In urma cu zece ani…

Se implinesc, in curand, zece ani de cand s-a incheiat mandatul meu de prim-ministru. Din cand in cand, privesc in urma pentru a-mi reaminti cu ce ma ocupam in urma cu un deceniu.

Iata, spre exemple, in a doua parte a lunii iulie a anului 2004, am efectuat o vizita de lucru in SUA (19-21 iulie) – unde m-am intalnit cu presedintele George Bush si cu alti oficiali americani – si, tot in luna iulie, am efectuat o vizita oficiala in Rusia (in 27 iulie) – unde am avut o intalnire cu presedintele Vladimir Putin. Mentionez faptul ca, dupa semnarea si ratificareaTratatului de baza cu Rusia, in 2003 exporturile romanesti in Rusia s-au dublat in 2004 si au crescut de patru ori in 2005. In aceeasi luna (in 28 iulie 2005), am participat, in Austria, la reuniunea sefilor de guvern din Europa de Sud-Est si atunci – in iulie 2004 – eram tot in pre-campanie pentru prezidentiale (si pentru parlamentare) dar am considerat ca prioritara trebuie sa fie consolidarea obiectivelor fundamentale asumate de guvern, dar si de partidele politice – integrarea in NATO, aderarea la UE si consolodarea relatiilor cu vecinii Romaniei.

18 gânduri despre “In urma cu zece ani…

  1. In urma cu zece plecam din Sinaia spre Otopeni cu un taxi.Soferul cu care discutam(ascultam),ce altceva decat politica,imi arata pe marginea DN1 un teren imprejmuit de curand:asta-i terenul lui Nastase!
    Am ridicat o spranceana:de unde o sti el asta?
    La doua zile,ajunsa intr-o tara non Schengen,aud ceva asemanator de la un batran refugiat politic:Nastase are actiuni la…si-mi insira numele a doua mari companii(una farmaceutica si alta producatoare de alimente).
    La cativa ani distanta,vazand ce vi se intampla, mi-am amintit de toti cvasinecunoscutii care spuneau ceva asemanator despre Ceausescu cu putin timp inainte de „revolutie”.
    Or fi aceeasi? Nu de alta,dar pare cunoscuta si indelung practicata metoda
    de denigrare.
    Nu numai cu voturi furate ati pierdut prezidentialele acum zece ani ci si cu multa manipulare,la firul ierbii,jos,printre oameni.
    Acum au la dispozitie internetul.Pare mai simplu si mai eficient.

  2. Lipsiti enorm Romaniei .
    In anii 2001 – 2004 , in convalescenta dupa parjolul CDR , Romania condusa de dv avea ca prioritati si obiective ceva mai mult decat ” pensiile ” .
    Cu un PIB de 3 ori mai mic decat cel de astazi Romania isi permitea sa viseze la un viitor nereprezentat doar de ” pensii ” – se investea in scoli , aeroporturi , autostrazi ( mai mult decat autostrazile spre Belgrad , construite mental , in drumul lor spre capitala sarba , de unii care au si uitat despre ce au vorbit ) .
    Si proiectele prindeau forma si viata , ca sa vezi !
    Pana si pe plan extern , unde eram mai mult luati in seama decat astazi …

  3. Va doresc sanatate si speranta caci va veni ziua cand dusmanii d-voastra pentru nedreptatile facute vor fi pedepsiti daca nu de justitie , sigur de D-zeu, judecatorul suprem! Un intelectual adevarat ca Adrian Nastase nu asta asteapta, dar viata curge fara sa ne intrebe…..

  4. Am apreciat și apreciez guvernarea dv. și activitatea dv. personală ca prim-ministru.
    E foarte bine că amintiți acțiunile majore. Ele nu trebuie date uitării.
    Sper ca procurorii să nu aibă câștig de cauză la recurs.
    Vă așteptăm.

  5. Se “pune” de un mic faliment generalizat…
    ———————————————-

    Noul Cod Fiscal:
    Guvernul va impune firmelor impozit pe cladire calculat la valoarea pietei, nu de inventar

    de V.M. HotNews.ro
    Duminică, 27 iulie 2014, 14:40 Economie | Finanţe
    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-17756278-noul-cod-fiscal-guvernul-impune-firmelor-impozit-cladire-calculat-valoarea-pietei-nu-inventar.htm

    Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe cladirile firmelor, stabilit in prezent in functie de valoarea contabila, si va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare, similara valorii de piata, suma de plata urmand sa creasca, informeaza Mediafax citand ultima forma a proiectului noului Cod Fiscal.

  6. Pai asta face si Viorel acum, se tot vede (el) cu liderii lumii, nu? Ha-ha! Ori, daca Dvs nu ati devenit presedinte, atunci el…

    Numai Basescu il mai poate salva pe Ponta! In definitiv regula este sa nu te certi cu toti deodata, deci daca Baselu a terminat cu PDL, trebuie musai sa sustina PSD! In definitiv asta tot spun de vreo doi ani… abia acum au constat si cei doi ca-si sunt reciproc dependenti… mai trebuie sa priceapa si partidul, electoratul nu conteaza…

    Numai sa nu le vina alte idei Angelei sau lui Vladimir…

  7. Nici o asemanare domnule Adrian Nastase intre dumneavoastra si catastrofa intitulata Victor Viorel Ponta,alias ”EEEM-TII-OUUUU”. 🙂
    Dupa 2 ani de guvernare pontista,avem cea mai scumpa benzina din Europa. Conform INS ,puterea de cumparare a romanilor a scazut,ceea ce se cheama ca asa zisa reintregire a salariilor bugetarilor a fost o mare minciuna:s-a luat nu s-a dat,(prin cele 35 de taxe si impozite introduce dar si prin scumpirea utilitatilor).
    Preturile medicamentelor,(stiu de la parintii mei ),din farmacii au devenit prohibitive iar bolnavii de cancer mor cu zile din cauza lipsurilor de medicamente.
    Dintr-un million de noi locuri de munca promise avem cu 120.000 de someri mai multi.In fiecare zi se inchid in jur de 20 de firme.
    In 2 ani,guvernul a reusit performanta de a construe 0 km autostrada.
    La capitolul fonduri europene nerambursabile,s-au ”absorbit” banii pentru facturile din timpul guvernului Boc,dupa care ”s-a blocat liftul”. 🙂
    Reforma in domeniul fiscal a avut si are drept efect,cea mai proasta colectare a veniturilor la bugetul statului din ultimii 25 de ani.
    Victor Viorel Ponta este cel mai izolat premier pe plan extern din UE.
    Ce poate fi mai iritant pentru populatia unei tari care de la o zi la alta o duce din ce in ce mai prost decat sa fie prostita in fata cu grafice din care reiese ca de fapt o duce bine?
    Cresterea economica,(pentru care actuala putere nu are nici un merit dupa cum nu a avut nici un merit Tariceanu pentru cresterea economica de peste 7% din timpul mandatului sau),este lipsita de relevanta atata timp cat nivelul de trai se inrautateste.
    Conform unui studiu publicat de Ziarul Financiar,75% dintre romani considera ca Romania merge intr-o directive proasta.
    Sa ne mai miram oare de ce Ponta se bucura de 60% cota de popularitate in 2012 si in doar 2 ani a scazut la 32%?

  8. Da, îmi amintesc foarte bine. Cu zece ani în urmă v-aţi opus efectuării urmăririi penale a lui Traian Băsescu. Aţi plătit din greu slăbiciunea asta, dar rămâne de apreciat dacă românii n-au plătit şi mai din greu „eleganţa” dumneavoastră. Drept urmare sunt acceptabile atât compătimirea dumneavoastră cât şi blamarea, la urma urmelor ura ce vă este arătată de o categorie largă din public. Aceşti zece ani de infern vi se datorează în foarte mare măsură!

  9. Domnule prim-ministru,

    Indraznesc sa spun ca ati omis un detaliu important, din timpul vizitei in SUA. Inainte de etapa Washington, ati prezidat, in 20 iulie, la New York, dezbaterea tematica la Consiliul de Securitate al ONU pe tema cooperarii intre ONU si organizatiile regionale in operatiunile de pace – Romania isi exercita mandatul de membru ales si presedintia rotativa, in acea luna.
    Delegatia noastra a reusit atunci, cu mari dificultati, sa ii convinga pe toti membrii CS sa invite si NATO, care devenise paria la ONU, dupa incalcarea flagranta a dreptului international in 1999. A contat mult ca reuniunea urma sa fie prezidata de prim-ministrul roman. A fost, de asemenea, prima oara cind NATO a acceptat formal ca este organizatie regionala in sensul cap VIII, adica trebuie sa se supuna prevederilor Cartei, in interventiile sale, chiar si cele „umanitare”. O mica revolutie!
    Secretariatul ONU (oameni care vazusera multe si pe multi) a fost impresionat de prestatia dvs. Cred eu ca a fost momentul de virf al diplomatiei romanesti de dupa Decembrie’89, cel putin pe multilateral.
    Ce departe pare acel moment…! Doamne, cite s-au intimplat intre timp…! Ce negura s-a asternut peste tara, peste lume…!
    As dori sa va trimit o poza de atunci, din arhiva personala – lucram la Misiunea Permanenta atunci, cu ambasadorul Motoc. E foarte… revelatoare, cu privire la ce se petrecea acum exact 10 ani. Spune mai putin despre moment, cit despre oameni, despre viata… E si un mic semn de multumire, la 3 ani dupa ce, la interventia lui Titus, cu amabilitate ati acceptat (efectiv, ne-ati salvat, pe mine si pe Amira), sa faceti parte din comisia pentru sustinerea tezei de doctorat.

    Al dvs.,

    Octavian Stamate

  10. „draga stolo……..”
    vamai amintiti minciuna din iulie 2004 care l-a imbolnavit pe stolo si l-a obligat sa se retraga in munti (vila speranta din predeal) si sa vina NOE, candidatul Aliantei DA, alianta refacuta atazi prin fuziune???

  11. @ Adrian Năstase
    Păreţi foarte obosit, şi probabil că sînteţi foarte obosit. Ştiu că generalul Charles de Gaulle, la o vîrstă mult mai avansată decât a dumneavoastră acum, ca să se odihnească făcea plimbări lungi în grădina sa din Colombey-les-Deux-Églises. Mutatis mutandis …

  12. Deoarece se pare că nu mai e mult până veţi fi liber ( vorba vine 😉 ), consider că nu mai aveţi nevoie de compania unuia ca mine.
    Care aduce în discuţie probleme incomode, ce nu pot fi publicate pe acest blog !
    Cu bine,

  13. Sic transit gloria mundi: Barba bietului baron

    Vladimir Tismaneanu iulie 28, 2014
    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/sic-transit-gloria-mundi-barba-bietului-baron/

    Adrian Nastase si-a lasat barba. Barba alba a unui intelept. Este un eveniment din serialul “Lupul barba schimba, dar naravul ba”. Mai tineti minte pamfletul devastator al lui Mircea Cartarescu? A fost scris cand supremul baron nu-si incapea in piele de atata putere, faima si avere. Asemeni premierului plagiator Victor Ponta, al sau doctorand si fiu spiritual, Adrian Nastase credea ca are definitiv si irevocabil vantul in pupa, ca nimic nu-i poate sta in cale pe drumul catre dominatia absoluta intr-o tara in curs de mexicanizare. A pierdut, nu si-a revenit niciodata complet din acea prabusire. Fostii lachei au inceput sa-l sape, sa-l lucreze cu perversa stiinta a intrigilor de palat si de caverna. Patriarhul Ion Iliescu s-a spalat pe maini de cel ce-i fusese candva succesor desemnat.

    Era in 2012, am intrat cu cativa prieteni la un restaurant spaniol pe strada Caderea Bastiliei. Adrian Nastase fusese arestat, trecuse prin experienta telenovelei intitulata “Sinuciderea mancata din strada Zambaccian 16″, era internat la Urgenta. Mult, putin, cursese sange. Te-ai fi asteptat la o minima tristete, fie si una simulata, in randul sleahtei baronocratice. Nici vorba, la o masa lunga, plina de cupe cu vin si varii trufandale, petreceau de zor Ion Iliescu, Sorin Oprescu, Corina Cretu si alti coreifei pesedisti. Le-am spus atunci prietenilor mei: “Asa functioneaza solidaritatea haitei, fara sentimente si fara loialitati”. In lumea fara urma de principii a partidului succesor al celui s-a numit comunist (era, desi se cam fascizase), dar si roman (aici putem comenta), nu e de mirare ca beneficiarul cultului de ieri (tineti minte cartea “De la Karl Marx la Coca Cola”, dialoguri cu sociologul Alin Teodorescu, ministru cancelar in 2004?) fusese uitat, lasat de izbeliste ca un penibil reziduu al altor vremuri…

    Intr–un incitant articol aparut pe ziare.com, Ioana Ene, in opinia mea una dintre cele mai avizate comentatoare ale peisajului politic romanesc, crede ca zilele lui Adrian Nastase ca politician s-au cam incheiat. Asa credeam si eu candva, parca prin ianuarie 2006. Mergeam cu trenul de la Washington la Philadelphia, eram impreuna cu Alina Mungiu, aflata in Statele Unite cu o bursa la National Endowment for Democracy, si Andrei Pippidi. Alina si cu mine urma sa participam la o conferinta despre tranzitii organizata de Foreign Policy Research Institute, think tankul unde am lucrat intre 1983 si 1990. Prinsi in conversatie, am spus: “Nastase e terminat”. In stilul sau inconfundabil, amabil si ironic, istoricul Andrei Pippidi, nepotul de fiica al lui Nicolae Iorga, mi-a dat o replica la care n-am contenit sa reflectez: “Dragul meu, bunicul meu avea o vorba. In Romania pana nu moare, nimeni nu e terminat”. Sa nu ne grabim asadar. Barba alba a bietului baron poate fi oricand canita…

    PS Ideea acestui articol este inspirata de un celebru eseu al scriitorului polonez Leopold Tyrmand deaspre stilurile de tunsura (hairstyles), deci frizurile, tovarasului Mieczyslaw Rakowski:

    http://books.google.com/books/about/Fryzury_Mieczys%C5%82awa_Rakowskiego.html?id=BzEuHQAACAAJ

    http://www.ziare.com/adrian-nastase/condamnat/barba-lui-adrian-nastase-1312793

    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/cine-poarta-sombrero-adrian-nastase-victor-ponta-si-mexicanizarea-romaniei/

    http://www.contributors.ro/politica-doctrine/sfantul-adrian-nastase-mantuitor-profet-si-exorcist/

  14. II DORESC DOMNULUI ADRIAN NASTASE – MARELUI OM DE STAT: RABDARE, PUTERE , MULTA SANATATE SI SPERANTA CA INTR-O ZI SE VA FACE DREPTATE !

  15. Comme jamais – 5 comentarii cenzurate din 5 de moderator ! Si nu cred ca spuneam erezii prea mari ( daca va asteptati sa strigam toti ” Ponta e fenomenal ” ne apropiem de povestea cu regele gol ) … Asta nu ma impiedica sa dorm noaptea !

  16. @ Delia Pandelescu spune : +La cativa ani distanta,vazand ce vi se intampla, mi-am amintit de toti cvasinecunoscutii care spuneau ceva asemanator despre Ceausescu cu putin timp inainte de “revolutie”.+
    Este interesantă abordarea. Tind să vă dau dreptate.

Lasă un răspuns