La Zarnesti

Ieri, am iesit, prima data din Cornu. Am mers, impreuna cu sora mea si cu Andrei, la Zarnesti, unde am fost invitati sa participam la ceremonia de amintire, dupa 70 de ani, a luptelor muncitorilor de la uzina „Rogifer”, din august-septembrie 1944, impotriva trupelor germane care se retrageau din uniunea Sovietica si voiau sa ocupe Brasovul. Am mai scris despre „Bateria albastra” si despre tatal meu – Marin Nastase – cel care a comandat aceasta unitate incadrata doar cu muncitori voluntari de la uzina de armament din Tohan.

La Zarnesti, initiativa organizarii acestei actiuni a apartinut Primariei orasului, Uzinei mecanice si Fundatiei „Sf. Nicolae”. A fost o zi superba – insorita, calda. in fata monumentului comemorativ s-au strans peste o suta de persoane – urmasii celor care au luptat atunci si diversi salariati ai uzinei sau locuitori din oras. Dupa cateva evocari emotionante si depunerea unor coroane de flori, a fost proiectat un film documentar – „Tunari in salopete” care exista in arhiva personala a lui Aristotel Cancescu si care cuprinde o relatare pe care tatal meu a facut-o, la inceputul anilor ’70, pentru Studioul armatei, a felului in care s-au desfasurat acele evenimente.Am apreciat gestul elegant al lui Aristotel Cancescu, care ne-a permis sa difuzam acest film.

Si pentru mine si pentru sora mea au fost momente coplesitoare. Stiu ca si pentru Andrei.

Le multumesc, inca o data, primarului Dorel Valeriu Birladeanu, directorului general Dan Voina si presedintelui de fundatie Miron Baiu, precum si celorlalti participanti, pentru aceasta initiativa patriotica.

PS M-a intrebat cineva, la Zarnesti, de ce astfel de filme – care se gasesc in arhivele armatei sau la TVR – nu sunt difuzate in aceste zile cand se implinesc 70 de ani de la insurectia militara din 23 August, pornita prin Proclamatia Regelui Mihai. I-am raspuns ca, la televiziuni, este o perioada foarte incarcata cu accidente de masini, incendii de trenuri, drumuri cu gropi, arestari preventive, fise ale candidatilor la presedintie, incat un astfel de subiect nu ar genera rating.

IMG_5403 IMG_5418 IMG_5432 IMG_5436

85 de gânduri despre “La Zarnesti

  1. Vsile
    Sa lamurim lucrurile, ca sa nu mai existe confuzii…sunt:
    -pro-uselist
    -pro-votantii din 2012 impotriva lui Traian Basescu
    -pro-votantii din 2012 pentru candidatii USL (locale+generale)
    -pro-Romania suverana
    -anti-regim Basescu, deci, implicit:
    -anti-Iohannis
    -anti-Udrea
    -anti-Pavelescu, dar pro-Coposu. 😉
    De aceea, vin si explic ceea ce PSD nu a facut in mod coerent si sistematic:
    ORDONANTA PRIVIND PRIMARII SI ALESII LOCALI ESTE FUNDAMENTAL DIFERITA DE ACEEA PROMOVATA ANTERIOR DE PDL, recte:
    NU SE PUNE PROBLEMA ATRAGERII, CU PRIORITATE, IN PSD, A ALTOR ALESI LOCALI, CI, CREAREA CADRULUI LEGAL PENTRU CA MAJORITATEA USL VOTATA IN 2012 SA POATA FI RE-ACTUALIZATA, IN CONCORDANTA CU VOTUL ROMANILOR.
    Prin urmare, ma astept ca alesi USL (membri ai PNL) sa migreze in PLR, singurul partid de dreapta care nu a uitat angajamentele clasei politice fata de electorat, in 2012. Angajamentul principal, consta in finalizarea demersului de demolare a regimului Basescu.
    Atata timp cat Basescu inca poate sabota actele guvernului, cei care cer echipei Ponta sa faca minuni (desi, este evident ca i se opun cu ostentatie institutiile derivate din basism) si se raporteaza mecanicist la nerealizarile guvernului, fara a tine cont de context, isi merita soarta de slugi ale manipularii basiste.
    Sper , totusi, ca poporul roman este mai inteligent decat vor sa (se) creada ,,dreptacii” de conjunctura ,,injectati” cu pepeism adormitor de constiinta nationala si care cred ca sunt detinatori ai ,,adevarului absolut” si ai ,,competentei absolute” (desi au dovedit exact contrariul) si mai ales, cred si sper ca poporul roman si-a conservat memoria.
    (Z)

  2. Convingerea mea personala este ca noi oamenii, cu multe milioane de ani in urma am facut parte dintr-o Civilizatie de tip II, super tehnologizata, care la randul ei a „aparut” multumita Creatorului, care la randul Sau, stiu ca are acces la o tehnologie pe care noi oamenii NU O INTELEGEM sau suntem tentati sa o tratam drept…minune unii, sau…vrajitorie…altii….

    Bunul Dumnezeu, pe care cu tarie imi doresc sa-l mai intalnesc odata, inainte de a inchide ochii, este sublim in gandirea Sa,

    Prin insusi faptul ca noi oamenii avem dreptul la Legea Liberului Arbitru…..ganditi-va cate posibilitati de actiune exista numai pentru o singura fiinta umana intr-o situatie data…..

    Totusi….bunul Dumnezeu STIE fiind in afara spatiului si a timpului ceea ce vom face fiecare dintre noi.

    Daca pentru noi, „incurcate sunt caile Domnului…..” pentru El lucrurile sunt foarte clare, folosind redundanta si mai ales accesul in diferite linii temporale, cred ca pot spune fara sa gresesc ca DA, bunul Dumnezeu dispune de o tehnologie avansata pe care noi oamenii pur si simplu nu o putem intelege….

    Iar aici retineti ca nu am spus nimic despre crearea Intregului Univers, impreuna cu nenumaratele galaxii, care sigur contin fiinte ganditoare ca noi……

    Asa cum bine a spus Iisus Hristos:

    „Casa Tatalui Meu are nenumarate camere”………

    Lucrurile sunt atat de adanci incat cu greu reusim sa vedem un deget de la suprafata acestora……

  3. @Vsile – foarte buna satira .Pacat ca ne complacem in minciuna si nu vedem ca regele ( viitorul rege ) e gol .
    @Zev – felicitari pentru finul tau spirit cu ” am mers in Transilvania unde am contribuit la sporirea natalitatii ” – un comentariu de asteptat de la un spirit elevat ca tine . Soferii turci de TIR sunt pe langa tine Madame de Stael . Basescu il face pe Ponta sa intarzie un an in medie atribuirea unui santier abandonat la 15 % de terminare ? ( suntem , in cazul Pecica Arad , la peste un an ) . Basescu il obliga pe Ponta sa declare ” daca Brasov Comarnic nu e gata in 2016 , eu ma retrag din politica ” ? ( avem , in legatura cu aceasta formidabila Fata Morgana care este Brasov Comarnic , un comentariu de anthologie al lui Rus ” in toamna vedem daca mergem inainte sau mergem inapoi ” ) .

  4. @centru. Esti cam sever cu biata armie romana in 1944. Asa este, majoritatea unitatilor din interior, in acea perioada, era formata din unitati teritoriale si unitati de instructie (recruti in curs de instruire), totusi, nu s-ar putea spune ca ungurii le-au facut pilaf, ba chiar pare ca, in ciuda afirmatiilor tale, nu s-au descurcat foarte rau. Sa nu uitam ca 166000 de militari cu experienta de front, din armatele 3 si 4, si care i-ar fi putut face praf pe unguri, au fost abandonati de comandantul lor de capetenie in ghearele rusilor si au fost luati prizonieri (intorcandu-se cam 5% dintre ei, rusii fiind un popor de asasini) dupa 23 august, comandantul de capetenie, tare ridicat in slavi acum de antene, tulind-o vitejeste in Oltenia dupa ce si-a inregistrat comunicatul pe disc. Sa nu uitam, de asemeni, ca marea majoritate a ostasilor care a luptat pe frontul de vest ( care a scapat de furia rusilor) a fost demobilizata, pentru frontul de vest fiind formata, practic, o noua armata; demobilizatii acestia au format ulterior masa de bataie, persecutie, inchisoare munca fortata si asasinat a primilor securisti comunisti sub motivul ca au luptat pe frontul de est, desi le-a fost interzis sa „isi spele rusinea” pe frontul de vest.
    Dar stii ca in actele ulterioare razboiului au fost sterse textele care pomeneau de razboiul Romaniei impotriva Ungariei si de victoria impotriva armatei ungare. Rusii si ucrainienii nu au reusit, cu toata inteligenta lui Putin, sa fie originali, gratie marilor puteri noi am purtat si castigat impotriva ungurilor un razboi care nu a existat!

  5. Summit-ul NATO din Tara Galilor: Alianta nord-atlantica trebuie sa se distanteze de tentatiile modelului de alianta militara sovietic si intoarcerii la Razboiul Rece. Alianta inteligenta, un concept necesar si posibil in zilele noastre

    O conduita de principiu, de non-escaladare este ca Rusia sa nu fie provocata strategic. Cu atat mai mult cu cat Rusia nu doreste sa se implice in conflicte pe scara larga, dupa cum a declarat liderul de la Kremlin. Actiunile contrare nu ar fi o dovada de intelepciune. Ca una din cele mai mari puteri nucleare, Rusia are capacitatea de a riposta la orice agresiune. Nici presedintele american nu impartaseste ideea unei solutii militare la criza ucraineana sau din relatiile ruso-ucrainene. La fel, liderii europeni, cancelarul german Angela Merkel a constientizat foarte bine situatia cu dus-intors a masurilor antiruse, cand a atentionat ca acestea nu trebuie sa ofenseze Rusia. Cu toate acestea, razboiul informational care tinteste Rusia, cu acuzatii fara probe, neconfirmate, de la „doborarea” avionului malaezian si pana la „invazia” teritoriului ucrainean, nu este deloc o garantie de fairplay sau de luciditate.

    Infiltrarile de trupe ruse, care nu au ciocniri directe cu armata ucraineana ori sustinerile indirecte ale separatistilor prorusi sunt actiuni tactice. Reactiile strategice la actiuni tactice nu le vom gasi in niciun manual militar, ar fi un raspuns disproportionat si o provocare directa la escaladarea strategica a conflictului, care ar fi paguboasa tuturor partilor. Pe de alta parte, diferentele de evaluare a crizei din sud-estul Ucrainei sunt date de diferentele dintre obiectivele politice occidentale, de sprijinire si atragere a Kievului si obiectivele umanitare si de solidaritate co-etnica ale Rusiei fata de separatistii prorusi. Politica de a impune costuri Moscovei ascunde un cost colateral in crestere, catre trei mii de morti si catre un milion de ucraineni refugiati in Rusia, care a inceput sa ingrijoreze organizatiile umanitare internationale si opinia publica, dar si un cost european bumerang, care a inceput sa ingrijoreze Bruxelles-ul si celelalte capitale din UE.

    Exploatarea militara operational-strategica a unui razboi informational, nu a unor date certe, reale, verificabile este o provocare, lipsita de rationalitate, pentru impredictibilitate si consecinte. Apropierea frontierei NATO de Rusia si incercarea de a o incercui cu baze militare, amplasate in Tarile Baltice, in Polonia si in Romania, este, fara indoiala, o actiune strategica si o provocare strategica, discutabile insa ca informatii strategice, motivatie strategica si predictibilitate strategica. Ar fi absurd ca o alianta sa-si provoace riscurile strategice, sa le confrunte, daca va fi nevoita, este altceva, dar sa le zgandare, in loc sa le previna, e o degenerare de facto intr-un risc pentru securitatea de jure. Dislocarea de baze nord-atlantice pe pozitii avansate in Europa de Est, in apropierea frontierelor Rusiei este comparabila, ca provocare si risc strategic, cu cea a rachetelor sovietice din Cuba, in coasta Statelor Unite. Nu cred sa asistam, azi, la o distributie inversa a rolurilor de atunci, cu un Putin in rolul lui Kennedy si un Obama in cel al lui Hrusciov, ar fi frustrant si decredibilizant!

    In afara de a fi provocator-agresiv, ceea ce i-a pus toata lumea democrata in cap, modelul sovietic de alianta militara a mai fost erodat si de un al doilea factor. Stationarea de baze sovietice pe teritoriile statelor membre ale Tratatului de la Varsovia l-a condamnat si in ochii populatiilor tarilor aliate. Nationalistii de toate culorile politice l-au identificat cu ocupatia si opresiunea, crizele comuniste din 1956, 1968, 1981 si celelalte de pana in 1989 ducand la disparitia modelului sovietic de alianta militara si, implicit, de regim politic. Contextul vremurilor actuale este intrucatva asemanator, de resuscitare a nationalismului si sensibilitatilor legate de suveranitate (vezi Marea Britanie, Ungaria, proiectul Statelor Unite ale Europei etc.), pe fundalul unei crize economice si, foarte probabil, de model economic.

    Ce este o alianta inteligenta? Este o alianta care invata si care se adapteaza, care cauta sa se sprijine pe un modus vivendi de echilibru, intre lectiile istoriei si noile realitati. De adaptarea prin echilibru, care de fapt este un compromis, iar cea mai stralucita definitie a politicii este de a fi o arta a compromisului, depinde capacitatea de a supravietui sau reproduce a oricarui sistem, iar cel de alianta militara nu face exceptie. Unor riscuri sau stari conflictual-militare regionale, cum sunt cele din sud-estul Ucrainei, nu li se aplica reactii ostentativ-disproportionate, care submineaza buna credinta (implicit legitimitatea) si pot duce la escaladarea strategica. Unei linii de anvergura strategica, care risca debalansari si rebalansari strategice, ii sunt de preferat masuri pivot, punctuale, care nu multiplica, ci limiteaza sau solutioneaza cauze si efecte. Punerea la dispozitia armatei ucrainene de armament si fonduri militare, care sa-i performeze capabilitatile de contracarare, fara amestec din afara, cresterea cheltuielilor militare de catre statele aliate est-europene ori intarirea fortelor militare navale aliate riverane in Marea Neagra sunt solutii simple, necomplicate, care pot reface si pastra echilibrul de securitate regionala prin multipolaritate regionala. Romania, Polonia, Turcia, de pilda, ar putea fi tot atatia poli regionali de putere, care s-ar putea angrena intr-o trilaterala militara semnificativa si credibila, poate chiar intr-o poligonala, cu ajutorul altor tari din regiune.

    NATO nu este un rezervor de forte si mijloace in afara tarilor membre, ci este un sistem integrat de armate nationale sau de baze militare nationale la dispozitia aliantei, pe scopuri si misiuni. Nu exista un „teritoriu NATO”, ci teritorii nationale suverane ale statelor membre. In consecinta, ideea infiintarii unor noi forte de reactie rapida, de taria a zece mii de militari, pentru consolidarea apararii aliantei euroatlantice versus criza din Ucraina, nu ar trebui sa insemne aducerea de trupe din alta parte, necunoscatoare ale regiunii, ci sa fie folosite cele din interiorul regiunii, ale tarilor aliate din regiune, care au avantajul terenului, dar care vor fi si convinse mai usor, astfel, sa-si sporeasca cheltuielile militare. In felul acesta vor fi menajate sensibilitatile de suveranitate, se vor atenua temerile Rusiei fata de „aducerea” unor baze NATO la granitele sale, dar nu vor fi incalcate nici tratatele internationale de dupa incheierea Razboiului Rece.

    Planul de lunga durata care se asteapta sa fie adoptat la summit, in 4-5 septembrie, pentru a consolida apararea la granitele tarilor NATO cu expunere estica va intruni consensul si va rodi in beneficiul securitatii colective daca noile baze militare din Europa de Est vor fi nationale, din trupe ale tarilor din contactul sau din apropierea cu Rusia. Va fi o proba de alianta inteligenta, care isi va putea atinge obiectivele fara a starni proteste ca ar fi „nord-atlantice” sau „americane” si fara a provoca contramasuri strategice. Asa cum au subliniat si noii lideri ai UE, alesi ieri, Tusk si Mogherini, diplomatia si comunicarea vor fi solutiile la criza din Ucraina, poate chiar si unele pozitii curajoase, dar nu radicale, insa obligatoriu inteligente, as adauga, pentru ca exista si compromisuri inteligente, mai ales atunci cand scopul final trebuie sa fie pacea.

  6. Summit-ul NATO din Tara Galilor: Alianta nord-atlantica trebuie sa se distanteze de tentatiile modelului de alianta militara sovietic si intoarcerii la Razboiul Rece. Alianta inteligenta, un concept necesar si posibil in zilele noastre

    O conduita de principiu, de non-escaladare este ca Rusia sa nu fie provocata strategic. Cu atat mai mult cu cat Rusia nu doreste sa se implice in conflicte pe scara larga, dupa cum a declarat liderul de la Kremlin. Actiunile contrare nu ar fi o dovada de intelepciune. Ca una din cele mai mari puteri nucleare, Rusia are capacitatea de a riposta la orice agresiune. Nici presedintele american nu impartaseste ideea unei solutii militare la criza ucraineana sau din relatiile ruso-ucrainene. La fel, liderii europeni, cancelarul german Angela Merkel a constientizat foarte bine situatia cu dus-intors a masurilor antiruse, cand a atentionat ca acestea nu trebuie sa ofenseze Rusia. Cu toate acestea, razboiul informational care tinteste Rusia, cu acuzatii fara probe, neconfirmate, de la „doborarea” avionului malaezian si pana la „invazia” teritoriului ucrainean, nu este deloc o garantie de fairplay sau de luciditate.

    Infiltrarile de trupe ruse, care nu au ciocniri directe cu armata ucraineana ori sustinerile indirecte ale separatistilor prorusi sunt actiuni tactice. Reactiile strategice la actiuni tactice nu le vom gasi in niciun manual militar, ar fi un raspuns disproportionat si o provocare directa la escaladarea strategica a conflictului, care ar fi paguboasa tuturor partilor. Pe de alta parte, diferentele de evaluare a crizei din sud-estul Ucrainei sunt date de diferentele dintre obiectivele politice occidentale, de sprijinire si atragere a Kievului si obiectivele umanitare si de solidaritate co-etnica ale Rusiei fata de separatistii prorusi. Politica de a impune costuri Moscovei ascunde un cost colateral in crestere, catre trei mii de morti si catre un milion de ucraineni refugiati in Rusia, care a inceput sa ingrijoreze organizatiile umanitare internationale si opinia publica, dar si un cost european bumerang, care a inceput sa ingrijoreze Bruxelles-ul si celelalte capitale din UE.

    Exploatarea militara operational-strategica a unui razboi informational, nu a unor date certe, reale, verificabile este o provocare, lipsita de rationalitate, pentru impredictibilitate si consecinte. Apropierea frontierei NATO de Rusia si incercarea de a o incercui cu baze militare, amplasate in Tarile Baltice, in Polonia si in Romania, este, fara indoiala, o actiune strategica si o provocare strategica, discutabile insa ca informatii strategice, motivatie strategica si predictibilitate strategica. Ar fi absurd ca o alianta sa-si provoace riscurile strategice, sa le confrunte, daca va fi nevoita, este altceva, dar sa le zgandare, in loc sa le previna, e o degenerare de facto intr-un risc pentru securitatea de jure. Dislocarea de baze nord-atlantice pe pozitii avansate in Europa de Est, in apropierea frontierelor Rusiei este comparabila, ca provocare si risc strategic, cu cea a rachetelor sovietice din Cuba, in coasta Statelor Unite. Nu cred sa asistam, azi, la o distributie inversa a rolurilor de atunci, cu un Putin in rolul lui Kennedy si un Obama in cel al lui Hrusciov, ar fi frustrant si decredibilizant!

    In afara de a fi provocator-agresiv, ceea ce i-a pus toata lumea democrata in cap, modelul sovietic de alianta militara a mai fost erodat si de un al doilea factor. Stationarea de baze sovietice pe teritoriile statelor membre ale Tratatului de la Varsovia l-a condamnat si in ochii populatiilor tarilor aliate. Nationalistii de toate culorile politice l-au identificat cu ocupatia si opresiunea, crizele comuniste din 1956, 1968, 1981 si celelalte de pana in 1989 ducand la disparitia modelului sovietic de alianta militara si, implicit, de regim politic. Contextul vremurilor actuale este intrucatva asemanator, de resuscitare a nationalismului si sensibilitatilor legate de suveranitate (vezi Marea Britanie, Ungaria, proiectul Statelor Unite ale Europei etc.), pe fundalul unei crize economice si, foarte probabil, de model economic.

    Ce este o alianta inteligenta? Este o alianta care invata si care se adapteaza, care cauta sa se sprijine pe un modus vivendi de echilibru, intre lectiile istoriei si noile realitati. De adaptarea prin echilibru, care de fapt este un compromis, iar cea mai stralucita definitie a politicii este de a fi o arta a compromisului, depinde capacitatea de a supravietui sau reproduce a oricarui sistem, iar cel de alianta militara nu face exceptie. Unor riscuri sau stari conflictual-militare regionale, cum sunt cele din sud-estul Ucrainei, nu li se aplica reactii ostentativ-disproportionate, care submineaza buna credinta (implicit legitimitatea) si pot duce la escaladarea strategica. Unei linii de anvergura strategica, care risca debalansari si rebalansari strategice, ii sunt de preferat masuri pivot, punctuale, care nu multiplica, ci limiteaza sau solutioneaza cauze si efecte. Punerea la dispozitia armatei ucrainene de armament si fonduri militare, care sa-i performeze capabilitatile de contracarare, fara amestec din afara, cresterea cheltuielilor militare de catre statele aliate est-europene ori intarirea fortelor militare navale aliate riverane in Marea Neagra sunt solutii simple, necomplicate, care pot reface si pastra echilibrul de securitate regionala prin multipolaritate regionala. Romania, Polonia, Turcia, de pilda, ar putea fi tot atatia poli regionali de putere, care s-ar putea angrena intr-o trilaterala militara semnificativa si credibila, poate chiar intr-o poligonala, cu ajutorul altor tari din regiune.

    NATO nu este un rezervor de forte si mijloace in afara tarilor membre, ci este un sistem integrat de armate nationale sau de baze militare nationale la dispozitia aliantei, pe scopuri si misiuni. Nu exista un „teritoriu NATO”, ci teritorii nationale suverane ale statelor membre. In consecinta, ideea infiintarii unor noi forte de reactie rapida, de taria a zece mii de militari, pentru consolidarea apararii aliantei euroatlantice versus criza din Ucraina, nu ar trebui sa insemne aducerea de trupe din alta parte, necunoscatoare ale regiunii, ci sa fie folosite cele din interiorul regiunii, ale tarilor aliate din regiune, care au avantajul terenului, dar care vor fi si convinse mai usor, astfel, sa-si sporeasca cheltuielile militare. In felul acesta vor fi menajate sensibilitatile de suveranitate, se vor atenua temerile Rusiei fata de „aducerea” unor baze NATO la granitele sale, dar nu vor fi incalcate nici tratatele internationale de dupa incheierea Razboiului Rece.

    Planul de lunga durata care se asteapta sa fie adoptat la summit, in 4-5 septembrie, pentru a consolida apararea la granitele tarilor NATO cu expunere estica va intruni consensul si va rodi in beneficiul securitatii colective daca noile baze militare din Europa de Est vor fi nationale, din trupe ale tarilor din contactul sau din apropierea cu Rusia. Va fi o proba de alianta inteligenta, care isi va putea atinge obiectivele fara a starni proteste ca ar fi „nord-atlantice” sau „americane” si fara a provoca contramasuri strategice. Asa cum au subliniat si noii lideri ai UE, alesi ieri, Tusk si Mogherini, diplomatia si comunicarea vor fi solutiile la criza din Ucraina, poate chiar si unele pozitii curajoase, dar nu radicale, insa obligatoriu inteligente, as adauga, pentru ca exista si compromisuri inteligente, mai ales atunci cand scopul final trebuie sa fie pacea.

  7. Cand relocarea tacuta devine acuta: Ferguson, balonul spart al imigratiei negre

    Violentele, jafurile si demonstratiile de la Ferguson, determinate de uciderea unui delincvent negru de catre un politist alb sunt doar varful aisbergului politicii rasiale si de imigratie americane. In numai trei ani (2011-2014), populatia de culoare din Ferguson a crescut de la 52% la 67%, o rata de relocare exponentiala, intalnita doar in stramutari sau colonizari. Coincident sau nu, acest trend abrupt se suprapune cu mandatele unui presedinte minoritar de culoare.

    In timp ce, pe buna dreptate, imigrantilor estici si vestici li se impun standarde de competenta, cei proveniti de pe continentul negru sunt pur si simplu absorbiti in masa. Nici dupa ce au devenit „afroamericani” lucrurile nu stau mai bine, sunt considerati prea scumpi pentru programe educationale si profesionale, care nu aduc profit. Singurele care nu-i ocolesc sunt politicile rasiste, care-i folosesc ca mase de manevra, ca in episodul Ferguson, unul dintr-o serie nesfarsita. Cand te gandesti, ce ironie, comunistilor le-a luat doar 20 de ani cu alfabetizarea!

    Diferentele rasiale din SUA sunt, in primul rand, diferente de educatie si calificare, rod mai degraba al unor atavisme tribale decat al fostei sclavii, de la care au trecut cateva generatii. Competitia de pe piata muncii nu tine cont de rasa, ci de competente, asiaticii inalt calificati, de pilda, sunt pretutindeni cautati, iar cei care sustin altceva nu fac decat sa-si escamoteze lipsa de competitivitate si, cel mai adesea, sa vaneze ajutoare sociale, care toate vin de la contribuabili. La un moment dat, aceste consumuri fara echivalent devin sau sunt resimtite ca o povara, mai ales in situatii de criza.

    Multiculturalismul a fost decretat un mit de insasi lumea care l-a generat, in speta cea nord-americana. De remarcat ca multiculturalismul a aparut in perioada de expansiune si abundenta economice si ca a intrat in declin o data cu aparitia crizelor economice si austeritatii sociale. Altfel spus, resursele sunt cele care fac ca o societate sa se deschida sau sa se inchida catre altii.

    Reactiile autoritatilor au fost destul de contradictorii, nemaivorbind ca deplangerea mortii unui individ de culoare, perfect indreptatita de altfel daca a fost rezultatul arbitrariului fortei politienesti, contrasteaza cinic cu uciderile in masa ale civililor prin interventiile militare in alte tari (“celebrele” efecte colaterale). Dublul standard ar trebui sa inceteze, uciderile in masa nu ar trebui sa fie simple cifre statistice, ci tragedii la fel ca in cazul mortii unui individ.

    Mentinerea unor politici rasiste intensive nu va face decat sa creasca nemultumirile si animozitatile interrasiale, presiunile si expansiunile care ne reamintesc de cele din perioada de colonizare, care au dus la extinctia pieilor rosii. Intercalarea sau mozaicarea etno-rasiala a unor populatii poate oferi niste avantaje de manipulare si putere, dar pana la urma bumerangul se intoarce.

    Conceptul de “intropresiune”, o gaselnita ad-hoc explicativa, poate explica la nivel individual acumularea si apoi externalizarea frustrarilor rasiale, dar la nivel social explicatiile trebuie cautate in politica statala. Politicile educationale, de profesionalizare si integrare in societate si pe piata muncii pot aduce o stabilitate etno-rasiala, cu conditia indiguirii imigratiilor ilegale si de-stimularii celor oficiale sau semioficiale. Pana la urma, cred ca Dumnezeu cand le-a dat oamenilor culorile alba, neagra, galbena sau rosie, potrivit distributiilor raselor pe continente, a fost sa nu uite niciodata locul unde sunt intotdeauna pe deplin acasa, asemanatori si stapani.

  8. Cinstire EROILOR patriei si patriotilor adevarati !!! HONOR ET PATRIA !

    Rusine politrucilor penibili din ziua de azi care se afirma doar prin prostie , iresponsabilitate , nemernicie , tradare , traseism politic si lipsa de caracter …

    Cred ca in zilele noastre ar trebui creat un batalion militar numai din politicieni iresponsabili , din analisti politici si militari , angajati DNA , SRI , mondeni si alti bashinoshi care INCITA LA RAZBOI si care ar trebui trimisi sa lupte pentru eliberarea Ucrainei !!! Condusi de betivul ala de Basescu …

    Sa vada pe pielea lor ce inseamna un razboi si sa nu mai trimita nevinovati sa moara pentru ei …

  9. E posibil ca aces civilizatie sa fi fost creata de divinitate si sa fi detinut o tehnologie mult mai avansata decat in prezentul omenirii.
    Totodata, este posibil ca acea civilizatie sa fi mers exact pe acelasi drum pe care evoluam noi insine. Poate ca de aceea nu au mai ramas urme, dupa primul mare Potop.
    😉 😉

  10. Și chiar de nu voi fi un far, ci o candelă, ajunge. Și chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, fiindcă m-am străduit să aprind lumina.” — Nicolae Titulescu

  11. @Marian Nicolae
    Chiar așa?!
    „Bunul Dumnezeu, pe care cu tarie imi doresc sa-l mai intalnesc odata, inainte de a inchide ochii, este sublim in gandirea Sa,”
    Anterior de câte ori s-a mai întâmplat?
    @ZeV
    Repet o mai veche postare – În „Opinia Publică”, Aurel Baranga a introdus replica: „În socialism eu am trei principii: nu mă mir, nu mă sperii, nu mă plâng!”, dar, zău, azi aplicabilitatea acestor principii este mult mai largă!
    Adică, îmi permit să vă spun – nu cred că-i bine să tratați cu deferență chiar pe toți ce postează aici. Sunt mulți plătiți să o facă, dar și unii care suferă de o îndelungă ne luare în seamă.
    Numai bine!

  12. Au noroc cu ezitantul si slabul Obama , noii Hitler ai anilor 2010 , rebelii islamisti din Orientul Mijlociu ( sponsorizati , cum stim cu totii , de Qatar si Arabia Saudita , ajutati prieteneste de Turcia si de lideri occidentali ) si demiurgul Putin ( Creator , dupa modelul transnistrean , de state noi – statul creat la ideea lui Lukianov are déjà 22 de ani – sampanie ! – bariere , militari rusi ,tineri basarabeni ciuruiti in masina la bariere de Ivani in uniforma , limba romana interzisa , defilari staliniste si gauleiteri trimisi de Kremlin care se intrec la facut cruci in biserici renovate ” construite de Tar ” la Tighina – , – cum sa nu fii sedus de succesul acestui ” stat ” , cum sa nu-l transpui la Mariupol , Donetsk , Lugansk , sub binecuvantarea a sute de tancuri , cateva divizii de parasutisti rusi plus militii de cazaci care se ocupa cu epurarea indezirabililor permitand Rusiei sa spuna ” vai dar nu suntem responsabili pentru ei , nu sunt armata noastra ” ) …
    Cu Bush tatal si fiul , chiar Clinton , ciuma islamista si cei care o intretin nu s-ar intinde , iar purtatorii de chipiu de la Moscova si nebunii pseudo-popi care-i ghideaza s-ar gandi de doua ori dupa ce o coloana de tancuri de-a lor ar lua foc sub bombele B29 …
    Primul ministru e in China . Noi promisiuni ? Nimic , dar nimic concret nu a iesit din vizita chinezilor – Tarnita , centrala nucleara … nimic ..
    Daca ministrul Nita vine din nou cu ” partea chineza , interesata de constructia autostrazii Craiova – Pitesti ” ( in schimbul a ce , e un santier de sapte sute _ opt sute milioane de euro , il vor face gratuit pentru ca e romanii simpatici si destepti ? sau il vor face ” in concesiune ” asteptand miliardele date , chipurile , de automobilistii doljeni , valceni si argeseni pe timpul a 40 de ani ? ) … Daca Statul Roman nu plateste , nimic nu se va face .

  13. @Adrian B. CTP este pervers, deoarece stie ca sfaturile sale nu pot fi urmate, echipa din jurul ei este o echipa scumpa, care trebuie platita luna de luna si asta nu se face luand pauze dese, fiindca toata echipa primeste bani din castigurile ei. Isi poate permite pauze doar daca are contracte publicitare consistente. Erorile comise in meciuri nu sunt doar ale ei, ci ale intregii echipe.

  14. ne bucuram de prezenta D-voastra, orinde ar fi ea cu atat mai mult cu aceasta ocazie in care ati putut evoca si pe tatal D-voastra.va dorim peste tot daca se poate si imi pare rau ca traiesc atat de departe de valea Prahovei si nu am putut particiapa la acest eveniment. Multa sanatate si bucurii nemasurate, D-voasta si familiei D-voastra! Cu stima si multa pretuire.M. Santamarean

  15. @ serbanfl

    Trebuie sa va multumesc pentru referirea la Aurel Baranga si la extensia dvs. post-decembrista …Si d-lui Zev, caruia i v-ati adresat…

    Sa o luam metodic :

    PCT. 1
    Cei “platiti sa posteze” au in spate tot atatea tipuri de realitati dorite si determinate…., ca si tot atatia determinanti de infiintare pentru fiecare dintre ele…Deci “exista” un fel de “n” realitati in functie de cate “structuri” exista…

    PCT. 2
    Cei care sufera de o “indelunga neluare in seama,” pot fi de 3 feluri. Categoria 2.1 – Benigni ( adica, pe bune …), 2.2.- maligni ( trimisi in misiune de “structuri”…pentru a depista persoane din categoria 2.3 ) si categoria 2.3 – “ antisistem”, adica acei care nu “sunt luati in seama”, tocmai pentru ca realitatile de la PCT. 1 risca sa fie schimbate de energii straine de ele….

    PCT. 3
    Intr-o marja rezonabila, in tarile “civilizate” ( in mare parte, “tarile mari”…), si sistemele cauta oamenii din categoria 2.3 pentru a evolua prin interactiune cu fatete ale realitatii aflate in continua schimbare, si acesti oameni isi propun evolutia “sistemului”…

    PCT. 4
    Doar in tarile mici, necivilizate, “sistemul” pare a fi inexpugnabil, iar oamenii antisistem, probleme pentru securitatea si siguranta nationala ? DE CE ?
    Cred ca, ( si ) pe acest blog, lucram la raspuns….Nu a fost si nu va fi usor. Doar Marx s-a apropiat de raspuns, si doar de o jumatate a lui….In cealalta jumatate a facut greseli si confuzii regretabile.

    PCT. 5 – Personal ( sper ca pct. 3 si pct. 4 sa ma salveze de “ai nostri”, iar scrupulele de care scriu mai jos, de “ai lor “ )….
    D-nul Adrian Nastase, departe a “nu fi luat in seama”, a fost folosit in asa masura de “sistem” ( atentie, nu doar national…) incat, atunci cand “s-a impus” distrugerea lui, s-au incalcat toate cutumele si regulile normale pana atunci in societatile contemporane in miscare. Cine “a impus” ? Cei care au crezut ca “infuzia de morala” aferenta…, va fi suficienta pentru cuplarea nationalului cu globalul…O cuplare a unei societati globale care dupa 2008 a ramas fara directie dar totusi cu ceva scrupule morale…, nu era posibila cu o societate nationala care dupa anii 1950 a avut o singura directie solida, ce nu a avut niciodata nevoie si de “scrupule” : ontologia ( din pacate, fara axiologie …) elitelor…Poate a venit momentul unei alte etape in istoria Romaniei….Voi fi greu de convins de contrariu. Usor insa, de “neluat in seama”.

  16. A fost nevoie să treceţi prin acele momente dificile ale vieţii spre a putea gândi astfel .
    Altfel, mă gândesc că aţi fi putut contribui în plan naţional şi la comemorarea a 60 de ani de la evenimentele aduse acum în discuţie !

  17. Zev,

    Cum se face dar se desface ca aparet tragem la aceiasi caruta si totusi….nu!
    USLeul a fost o dorinta , potrivnica poporului roman precum puhoiul ostilor otomane in trecut!
    Daca s-a vrut si nu s-a putut si daca s-a finalizat printro intelegere Ribentrop-Molotov , in mod normal , logic daca nu va supara aceasta sintagma. USLeul nu isi mai avea rostul si dl.Antonescu a inteles ca daca in Romania se doreste o „stanga” dar si o dreapta ,despartite ideologic acestea nu se pot regasi in aceiasi oala.
    De aici , daca cumva am dreptate , construiti dumneavoastra oruice alianta si tot o alianta electorala va iesi!
    Antonescu nu este cel mai mare politician roman , dar chiar daca se supara gazda sau pontisti de pe blog, Antonescu ramane cea mai corecta persoana fata de ea insasi si cel mai corect politician , cel mai curajos daca vreti un om de cuvint care a inteles sa se retraga atunci cind promisiunile facute romanilor sau liberalilor sau dovedit promisiuni desarte.
    Se pare ca a mai gresit inca o data , dar si marele Cezar la infiat pe Brutus, nu-i asa?
    Si ca sa clarificam inca un aspect , sunt pro-Johannis deoarece individul a realizat fizic , a facut efectiv ceva ca zidar al unui oras , dar si pentru simplu fapt ca securitatea PSD-ista a declansat aceelasi atac mizerabil si murdar impotriva lui Johannis pe acelasi scenariu folosit de Traian Basescu prin Vadim&Co. impotriva lui Adrian Nastase.
    Ponta la tradat pe A.Nastase ,la varat si mai adanc pentru al compromite complet,prin neimplicarea si alaturare tacita de samavolniciiile lui Traian si procurorilor , judecatorilor aflati sub control securist sau de sinecura. A de Ponta stau oameni normali poate ca dumneata sau alte personalitati din PSD , Codrin Stefanescu si el un colectionar de arta precum A.N., misel care se gudura pe la Cornu si se da mare prieten cu Adrian Nastase.

  18. Sunt oare ,pildele , expresiile celebre ,reale sau doar simple nascociri?
    ––––––––––––––––––––––––––––––
    Jean d’Ormesson.. Un nou cuvânt în dicţionarul Larousse al limbii franceze.

    INAPTOCRAŢIA: Un sistem de guvernământ în care cei mai incapabili de a guverna sunt aleşi de către cei mai incapabili de a produce, şi care împreună cu ceilalţi membrii ai societăţii cei mai puţin în stare să se întreţină singuri sau să se realizeze, sunt recompensaţi cu bunuri şi servicii care au fost plătite prin confiscarea avuţiei şi muncii unui număr de producători aflat în scădere continuă.

    Margaret Thatcher: Socialismul nu durează decât până se termină banii altora.

    Winston Churchill: Socialiştii sunt precum Cristofor Columb: atunci când pleacă nu ştiu încotro se duc, iar atunci când ajung, nu ştiu unde se află.

    GPS: Ghid Pentru Socialişti.

    La şcoala primară a socialiştilor se învaţă cele 4 operaţii:
    – adunarea impozitelor
    – scăderea veniturilor
    – înmulţirea bugetarilor
    – împărţirea muncii

    La următoarele alegeri, votaţi cu Ali Baba. Cel puţin veti fi siguri că nu vor exista decât 40 de hoţi.

  19. @ Bateristul,

    Dragunov nu are recuperare de gaze, pretul la astfel de indeletniciri nu conteaza, iar faptul ca noi fabricam PSL nu le face mai bune… Pana la urma, lucrul amestecat miroase, mai devreme sau mai tarziu, a … Iar daca te iei dupa parerea americanilor, sigur o dai in bara ca sa nu le strici piata, ceea ce s-a si intamplat… Dar in general, nu e bine sa te iei dupa parerea nimanui…

    Si inca ceva: cand un producator de arme reuseste sa creeze ceva de exceptie care asigura un avantaj cert in lupta, imediat toti ceilalti producatori adopta solutia respectiva… daca s-ar copia PSL ai avea dreptate, dar… nu!

    Oricum insa, discutia a plecat de la faptul ca maretul nostru tintas ZEV a declarat in scris ca el dobora cu AKM-ul tinta bust la 800m, eu i-am spus sa mai taie coada vulpii dar el a gasit pe internet PSL, i-a vazut luneta si… a percutat scriind iar, nestiind de recuperatorul de gaze despre care nu se scrie pe internet ca distruge precizia…

    Ca sa incheiem disputa, ii sfatuiesc pe toti cei interesati sa nu se apropie in lupta de ZEV si AKM-ul sau la mai putin de 200m pt ca risca oarecum sa fie doborati dupa multe-multe focuri semiautomate… Dar va puteti inarma si dobora pe ZEV si AKM-ul sau cu un simplu arc long-bow sau cu unul compound cu forta de intindere de minim 60lbf… Sageata la 200m este absolut letala, comparativ cu tirul eroului nostru…

    Dar in fine, mincinosii intre ei… cum sa nu fie ZEV militant de frunte?

  20. Vroiam sa fac un comentariu despre mostenirea Maleficului Basescu, iscusit ucenic al lui Machiavelli, despre bilantul pe care il promite la sfirsitul mandatului, despre taieri de salarii si pensii intr-o imaginara criza economica a Romaniei, despre nimicul ce il lasa in urma – el si oamenii lui, despre perversiunea cu care a divizat si a inrait romanii – majoritatea saraca (pentru ca „e lenesa”!) – si clasa de non-valori, pitzipoance si pitziponci, fie ei judecatori, procurori sau ploconiti, toti cei pe care i-a putut manipula ca sa il serveasca, acum si in viitor. Trebuie sa recunoastem ca are coditza super-iscusita, si ca e intr-adevar „dat Dracului”, in sensul ca ii apartine.

    Dar de ce as dezvolta subiectul bilantului sau cind realitatea e clara si cruda? UE nu a ales un roman in functia de Presedinte al Consiliului European, ci un polonez, pentru ca, pe scurt, Polonia a reusit si Romania nu. In timp ce Polonia se zbatea sa cheltuiasca ultimul cent european din cei $100 miliarde alocati de UE, Boc se zbatea sa se ridice de pe tocuri ca sa se vada si Romania de la inaltime in poza de grup cu liderii europeni. In timp ce Polonia batea cu pumnul in masa la Bruxelles ca sa isi apere interesele nationale, in agricultura si nu numai, Basescu isi petrecea timpul protejindu-si tribul: Pupila, Blonda si Tiganii sai ca sa agoniseasca suficiente proprietati si bani, si sa fie sigur ca fondurile europene sunt folosite cu eficienta, exclusiv pentru ei, dar sa para pe hirtie ca e pentru bobor. Vezi „investitiile” doamnei Udrea pentru doamna Udrea pe cind era la Dezvoltare, si dupa. De ce s-ar obosi „organili” sa investigheze, cind ei sunt ocupati cu selectia prioritatii dosarelor, care, intre noi fie vorba, sunt de obste din tabara ati-basista? Pai nu sunt basistii cei mai inversunati promotori ai reformei in Justitie? Astia sunt ingeri prin definitie deci…

    Mai trist e ca nu am avut verticalitate sa scapam de ei cind au existat suficiente motive, si ca iar am plecat grumazul la ce ne dicteaza stapinii nostri noi de la Washington si Bruxelles. Daca vrem sa ne ridicam din pozitia de patru labe, ar trebui sa incepem prin a spune deschis cine si de ce l-au sustinut pe Basescu cind trebuia suspendat! Cu nume si prenume. Sa judece poporul de care si-a batut joc si continua sa isi bata joc urmasii si protejatii lui, incepind cu Udrea si terminind cu lachei gen Voinescu:

    http://www.evz.ro/cit-de-inculti-sint-romanii.html

  21. @ omeiad din Aleppo

    ctp-ul este bolnav rau cu caputzul … mai bolnav si mai pervers decat baselu’ . Omul se crede un fel de guru in tenis , in politica , in filme artistice , in transport in comun si in lumea musulmana !!! Daca omul citeste ziare , se plimba cu tramvaiul , se uita la filme si din când in când mai joaca tenis , probabil se crede vreun guru …

    Eu chiar i-as sugera sa vizioneze cu atentie un film de referinta despre bolnavi psihici …

    http://www.topvideohd.com/2013/01/silver-linings-playbook-2012-film-online-subtitrat.html

  22. News Flash pentru Cotroceni: Putin si Presedintele Chinei au inaugurat prima parte a gazoductului care va livra 4 trilioane de metri cubi de gaz catre China in urmatorii 30 ani. In plus, Rusia va deveni prima piata din Europa pentru producatorii de masini. Cit de mult credeti ca tremura Rusia la amenintarile foarte …rezonabile ale UE? Ati remarcat vreo tristete la Rusia pe fondul depresiei pe care UE vrea sa i-o dea? Nu, rusii vor sa aibe un buffer intre NATO si ei, iar Ucraina trebuie organizata statal in asa fel incit sa ofere acel spatiu. Pina la urma, solutia de federalizare pare singura capabila sa ofere solutia, si in final, s-ar putea dovedi o solutie buna pentru asigurarea pacii in Europa. Nu sunt chiar naivi cei de la NATO sa nu inteleaga ca nu pot oferi Ucrainei statut de membru deplin.

    In final, totul se reduce la bani, la investitii, la dezvoltare, la progres, pentru ca altfel, chiar UE se va afunda in saracie, iar tarile membre, cele bogate cor ramine aliate, pe cind cele sarace vor migra spre alte centre de putere, fie luate fie cu japca, fie se dau prinse.

    Revenind la economie, singura cale de dezvoltare rapida sunt investitiile si absorbtia de fonduri UE. Cum noi nu prea avem capitalisti, avem nevoie de capital din exterior. Stim deja ca banii nu numai ca nu au miros, dar nu au nici pasaport, nici etnie si nici carnet de partid. Cine are bani de investit azi? Rusia, China si in mai mica masura UE. Cu Rusia ne-a asigurat Basescu ca nu ne va fi prietena in viitor. Poate doar un nou Presedinte sa aibe ceva mai multa minte. Dar e bine ca Ponta merge in China si sper sa aibe succes sa aduca investitii in Romania. China nu e FMI sa impuna Romaniei si o agenda de guvernare, ei avind multa experienta in sensul asta. Pe de alta parte, si chinezii au interesul de a controla zona lor de investitii, sa se asigure ca banii lor sunt in siguranta pe viitor. E normal sa se fie asa. Asa ca odata cu banii, vom asista la un alt tip de activitati ale altor servicii decit cele americane.

  23. @Doru Coarna. „The Dragunov is a semi-automatic gas-operated rifle with a short-stroke gas-piston system.”
    Asa este, nu pare simplu de lovit o tinta la limita maxima a distantei de tragere precisa. Totusi, la ambele arme, care utilizeaza aceeasi munitie si au aceeasi lungime a tevii si, probabil, acelasi numar de ghinturi, glontele nu cade prea mult pe 800m, adica pe mai putin de o treime din distanta maxima (absoluta) de tragere.
    Dragunov s-a ocupat in special de armele sportive si atunci a derivat AK-ul intr-o arma de complexitate mai mare, mai scumpa, cu precizie ridicata, in care metoda de utilizare a gazelor este alta. Romanii au preferat mentinerea solutiei „long stroke” dar au facut si ei imbunatatiri si anume au introdus un arc in patul armei. Rezultatul nu e unul rau. Atentie, la Wiki avem in curajos care a indicat pentru PSL o distanta de tragere chiar de 1000m.
    Asa e, AK-ul nu este o arma cu care sa tragi dincolo de 400m. Totusi, caracteristicile stagiului militar nu au permis explorarea posibilitatilor armei dincolo de aceasta distanta si anume pana la 1500m.

  24. @Adrian B.Este ticalos, ca jurnalist este bine informat cu ceea ce este in tenisul de azi. Insa o spune de o maniera ticaloasa. Asa este, Simona Halep nu este o jucatoare care sa fie (altfel decat ocazional), numarul 1 mondial, insa este o jucatoare de top 10, poate top 8 si care cu siguranta trebuie sa faca eforturi pentru a se mentine in top 5. Observati ca ea a ajuns in top 5 si chiar pe locul 2 fara sa castige nici unul dintre turneele zise de grand slem, ceea ce inseamna ca Virginia Ruzici a manageriat-o exceptional.
    E ca si cum ai constata ca un jurnalist roman, CTP de exemplu, nu va lua premiul Pulitzer si ai face constatarea scuipand intre ochi jurnalistul respectiv. Insa, atentie, mai trece pe aici un jurnalist care nu va lua premiul Pulitzer si anume Banciu.

  25. @Vsile,
    septembrie 1, 2014 la 7:55 am
    Dacă tot faci muncă voluntară, adică eu nu te consider printre cei stipendiați să posteze pe acest blog, atunci caută să afli cam ce a însemnat „statul paternalist” în Germania, sau cum cât de inculți sunt suedezii care din tot veacul XX au avut vreo 70 de ani partid de stânga la putere.

    @Marian Nicolae
    septembrie 1, 2014 la 10:53 am
    Nu am intenționat să ironizez. „Întâlnirea”, despre care afirmați c-a avut loc în copilărie, ar fi trebuit să facă vâlvă (precum cea a ciobanului oltean din perioada interbelică), chiar dacă s-a petrecut pe vremea comunismului.
    Cam toți oamenii pot povesti că au simțit ajutorul divin, că în momente de cumpănă mulți au fost salvați de o minune. Sunt medici care chiar recomandă sacroterapia, recunoscând importanța rugăciunii.
    Personal, care de mititel am fost „dat de pământ”, adunând cam multe izbituri în viață, afirm că numai cu ajutorul divin am reușit să mă pun pe picioare.
    Adică cei aleși sunt extrem de puțini, în rest (acum chiar glumesc!) este ca în bancul:
    Un tip merge pe stradă, citind ziarul și, deodată, aude o voce: STAI! Se oprește și vede că s-a oprit chiar pe marginea unei guri de canal, făra capac. Se uită în jur – nimeni. Împăturește ziarul și pleacă mai departe, dar nu face mulți pași când aude iar vocea: STAI! Se oprește și prin fața sa cade un ghiveci cu flori. Se uită în jur – nimeni. Gândind că ar fi mai bine să schimbe traseul, dă să traverseze strada, dar iar aude vocea: STAI! Se oprește și vede că, aproape ștergând bordura, trece, în mare viteză, un automobil. Se uită în jur – nimeni. Exasperat zice:
    – Cine mă tot atenționează?
    – Sunt, eu, Îngerul tău păzitor!
    – Îngerul meu păzitor?! Dar când m-am însurat unde Dumnezeului ai umblat?

Lasă un răspuns