După 25 de ani

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National.

 

Prima mea vizită, ca ministru de externe, în 1990, a fost în Turcia. România nu era încă membră NATO, nu făcea parte din Uniunea Europeană și nici măcar din Grupul Vișegrad. Era într-o zonă tampon a Europei, la marginea „Occidentului” și nu era prea clar dacă, în noua organizare a Europei, după Malta, nu urma să fie „inclusă” în sfera de influență a URSS-ului lui Gorbaciov.

După 25 de ani, România a devenit membru al NATO, a aderat la UE și a experimentat cu „succes” Revoluția portocalie. În timpul ăsta, Turcia a trecut de la președintele Ozal la președintele Demirel, la președintele Sezer, apoi la președintele Gül. După o perioadă de criză, a ajuns la creșteri de 8% anual. A fost respinsă de Bruxelles dar și-a dezvoltat un model economic propriu, ambițios, bazat pe proiecte strategice. Rolul premierului Erdogan a fost esențial. A rezistat cântecelor de sirenă ale „primăverii arabe” și a dezvoltat o poziție regională pentru țara sa. De aceea, la alegerile din 10 august, Recep Tayyip Erdogan a fost ales președinte din primul tur de scrutin.

 „Noua Turcie” – proiectul lui Erdogan și al partidului său (Partidul Justiției și Dreptății) s-a confruntat la alegeri cu mișcarea condusă din SUA (Pennsylvania) de către imamul Fethullah Gülen care încercase în ultimii ani crearea unui „stat paralel” prin „infiltrarea în arterele sistemului” a unor procurori, judecători și polițiști – adepți ai mișcării – care să reacționeze din interior. Cu toate acestea, Erdogan a reușit să impună inclusiv principiile sale de politică externă („zero probleme cu vecinii”) – lansate în 2002 – dar și inițiativa transformării republicii Kermaliste în republică semi-prezidențială prin modificarea Constituției.

 În apropierea noastră se află, deci, Turcia, dezvoltând un model (pe care, deocamdată, nu îl comentez) dar și Ucraina care a încercat (de fapt, unde s-a încercat) să se relanseze – pe Euro-maidan – Revoluția portocalie, cu efectele cunoscute. Este clar că, în perioada următoare, „falia” dintre Occident și Rusia dar și Balcanii vor fi sub o puternică acțiune „seismică”.

 Sper, de aceea, ca, în aceste condiții, „statul de drept” român să-și redescopere preocuparea și pentru economie dar și pentru politică externă. Știu că temele savuroase pentru campania electorală de la noi sunt altele dar poate încercăm să facem un efort pentru a înțelege ce este important pentru viitorul țării noastre.

 

80 de gânduri despre “După 25 de ani

  1. Stimate domnule ministru,
    Este o zi fericita si importanta pentru mine sa va urmaresc acum la televizor liber, chiar daca conditionat. Am plans cand ati fost arestat. SUNTETI UN LIDER si asa o sa ramaneti. Va stimez extraordinar de mult. Valorati singur cat toata clasa politica la un loc. LIBERTATE FERICITA alaturi de cei mai importanti oameni din viata dvs., baietii si sotia. Restul………… tara, v-a condamnat – pentru asta imi este rusine ca sunt roman. Aurelia Datcu

  2. Din patania domnului Nastase se desprinde o concluzie extrem de importanta: un grup de oameni pot aresta, din punct de vedere fizic, un alt grup de oameni. Dar nu pot fi fi infrante cu usurinta demnitatea umana si libertatea de constiinta.
    Atitudinea demna permanenta a domnului Nastase reprezinta un caz de manual care ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa ne conduca catre elaborarea unei legislatii mai clare si mai restrictive care sa elimine posibilitatea de abuz.
    Altfel, daca pui in mana unui Basescu, sau a oricarui dictator, o arma, cu siguranta o va folosi, oricand, impotriva altui om perceput ca adversar politic.
    Nu am realizat pana recent, dar Basescu nu a castigat niciodata in confruntarea cu domnul Nastase. De aceea fostul premier a trebuit sa fie arestat. Dar chiar si din inchisoare, Adrian Nastase si-a dominat, tot timpul, adversarul.

  3. Buna ziua. Aveam multe sa va spun dupa ce am vazut miniconferinta de presa la iesirea din penitenciar. Ascultand si privind la cei doi copii ai dvs am renuntat si in acelasi timp am realizat ca va invidiez. Poate ati gresit in multe , nu stiu n am calificarea sa judec aceste lucruri, dar ca tata ati reusit si va felicit. Aveti doi copii destepti si cred ca si cu foarte mult bun simt intr o societate in care modestia si respectul sunt pe cale de disparitie. Va doresc sanatate si sa va bucurati alaturi de familie. Daca imi permiteti- imi pare rau ca nu sunt vecin cu dvs ca poate as fi invatat si eu mai multe despre meseria de parinte. Doar bine va doresc!

  4. Bine ati revenit printre noi, domnule profesor.
    Ma bucur ca ati ramas acelasi om deasemenea..

    Ceea ce ma roade este faptul ca un Roman care a impiedicat ruperea Transilvaniei de Romania, a fost obligat sa stea inchis pentru acest lucru, de parca ar fi comis o infractiune.

    Alt lucru care ma doare este faptul ca justitia Romaniei a decis ca acel Roman care a impiedicat ruperea de Transilvania TREBUIE inchis……

    Nu este de mirare ca Romanului respectiv s-ar putea sa-i fie lehamite de toata aceasta poveste.

    Totul intamplandu-se in fata unei mese amorfe de cetateni romani…….

    Ma bucur nespus ca ati iesit din acel loc pe care l-ati inobilat efectiv cu prezenta dumneavoastra…cu toate ca nu era necesara aceasta inobilare….

  5. Dragul si liberul meu vechi( barbos) prieten , bine ai venit sanatos acasa , la minunata ta familie !

    De bun venit , te intreb si eu , ca tot romanu’ ,
    daca castigi la CEDO procesul cu jigodiile bashiste , ti se vor anula restrictiile de 9 ani , spre boala neagra a dusmanilor ?

  6. Buna seara si bine ati revenit acasa ,alaturi de familie !!Va doresc sa fiti cu totii sanatosi !!
    Referitor la articol ,eu recunosc ca de vreo 4-5 ani din pacate nu vad vreo iesire din acest marasm pe care il traim cu totii .In Turcia de la un an la altul vezi imbunatatiri substantiale ,in schimb noi batem pasul pe loc ,ba chiar ne-am intors in urma cu ceva ani.Din pacate ,noi nu suntem Polonia …Romanii care inteleg ce este important pentru viitorul tarii noastre stau in banca lor pentru ca nu vor sa intre in aceasta mocirla .Pacat ca am ajuns ca bunul simt sa fie dominat de golanie .Imi doresc ca fiul meu de doar 14 ani ,pe care il cresc singura de la varsta de 3 saptamani,sa prinda vremuri mai bune,dominate de dreptate si adevar ,iar sistemul de valori sa revina la NORMAL.
    Sa aveti mereu grija de fiii Dumneavoastra si cand vreti sa intreprindeti ceva sa va ganditi intotdeauna intai la EI!!!

    Cu deosebit respect ,

    Alina

  7. Bine ați venit ! Sunt foarte fericit că sunteți liber și am o mare satisfacție că cei care emiteau până acum răutăți (că nu le pot numi critici) sunt foarte bulversați, incoerenți, iar mulți dintre ei nici nu mai îndrăznesc să spună ceva.
    PS. 🙂

  8. A doua eliberare dupa cateva luni in cadrul unor condamnari de mai multi ani .
    Doar aceste eliberari la cateva luni ( cu toate pretextele rizibile – reeducare , texte stiintifice – care le insotesc ) apasa asupra neseriozitatii si subiectivismului autorilor acestor sentinte .
    Erdogan duce Turcia intr-o traditie islamista rigorista care ii era straina . Aparitia lui la mitinguri insotit de sotie , cu o costumatie de Hamas , e de asteptat in tari arabe , nu in Turcia . Politica lui externa ? Se cearta cu Israelul pentru Palestina , sustine barbarii rebeli islamisti din Siria si Irak .
    Nu sunt sigur ca reusita economica a Turciei ii apartine .Turcia exporta capital si investitii si inaintea lui .
    Out off topic – am asteptat ieri degeaba la Telejurnalul TVR publice doua cuvinte despre inaugurarea pistei aeroportului de la Iasi , care va ajuta , chiar timid , la scoaterea din izolare a Moldovei , ignorata de proiectele de infrastructura ( altele decat pe hartie ” 2017 – 2020 ” – nu revin ) . Nimic !
    15 minute despre eliberarea lui Adrian Nastase – reportaj chiar gretos cu o june reporterita asteptandu-l in fata casei – , apoi o alta afacere judiciara ….
    Televiziunile romanesti par conduse de oameni incapabili sa-si faca meseria – informa , educa , distra – suntem inundati de stiri alarmiste , de imagini goale cu candidati care nu spun nimic , crime , accidente – nimic despre cum previi accidentul …, de mese rotunde despre Ucraina cu lobbysti de la Strasbourg care fac lobby acum pentru agresorul rus ( ” sa nu atatam ursul ” – ieri era ” sa nu-l atatam pe Hitler ” ) ….Cine are canale cehesti , ungare sau poloneze poate compara .
    Alt off out topic – ” Ruleta maghiara ” – interviu cu Marko Bela luat de alt scriitor maghiar – da sudori ! Citez ” am crescut intr-o atmosfera de nationalism maghiar fara echivoc ” ; ” se putea rezolva problema facand un schimb de populatie intre Adealul de Sud si de Nord in anii 1940 ” ( sympa , Marko – Maramuresul , Codrul , Chioarul , Bistrita Nasaud , valea Muresului Superior , Salajul etc , 90 % romani sa-si ia lumea in cap ? ) ” in Secuime antisemitismul este inlocuit de antiromanism ” , „se spune ca romanii erau aici inaintea noastra , ceea ce fireste nu e adevarat ” , intrebare : actiunile tale erau anti-comuniste sau anti-romanesti ? Raspuns ” amandoua ” , ” treceti Carpatii si veti vedea specificul balcanic – nici un gard nu are aceeasi inaltime , casele nu sunt liniate drept ” , ” romanii din Hateg si Nasaud , organizati si ei , veniti sute de ani mai tarziu ” etc etc etc . Si asta vine de la un om educat , poet , diplomat in franceza si romana , mult mai placut decat altii … Ce o fii in capul altora , daca o persoana moderata ca el gandeste asa …

  9. Arătați bine, v-ați păstrat umorul, păreți a avea un moral bun.
    Datorați mult familiei. Fără ea, n-ați fi putut trece acest hop.
    Aștept să vă văd pe toți patru zâmbitori și destinși, vindecați și încrezători.
    Total de acord cu plecarea dv. din România sau măcar colaborarea cu companii străine.
    Sănătate!

    Mi-a plăcut ironia dv. părintească la adresa lui CTP: critic de film, critic de tenis, critic de politică…
    Vorba poetului: Critici, voi ce, flori deșarte,/ Rod în lume n-ați adus…

  10. Pana la urma NATO la ce e bun?Dam foarte multi bani armatei,trebuie sa trimitem trupe ca suntem parteneri,avem pierderi de vieti insemnate si foarte multi raniti.NATO,UE apartin grupului bilderberg,guvernul mondial si criminal din umbra.Ai nostri politicieni nu sunt capabili sa absoarba fonduri europene pt. Romania.Privatizarea Petrom un mare esec,infiintarea PNA-ului o crima a societatii…s-a infiintat politia politica.

  11. Familia in societatea liberala…

    Calatorind prin lumea liberala trebuie sa recunosc ca am studiat cu interes relatiile existente…sau mai degraba inexistente din familia occidentala.

    Am incercat sa disec totul pentru a putea intelege mai bine ce se petrece cu familia occidentala, plecand de la feminismul exacerbat si pana la expulzarea din familie a copiilor care au trecut de varsta de 18 ani…..

    Fetele lor, sau mai bine zis femeile lor au ajuns in postura in care accepta un mascul in viata lor atata timp cat acest mascul le rezolva o anumita cerinta fiziologica.

    Practic de la acceptarea unui „boy friend” pentru o singura noapte, cu primisiunea ca poate acel barbat va fi primit in patul aceleiasi femei, poate…peste cateva zile, pana la inselarea unui barbat strain, de regula est-european, sa se casatoreasca numai pentru a aduce un ADN-u nou in societatea respectiva, dupa care acelasi barbat gasindu-se expulzat din familia sotiei dupa ce i-a oferit acesteia 2-3 copii.

    Lucrurile de mai sus au ajuns moneda curenta intr-o societate in care familia straluceste prin….absenta.

    Am intalnit atat romani cat si rusi si chiar polonezi care au patit ceea ce am descris mai sus,
    Barbati raniti profund in sufletul si-n simtamintele lor, deoarece in marea majoritate a cazurilor acesti barbati s-au indragostit cu adevarat de femeile occidentale cu care au relationat.

    Urmarea…multi dintre ei au clacat ajungand in strada, fara nici un fel de ajutor in afara organizatiilor care ajuta oamenii fara casa, asa zisii homeless…..

    Homeless…un cuvant greu care ascunde in fapt esecul societatii in care a luat nastere un asemenea cuvant…

    Am intalnit Iron workers,sau pe romaneste lacatusi mecanici, oameni care au ridicat societatea liberala, niste oameni cu adevarat de fier prin forta pe care o au inca, chiar trecuti de 50 de ani. Aceiasi oameni au fost aruncati la cos…la sensul propriu, deoarece au ajuns homeless-i nedoriti nici macar de catre propria lor familie…..

    Am intalnit tineri de 18 – 19 ani complet derutati si debusolati gasindu-se aruncati in strada de propria familie, deoarece de la 18 ani TREBUIE sa se descurce singuri….

    Nu asa se ridica o societate sanatoasa, deoarece bietii tineri au cazut direct din cuibul familial in plasa de siguranta a sistemului liberal, anume organizatiile crestine care ofera hrana si cazare in schimbul unor lucrari oferite tot spre folosul comunitatii care-i ajuta.

    Oare ce fel de oameni vor deveni acestia vazand „startul” de care „au beneficiat” in viata …de la bun inceput…?

    Izgonirea propriilor copii si feminismul exacerbat nu pot duce decat la colapsul societatii zis liberale…deoarece asa cum stim deja ACESTA ESTE SCOPUL nedeclarat al acestor spalari de creier organizate atat a persoanelor de sex feminin cat si a intregii familii ocidentale – DISTRUGEREA familiei traditionale si colapsul intregii societati zis liberale, pentru ca supravietuitorii sa se regaseasca intr-o societate de tip medieval, o societate din care vor lipsi cu desavarsire minimul necesar de asistenta medicala, asistenta sociala si cel mai important – Distrugerea sistemului de pensii….

    Iata la ce s-a ajuns in societatea occidentala de azi…..
    Acest lucru putea fi prevazut inca din anii 1970, pentru cineva care ar fi studiat directia, sau…trendul societatii occidentale…..puternic industrializate si puternic dezbinate…pentru folosul altora, in general al celor 1% din societatea liberala, exact aceia care ne sunt aratati pe yachturi bucurandu-se de viata…

  12. Bine ai venit acasa Adian Nastase! E o bucurie imensa pentru tine, dar si pentru noi care te respectam si apreciem.

  13. Va fi război între Rusia şi NATO?

    In calitate de membru al PSD si in calitate de roman, denunt intrarea Romaniei in razboi de partea NATO, daca, sau mai bine zis…cand acest lucru se va intampla.

    Romanii sa nu uite ca multumita Federatiei Ruse si Chinei avem inca o tara intreaga numita Romania.

    Pe langa incercarea de rupere a Transilvaniei de Tara Muma, s-a incercat reeditarea Declaratiei Balfour din 1917, o declaratie prin care romanii sa fie alungati de pe pamantul stramosesc iar Israelul sa se mute efectiv in locul Romaniei.

    Romani, nu uitati ca Federatia Rusa a impiedicat ca romanii sa aibe aceeasi soarta ca si Palestina si poporul palestinan.

    Intrarea Romaniei in razboi de partea NATO si a celor care ne-au jefut tara de 25 de ani incoace ar fi cea mai mare prostie istorica intamplata vreodata in istoria omenirii.

    Avem Caderea Troiei, sfarsita cu distrugerea acesteia si cu imprastierea poporului troian pana in Insulele Britanice.

    Avem Caderea economica a Romaniei, care nu s-a terminat la fel ca in cazul Troiei MULTUMITA Federatiei Ruse si Chinei.

    Romani, NU UITATI ACEST LUCRU !!!!
    Romani, NU UITATI cine este dusmanul vostru adevarat !!!!

    IN NICI UN CAZ FEDERATIA RUSA SAU CHINA…..
    Ganditi cu capul vostru si actionati asa cum va ndeamna inima!!!!

    Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu.
    Amin !
    ––––––––––––––––
    Va fi război între Rusia şi NATO?

    de Gaiane Hanova, Astăzi, 13:04
    http://romanian.ruvr.ru/2014_08_22/Va-fi-razboi-intre-Rusia-Si-NATO-9656/

    După cum a remarcat cineva pe Facebook, „despre război vorbesc, în prezent, chiar şi blondele în metrou”. Sentimentul de nelinişte nu te părăseşte nici când citeşti ştiri care din care mai îngrijorătoare.

    „În Cehia încep manevre militare ample la care participă 12 ţări membre ale NATO, de asemenea sunt sporite cheltuielile pentru apărare”.

    „La summit-ul NATO din Ţara Galilor se va analiza modernizarea alianţei”.

    „Ţările baltice şi Polonia insistă pe dislocarea permanentă la ei de trupe ale NATO”.

    Nu va duce această isterie la un conflict militar real în Europa? Şi ce putem înţelege prin „modernizarea NATO”, care se va examina la summit-ul din Ţara Galilor? La aceste întrebări încearcă să ne răspundă general-locotenentul Evgheni Bujinski, vicepreşedintele Centrului de Studii Politice din Rusia.

    Evgheni Bujinski: Nu pot să spun exact ce se are în vedere prin „modernizare”, este posibil să se presupună modificarea strategiei. Ei consideră că au trecut cu vederea creşterea bruscă a eficienţei trupelor ruseşti. Probabil se va decide creşterea contingentului trupelor de reacţie rapidă, consolidarea detaşamentelor cu destinaţie specială.

    Vocea Rusiei: Se poate examina în Ţara Galilor şi înfiinţarea unei brigăzi comune Ucraina – Polonia – Lituania?
    Evgheni Bujinski: Ucraina nu este membră a NATO, deci la summit nu se va vorbi despre niciun „mini-maxi”. Deşi o brigadă poate fi înfiinţată. Ce-i drept, experienţa a dovedit că astfel de brigăzi nu sunt eficiente, fie ele germano-franceze, polonezo-germano-franceze sau polonezo-lituaniano-ucrainene. Caracterul acestor proiecte este mai degrabă de rit politic, de aceea rămân doar pe hârtie.

    Vocea Rusiei: S-a anunţat că în preajma summit-ului NATO în Cehia vor începe manevre aeriene de amploare la care vor participa 12 ţări. Premierul ceh a anunţat creşterea cheltuielilor alocate apărării. În octombrie, SUA vor trimite în Polonia şi Lituania detaşamente de elită pentru manevre comune. Atunci când Rusia desfăşoară astfel de exerciţii, începe o adevărată isterie, cum că ea vrea să intimideze. Trebuie şi noi să devenim isterici?
    Evgheni Bujinski: Ţările NATO au redus nivelul şi intensitatea pregătirii de luptă şi observă că Rusia le dezvoltă. Şi au decis că nu trebuie să rămână în urmă, iar acest lucru este normal. Fireşte, putem să ne îngrijorăm din acest motiv, „să facem zgomot” în presă, deşi nu cred că în sens militar îşi are rostul o isterie.
    Vocea Rusiei: Dumneavoastră sunteţi calm, dar în Europa şi Rusia se discută doar despre pericolul unui mare război. Secretarul general al NATO ameninţă „să lovească dureros” Moscova pentru Doneţk şi Lugansk.

    Evgheni Bujinski: Pot spune sigur: între Rusia şi NATO nu va fi război, deoarece nimeni nu este pregătit pentru o distrugere reciprocă. Orice conflict al Rusiei cu alianţa din care fac parte SUA poate duce la folosirea armei nucleare. Declaraţiile lui Rasmussen sunt iresponsabile, dar el pleacă, deci n-are nimic de pierdut. Nu observ o îngrijorare reală în rândul politicienilor şi militarilor serioşi.
    În lume, NATO, Ucraina, summit, NATO-Rusia, razboi, Rusia, Politică

  14. Condamnarea dvs. a fost un rau pentru Romania. Tara noastra este cea care a pierdut. Daca, in acesti 10 ani, tara noastra era condusa de dvs., soarta noastra era cu totul alta. Prin smecherii si minciuna, a ajuns in fruntea statului roman un impostor, un om neinstruit, needucat, o strambatura de om care a fost rusinea Romaniei. S-a servit dr nulitatile care sunt in magistratura pentru a-si inlatura adversariipolitici. Sunt foarte multi oameni care stiu adevarul, care va pretuiesc si, pentru ei, nu merita sa intoarceti spatele tarii noastre. Sa fiti sigur ca adversarii dvs. se tem si, tocmai de aceea, au incercat sa va inlature! Va dorim sanatate multa si intelepciune! Cu stima si consideratie, Adrian si Gabriela

  15. Domnule Nastase, ma bucur ca ati revenit alaturi de familie si vreau sa va spun ca, sunt impresionata de demnitatea cu care ati traversat aceasta perioada crunta. Iar daca nu mai puteti activa intr-o functie publica timp de 9 ani, va rog sa ma credeti ca n-ati pierdut nimic, cel putin nu dumneavoastra.
    Sa aveti multa sanatate si bucurii alaturi de cei dragi!

  16. Un semnal pentru parlament si viitorul presedinte: Statul de drept nu se electoralizeaza. Orice deriva se sanctioneaza

    Inainte de a fi o stare de fapt, statul de drept este o stare de spirit, care se cere a fi in permanenta educata si consolidata de catre clasa politica, institutiile statului si societatea civila. Cand oricare dintre puterile statului se implica in politica sau in campania electorala a unui partid sau altul, este limpede ca oricat ar pretinde ca apara statul de drept nu este credibila, o face doar retoric, ii lipseste acea stare de spirit care ar fi impiedicat-o sa-si incalce echidistanta si sa se situeze deasupra legii.

    Implicarile sefului statului, Traian Basescu, in politica PDL si, acum, in cea a PMP sunt de notorietate, dar a deveni si agent electoral, sef de campanie al Elenei Udrea pentru alegerile prezidentiale, a o invita impreuna cu intregul staff la Cotroceni, spre a-i oferi public, pe tava, sustinerea candidaturii, a-i inchina o serie de ode electorale la B1 TV, este deja prea mult, este o sfidare a statului de drept, a prevederilor sale constitutionale.

    Actiunile de politizare si electoralizare de pe sfarsit de mandat ale lui Basescu ridica doua mari probleme de atitudine. In primul rand, ce facem, il lasam pe Basescu sa deformeze in continuare spiritul statului de drept, sa-si duca pana la capat bunul plac si bataia de joc, autoinhibandu-ne ca oricum nu ar mai fi timp pentru un referendum de demitere, ca peste trei luni va pleca din functie, ca n-ar merita sa declansam o criza politica si sa ni-i punem in cap pe “amicii” sai externi?

    In opinia mea, abordarea inactiva ar fi nerealista, neoficial criza politica exista din momentul in care Basescu si-a abandonat atributiile prezidentiale si a facut din palatul Cotroceni un sediu de campanie electorala. Nu ar fi nici productiva, incurajeaza situatii parazitare – timpul trece, leafa merge, chiar de deresponsabilizare – cine greseste, nu plateste. Cat priveste sustinatorii sai occidentali, nici ei nu o duc prea bine la capitolul criza, in plus s-au cam lamurit in privinta fostului protejat, nu ar risca sa-si risipeasca nicio letcaie din contul de credibilitate pentru un presedinte expirat. O reactie sanctionatorie s-ar impune.

    In al doilea rand, ce semnale dam candidatilor la presedintie si, mai ales, viitorului presedinte? Un precedent de incalcare a Constitutiei care ar ramane nesanctionat ar fi o invitatie la “consecventa” pentru urmatorul presedinte, cunoscut fiind ca precedentul creeaza regula. Sa ne gandim ca pentru un comportament americanesc, ca al Elenei Udrea sau pentru unul basist, cum pare a fi clonat cel al lui Victor Ponta, un stat cu doar doua puteri, din care ar lipsi cea parlamentara, ar fi ideal pentru continuarea derapajelor executivist-judiciariste, care au proliferat in ultimii zece ani. Si din acest punct de vedere ar fi necesara, deci, o atitudine activa.

    Daca suntem de acord ca un raspuns activ este o chestiune de atitudine si ca singurul subiect legitim si capabil de a o pune in opera este parlamentul, la intrebarea ce forma concreta ar trebui sa imbrace cel mai bun raspuns l-a dat seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu: suspendarea. Sanctiunea suspendarii presedintelui nu ar reactualiza suspiciunile si acuzatiile dreptei din vara anului 2012, nici ale Europei, nu vor avea suport, va fi o sanctiune simbolica, in apararea statului de drept, care nu va fi urmata de demitere. Va dori Basescu sa-i faca campanie Elenei Udrea, foarte bine, isi da demisia, se autosuspenda sau va fi suspendat de parlament.

    Daca suspendarea se va suprapune cu cele treizeci de zile de campanie ar fi ideal, dar chiar si daca va fi doar o zi de suspendare efectul de sanctiune-simbol ar fi acelasi, pentru prezent si, mai ales, pentru viitor, presedintii sa ia aminte, nu sunt deasupra legii.

    Liberalul reformatorTariceanu a dat un semnal foarte puternic dreptei. Desi nu a facut nicio aluzie, e clar ca perspectiva unui presedinte socialist, foarte probabila, care ar reproduce fara nicio opreliste precedentul Basescu in materie de politizare si electoralizare a statului, ar crea dreptei acelasi gen de probleme pe care presedintele democrat-liberal/popular le-a creat stangii. Cum Basescu se afla in situatia celui aflat intre linii, care risca sa primeasca cate un “glont” si din fata si din spate, este de asteptat ca la “ultima suspendare” sa nu aiba nicio sansa.

    “Boierul” Tariceanu a mai facut ceva, un gest de corectitudine care ar trebui subscris de toti candidatii, a anuntat ca, in cazul suspendarii, va refuza sa asigure interimatul sefiei statului, deoarece va candida la alegerile prezidentiale. Pentru ca cercul vicios al partizanatelor institutionale sa fie rupt o data pentru totdeauna, procesele de suspendare si de alegeri prezidentiale ar trebui sa aplice in mod egal lectia echidistantei. In consecinta, si premierul, care candideaza, ar trebui sa se autosuspende pe perioada campaniei electorale. Ar fi un act de mare rezonanta politica pe intregul esichier, care ar stinge sau diminua nemultumirile si contestatiile electorale.

  17. Interesant punct de vedere ,dar unul pe care românii ar trebui să_l îmbrăţişeze;pentru că ne_am săturat să ne hrănim din media,oricare ar fi ea cu ştiri mondene.De la preşedinte şi până la ultimul reporter de televiziune sau ziarist toată lumea este preocupată de bârfe mai mult sau mai puţin politice.Uneori îmi închipui ancestralul radio-şanţ unde ţaţele satului dezbăteau şi ele ultimele ştiri.Nu văd pe nimeni prezentându-şi programul ideologic,masterplanul economic,nimica ,nimicuţa decât ăla a zis;celălalt a făcut etc,încât bieţilor oameni li s-a făcut lehamite să mai deschidă televizorul ,să mai citească ziarul şi aşa mai departe.Într-un cuvânt toate tantile care au făcut avere şi prestigiu din vânzarea de alifii îşi dau cu părerea despre trburile ţării.

  18. Dan Culcer : “Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Niște mercenari și niște fricoși îi refuză Premiul Național al Moldovei scriitorului Paul Goma, contestă omul și opera, sub pretextul că ar fi un vorba de un antisemit notoriu. Pusă în felul acesta, chestiunea nu are nici o relevanță. Premiul pentru care a fost propus Paul Goma nu este dat în funcție de filosemitismul sau antisemitismul celui onorat. Ci în funcţie de valoarea unei opere și poate, chiar mai mult, în funcție de valoarea se personală și simbolică pentru români, nu pentru oarecari străini. Este ceea ce Ioan Roșca a înțeles și de aceea reacția sa vehementă este cât se poate de legitimă. Este o reacție rațională, radicală, un refuz al confuziei criteriilor și al supunerii la considerente străine de interesele și valorilor românilor. Sunt cu totul de acord cu această poziție.” Iată şi ce spunea domnul Ioan Roșca : + Nu cred că există un singur naiv în tabăra celor care folosesc cazul Paul Goma ca să menţină românii în intimidare, laşitate şi domesticire. Agenţi cinici ai intereselor filosemite, acoperiţi cu tot felul de paravane discursive, îşi fac treaba propagandistică sub-mercenară cu meşteşug trist, deşi nu mai păcălesc pe nimeni- doar capitalizează frica fabricată metodic. Doar copiii părinţilor sovietismului/comunismului sînt probabil sincer pătimaşi- ei au o redută de apărat… fără riscuri. Antiromânismul nu este delict – la Bucureşti sau la Chişinău… Delict e aici numai să superi nişte evrei, apărând interesele neamului tău de un atac al lor. Faptul că aşa ceva a putut fi plantat în codul nostru penal spune totul. Într-o ţară liberă, e delict să faci jocul străinilor împotriva intereselor celor din cetate – nu invers. Inclusiv la Tel Aviv – unde nimeni nu trebuie să se apere de acuzaţia de antiromânism. Dacă nu am fi colonizaţi multilateral – nu am face sluj la comandă. Chiar nu se mai poate câştiga o pâine şi altfel? Cui nu-i convine faptul că scriitorul Paul Goma a vorbit despre conflictul dintre români şi evrei, la capătul tensiunilor interbelice, în vâltoarea fracturilor produse de războiul II? Urmaşilor românilor-victimă? Nu cred- nu pot fi chiar atît de mancurtizaţi. Să vă fie ruşine, piticilor de serviciu (dacă nu sînteţi urmaşii călăilor noştri) ! Semnat, Ioan Roşca+

  19. O observatie, pe care o voi detalia intr-un articol:
    – in ultimul deceniu au fost afectate in Romania libertati cetatenesti si egalitatea cetatenilor. In mod vizibil, a fost afectata egalitatea cetatenilor in fata justitiei, adica exact ceea ce nu permitea unor cetateni sa fie la discretia altora. Ca exemplu, pe de o parte au fost decise condamnari in mod recunoscut fara probe, pe de alta parte au fost inventate imunitati ilegale, in sprijinul comportamentului discretionar.
    – se atenteaza la ordinea politico – institutionala in statul democratic, incercand a se face uitat faptul ca, intr-un stat democratic, cetatenii fac legile prin reprezentantii lor parlamentari, iar justitia este institutia care verifica aplicarea legilor. In urmare, cetatenii au dreptul si trebuie sa fie liberi sa se pronunte inclusiv public asupra modului in care justitia verifica aplicarea legilor pe care le elaboreaza ei, lucru care a devenit partial interzis.
    – s-a incercat transformarea institutiei justitiei intr-o meta institutie, care sa isi subordoneze parlamentul, adica institutia reprezentanta a cetatenilor (care elaboreaza legile). Vezi declaratia lui Danilet despre parlamentarii care nu se subordoneaza justitiei.
    – a fost incalcat, in repetate randuri, clasicul principiu liberal de a nu exista legiferare fara reprezentare si, mai ales, taxare fara reprezentare.
    In mod straniu, afectarea libertatilor cetatenesti si a ordinii politico-institutionale a scapat exact penelistilor, adica acelora care, politic, ar fi trebuit sa vegheze asupra libertatilor cetatenesti. Cred ca, urmare a comportamentului lor, penelistii si-au pierdut orice drept de a reprezenta lumea liberala romaneasca.
    In concluzie, in oricare acceptiune definitorie a statului de drept ( ca stat in care constitutia este suprema sau ca stat in care primordiale sunt libertatile cetatenesti), in timpul presedintiilor lui Traian Basescu statul de drept a fost subrezit si nu intarit, asa cu afirma Traian Basescu si adeptii sai.
    Domnia legii, la care se refera acestia, nu inseamna domnia justitiei si in nici un caz dreptul justitiei de a porunci tuturor cetatenilor, ci inseamna domnia cetatenilor.

  20. @ zamfiroiu spune : +Schimbările radicale tehnologice îl fac omul obișnuit și mai complexat, fiindcă să apeși tastele la telecomandă, smartphone sau calculator nu e totuna cu să le construiești și să utilizezi secretele hardului și softurilor acestor minuni ale ştiinţei.+
    Problemele fundamentale nu sunt spuse. La nivelul calculatorului cu utilizator uman se întâlnesc două universuri foarte diferite : Lumea noumenală din unitatea de procesare, mă refer la electroni şi mişcările lor care se transformă în “0” –uri şi “1”-uri, pe de o parte, şi lumea fenomenală, singura la care posedă acces direct utilizatorul uman, pe de altă parte. Relaţiile între cele două lumi se fac prin “interfeţe” şi “limbaje de programare”. Dacă nu sunt înţelese aceste aspecte, este cu totul şi cu totul normal să apară o traumă fenomenologică. Care nu îi afectează doar pe copii, ci şi pe adulţi. Trebuie mai mult timp de reflecţie pe temele acestea. Însă din această aparentă “pierdere de timp” rezultă şi avantaje competitive pentru naţiunea noastră. Este mai curând o chestiune pedagogică. În pedagogia noastră nu se înţelege încă faptul că Metoda trebuie să fie precedată de un “drum iniţiatic.” “Vreme trece, vreme vine, / Toate-s vechi şi nouă toate; /Ce e rău şi ce e bine / Tu te-ntreabă şi socoate“, cum spunea Mihai Eminescu în GLOSSA. Chiar dacă trauma fenomenologică este ceva oarecum nou pentru noi, abordarea ontofanică din “Sacrul şi Profanul”, de Mircea Eliade, poate că ne ajută.

Lasă un răspuns