei in piua al gazdei ne obliga sa divagam de la nesfarsitul subiect al diplomatiei in vremea interbelica si mai specific in perioada de glorie a maestului Titulescu!

    Eu doresc sa vorbesc despre subiecte care se intampla maine!
    Ce s-a intamplat ieri ,stie si dl Nastase dar tace , despre diplomaticul atac al lui Traian Basescu , „ia plecati mai baieti!”

    Vorbeam aici, unde avem luptatori anti-rusofili, poate printre putinii care cu patriotism au respins ideea rusicicarii Romaniei ….dar una era una si alta-i acum ,atunci cind o tara mica care si-a instrinat aproape toate resursele ,a fost decimata economic de baroni si structura acestora.
    Ungurii au fost mult mai anti-rusofili decit romanii si in ci caderea cortinei de fier fata de filipasii nostri ,ungurii au inteles ce este si cu ce se mananca interesul economic si de aici diplomatia lor economica independenta fata de politicile imperialiste ale Americii sau Europei./dl. Filipas nu adevaruri de conjunctura cu tenta anti ungureasca spala crerele acelora care de fapt nici nu le au.

    Adevarul este doar unul ungurii au luptat cu arma-n mana si in timpul celui de al doilea razboi mondial si dupa , atunci cind noi nu ascultam ca acum de Washington ci de Moscova.
    Uram si urez in continuare echipei politice si nu echipei de fotbal a Ungariei,succes,urez succes ungurului Orban si nu romanului Orban pentru felul in care isi conduce tara independent de jocurile Europei sau de ordinele primite si de el ca si Basescu de la Casa Alba , „pe rusi baieti!”
    Domnul Orban al Ungariei a invitat GAZPROMUL sa vina ,nu sa plece si sa faca rezerve strategice pe piata de gaze in depozitele din Ungaria.

    Intrebare intrebatoare , de ce MOLUL nu s-a vandut sau de ce nu s-a privatizat?
    Salutam ieri interventia premierului , azi se pare ca a fost sunat de CIA Bucuresti si a cam aruncat batista pe tambal, e bine si asa !

  3. Mi-a placut prestatia domnului Melescanu, un ins instruit, diplomat de cariera, calm, echilibrat, rational, responsabil.
    Intrebat pe cine ar pune premier, domnul Melescanu a dat un raspuns de manual:
    ,,Parlamentul are o majoritate, deci, are un premier in functie. Oricum, nu este prerogativa Presedintelui sa propuna un premier,aceasta, este atributiunea majoritatii parlamentare care a castigat voturile romanilor.”
    si:
    ,,Am fost solicitat , la inceputul anului 2014, de Traian Basescu, sa-i pun la dispozitie lista ofiterilor acoperiti din SIE, dar i-am raspuns, in scris, ca acest demers este ilegal”.
    Sincer, daca Ponta nu ar candida. l-as vota pe acest om. (Z)
    Iata ce varianta excelenta de rezerva au dreptacii, in cazul in care ectoplasma Iohannis se retrage (sau este retras n.r.) : un roman ardelean autentic din Tara Motilor, un diplomat profesionist, un fost director SIE – interconectat cu toate serviciile importante din lume (deci care stie mult mai mult/multe decat lasa sa se vada, sau ii permite legea sa se vada, in beneficiul tarii lui).
    Eu, m-as simti in siguranta cu un asemenea presedinte, care isi doreste, ca si Ponta, reconcilierea romanilor si depasirea prejudecatilor de casta politica (a se citi ,,grup de interese”). Altfel, vom ramane o natie slaba, usor de manevrat si manipulat de la distanta confortabila a celor doua centre de putere ale Vestului, fie direct, fie prin intermediul unor voiajori de duzina (gen Nuland), sau, atasati obscuri de prin ambasadele orasului lui Bucur.

  4. Out of topic – de ce sa ne luam de Jurnalul ProTv , de stirile Antenelor , Realitatea TV etc cand Telejurnalul Televiziunii Nationale , TVR , publice , platite din contributia cetateanului , isi incepe Telejurnalul cu dl Radulescu citind ” o fetita de 4 ani din Husi a murit dintr-o simpla laringita ” ( de fapt un soc anafilactic la antibiotic ) spunand asta cu acelasi ton cu care a anunta ca e greva la metrou ?
    Asta este nivelul televiziunii publice , echivalentul in Romania al RAI si BBC ? O hiena care cauta nenorociri, accidente , crime , dandu-le pe principalul jurnal de stiri ? Obiceiul este basist , tehnica de Securitate , sperii cetateanul , ii subminezi increderea in tara lui , in societate , il faci sa se inchida in teama si nesiguranta . Macar daca cioclii ar veni cu solutii , explicatii , gen ” strada care trebuie prevazuta cu ralentizoare ” sau ” in mod normal antibioticele la copil sunt – nu sunt testate inainte ” …
    Aceleasi personaje se lanseaza cu voluptate in cautarea de complicatii insurmontabile unde le pot inventa si adanci – Lukoil , citesc incantati texte traduse de la Reuters despre masacrarea Kurzilor de catre barbarii islamisti ( la zeci de metri de tancurile onorabilului islamist Erdogan , care mimeaza neutralitatea cu un cinism abominabil ) …
    Nimic consistent , nimic solid – un cuvant nu spun despre exporturile de 10 miliarde de dolari ale Romaniei in serviciile informatice , despre recolta de porumb – suntem al doilea producator european ! despre marile investitii in centre comerciale si de birouri in Bucuresti …despre viitoarea legare a Romaniei , de la Sibiu , spre Europa de Vest , printr-o cale rutiera rapida – sau cel putin sa trimita o echipa acolo pe un santier , incercand sa inteleaga ce , cand , ce pret , ce greutati , ce beneficii …
    A actiona pozitiv nu inseamna sa incurajezi minciuna , tinerea populatiei in negativ constant este minciuna !

  5. În opoziţie cu istoricii oficiali din Israel, istoricul israelian Shlomo Sand are opinii diferite, şi bine documentate, pe o mulţime de teme sensibile pentru stat. Shlomo Sand mai declară acum : “Încetez de a mă considera evreu. Ca o reacţie la clubul exclusivist al celor aleşi, precum şi al acoliţilor (the exclusive club of the elect and their acolytes).” http://www.theguardian.com/world/2014/oct/10/shlomo-sand-i-wish-to-cease-considering-myself-a-jew

  6. Chestiunea preţului / O problemă ridicată de filosofii americani Martin O’Neill şi Thad Williamson se referă la rolul jucat de preţ în doctrina economică. Opinia comună, şi majoritară, este aceea că preţul stabileşte distribuţia bunurilor. John Rawls, fondatorul Justiţiei distributive, spunea că preţul stabileşte numai alocaţia bunurilor. http://bleedingheartlibertarians.com/2012/11/property-owning-democracy/

  7. Centru
    octombrie 10, 2014 la 9:45 pm

    Bingo. Centrule ! (Z)
    Asa este, tembeliziunile exacerbeaza cazuri punctuale ca mare impact emotional, dar nu sufla o vorba despre exportul de 10 miliarde de dolari, din zona IT, al Romaniei.
    Totusi, iri aduc aminte cu cata indarjire comentai, ca si televiziunile, pana la satietate, cazul copilului Ionutz – muscat de caini pentru ca a fost lasat nesupravegheat de parinti si bunici inconstienti – pana la acel moment fatidic.
    Recent, un alt caz punctual, mi-a atras, totusi, atentia:
    Catelul american, injectat cu otrava pentru a fi eutanasiat, a refuzat sa moara.
    Datorita mediatizarii, catelushul si-a gasit stapan, dovedindu-se extrem de devotat si iubitor.
    Chiar am fost, realmente, impresionat. Animalele, spre deosebire de oameni, nu cer mai nimic in schimbul iubirii, sau atasamentului, lor.

  8. ..ps-Centru
    Totusi, ,,marile investitii in centre comerciale si de birouri in Bucuresti” – destinate (intereselor) multinationalelor, ar mai putea sa astepte….ele nu produc, nimic, efectiv.
    😉

  9. Nu exista un organism care sa supervizeze continutul programelor de televiziune si sa ia masuri ?
    Iau exemplul Jurnalului frantuzesc de la ora 13 al televiziunii TF1 , cel mai urmarit – mai mult de jumatate este ” de retour en France ” – urmeaza 5 reportaje de patru minute fiecare care dau iluzia unei Frante prospere si fericite – turisti care fac parapanta deasupra Aquitaniei , un bunic care inventeaza un tirbuson pentru controlul branzei fara sa o tai , afacerile unui mic restaurant dintr-o comuna din Vosgi , restaurant care atrage multa clientela , copii plecand in tabere , in gari , la urcarea in TGV etc etc …
    In alta ordine de idei , am fost onorat cu insulte de nereprodus de un individ pe Facebook dupa ce mi-am permis sa cer si o traducere romaneasca pentru textele domnului Kelemen Hunor pe pagina lui ( ceea ce Hunor – de fapt aparatul de partid al UDMR , a facut imediat , dandu-mi traducerea articolului ) – citez ” mai romanes , de ce nu inveti tu maghiara ? Te crezi stapan ? Ati furat Ardealul unguresc si ati distrus in 95 de ani tot ce au construit maghiarii , nu ati facut nimic ” etc etc – n-am raspuns – in orice rau un bine – uitasem teribila ura anti-romaneasca a ungurilor , ura ascunsa in regiunile in care romanii sunt majoritari ( in 80 % din Ardeal nu simtiti nici o animozitate )si care rabufneste cand nu este cazul -in secuime si in fata strainilor – colegi straini – greci, portughezi si francezi – mi-au vorbit despre ura si dispretul cu care ungurii intalniti sau in Ungaria , sau in Romania , vorbeau despre romani . Azi e meciul cu ei , intelectualele noastre televiziuni vor saliva asteptand batai cu huliganii unguri ( sper ca nu se vor duce la ei cu camerele asa cum s-au dus sa filmeze la doi metri camionul cu ingrasaminte care ardea si a explodat , fascistii lui Jobbik ii vor lua la bataie imediat ) . Ce solutie pentru viitor vad eu ? Integrarea perfecta a maghiarilor din Romania in societatea romaneasca – studenta unguroaica din Gheorghieni directoare de filiala de banca la Sibiu , tanarul ungur din Balauseri devenit prezentator vedeta intr-o televiziune bucuresteana etc etc – la fel cum alsacienii germanofoni sunt perfect integrati in Franta – sovinismul unguresc va muri , ungurii il vor abandona cand vor simti ca au viitor in Romania si nu vor trai intr-un mitologic trecut al anilor 1880 .

  10. Precipitarea anti- românească a „liderilor etnici maghiari” / Aş fi vrut ca această precipitare să fie exprimată printr-un discurs ideologic real. Chiar dacă ar fi vorba despre un discurs îndepărtat foarte mult de Ideologia noastră primară, dominantă în Sud, printre Mitici, aşa cum ne vorbeşte Ioan Eliade Rădulescu în celebrul său „Echilibru între antiteze”. Am mai zis că acelaşi acquis ideologic thermidorian a servit şi americanilor, pentru naşterea Jeffersonianismului (la ultima vizită a preşedintelui François Hollande în USA, atât domnia sa, cât şi preşedintele Barack Obama, au fost de acord cu această interpretare), tot după cum a servit şi ruşilor, pentru naşterea Dekabrismului (liberalismul rusesc). Totuşi, liderul etnic al UDMR ce are laleaua lui Soliman Magnificul de la Mohaci ca simbol politic de instituţie are tupeul nemaipomenit să ne admonesteze : „Construcţia naţiunii române a întârziat un secol faţă de vest-europeni. Alcătuirea naţiunii române n-a început la debutul secolului al XVIII-lea, ci, în cel mai bun caz, odată cu revoluţia din 1848-1849, adică începutul secolului al XX-lea.”
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/kelemen-hunor-atac-dur-romania-nu-este-stat-natiune-dan-voiculescu-tumoarea-canceroasa-a-politicii-romanesti-289020.html Kelemen Hunor speculează chiar şi acum efectele negative ale epocii fanariote. Cât de negative au fost ele ? „Arheologia cunoaşterii” (vezi Michel Foucault) ne arată aceasta. În iarna 1785-86, filosoful moral utilitarian englez Jeremy Bentham traversa Valahia şi Moldova.Ţări ai căror autohtoni tăceau, în grai pierdut, sub oprimarea fanariotă. Jeremy Bentham era totuşi gata de conversaţie cu locuitorii autohtoni. Nu găseşte vreunul capabil de a purta un dialog. În Bucureşti („oraş cu multe turnuri înclinate, Pisa are doar unul şi este celebru”, remarca filosoful moral), Jeremy Bentham găsea atunci doar un grec capabil să discute despre filosofia lui Helvétius ! Despre autohtonii din Valahia şi Moldova, Jeremy Bentham va scrie apoi că aceştia erau nişte „legume” („vegetables”). Dar la începutul secolului XIX, pruncii români quintesenţiali, vorbesc despre Ioan Eliade Rădulescu şi Petrache Poenaru, îl citeau pe filosoful şi economistul Destutt de Tracy, discutau ideile sale chiar înainte de Revoluţia naţională de la 1821 condusă de Tudor. La această Revoluţie autentică, de fapt unica revoluţie autentică din România!, Petrache Poenaru a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu. Viaţa ne-a arătat cum în prima jumătate a secolului XIX, incorporarea ideologiei primare a lui Destutt de Tracy, ca un acquis în ideologia naţionalismului românesc, a permis locuitorilor autohtoni (reamintesc, autohtonismul cultural a fost cerut, ca obiectiv Aichi, şi în Protocolul recent de la Nagoya!) să depăşească stadiul de „legume” în discursul lor. Aş mai sublinia faptul că Ideologii primari sunt „generaţia pierdută a Iluminismului”! – după expresia filosofului Marc Regaldo. Ideologia primară (sau paradigma thermidoriană) a construit şi o metodologie de nation-building. Care se găseşte incorporată în ideologia naţionalismului românesc. Nu sîntem cu nimic mai prejos decât cei din MittelEuropa. Începând cu deceniul doi al secolului XIX, mişcarea asociativă generată de „pruncii români” avea să conducă la formarea Partidei Naţionale, mişcare modernă ce a condus la democraţie. Impulsionată endogen, dar totodată ajutată de ideologia primară a lui Destutt de Tracy asimilată ca acquis european. Revoluţia de la 1821 confirmă geneza ideologică a naţionalismului românesc. Ce permite rumânilor să învingă consecinţele nefaste ale epocii fanariote.

  11. Это очень древняя форма румынский молитве, чтобы наш Бог.

    This is the very ancient form of a Romanian prayer to our God, believed to be at least several thousands of years old.

    Celle la est la plus vieille forme de la priere Notre Pere dans le viex roumain, qu’on crois etre vieille de plusieurs milliers d’annees.

    Tatal Nostru in forma sa cea mai veche cunoscuta de catre noi romanii.

    Poerinthele nostru cela ce esti en cheri /

    Svintzasca-se numele Teu /

    Vie emperetzia Ta /

    Facoesa voe Ta en tzer asasi pre poement/

    Poene noastre datorii le noastre cum si noi se loesoem datornicilor nostri. /
    Si nu dutze pre noi la ispitire /

    Tze ne mentuieste pre noi de vileanii.

    Amin»

  12. Se spune că electoratul candidatei Monica Macovei ( atât cât este el ) ar fi format în proporţie covârşitoare din tineri. Că majoritatea ar fi tineri instruiţi , care lucrează prin multinaţionale şi care văd în MM speranţa de mai bine a României .
    Susţinută de o nebuloasă societate civilă , doamna Macovei se prezintă în fotogafiile de pe afişe cu traditionalul breton , cu eterna “coadă de cal ” ataşată în spatele acestuia şi cu un zâmbet de serafim în afirmare . Adolescentină , aşadar … dacă-i adaugi o uniformă şcolară şi o matricolă , poţi obţine , fără efort , o liceană bătrână cu ifose de duduie mofturoasă.
    Cu acestă imagine construită în culise, doamna Macovei se adresează cu destulă precizie unui public suficient de tânăr ca să nu fi apucat perioada Ceauşescu , suficient de ocupat ca să nu analizeze paradoxul cum că o fostă procuroare ceauşistă este expresia statului de drept, modernităţii şi a viitorului luminos , în timp ce Ponta este comunist şi ne împinge în Coreea de Nord, suficient de superficial ca să-şi inchipuie că arestările fără probe înseamnă Justiţie, atunci când acuzaţiile sunt de corupţie şi suficient de infumurat ca să creadă că le ştie pe toate !
    In actuala campanie electorală doamna le vorbeşte cu o voce caldă de ai spune că face dimineaţa gargară cu miere, îi momeşte cu promisiunea bunăstării provenind din confiscări de averi , prin metoda “mai întâi confiscăm , pe urmă verificăm”, îi încântă cu imaginea idilică a unui stat fericit cu jumătatea rea a populaţiei băgată la puşcărie în timp ce jumătatea bună şi rămasă afară este formată din curajoşii denunţători ai celor dintâi…
    Însă nu doamna Macovei mă sperie pe mine ; votanţii ei sunt cei care îmi dau fiori .

  13. Romanii raman un popor bun .
    Atat de bun ca fac la litera ca in Evanghelie : ” daca cineva te loveste pe un obraz , intoarce-i si celalalt obraz ” ( de fapt Isus vrea sa spuna sa nu ne lasam antrenati de violenta , de raul celuilalt ) .
    Lasand antrenor la Nationala un sub-competent , nu doar profesional , ci si uman , cu un jucator de mica talie , si nu mult creier ( Chipciu e jucator de atac , nu de aparare ce cauta el in aparare , toti inapoi sa aparam marele rezultat ? ) , care ofera ungurilor o lovitura libera din care egaleaza , romanii ( e o adevarata mafie , de la bacauanul de 29 de ani presedinte care nu a facut nimic , de fapt nu stie nimic , multumindu-se sa fie aclamat ca un faraon in inspectii la Simleul Silvaniei sau Focsani la cei 20 – 30 de indivizi , federali si sefi de cluburi , care o conduc ) din clanul putrid al FRF au intors obrazul celor 800 de fascisti suporteri veniti sa scuipe in Romania .
    Uff ! Dar stiu ca sunt nervos . Cum spunea lamentabilul dupa esecul cu Grecia , cand stadionul striga in cor ” demisia ” – ” nu am auzit ” ?
    Egal cu o echipa maghiara de duzina , cu un antrenor nou si care a jucat doar cu arma slabului , darzenia si inversunarea , impotriva rivalului roman .

    Ca tacamul sa fie complet , asa zisii agenti de paza din firmele de Securitate bucurestene au batut si umilit sute de spectatori bucuresteni inocenti , familii intregi inclusiv .
    Va asteptati la sanctiuni ?
    Nimic , Piturca ramane , brutele fara creier din firmele de securitate raman , nimeni nu raspunde , suntem in Romania .
    Nimeni in strainatate nu-l vrea pe Piturca ? Eu l-as da gratis , in plus bonus il adaug pe Sova impreuna cu el , la pachet . De ce Sova ? E egalul lui Piturca in esecuri ( doi ani de Minister al Marilor Proiecte , post facut pentru Maria Sa , in care s-a ocupat sa rezilieze , pe bani foarte grei , contracte strategice – cu cei 38 de milioane de euro dati penalizare Bechtel lucra un an in 2013 – sa intarzie , scandalos , altele -” nu e vina mea , nu pot sa intreb de ce intarzie studiul dosarelor ” etc etc – pana la urma Marele Minister ( mai exista ? ) ” a accouché d’une souris ” cum spune francezul , ideea legarii autostrazii Transilvania de Arad Timisoara Sibiu pe la Alba Iulia – dar nu va speriati , nu se lucreaza inca nimic ) .
    Eu imi amintesc ca in 2004 , la presiunea opiniei publice indignate si , fara indoiala , in urma unor interventii politice responsabile , Iordanescu a fost obligat sa paraseasca postul de antrenor al Nationalei .
    De ce atunci se putea iar acum nu ?

  14. Daca Ponta nu partcipa la dezbateri pentru turul 1 trebuie mediatizat cat se poate indemnul ca dl candidat Ponta sa fie sabotat electoral fiind chiar sters cu pixul de pe lista de vot datorita dispretului fata de contracandidati si electorat5ul acestora si ingamfarea prosteasca de care da dovada.

  15. Zev , ca de obicei are comentarii de bine atunci cind e vorba de orice prestati „de rau” a cuiva, Basescu la inceputuri, Ponta timpuriu sau Melescanu acum sau nici o data!

    Cu un sambure de inteligenta nativ, securistul vechi de alta data ,lucrator paralel cu Basescu in vremuri „stravechi” , Theodor Melescsanu a spus cite ceva ligibil acum , mai ales ca invitat la Gadea agent de dezinformare PSDist Theodor trebuia sa spuna ceva „rau” de Traian.
    De ce nu a spus nimic cint era liberal sau de ce nu si-a dat demisia din SIE din cauza abuzurilor si imixtiunii presedintelui?

    Inca niste chestii haioase , la iRealitatea abunda stirile transmise de „oameni de bine” actuali sau fosti lucratori din Petrotel. Un tare este ca LUKOIL ar fi vandut instalatia de tiroliza, acelasi lucru la facut si raposatul Patriciu, era rafinaria lui si a lui tac-su si nu ii aducea beneficii, care-i treaba patriotule informator.

    Un alt personaj din ANAF imi spune mai vasile traficul pe care il facea LUKOILul era vanzarea motorinei la export , produs accizabil ca pacura neaccizabile, unitatilor de productie,sau pe declaratie de proprie raspundere, dupa formula Blejnar , apropo ce mai face blejnar , varsa icrele la PSD? L-asm intrebat pe unde , si mi-a raspuns prin Oil Terminal Constanta , pai i-am spus ca singurii care exporta acest produs sunt OMV petrom si pentru a nu fi „confundat” este un produs marcat , colorat , vine numai cu DAIuri,si nu sew poate descarca decit in transbord direct din vagoane in nava maritima , la desigilare vine vama la plecare se inchide DAIul este analizat independent de mai multe institutii ….si nu-i LUKOIL, Apoi ar mai fi o treaba LUKOILul nu vinde motorina la extern folosesc toata productia pentru propria distributie , s in plus mai completeaza stocul cu motorina din Bulgaria…
    Asa cum spuneam rusii nu-s use de biserica si sunt sigur ca hiba este in alta parte , pretul propriului titei importat este probabil mai mare decit cel de la bursa , dar aici este smecheria ei si-l vand la ce pret doresc , la fel ca si pretul titeiului autohton care are un pret la vanzare atunci cind rar se mai exporta si alt pret atunci cind il vand in „casa”!

  16. Alegerea presedintelui: Sa nu votam ca martienii! Cei care au vizualizat sau comentat articolul dl Vladimir Tismaneanu, “Cine este, totusi, dl Iohannis?”, au vrut, probabil, sa vada cum s-ar putea argumenta iesirea de pe taramul luciditatii si intrarea in cel al sperantei, intr-o speta electorala. Exista insa si o speranta lucida sau o luciditate a sperantei, pe care, din pacate, nu o vom afla urmand firul argumentatiei pro-Macovei. Este evident ca atunci cand o proiectie, inclusiv electorala, este vida de baze reale in prezent ori de un viitor real de crestere, nu ne aflam pe terenul sperantei, ci al desertaciunii. Speranta ca Monica Macovei sa ajunga la Cotroceni peste o luna, nu peste 5-10 ani (sau un alt multiplu de 5), cand sansele pot fi altele, este o desertaciune. Este similara cu speranta colonizarii planetei Marte fix pe 2 noiembrie, adica tot o desertaciune, acum, nu si peste decenii sau veacuri, cand vor fi posibilitati reale. Mi se pare pur si simplu amuzanta pledoaria ca “Macar in primul tur (…)” sa o votam pe “Idola” domniei sale, care suna ca o ruga deznadajduita. “Stim ce valori slujeste” Monica Macovei, la nivel de discurs, dar tot atat de bine stim si pe cine slujeste, faptic. Investitorul si investitia in DNA au facut destule furori, in epoca Traian Basescu. Klaus Iohannis stie, la randu-i, ca fara a fi si stat democratic si social, izvor primar de drept, ceea ce se vehiculeaza a fi stat de “drept” este sau poate fi o lozinca sau un derapaj. Candidatul ACL are, prin urmare, o reprezentare reala a evenimentelor din vara 2012, nu se lasa prins in mrejele unui construct ideologic, cel al “puciului” parlamentar-referendar, expresie a unor interese (neoliberale) care intra in conflict cu valorile. Un vot irosit ramane un vot irosit, o stie oricine vrea sa se simta un castigator. Lectiile amare din ultimii zece ani au facut din tot alegatorul un “sociolog” electoral, in 2014, care nu va vota ca martianul, ci ca pamanteanul, care vrea sa mearga cu trenul invingatorului. http://www.contributors.ro/editorial/cine-este-totusi-dl-iohannis/

  17. Fara indoiala, Nicolae Titulescu a fost un jurist eminent, specialist in drept international (si un cocainoman notoriu). Era in acelasi timp un infocat partizan al Ligii Natiunilor (total diferita de ONU, care este un fel de directorat al marilor puteri). El a sprijinit neconditionat politica excesiv de pacifista a Ligii Natiunilor, ce prevedea aplicarea de sanctiuni drastice tarilor considerate drept agresoare ; principala reusita a acestei politici utopice (la acea vreme) a fost indeparea Italiei, in urma interventiei din Etiopia, din tabara natiunilor invingatoare ale Primului Razboi Mondial; Mussolini (erou national al Primului Razboi Mondial) s-a vazut nevoit sa treaca de partea Germaniei, care focaliza nemultumirile natiunilor invinse in prima conflagratie mondiala, alaturi de Austria si Ungaria (carora li s-a alaturat si Bulgaria din 1941), precipitand in felul acesta izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
    Considerand politica pacifista a Ligii Natiunilor drept garantia unitatii nationale, N.Titulescu a incercat sa o implementeze si pe plan regional. Romania a facut parte din Mica Antanta impreuna cu Cehoslovacia si Iugoslavia (impotriva revizionismului ungar si german ) alianta ce a influentat in mod negativ cel de-al doilea arbitraj international de la Viena care ne-a smuls nordul Ardealului. Titulescu a fost totodata si promototul unei Intelegeri Balcanice cu Polonia, Iugoslavia, Grecia si Turcia, impotriva Rusiei, in timp ce incerca si o apropriere fata de Uniunea Sovietica (esuata din ratiuni evidente si cu consecinte nefavorabile pentru Romania la sfarsitul razboiului : se spunea despre Stalin ca este extrem de ranchiunos).
    Titulescu ramane, fara dar si poate, o figura marcanta a diplomatiei romanesti, pe care ne-am dori-o totusi mai realista, deoarece meritul unui politician este sa aprecieze cu justete prezentul si sa anticipeze, intr-o oarecare masura, viitorul.

  18. Despre monarhie, scris cu minuscule…..

    Domnule Tudor,

    http://radu-tudor.ro/monarhia-tema-de-campanie/

    https://www.facebook.com/marian.galben.9/posts/301753123345745

    Putini dintre romani stiu ca Romania este condusa in continuare de catre o monarhie, incepand cu 1989 prin diferiti proxi zisi presedinti sau premieri…..

    Singurul premier cu adevarat patriot, a fost trimis in “cantonament” pe la Rahova, Jilava si pe unde s-au mai gasit locuri libere cu bed & breakfast asigurat….Aici vorbim despre domnul Adrian Nastase.

    In afara abolirii monarhiei pe care MS Regele Mihai I a fost obligat s-o accepte datorita nemultumirii generale a romanilor, cateva zeci de ani mai tarziu ne intalnim practic cu aceeasi problema.

    Are oare nevoie Casa Regala Romana sa sfarseasca la fel ca Romanovii….??? Pentru ca acolo se va ajunge datorita mizeriei generalizate din tara si a jafului ridicat la nivelul guvernarii de stat.

    MS Regele Mihai I al Romaniei a gasit de cuviinta sa ne vanda din nou tara englezilor, lucru admis oficial prin depunerea blazonului regal roman in Capela Savoy a MS Regina Elisabeta II……..

    Practic Romania este jefuita stiintific de catre Imperiul Britanic de mai bine de 25 de ani.

    Pentru a pune cireasa pe coliva Romaniei, acelasi Imperiu Britanic a dorit sa reediteze Declaratia Balfour din 1917, declaratie prin care Imperiul Britanic oferea practic Palestina sionistilor evrei pentru a fonda statul Israel……

    Daca Federatia Rusa si China nu ne sareau in ajutor o sfarseam la fel ca palestinienii……

    Imi place cum vorbiti de multe ori, dar la un moment dat lucrurile trebuiesc spuse asa cum sunt…….pentru ca altfel incetam sa existam ca tara si ca popor.

    Revenind la …monarhie…..
    De ce oare romanii ar avea nevoie de asa ceva dupa ce au fost inselati de atatea ori de catre acest vestigiu deloc de respectat al istoriei omului pe acest pamant, numit…monarhie…..

    Corectati-ma va rog daca gresesc.

  19. @ Vsile

    Vad ca va intereseaza trecutul meu , ce-am facut inainte de 89′ si inainte de 2005 ? Pe scurt , inainte de 89′ eram elev iar inainte de 2005 munceam prin strainatate . Ceva de felul asta …

    Multumit ? Va ajunge sa va faceti raportul ? Daca vrei mai multe informatii , nu ezita sa ma contactezi ! 🙂

  20. @ Vsile

    Nu am votat niciodata Basescu nici eu si nimeni din familia mea ! Dimpotriva , mi-am stricat prietenii si am avut foarte multe discutii in contradictoriu din cauza acestui individ primitiv si bolnav de ura . Ma pricep destul de bine la oameni si chiar nu ma poate ” pacali ” unul ca Basescu ! Sau ca dumneavoastra …

  21. @Mihaela Erika Petculescu – nu poti sa pui pe seama Micii Antante , o alianta intre Romania , Cehoslovacia si Iugoslavia , diktatul de la Viena ! Nu regele iugoslav Petru , nici premierul ceh Benes au fost raspunzatori de decuparea Romaniei , ci Hitler intr-o dupa-masa , alaturi de Fabricius , Ribbentrop si inca un oficial german pe care l-am uitat . Iar Italia lui Mussolini era fara cap si minte nu din vina lui Titulescu , ci a iresponsabilitatii lui Mussolini . Ii putem reprosa lui Titulescu o anumita exuberanta si o doza de irealism , sa nu spun naivitate , un narcisism infantil – Iorga ii spunea ” noi nu putem fi mondiali , nu suntem o putere mondiala ” – s-a vazut asta in 1940 – ramane insa mai charismatic decat alti ministri de externe , ca Victor Antonescu si Grigore Gafencu , cu mandate mult mai scurte .

  22. @centru, solutia este ca si zonele unde sunt maghiari preponderent sa se dezvolte, in asa fel incit sa nu exista nici o ratiune de a invoca separatismul. Scotienii de aia au rejectat separarea de UK, pentru ca a contat factorul economic. Sigur, acolo situatia era foarte complicata, pentru ca ei vroiau stat independent, si discutiile erau complexe despre moneda si relatiile cu UE.

    Acolo unde vin bani, nu pleaca nimeni, ba din contra, sunt atrase si alte albinutze la stup. Deci, cum sa facem sa curga banii spre zonele astea, si sa profite cit mai multi, inclusiv romanii minoritari? Toate celelalte argumente ce tin de istorie sunt contra-productive, in special pentru maghiari. Daca ar avea atractivitate mare, romanii si altii ar considera sa vina acolo, si chiar sa invete maghiara. Deci, nu problema obligativitatii limbii maghiare e solutia, ci alegerea individuala.

    E cel putin ciudat ca Basescu a ales sa nu spuna un cuvintel despre vizita lui Orban. In orice tara democrata, presedentia da macar un comunicat, cu temele majore discutate, putind sa omita unele, sau fara sa intre in amanunte daca nu e cazul. Dar sa il aduci pe Presddintele tarii vecine la Cotroceni, unde e Presedentia Romaniei, nu mosia lu tat’-tau, si sa nu spui nimic celor care te-au ales, e un semn (al citelea?)..de ce? Mirlanie dupa parerea mea, „calitate” pe care a afisat-o constant, in dispretul prostilor care l-au ales.

  23. Centru scrie:
    ,,Integrarea perfecta a maghiarilor din Romania in societatea romaneasca ”
    Centrule, intr-o societate romaneasca dezbinata, un prost exemplu pentru orice etnie ?
    Pe cine a integrat, o alta tara, Franta unde sute de mii de tineri magrebieni, periodic, incendiaza masini la Paris ?
    Sau, de ce catalanii isi doresc separarea de Madrid, desi, Spania este reminiscenta unui mare imperiu , cu un patrimoniu istoric, arheologic si cultural comun ?
    Integrarea maghiarilor, ca si a rromilor, este imposibila, important este sa gasim acel echilibru armonios bazat pe respect reciproc. Este greu sa gasesti calea de mijloc; au reusit asta Buddha, Iisus, Muhammad ibn Abdallah, etc, dar de aceea exista omul pe Pamant, ca sa-si foloseasca constiinta de sine data de Dumnezeu pentru a evolua spre iubire pura.
    In fine, trebuia sa abordez acest subiect, in alt context, cu blogideologic, dar poate citeste si domnia lui si raspunde. (Z)
    ps
    Cred ca nu avem alternativa la unitatea in divesitate (integrarea fiind, repet, imposibila) fie si daca ne gandim la ceea ce-si doresc cei din ISIS:
    Un mare califat care sa integreze…..Grecia, Bulgaria si Romania.
    Un prim pas spre unitate tocmai in asta consta: sa identificam interese minimale (dar semnificative) comune.
    😉

  24. ion adrian
    Nu este nevoie de dezbateri sofisticate pe teme de premier in primul tur al alegerilor prezidentiale.(Z)
    Victor Ponta, CP Tariceanu si Teodor Melescanu, au spus in cuvinte simple si putine care este rolul unui presedinte:
    -sa lase celelalte institutii sa lucreze si sa se dedice politicii externe (romanesti n.r.) si de reprezentare, intr-o relatie de respect reciproc cu toate azimuturile.
    Adica, sa NU faca ceea ce a facut si face Basescu Traian. (Z)

  25. Adrianer, Adriane B ca sa fiti confundat cu Adrian A.

    Nu am cum sa-mi fac raportul deoarece toti romanii care lucrau legal in strainatate erau „romani” sub acoperire , la fel ca si dumneata!
    Despre acoperiti noi cei descoperiti nu putem si nu avem voie sa comentam!
    Probabil din alt servici ca si Vsile, in competitie patriotica cu Traienica , personaj cunoscut in lumea acoperitilor . nici dumneavoastra nu l-ati votat, bravo !

    Abrian B, ati citit ce a ascris tizul dumneavoastra , despre el era vorba in propozitie si el dupa cum vedeti este un trimis special, eu cu stil de securist vechi am incercat sa-l incit prin dumneavoastra lucrator cu staif vechi prin strainataturi si uite-l ca se descoperi ca Turcescu, il mancau sau il apasau greutetea galoanelor.
    Ion Adrian ,
    In mod cinstit ori si ce roman cinstit comenteaza abuzurile puterii , si cel putin din punctul meu de vedere ateti dreptate ,dar despre nedreapta Constitutie Romana care nu exclude din cursa presedentiala pe omul de la putere ci doar la o adica, pe M.Diaconu ca a detinut o functie de director al unui teatru nu mai doresc sa comentez..
    Pentru dumneavoastras insa o interbare simpla, de ce nu ai criticat timp de 10 ani prestatia lui Traian Basescu si ati militat pe blogul lui Preda un traseist mizerabil, lustruirea oualelor lui Traian?

  26. Adriane , este bine sa respectati varsta nu si faptele. Ion Iliescu in ciuda criticilor sau acuzelor ,de fapt niste mangaieri parintesti, pe care le aducea propriilor colegi mai tineri, a fost acela care este vinovat de starea actuala a Romaniei!
    Dl. Iliescu la crescut si aparat pe Traian Basescu, Nastase remember 1994,dl. Iliescu la tinut la piept de Ioan Talpes, dl. Iliescu cu tristete falsa a creat noul latifundiar si noul baron teritorial!
    A tinut insa un echilibru al natiunii, nu a indraznit sa faca pasul cel mare si dintrun pod de flori sa faca un pod durabil intre noi si moldovenii de peste Prut…..prea mult la putinul pe care la oferit!

  27. Vsile scrie:

    „Dl. Iliescu la (!) crescut si aparat pe Traian Basescu.”
    „Iliescu la (!) tinut la piept de Ioan Talpes”
    „prea mult la putinul pe care la (!) oferit!”

    Nu stiu cum se face, dar Partidul Anti-Ponta (PAP) are o multime de agramati. Cum sa-i iei in seama, daca nici scoala elementara nu s-a prins de ei?

  28. Menționez portretul fizic și moral pe care i-l face Constantin Argetoianu lui Titulescu, în Memorii. Nu e singurul contemporan al lui pe care Argetoianu îl portretizează cu o pană ascuțită și acidă. Am savurat pasajul fără să fiu de acord cu memorialistul, dar și fără să-i port pică.
    La fel, în privința regelui Ferdinand, a lui Iorga, a lui Averescu…

  29. George Ban,
    Daca cresterea si nu descresterea baronilor locali , ragateni sau transilvaneni este putin probabil din cauza asta George are numele la singular si nu la plural!

    Daca crearea unui presedinte antinational si nu a unui detinut este putin atunci singur ne meritam soarta.

    Cit de putini bani in gabndire!

  30. George si inca o chestie ,doar securea folosea metodele tale sa-mi deformezi mesajul si sa scri ce nu am scris este o mare foarte mare magarie! Ia mai citeste domnule infocat PSD ce am spun eu si ce ai scris dumneata. Rusine domnule care te dai rotund si neted!
    Eu am spus ce s-a intamplat nu ce crezi dumneata pentru dl. Nastase am mentionat si anul in care Iliescu ia dorit revenirea „Dl. Iliescu la crescut si aparat pe Traian Basescu, Nastase remember 1994”

  31. Vsile,

    Asta e culmea, nu mi s-a mai întâmplat!

    Eu am demonstrat cu copy-paste din ce ai scris ca nu ai absolvit scoala elementara, drept pentru care nu ai cum sa fii crezut, orice ai spune.
    Sa-ti explic la nivelul tău:
    În loc de „Dl Iliescu la crescut și apărat…” trebuie să scrii „Dl Iliescu l-a crescut și apărat…”
    În loc de „Iliescu la ținut la piept…” se scrie „Iliescu l-a ținut la piept…”
    În loc de „…la puținul pe care la oferit” Dl învățător de la clasa a treia zice să scriem „…la puținul pe care l-a oferit”.
    Văd că recidivezi și în replica din 13 oct 4:40 pm.
    Se scrie ” să scrii” NU „să scri”!!!!!
    De asemenea, „Iliescu i-a dorit”, NU „Iliescu ia dorit”!!!!!!!!!

    O fi de râs, sau de plâns? Pentru mine e un motiv de râs și de satisfacție majoră atunci când văd că adversarul e atât de slab…

    Pentru lecții de limba română, incearcă să vezi dacă Vanghelie mai are locuri libere…

  32. George Ban,

    Trebuie totusi sa laud efortul tau . intensa ardere a celulelor cerebrale , pentru a intelege si discerne ca era l-a si nu la!
    Cita inteligenta fi mandru de dumneata, poti ?

Lasă un răspuns