„Bateria Albastra”

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Ziua de 23 August a devenit o zi confuza pentru istoria noastra. Poate pentru ca ea a fost confiscata ca un punct de plecare pentru etapa comunista a Romaniei, pentru ca a servit ca moment de legitimare pentru schimarile de dupa razboi – schimbari politice, ideologice, sociale, economice si chiar constitutionale. Ziua de 23 August si evenimentele ce au urmat au avut insa o importanta speciala pentru derularea razboiului, pentru evitarea transformarii Romaniei in teatru de lupta. Un rol important l-a avut Regele Mihai care a stiut sa treaca peste ezitarile Maresalului Antonescu si sa gaseasca, impreuna cu partidele politice, momentul potrivit pentru a iesi din alianta cu Germania nazista. Chiar daca negocierile diplomatice din acea perioada – la Cairo, la Stockholm si la Madrid – nu erau concludente nici sub aspectul „garantiilor”, nici sub aspectul deschiderii celui de-al doilea front in Balcani.

Care era situatia in tara, la acel moment? Cum s-au raportat romanii la Proclamatia catre tara a Regelui Mihai? Tatal meu, Marin Nastase, veteran de razboi, cel care a comandat „:Bateria Albastra”, formata din muncitori VOLUNTARI de la Uzinele Rogifer Tohani, imi povestea adesea felul in care el a organizat o unitate de artilerie cu tunurile din poligonul de incercari de munitie al Uzinei si, incepand din 25 august 1944 pana la sosirea Corpului de munte din zona, aparand, in acest fel, Brasovul impotriva trupelor germane ce se retrageau din Rusia. Unul dintre muncitori era surdo-mut dar a insistat sa fie tragator la unul din tunuri. El declansa focul doar privind la ceilalti tunari. Au fost momente extraordinare de patriotism – imi povestea tatal meu atunci cand l-am insotit pe la inceputul anilor ’70, la Tohan, Prejmer, Zarnesti pentru a revedea acele locuri.

Nu cred ca au fost multe episoade de acest gen in acele zile. Ma refer la actiuni spontane, de voluntari, nu la cele militare. Atunci tatal meu – fost sef de promotie la Liceul militar de la Manastirea Dealu, in varsta de 27 de ani – a fost decorat cu ordinul Steaua Romaniei iar „Bateria Albastra” a fost citata prin ordin de zi pe armata.

Au trecut 70 de ani de atunci. Incet, incet, praful se asterne pe amintiri. Fotografiile, obiectele militare care i-au apartinut, unul din tunurile folosite in acele zile au fost scoase de la Muzeul Militar, filmele documentare marturii zac in arhivele armatei si ale televiziunii publice iar amintirea acelor fapte va fi evocata, la sfarsitul acestei saptamani, doar de urmasii celor de atunci, in fata monumentului ridicat la Zarnesti.

33 de gânduri despre “„Bateria Albastra”

  1. De partea cealalta ar trebui stresat faptul ca daca Basescu & Ponta , „insieme & togather”nu au sarbatorit evenimentul ,comunismul care a confiscat acest eveniment ia asasinat fizic sau moral pe aproape toti faptuitorii maretului act.
    Tatal dumneavoastra a avut alt drum , alta soarta dar tot politicul din acea vreme impreuna cu unul din artizanii comunisti ai acestui act au murit prin puscarii sau exil, exceptiile fiind atat de rare , le cunoastem!

  2. Primaria Orasului Zarnesti are placerea sa va invite sa participam impreuna la ceremonialul de 70 de ani de la luptele muncitorilor uzinei ,, ROGIFER” , pentru alungarea fascistilor , apararea uzinei si a patriei noastre in august 1944.
    Intalnirea va avea loc la sediul Uzinei Mecanice Tohan , vineri 29.08.2014, ora 10.
    Cu consideratie
    Primar Dorel Birladeanu

  3. De ce am eu impresia că spiritul „noului PNL“ – acela condus de către saxonul Klaus Johannis- se potriveşte mai bine „naţional-liberalului“ Petre Roman ?

  4. De ce am eu impresia că spiritul „noului PNL“ – acela condus de către saxonul Klaus Johannis- se potriveşte mai bine „naţional-liberalului“ Petre Roman ?

  5. Cereti Muzeului obiectele personale care au apartinut tatalui dvs.Transportati pe cheltuiala dvs (cateva sute de lei) tunul de la Muzeul militar la monumentul de la Zarnesti si amplasati-l acolo. De studiat cu organele locale posibilitatea organizarii unui festival anual (international) al artileriei ( sau unui festival cultural militar), eventual purtand numele tatalui dvs.
    Youtube sugestiv: artilerie in festivalul cultural militar Montreal si competitie fanfare de artilerie in Lommel, Belgia.
    http://youtu.be/mWVW4XZ6DWc
    http://youtu.be/c0rJhh8Supw

  6. Asta se intampla pe vremea nemtilor, dar intre timp vremurile s-au schimbat si inamicul lor de atunci le este din nou partener. Cel mai intins stat din lume, cu o suprafata dubla fata de urmatoarele state din clasament, a dorit sa se reintregeasca, cerand sprijinul Germaniei, pe care a tinut-o divizata timp de patru decenii si careia-i ocupa si acum o provincie, sau atat cat a mai ramas din ea(enclava de la marea cea balta). Desi are simpatii pe …dreapta(cum privim la harta), cred ca dl. Mar-Ion, nume predestinat si cunoscator de arte martiale, este singurul care ar putea sa-i invinga pe rusi, invingandu-l in lupta dreapta, putin cat e putin, chiar pe seful lor…

  7. Pentru ce s-au luptat parintii si bunicii nostri? Pentru independenta, pentru unitatea si suveranitatea Romaniei. Ce ar vedea ei azi? Cum suveranitatea si unitatea dobindite prin jerfe si singe sunt erodate de actiuni separatiste, sprijinite din exterior, de inamicii Romaniei.

    Eu cred ca e nevoie de putina concentrare la cei care conduc sau vor conduce tara. Modul in care Basescu si tzulusii lui au ales sa isi ararate ura fata de Rusia se va rasfringe negativ in viitor asupra Romaniei. Sa tradezi viitorul Romaniei prin pozitionarea ca inamic al unui vecin puternic e inescuzabil, mai ales cind alti vecini de ai tai nu o fac. Vezi Bulgaria, Grecia, Ungaria.

    Ungurii lui Orban trag tare sa linga gazele Kremlinului si sa devina dependenti energetic de Rusia prin achizitie de reactoare si tehnica nucleara ruseasca. Unul din scopurile acestei politici cu bataie lunga este ca Ungaria sa fie de pe acum pion preferat al rusilor in UE. Germania a dat toate semnalele in exterior ca nu vrea sa supere Rusia si nu va fi ostila Rusiei, chiar si cind Rusia agreseaza militar alte natiuni europene. Un adevarat pact „soft” de genul Molotov-Ribentrop. Rusia, la rindul ei, vine cu o propunere de cooperare al UE cu spatiul economic rusesc. Daca Rusia reuseste sa atenueze conflictul cu Ucraina si sa il rezolve in viitor, prin apropierea de UE ar avea toate sansele sa devina un factor de decizie, nu doar de influenta in afacerile UE.

    In interior, toate fortzele politice unguresti se pregatest sa destabilizeze Romania pe mai departe, si sa isi intareasca structurile secesioniste ca sa poata sa actioneze la momentul oportun. Asteapta nerabdatori rezultatul Referendumului Scotian pentru independenta. Deocamdata, interesul lor a fost un pic lovit cu declaratia lui Merkel ca nu vrea separarea Cataloniei de Spania. Dar, lucurile se schimba intotdeauna si nu se stie…Acum vor sa aibe Presedinte, apoi Prim Ministru, politie, armata etc…Daca romanii nu sunt pampalai, atunci vor aplica si ei pro-activ principii politice vechi, dar care inca ramin valide.

    Politica de integrare cu Republica Moldova este buna. Romanii de peste tot, inclusiv din Ucraina si Serbia si Bulgaria trebuie sa ramina cit se poate de uniti. Conducerea tarii ar trebui sa dea semnale practice clare, ca si oficialii maghiari, sa mearga in Bucovina si alte zone locuite de romani din alte tari ca sa ceara raspicat respectarea drepturilor romanilor, si sa ii antreneze intr-un proiect de unitate (in diversitate).

  8. Hai ca poate postarea asta o sa treaca :

    noul ministru(a)udmr al culturii va si noul (a) presedinte (a) al tinutului secoiesc , seful suprem peste cei trei presedinti ai consiliilor judetene Covasna , Harghita si Mures .
    Ţinutul secoiesc va avea un buget propriu şi o colaborare mai puţin strânsă cu guvernul de la Bucureşti, având în vedere că se vor autogestiona .
    Asa sa traiti voi pana maine , cand se va face a doua curvasarie de coabitare a lu’ Ponta , care se va bate ca un leu ( si cinspe bani ) sa salveze Tara !

  9. @doru coarna
    Chiar nu mai exista romani pentru care interesele Tarii sau fie mai mari decat interesele personale? Si daca exista, unde sunt ?

  10. In tinerete am citit cartea <> pe nerasuflate. Cinste tatalui D-stra.
    Rusine celor care dispus scoterea din muzeu al obiectelor care aminteau de Omul si bravii lui subordonati! Poate ar fi bine sa-i face-ti cunoscuti pe acei imbecili, care n-au nimic sfant in ei.

  11. http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/94-de-soldati-ucraineni-s-ar-fi-predat-insurgentilor-347657 “94 de soldați ucraineni s-ar fi predat insurgenților” Probabil că erau etnici români din Bucovina de Nord şi Basarabia de Sud, care au fost recrutaţi forţat de autorităţile de de la Kiev ca să lupte în zona pro-rusă din Estul Ukrainei. Însă ruşii îi numesc în general pe români – “faşistî”. Un detaliu din relatarea de presă confirmă supoziţia mea. Etnicii români care s-au predat “au fost aduşi în Piaţa Lenin din Doneţk, unde oamenii adunaţi i-au huiduit şi au scandat fasciştii.” Bine că nu i-au împuşcat.

  12. Blogi,

    Pai Klaus Johanis este de fapt un fanariot!
    Este o mare deosebire intre Carol I care a invatat limba dupa incoronare
    si acest prapadit de J. Klaus cu 6(sase)case ,betiv,descreierat , pedofil, macelar de organe de minori, curvar cu sapte copii de la 12 neveste in plus ,cum dracu,si fost profesor de fizica si matematica de loc ortodox precum premierul Ponta!
    Acum „pe bune” care liberal il iubeste cu adevarat pe Klaus , a fost unul dar a fost asasinat chiar de neamtz , restul se folosesc reciproc pentru un salam o prajitura un tort un/o ceva, cind nu vor mai avea nevoie de el ,ii vor prescrie domiciliu fortzat la Sibiu!

  13. Domnule profesor , domnule premier , cu o oarecare întârziere din cauză că m-am aflat pentru câteva zile –incredibil , dar adevărat ! –într-un loc unde nu aveam acces la Internet , vă transmit bucuria mea că vă aflaţi , în sfârşit , ACASĂ !
    Am văzut ca primiţi sfaturi de la numeroşii dumneavoastră prieteni , poveţe pe care le-aş împărţi în două categorii distincte: o parte vă invită să intraţi rapid în polifonia dizarmonică a luptelor politice , o altă parte vă îndeamnă la prudenţă şi autocenzură pe perioada de interdicţii de tot felul anexate eliberării condiţionate .
    Eu cred că , dacă ar fi fost un coşmar de câteva luni , din care v-aţi fi trezit într-o bună dimineaţă , aţi fi putut să uitaţi ; numai că nu a fost un coşmar , adică o combinaţie bizară a minţii , un accident al imaginţiei şi hazardului , pentru care nu este nimeni vinovat . Nu , în cazul dumneavoastră şi nu numai , există responsabili cu nume , prenume şi funcţii ; există instituţii care au conspirat pentru desăvârşirea abuzului . Cazul Năstase a fost tratat în logica “ ERATEI ” , cu hărţuirea legii până la limita violului , cu interpretări rău-intenţionate , cu întâlniri oculte şi cu decizii ticăloase .
    De aceea , nu pentru răzbunare , ci pentru legitimul echilibru , vinovaţii trebuie să plătească , iar ca să plătească , dumneavoastră mai aveţi , sunt sigură , multe lucruri de spus … .
    Nu sţiu dacă acea conferinţă de presă , promisă de Adrian Năstase de “dincolo de zid ”, s-a produs deja , în primele minute de la eliberare.
    Aş bănui că nu .
    Aş aştepta în continuare să se producă , fără precipitare şi fără o încadrare anume în timp …

  14. Astăzi se face apologia regelui Mihai, dar nu vrea nimeni să vorbească la ordinul cui regele a ordonat să fie arestat Ion Antonescu. Nu vrea nimeni să vorbească că România a plătit scump ieșirea din război la 23 august și că regele, ( pe atunci un copil ingrat) a servit unor interese, altele decât cele naționale, care s-au și întors împotriva sa. Dacă Ion Antonescu ar fi ascultat de nașul de cununie al părinților mei, de generalul Vintilă Davidescu și ar fi mers însoțit la palat de două plutoane de militari, lovitura de palat de la 23 august nu s-ar fi dat, iar România ar fi avut o altă soartă, deoarece Ion Antonescu ar fi negociat altfel ieșirea din război.

    https://www.facebook.com/video.php?v=930899156925291&set=vb.100000156463023&type=2&theater

    La minutul 0:46 regele afirmă: … că dacă nu aducem în sânul conspirației noastre pe comuniști…” care conspirație d-lor? I. Antonescu servea România la fel ca și regele, iar suveranul conspira împotriva partenerului cu care conducea țara. Atitudine demnă de un rege! Nu putem vorbi ipotetic despre ce s-ar fi întâmplat dacă războiul se oprea pe linia Carpaților, dar sigur istoria era alta. Ruși nu ar mai trecut ca prin brânză prin Europa, iar forța lor de negociere a păcii nu ar fi fost aceeași.

  15. Mare lucru , evoluţia , dom’le, mare lucru … păi , în 2004 era cât pe ce să se aleagă preşedinte Adrian Năstase –patru case , care de fapt , aflăm astăzi tot de la ăia care-i numărau casele- şi nu numai casele – pe atunci , că nu avea decât două . Iată că , au trecut anii şi datorită evoluţiei , în 2014 candidează la aceeaşi înaltă funcţie în stat , Klaus , cu ŞASE CASE în declaraţia de avere !
    În 2004 tot presa asta de treabă i-a băgat în CV lui Adrian Năstase , fără nici o umbră de dovadă , vânzarea de copii la export … confuz , dom’le , amatorism şi-atât … Astăzi , mulţumită evoluţiei , candidează la prezidenţiale un domn care afirmă cu seninătate că a participat EL ÎNSUŞI , ca şofer , ce mare lucru ! la un modest trafic de copilaşi . Doamna cu care s-a făcut tranzacţia zice că domnu’ sofer Klaus , ca să fie mai convingător , i-a zis că şi el , dimpreună cu doamna translator Carmen , îşi vor da fetiţa de cinci anişori în adopţie internaţională şi ce mişto va fi !
    Cu nişte ani în urmă un domn ministru ne povestea cum si-a incropit el un cămin de numai 1 300 mp arie desfăşurată , cu casa-poartă cu tot , exclusiv din bănuţii adunaţi la saltea pentru că n-a fumat , n-a băut şi a vândut varză în pieţele patriei , pe când era june şi putea căra sacii plini fără să icnească ; rudimentar , ce să zic… Astăzi , prin binefacerile evoluţiei , aflăm că , dacă nu investeşti în educaţia copilului ( fetiţă) , din simplul motiv că l-ai dat dat în adopţie internaţională pe când avea cinci ani , sau cel puţin aşa susţii când vrei să-i convingi şi pe alţii să facă la fel , poţi investi foarte profitabil în imobiliare şi poţi obţine mai multe dormitoare decât cele trei ale domnului ministru lipsit de vicii . Plus nişte amplasamente mai bune în capitala europeană Sibiu decât liniştitoarea vecinătate cu cimitirul , cum i s-a întâmplat lui Videanu …diletant , vai de capul lui , în materie de case !
    Are stofă de preşedinte , zic , numitul Klaus Werner …
    Una peste alta , pe mine domnul ăsta mă cutremură cu candoarea … cu ochii lui albaştri şi cu zâmbetul lui larg , spune cu precizia şi sacadarea unui robot telefonic nişte gogomănii cât Everestul fără să-l străbată vreun fior ; iar singura lui uimire reală pare să fie că nu-l crede lumea asta aşa de rea şi de absurdă …

  16. Nu e rau daca Romania invata din experienta in justitie a altor state cu care colaboreaza. Dar nu poti sa nu te intrebi ce au discutat exact Presedintele si Vice-Presedintele CSM cu Insarcinatul cu Afaceri ad-interim al SUA la Bucuresti. Declaratia pentru media e extrem de saraca in amanunte, insa se face o referire la independenta justitiei in anul electoral 2014, ceea ce poate fi interpretat in orice fel, din pacate. Unde este transparenta in comunicarea publica? O sa ni se spuna: „fiti multumiti ca s-a dat o declaratie”. Nu e suficient, din moment ce SUA, pe canale diplomatice, influenteaza justitia din Romania. E de fapt foarte suspect, atunci cind o misiune diplomatica are asemenea interventii in domenii in care nu e mandatata prin tratate internationale.

    Sefii CSM puteau sa se intilneasca direct cu reprezentati ai Justitiei din SUA pentru a invata de la ei, nu prin contacte cu diplomati americani.

    De fapt, remarc o totala slabiciune in relatia Romaniei cu SUA. In primul rind Ambasada SUA la Bucuresti inca nu are un ambasador. In al doilea rind, pe la Ambasada SUA se perinda tot felul de oameni politici cu responsabilitati in stat. Oare serviciile noastre secrete stiu ce declaratii fac acolo acesti oameni?

    Pe linie de partide, atit dreapta cit si stinga au relatii fantomatice cu Partidul Republican si Partidul Democrat. Nu exista nimic solid, doar vizite si declaratii conjuncturale.

    Ca sa nu mai vorbim cit de slaba e relatia economica intre SUA si Romania. Chiar ma gindeam la un moment dat: cei de la Chrysler-FIAT de ce nu investesc la Mioveni sa fabrice ARO-Jeep si sa exporte in UE, si la Est?

    http://www.mediafax.ro/social/independenta-justitiei-in-anul-electoral-2014-discutata-de-sefii-csm-cu-oficiali-ai-ambasadei-sua-13154040

  17. Ponta ar trebui sa trimita un echipaj SMURD (sau de la Acces Direct !) la Palatul Cotroceni sa-l ia pe dementul ala de Basescu … Ipochimenul are deja spume la gura si ochii iesiti din orbite ! Si miroase a alcool prin televizor …

    Ar trebui luat tot SIMBOLISTIC cu camasa de forta , aruncat intr-un cearşaf si dus prin multime , in uralele bucurestenilor … 🙂

  18. Criticul literar Dan Culcer îmi trimite +Un document din Arhivele naționale centrale, Fondul DIRECŢIA GENERALĂ A PRESEI ŞI TIPĂRITURILOR SECRET DE PE LÎNGĂ CONSILIUL DE MINIŞTRI Ex.nr.3 Nr.142/27.XI.96 203 B.D.S. 1982/27.XI.965 / NOTA : ”ION”-Liviu Rebreanu Editura pentru Literatură / La aparatul ştiinţific care însoţeşte romanul editura a introdus şi un fragment dintr-o conferinţă a lui Liviu Rebreanu, pe marginea genezei romanului „Ion”. Vorbind despre unele intenţii literare de viitor,scriitorul spune : ”Tot în acelaşi timp am dat şi peste cărţulii despre stările din Basarabia şi mai ales despre colonizările pe care le făceau ruşii,destul de metodic,în provincia românească de peste Prut.Lecturile acestea au deschis pentru romanul meu în embrion orizonturi mai largi….Problema pămîntului mi-a apărut atunci ca însăşi problema vieţii româneşti,a existenţei poporului românesc….”(pag.307-308). ”….pentru Basarabia, deposedarea românilor de pămînt prin colonizarea aici de neamuri străine şi mutarea românilor băştinaşi în alte părţi ale marelui imperiu rusesc.” (pag.308-309). Vorbind de personajele romanului ”Ion” romancierul spune : ”Pe soţul Laurei l-am făcut odrasla unui preot bătrîn cu o familie mare, împrăştiată în toate provinciile romîneşti. Bătrînul cuscru a lui Herdelea are un fecior şi o fată stabiliţi în Vechiul Regat, alt fecior la Cernăuţi, altă fată măritată în Basarabia. Astfel,cînd va veni rîndul pentru romanul problemei pămîntului în Vechiul Regat, cititorii vor găsi cîţiva oameni pe care i-au întîlnit în ”Ion”; aşişderea şi pentru romanul care urmează să se desfăşoare în Basarabia.”(pag.310). Dînd explicaţii topografice pentru satul Jidoviţa scriitorul spune : ”Comisia oficială, care după Unire, a revizuit şi verificat numele tuturor localităţilor din Romînia Mare, a adoptat în loc de Tradam numele Jidoviţa pe care i l-am dat eu în roman şi care exprimă într-un fel şi o realitate, Jidoviţa fiind un sat pur jidovesc în regiunea noastră pur românească, de altfel unicul sat jidovesc din Ardeal, afară, binenţeles, de Maramureş.”(pag.313). Romanul se află la ”Bun de tipar”. 26.XI.1965 Scris în 4 exemplare Redactat :Molho Fl. Dact. :Grumberg R. Ex.1,2,3,-BDS Ex.4-U.83 rd/177 Nu am aici, în Franța, ediția la care se referă documentul, ca să pot verifica dacă citatele de mai sus au fost eliminate până la urmă de cenzură. Poate mă citește cineva și mă ajută cu verificarea în exemplarul propriu.+

  19. „Si primii crestini stiau foarte bine ca lumea e condusa de demoni si ca cine intra in politica, adica cel ce ajunge sa foloseasca puterea si violenta ca mijloace , a semnat un pact cu diavolul, astfel incat nu mai e sigur daca in activitatea sa binele genereaza doar bine, iar raul doar rau, caci adesea se intampla exact invers.Cine nu stie acest lucru este, din punct de vedere politic, un copil.”

    Max Weber (Politik als Beruf, 1919)

  20. Sa nu te citesc, Sibilla ?
    Cum asa, din moment ce mi te adresezi ? (Z)
    Cum as putea eu, un votant potential al domnului Ponta, sa nu citesc ce spun ,,soldateii” rebeli din partid ? Notez si-i comunic sa ia aminte. (Z)
    Nicio alintatura, oricat de neserioasa ar fi, nu trebuie sa ramana fara un raspuns din partea conducerii partidului. PSD are destui inamici in afara si trebuie sa invete sa se apere, in primul rand, de prieteni.
    Probabil, ca dupa alegeri, n-ar strica putintica, virgula, curatenie de toamna-primavara, in partid. In afara, sunt oameni care si-ar dori sa vina la PSD, dar nu le permite (inca) legea, iar cei din interior nu mai pot de bine, profitand de discriminarea pozitiva.
    Repet: suntem in razboi. Sa dea Dumnezeu sa nu intram si intr-unul real, datorita inconstientei si diletantismului alesilor ocupati sa-si consume energia in dispute absolut sterile, dar asta e o alta chestiune, pe care o voi discuta cu alti colegi.
    ps
    Am discutat cu tot felul de oameni care sunt membri PSD….unii, cand aud ,,argumentul” adversarilor ca ,,PSD este singurul partid cu un (fost)premier la puscarie”, baga capul in nisip si le piere piuitul.
    Altii, din pacate (mai) putini, spun: ,,pentru noi, Adrian Nastase este un simbol. Intotdeauna, inamicii, au inceput, dupa cucerire, cu demolarea simbolurilor partii invinse.”
    Vreti sa va traduc in franceza, ca sa pricepeti ce spun ?
    Daca ati fi Aya (a carei disparitie de pe blog o regret nespus), zau ca as face-o.

  21. @ digitul mic
    +A digit is a type of symbol (a numeral symbol, such as „2” or „5”) used in combinations (such as „25”) to represent numbers (such as the number 25) in positional numeral systems. The name „digit” comes from the fact that the 10 digits (ancient Latin digiti meaning fingers) of the hands correspond to the 10 symbols of the common base 10 number system, i.e. the decimal (ancient Latin adjective dec. meaning ten) digits. In a given number system, if the base is an integer, the number of digits required is always equal to the absolute value of the base. For example, the decimal system (base 10) has ten digits (0 through to 9), whereas binary (base 2) has two digits (0 and 1).+ Dar eu vorbeam despre zonele de folosinţă pentru adjectivele DIGITAL şi NUMERIC.

  22. Minciunile

    Dar, hai, să ne spunem minciuni importante,
    Dar, hai, să ne spunem minciuni şi mai mici,
    Aşa cum amanţii le mint pe amante
    Şi ele îi mint pe pământ pe aici.

    Dar, hai, să ne spunem cu patos braşoave,
    Dar, hai, să vedem cine minte mai mult,
    Ascultă delirul consoanelor grave,
    Cum şi eu minciunile tale le-ascult.

    E foarte frumoasă, e foarte frumoasă
    Minciuna aceasta pe care mi-o spui,
    Aşa că, te rog, şi pe mine mă lasă
    Să palavrăgesc doar ce nu-i, doar ce nu-i.

    Concurs de minciuni la echipe şi solo
    Şi ies campioni mincinoşii cei mari,
    Dar, dragă Păcală, tu ce faci acolo?
    În campionate de ce nu apari?

    Se minte cum nu s-a minţit niciodată,
    E multă minciună la noi pe pământ,
    Sunt false recursuri şi nu-i judecată,
    Balanţa cea veche-a dreptăţii s-a frânt.

    Dar, hai, să minţim fără nici o ruşine,
    Dar, hai, să minţim în direct şi-n răspăr,
    Că poate prin rău vom ajunge la bine,
    Minciuna supremă va fi adevăr.
    ADRIAN PĂUNESCU

  23. Zev,

    Chiar ma surprindeti! Nu aveti motive sa regretati metaforic vorbind disparitiia distinsei doamne Aya. Metaforic vorbind si dumneavoastra sunteti o aya!

  24. Am fost prezent la aniversarea Bateriei Albastre, am fost incantat sa fiu prezent in acelasi timp si loc cu fostul Priministru Adrian Nastase, care-i fiul (fericita coincidenta) comandantului Bateriei Albastre. Evenimentul a fost deosebit, poate trebuia insistat mai mult pe rolul Regelui Mihai in derularea evenimentelor la vremea respectiva, asta de dragul adevarului istoric.

Lasă un răspuns