Procesul Marii Trădări Naționale (1)

Am terminat de citit o carte extrem de interesantă – „Procesul Marii Trădări Naționale. Stenograma desbaterilor dela Tribunalul Poporului asupra Guvernului Antonescu”, publicată la Editura „Eminescu”, în 1946.

Este o carte pe care am găsit-o, cu greu, într-un anticariat din București. Am tot întârziat să o citesc. Nu-mi este foarte clar de ce am vrut să o citesc la Jilava, în apropierea Fortului 13. Sau poate că știu de ce, dar nu vreau să recunosc.

Evident, timpul schimbă perspectiva asupra lucrurilor. Sigur, istoria nu se reduce la alb și negru. Oricum, stenogramele interogatoriilor lui Ion Antonescu, Mihai Antonescu, guvernului Pantazi, Constantin Vasiliu, Titus Dragoș, Traian Brăileanu, Radu Lecca, Eugen Cristescu, Gh. Alexianu, conțin numeroase informații și comentarii, pe care le voi analiza în perioada următoare.

Adaug și faptul că în volumul din 1946 sunt reproduse și depozițiile martorilor George Brătianu, Dinu Brătianu și Iuliu Maniu, fiind adăugate Actul de acuzare, precum și rechizitoriile acuzatorilor publici Dumitru Săracu, Vasile Stoican și al generalului Dobrian.

Sunt conștient de limitele unei astfel de consemnări, dar ea oferă o imagine crudă a atmosferei în care se desfășurau acele procese, aducând însă numeroase date despre viața politică românească în timpul celui de-al doilea război mondial, despre excesele din acele vremuri, despre crime și eventuale explicații, despre felul în care era „pasată” responsabilitatea la cel mai înalt nivel, despre canalele de negociere (de la Cairo, Stockholm, Madrid) pentru ieșirea din război, despre acțiunile legionarilor și participarea lor la viața politică, despre dezastrul economic și relațiile cu Germania fascistă, despre ce s-a întâmplat la Odessa sau la Iași, la Vapniarka, la Râbnița, la Tg.Jiu.

Închei această introducere cu declarația finală a lui Eugen Cristescu, fostul șef al Serviciilor de Informații Secrete (SIS): „Regret că s-a făcut o operație de dispariție a dosarelor mele personale din arhiva Serviciului Secret după ce am fost arestat eu; pentru că în această arhivă, …, în afară de o serie întreagă de chestiuni de alt ordin, erau toate dosarele cu tot putregaiul vieții politice românești” (p.167).

31 de gânduri despre “Procesul Marii Trădări Naționale (1)

  1. Eu din ARDEAL -Marian sti ce ti -as indica sa citesti dar sa o si intelegi si cat de cat sa o respecti ……..BIBLIA este cea mai buna carte ,cuvantul lui IEHOVA dumnezeu –

  2. Consider ca este deosebit de frustrant sa fi pro-rus pe de-o parte si anti-american,respectiv,anti-UE pe de alta parte ,iar optiunile tale sa nu fie reprezentate de nici un partid,(parlamentar sau neparlamentar),de nici o televiziune,de nici un post de radio,de nici un ziar.
    De ce toate astea? E simplu!
    In Romania nu exista populatie pro-rusa pentru ca daca ar fi existat s-ar fi gasit oameni politici sau patroni de media care sa profite de aceasta nisa.
    De ce toate partidele ,toti politicienii,toata media sunt pro-americane si pro-ruse?
    E simplu. Asa este si populatia romaniei.
    Toate sondajele realizate in decursul anilor dar si in 2013 releva faptul ca peste 80% dintre romani sunt pro-americani.
    Conform ultimului euro-barometru,Romania este tara cu cei mai multi pro-europeni din UE.
    Dar cu ocazia alegerilor euro-parlamentare,s-a demonstrate cel mai bine faptul ca in Romania nu exista euro-sceptici si nu mai exista nici nationalisti,(vezi scorul obtinut de PRM).
    Anti-rusismul poporului roman a fost verificat cu ocazia invaziei Rusiei in Ucraina. S-au facut multe sondaje si din toate a reiesit faptul ca aproape 90% dintre romani au condamnat acea agresiune.

  3. @nastase

    Dosarele cu „putregaiul vieţii politice” ne vor fi arătate doar atunci când ne vor cuceri extratereştrii. Până atunci, ele stau bine închise. Pentru că politicienii sunt atât de pudici… Băsescu roşeşte (feciorelnic?), iar în cazuri limită boceşte, atunci când e să prezinte putregaiul din familie. Ruşinos, mie-mi spui?

    Iar noi suntem atât de miloşi!…

  4. Hmm..dupa parerea mea, marinarul ar trebui judecat pentru inalta tradare. L-a ales pe nevertebratul de Diaconescu successor (crede el n.r.) , DOAR pentru ca este sluga umila si pres la americani si, pentru a induce in eroare electoratul, atat cel de stanga, ca si cel de dreapta (stiindu-se din ce partid provine Cristian Diaconescu). Basescu vrea sa mentina, cu orice pret, relatia preferentiala (si atat de paguboasa pentru Romania) cu unchiul Sam. Oare de ce ? Se teme de justitia independenta ?
    Oricum, basistii nu-si dau seama ca gibonul cotrocenist ii irita tot mai mult pe europeni, in plin scandal de spionaj american in Germania (in special).
    Se pare ca, virgula, ,,cartita” americana un UE (recte, Monica Macovei) este atent supravegheata la Bruxelles, in aceasta perioada.
    Pana la urma, ca intotdeauna, Romania va ramane singura, fara prieteni apropiati, intre Europa si Rusia, doar cu un papagal tuciuriu, gargaragiu, inofensiv si vremelnic la Casa Alba , la mii de km departare de problemele noastre.
    Probabil ca pentru Basescu s-a gasit o functie pe undeva pe la Washington platita de contribuabilul american (fraier prin definitie), de aceea il doar-n…..de tara care i-a devenit straina de la primul drum facut pe mare.
    Din 2015, poporul roman va ramane singur, adica cu el insusi, pentru a-si linge ranile si a-si regasi prioritatile, intrebandu-se retoric:
    ,,Doamne, de ce ne-ai luat mintile timp de 10 ani ? Cu ce ti-am gresit ?”
    (Z)

  5. E o carte pe care am avut-o in maini prima data in 1981 , a doua oara prin 1987 .
    Chiar citita in anii comunismului era o lucrare care nu putea fi luata in serios .
    Numarul victimelor de la Odessa , care varia zglobiu de la o pagina la alta in functie de avantul ” acuzatorului popular ” Saracu , exagerarile – in magaziile din Odessa , in care incapeau cel mult cateva zeci de persoane , fascistii romani au ars de vii inauntru si mitraliat de cateva sute de ori mai multe persoane decat puteau intra , evitarea cu maxima atentie a tot ce putea pune in cauza Uniunea Sovietica , diversiunile si minciunile ( acel penibil acuzator tipa la un moment dat ” in URSS soldatii romani daramau biserici sau transformau biserici in magazii ” ( era invers , deschideau-inaugurau biserici , botezau copii ) sau ceva in genul asta – nu poti sa nu zambesti ,cunoscand situatia religiei in URSS in anii 1930 -1940 stiind ca in Basarabia in anii 50 copiii care trageau clopotele bisericilor inchise erau urmariti de militie … Poate singurul lucru obiectiv , martiriul crud si inutil al compatriotilor nostri evrei din Iasi , lasati sa moara de sete in tren cu acoperis de tabla , pe o linie moarta , sub soarele lui iulie – asta e o rusine pentru noi , pentru toti Mos Tecii comandanti de garnizoane si responsabili de transporturi care i-au lasat acolo , inchisi , sa moara de sete si caldura …
    Lipseste ultimul cuvant al lui Antonescu ( ” scump popor roman . Am luptat in patru razboaie pentru gloria ta . Sunt mandru ca am facut parte dintr-o natiune cu dubla ascendenta , romana si daca ” ) .
    A avut inteligenta sa permita negocieri cu Aliatii , nu doar cele autorizate de el , ci si de Opozitie ,cu toate ca stia ca rasturnat nu o va termina bine . Pentru el conta interesul national .
    Si ministrii lui erau competenti , mai mult decat ministruta lui Ponta , Ponta insusi si calamitosul sau de ministru al marilor proiecte .
    Antonescu era condamnat dinainte .
    E o lucrare pe care eu nu as lua-o de referinta .

  6. nicolae iorga spunea ca „istoria se repetă in spirală cu alte personaje”. atunci sentintele se luau la rasarit.ion antonescu merita reevaluat în baza unei dezbateri istorico-juridice si sper ca domnia voastra să finalizeze f. curând in toamnă această propunere în care-mi ofer sprijinul neconditionat ca istoric, jurist şi român!

  7. Când eram tânără eram atât de pătrunsă de unele „adevăruri”încât acum mi-e şi frică să mai pun mâna pe o carte de istorie,prea multă dezamăgire!Şi când mă gândesc cât eram de pătrunsă de povestirile de tipul Vitea Maleev acasă şi la şcoală,sau de romanul Tak zakaleal zastal.Elevă de liceu fiind îmi doream să nu mor până ce nu voi vedea acele locuri.

  8. PS – au fost lagare de exterminare taberele lui Antonescu peste Nistru ?Din cartea bietului Saracu am aflat ca paralizezi mancand ” mazare furajera ” de atunci n-am auzit nimic , niciodata , despre paralizia la om indusa de ” mazarea furajera ” . Detinutii din Transnistria ar fi fost paralizati , selon Mr. Saracu , dupa consumul de ” mazare furajera ” .
    S-au intors in masa toti cei internati acolo , tiganii si evrei nord-bucovineni si basarabeni , viitori scriitori exilati la Paris , unii . La Ribnita nemtii au intrat in lagar si au impuscat detinuti .
    Oamenii teribili ai lui Dej , Dej in persoana , Nicolschi , Apostol , Chivu Stoica , Ceausescu , Dorcea etc au fost torturati , ei , la Tg Jiu , au fost impuscati ?
    ” Dezastru economic ” in timpul lui Antonescu ? Diplomatii germani vorbeau despre o prosperitate pe care Romania nu o avea in timp de pace .
    Consateni care intalneau in Ungaria soldati germani venind din Romania mi-au povestit ca nemtii spuneau ” in Romania e bine , este carne si este de mancare ” .
    Eu nu as lua ca litera de Evanghelie tot ce imi spune rusul , nici in 1946 , nici in 2014 , nici in 2002 …

  9. Interesanta cartea, nu am citit o dsar dupa descrierile facurte de Dvs inteleg ca merita sa o rasfoiesc mai ales in contestul vietii politice romanesti de acum.Putregaiul de care vorbeste Eugen Cristescu e prezent si azi dar la cote mult, mult mai inalte.
    Cu reapect,
    Irene nicolaesxcu.

  10. Excelenta ,imi permit sa va recomand in acest context evocat de dumneavoastra „Apararea lui Galilei” a maestrului Octavian Paler ,genial prin tabloul procesului intentat unui Papa defunct si imaginea grotesca a acuzatorilor sai!

  11. sadicu
    Opinia publica este extrem de volatila, in anumite circumstante istorice. De exemplu, si Iliescu, dar si un anume Basescu Traian, au avut peste 80%, undeva, candva, prin anii 90′, respectiv, prin 2007.
    Mi-e lene sa-ti dau exemple concrete si recente privind felul in care a evoluat (d-ta vei spune ,,a involuat” si viceversa) mentalul public. Sapa singur pe goagal si te vei lamuri (sper) cum sta treaba. (Z)
    Pana la urma, romanii se vor dumiri ca relatia ,,strategica” cu SUA este una disproportionata si paguboasa pentru tara: Romania sta si da, dar nu primeste nimic in schimb, cu exceptia catorva avioane second hand, dar si alea pe parai. Multi parai. (Z).
    Ai spus , totusi, corect ca romanii sunt in majoritate pro-europeni. Dupa parerea mea, asa este firesc si asa trebuie sa ramana. Din pacate , pentru un anume personaj, veriga ,,Londra” a cam sarit din lant. E liber, din partea mea, sa traverseze Oceanul doar cu un bilet ,,dus”: (Z)
    Mai adaug ca, a fi un pro-european autentic, presupune sa fii in primul rand mandru de calitatea de roman. Daca noi nu ne respectam, nu vom obtine respectul nimanui si vom gravita, mereu, intre lumi paralele (inclusiv intre asezaminte de nomazi) , ca cetateni ,,europeni” de mana a doua.
    Cat despre sondaje, eu le citesc ca pe surogate de comedie, in lipsa filmelor de gen din ultimul timp. Americanii si-au cam epuizat imaginatia creatoare, sub iuresul de efecte speciale n-D, roboti spatiali cu arme laser, catastrofe si extinctii in masa ca urmare a avalansei de meteori si asteroizi de pe marele si micul ecran. (Z)
    Uneori, cand ma satur de citit sondaje chicso-comice, imi iau doza zilnica de buna dispozitie lecturand spumoasele comentarii ale unor prieteni de pe blog.
    (Z)

  12. ps
    sadicu
    Nu era nevoie de erata, ai spus corect in comentariul de baza: Rusia ESTE parte a Europei, din toate punctele de vedere: istoric, cultural, economic, etc.
    (Z)

  13. Doru Coarna
    Esti convins ca globalizarea se face doar de la vest la est ? Eu cred ca are doua, sau chiar mai multe sensuri…deja, milioane de americani stiu bine, multi din nascare, limba chineza, spaniola, araba, rusa, etc, iar pe produsele Aple scrie Made in China.
    (Z)

  14. Procesul Marii Tradari Nationale….cate procese de acest tip vor mai avea loc inca ….cand vom putea vorbi, actiona liber?!.. cand vorbele noastre vor fi auzite si se va tine cont de ele ?! …Cand va invinge Binele peste romani ?! Cand vom fi calauziti de Frumos , si nu de urat?! Incotro Doamne ?! Pana cand Doamne?!…..

  15. Ei cum unde sint dosarele despre putregaiul politicii romanesti.Nu este clar ? La Basescu evident fiindca astea sint „garantia” lui de dupa alegeri.

  16. @ ZeV,

    iar avem probleme dom’le, pt ca voi, propagandistii de partid, nu puteti intelege ceea ce tot spune Baselu, probabil din cauza vuietului intern…

    El a spus ca Diaconescu are cel mai bun profil de prezidentiabil, ca a fost ministru la vreo doua ministere, cons. prezidential, etc. Nu a spus ca se va alege! El a confirmat ceea ce s-a intamplat in 2004 si 2009 cand PSD avea cel mai bun prezidentiabil, tot asa, fost ministru de externe respectiv premier in functie, si a pierdut in fata unui neprezidentiabil, fost ministru de specialitate, primar si comandant de bampor, adica in fata sa! Pricepi? Adica el a taiat orice sansa lui Diaconescu, desi populatiunea crede ca-l sprijina… Deh, semantica subtila, ce-i al lui ii apartine!

    Si oricum, il vad mai indragostit de Ponta caruia ii netezeste in cele mai subtile moduri accederea la Cotroceni, in timp ce acesta deja isi declara intentiile pt cand va fi presedinte, decat de Johannis, qed.

    Eu ma intreb, sincer, de ce mama naibii mai cheltuim banii, timpul si nervii cu alegerile de la noi, cand totul este negociat prealabil si apoi se desfasoara, cu orice pret, sub atenta supraveghere a serviciilor… S-a vazut, daca totusi cumva lipsesc voturi se procura de la Paris, basca mortii, nebunii si emigratii… caci desi populatia Romaniei este pe trend regresiv, cum nu a fost nici in al doilea razboi mondial, numarul de electori ramane constant iar la nevoie poate chiar creste!

    Deci obisnuiti-va cu ideea de a-l avea pe Ponta presedinte si pe Basescu, la pachet, premier. Solutia asta prezinta numeroase avantaje, in primul rand pt ca nu se schimba practic nimic, si apoi pt ca se asigura astfel circul total pt inca niste ani buni. La fel si decrementul…

  17. Amintesc și de „Procesul Mareșalului Antonescu. Documente”, Editura Saeculum I.O. și Editura Europa Nova, București, 1995, 2 volume, ediție prefațată și îngrijită de Marcel-Dumitru Ciucă.
    Redau un pasaj din Argument: „Procesul marei trădări naționale” din 1946…„fiind publicat în scop propagandistic, din depozițiile martorilor ori din interogatorii s-au eliminat acele pasaje care puneau în lumină favorabilă pe inculpați, aceștia trebuind să apară în ochii opiniei publice numai acoperiți de grave învinuiri.”

  18. Postare de duminică: o strofă din „Inscripție” de Lucian Blaga.

    Drumurile pe cari nu le umblăm,
    drumurile ce rămân în noi
    ne duc și ele, fără număr, undeva.
    Cuvintele ce rămân în noi descoperă și ele fără de margini făptura.
    Luptele ce nu le dăm,
    luptele ce rămân în noi
    ne lărgesc și ele în taină patria.

  19. @Centru
    Evreii şi ţiganii deportaţi în “taberele lui Antonescu peste Nistru” (denumirea agregată Transnistria se referă de fapt la Edisan şi la Podolia Mică) primeau de la statul român de atunci o raţie de 400 de grame de pâine pe zi, există documentele doveditoare. Ofiţerul Ion Antonescu fusese ataşatul militar al României în Franţa. Studiase ca autodidact evenimentele importante de pace şi de război din istoria Franţei. Probabil că atunci află şi despre statutul de judeţ-vestigiu (ca Romanaţii, la noi) al domeniului Soissons (cunoscut de asemenea ca Neustria) ce justifică totalmente clamarea de Imperator Romanorum a lui Charlemagne de la anul 800. Memoria evenimentului este păstrată şi în colindele noastre de Crăciun ca “Lerui Ler”.
    Colegul @Matache Voicu (Multă sănătate!) scria, mai an, aici pe blog : +Neagu Djuvara, autorul cărții „Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944”, subintitulată „Şi unele amănunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulări”, înfățișează și motivul scrierii acestei broşuri: ”de a dezminţi informaţia care circula cu insistenţă, anume că în dimineaţa lui 23 august 1944 ar fi sosit de la Stockholm o telegramă care anunţa că Uniunea Sovietică acceptase să încheie cu Ion Antonescu un armistiţiu, în condiţii care îi dădeau mareşalului satisfacţie, mai ales în privinţa stabilirii unei zone neutre undeva în ţară.”+ Neprecizata (de către istoricul Neagu Djuvara) a “zonei neutre undeva în ţară” era de fapt un judeţ-vestigiu precum domeniul Soissons (englezii folosesc denumirea de “rump state”). Şi Stalin acceptase ! Drept mulţumire pentru faptul că mareşalul Ion Antonescu retrăsese trupa română din Grupul de Armate Centru care atacase Moscova.
    @Centru
    Cât despre „Nicolschi“ (eu zic că grafia corectă este Nikolski!), ai uitat să aminteşti faptul că ginerele lui coordonase de la TVRL aşa-zisa „revoluţie română din decembrie 1989“. Eu nu pricep ce fel de jocuri amestecate faci tu aici, pe blog ! De ce sari ca ars atunci când încercăm să lămurim ce s-a întâmplat de fapt la Malta ? De asemenea –tu, şi alţii- de ce vă supăraţi atunci când eu amintesc Capitulaţia de la 1740 redactată de filosoful constituţionalist Gabriel Bonnot de Mably şi supervizată de cardinalul-cancelar de Fleury, Capitulaţie ce stabilea ca fiind legitimă frontiera României pe Bugul pontic ? Şi Winston Churchill, în Memoriile sale, vorbeşte în mod expres despre această legitimitate ! Care a fost suspendată, numai temporar!, de Tratatul de la Kuciuk Kainargi din anul 1774.

  20. Fiecare tara poate fi definita istoriceste prin perioade ce se succed in urma unor fracturi sociale determinate de mediul intern sau extern. Franta, Rusia, Turcia, Germania ofera argumente suficiente cu privire la încheierea acestor perioade cu bai de sange, involutii pe perioade lungi, cautarea vinovatilor, falsificarea istoriei, liste de eroi si de martiri etc.
    Romania ofera o cazuistica noua, din pacate rusinoasa si degradanta pentru un popor naiv, credul, folosit de politicieni pe de o parte verosi, analfabeti, mai pe scurt, HOTI, si pe de alta parte, incompetenti, prosti si fara coloana vertebrala.
    Daca hotia si prostia ucid Romania, care ar putea fi proiectul de tara pe care, vag, ni-l flutura prezidentiabilii ? Oare o noua revolutie???!!! Una adevarata ???

  21. imi amintesc cartea, am citit-o acu fo 40 de ani. atunci mi-a confirmat tatal meu multe din faptele relatate in carte. evident nu isi dadea seama cat de exagerate erau prezentarile. ideia pe care cred ca nu au prins-o cativa comentatori de aici e ca trebuie retinuta ultima fraza a lui Cristescu. cam pentru ea e scrisa postarea.

  22. Eu, meu, mine… Istoria nu se scrie la persona I. Numele sunt o piedică pentru raţiune. Traducerea lor este un nonsens din punct de vedere logic, iar oamenii trăiesc în fenomenologii create de logica naturală.

  23. @Blog”ideologic ” – ce sa -ti spun ca sa -ti fac placere , sa te confortez in delir ? Sunt responsabil Mossad pe Europa de Sud-Est ? Agent MI 5 cu o vechime de 45 de ani pe Romania ? Sa-ti spun ca sunt securist , ca tine , nu merge , pentru ca stii ca nu sunt securist …

  24. @ ZeV,

    pe noi si pe vecinii nostri, care capital ne-a incalecat, cel de la vest, sau cel asiatic? De unde vine capitalul, tot de acolo vine si globalizarea. Cand ne vor scoate astia de la PSD datori si Chinei, vom fi datori tot in dolari si sa-ti mai spun eu cine sustine dolarul? E o iluzie, pana la urma nu castiga cel ce foloseste moneda, ci doar cel caruia moneda asta apartine. Acesta deja nu mai are nevoie nici de forta de munca, nici de energie si nici de materii prime si piete, acesta modifica din condei un scont si a castigat cat intreaga planeta, instantaneu. Evident, n-o spune, o afla doar marile banci-mama pe pielea lor, din cand in cand.

  25. Ni se spunea la cursuri ca Antonescu a fost judecat in Romania, rapid, nu la Nurnberg, pentru ca se temeau ca va spuna adevarul, pe care Aliaţii nu-l voiau a-l face public.Puterile au hotarat soarta Romaniei si sentinta lui Antonescu. Nu s-a schimbat nimic. Sentintele din procesele dumneavoastra au fost hotarate de altii, pentru ca ati devenit o persoana foarte incomoda pentru multi.
    A propos, IRINA JIANU a intrat din nou in greva foamei, pentru tratament discriminatoriu si este intr-adevar foarte bolnava. Cui ii pasa?
    Earnest

  26. …Nici macar nu trebuie ca sa fi citit vre-0 carte atit de valoroasa si sa spui parerea despre justitia Comunistilor, a fos ,ieste si acum si va mai fi si de acum incolo cunedreptatile pe care nici un om sau dumnezeu nu le va mai indrepta NICIODATA
    Si pe vremea cind era ceausescu,si mai nou pe vremea lui iliescu sau mai nou a lui basescu,rominul de rind a suferit si va suferi si mai departe cum sa obisnui deja,400 de Gr de piine aveam si noi TOTI romini pe zi si aici in rominia in 1989 in valea jiului,cei care munceau atunci oriunde altundeva decit in subtran traiesc si acum tot asa,ie adevarat nu mai sint ratii acum,dar nici bani nu mai avem ca trebuie altii sa se imbogateasca pe pielea jupuita de pe rominul de rind,singurul lucru pe care nu ni -l poate fura nimeni ieste sperantza,poate ca le vine mintea la cap la RUSI si pornesc razboiul ca fiecare romin sa puna mina pe arme si sa poata dreptate,NU ca in 89 ci curatenie cu trintori OMORITI,ori mor trintorii uri meritam sa fim RASI de pe fata pamintului…

Lasă un răspuns