Dezbaterea de politica externa

Puteti citi, mai jos, editorialul meu, din „Jurnalul National”, din aceasta saptamana:

 

„In Romania, acest tip de dezbatere, practic, nu exista. De ce? Poate ca Romania a devenit, intre timp – si nu ne-am dat seama – o mare putere, inconjurata de oceane, precum Statele Unite, si dezbaterea publica despre ce se intampla in lume intereseaza doar guvernul si serviciile de informatii. Sau poate ca globalizarea s-a oprit la frontierele Romaniei. Nenumaratele televiziuni de stiri relateaza, cel mult, despre nunta lui George Clooney, la Venetia sau, eventual, despre unele prezentari de moda. Romania pare ca a devenit o tara insulara, izolata de ceea ce se intampla in jurul sau, pe continent sau in lume. Temele “noastre” de politica externa sunt, cel mult, subiectele prezentate la CNN sau la EuroNews.

Suntem, practic, in campanie prezidentiala. Rolul presedintelui tarii este important in politica externa dar, pana acum am aflat doar despre cum statul nostru de drept va deveni si mai de drept iar dezbaterile la televiziuni sunt legate doar de ofiteri acoperiti sau de campanii negative. In aceste conditii, dupa alegeri, Romania va fi o tara si mai divizata, cu si mai multe vulnerabilitati. O tara autista, decuplata de ceea ce se intampla in lume.

Oare, pentru noi, referendumul din Catalonia (acum suspendat) nu este important? Nu vrem sa urmarim schimbarile din structura si managementul Uniunii Europene? Sau nu vrem sa intelegem semnificatia aparitiei manifestarilor de tineri in Hong Kong (celebrii “freedom fighters”) si deplasarea atentiei externe spre zona asiatica si spre China? S-a terminat oare conflictul din Ucraina? S-a stabilizat viata politica a partidelor din Franta? Cunoastem modificarile guvernamentale din Bulgaria, la cateva zeci de kilometri de noi? Poate fi invins “statul islamic” cu drone sau cu avioane de vanatoare? Ce s-a mai intamplat in Irak, Afganistan, Siria? Ce anotimp a venit acolo dupa “primavara” araba?

Dezbaterea publica la noi nu vizeaza in niciun fel viitorul ci doar “informatia momentului” – perchezitii, accidente de masini, incendii, deraieri de vagoane. In general, nenorociri. Cum poate fi realizata, in aceste conditii, solidaritatea sociala, cum poate fi obtinuta increderea ca lucrurile vor merge mai bine? Cum poate fi obtinuta credibilitatea in exterior, daca, la varf, jocul de societate pare a fi doar despre Nero si arderea Romei sau, eventual, despre felul in care Caligula si-a facut calul senator.

Incepe noul an universitar, aproape in acelasi timp cu declansarea oficiala a campaniei electorale. Ambele ar trebui sa ne dea motive de optimism pentru viitor. Va fi oare asa?”

75 de gânduri despre “Dezbaterea de politica externa

  1. @Luminița Arhire
    Da, așa sunt toate, mie mi se par comice rău. În mintea mea îl văd pe Antonescu într-o gară dărâmată, bagajele i-au fost furate, buzunărit, cu hainele descusute în urma unei tâlhării la care a asistat pasiv, freza lui de cavler nu mai are nici un dumnezeu și in zare, la mare depărtare, văd trenul! E plin de beculețe și fanioane colorate, la vagonul din spate cântă fanfara ca în filmele lui Emir Kusturica și, bomboana de pe colivă, de balustrada împodobită cu floricele de câmp se ține cu o mână Johanis, iar cu cealaltă îi arată pasagerului rămas în gară… degetul!!! Nu vă spun care; iar în ureche are, probabil, o cască minusculă în care șoptește Satana….

  2. Luminitza de la capatul tunelului nostru,

    Inutila polemica cu un revansard PSDist ,PDList,PNList ,PNTist etc. !
    Polemica este benefica cu si intre oasmeni intelepti , in mod contrar avem politici de dambovita, can-canuri de tipul postarii dumitale!

    Ion Hannis nu este cel mai bun orator , si poate nici cel mai bun candidat la presedintie dar am repetat acest lucru este un bun zidar, si in zilele de ai in Romania avem nevoie de zidari nu se sforati,plagiatori,populisti.

    Hai sa facem un presupus scenariu si sa-l punem pe Ion Hannnis prim ministru , pentru ca observ ca si el deja promite marea si sarea , si de pe scaunul acestuia inconjurat de un guvern diletant , sa imparta „pachete” celor 16-17 milioane de romani , iar pe micutul neasamanator decit la mecla cu marele Titulescu sa-l asezam pe scaunul opozitiei de unde sa macane asa cum macanea ca purtator de cuvint al lui Geoana atunci cind a fost unul din artizanii primei mari tradari mari tradari, pentru ca au urmat multe altele , pactul de,..supliciile la care a fost supus Adrian Nastase sub guvernarea Ponta-Sarbu!

    Dumneavoastra ca PSDist v-ar conveni pomenile din scenariu , o poveste de fapt care vad ca va intoarce stomacul pe dos dar nu acelasi lucru se intampla cu mizeria pe care o propaga in realitate Ponta din buzunarul meu sau din buzunarul bolnavilor de toate bolile, al asistentei sociale mizerabile din sistem, de parca ar goli conturile baronilor PSDist si nu viitorul pensionarilor , copiilor , sperantelor de mai bine ale romanilor.

    Nu putem spune ca dl. Ponta nu urmeaza centimetru cu centimetru invataturile lui Basescu la rectificarea bugetului ,SPP si serviciile au primit partea leului, sa traiti bine , a spus basescu cu 10 ani in urma si o gloata la aplaudat frenetic!

    As adauga ceva si despre atacul mizerabil la Antonescu. Antonescu a fost intradevar din opozitie un adversar al dl. Nastase, asa era si normal, dar un adversar respectat
    Ca politician se pare ca dl Antonescu nu era pregatit sa minta si sa insele poporul , a dovedit un altruism adevarat patriotic deoarece s-a retras atunci cind inconjurat de noroi si mizerie ar fi ajuns sa fie ales Presedinte al tari!.

    Adrian B,

    Mi imi pare bine atunci cind cu adevarat oameni de bine sunt alaturi de dl. Nastase , si atata timp cit judeca logic , fie si acum desi in 2005 l-au votat pe Basescu si il injurau pe Vsile ca-i entobotanic si de aici i se trage „ura” pentru Traienica Boierica.
    Dumneata ce faceai inainte de 1989, doream sa spun inainte de 2005?
    De smecheri care se dau acum anti basisti dupa ce ani de zile i-au suflat in izmene sunt satul! Admit ca poate poate nu esti acelasi cu Ion Adrian de la Preda dar raspunde-mi la intrebarea de mai sus ce ai facut inainte de 89?

    Georgica,

    Dumneata aveai temeri ca nu trece?

    Cris,
    Dumneata faci politica PSDista adica vorbesti dumneata ,partidul sau Miki spaga?
    Este vorba de o comisie rogatorie cu probe administrate de „uncle sam”.

    Pai ce facem ii credem pe americani cind la nivel global doresc sa impalnteze democratia si bogatia mondiala in Ukraina si tarile megiese si nu credem o ancheta FBI+ Trezoreria SUA?
    Inca o data , bag mana-n foc pentru distrugatoarea scolilor profesionale a orelor de sport din scoli ca nu-i vinovata dar cred ca a fost manipulata.
    as fi foarte deziluzionat daca dl. Alexandru Athanasiu ar fi implicat dar ma abtin sa spun chiar si un singur poate despre Miki si dl Nica!
    Ce se circula despre dl. Ponta si dl. Nastase sunt doar speculatii si mezerii basiste.

    Singura perosoana care cunostea dosarul original american , apriori intrari acestuia in valsurile DNAului ,este dl. Teodor Melescanu, acela care candideaza la presedintie tocmai in siajul acestor evenimente!

  3. Zev,

    Pentru dumneata care esti din cind in cind logic un spatiu separat.

    Pai dl. Nastase asa cum ti-am si citat din articolul dansului deplange starea de informare a romanilor prin mas medie , aceea care umple spatiul informatic cu stiri mondene cum este casatoria actorului cu avocata cind indiana cind packistaneza!

    Dumneata dar si eu ne pliem , impotriva domnului nastase , si acceptam ca totusi aceste stiri nu sunt „nestiri” precum nevestele lui Gutza sau iubirile lui Salam.

    Pai ce faceti retractati ce ati spus ieri?Pai daca laudati stirea nu atacati idea critica a domnului Nastase? Hai spuneti nu ca sa va propul ca membru de onoare in guvernul Ponta!

  4. Despre „sentimentul că fac încă parte din ”elita ” cu guler alb și servietă din piele”
    @Luminita Arhire
    octombrie 2, 2014 la 12:25 am

    „Prin cafenele , diverși simpatizanți liberali preiau discursul de la ”centru” și îl amplifică . Neputând să aducă cine știe ce argumente în favoarea unuia care nu vorbește sau când vorbește gafează impardonabil , fac ceea ce pare mai lesne: îl înjură pe Ponta . Ca și pe vremuri , când îl înjurau pe Adrian Năstase, asta le dă sentimentul că fac încă parte din ”elita ” cu guler alb și servietă din piele, fără să observe că tocmai plierea asta necondiționată și nechibzuită pe ceea ce li se livrează dintr-un centru nebulos și cu interese obscure ,îi face să îngroașe rândurile a ceea ce devine tot mai clar ”poporul liberal”.”

    Memorabil, felicitări!

  5. Până acum nu a fost campanie. Abia din 3 oct. se intră, așa că numai din 3 oct. încolo putem să ne referim la campanie.
    Sunt convinsă că aceia care vor urmări candidații vor găsi în interviurile și discursurile lor și teme de politică externă, dar sunt la fel de convinsă că aceia care vor urmări nu vor fi mulți. Cei mai mulți se vor uita tot nunți celebre, știri despre ofițeri acoperiți și acuzații ale DNA la adresa demnitarilor (așa, fir-ar ei ai dracului de politicieni, că toți fură, numai noi, boboru, suntem obidiți, avem calificare, muncim de ne rupem, dăm toate taxele, dar nu ne îmbogățim…).
    Părerea mea nu s-a schimbat: cu un așa electorat nu se poate face mare lucru. Cu electoratul român nu poți face Elveția.

  6. Cei care se revoltă împotriva acuzațiilor aruncate de liberali lui Ponta și PSD-ului să-și închipuie cum ar arăta o campanie în care adversarii ar zice unii despre alții: da, domne, X e foarte bun, e integru, e competent, ne reprezintă, are rezultate, e foarte bun de președinte.
    Ce ar determina electoratul să-l voteze pe unul sau pe altul? Dacă social-democrații spun despre Iohannis că e bun, iar liberalii – despre Ponta că e bun, ce rost mai au partidele? Să fie un singur partid, iar președintele să fie numit, fiindcă toți sunt buni.
    Cred că unii iau prea în serios acuzațiile și bălăcărelile reciproce. Astea fac parte în toate țările din arsenalul partidelor în luptă. Politicienii sunt primii care știu, de aceea nu-și fac probleme, nu le bagă în seamă. Doar unii de pe margine se ambalează și suferă.

  7. Pia ce nevoie avem noi sa dicutam asa ceva ? Ce nu o fac altii ptr noi?!
    Sau ce controlul justitie nu este asigurat democratic de Ambasada Amerlociei sub conducerea lu Duane Macelaru de la CIA ?!

  8. http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/viktor-orban–vizita-privata-in-romania–351879 “Viktor Orban, vizită privată în România / Premierul ungar, Viktor Orban, va efectua o vizită privată în România unde se va întâlni și cu lideri ai partidelor maghiare, cu episcopii bisericilor din Transilvania şi va vizita și Universitatea Sapientia cu predare în limbă maghaira, dar și o școală din satul Răscruci.” Va vizita şi Zarca din Aiud ? Părintele Arsenie Papacioc spunea despre Zarca din Aiud : “Zarca era o închisoare în închisoare. Făcută de unguri pentru români. Ca să-i omoare.”

  9. Dupa scandalul microsoft instrumentat de FBI pentru interesele pamantesti din Romania adica promovarea prea cinstitei Udrea si Traian un scandal si mai mare s-a declansat pe presupusul dosar de spalare de bani din LUKOIL.

    Daca nu se aduc aceleasi acuze si OMVeului acela care lucreaza dupa aceiasi schema cu firmele OMV din Elvetia si Londra atunci directia este clara Rusia si Putin cu ordine direct de la Wash Obama.

    Daca Alekperov nu va veni cu o echipa de avocati din Anglia , inseamna ca acarul Paun va pleca sa mute acele la Jilava, rusii si asa doreau sa-si mute bagajele la bulgari si OMVeul singur pe felie , SA TRAITI BINE!

  10. Câtă savoare…

    Criticată de Baconski, Papahagi, C Preda și Paleologu, Elena Udrea a replicat: „Unde e multă carte e și multă prostie”.

    Theodor Paleologu răspunde: „Vorba din popor „unde e multă carte e și multă prostie” e cât se poate de adevărată, cu amendamentul că unde e puțină carte e și mai multă prostie. Iar acolo unde nu e carte deloc este beznă totală”.

    Dl Paleologu este uneori încântător…

  11. @ draghi puterily

    Da . Asa e. Dupa ce Basescu a schimbat toti procurorii si judecatorii competenti din tara asta punând in loc tot felul de cozi de topor si incompetenti , acum vrea sa schimbe ( cu ajutorul acelor procurori si judecatori ) si clasa politica .

    E o vorba veche : Ca sa faci astfel de lucruri trebuie sa ai si cu cine ! Si Basescu are cu cine : politicieni incompetenti , fricosi , tradatori , etc. Astfel ca pentru un ticalos ca Basescu acest lucru e floare la ureche …

  12. Guvernul Ponta inventeaza ” drumurile expres” care vor inlocui autostrazile bunicii .
    Ce este un ” drum expres ” ?
    Un drum national ?
    Eu nu am vazut in viata mea nici unul , nicaieri .
    Dl ministru Rus vorbeste , sfatos , despre ” drumurile expres ” care ” vor trece prin localitati ” ( adica sunt vechile drumuri , toate localitatile Romaniei sunt strabatute de TIR-uri si masini intr-o circulatie frenetica ) . Sar cetatenii in sus de bucurie , la fel investitorii si cei care au activitate economica – cum va arata ” drumul expres ” al d-lor Ponta – Rus trecand prin Roman , Bârlad sau Giurgiu , cu copii , pietoni , biciclisti ?
    Incurajator , dl ministru Rus spune ” viitoarea generatie de ministri va face autostrazi ” – da’ multumim frumos domnu’Rus pentru speranta ! Avem stampila in mana in cabina in noiembrie , bine ca ne-ati luminat !

  13. Pentru a fi in ton cu…moda televiziunilor care ne asasineaza cu retetele culinare…….Mmmm, suna chiar delicios…
    ––––––––––––––––––––––-
    ICR si Fundatia Mircea Dinescu organizeaza un simpozion cu tema „Civilizatia europeana si cultura rusa”

    de R.M. Vineri, 3 octombrie 2014, 11:28 http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-18230363-icr-fundatia-mircea-dinescu-organizeaza-simpozion-tema-civilizatia-europeana-cultura-rusa.htm

    Institutul Cultural Roman organizeaza, in perioada 6-11 octombrie 2014, la Bucuresti si la Port Cetate, in judetul Dolj, Simpozionul International „Civilizatia europeana – unitate, unicitate, deschidere”, care debuteaza cu serata „Civilizatia europeana si cultura rusa”.

    Manifestarea este organizata in colaborare cu Fundatia „F.M. Dostoievski”, Fundatia Lowendal si Fundatia pentru Poezie „Mircea Dinescu”.

  14. @George Ban, atentie, romanii pierd semnificatii ale vorbelorlor, in timp. Proverbul ai carte, ai parte nu inseamna daca inveti carte, capeti ci (atentie!) daca ai carte ( de la domnie), ai parte (la imparteala)! La fel si vorba unde e multa carte e si multa prostie inseamna ca este prostie acolo unde este invatatura ci este prostie multa acolo unde trebuie date (prin carte de la domnie) indicatii detaliate (multa carte). Asa ca dna Udrea sa mai invete sensuri, inainte de a se produce si re-produce la TV. As zice ca, dimpotriva, cei trei intelectuali nu aveau carte ( de la domnie), ca daca o aveau si locurile se stiau.

  15. În privința evenimentelor din lume, nu se poate spune că nu avem acces la informații. Doar cine nu vrea nu află. Că ele nu sunt discutate la posturile TV, e din motiv de rating. Tot din motiv de rating nu se discută despre politica noastră externă. Și ce s-ar putea discuta? Despre rățoielile lui Băsescu de după gard, la unele state?
    Dealtfel mulți tineri nu se uită deloc la televizor, îl disprețuiesc superior și își iau informațiile de pe internet, dacă și le iau.

    Replica săptămânii la Rai Uno: Mateo Renzi către Merkel: frau Merkel, nu ne mai tratați ca pe niște școlari!

  16. Urmaream azi pe un anumit Kanal…TV o anumita emisiune zisa de divertisment, in care copiii nostri romani se screm si se chinuie sa cante intr-o limba straina care nu are nimic de-a face cu cultura noastra stramoseasca si cu limba noastra materna…..

    Oare ce ar trebui sa gaseasca un copil de invatat intr-o melodie cu numele American Beauty…???

    De ce nu Frumusete Romaneasca, pentru ca da, chiar avem asa ceva si chiar nu avem nevoie sa copiem o…copie….

    Si daca stau sa ma gandesc mai bine, de ce copiii nostri nu canta in limba romana…???

    Americanii nici macar Visa Waiver nu au aplicat in Romania, ei avand grija sa aplice la litera Romanian Industry and Agriculture Waiver…sic….

    Eu ca roman nu ma simt cu nimic mai prejos decat un american…dimpotriva.

    Am o cultura de mii de ani, o traditie si o religie dreapta si frumoasa, de care nu am de ce sa-mi fie rusine, dimpotriva si atunci revin:

    De ce eu ca roman ar trebui vreodata sa copiez un alt popor fara istorie, fara traditie si fara ca macar sa aibe ceva de-a face cu religia mea dreapta, despre care putini stiu ca are stranse legaturi cu Zamolxe si cu Confucius.

    Dumnezeu este roman fratilor, iar Iisus de pe meleagurile noastre a plecat pentru a deschide mintea locuitorilor din Ierusalem.

    Iisus cu par saten si ochi albastri s-a dus in tinutul semit pentru a-i scoate din pacat si a-i purta spre Lumina…..

    Romania este tara sfanta si nu Israelul, pentru cei care nu stiu acest lucru.

    Romania este leaganul civilizatiei din Occident, acelasi Occident care ne doreste moartea ca natiune.

  17. @Vsile,
    Vasile, nu am mai intrat pe aici demult, darieri am postat pe un fir prin zona ,fir pe care sper sa-l gasesc, daca nu am fost eliminat .
    Tu erai pe atunci la CPreda dar si pe aici Vasile(asa cred) iar ZeV care confirma ca eunu sunt acela la care te referi tu, este finul meu in virtual in sensul ca semna cu Zaharescu Valentin eu prescurtandu-l cu ZeV asa cum si Bibliotecarul (Dumnezeu sa-l dihneasca) a fost tot de mine botezat cu prescurtarea Bblio, cred ca chiar pe acest blog, prin 2007. Ce uita ZeV sa spuna este ca pe atunic ma lauda foarte si declara cand putea ca eu sunt mentorul sau. Am ratat in aceasta educare caci si el ca un priten ajuns ministru si care mi-a spus odata :adrane eu am fost o licheluta dar nu mai vreau sa raman asa si asa a fost a ajuns in final o lichea batrana. Asa o fi si cu ZeV? Dumneeu stie…:)

    PS Niciodata nu am folosit alt nick.care de fapt chiar este numele meu.

Lasă un răspuns