„Cum se conduce o țară”

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Philip Freeman a publicat, recent, o selecție – cu acest titlu – din lucrările lui Marcus Tullius Cicero, pentru a servi drept ghid „liderilor moderni”.

Versiunea română a fost realizată la Editura Rao, cuvântul-înainte fiind semnat de George Maior.

Cicero a avut o biografie complicată. El a fost chestor, apoi consul al Republicii. Ulterior, a fost marginalizat în Senat, a scris despre politică, despre stat, despre conducători. Nu l-a iubit pe Cezar dar a sperat în Octavian și în Marc Antoniu – care, însă, l-au condamnat la moarte.

Cu oarecare tristețe, după exilarea sa din Italia, el scria: „Cei cumpătați acționează cu întârziere și ignoră pericolele, până când izbucnește criza. Acești oameni acționează anevoios și sunt dornici să accepte pacea fără onoare, însă tocmai inacțiunea îi face să le piardă pe amândouă”. O constatare și pentru timpuri recente…

În opinia lui, „viziunea noastră este cea care trebuie să rămână constantă, nu vorbele”. Compromisul în politică este necesar – credea el – doar pentru a evita războiul, tirania, certurile inutile.

Credința lui Cicero era aceea că „acela care încearcă să guverneze o țară prin frică este nebun. Căci, oricât ar încerca un tiran să răstălmăcească legile și să înăbușe spiritul libertății, mai devreme sau mai târziu, acesta se va manifesta și mai intens prin manifestări publice violente sau la cabinele de vot”.

Concluzia sa este însă tristă – „acum republica noastră arată ca un superb tablou îngălbenit de vreme… Țara noastră supraviețuiește doar în cuvinte, nu mai există nimic palpabil. Am pierdut totul. Și vina este în întregime a noastră”.

Publicitate…

54 de gânduri despre “„Cum se conduce o țară”

  1. Noi suntem cel mai adesea niste modesti comentori; cum se conduce o tara vom afla (inca o data!)in viitoarea campanie electorala prezidentiala. Cu teoria stam bine; mai greu e cu practica. Daca ar fi sa ma refer la Viorel, pe care il sustin, cred ca pentru inceput ii va fi destul de greu sa vorbeasca mai putin, stiind ca prin vocea sa se va exprima insusi spiritul Constitutiei…

  2. Da, așa cum a sesizat un comentator, Băsescu, omul de „dreapta” se văicărește că, odată cu scăderea CAS-ului la angajator, le vor rămâne firmelor mai mulți bani, deci patronilor venali și exploatatori care sug sângele poporului muncitor.
    Mai rămâne să protesteze împotriva scutirii de impozit a profitului reinvestit…

  3. Zev,

    Dl. Ponta fiind un Base , mai mic , la inceputuri ,un plagiator notoriu un micinos nu poate lasa loc de confuzii.
    Micul Base este acela care i-a pecetluit soarta nemeritata a domnului Nastase . Daca si alti politicieni incarcerati au fost adversari ai lui Traian Basescu , numai Adrian Nastase a reprezentat un risk enorm pentru ambitiile exponetului Casei Sarbu si de aici numirea doamnei Kovesi pe post ,numirea unui ministru al justitie, orb-surd si mut si…….Tot Ponta il are pe constiinta si pe Voiculeascu ….dar cine sa vada acest lucru dumneata, slugile proaste ale antenelor?
    Amice inca mai vad si inca mai simt marile sau micile lichele , lozurile necastigatoare pre care debusolatii romani le trag in speranta unei vieti mai bune.
    Sa dea Donul sa nu am dreptate, dar daca am dumneata care prin prima alegere din 2004 ni l-ai dat pe Traian Basescu pentru zece ani , ce vei face , iti vei intoarce vorba peste inca patru?
    Multi care scriu pe acest forum , sunt in aceiasi ipostaza cu dumneata ,adica cu cei care au irosit 10 ani din viata romanilor si sunt acum gata sa mai arunce la gunoi inca patru!

Lasă un răspuns