Literatura de scandal

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici:

Vedem, zilnic, politica de scandal sau, altfel spus, scandalul in politica. Mai mult decat altadata? Nu-mi dau seama. Sau poate ca as fi subiectiv. Imi petrec mult timp citind. Fac parte din cei 50% de cetateni ai Romaniei care inca mai citesc. Asa am descoperit o carte, publicata de un anume ziarist – N.Georgescu – in 1938, la Editura Ziarului Universul si intitulata “Literatura de scandal”. Probabil ca nu mi-ar fi atras atentia daca prefata nu ar fi fost scrisa de Nicolae Iorga. In esenta, volumul, care are 271 de pagini, il are ca tinta pe Tudor Arghezi, pe care il face “pulbere”. Motivul? Decadenta, pornografie, mascarada literara. Sunt atacate “vulgaritatea” poeziilor sale, “lipsa de morala”, Arghezi fiind considerat “un geniu infectios”, “dansatorul pe cadavre”, “un porcograf”. Nu are rost sa continui. Puteti sa va imaginati restul. Sunt citate, in extenso, poeziile “Rada”, “TInca”, “Fatalaul”, “”Blesteme”, etc.

“Decadenta” poeziilor argheziene este ilustrata prin desene ale lui Victor Brauner, publicate in revista “UNU” iar analiza moralizanta se baza pe numeroase citate din Carol II – ceea ce, in perspectiva istoriei, pare usor extravagant.

Oricum, incitat de aceasta abordare partizana, am vrut sa (re)citesc poeziile lui Arghezi. Realizasem ca imaginea mea despre el era extrem de simplificata. Invatasem, la scoala cateva versuri din “Testament” (“Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte, /Decat un nume adunat pe-o carte”) si cate ceva din “Flori de mucegai”. Am gasit in biblioteca un volum al poeziilor sale, “Versuri” (editie definitiva ingrijita de autor), publicata la Fundatia Regala pentru Literatura si Arta, in 1943. Le-am citit cu intelegerea varstei de acum. Pe multe le-am “absorbit” si le-am citit cu voce tare de parca le-as fi scris eu.

De exemplu, “O zi”:
“Ziua de ieri s-a tinut dupa mine, crezand,/ Ca un caine flamand,/ Ca e legata cu ceva, cu vre-o curea,/ Cu vre-o franghie, de viata mea – / Si la o raspantie cu statui/ S-a intors, vazand ca nu-i.

S-a pierdut neputincioasa si pribeaga/ Dupa ce vremea intreaga/ M-a urmat, pas cu pas, pana azi/ La amiazi.

Cine si-a pierdut o zi cat o viata/ S-o caute repede. Se innopteaza. Se lasa ceata.”

 

107 gânduri despre “Literatura de scandal

  1. Îmi mai ajunge pe la ureche câte ceva din ceea ce behăie Băsescu, dar nu mă obosesc să zic ceva despre behăielile lui așa cum nu m-aș obosi să zic ceva despre behăielile unui berbec. Cum să comentez niște behăieli?

  2. @Doru Coarna – O joaca de copil era inceperea Lugoj Timisoara ( 25 km ) in toamna lui 2012 si a Lugoj Deva( 70 km ) in vara lui 2013 – prima ar fi fost astazi gata , a doua anul viitor . Finantate de UE , teren expropriat ….Au abandonat pana si introducerea A3 in zona metropolitana a Bucurestiului – 6 km …. Zero kilometri , asta e o contra-performanta intr-adevar istorica .Eu inca sper ca se va termina in noiembrie ce a ramas de anul trecut intre Sibiu si Deva ….Din partea unui guvern care a isterizat populatia cu ” Brasov Comarnic o facem daca nu e gata in 2016 ma retrag ” cand absolut nimic nu a inceput de doi ani si cu ” planul Romania 100 ” cu harti ale Romaniei strabatute de autostrazi in toate directiile , este o dezamagire crunta .

  3. @Doru Coarna – O joaca de copil era inceperea Lugoj Timisoara ( 25 km ) in toamna lui 2012 si a Lugoj Deva( 70 km ) in vara lui 2013 – prima ar fi fost astazi gata , a doua anul viitor . Finantate de UE , teren expropriat ….Au abandonat pana si introducerea A3 in zona metropolitana a Bucurestiului – 6 km …. Zero kilometri , asta e o contra-performanta intr-adevar istorica .Eu inca sper ca se va termina in noiembrie ce a ramas de anul trecut intre Sibiu si Deva ….Din partea unui guvern care a isterizat populatia cu ” Brasov Comarnic o facem daca nu e gata in 2016 ma retrag ” cand absolut nimic nu a inceput de doi ani si cu ” planul Romania 100 ” cu harti ale Romaniei strabatute de autostrazi in toate directiile , este o dezamagire crunta .

  4. Carcotasu,

    „Un taranist feroce” !
    Amice eu te apreciam si te plasam intre aceia care gandesc , dar se pare ca am gresit!
    Taranistii sunt morti …de mult amice!
    Mai mult si elucubrezi, Pai daca a fost omul lui Basescu , sau cel pus de basescu pe agricultura Romania a avut cumva vreun avantaj , exceptind ploile date de Dumnezeu. Amice imbatranesti si te erodezi rapid!
    Sau poate acum Doamna Corina Cretu , va reusii din pozitia pe care o are sa contra-balanseze iredentismul maghiar zonal ,sau poate va media pacea intre America+Ukraina si Putin si la masurile europene Rusia va raspunde cu retragerea armatelor rusesti din Transnistria , va impune Americii si Europei ca Ukraina sa returneze Romaniei , provinciile ocupate abuziv de ukrainieni…sau cel putin Insula Serpilor un drept cistigat la Haga????
    Ce mai cu distinsa doamna despre care nu s-a prea zvonit in Romania se va traii in sfirsit sans frontieres!

    Cite inteligenta , ce viziune , ce atitudini avangardiste, ca sa nu spun fantasmagorice , ai amice.
    CA idee ca daca sub basescu ajunsesem cu in picior in groapa acum cu doi ani de ponta suntem intradevar in rahat?
    Daca ai ceva economii tinele pentru intretinere ca din 2016 ..dio pensie!
    Astea nu sunt „taranisme” sunt adevaruri…

    Se contrabalseaza zvonul dat de Traian Basescu despre candidatul , ofiter sub acoperire.
    Daca dl. Basescu,Melescanu , Maior,Ungureanu nu candideaza in mod normal ,amicul Carc stie si tace , urmatorul candidat ramane Danut Diaconescu , unul dintre fostii foarte apropriati colaboratori ai lui Traienica !

  5. George s-a oparit pe Baron ca acesta-i critica fraza spusa de fostul pres. Iliescu , dar preluata ca imn chiar de oparit!
    Din celalalt punct de vedere Baronul si el un cantaret al trosnelilor lui Traienica ar trebui in mod normal sa-si toarne ceva in cap , sa se spovedeasca sa se lepede de necuratul si atunci o parte dintre noi , cel putin aceia care obsearva fara parti-pris partinic, evenimentele si sa-i aprecieze sinceritatea mesajului.

    Se spune despre celebrul personaj ,Baronul Munchausen, ca minciunile lui erau incredibile , pe cale de consecinta baronasul nostru cu nick de imprumut nu poate fi credibil in orice incercare de critica , chiar aparent rationala.

  6. @

    Adrian Nastase

    “Cine si-a pierdut o zi cat o viata/ S-o caute repede. Se innopteaza. Se lasa ceata.”

    Da, si eu am avut sentimentul ca unele poezii imi apartin, ca sunt ale mele (sau, ca sa citez “parca le-as fi scris eu”).

    “Ti-as fi făcut un semn, dupa plecare,
    Dar ce-i un semn din umbra-n departare?

    Voiam sa pleci, voiam si sa ramai.
    Ai ascultat de gandul ce-l dintai.
    Nu te oprise gandul fara glas.
    De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi ramas?”

    “Cine vrea sa planga, cine sa jeleasca
    Vie sa asculte-ndemnul nenteles,
    Si cu ochii-n facla plopilor cereasca
    Sa-si ingroape umbra-n umbra lor, in ses.”

Lasă un răspuns