Prima prezentare a cartii

Cand am lansat volumul „Cele Doua Romanii”, am mentionat faptul ca, in penitenciar, am organizat, impreuna cu ceilalti „pacienti”, „Clubul de la Jilava” . Saptamanal, fiecare dintre noi vorbea despre un subiect pe care il cunostea mai bine. Acolo, am prezentat, prima data,  principalele idei ale cartii.

De asemenea, le-am vorbit despre carte  celor de la comunitatea terapeutica (dependenți și dealeri de droguri), cu care ma intalneam saptamanal, pe diferite teme, stabilite la cererea lor – cele șapte minuni ale lumii, situația din Ucraina, tatuajele ca formă de artă sau de ierarhizare (în special în penitenciarele din Rusia; cartea lui Minovici despre tatuaje, etc.); arta lui Brâncuși; cromatica culorilor în pictură; istoria imperiilor; piramidele din Egipt și din Americi, etc. La un moment dat,  le-am citit din dialogurile lui Platon (Socrate vorbind cu Criton despre legile Cetății).

M-a impresionat faptul că mi-au dăruit o carte despre „Viața lui Iisus” (scrisă de Ellen White), cu o emoționantă dedicație.

Cei din penitenciare reprezinta o Romanie aparte, ea insasi condusa de legi proprii si de lideri informali. In ce directie? Imi este greu sa va explic.

46 de gânduri despre “Prima prezentare a cartii

  1. Dintotdeauna, cartile scrise in claustru au cunoscut o mare deschidere. O raspandire ca o intoarcere a izolarii. Numai ca in acest caz manevra de intoarcere nu tine de Profan, ci de Sacru, cum ar fi spus Mircea Eliade. Nu cunosc niciun exemplu care sa fi contrazis aceasta lege universala a compensatiei. Probabil pentru ca oamenii nu pot manipula legile cosmice. Am citit, si o am in biblioteca, cartea care v-a fost daruita, m-a impresionat sacralitatea inchinarii autoarei, un puternic semnal de luminare si pentru ostilitatea profana. Sansele de schimbare, cred, tin de masura in care vom deveni dependenti de adevar, iesind din secta dependentilor de minciuna. Ma refer la politica, la eforturile de a transforma politica in morala si morala in politica. Cred, alaturi de cei care devin din ce in ce mai multi, ca democratia tipata ca fiind „liberala” a ratat sansa de a fi onesta, avem nevoie de o democratie calma, pasnica si iubitoare.

  2. Sunt sigur ca multi dintre cei din penitenciare au mai mult bun simt , omenie , inteligenta , caracter , etc. decat Traian Bashescu ! Aceasta vietuitoare , acest homuncul uman , acest gandac de bucatarie numit Traian Basescu este cu mult sub conditia celor de mai sus .

  3. Sunteti , in ciuda campaniilor sistematice de calomniere din 2001 pana astazi , in ciuda agresivitatii gratuite impotriva dv a celor ce se autointituleaza intelectuali de valoare si a unor lideri PDL ca Predoiu , Macovei etc , cel mai popular om politic .
    Impreuna cu Ion Iliescu sunteti singurii oameni de Stat ai Romaniei ( extravagantele lui Tariceanu nu-l lasa , cu toate meritele lui , in aceasta categorie ) .
    Normal ca sunteti apreciat peste tot unde treceti , romanii simt cand cineva le vrea binele .
    PS – guvernul Ponta recidiveaza la ” rectificarea pozitiva ” a bugetului pe 2014 . Daca acum un an decidea , taind cei 200 de milioane de lei , moartea legaturii dintre Capitala si autostrada spre Ploiesti , anul acesta taie un miliard de lei alocati proiectelor finantate cu fonduri UE , deci autostrada Sibiu – Nadlac si legatura autostrazii Transilvania cu aceasta – asta inseamna ca nu finanteaza deloc sectorul dintre Lugoj si Deva , 70 de kilometri , 3 sectoare care au ” ordin de incepere de lucrare ” din noiembrie 2013 si nici cel de la Turda spre Aiud si Sebes , tot 70 de km , cu ” ordin de incepere ” din aprilie 2014 – asa se explica ca lucrarile acolo practic nu au inceput .Investitii pe termen lung , dezvoltare , comert , siguranta circulatiei , incurajarea cetatenilor sa ramana acasa facand asemenea investitii acasa la ei ( sunt implicate direct in aceste proiecte judete populate si importante – Arad , Timis , Hunedoara , Alba , Sibiu ,Cluj , cu mare potential ) , nu sa plece slugi in Spania si Italia , nu par sa conteze prea mult in ochii guvernului Ponta .Nu mai mult decat legatura rapida promisa intre Brasov si Comarnic ,ramasa pe hartie , promisiune iresponsabila , finantata cu niste inexistenti ” 600 milioane de lei in 2014 ” …

  4. Traian Basescu va incerca in urmatoarele saptamani sa-i elimine din cursa prezidentiala pe cei doi principali contracandidati ai Elenei Udrea : ex-procurorul Victor Ponta ( cel cu pactul de coabitare ) si pe neamtul corect :)Klaus Johannis ( cel cu adoptiile si cu cele 7 case luate cu japca ! ).

    Traian Basecu este disperat ca daca va pierde puterea o va pierde si pe Nutzy Spaima Constitutii asa ca este dispus sa faca ORICE in acest sens !

    Chiar daca cei doi indragostiti si-au facut juraminte unul altuia si au incheiat si un pact suicidal , se pare ca Nutzy Udrea si-ar fi asigurat si EXIT-ul in cazul unui esec . Ea are oferte serioase de angajare din mai multe locuri : in haremul seicului din Zamunda , consilier prezidential al Presedintelui Africii de Sud ( Jacob Zu:)ba ) , organizator de evenimente intr-o parcare de tiruri din Istanbul , inginer de sunet si lumini la clubul de swing de pe domeniul Tantareanu sau un fel de freelancer la mosia lui Mircea Dinescu de la Cetate unde sa impinga broaste cu fundul in Dunare , job part-time … Asa ca doamna e asigurata !

    Dar ceea ce-l scoate cel mai tare din minti pe Traian Bashescu nu e Victor Ponta ! Cu acesta o va rezolva usor , asa ca intre doi securisti ! Va face un act aditional la pactul de coabitare si eventual un pact de neagresiune dupa alegeri pe care il va legaliza la Ambasada SUA … 🙂

    Ceea ce-i da cosmaruri lui Traian Basescu este tot Nutzy Udrea ! El are informatii ca Cristi Borcea , Marcel Toader si Nicolae Guta de Maimuta stau la cotitura ca niste motani in calduri si vor s-o seduca pe Nutzy . Daca cu Ponta i-a mers , cu acestia din urma nu e de gluma … 🙂

    Din acest motiv , el are o stare de anxietate , sta toata ziua inchis in palat , asculta muzica lui Fuego , sparge seminte de bostan intre dintii care i-au mai ramas , consuma whisky numai din sticla , da in babaroase toata ziua , sparge pietrele de rummy si se gandeste ce va urma …

    Chiar asa , ce va urma ?

  5. Doamna Udrea vrea să fie preşedinte … ea a observat că e „ cool ” să fii preşedinte … ai multe case de protocol , mergi la petreceri populare , încheiate cu băiţe de mulţime, strângi moşii de sute de hectare, ai consilieri pe care să-i trimiţi după ţigări, whisky şi eventual mititei cu muştar ( care-i plac doamnei), te mai pozezi cu câte un omolog de peste ocean , te hrăneşti cu mâncare sănătoasă şi îţi faci manichiura în timpul programului … Bonus , dacă eşti femeie-preşedinte, toată lumea îţi pupă delicatul membru superior drept şi eşti liberă să-ţi tragi nişte rochii ultimul răcnet , fără să te mai întrebe presa de unde dracului ai avut atâţia bani . Deci, e o postură potrivită pentru doamna Udrea.
    Întrebată care sunt atribuţiile unui preşedinte, doamna a răspuns cam aşa: „ …ăăă…este garantul…ăăă…funcţionării…corecte a instituţiilor, cred … ăăă ….ceva de genul ăsta… ” .Lenuţă, Lenuţă, la politica internă ai dat un răspuns de om politic grandios, după cum se vede .
    Dar ştii tu , dragă, că tot în atribuţiile preşedintelui intră şi niscaiva politică externă! Ei, aici este interesat poporul dacă vei continua , aşa cum ai declarat, politica vizionară a lui Băsescu Traian- marele tău mentor.
    Nu da un răspuns rapid, mai gîndeşte-te … Pentru că, din ceea ce îmi amintesc eu, toată strategia externă a uriaşului tău predecesor din Palatul Cotroceni pe durata celor două mandate s-a concentrat pe prestaţia entuziastă la un anumit „licurici” dolofan .
    Poate că ar fi nevoie de a schimbare de proiect…

  6. Sper (sper!) că un lucru este sigur: în decembrie, Băsescu NU VA MAI FI PREȘEDINTE! Restul (cum ar fi arestarea lui Johannis, împușcarea lui Ponta, urcarea pațachinei în copac la Cotroceni) sunt detalii…

  7. 5 morti ieri pe DN1 , din nou copii ucisi in masina parintilor lor …Ca de obicei in Romania , nici o dezbatere ,; nici un proiect privind securitatea rutiera , ” e fatalitatea ” . Se pare ca oamenii sunt indignati , ” de ce nu sunt separatoare ” ? Acest DN1 , veritabil drum al mortii , ramane cel mai aglomerat din Romania .Pentru moment guvernul Ponta a construit doua pasarele pentru pietoni la Busteni si l-a largit pe 400 de metri la Barcanesti-Prahova ( nu e o gluma , au inaugurat cei 400 de metri cu prefectul poet ! ) in doi ani , face si el ce poate . Nici o speranta sa-l vedem decongestionat atata timp cat pentru a ajunge pe autostrada spre Ploiesti bucurestenii trebuie sa faca un ocol de 20 de kilometri . Pentru ca Micul Titulescu a condamnat intrarea autostrazii in Capitala . Are cineva mustrari de constiinta ?

  8. Adriane,

    Dumneata activai ca pro basist pe blogul basistului Preda , acum esti alt om cea ce este bine atat pentru dumneata cit si pentru altii.

    Vorbind despre cei de pe penetenticiare, majoritatea vinovati, faceti refererire si comparatii cu traian basescu si el un nevinovat salvat inca de clopotel dar de ce nu sunteti corect sa afirmati ca multi dintre condamnati sunt mai putin vinovati decit cei mai multi dintre politicienii romani aflati in libertate si acesti politicieni uni parlamentari sunt peste tot in toate partidele dar in mod cert cei mai multi cu primari cu tot sunt din randurile PSDeului.
    Nici domnul Adrian Nastase nu merge mai mult pe fir cu anumite constatari despre dependentii din puscarii care nu au bani de cocaina si de suport medical si pe un psihic slab si instabil au cazut victime traficantilor .
    Daca tot stiti ca neamtul Ion Hanny a luat 10 case cu japca de ce nu stiti si valoarea acestot case.
    Prin comparatie credeti ca la un loc depasesc valoare unui apartament spatios din Bucuresti?
    Observ ca nu va este rusine sa elucubrati , de ce nu va ganditi ca in aceiasi masura si cu aceleasi arme a fost torpilat si Dl.Nastase.
    Ma si gandesc de acum cum se vor prezenta la antena 3 victimele abuzurilor neamtului , care pina la urma poate fi acuzat, o chestie pe care dl Ponta a uitato de pro-nazism , dar nici o data nu-i tirziu!

  9. Doamna ministru Ségolène Royal confirmă opoziţia actualului guvern francez la extracţia gazului de şist de pe teritoriul Franţei. Riscul de poluare pentru aquifere cu aditivii chimici folosiţi în hydrofracking este cu mult prea grav ca să poată fi neglijat de către o guvernare serioasă. http://abonnes.lemonde.fr/planete/article/2014/09/28/segolene-royal-repond-a-nicolas-sarkozy-sur-le-gaz-de-schiste_4495685_3244.html

  10. O ţară în care una ca Elena Udrea are curajul şi impertinenţa să candideze la cea mai înaltă funcţie în stat şi nu în cea de stat în braţele vânjoase, cum altfel ?, ale actualului preşguvernator din moment ce acesta, la fel ca orice balaur are nu mai puţin de şapte braţe/ servicii cu care sufocă orice adversar al ţiitoarei naţionale, este sortită fie pieirii, fie unei renaşterii a la Pasărea Pfhonix !
    Altă variantă, din păcate, e prea târziu să mai fie încercată !
    Nivelul de corupţie, de decadenţă politică şi socială a ajuns la cel mai înalt grad şi la cele mai înalte nivele, iar cea de sărăcire şi îndatorare, până mai sus de straturile de mijloc şi cel puţin pentru încă două generaţii ! :mrgreen:
    Faptul că noile organisme şi alianţe în care am intrat (NATO şi UE) acceptă suspect de pasive, distrugerea sistematică, mai vizibilă chiar decât pe vremea lagărului comunist, trebuie să ne facă să înţelegem că nu mai avem speranţe decât în propria fiinţă naţională !
    De unde mai poate veni scăparea de la pieirea atent controlată a neamului românesc !
    Dar pentru asta-i nevoie de lideri cu dragoste de neam şi ţară, de oameni care să pună interesul naţional mai presus de cel personal, capabili să înfrunte, la început doar verbal, liderii ce se pretind stăpâni de viaţă şi moarte ai acestui popor !
    Din păcate, ceea ce avem astăzi pe scena politică românească, cu unele mici excepţii, nu pare să fie suficient ! Dimpotrivă, pe mâna lor nu avem decât a ne pierde şi bruma de avere (materială, dar şi morală ) , dar nu şi de speranţă !
    Atâta timp cât mai există oameni care au îndrăzneala de a vorbi despre Neam şi Credinţă, nimic nu este definitiv pierdut !
    Oricâtă propagandă electorală ar presupune acest fapt, de la unii care vorbesc despre aceste lucruri sfinte oricărui popor, mai poţi spera că există şanse, ca împreună cu ei, să poţi redresa această Românie, ajunsă într-o stare cumplită de distrugere, pe toate planurile !
    De la ceilalţi ce să aştepţi, sau la ce să te aştepţi ?!

  11. Violenta, criminalitatea sunt strins legate de sistemul capitalist, de lipsa oportunitatilor pentru cei saraci, de lipsa educatiei, de situatia extrema in care se gasesc unele familii, de indiferenta autoritatilor, si in general, de indiferenta societatii fata de problemele tale si dificultatile la care esti expus. O societate bazata pe individualism extrem, pe polarizare extrema, si pe un „model” in care bunastarea nu depinde de ce faci, ci pe cine cunosti, pe cine sprijini politic, in ce grupuri de afli si te expui (valabil in toate „democratiile”).

    Fortele politice de dreapta stiu un singur lucru: ordinea. Asta in principal pentru ca sa fie conservata structura sociala, piramida, pentru ca ei sa ramina la virful ei. Sunt sigur ca in inchisori sunt si oameni care au valoare, care ar putea avea un viitor, daca societatii i-ar pasa cu adevarat de ei.

    Am auzit o discutie intre un canadian care a vizitat Romania si un alt canadian care nu stia mare lucru despre tara. Era consternat de numarul mare de prostituate de pe marginea soselelor. Sunt sigur insa ca nu si-a pus problema cum ajung aceste femei sa se prostitueze. O parte din responsabilitate este a celor din exterior care ne-au „ghidat” pe drumul tranzitiei spre capitalism. Mai bine spus de lipsa lor totala de interes pentru problemele oamenilor, majoritatea saraci la acea vreme. Reactia lor a fost intotdeauna tirzie, si cu interesul lor in fata. Sigur, si ai nostri au contribuit din plin la acest tip de societate. Discutia e larga, ma opresc aici.

  12. Off topic
    @Chiar asa…ce va urma, domnule Adrian B ?
    Sugerez o varianta de raspuns: poate ca vom afla lucruri lamuritoare din declaratia sub juramant a ofiterului acoperit Robert Turcescu, din care sa rezulte ca nu ,,Traian Ba-secu este disperat ca daca va pierde puterea o va pierde si pe Nutzy „, ci, ca Nutzy il va face pierdut pe boshorogul Traian Basescu daca ar pune, prin reducere la absurd, mana si pe puterea descoperita. (Z)
    @ Baronul Münchhausen
    Inteleg ca nu sunteti fan al domnului Adrian Nastase si , mai mult, nu stiti cu cinte veti vota (daca l-ati intreba, probabil ca domnul Nastase v-ar spune ca stie si v-ar explica si de ce).
    Nu inteleg, totusi, ce va atrage pe acest blog ? Doar impulsul de a-l face sa se rusineze pe adevaratul fan al domnului Nastase, recte, domnul blogideologic ? (Z)
    Si eu, uneori, il mai contrez (atentie ! – cu tot respectul cuvenit unui intelectual autentic) pe domnul blogi, dar, de regula, incerc, in prealabil, sa pornesc de la o idee-pivot cifrata, – poate fara voie – de distinsul coleg, in/prin torentul de neo si vechio-logisme. (Z)
    @ Centru
    Inca nu am habar daca ai continuat, sau nu, pe acest blog cu adevarat liber (adica opac fata de injurii), dar este bine sa o faci, deoarece exigenta gazdei scoate, de regula, ce este mai bun din om. Nu este, in principiu, rau pentru Romania. (Z)
    Desigur, ar fi ideal ca acest om sa nu uite ca este si roman, chiar daca este, ca si mine, fan al Top Gun si al lui Tom Cruise. (Z)
    @ Theodora
    Da, stimata colega, nici eu nu am incredere in justitie. Sa va spun de ce. Am prieteni care au lucrat, lucreaza, sau vor lucra in procuratura. Unul dintre ei, mai tanar decat altii, recunoaste ca procurorul nu este si nu poate fi magistrat, egal cu judecatorul, deoarece, doar judecatorul administreaza actul de justitie.
    Ceilalti, aduna probe, adica, fileaza, inregistreaza, ancheteaza si instrumenteaza dosare. Din acest punct de vedere, amicul meu, inca politist, se simte frustrat, intocmai ca si Berbeceanu, mare parte din probatoriu se datorandu-se muncii de teren efectuata de politist, dar, laurii ii culege DNA, bine apreciata in rapoartele pe justitie.
    Poate ca de aceea DNA isi doreste o politie proprie. (Z)
    Sper ca ,,Sadicii” sa nu devina majoritari intr-o tara care se pretinde suverana si sa transforme justitia romana in bratul ne-inarmat al DS si al marilor corporatii energetice care nu vad cu ochi buni industria IT, mai ales, daca deschide ,,ferestre” spre viitor. (Z)
    @Victor Ponta
    Ce am scris in textul adresat Theodorei, te vizeaza si pe dumneata. Fii foarte atent ce si cum negociezi cu americanii. Eu nu votez…basisti sau opusi de-ai lor lor (in interese), adica geonisti, sub acoperire, cu miros de J.R. – i (tati) si/sau bidenijuniori (odrasle)
    😉
    PS
    Dupa ce despachetez, voi citi comentariile , multe si, cu siguranta, extrem de valoroase, adunate pe aces blog de elita, in rastimpul in care am lipsit.
    Ce frumos este mai la sud de Romania……si cat de uniti sunt grecii.
    Istoria, geografia si clima tin cu ei. La ei, exista o singura Grecie.
    😉

  13. Fragmentarium
    Hai ca ati fost simpatic cu:
    ,,Ma refer la politica, la eforturile de a transforma politica in morala si morala in politica.”
    Stimate coleg, chiar nu merita sa ne batem capetele cu ,,piatra filosofala” a transformarii politicii in morala. E ca si cum ne-am propune sa transformam in aur, produsul curent fabricat de un cal si deversat in mijlocul ulitei. (Z)
    Spun asta, privind, retrospectiv, ce s-a mai intamplat prin Romania cat timp am lipsit din tara. Am privit, siderat, de exemplu, o haimana sufland intr-un tignal/fluier, pe strada, tulburand linistea publica, sau, un expresedinte de tara mergand la baut in crasma cu liderii celor mai insignifiante partide politice din Romania (PNTCD si PMP).
    Cu toate acestea, exista concetateni, inclusiv pe acest blog, care nu stiu cu cine vor vota.
    Eu le propun sa boicoteze votul si sa stea acasa. Oricum, nu avem a alege decat intre politicieni americanizati si/sau sau maghiari.
    Ascultand inregistrarile, n-ar fi exclus sa ma decid sa-l votez pe Kelemen Hunor. Chiar daca sunt in NATO si UE, ungurii sunt uniti in jurul intereselor lor, in fine, asa cum vad ei lucrurile. Victor Orban chiar a indraznit sa taie gazul inspre Ucraina, dupa o intalnire cu seful Gazprom, in ciuda urechelilor venite din zona leadership-ului UE-ist.
    Romanii tind sa uite ca Romania a fost in litigiu, pentru platoul continental al Marii Negre, cu Ucraina, nu cu Rusia. In prezent, acesta suprafata este parte integranta a teritoriului national al Romaniei, membra a NATO cu drepturi depline, iar Rusia, nu va ataca niciodata, neprovocata, o tara componenta a acestei aliante politico-militare.

  14. Interesant cum ați reușit să vă apropiați de acei oameni considerați pegra societății! La urma urmei, sunt și ei oameni cu sentimente, aspirații, slăbiciuni, chiar dacă pentru ei înșiși acestea sunt difuze, chiar dacă educația din familie nu i-a făcut să acționeze corect pentru atingerea scopurilor lor: o viață bună, un loc onorabil în societate, demnitate…

  15. A innebunit lupul 🙂

    http://www.cancan.ro/actualitate/filosofia-sentimentala-a-lui-andrei-plesu-ziua-e-cu-sotia-noaptea-ii-umple-frigiderul-unei-colege.html

    Asta-l bate la fund pe Nicolae Gutza , pe Tariceanu si pe Cristi Borcea la un loc … Azi , maine o sa aflam ca sunt si in vreun club de swingeri impreuna cu Patapievici si cu Liicheanu 🙂 . Incerc sa-mi inchipui cum fac astia doi ” amor ghebos ” … 🙂

    A aparut si un banc :

    Pe o noptiera erau asezate un castravete si ceva de forma unui ruj , de vreo 20 cm . Amanta lui Plesu era la baie … La un moment dat castravetele il intreaba pe ” ruj ” :
    – De ce tremuri ba in halul asta ? E prima oara când o faci ?

  16. Nota de plată europeană!!!
    10 bărbați – un grec, un italian, un francez, un portughez, un spaniol, un
    cipriot, un belgian, un austriac, un olandez şi un german se întâlnesc în
    mod regulat să ia masa la restaurant. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna
    trecută.
    Nota de plată pentru toţi cei de la masă făcuse exact 500 €, pentru că le
    plăcea să se ospăteze numai cu mâncăruri fine.
    Mesenii achitau nota de plată în aceeaşi proporţie în care ne plătim
    impozitele, adică astfel:
    • patru meseni (grecul, portughezul, spaniolul și italianul) nu plăteau nimic.
    • cipriotul plătea 1 €.
    • francezul 5 €.
    • austriacul 50 €.
    • belgianul 80 €.
    • olandezul 100 €.
    • al zecelea (germanul) plătea 264 €.
    Şi treaba asta a ţinut o vreme. Iar ei se tot întâlneau să mănânce la
    restaurant.
    Toţi erau mulţumiţi de aranjament, până în ziua în care patronul
    restaurantului s-a decis să le reducă nota de plată cu 50 €.
    – Pentru că îmi sunteţi clienţi fideli am decis să vă reduc nota de plată.
    Toţi 10 veţi mânca de-acum înainte cu numai 450 €.
    Mesenii au vrut, neapărat, să achite nota de plată ca şi până acum.
    Pentru primii 4 nu s-a schimbat nimic: au continuat să mănânce pe gratis.
    Ceilaţi 6 nu ştiau cum să-şi împartă suma economisită. Dar cum să-şi
    împartă cei 50 €, şi să se aleagă fiecare cu ceva?
    Cei şase au constat că dacă împart 50 € la şase plătitori, rezultă 8,33 €
    de căciulă. Dar, când au vrut să scadă suma din participaţia fiecăruia, ar fi
    rezultat că al cincilea şi al şaselea ar trebui să mai primească bani ca să
    vină la masă.Atunci, patronul restaurantului le-a făcut propunerea ca fiecare să
    plătească mai puţin aproximativ cu acelaşi procent cu care contribuia şi
    până acum. A luat o hârtie, a socotit şi le-a prezentat mesenilor
    următoarele rezultate:
    • cipriotul, ca şi primii patru, nu mai plătea nimic (100% economie).
    • francezul plătea 3 € în loc de 5 € (40% economie).
    • austriacul plătea 45 € în loc de 50 € (10% economie).
    • belgianul plătea 72 € în loc de 80 € (10% economie).
    • olandezul plătea 90 € în loc de 100 € (10% economie).
    • germanul plătea 239 € în loc de 264 € (11% economie).
    Prin soluţia aceasta, fiecare din cei şase făcea economie iar primii patru
    continuau să mănânce pe gratis.
    După ce au plătit masa, au ieşit din restaurant şi s-au oprit să mai verifice
    o dată nota de plată. Şi li s-a părut că nu mai era tocmai aşa de bine cum
    crezuseră la început.
    – Eu nu am primit decât 2 € din cei 50 €, zise francezul. Apoi, arătă spre
    german şi continuă: dar el primeşte 25 €!
    – Chiar aşa! exclamă cipriotul, eu am economisit numai 1 Euro, iar el
    economiseşte de peste 20 de ori cât mine.
    – Adevărat! strigă austriacul, De ce primeşte el 25 € şi eu numai 5 €? Iar
    primesc nemţii ăştia bogaţi totul!
    – Stai aşa! au strigat grecul, portughezul, spaniolul și italianul într-un
    glas, Noi nu am primit absolut nimic. Sistemul acesta îi exploatează pe cei
    săraci!
    Şi, ca din senin, cei nouă s-au repezit la german şi l-au ciomăgit bine.
    În seara următoare, germanul nu a mai venit la masă. Aşa că, ceilalţi 9 au
    început să mănânce fără el. Dar, când a venit vremea să achite nota de
    plată, au constatat ceva extraordinar:
    Toţi împreună nu aveau destui bani ca să plătească măcar jumătate din
    nota de plată!
    Şi de n-or fi murit de foame, pesemne că mai stau şi astăzi şi se miră.
    Dar, nimeni nu poate să afirme că nu ar fi ştiut nimic din toate acestea!

  17. Centru
    Nu cred ca Victor Viorel a apasat pana la fund pedala de acceleratie a bolidului condus de un pusti teribilist pana la ,,modesta” viteza de 180 km/h.
    Asta arata, pe de alta parte, ca asfaltul de pe DN1 este de buna calitate.
    Faci si d-ta precum Augustin Hagiu (un lobbyist al transportatorilor rutieri care sufoca soselele patriei): in caz de accident, ultimul vinovat este…soferul.
    Pana la el (soferul autohton n.r.), se pot adresa reprosuri, inclusiv, Papei de la Roma. 😉

  18. http://www.romanialibera.ro/stiinta-tehnologie/stiinta/agentia-spatiala-europeana–esa–a-stabilit-ca-sonda-spatiala-rosetta-va-incerca–pe-12-noiembrie-sa-atinga-suprafata-cometei-churyumov-gerasimenko-351269 despre sonda spaţială cometară numită Rosetta, şi modulul său de contact mecanic numit Philae. Denumirile Rosetta şi Philae te provoacă la arheologie culturală (adică la maniera recomandată de filosoful Michel Foucault pentru a scrie Istorie). Sunt totodată şi localităţi de pe Valea Nilului. Bănuiala este că piatra de la Rosetta a fost cândva expusă într-un templu de la Sais, oraş aflat în “delta biblicelor sinte”. Philae este şi numele unei insule aflată la prima cataractă a Nilului, nod comercial între Meroe şi Memphis. Există la Philae un templu construit de împăratul Traian, iată-l, templul fără de acoperiş prin chiar planul de construcţie, într-o fotografie din anul 2004, după ridicare, transport şi „restaurare“ http://en.wikipedia.org/wiki/Hypaethral#mediaviewer/File:Philae,_Trajan%27s_Kiosk,_Aswan,_Egypt,_Oct_2004.jpg . Iată-l într-o fotografie din secolul XIX http://en.wikipedia.org/wiki/Trajan%27s_Kiosk#mediaviewer/File:Hypaethral_Temple_Philae.jpg , precum şi într-un tablou romantic pictat la anul 1838 http://en.wikipedia.org/wiki/Hypaethral#mediaviewer/File:David_Roberts_Hypaethral_Temple_Philae.jpg Într-un act personal de arheologie culturală în anii de studenţie, găseam şi cumpăram la un anticariat din Bucureşti cartea “La mort de Philae” de Pierre Loti.

  19. Apropo de domnul Melescanu (noua gaselnita basista garantata SIE);
    Atat domnia sa, cat si Basescu, provin din nomenclatura fesenista. (Z)
    De altfel, permiteti-mi sa va propun o cugetare, chiar daca, unii, de la desene animate, vor sari in sus, sau, vor incrunta sprancenele proaspat popolare:
    ATAT DREAPTA, CAT SI STANGA, AU ORIGINE COMUNA: SOCIALISMUL. Fie el german (national socialism, crestin social (ism) ), suedez, american, UE-ist, chinezesc, evreiesc, sau arab.
    De ce ? Simplu: Intotdeauna o elita conducatoare va acapara puterea (economica, in special) si privilegiile, ocupand misecuvenist locurile de drept si stang de la masa, in timp ce milioane de muncitori generici vor ciuguli firmiturile aruncate/scapate de stapani.
    Nu exista nicaieri in actuala ordine ,,democratica” ,,o clasa de mijloc” ferita de efectele crizei. In clasa de mijloc sunt oameni care datoreaza bani, depind de conjuncturi, sau, sunt legati de mari corporatii – fie direct (individual), fie prin intermediul unor firme mici si mijlocii.
    Feriti de crize sunr DOAR cei ce controleaza Federal Rezerve, marile familii Rothschild , Rockefeller , Astor, Bundy, Collins, DuPont, Freemann Kennedy, Li, Onassis, Reynolds, Russel, Van Duyn – CEI 13- supranumiti ILLUMINATI. Acestia au constituit organizatii mai mult sau mai putin oculte, cum ar fi: Bilderberg, Trilaterala si altele asemenea, etc, destinate a controla si previziona evolutia politica, militara si economica a intregii lumi.
    Atat in sistemul bazat pe asazisa proprietate de stat, cat si in cel care promoveaza proprietatea privata, resursele sunt concentrate in miinile unei minoritati.
    Capitalismul este o forma mai evoluata de socialism, deoarece, ofera ceva mai multe iluzii, numite sanse, omului simplu, caruia i s-a inoculat crezul ca individul este in centrul tuturor politicilor. Pentru asta, s-a inventat. de exemplu, Carta drepturilor omului, o compilatie de principii generoase, dar extrem de inselatoare. In realitate, dreptul omului se opreste la limita marelui interes corporatisto-globalist, sau, oligarhic. Daca aceasta limita este depasita, intra in functiune ,,statul de drept”. Acesta a functionat in toate sub-sistemele istorice: si in perioada nazismului si a stalinismului si a mccarthysmului, ceausismului, basismului, etc. 😉
    Trebuie sa ne obisnuim cu realitatea ca in orice epoca istorica, unii (putini) au prosperat, altii (marea majoritate) au muncit pentru primii. De fapt, se pare ca asta este o caracteristica cumuna mai multor specii. Egalitatea este doar un mit: este imposibil sa se nasca, simultan, o majoritate de inteligenti. (Z)
    Actualmente, in Romania, liderul a obosit, iar cainii din jur, maraie amenintator. Cine va fi noul mascul Alpha ?
    Un barbat, sau..o femeie ? Om trai si om vedea…mult a fost, putin a ramas. Sau Putin (daca extindem analiza).
    😉

  20. http://www.newrepublic.com/article/118043/our-libertarian-age-dogma-democracy-dogma-decline În acest articol din New Republic se vorbeşte despre o chestiune kantiană, dar şi destuttiană.Anume, despre conexiunea dintre cuvinte şi lucruri. Conexiune care în urmă cu 200 de ani era considerată esenţială, iar în prezentul neoliberal, ea politiceşte s-a destrămat. Aluziv aproape, conexiunea dintre cuvinte şi lucruri (bine explicată pe vremuri ideologice primare şi clasice de către Kant şi Destutt de Tracy) este prezentă în frazări subtile despre “percepţii” în acest nou articol din NYT http://www.nytimes.com/2014/09/28/world/europe/a-rare-arctic-land-sale-stirs-concerns-in-norway.html?action=click&pgtype=Homepage&version=Moth-Visible&module=inside-nyt-region&region=inside-nyt-region&WT.nav=inside-nyt-region

  21. Pe dl. George „banu-l” incalzeste faptul ca cel mai nepotrivit presedinte, actualmente destituit de o majoritate covarsitoare presenta la vot nu va mai fi presedinte atunci cind termenul legal va fi expirat de lege si de noile alegeri.

    Aceasta-i gandirea pura a sufletului mioritic acela care scapa de necazuri prin „moarte” , in cazul nostru prin terminarea mandatului.

    Asta-i justitie mioritica sa rabzi , sa treci in fiecare zi pe sub furcile caudine sa suporti un presedinte ilegitim si sa nu-l demiti pentru ca asta-i pactul de coabitare dintre porta si traian, sau pur si simplu o intelegere la nivelul baronilor din cele doua tabere !

  22. Ioahhnis:
    1. Daca voi deveni presedinte, voi numi un alt premier;
    2. Voi candida oricum, indiferent ce va decide ICCJ;
    3. Nu-i nicio problema cu ofiterii acoperiti. Serviciile de securitate stiu ele mai bine cum sa actioneze in interesul statului;

    Aceasta este ,,filosofia” politica a catindatului leberalo-popolar, in genere, tacut. Dar si cand vorbeste, spune totul in cateva cuvinte. 😉
    Va amintesc, sintagmele enumerate mai sus, de Altcineva ? Aveti oaresce senzatii de deja-vu ?
    😉 😉

  23. Aștept și sper ca odată și odată să se dea pe față abuzurile nemaipomenite ale DNA căruia i s-a permis să facă orice în numele luptei anticorupție, care și-a luat-o în cap rău de tot, care a distrus oameni, care a ajuns echivalentul Securității de dinainte de 1990.

  24. Zev 3-9 minute – mai putin inspirat , ca sa folosesc un eufemism , ca tine nu sunt multi . Spiritul cu asfaltul si 180 km/h cand un copil de 12 ani este ucis nu stiu unde produce aplauze .Daca blogul domnului Adrian Nastase te face sa dai ce e mai bun in tine , si daca asta e ce ai tu mai bun in tine , bravo si felicitari .
    Domnul prim ministru este raspunzator de sub-folosirea autostrazii Ploiesti Bucuresti si de aglomerarea cronica a DN1 . Daca ar fi finantat cei 6 kilometri de la Moara Vlasiei dupa centura Bucurestiului automobilistii ar fi preferat autostrada .Golanul care a ucis 5 persoane pe DN1 n-ar fi putut intra pe contrasens pe A1 .

  25. Vsile
    Inteleg ca te deranjeaza ca George Ban nu-l critica pe Ponta pentru faptul ca nu-l suspenda pe Basescu, desi, este singurul lider important de partid care I se opune lui Basescu.
    Ma rog, e punctul dumitale (matematic, adica a-dimensional) de vedere, dar iti atrag atentia ca singurul liberal care sustine acest demers, in acest moment, este Calin Popescu Tariceanu. Nu mai repet ca este si unul dintre putinii liberali autentici, chiar de la inceputul anilor 90. Ma indoiesc ca un Congres care isi incalca statulul (asa cum a decis, de altfel, si un Tribunal) il poate face peste noapte pe Iohhanis liberal pursange. Ca sa nu mai spun ca, prin anumite declaratii (amintite de mine mai sus), seamana izbitor cu actualul locatar de la Cotroceni.
    (Z)
    Concluzie: daca nu-ti place de Victor Viorel, ai alternativa logica – Tariceanu. (Z)
    ps
    Este valabil pentru toti participantii la/de pe acest blog. (Z)

  26. Imi pare sincer rau de experienta trista pe care ati trait-o.

    Am revenit pe blogul dumneavoastra dupa cea de-a cincea sau a sasea lovitura informatica pe care o primesc…..

    Nu m-a costat „decat”…inca un laptop……

  27. Ve Sile, n-ai înțeles nimic! Tocmai că îl urăsc atât de mult pe Băsică, incât tot ce doresc este să dispară ca președinte. Dacă s-ar putea, chiar acum. Dacă nu, măcar în decembrie. Restul, cum am spus, sunt detalii.

    Totuși, sunt surprins. Te știam un sclav bascist…

  28. @ Vsile

    Ori sunteti diversionist ( coleg cu Tuciurescu ) , ori sunteti pe etnobotanice , ori vorbiti numai prostii … Nu am fost niciodata basist sau PDL-ist si nici nu am scris pe blogul lui preda sau whatever . Chiar nu stiu despre ce vorbiti si ma mira afirmatiile d-voastra !!!

    Acesta este singurul loc unde mi-am expus vreodata parerile din solidaritate cu d-ul Nastase . Acest lucru se poate verifica chiar pe acest blog pe care am postat chiar de la aparitia lui .

    Astept scuze !!! 🙂

  29. Centrule, eu incerc sa fac vorbire, cu insistenta, despre necesitatea educatiei si responsabilitatii, mai in serios, sau mai in gluma (pentru a fi inteles de toata lumea). Daca nici aceste directii de dezbatere nu sunt bune, atunci, ramane sa o batem in cap cu asfaltul.
    Despre ce vrei sa vorbim ? Asfaltul este singurul cuvant cu adevarat semnificativ pentru d-ta. (Z)
    ps
    Am fost de nenumarate ori pe DN1. Chiar se poate circula rezonabil, constientizad, insa, urmatorul lucru: masina nu se conduce singura. (Z)
    De asemeni, parintii raspund si de copiii muscati de caini, asa cum adultii bipezi, in general, sunt vinovati de excedentul de caini maidanezi.
    Intelegi ? Romania are nevoie, ca de aer, de responsabilitatea fiecarui individ social. Altfel, specia umana, in ansamblul ei, are un viitor sumbru.

  30. @Zev 3-9 minute – cinism cat casa . Ii spui asta mamei lui Ionut ? Celor zece mii de bucuresteni vaccinati pe an la Babes noaptea ? Nici macar nu ma enervez .

  31. Centru
    Da, nu numai ca ii spun asta mamei lui Ionut, dar o si acuz pentru indolenta si iresponsabilitate.
    Poti sa te enervezi de sa te umfli ca un balon. Poate ca dupa ce iti refulezi energia negativa, vei reveni la sentimente mai bune….si la mai multa luciditate. Si mai ales, vei intelege ca spatiul verde, chiar si cu panselute, este infinit mai important decat asfaltul.
    (Z)

  32. Ai spus ceva foarte adevarat despre cele doua Romanii despartite de o falie , care au votat in 2004, una care v-a votat si alta pentru Basescu. Va mai amintiti ce ati spus? Erati sincer si ati spus adevarul .:)

  33. Vsile iti scriam adineauri pe firul mai recent ca am postat zilele astea pe aici si este poate ceva mai interesant ca atunci in 8 octombre -am raspuns numai lui AN ref la cele doua Romanii, fara sa citesc ce se comenta pe aici , pentru ca acum sa vad ca sunt scos din moderare. (De fapt AN ma respecta si oarecum si eu pe el,-era frumos sa putem fi prieten dar asta este…)
    Acum desemenea vad ca tocmai aici il acuzi pe Adrian B ca este o clona de-a mea si nu este, cred ca acum te-ai convins. Pe mine ma gasesti in continuare si pe alte bloguri sau feisbucuri si mereu doar cu numele meu si nu cu alte nickuri.
    Oricum numai bine. 🙂 si poate ca AN care intr-o vreme a dialogat in timp real cu mine pe acest blog poate ca va raspunde la intrebarea mea de mai sus.

Lasă un răspuns