„Bateria Albastra” la Antena 3

Duminica, la ora 17, in cadrul emisiunii „Secvential”, realizata de Adrian Ursu, veti putea urmari cateva fragmente din filmul documentar, de la inceputul anilor ’70, despre „Bateria Albastra” (cel pe care eu l-am vazut la Zarnesti si despre care v-am vorbit) si un mic interviu pe care Adrian Ursu l-a inregistrat, cu mine, zilele trecute, la Cornu, pe aceasta tema.

50 de gânduri despre “„Bateria Albastra” la Antena 3

  1. Ma bucur mult pentru faptul ca ati inceput sa va regasiti linistea si libertatea. Da cei de la Antena 3 emisiunea lui M Gadea in special f f frumos vb despre dvs. Multa sanatate si doamnei.

  2. Este bine,domnule ex-prim ministru Adrian Năstase că reveniți,treptat-treptat,în atenția românilor,care abia așteaptă să vă vadă și să vă audă ideile pe care le veți enunța,în ceea ce privește viitorul României.

  3. Am o rugaminte. Nu reusesc sa gasesc in librarii cartea dvs. „Cele doua Romanii”. Ma puteti indruma ? Cu stima, Iordache Marilena.

  4. Deoarece România este o țară cât se poate de simpatică și de atipică , este evident că în campania pentru prezidențiale nu interesează pe nimeni , dar absolut pe nimeni, ce proiecte pentru țară au candidații la cea mai înaltă demnitate în stat .
    Altele sunt temele savuroase în campanii…
    Spre exemplu, în 2004 o minunată temă de campanie a fost ” Năstase –patru case ”; din păcate ea nu mai poate fi utilizată în 2014, deoarece candidatul Klaus are șase case (și le are pe bune , nu trase din condei) , candidatul Udrea nici nu știu dacă-și amintește ea însăși câte case și terenuri are, în timp ce până și neînfricatul candidat Macovei are sau a avut niște probleme imobiliare . Cu o asemenea aglomerație de bube în sectorul imobiliar , subiectul cade în desuetudine.
    Tot în 2004 , un alt brav subiect care a încins nația a fost ” Năstase a patronat vânzarea de copii la export ”; inutilizabil în 2014 , deoarece candidatul Klaus a fost el însuși comis–voiajor pe ramura adopții, direct implicat într-o astfel de afacere și coleg de marketing cu Cristi Burci , mogulul adorat al președintelui . Mi-e teamă că dacă îi căutăm și pe alții la neveste –profesoare de engleză , mai găsim niște nume interesante …
    A fost și subiectul ”Năstase –trădător de țară – renunță la pretențiile asupra Tezaurului de la ruși ”; nici asta nu se mai poate folosi , pentru că , între timp, marele bărbat care a lansat tema s-a ales președinte , a mers la Moscova și ne-a explicat într-o mândră conferință de presă că subiectul este doar pentru istorici , nu pentru vizionarii înșurubați la Cotroceni pentru două mandate .Ex-candidatul MRU ( păcat de ”EX”, că avea șanse mari !), pe vremea când era Ministru de externe , a chiar interzis ambasadorului nostru la Moscova să mai deschidă subiectul.
    Așadar , penurie de subiecte de campanie …
    De aceea , m-am gîndit să sugerez eu o temă de discuție la debutul acestei furtunoase campanii electorale :” DEVOALAREA IMPLICĂRII LUI ADRIAN NĂSTASE ÎN DISPARIȚIA FLOTEI ROMÂNEȘTI – INTERVIU INREGISTRAT CU TRAIAN BĂSESCU ” ; o masă rotundă la Realitatea TV pe această temă , moderată de Lavinia Șandru , cu participarea candidaților Iohannis , Udrea , Macovei și Potârcă …sau Potârcă nu mai candidează anul acesta … în fine , cred că ar ține patria cu sufletul la gură .

  5. Articolul semnat de Marin Nastase in Scanteia din anul 1964 , transformat intr-un capitol al lucrarii ” Armata Romana in razboiul antifascist ” din acelasi an , ar putea fi reeditat , nu ? Marin Nastase povesteste cum s-au propus muncitorii voluntari , cum a colaborat cu autoritatile militare locale , actiunea propriu-zisa , cu date ( mi se pare ca au luptat singuri pana la inceputul lunii septembrie ) .Este si o fotografie – Marin Nastase si sase muncitori veterani , la festivitatile din 1964 , toti in costum , cu cravatele scurte ale anilor 1960 ….
    Astia erau oameni care faceau , nu promiteau ….

  6. Basescu se lauda ca el, in comparatie cu alti presedinti a „ingenunchiat sistemul”. Adevarat, cel putin o parte importanta a sistemului, l-a ingenunchiat, dar nu asa, din iubire fata de popor, ci simplu, pentru ca sa-l serveasca. Care alt Presedinte inaintea lui a mai avut curajul sa ameninte adversari politici cu dezvaluiri obtinute de la sistemul aservit, pentru interesul lui si de grup politic? Cine a cutezat inaintea lui sa foloseasca sistemul pentru a dezbina si a otravi viata romanilor, pentru a ii face sa uite de traitul bine pe care l-a promis in campanie?

    Doua lucruri care nu trebuie trecute cu vederea cu usurinta. Basescu, diabolic cum e, stie ca NATO vrea ca statele membre sa contribuie cu bani la investitiile militare ale Aliantei. De aia a spus sa se bage bani in aparare, bani care ar fi trebuit sa mearga pentru dezvoltare de proietcte in tara, la primarii. Daca Romania vrea Centru NATO pe teritoriul sau, Romania va fi pusa sa plateasca, probabil partea cea mai semnificativa a facturii. Problema bugetara e un spin in discutiile dintre membri NATO, slabiciune pe care Rusia o va exploata. Mina Moscovei, ajunge departe, si unora le va da bani, iar pe altii o sa-i traga de urechi.

    Sunt observatori si analisti romani care vad in decizia NATO de a crea o forta rapida, si de a stabili un centru la Constanta, un mare avantaj, anume ca Romania va putea sa construiasca nave si sa devina o putere la Marea Neagra. Probabil, dar cine va plati constructia acelor nave?

    Am mai auzit niste comentarii care spun ca Romania nu a fost niciodata atit de avantajata dupa primul razboi mondial in estul Europei. Eu zic sa nu ne imbatam cu apa rece. E adevarat, cu cit exista mai multa securitate, cu atit ni se spune ca vor fi mai multe investitii, poate chiar relocate din Rusia. Dar asta nu e o regula demonstrata, si nu e clar cit se va investi, tinind cont ca falia trans-atlantica, incluzind UE este intr-o criza economia foarte serioasa. Cit a investit SUA in ultimii 10 ani in Romania, avind un Presedinte care a lucrat mai mult pentru ei decit pentru tara?

    Astia au fost cei doi gologani ai mei, mai multi centi pe subiect gasiti aici:

    http://www.dw.de/new-nato-force-who-will-pay-the-bill/a-17905805

  7. Godzilla vrea orasul – port Mariupol pentru a avea acces terestru din Rusia spre Crimeea .Lanturile umane formate din cetatenii orasului , opunandu-se invaziei , nu spun nimic cinicilor de la Kremlin .
    Masina de propaganda ruseasca este astazi la lucru la Donetsk si Lugansk , unde corespondentii de presa straini sunt invitati , nu sa vada locul prabusirii avionului malaezian , nici pe cele 500 de persoane disparute luate de separatisti ,nici sa ancheteze rapirea si uciderea consulului lituanian la Lugansk , ci locuitori ale celor doua orase , toti , foarte indignati impotriva Kievului si cerand ” unirea cu Rusia ” .
    Stiind ca in 1940 , cele trei tari baltice cerusera ele insele alipirea la URSS , nu-i asa ca si populatia Bucovinei de Nord , reprezentate la o adunare festiva dupa anexare de Vasile Luca ?! in vara lui 1940 , trebuie sa luam aceste interviuri cu indignati , sub ochii militiilor cazacesti si cecene , nu departe de trupele moscovite ascunse in camp , la adevarata lor valoare .
    Pentru rusofilii fragili emotional , si nu doar emotional fragili ( patru indivizi ) , care posteaza pe aici , cum se impaca asa zisa lor apartenenta la Romania cu tweetul lui Rogozin ” domnilor din Romania , va vom spune in curand cine sunteti si ce credem despre voi ? „

  8. […] Washington DC – “Trebuie să oprim ISIS … Al-Qaida … Assad din Siria … Hamas … Hezbollah … taliban … Shebab … ruşii cei răi din Ucraina …  gruparea   Houthis¹ dinYemen… Iran … Sudan … islamisti din Libia și Mali … Boko Haram din Nigeria … roșul chinezesc din Asia. Oh, da, apăra Letonia și luptă împotriva  Armatei Domnului din Uganda.”  Acesta este punctul de vedere al Washingtonului, unde febra de “jandarm al lumii” dă naștere la o isterie în creștere în ceea ce privește ISIS, cea mai recenta sperietoare din Orientul Mijlociu. Ele au captat atenția  națiunii, ca și alegerile apropiate, perioadă în care  politicienii spun prostii mai mult decât de obicei. Ascultă discursurile sforăitoare ale Republicanilor și vei crede că hoardele ISIS sunt pe cale de a trece Clevelandul prin sabie. […]

  9. Secvential cu Adrian Ursu a anuntat emisiunea cu ” Adrian Nastase – destainuiri despre povestea nestiuta a familiei sale” si nicidecum povesti despre „Bateria Albastra”. Ar trebui sa fiti mai circumspect cand un ziarist va intra in casa. chiar si unul te talia lui ursu. sau, poate, tocmai de aceea. il cunosc f. bine pe ursu, nu am nimic cu sau impotriva lui, dar ca orice ziarist vinde in primul rand subiecte care prind la public, trecand chiar si peste bun simt sau respect…

  10. @T-Rex
    septembrie 6, 2014 la 12:59 am

    EXCELENT

    @mariusmioc

    Adrian Nastase incepuse un proces de redresare a Romaniei, oprit si inversat, din pacate, in 10 ani de intuneric si inchizitie ,,reloaded”.

    Comentariul tău e în așteptare.

    @Luminita Arhire
    La ce i-au folosit verbele, domnului Antonescu ?
    A venit domnul Basescu cu un substantiv si o interjectie si praful s-a ales de pro-pozitia domnului Crin.
    (Z)

  11. Fragmentarium Politic
    septembrie 5, 2014 la 9:09 pm

    Raspuns: Udrea Elena Gabriela…sau, o stra-ascendenta de-a ei.
    (Z)
    Totusi, sa nu exageram….razboiul din sec 21 se da intre Traian Basescu si Victor Ponta, intre continuitate si schimbare. Sub ce nume (pantalon, fusta, kilt, etc) se exprima Basescu Traian, nu prea mai conteaza. (Z)

  12. Din noianul de palavre festiviste exalate de oficialii NATO, am retinut ceea ce eu cred ca este semnificativ:
    Romania a fost solicitata sa apere aeroporturile din Kabul si Kandahar. Asta inseamna vreo 400 de militari.
    De fapt, summitul NATO a pus accent pe crizele din Afganistan, Irak si Siria, unde se dezvolta o puternica rezistenta anti-americana, din nefericire , suprapusa pe fanatism extrem. Chestiunea Ucrainei a fost tratata ,,soft” si colateral. Tot ce se va face in Romania si Polonia, va fi cam asa: ,,daca si cu parca, vom analiza la momentul oportun si vom expedia, daca este cazul, forte de interventie rapida in facilitatile pregatite a priori, vom vedea, unde, cand, cat si cum”….restul, este film hollywoodian pentru presa si public insetat de senzational. 😉
    NATO si SUA nu vor intrerupe niciodata legaturile cu Rusia. Restul, plebei naivi, jucam sub masa, de unde mai cad firmituri ,,de pe masa stapanilor”.
    Pana una alta, a mai murit un militar roman (in Germania n.r.) in urma rasturnarii unui celebru si indestructibil Humvee.
    Ce bine este, domnilor analisti insetati de razboi sa fii SUA, sa ai o organizatie militara si o adunatura de jucarii obediente in jurul tau pe care sa le muti pe ,,tabla de sah” mare cat o planeta dupa propriile-ti capricii. Trai pe vatrai, nineaca, pe resursele din Marea Neagra si sisturile fracturabile. (Z)
    Repet, pentru jurnalisti: N-ati vrea sa paziti voi aeroporturile de la celalalt capat al pamantului ? Sa va vedem curajul si competenta pe teren, dupa atatea Rambo-uri re-transmise publicului mare aspirator de ,,cultura”.
    Sau culturism ? Tot aia e… (Z)
    ps
    Dupa declaratia penibila a lui Porosenko, Occidentul incepe sa inteleaga ce diletanti iresponsabili conduc, acum, Ucraina, care si-asa sunt la limita legitimitatii. Individul afirma ca, nici mai mult nici mai putin, Rusia va ocupa….capitala Romaniei, daca vestul nu intervine preventiv (sic!).
    O fi fost inteles cu Traian Basescu, alt nebun care vrea sa dea foc tarii lui, taman inainte de alegeri ?
    (Z)

  13. Din cauza fanarioţilor, neamul acesta românesc al nostru n-a avut acces la cultura din Epoca Luminilor. Occidentală, evident ! Din cauza acestei pierderi, era normal ca “pruncii români” Petrache Poenaru şi Ioan Eliade Rădulescu să se asocieze cu “generaţia pierdută a Iluminismului”. Din Occident, tot evident ! Acea “generaţie pierdută a Iluminismului” a produs gânditori de mare valoare, numiţi Ideologi primari. Condillac şi Destutt de Tracy au fost doi asemenea Ideologi care au influenţat, prin operele lor atent citite de “pruncii români” de la începutul veacului XIX, cultura română şi intrarea naţiunii române în modernitate. Nu îmi aparţin cugetările acestea. Le-au spus prima oară – independent unul de celălalt – George Băiculescu şi Dan Amedeo Lăzărescu. După caracterizarea făcută de Michel Foucault, Ideologia primară este “ultima dintre filosofiile clasice”. Înaintaşii noştri remarcabili (“pruncii români”) au avut mare grijă să nu o pierdem şi pe aceasta. Ar trebui să le mulţumim. Eu am folosit expresia Filosofia asociaţionist-senzualistă pentru a denumi acest clasicism. N-a fost numai de “pruncii români” asimilat bine, ci şi de preşedintele American Thomas Jefferson. Din cauza aceasta noi, românii, sîntem în sincronism cultural cu America. Tema “filosofiei senzualiste” revine frecvent, nu doar pe acest blog, ci şi în opiniile publicate de către New York Times. Pun o legătură la articolul http://www.nytimes.com/2014/09/07/opinion/sunday/how-culture-shapes-our-senses.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=c-column-top-span-region&region=c-column-top-span-region&WT.nav=c-column-top-span-region Este simpatică ilustraţia grafică făcută de Marion Fayolle, “cultura simţurilor” fiind comparată cu grădinăritul !

  14. NATO, pe punctul de a fi invinsa de agresiunea nationalista pe propriul teritoriu, UK, de a se prabusi ca URSS

    Cel mai spectaculos efect european al crizei, presupuse de secesiune, din Ucraina se anunta a fi in Marea Britanie. Imediat dupa evocarea in protocolul de la Minsk a ideilor de „guvern autonom provizoriu local”, de „statut special” si de „alegeri locale anticipate” in Donetk si Lugansk, adeptii independentei Scotiei au crescut exponential in sondaje. Pentru prima data, independentistii conduc cu 51% intr-un sondaj, care urmeaza sa fie facut public, duminica, de Sunday Times, in timp ce opozantii sunt cotati cu 49%.

    Aparent, in cele 11 zile pana la referendumul de independenta din Scotia, care va avea loc pe 18 septembrie, nu ar mai fi prea multe de facut pentru schimbarea trendului. Desi avantajul de doua puncte procentuale se inscrie in marja de eroare, acceptata in sondaje, reducerea in doar o luna a diferentei de 22 de puncte procentuale care a distantat cele doua tabere indica existenta unui context european de incurajare, cel putin aparent. In timp ce NATO este preocupata sa-si asigure „prezenta continua” in estul Europei, pentru a descuraja o posibila agresiune a Rusiei, o lovitura, care s-ar putea sa fie foarte aproape de a fi fatala pentru integritatea „teritoriului Aliantei”, vine de unde nimeni nu s-ar fi asteptat, in mod serios, din spatele frontului, din partea agresiunii nationaliste scotiene.

    Consecintele independentei Scotiei vor fi nu numai pentru Marea Britanie, care va cunoaste o implozie ca a fostei Uniuni Sovietice, greu sau imposibil de depasit, dupa cum se vede din eforturile de astazi ale Rusiei. Urmarile vor fi si pentru NATO si UE, din ale caror calitati Scotia va decade in mod automat, practic se va autoexclude, prin iesirea din Regatul Unit. Chiar daca Londra va face concesii Edinburghului, pentru a renunta la independenta, semnalul politic si geopolitic dat de Moscova va ramane, fiind susceptibil a submina pe termen lung stabilitatea frontierelor nationale si ale “teritoriului NATO”.

    Culmea ironiei va fi ca Marea Britanie, foarte vocala in pedepsirea Rusiei pentru anexarea Crimeei si posibila rupere a „Novorossiei” din Ucraina, se va confrunta, major, cu acelasi risc chiar la ea acasa. Rusia a acuzat SUA, zilele trecute, ca s-ar afla in spatele conflictului din Ucraina, insa nu vom sti, probabil, niciodata, daca aceeasi acuzatie s-ar putea aduce Rusiei privind ruperea Scotiei de Marea Britanie. Istoria politica poate juca si astfel de renghiuri, unde dai si unde crapa! Va insemna, oare, aventura din leganul masoneriei un inceput al sfarsitului NATO?

  15. Dan Culcer: „Cercul Revistelor Vii. Un proiect de colaborare /Din pasiune pentru publicistică, din interes pentru revistele culturale din România, ca scriitor coparticipant la fundarea unei reviste al cărui nume începe cu V, cu sentimentul îngrijorător că revistele actuale pot muri sau pot fi comasate cu o bibliotecă sau cu o «întreprindere de colectare a coarnelor și copitelor», am decis să pun bazele unui CERC AL REVISTELOR VII din România, prezentându-le cititorilor Asymetriei, revista care are avantajul de a avea un nume ce începe cu litera A. Prezentarea se va face în ordine alfabetică de se va putea, oricum cât mai cuprinzător. Am început cu revista ARCA din ARAD. Prima grijă va fi să stabilesc lista alfabetică. A doua etapă va fi intrarea în contact cu redacțiile și solicitarea acestora de a-mi trimite textele unor redactori și colaboratori statornici ai publicației, altfel zis al grupului revistei, dacă scriitorii respectivi doresc să colaboreze la Asymetria, firește. A treia etapă ar fi să rog conducerea publicațiilor să cântărească ideea mea despre CERCUL REVISTELOR VII (despre cele moarte, numai de bine, poate în altă vreme). Ce semnificație dau acestui proiect? Una simplă și care are avantajul că nu implică nici cheltuieli, nici un efort excesiv. Pur și simplu să facem un CERC, un RING, prin care publicațiile toate să facă referințe la toate celelalte, sub forma unor linkuri active (legături, pe românește), în așa fel încât de pe pagina de pornire (a CASEI, pe românește, adică Home page, pe lingua franca) orice cititor ajuns acolo să se poată îndrepta spre una sau spre mai multe alte reviste de literatură, cultură, succesiv. Trecând la prima legătură, îndată ce va ajunge la revista țintă, va găsi din nou lista principală, de unde asemenea va putea călători în CERC. Legăturile nu duc la efecte concurențiale, ci dimpotrivă, induc o scurtă «captivitate» comunicativă. Ceea ce ar fi, în principiu, bine pentru toată lumea. Un astfel de cerc există, se numește România culturală, doar că acolo se face o selecție și nu știu după ce criterii și în interesul cui. Sau știu, dar nu e subiectul notei mele liminare. Pentru cine știe cum funcționeză Rețeaua Internet, este limpede că lectura revistelor nu se mai face doar prin accesarea numărului curent, ci de fapt și mai ales prin căutarea unor subiecte, unor autori, unor cuvinte adică. Prezența legăturii poate fi simplă (o linie cu titlul și legătura cu pagina de CASĂ a revistei. Sau mai complicată dar foarte simplu de realizat tehnic, printr-un nor de cuvinte cheie legate de temele tratate de fiecare revistă și de numele colaboratorilor, care să apară după ce se intră pe linia de legătură simplă. Această a două înfățișare a legăturii poate fi realizată corect de revista țintă, care știe mai bine ce dorește să pună în evidență. Voi difuza acest mesaj. Sper să fie bine înțeles și acceptat ca o invitație la colaborare și solidaritate. Sper că lectura revistelor pe Rețea (chiar dacă cu întârziere) nu va duce la dispariția versiunii tipărite. Totuși, dacă va veni poate momentul trezirii, în care se vor prefera prețurile mici pentru versiuni în format pdf vandabile, decât versiunile gratuite pe Internet și prețurile mari pentru reviste tipărite pe hîrtie, care oricum nu pot acoperi cheltuielile de redactare și imprimare, și limitează sau reduc de fapt difuzarea.”

  16. Urmărit! Un documentar deosebit care se pare că provine din arhiva emisiunii „ Arhivele Brașovului” ale postului „Mix” din Brașov. Filmul a mai fost o dată difuzat de acest post Tv , dar l-am urmărit și de această dată cu aceeași atenție. Da, aceia erau adevărații români, acei muncitori care participau la acțiuni de salvare reală a României fără a li se promite ceva, fără ca ei, la rândul lor, să aștepte ceva! M-a emoționat relatarea d-nului Marin Năstase și, parcă, pe alocuri, îl recunoșteam pe Primul Minstru al României, Adrian Năstase. Nu trebuiesc uitate aceste evenimente, felicitări posturilor-tv care le aduc în atenția și dezbaterea telespectatorilor. Iată o formă de revenire a d-voastă, d-nule Adrian Năstase, la adevărata viață socială și politică a țării. Să sperăm că vă vom revedea mai des pentru că aveți multe, chiar foarte multe de spus.

  17. Felicitări!

    Sunt două mişcări care asigură intrarea pe un nou culoar existenţial: primul pas înspre ceea ce crezi că vrei şi prima primivire înainte când vocile trecutului te cheamă înapoi.

    Ideea este pregnant exprimată în poveste încercării lui Orfeu de a o elibera pe Euridice din Hades. El găseşte drumul, are curajul de a intra în Hades, însă nu rezistă ispitei de a se asigura că Euridice a primit încuviinţarea stăpânului Infernului de a-l urma, aşa cum i se promisese.

    Aşadar, curajul de a intra în infern este de admirat. De acum doar încrederea că totul va fi aşa cum s-a promis, fără să mai aibă nimeni convingerea că poate controla dreptul partenerilor( fie că sunt sau nu de încredere) de a te urma sau nu, va susţine privirea înainte.

    Tocmai văd la Antena 3: Adrian Năstase 38 %.

    Doar cei ce cred ştiu de ce cifrele îşi schimbă uneori locul într-un număr.

  18. Mai oameni buni , truditori din birourile serviciilor Federatiei Ruse si ale satelitilor ei , vedem cu totii cine sunteti dar mai cu atentie ca va vedem si epoletii ! Ca tot romanul stiti ca ” tineri din Odesa ” au aruncat ” un ucrainean corupt ” la gunoi ; aveti imagini cu aeroportul Lugansk luat de rusi , ii gasiti pe barbarii islamisti nici mai mult nici mai putin decat ” rezistenti anti – SUA ” , razboinic nu este Putin , ci ” SUA” – ei au trimis zeci de mii de soldati rusi in Ucraina , nu ? Lovitura finala ii apartine celui care afirma , fara sa clipeasca ( asta se invata la scoala primara la FSB ? ) ca ” a doua zi dupa intalnirea de la Minsk partizanii separarii de Regatul Unit sunt in avantaj ” … Sefii vostri nu v-au spus ca in Romania credibilitatea Rusiei este nula ?
    Domnule Nastase , nu doar ochii albastri ai tinerilor generali basisti sunt atenti la blogul dv , ci si alti ochi albastri ….

  19. Ce este redditometrul ? Structura neologismului arată că este un instrument de măsurare. Dar se măsoară exact ce anume ? „Il reddito”, termenul este italian şi este noţiune de economie. „Il reddito” trebuie să fie pus în contrast – dacă nu chiar în opoziţie – cu patrimoniul. Dacă patrimoniul reprezintă, în termeni monetari, bogăţia unei persoane la un moment dat, „il reddito” reprezintă fluxul de bogăţie asociat acelei persoane pe un orizont de timp bine precizat. http://it.wikipedia.org/wiki/Reddito Una dintre principalele sale funcţiuni este aceea de a constitui bază obiectivă de impozitare. Iar redditometrul este un evaluator sintetic pentru această bază de impozitare. Tot farmecul este adus de intervenţia digitalului (numericului). Ce permite ca impozitarea să se facă foarte rapid. Şi pentru persoane fizice, şi pentru persoane juridice. (Reamintesc aici faptul că noţiunea de „persoană juridică” a fost introdusă de către papa Inocenţiu al IV-lea.)

  20. Reglementarea algoritmică este programul politic din Silicon Valley. Lumea utopică pe care o schiţează buclele de retroacţiune infinite ale reglementărilor algoritmice este atâta de eficientă încât poate transcende politica ?

  21. Mesaj catre naivi,

    Pentru ca domnul A.Nastase sa revina , ar fi necesar un nou process ,unul de anvergura nationala cu suport popular si mediatic majoritar .
    Eu nu cred ca acest popor este in stare sa-si reabiliteze oamenii de seama.In ultimele zile am urmarit consternat si pe aici reabilitarea unui criminal notoriu, Nicolae Ceausescu ,sau a sculelor de care acesta s-a folosit , cine si cui i-a folosit nu stiu , poate stie Vadim,Diaconescu si acolitii acestora.

  22. Buna dimineata domnule profesor,

    Doresc sa va impartasesc un lucru, deoarece este de datoria mea sa fac acest lucru.

    Sa zicem ca cineva, foarte inteligent si cu o cultura vasta, este petit de foarte multe organizatii, una mai importanta decat alta. Aceasta persoana primeste fel de fel de cadouri si invitatii mai mult sau mai putin stravezii sa intre cu de la sine pornire intr-o anumita organizatie.

    I se promite TOTUL si inca ceva, luna, soare stele, chiar nu poti uita de ele, viata lunga si prospera printre toate…atat de efemera…..

    Pana la urma, coplesita de atatea cadouri, persoana respectiva cedeaza si inta in organizatie, crezand ca toata lumea este cinstita si ca i se doreste numai binele…..

    Problema apare odata cu anumite cereri din partea organizatiei care vin in conflict direct cu dragostea de glie stramoseasca si de istoria patriei sale.

    Pus intr-o astfel de situatie…fara iesire, alege ceea ce este corect fata de glia stramoseasca si de istorie, venind in conflict direct cu cererile organizatiei, putand fi invinovatit de….tradare…….

    Totusi, atunci cand ti se ascund anumite lucruri numai pentru ca tu sa depui un anumit juramant, nu se numeste oare inselaciune acest lucru…???

    Cum oare sa denumesti acest lucru….????
    Iar daca tu alegi calea dreapta, anume dragostea de glia stramoseasca si de poporul din care te tragi, nu se poate numi oare acest lucru Patriotism?

    Eu cred ca da.
    Drept pentru care va asigur de stima si respectul pe care vi le port in continuare, si DA, am nevoie de dumneavoastra, DA, noi romanii avem nevoie de dumneavoastra.

    In rest, noi sa fim sanatosi.

  23. Acordul de la Minsk si Planul lui Putin: Doar calea inversa va inchide cercul

    Acordul de la Minsk, de vineri, a adus un armistitiu fragil in sud-estul Ucrainei. Pe teren, se mai aud impuscaturi si explozii, mai mor oameni, pentru care partile se acuza reciproc. Exista un scepticism occidental declarat in legatura cu durabilitatea incetarii focului. Daca va fi rea credinta si din partea cui, vom vedea. Deocamdata, ceea ce se poate afirma cu claritate este ca daca tarile NATO (SUA, Franta, Italia, Polonia si Norvegia), nominalizate de un consilier al lui Porosenko, vor livra arme Kievului, aceste arme vor ucide armistitiul si pacea.

    Desi un progres, acordul in douasprezece puncte de la Minsk este sovaielnic ca pas si confuz ca directie. Cele mai importante prevederi pentru viitorul politic al regiunilor Donetk si Lugansk, implicit al Ucrainei, sunt si cele mai contradictorii. Sunt referiri vagi, imprecise, un balans intre „descentralizarea puterii”, „guvern autonom provizoriu local” si „statut special”, in care fiecare inseamna altceva. Impresia este ca unii au vrut sa ceara cat mai mult, altii sa ofere cat mai putin, de unde o plaja larga, care va face necesare negocieri ulterioare.

    Prorusii au avansat chiar ideea de disponibilitate la compromis, in numele pacii, dar au adaugat, in acelasi cadru, ca nu vor renunta la independenta. Liderii autoproclamatelor „republici”, concepte politice care zgaraie urechile Kievului, UE si SUA, au propus OSCE „masuri prioritare” pentru aplicarea acordului de armistitiu. Formularile excesive sunt, desigur, obisnuite in diplomatia unor astfel de situatii, pentru a lasa loc pentru replieri pe pozitii moderate. Fapt de inteles si din partea prorusa, slavitatea si istoria comuna pot fi cel mai puternic argument de concesii fraterne.

    Dincolo de masurile uzuale unui armistitiu, cele care atrag atentia sunt dialogul national inclusiv (interesante ideile de „national” si „inclusiv”, care trimit la parti ale aceluiasi intreg), relansarea economica in Donbas si alegerile locale anticipate, niciuna nepresupunand iesirea explicita si imperativa din nota statului unitar. Nimic altceva care sa sugereze organe ale unei noi puteri de stat, federalizare, independenta sau secesiune. Parerea mea este ca fie prorusii nu au avut o coordonare, cea mai fireasca ar fi fost rusa, pe aceasta tema, fie apartenenta la acelasi subconstient colectiv i-a facut sa se cam invarta in jurul unor caracteristici care tin (si au tinut) de regiuni, mai pronuntate de aceasta data, cel mai probabil cu o motivatie de garantii.

    Planul de pace in sapte puncte al lui Putin, difuzat la ONU, este mult mai aplicat. In esenta, plecand de la catastorfa umanitara si obligatiile coetnice, liderul de la Kremlin cere Kievului sa-si retraga trupele din regiunile de sud-est ale tarii. Desi nu pomeneste nimic de independenta sau republici, o retragere a trupelor armatei ucrainene din teritoriile respective ar putea fi interpretata drept scoaterea acestora de sub jurisdictia militara a Kievului. Implicit, de sub autoritatea politica centrala. Din acest motiv sau din altul, Kievul l-a respins, calificandu-l ca „praf in ochi”.

    Dupa summitul NATO de la Newport si acordul de incetare a focului de la Minsk, este vizibil ca presedintele Porosenko marseaza pe doua directii. Prima, de speranta ca tara sa isi va pastra integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta. A doua, de supralicitare a unei ipotetice agresiuni a Rusiei, care ar putea „cuceri” nu doar Kievul, ci si Bucurestiul. De ce „Bucurestiul”? Provocarea sau sageata ar putea avea o conotatie geopolitica sensibila pentru Kiev, poate chiar o legatura cu perspectiva euroatlantica a Republicii Moldova, care va ramane inchisa Ucrainei… Replica presedintelui Basescu, care a respins categoric speculatia lui Porosenko, nu s-a lasat asteptata.

    In concluzie, pastrarea caracterului unitar al Ucrainei va fi principala miza a autoritatilor de la Kiev. Va fi insa dificil de realizat, atata timp cat nu vor redeschide procesul politic catre minoritatea rusa. Practic, cercul se va inchide doar daca se va urma calea inversa celei care a dus la criza din Ucraina. Punctul de inchidere va fi in cel de abandonare a scindarii artificiale a optiunii geopolitice, care exista doar in minti politice infierbantate, nu si in sufletele fraterne ale ucrainenilor si rusilor. Va fi, in acelasi timp, un compromis intre perspectivele Kievului si Moscovei. Speranta exista, alegerile parlamentare din aceasta toamna. Ucraina are nevoie vitala de un presedinte pentru pace si de un scop unitar.

    In toata aceasta poveste ucraineana de cosmar, careia apropierea sezonului alb are sanse egale de a o ingheta sau de a-i pune capat, Romania mai poate juca inca un rol, in afara celui de natiune-coordonatoare a sigurantei cibernetice a Ucrainei. Un rol de impartasire a unui model, dupa cele mai inalte standarde in materie recunoscute, de deschidere democratica a procesului politic catre minoritatile nationale.

  24. Mi-ar fi placut sa ma pot intalni cu dvs. Trebuie sa recunosc ca am lasat un nr. la Fundatia Titulescu, dar ma gandesc sa astept si vreun alt prilej pentru ca eventuala discutie cu mine sa nu fie o adevarata povara.
    Am vazut mare parte din emisiunea de ieri. Nu stiam cine a fost tatal dvs.
    S-a vorbit putin despre asta.

  25. Despre managementul muscal din economia românească, promovat de naţional-liberali / Un asemenea exemplu de management muscal în România a fost „privatizarea pe 1 leu (sau, eventual, pe 1 dolar)”. Este de fapt metoda LBO (Leverage Buy Out) deformată şi laminată la extrem, în care acţionarul devine părtaş la câştiguri oculte cu creanţierul, iar întreprinzătorul onest care a creat „găina ce face ouă de aur” – adică organizaţia lui economică incorporând geniul său, munca lui, este eliminat (POPORUL român, la noi). Ruşii denumesc metoda aceasta laminată, „Reiderstvo”. Naţional-liberalii au practicat-o în România, nu vreau să dau exemple, de fapt ele sunt bine cunoscute. În fine, după naţional-liberali au intrat pe fir chiar mafioţii ruşi (trimişi, sau nu, de gaspadin Vladimir Putin, asta nu ştiu). Dar ştiu că ei au fost sprijiniţi foarte puternic de către preşedintele-jucător Traian Băsescu.

  26. @Fragmentarium politic, frumoase comentariile cu Scotia si Ucraina. Nu prea sunt la curent cu Scotia, cred ca Scotia nu ia curaj si inspiratie de la Moscova, ci mai degraba de la ideea ca Scotia independenta nu va iesi din UE. Iar falia generata de aceasta idee s-a largit dupa ce Cameron a inceput sa se joace de-a iesirea din UE, ca si grupul euroscepticilor britanici. NATO cu siguranta ca nu va suferi prea mult in cazul in care Scotia devine independenta, avand posibilitatea sa preia implicit componentele, insa este curios ce se va intampla cu Commonwealth-ul, daca se desface Commonwealth-ul e nenorocire si pentru englezi si pentru scotieni. Ori poate ca vor fi alte tari (Canda, daca nu se va desface in engleza si franceza (si americana), Australia) care sa doreasca leadership-ul Commonwealth-ului. Sa vedem insa daca efectul gestului politic al lui Iacob I (Iacob al VI-lea) va dura mai mult de 411 ani.
    Nu zic nimic nou afirmand ca situata in Ucraina e mai complicata decat pare si mai in profunzime, e normal sa fie ezitari si solutii. Braul de state asa-zis independente de care Rusia se inconjoara arata ca Rusia intelege sa rezolve problema culturala (adanca problema pe care o are, de fapt) printr-un „cordon sanitar cultural” care, preluand socul cultural al lumii neruse, face tranzitia catre nucleul rusilor puri din Rusia mama. Totul sub aerul unei „vointe proprii” conferita de „independenta”. Existenta si constientizarea de catre rusi a problemei culturale explica si intoleranta la adresa scolilor romanesti din Transnistria ca si ceea ce semnaleaza presa de la Chisinau, faptul ca din ce in ce mai multi rusi din Moldova isi trimit copiii sa invete in limba romana. Acest cordon sanitar, format din tari neprimite pe nicaieri dar care, ca in bancul cu bordelul comunist, incearca sa arate ca organizarea este fara cusur, este insa costisitor pentru Moscova. Economic si inclusiv politic, deoarece trebuie si tolerati tot soiul de ambitiosi politici locali. Solutia „autonomiei” unor teritorii controlate de Moscova nu e nici ea o grozavie, pe termen mai lung, dupa o perioada de suferinte, Ucraina isi va reveni si vor incepe sa fie probleme intre teritoriile autonome si guvernul central caruia autonomia ii scade din obligatiile fata de teritoriile respective. Cineva trebuie sa cumpere carbunele din Donbass, tot asa cum cineva trebuie sa cumpere tancurile si poate si tractoarele produse la Harkov. Cu acestea, totusi, Putin poate macar incerca sa ascunda ca totusi a pierdut in Ucraina, deoarece de la controlul intregii tari (in formula „independentei”) are acum doar un control partial.
    Excesele declarative ale unor lideri kieveni ma fac sa cred ca au primit anterior niste promisiuni, ma fac ca nu banuiesc de la cine, care promisiuni au ramas. Dimpotriva, Ucraina este compromisa pentru un numar de ani atat pentru NATO cat si pentru UE. Pentru NATO, datorita problemelor pe care le-a dovedit a le avea armata lor. Pentru UE deoarece atractivitatea lor economica era bazata si pe costurile mici la materii prime si energie. Devenind independenti din „independenti” vor incep sa aiba probleme de competitivitate industriala. Iar pana ce fiul VP american le va darui energie ieftina din Marea Neagra, mai va. Porosenko incearca si el sa se arate granicer, fara el rusii s-ar duce imediat la Bucuresti. Pare si asta un soi de gura bogata fara motiv ca si Traian Basescu. Oricum, declaratiile lui Porosenko sunt pentru intern, acolo unde oamenii nu au inlaturat un regim ca sa intre intr-un razboi (fie vorba intre noi, 2600 de morti mi se pare foarte putin, comparativ cu WWII). Cred ca vor mai exista incalcari ale armistitiului, pentru ca armistitiul inseamna incetarea luptelor cu armatele pastrandu-si pozitiile si nu toate pozitiile sunt avantajoase tactic pentru situatia in care armistitiul ar inceta.
    Pentru noi, problema regenerarii economice (industriale mai ales) si a cresterii puterii noastre devine acuta.

  27. @Marian Nicolae, scuze, un bulgar de pe aici a gresit ziua, ce sa-i faci, cum imi zicea o rusoaica din Leningrad, bulgarii sunt niste rusi ramasi cu un mileniu in urma. Dar cu o zi.

  28. Centru,

    Din pacate aveti dreptate!
    Tarile baltice , tobosari americani ce sa spuna, tin sub teroare fara drepturi civile elementare pe toti cetatenii de etnie rusa si totusi chestia este acceptata pe distinisii nostri europeni.
    Tzarul Putin , cel putin aparent populist nu isi doreste ca rusii din ukraina sa ajunga nelitimi in propria lor tara.

  29. Domnule Năstase, fiind un iubitor al înaintașilor mei eu cred ca filmul mi-ar oferi destule momente de reverie. Ar trebui vorbit cu cel ce a făcut filmul să îl difuzeze pe un canal cum este Youtube. Cu mulțumiri anticipate, popateapa

  30. @Scotianul zburator, interesante opinii, nu m-am gandit la Commonwealth, care este chiar mai potrivit in comparatia respectiva. Intr-adevar, semnalul dat de Scotia Commonwealth-ului este extrem de prost. Chiar daca nu va avea finalitatea independentei, puterile sporite care vor fi acordate Edinburghului de catre Londra vor fi in mod clar un indiciu de slabiciune, care nu va lasa indiferente tarile din Commonwealth, si asa satule pana peste cap de a urma politica falimentara a sanctiunilor economice antirusesti, care se adauga aproape insuportabil multelor probleme cu care sunt nevoite sa se confrunte din cauza crizei. As mai adauga ca rolul imitatiei, care nu trebuie subestimat, este diferit pe cele doua cursuri diferite, de crestere sau de declin. In ce priveste razboiul civil din Ucraina, cred ca va ramane in istoria Estului ca o „Noapte a Ratiunii”

  31. ZeV, multumesc, nu stiam ca Elena noastra este si Gabriela. Va fi oare si un inger vestitor, ca in Evanghelii?

  32. Fragmentarium, entitatea este deja un inger mesager:
    ,,Va…..Basescu, va…….Basescu.
    🙂 🙂
    ps
    In traducere: va arata el Basescu, ca doar are resurse uriase, nu gluma…
    😉 😉

  33. Domnule Nastase, un gest laudabil pentru un fiu care isi pretuieste tatal, un gest care arata ca exista in familia Nastase un sentiment patriotic care se transmite prin generatii.
    Cred ca si tinerilor de astazi le foloseste sa vada ca inaintasii lor au luptat fara sa ezite, pentru tara. Datorita luptei lor, isi pot permite sa manance astazi chiftele cu cartofi prajiti la McDonalds, intr-o tara in vesnica avarie, si sa cada la bacalaureat in proportie de 80%. Iar doamnele care se duc nu eurodeputate ci doici in Belgia isi pot imbogati repertoriu ca sa le poata povesti sugarilor belgieni si despre urmasii vitejilor daci; care in 1938 traiau la fel de bine ca belgienii, iar acuma mult mai bine.

Lasă un răspuns