Telegrame diplomatice

„Valiza ambasadorului spaniol. Povestiri din valiza diplomatică” este o carte scrisă în 2012, de către Matthew Parris și Andrew Bryson, reluând dialoguri de mare succes de la Radio BBC.

Volumul cuprinde telegrame diplomatice amuzante, declasificate, trimise de diverși ambasadori britanici către centrala de la Foreign Office. Chiar dacă nu sunt tot atât de suculente precum telegramele Wikileaks, ele evidențiază cunoscutul umor britanic. Aprecieri de genul „un fel de societate Nescafé perpetuă” – despre Libanul din 1972; „le lipsește curajul și sunt resemnați” – despre Ungaria, în 1955 (cu 20 de luni înainte de revoltele cunoscute!); „am un ușor sentiment de inferioritate” – despre Bulgaria, în 1967; „dacă doi englezi formează un club, trei sârbi pornesc un război civil” – despre Iugoslavia, în 1964; sunt doar câteva exemple.

M-a impresionat mai mult depeșa transmisă, în 1868, de către Bertie Mitford, de la legația britanică din Tokyo, în care povestește ritualul hara-kiri, la care a fost invitat să participe, în urma unui incident din războiul civil din acel an, când mai mulți străini au fost împușcați de către una din tabere. Împăratul Japoniei a decis ca ofițerul răspunzător de acele fapte să fie condamnat la moarte, lăsându-l însă să-și aleagă felul de a muri. Diplomatul britanic povestește, cu admirație dar și cu oroare, ceremonia de hara-kiri ce a avut loc.

Este o scriere minunată despre onoare și responsabilitate.

49 de gânduri despre “Telegrame diplomatice

  1. desi civilatia a depasit momentul acela -hara-khiri- mi-ar placea sa vad cum unii politicieni romani ar executa ritualul: mai ales pe cetateanul numit presedinte si mai ales ca el seamana cu unul dintre personajele celebre ale vremurilor despre care vorbim! stiu si eu!? poate nu e bine sa gandesc asa! dar as fi impresionat daca ar gandi sa-mi faca o bucurie! si numai mie!!

  2. Sa mai zica cineva ca Justitia merge intr-o singura directie. 🙂
    Corpul de control a Guvernului a facut nenumarate sesizari la DNA in legatura cu,contractele semnate in timpul guvernarii Boc.
    Zis si facut:DNA,a dat curs,in sfarsit acestor sesizari. Numai ca se pare ca procurorilor de la acest department nu le plac jumatatile de masura sau.”.daca-i bal,atunci sa fie bal”. 🙂
    E in neregula cumva faptul ca sunt luate la puricat toate contractele semnate in ultimii 25 de ani de toate guvernele postdecembriste incepand cu cel condus de Petre Roman si sfarsind cu cel condus de Victor Ponta? 🙂
    E cumva in neregula faptul ca vor fi desecretizate toate documentele emise de ADS de la infiintare si pana in zilele noastre?
    Nu stiu de ce este atat de disperat in aceste zile Ilie Sarbu,atata timp cat ne-a asigurat ca familia sa nu se compara cu familia Basescu.
    Sa fie vorba oare de… cine are mai multe hectare de teren in proprietate sau arenda? 🙂
    E cumva in neregula daca aflam pe mainile cui a incaput intregul patrimoniu al Academiei Romane?
    Cred ca toti cei care s-au lasat ademeniti de lozinca ”dreptate pana la capat”,vor devein in perioada urmatoare sustinatori ai Justitiei in general si ai DNA in special.
    Iata o forma viabila de reconciliere,nu? 🙂

  3. @erata
    Am uitat de ruda de gradul 2 a Presedintelui si anume Mircea Basescu al carui process va fi judecat ,nu cu celeritate ci cu ultra-celeritate iar la cum decurg lucrurile,cu siguranta va primii in termen record,(inaintea alegerilor prezidentiale din luna martie),o sentinta definitiva de condamnare,cu executare,la ani grei de incisoare.

  4. Există o perspectivă asupra realităţii pe care în mod constant o ratezi.

    Te invit să faci un exerciţiu de autocontrol şi să reanalizezi adevărul exprimat de autorii citatelor pe care le-ai reprodus, privind realitatea din următorul punct:

    România este o idee care se configurează într-o măsură mai mică sau mai mare în fiecare individ de pe planetă care are conştiinţa apartenenţei la această naţiune. Niciunul dintre aceştia nu este mai mult sau mai puţin romăn. Toţi sunt români şi atât, iar singura realitate vie este că SUNT.

    Dintre milioanele de indivizi care SUNT şi au conştiinţa că sunt români, doar câţiva, foarte puţini, au cultura vie necesară asumării realităţii de a fi român în numele României. Dintre aceştia, unul singur este în mod real pregătit să mişte din punctul de stagnare în care se află, această ţară.

    Răspunsul la întrebarea, cine este acest om, îl caută toţi românii. Unul singur poate să şi-l asume, ÎN CUNOŞTINŢĂ DE CAUZĂ, bazându-se pe el însuşi şi atât.

    Ceilalţi români îşi doresc progresul, evoluţia, aşadar într-un fel sau altul vor fi alături de el.

    Din punctul meu de vedere, acesta este un hara-kiri în numele onoarei şi responsabilităţii care anulează elucubraţii de salon precum:“un fel de societate Nescafé perpetuă” – despre Libanul din 1972; “le lipsește curajul și sunt resemnați” – despre Ungaria, în 1955 (cu 20 de luni înainte de revoltele cunoscute!); “am un ușor sentiment de inferioritate” – despre Bulgaria, în 1967; “dacă doi englezi formează un club, trei sârbi pornesc un război civil” – despre Iugoslavia, în 1964; sunt doar câteva exemple.”.

    Este adevărat că eu, mai mult decât să privesc „cu admiraţie, dar şi cu oroare” spectacolul scenei politice româneşti în care saltimbanci de mare succes, îşi întind cu graţie de lebede triste gâtul spre nemaipomenita pomană ce le mustăceşte sub nas, nu pot.

    Scriu şi mă gândesc că lebedele triste…se pot înveseli, redevenind gâştele care sunt, de fapt.

    Sau, nu?

  5. @blogideologic

    S-ar putea să mă „sperie” chiar și „moleculele vagaboande”. Numai că nu știu despre ce e vorba! Nu ar fi prima dată, în ceea ce privește discursul dumitale…

  6. @Cris

    Vă rog să luați „ironia” mea doar ca o tandră tachinare pentru o persoană pe care în fond o simpatizez.

    Repet că toată „problema” mea este cum se împacă afecțiunea Dvs pentru Dl Năstase cu disciplina de partid. Pentru că atunci când aude „Năstase”, Dl Antonescu se face roșu-foc, scoate fum pe nări și zgârmă pământul cu copitele… Si a rupt USL pentru că Ponta vroia să aducă România înapoi, în era acestui „ticălos”.

  7. Aşa-i mai bine ?! 😉

    Ola ! Ce ţeapă aţi luat toţi care v-aţi repezit ca guguştiucii de la un palat la altul ca să asistaţi la ţaţocraţia bine organizată, menită să mai abată atenţia de la dezastrul din România !
    Măi, oameni buni a te cramponezi de mama focului pe o reducere de 5 % a CASului când ţara geme de taxe şi impozite, la care nici fanarioţii cu toată tagma lor de jefuitori/invadatori nu gândeau, sperând că această mânărie, oricui aplicată ar putea scoate românul din sărăcie , acum sau ceva mai târziu, este pură bătaie de joc ( dar poate de aceea s-au prins atâţia în horă 🙂 )
    Pentru a-i scoate din sărăcie, pe români trebuie să-i scoţi din sărite ( ceea ce cred că se întâmplă !) şi mai apoi din casă, ca punând mâna pe coasă.. ( scuzaţi, asta-i din alt film 😉 ) luându-şi soarta în propriile mâini !
    Dându-le peste degete sau chiar peste mâinile pline de bani nemunciţi ( era să zic însângerate :mrgreen: ) ale celor care văzând că le merge au uitat că au şi degetul mare , dar văzând că le merge au băgat-o nu pân-la cot, ci chiar până la umăr !
    Şi nu mă gândesc la ginecologi, ci la banul public 😉
    Inversând oarecum zicala cu cel care aruncă o piatră în apă şi 10 deştepţi se chinuie s-o scoată, aş spune că zeci de nemernici s-au străduit, şi au reuşit în acesti 25 de ani să arunce România în prăpastie şi acum este adusă o biată hardwariţă s-o scoată de acolo !
    Sub privirile şi dojenile, când părinteşti ale lui Ponta, când birjăreşti ale lui Băsescu !
    Mai mult, de pe margini, alţi specialişti gen CTP, Cristoiu, Lăzăroiu, Predoiu , Tăriceanu, MRU, TRU, Udrea, Diaconescu, dar şi cetele de muşchetari, despărţite în două, ajung să se tragă de păr ( noroc că mai sunt şi ceva doamne, că altfel s-ar trage doar de ouă ) sau cu sky &jetul urinar turnat ba în freza lui Ponta, ba-n chelia lui Traian ( care de când cu fra-su nu se poate zice că n-are destule pe cap 😉 ).

    Hai, să fiţi serioşi ! Totul are o limită ! Reveniţi-vă !
    P.S.
    Văd că nimeni n-a observat că toţi absolvenţii de anul acesta ai Academiei de poliţie, fo 500 la număr au locuri de muncă asigurate !
    Pe spinarea noastră :mrgreen:
    Şi la propriu şi la figurat ! 🙄

  8. Sunt curios oare ce-o fi cuprins macar una dintre telegramele diplomatice britanice despre Romania si romani…….

    In alta ordine de idei…din putul gandirii personale as dori sa va impartasesc cele de mai jos, cu multumirile de rigoare gazdei noastre domnul profesor Adrian Nastase:
    –––––––––––––––-
    Dragilor,

    V-ati intrebat vreodata daca nu cumva descoperirile tehnice si stiintifice din ultimii 200 de ani nu sunt altceva decat reeditari ale vechilor cunostinte ale umanitatii…???

    Oare de ce marea majoritate a descoperirilor au fost asumate de catre anglo-saxoni…..? Oare pentru ca sunt mai inteligenti decat altii, sau numai pentru ca depozitarii vechilor cunostinte sunt si anglo-saxonii…..????

    Vreau sa subliniez faptul ca la anumite intervale de timp, anumite descoperiri pur si simplu apar la suprafata.

    Acestea nu sunt altceva decat amintiri a perioadei de timp in care umanitatea a fost o Civilizatie de tip 2…….

    V-ati intrebat daca nu cumva Jaques de Molay a fost ars pe rug pe buna dreptate….? Sunt sigur ca Regele Filip IV al Frantei „s-ar putea” sa nu-i fi arestat pe Cavalerii Templieri numai pentru a le fura averile, ci pentru ca acestia s-au intors de la calea credintei si alui Iisus Hristos, tocmai datorita descoperirilor de la Ierusalem…..pentru ca dragilor…..ceea ce s-a descoperit la Ierusalem nu este nici pe departe sfant…ci de-a dreptul malefic…….

    Daca acei Iluminati care pastreaza aceste stiinte si descoperiri, pentru a nu se pierde in negura veacurilor ar decide sa puna in aplicare TOT ce se cunoaste, sunt sigur ca omenirea nu s-ar mai impiedica in propria neputinta ci ar nazui catre stele din nou………….

    Imi pare rau ca nu am trait in acea superba perioada in care omenirea chiar reprezenta o Civilizatie de tip 2, o perioada in care mi-ar fi placut sa ma plimb de la o planeta la alta si sa-mi imbogatesc cunostintele cu trairile si cultura civilizatiilor bastinase, civilizatii care acum, helas…se regasesc toate inghesuite pe aceasta a treia planeta de la soare…….

    Ceva imi spune ca totusi am trait in acea perioada…..reincarnat din nou aici si acum la sfarsitul unei alte perioade de Lumina din istoria acestei specii si cufundarea acesteia DIN NOU… int-o alta perioada de Intuneric……

    Dar acest lucru nu reprezinta o problema…dupa cateva sute de ani bune de Intuneric o noua Renastere va avea sansa sa vada lumina zilei, sub obladuirea Eternitatii si a celor care ne vegheaza de atatea milioane de ani……

    Cufundare usoara dragilor intr-o noua perioada de Intuneric, plina de gargui si vrajitoare, de cavaleri care se vor bate pentru mana cine stie carei printese, printesa ca la randul ei va fi strapunsa de fiorul dragostei dupa ce broscoiul sarutat de catre ea se va transforma intr-un print frumos si puternic…….

    Nimic nu-i nou sub soare….
    Ce-a fost odata este acum…ce este acum va fi si altadata….
    Amin.

  9. „O scriere minunată despre onoare şi responsabilitate ” …. Deseori mă întreb ce înseamnă pentru adolescentul sau tânărul contemporan cuvintele magice ONOARE şi RESPONSABILITATE. Mă întreb cine ar trebui să-l înveţe că acestea sunt valori perene , iar nu telefonul de ultimă generaţie şi nici „motorul ” colorat şi lucios ca o libelulă uriaşă . Poate ar trebui să ştie din familie , dacă părinţii ar avea timp…. dacă şi-ar mai aduce aminte cele două cuvinte magice ….dacă ar mai avea o rezonanţă oarecare pentru ei .
    Sau ar trebui să i se spună la şcoală ; dar cine să o facă ? Am vazut secvenţe cu profesoare trecute bine de prima tinereţe dansând aproape lasciv cu liceeni care-şi scoteau cu gesturi lente cămăşile apretate, „de banchet ”, am văzut filmări cu camera ascunsă despre şpăguiri minore , pentru o notă mai umflăţică , am văzut profesori beţi sau bătăuşi ,am vazut profesori ŞI beţi ŞI bătăuşi …
    Produsul unei astfel de educaţii este posibil să fie generaţia care proclamă ca valori CINISMUL şi LIPSA DE EMOŢIE .
    Ceea ce aţi încercat dumneavoastră in vara lui 2012 şi era cât pe ce să vă reuşească , pentru mine a fost cutremur de gradul 9 ; pentru Mihail Neamţu a fost doar un bun prilej să-şi lege la gât un fular mânjit de ketchup şi , garnisit în modul acesta , să facă ture în jurul reşedinţei din Zambaccian . Nu era singurul …
    Înţelege ceva despre ONOARE şi RESPONSABILITATE tânărul teolog Mihail Neamţu? Pricep cuvintele acestea cei care i s-au alăturat , unii dintre ei de o veselie bizară , ca şi cum erau parte dintr-o farsă extinsă şi nu dintr-un ritual de-o cruzime inumană ? …
    Cei care l-au cunoscut pe Daniel Turcea , povestesc că , înaintea morţii , arhitectul şi, mai ales , poetul Daniel Turcea , a cunoscut o iluminare vizibilă chiar şi pentru profani ; uneori , cand privesc la lumea care alunecă în jurul meu , îmi răsună însă în urechi versurile lui de dinainte de revelaţie , din perioada când nu pacea ci deznădejdea îi jalona drumul : ” Mecanism lotus / În apa mecanică / Interior şi fragil / Te aperi ? ”

  10. Multumesc,d-le Prim Ministru,am sa caut cartea.Pe mine m-ati convins.Va urmaresc cu interes comentariile,analizele politice si…mai ales recenziile.

  11. In legatura cu fraza de final – este responsabila decizia PSD de a-l propulsa la cel mai inalt nivel pe Ponta ? Domnul este echivalentul lui Emil Constantinescu – slab , incompetent , straveziu …

  12. Japonezii sunt natiunea aceia care atunci cand dau de greu propun grabirea iesirii naturale a batranilor sai?

    „Un paradis pierdut e orice ora,/Dar nu te mai intoarce spre trecut:/Trecutul nu cunoaste aurora./Ci indreapta-ti carma spre necunoscut,/Caci un pilot sta pururea la prora.”

    Cinste si onoare inaintasilor mei, care au inteles ca pacat nu este sa vorbesti in pustie, ci sa taci atunci cand demnitatea ti-o cere. Si rabdare urmasilor sa inteleaga ca responsabilitate inseamna sa astepti cuminte judecata cea de pe urma.

  13. Domnule George Ban, sunt de acord ca excesul de caini vagabonzi pe strada, constituie o problema.
    Intebare (ca intre amici): Dvs, da, dvs personal, ce ati face concret, pentru rezolvarea acestei probleme si in cat estimati ca eventualele dvs masuri ar rezolva definitiv si ireversibil problema ?
    Imi doresc un raspuns sincer, asa cum este firesc sa vina din partea unuia din cei mai lucizi participanti la dialogul (de salutat atat cat exista, in conditiile unei Romanii fracturate) de pe acest blog.

  14. La 100 de ani de la atentatul de la Sarajevo, cineva s-a gandit ca n-ar strica sa comita acelasi pretext, updatat la nivelul anului 2014, deci cu o racheta… Nu i-a iesit, insa.

    Exista doua sisteme antiaeriene, Dvina si Kub, ambele asigurand dirijarea rachetelor interceptoare catre tinta in fascicul de radiolocatie, in microunde. Sistemul Dvina este mai vechi dar mai performant, doboara tinte pana la 27 km altitudine, celalalt este mai nou, nu poate dobora la 10km dar este mai elastic in sensul ca este montat de cateva senilate, deci este mobil. Primul are cateva remorci iar lansatoarele se afla pe afeturi fixe.

    Ambele sisteme nu pot fi folosite de catre insusgenti d-astia, suparati. Ele necesita personal pregatit special, de regula ofiteri rachetisti. Separatistii nu au asa ceva, nici sistemele si nici ofiterii. Dealtfel nu le-ar da nimeni pe mana asemenea arme… Ele pot fi folosite numai de catre armatele regulate, mai exact de catre trupele de antiaeriana, deoarece necesita si un sistem radar avansat care sa le anunte prealabil ca o tinta se apropie, dupa care radarul sistemelor preia titnta in fascicol de radiolocatie si lanseaza rachetele. Dar dintr-un avion lovit cu o racheta nu mai ramane mare lucru, ori s-a vazut ca a cazut la sol o bucata mare de fuselaj si ampenajul vertical.

    Asa cum declara presa mondiala, sistemul „BUK”, acesta nu exista.

    In plus, avionul zbura la 10 km, dar pt distante asa mari, spre est, trebuia sa zboare intre 10,7 si 11 km altitudine, sau intre 11,3 si 11,6…. In plus, nu avea ce cauta peste un teatru de conflict militar…

    Prin urmare, armatele ce detin asemenea sisteme nu au participat la drama, Ucraina nu avea de ce, Rusia nici atat, separatistii nu aveau cu ce. Exista posibilitatea ca Rusia sa-l fi doborat dar peste granita, deasupra Ucrainei, insa asa ceva ar fi compromis tocmai proprii ei separatisti, deci nu ar fi avut interesul… In plus, Obama sfatuit de consilierii lui militari, care nu sunt naivi, l-a sunat pe Putin sa-l intrebe daca nu a fost asa, dar acesta sigur a argumentat ca nu ar fi avut nici un interes sa atraga anatema asupra propriilor separaatisti prorusi…

    Atentie insa, Ucraina ar fi trebuit sa schimbe cursul de zbor pt a dirija avionul pe alt traseu, nu pe deasupra zonei de conflict, dar nu a facut-o!!! Dar nici nu a doborat avionul, deoarece ea abia astepta sa intre in UE, cum sa doboare un avion cu cetateni europeni? Iar daca s-a apucat de astfel de jicuri, atunci e si mai grav…

    Mai mult, inprastierea ramasitelor pe o raza de 15 km, arata ca acesta a explodat in aer, destul de sus. Dar un avion nu explodeaza asa, de la sine, in zbor, deci a existat intai un incendiu la bord care s-a intins catre rezervoare si acestea au explodat sus, in zbor. Problema acestei variante este ca un incendiu se stinge de catre copilot cu sistemele antiincendiu de bord, in timp ce pilotul anunta turnul care-l urmareste despre incendiu si solicita pista de aterizare de urgenta, sau anunta aterizarea iminenta, fortata… Asa ceva nu s-a intamplat, nu a existat o astfel de comunicatie, deci nu a existat un incendiu. Deci avionul a explodat in aer, sus, ramasitele s-au imprastiat balistic pe o raza mare, iar rezervoarele au luat foc la impactul cu solul.

    Prin urmare, din moment ce avionul zbura la o altitudine prea mica si pe un traseu interzis, si nu a avut incendiu si nici o armata nu l-a doborat, inseamna ca CINEVA A PUS O BOMBA LA BORD SI A REGLAT-O SA EXPLODEZE IN MOMENTUL CAND AVIONUL URMA, CONFORM GRAFICULUI DE ZBOR, SA INTRE IN SPATIUL AERIAN RUSESC, ASTFEL CA VINA SA CADA PE RUSII CEI RAI… Norocul rusilor a fost ca avionul, fie a intarziat cateva minute la decolare, fie ca zburand mai jos decat trebuia a avut viteza mai mica, ceea ce a facut ca momentul programat pt explozie sa gaseasca avionul inca in spatiul Ucrainei, cu 50 de km inainte de granita cu Rusia, intarziase cateva minute numai…

    Deci cineva incearca sa arunce o grava suspiciune asupra Rusiei, sa excaladeze conflictul din zona, sa puna de un mare deranj, pe cat posibil mondial, astfel ca UE si NATO sa tina partea Ucrainei iar Rusia sa fie strivita deoarece are petrol si gaze!!!!!!!!!!!!! Care trebuie luate!!!!!!!!!!

    Intelegeti miza? Este aceeasi!

    Se intelege, pt noi perspectiva e ca se cauta un mare deranj in zona iar noi suntem si saraci, si nepregatiti, si dezbinati, si condusi anapoda… ca intotdeauna… si PREA APROAPE!

    Dumnezeu sa-i odihneasca pe oamenii aia, pe copii… si sa-i pedepseasca pe cei care i-au sacrificat pt un pumn de gologani! Dar ce conteaza? Lupta pt resurse se duce pe toate caile!

  15. Ah, si inca ceva daca tot m-am intors la aviatie… Mai demult spuneam ca va lamuresc in legatura cu avionul lui Iovan… Ca sa nu uit iar, la tv s-au vazut aripile epavei si acestea nu aveau flapsurile coborate! Deci pilotii nu intentionau deloc sa aterizeze fortat caci ar fi trebuit sa coboare flapsurile ca sa minimizeze viteza de impact, asa ceva este obligatoriu, tine de procedura. Prin urmare, neavand nici radar Doppler de bord si fiind ceata, baietii au intrat in munte cu avionul, ca fraierii. Cand s-au trezit printre brazi, au inteles ca se prabusesc, deci nu a fost nici o mare arta de pilotaj, sau salvare de vieti…A fost grava eroare de pilotaj, agravata probabil de givrajul inerent, iar un asemenea avion nu avea ce sa caute iarna, pe intuneric si ceata, in munti. Deci o inconstienta totala.

  16. Un lucru important pe care vreau sa-l subliniez din nou:

    In viitorul stat DACIA din spatiul Carpato – Danubiano – Pontic….serviciile secrete rumane NU vor mai jura credinta in veci politicienilor romani care s-au dovedit nevrednici sa conduca un popor si o tara…..

    Serviciile Secrrete Rumane vor jura credinta NUMAI poporului ruman si lui Dumnezeu, in fata carora vor raspunde penal…daca vor aparea vreodata probleme….

    Sper ca realizati ce LIBERTATE vor avea aceste servicii in noul stat DACIA…, nu-i asa????

    Libertate care se va extinde si in afara tarii, pe principiul Mossad-ului si a altor colegi din bransa……

    Daca-i bal, dragilor apai bal sa fie, dar retineti….voi veti canta muzica si altii vor dansa dupa aceasta muzica……..

    Interesant, nu-i asa…?????

  17. Sper ca nu se asteapta cineva pe aici ca mult hulitul guvernator sa tenteze sa comita hara-kiri/ii lipseste acel ingredient esential – onoarea.

  18. Accidentul aviatic din Ucraina poate ascunde pentru o vreme o milţime de lucruri. Să sperăm că producerea lui a fost cu totul întâmplătoare din acest pdv 🙄
    „Vor fi consecinte nebanuite, mai ales ca toata treaba se intampla dupa declaratia de la Fortaleza a tarilor BRICS de acum cateva zile: banca proprie, declaratia de a schimba dolarul ca pillar al sistemului financiar international, reforma FMI, Doha Round completata in spiritul unui comert mai echitabil, cooperare in cadrul ONU ca sa blocheze anumite initiative, etc, etc. (daca vreti, pot elabora alta data).
    Plus:
    -ofensiva terestra a Israelului in Gaza
    -Irakul care se dezmembreaza
    -Medvedev care anunta ca sanctiunile SUA+UE de ieri impotriva Rusiei (cele ale SUA targeteaza Rosneftul si Novatekul deja) nu vor face decat sa determine Rusia sa “isi sporeasca cheltuielile militare”

    Vin vremuri de profunde schimbari geopolitice !”

  19. @ZeV

    În ceea ce privește câinii vagabonzi, eu personal i-aș exporta în China. La prețul de 1 Euro per câine, chinezii ar fi incântați să se ocupe EI de prinderea lor. Eu ar trebui doar să am o servietă suficient de incăpătoare. Problema s-ar rezolva intr-o săptămână.

    M-ati întrebat, v-am răspuns.

    Dar n-o să ne certăm acuma din cauza unor animale!

  20. Europa de Est tinde sa devina ,,carnea de tun” a lui Obama, ca si in Afganistan, sau in Irak, de altfel.
    America si UE vorbesc de valori si ,,stat de drept”, dar totul este o imensa ipocrizie. In realitate, se arunca praf in ochi ca sa nu vedem ca marile puteri au un singur obiectiv: AFACERILE INTRE ELE si promovarea intereselor corporatiste, care nu au nicio legatura cu moralitatea. Pentru prostime, s-au inventat cuvinte mari, care , din nefericire, nu tin de foame.
    Sa-i fie rusine vestului expansionist si sa-si asume consecintele evenimentelor din Ucraina. Au destabilizat autoritatile legal constituite dintr-un stat suveran, doar pentru a agresa Rusia. Cand nu este autoritate si se declanseaza un razboi civil, de altfel previzibil, raspunderea o poarta cei care au initiat tot acest proces de disolutie. Rusia doar isi apara valorile si interesele din proximitatea propriilor granite.
    Romania nu mai are ce apara…s-a oferit pe tava , ca o curtezana lipsita de discernamant, ca intotdeauna de-a lungul istoriei.
    Un stat lobbyist prin definitie (adica un stat care a legalizat traficul de influenta) sa nu vina acum si sa dea lectii Romaniei de buna purtare si orice terchea berchea de la Washington sa-si permita sa urecheasca demnitari ai Romaniei. NOI ar trebui sa-i intrebam: CUM ASIGURATI, YANCHEILOR AROGANTI, SECURITATEA IN SCOLILE VOASTRE LAICE IN CARE SE INVATA ABECEUL ,,DEMOCRATIEI” LIBERULUI ARBITRU ?

  21. Centru
    Domnule Ponta este chiar in acest moment, la cel mai inalt nivel. Dupa parerea mea, o mutare la Cotroceni inseamna o retrogradare, nu o promovare, daca ar fi sa-l credem pe domnul Coarna ca la palatul Victoria va veni Traian Basescu. Ponta nu are ,,talentul” lui Basescu de a fi marlan si ,,sexist-pontos” cu doamnele si domnisoarele. Ca sa nu mai spun ca nici presa nu-si doreste o astfel de ,,promovare” Nu prea merge ,,Breaking News” cu fata de adolescent tocilar al lui Victor. Nu se compara cu moaca unui pirat chior din Caraibe care face deliciul mestecatorilor de vorbe, chiar daca in spatele vorbelor golanesti se afla intruchiparea nimicului absolut. Ba nu, se afla ceva: taxa Basescu si samsarii imobiliari si de terenuri retrocedabile. Tot a lasat..o dara, distinsul marinel. (Z)

  22. Cineva scria :
    „Multumesc,d-le Prim Ministru,am sa caut cartea.Pe mine m-ati convins.Va urmaresc cu interes comentariile,analizele politice si…mai ales recenziile ”
    Eu aş fi adăugat şi…necazurile !

  23. @ ba dimpotriva Doru Coarna, bunul simt, datele si legile fizicii ne arata ca avionul a cazut ca un pietroi spre pamant, de la peste 10.000 m, a explodat dincolo de nori, la 3500 m alt, de unde „cadeau oamenii din cer” si la impactul cu solul, probabil lovit de vreo pusca cu raza scurta, monitorizata. Mai pe scurt, unii au intins plasa la inaltime si au aruncat incarcatura si plasa astfel incat altii sa cada in ea.
    Valoarea greutatii unui corp este direct proportionala cu masa lui si este orientata spre centrul Pamantului. Coeficientul de proportionalitate se numeste acceleratie gravitationala si este egal cu acceleratia unui corp care cade liber in campul gravitational al Pamantului. Ce inseamna asta? Ca suntem considerati cu totii o masa de imbecili carora ni se spune cum s-a procedat de la cateva minute de la producerea tragediei, cineva insista sa ne spuna ca a monitorizat filmul accidentului. Indiferent daca exista turnul de control sau vreun aparat de interceptare ar fi sesizat nenorocirea, era inutil nu mai aveau cu cine sa comunice. Orice alta ipoteza, precum existenta vreunui dispozitiv la bord, altul decat acele rachete de teleghidare existente si pe aparatul disparut in 8 martie, conform datelor aparute in presa, nu este plauzibila avandu-se in vedere controlul maxim de securitate dupa aeroportul olandez, doar daca controlorii nu daduse iama in bagajul vreunui traficant. Ce avem noi aici: 1. un oficial ucrainean care ne anunta hotarat la cateva minute dupa accident ca un aparat civil a fost lovit de o racheta;2. ii avem pe oficialii pentagonului care ne confirma la cateva minute ca un aparat civil a fost lovit de o racheta(nu puteti sa le reprosati ca nu au facut nimic ca sa opreasca tragedia, si cateva secunde ar fi fost utile, deoarece nu mai aveau cui sa le comunice); 3. ii mai avem pe supusii MJ sale care la o zi dupa ce cineva rostise cateva cuvinte magice, anunta o celula de criza si apelul adrs Consiliului de securitate.

    Ma tot gandesc pana unde s-ar fi mers in spectacolul de mare anvergura Piata Universitatii?

    Doar mintile mediocre ar putea interpreta opinia mea ca o sustinere a unei anumite parti, alta decat credinta in adevar, si mai cred in continuare ca presedintele Obama este un lider cu un deosebit bun simt, altfel si-ar fi ridicat macar o data privirea din pamant la conferinta de presa, spre deosebire de al nostru si al vecinilor care ne-ar fi privit cu mare naturalete. Asta a propos de onoare si responsabilitate, Dumnezeu sa ne ajute!.

  24. @Doru Coarna, daca este sa privim problema hai sa o privim sub mai mulete detalii. Primo, oricare fenomen militar care implica o ardere intensa, bine oxigenata, inseamna o emisie de radiatii UV: pastrand proportiile, cu senzori de UV pot fi detectate de la lansarea unei rachete si pana la focul de arma pe care il executa un tragator izolat. In urmare, un satelit, rus sau american, dintre cei care monitorizeaza acum Ucraina, a detectat lansarea rachetei, in UV, ca si locul precis din care a fost lansata. In prima concluzie, presedintii Obama si Putin, in momentul convorbirii lor telefonice, aveau informatia primara suficient de precisa, inclusiv locul lansarii rachetei. De aici incep povestile si fentele. Putin responsabilizeaza Ucraina pentru ca avionul ar fi zburat…in spatiul aerian ucrainian. Doar ca stare de razboi nu este oficial declarata, deci avioanele pot zbura pe culoarele normale de zbor iar daca sunt parti in conflict (dar nu in razboi) atunci ele trebuie sa fereasca culoarele de zbor comercial. O alta poveste a aparut apoi: ca avionul ar fi fost doborat de catre cazacii…care aparau un post de control comunal. Ori nu suntem deloc in situatia in care un cetatean cazac indignat trage cu ag-ul, gasit in pod, in helicopterul care-i strica somnul de dupa amiaza. Aici e vorba, exact asa cum zici tu, de radare de descoperire (achizitie) lucrand in complex, care comunica datele primare catre radarul de tir a instalatiei de lansare si cu ajutorul acestuia racheta aa este lansata cu suficienta precizie. Un radar onorabil in centimetrice, ca sa nu mai vorbim de metrice, poate acoperi o distanta de 320Km, adica poate fi amplasat, in fond si la urma urmei, pe teritoriul rusesc. Conturam urmatorul scenariu, detectia a fost facuta de pe teritoriu rusesc iar lansatoare de rachete au fost trimise din Rusia pe teritoriul controlat de pro-rusi in Ucraina, cu echipaje cu tot. Sa examinam un pic ceea ce se intampla in partea ucrainiana, deoarece la fel se intampla cam in toate fortele militare care sufera constringerile faptului ca sunt forte ale statului. In primul rind, tinta trebuie identificata prin sistemele de interogare – raspuns si etichetata inca de la intrarea in spatiul aerian al tarii. „Stim” deci, deoarece acesta este protocolul peste tot, ca avionul comercial fusese identificat inca de la intrarea in Ucraina si primise un cod care il insotea pe ecranele tuturor radarelor civile si militare ucrainiene. Aceasta l-a ferit dealtfel si de un atac al fortelor aeriene ucrainiene. Deci, daca a reusit aproape sa traverseze Ucraina, avionul fusese interogat, identificat si etichetat. In adaos, ucrainienii nu aveau de ce sa il atace cu rachete in timp ce acesta le parasea spatiul aerian. Adica trebuie sa acceptam ideea ca atacul cu racheta a fost lansat de o forta militara care nu are nici o preocupare pentru culoarele de zbor comercial si gaatendul ne duce la pro-rusi, „cetatenii indignati”. Problema care devine grava este aceea ca, in spatiul lor aerian, si rusii trebuie sa procedeze la fel, adica sa identifice tinta prin interogare si sa protejeze culoarul ei aerian, fiind vorba despre un zbor regulat si, oricum, de un zbor desfasurat pe baza planului de zbor comunicat anterior. In consecinta, radarul rusesc de descoperire, chiar amplasat in Rusia, trebuia sa identifice zborul comercial in timp destul de scurt de la intrarea avionului in raza sa de descoperire. Ceea ce ma face sa cred ca este vorba de un alt radar decat acela care in mod normal facea acoperirea sectoriala a spatiului aerian rusesc, iar acest radar suplimentar, desi in Rusia, nu a fost conectat informational la sistemul de acoperire radar a teritoriului rusesc. De fapt, aceasta este si explicatia faptului ca americanii au cerut rapoartele celor doua avioane awacs, care , desi nu au putut „vedea” pana in zona atacului cu racheta, au inregistrat cu siguranta radarele care au emis in zona. Despre ultima poveste cu ucrainienii care au crezut ca e avionul lui Putin, o poveste propagandistica mai idioata nu am vazut, pai ce ar fi cautat Putin pe deasupra Ucrainei, daca un avion cu culoar de zbor cunoscut a patit ce a patit. Iar lansatorul s-a intors iute-iute de unde a venit si pariez ca acum se afla indrum spre o unitate militara din Extremul Orient, ca sa nu il mai gaseasca nimeni.

  25. @Doru Coarna, unul dintre motivele pentru care rusii se tot sucesc si pentru care nu vor recunoaste doborarea avionului este acela ca vor trebui sa plateasca despagubiri uriase. Iti aduci aminte ce despagubiri a trebuit sa plateasca Libia pentru Lockerbie, in afara pretului politic?

  26. Iata ce putem citi la COINCIDENŢE ŞOCANTE privind prăbuşirea avionului Boeing 777: Zborul MH17, distrus în data de 17.07 la ora 17:
    În primul rând, primul zbor al avionului Boeing 777, cu codul MH 17, a avut loc în data de 17.07.1997, ajungând să fie distrus exact 17 ani mai târziu, tot într-o zi de joi. Mai mult, avionul a fost deturnat în jurul orei 17.

    Discursul bizar al Christinei Lagarde de la FMI postat la articolul CINE si DE CE a doborat avionul Malaysian deasupra Ucrainei?

    295 de morti ne semnaleaza si alte calcul ce circula pe internet:

    295 de morti = 2+9+5=16, adica 1+6=7.

    2014 = 2+0+1+4 = 7.

  27. Scurta si victorioasa campanie braziliana le-a oferit germanilor mult mai multe satisfactii decat trecute si pierdute campanii in Est, ceea ce inca o data vine in sustinerea teoriei care spune ca pentru bioritmul uman este mult mai sanatos mersul spre Vest(ceva legat de energia solara, alternanta zi-noapte samd), aceasta fiind si directia celor mai importante migratii ale popoarelor in evul mediu, dar si a actualelor migratii individuale… ‘Generoasa’ tradare liberala, trecerea de la alde-liberali la popularii europeni, le ofera germanilor un ragaz de cateva luni, echivalentul ragazului de sase luni, poate chiar de doua sute de zile dupa aprecierea istoricilor, pe care l-au pierdut in august ’44 si inchide astfel in mod definitiv controversa legata de pretinsa ‘tradare’ a intoarcerii armelor… Iata insa ca odata cu prabusirea avionului mala ezian la granit ruso-ucraineana, amenintata de cativa ani cu ‘sfarsitul’ de un scriitor japonez (care in privinta tarii sale aproape ca a avut dreptate la cutremurul urmat de tsunami din 2011), Historia s-a clatinat …putin si orice repere temporale devin relative pentru un timp…

  28. Acesta presupun ca a fost scenariul initial pregatit pentru iubitorii stirilor in direct, pe viu, in plina desfasurare, cu final neasteptat, fericit sau tragic, deja cred ca pentru multi dintre privitori nu mai conteaza, de ce sa mai faci un minim efort de gandire ca sa poti sa intelegi ca defapt, nici macar cu o piatra numai era nevoie sa arunci intr-un obiect inert cu o greutate considerabila, aparatul dezintegrandu-se probabil in cadere, in special dupa alt 3000-3500 m, gandind la cele ce povesteau cei care au vazut oameni cazand din nori, oricum explodand doar la impactul cu solul. Daca a fost lovit de o racheta sau nu, in zona bietilor prapaditi, asta doar regizorii spectacolului pot sti cu precizie, dar asta nu se putea determina decat dupa o expertiza atenta. Ce am inteles si dupa acest eveniment, uitandu-ma la multi dintre liderii lumii sau ai nostri, si totodata la multi dintre analistii si specialistii care s-au perindat la tv de la producerea tragicului eveniment, simplu, ca teoriile urmasilor celui mai desavarsit dintre animale sunt pe deplin confirmate. Super-specia Gabriel Liiceau adeptul promordial al teoriilor etologului Lorenz poate sa fie fericit, traim printre sobolani, maimute, si gaste, sau alte pasari, dupa preferinta. Atat au reusit sa inteleaga distinsii si alte cohorte intregi ca ei, dupa mii de ani pe care luminii i-au trebuit sa ne ajunga, azi o vedem si nu e.

  29. Vai SADICULE dar ce put al gindirii profunde ai ! Cum ai ajuns la concluzia asta ? Nu cumva sari ca broasca-n asfalt inainte de a avea toate datele ?

  30. Turma basista din presa si politica se grabeste sa-l atace pe Vladimir Putin.
    Dar eu ma intreb: de ce l-as crede pe Obama ?
    De ce am indoieli ? Deoarece rememorez anumite evenimente, ,,detalii”, si…,,coincidente” :
    -SUA sustin ca tarie ca nu au existat inchisori CIA in Romania. Dar europenii, se indoiesc;
    -SUA spune ca nu spioneaza chiar atat de desantat liderii europeni…dar liderii europeni se indoiesc, pentru ca au gasit dovezi;
    -CIA este implicata in Ucraina, chiar inainte ca euromaidanul de la Kiev sa ia amploare;
    -Israelul ataca Gaza intr-un con de umbra mediatica….lumea este oripilata, taman la tanc (tzanc), de alt caz cu effect emotional puternic, nu de copiii arabi ucisi pe plaje;
    -SUA trebuie sa gaseasca justitifcari la noi masuri de intimidare a Rusiei si au nevoie ca de aer de sprijinul ,,carnii de tun” din estul Europei, adica, al tarilor apropiate de Rusia care au si acum mari resentimente si ostilitate la nivel de mase fata de vecinul de la rasarit.
    Cine spune ca procesul de globalizare este unul usor si se face doar cu metode din carte si cu ,,Legea” atarnata la piept precum crucile sfidatoare purtate la gat si in maini de vechii cruciati, este un mare naiv.
    (Z)

  31. ps la comentariul din 19 iulie 8:19 am:
    ,,Siberia Airlines Flight 1812 was shot down by the Ukrainian military over the Black Sea on 4 October 2001, en route from Tel Aviv, Israel to Novosibirsk, Russia. The plane, a Soviet-made Tupolev Tu-154, carried an estimated 66 passengers and 12 crew members. Most of the passengers were Israelis visiting relatives in Russia. No one on board survived. The crash site is some 190 km west-southwest of the Black Sea resort of Sochi and 140 km north of the Turkish coastal town of Fatsa and 350 km east-southeast of Feodosiya in Crimea. Ukraine eventually admitted that the disaster was probably caused by an errant missile fired by its armed forces………
    …………However, Ukrainian officials later admitted that it was indeed their military that shot down the airliner. Ukraine, reportedly, banned the testing of Buk, S-300 and similar missile systems for a period of 7 years following this incident.”

  32. Au trecut 24 de ore de cand s-a dat publicitatii faptul ca unul dintre pasagerii avionului malayezian asasinati de rusi era roman si vad ca si ocupantul Cotrocenilor si acela al Victoriei se intrec in taceri asurzitoare. De cand cu trecerile Gazprom pe la un anumit notariat, nu mai vad, dinspre Cotroceni, stucheli in directia Moscovei. Ministrul de externe pare ocupat sa isi spele tricoul Ferrari. Nici o demonstratie in fata ambasadei Rusiei (ori si a Ucrainei) nu este anuntata, adica nimic nu misca la noi fara voie de la politie. Hai sa le dam ceva idei( a cata oara?):
    – inghetarea tuturor activelor rusesti ( si ucrainiene!) de pe teritoriul Romaniei pana ce o ancheta internationala va stabili responsabilitatile in privinta prabusirii avionului malaezian (si pana Rusia il va invia pe cetateanul roman omorat)
    – pre – nationalizarea acestor active, fara despagubiri ori cel mult cu returnarea exacta a sumelor platite la privatizare, din care va fi scazuta contravaloarea activelor instrainate.
    – interzicerea, pe o durata determinata a calatoriilor cetatenilor rusi in Romania, precum si interzicerea tranzitarii tarii de catre cetatenii rusi.
    – rechemarea ambasadorului tarii noastre la Moscova (si a celui de la Kiev), pentru consultari.
    Haideti, domnilor si doamenlor, sunteti platiti din greu ca sa aveti idei!

  33. Virgil Lazăr : + Cum a influenţat limba română creaţia Herthei Müller / Laureată a Premiului Nobel pentru Literatură din anul 2009, bănăţeanca Hertha Müller, născută în Niţchidorf, declara, după despărţirea de România, că în comunism fiecare individ forma o insulă în sine, iar ţara întreagă era şi ea un spaţiu etanş în afară, supravegheat în interior. După ce a emigrat, scriitoarea germană a îmbogăţit bibliografia despre totalitarism cu numeroase cărţi precum ”Călătorie pe un picior (1989)”, ”Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” (1992), ”Animalul inimii” (1994), unele traduse în nu mai puţin de 24 de limbi. Aceste cărți i-au adus Herthei Müller numeroase premii germane şi internaţionale, inclusiv Premiul pentru Literatură ”Aristeion” al Uniunii Europene, premii între care cel mai important este, bineînțeles, Premiul Nobel pentru Literatură din 2009. Însă cu toate că aceste cărți au apărut inițial în germană, este de remarcat elogiul pe care scriitoarea îl aduce limbii române, în volumul ”Regele se înclină și ucide”, apărut la Polirom în 2005. ”În fiecare limbă sunt alţi ochi. În limba satului meu aşa-mi părea pe când eram copil: pentru toţi cei din jurul meu, cuvintele se aflau aşezate direct pe lucrurile pe care le desemnaseră”. Sau ”Cuvintele însoţeau munca doar atunci când mai mulţi lucrau ceva împreună, depinzând unul de altul în mişcările lor. Dar nici atunci întotdeauna. Muncile cele mai grele, căratul sacilor, săpatul şanţurilor, prăşitul, cositul erau o şcoală a tăcerii”. Ajunsă la Timişoara, la 15 ani, Hertha Müller a învăţat româneşte, mai mult prin tăcere și ascultare. ”Vorbeam cât mai puţin. Dar mai apoi, după o jumătate de an, dintr-o dată, toate au prins să se închege de parcă eu n-ar mai trebui să fac nimic, iar trotuarele, ghişeele funcţionarilor, tramvaiele, obiectele din magazine ar fi învăţat, ele singure, această limbă pentru mine.(…) Într-o bună zi, gura mea a început să vorbească de la sine”. Hertha Müller scrie că stăpânirea limbii române i-a oferit o nouă perspectivă asupra lucrurilor. ”Spre deosebire de germană, cuvintele româneşti îţi făceau ochii mari atunci când, fără să vreau, le compar cu cele germane. Întorsăturile lor afurisite erau voluptoase, obraznice şi tulburător de frumoase”. Hertha Müller dă numeroase exemple. În dialectul șvăbesc al satului său se spune vântul merge, pe când în germana literară se spune vântul adie. ”Pe când aveam şapte ani, asta îmi suna ca şi cum vântul şi-ar pricinui o durere. Iar în româneşte se spune vântul bate… Când spunem „bate”, de îndată auzi zgomotul mişcării, iar aici vântul le pricinuieşte altora dureri, nu sieşi…” Scriitoarea are, legat de cuvinte, multe alte observaţi interesante. De pildă, ”o privire cu totul deosebită asupra rândunicii în limba română. Numele românesc îţi spune că aceste păsări se aşază pe sârma de telegraf în rânduri negre, dese, înghesuindu-se una în alta.(…) M-am minunat cât de frumos şi real fuseseră numite aceste păsări: rândunici”. +

  34. Razbunarea gravitatiei

    Doborare sau prabusire? Numai raspunsul la aceasta intrebare va elucida cauzele accidentului aviatic malaezian din estul Ucrainei. Asertarea fara probe a ideii de „doborare”, prin recursul la „indicii”, „probabil” sau „eventual” are toate sansele de a fi o pista falsa. O astfel de antepronuntare grabita, care se substituie unei anchete independente si transparente, nu exprima decat o tendentiozitate grosiera, pentru obtinerea unor consecinte politice si militare scontate.

    Prezenta sangelui doar pe cadavrele pilotilor, nu si ale pasagerilor, nu poate fi pusa in legatura decat cu o explozie in cabina de pilotaj, singura care ar fi putut provoca rani deschise si aspersiuni hemoragice. Actiunea unor cauze letale diferite pentru piloti si pasageri poate explica diferentele dintre o lovire de la sol cu racheta si o deflagratie selectiva, din spatiul de comanda si control al aeronavei.

    Integritatea relativa a unor obiecte si documente ale pasagerilor, gradul mare de constituenta al cadavrelor si arealul mic de imprastiere, ca ale unei caderi pe verticala sub influenta doar a vitezei si inaltimii avionului, sunt incompatibile cu pulverizarea/dezintegrarea pe care le-ar fi adus viteza si explozia unei rachete sol-aer, care ar fi multiplicat de sute sau mii de ori efectele de distrugere. Dezmembrarea este un termen mult mai aproape de cele intamplate decat dezintegrarea.

    Daca niste planificatori de la distanta si-au propus sa simuleze o „doborare” in zona de conflict din Ucraina, pentru a-i implica pe cei de la sol, mizand pe stergerea de catre gravitatie a diferentelor dintre o explozie la bord si o lovire cu racheta, trebuie spus ca s-au inselat, si aceasta va fi razbunarea mortilor nevinovate. Diferentele sunt matematice, neescamotabile sau modelabile.

    O catastrofa aviatica la peste zece mii de metri inaltime poate fi provocata nu numai de o racheta militara ruseasca „Buk”, ci si de un aranjament de detonatie de putere mult mai modesta dar mai sofisticat disimulat si tintit, iar serviciile secrete stiu cel mai bine acest lucru.

    De ce tot un avion malaezian? Aici ar putea fi o veriga slaba, daca luam in calcul posibilitatea unui „experiment”, in cazul disparitiei aviatice din 8 martie, dar si lantul posibilitatilor de ajungere la bord a unor incarcaturi explozive, camuflate in diverse obiecte personale, de navigatie sau de reparatie (in ultimul caz, a existat cel putin un precedent de plantare a explozibilului pe timpul reparatiilor). Nu este exclus ca implantul exploziv sa fi premers cu mult ultima cursa.

    Intamplator sau nu, accidentul aviatic s-a suprapus, ca un varf emotional, unui context de perceptii imbibat de campania kieveana „antiterorista” si de politica occidentala a sanctiunilor antirusesti. Din toata masa de razboi psihologic, imagologic si de dezinformari, un lucru este net decantabil, nici ucrainenii si nici rusii nu au de castigat dintr-o criza escaladabila, care-i trage in jos. Europenii, nici atat.

  35. Raspund eu in locul lui Goerge Ban – ceea ce se face in 168 de ore in SUA cu orice caine nerevendicat – este eutanasiat .
    Strangerea lor de pe strada – o problema de nerezolvat ? Uite , eu imi aduc aminte in toamna lui 1996 , o frumoasa dupa-amiaza de duminica , cel putin zece caini costelivi si amenintatori , care m-au facut sa schimb nu trotuarul , ci strada , pe Teheran in frumosul Primaverii . Eu vin dintr-o parte cu plasa , in cealalta parte altul cu plasa , suntem ajutati de inca 4 persoane , cele zece potai sunt ridicate .
    Poate va fi imposibil de rezolvat dandu-i-o d-lui Ponta , maestru de neegalat in a complica tot ce atinge .

  36. Ucrainienii au pierdut in 7 zile doua avioane de transport zburand la 6000 de metri , doborate de rachete ghidate de caldura motorului . Ucrainienii nu trag , ei , rachete dupa avioane , pentru ca militiile cazacesti trimise din Rusia nu sunt in avioane , ci la sol .
    Racheta a fost trasa de Ivani , poate sa-mi fabrice mie FSB-ul lui Putin atatea alte diversiuni sangeroase cate vrea !
    Ponta , la cel mai inalt nivel ?
    Prin ce , prin inactiune , ezitari , promisiuni goale , blocari de investitii ? Oricare prim ministru roman ar fi fost la Belgrad ieri intr-o vizita prevazuta de mult timp …

  37. George Ban
    De ce sa nu ne certam, din cand in cand, evident, pe cu totul alte teme decat cele fundamentale legate de votul nostru comun din 2012 ? Si prin asta ne deosebim de animale. Animalele nu se cearta, ele fie musca, fie socializeaza. Oamenii se (mai) cearta, uneori ca sa se amuze, alteori ca se impace, dupa un plictis prelungit.
    (Z)
    O alta deosebire consta in instinctul pasarii responsabilitatii (catre chinezi, in acest caz concret n.r.) , o caracteristica profund umana.
    (Z)

  38. Doru Coarna…ce inseamna omul…niciodata nu poti spune ca-l cunosti in toate fatetele sale launtrice. 😉
    Excelente comentariile dvs referitoare la caderea avionului malayezian.
    Niciun scenariu precum ca ar fi fost doborat de o racheta nu pare , deocamdata, credibil, deoarece, asa cum spuneti, nicio parte beligeranta nu ar avea nimic de castigat si nu ar putea sa-si ascunda prea mult timp gestul.
    Sau, ar putea fi, cel mult, o imensa eroare, de ce nu, indusa de aparatura sofisiticata de bruiaj si/sau diversiune/inducer in eroare..
    De aceea, sunt alaturi de dvs si sa asteptam, impreuna, cu calm…iata si un raspuns la intrebarile unor colegi privind tacerea liderilor romani. Si ei detin informatii cotradictorii si insuficiente.
    Atentie ! Doar Basescu a spus ceva SEMNIFICATIV: atac terorist ! Vad ca romanii dau navala si pun botul cu usurinta dezarmanta la palavrele jurnalistilor. Cum am mai spus, jurnalistii NU sunt ingineri. Deci, nu au stiinta de a gandi corent si logic.
    (Z)
    ,,Atacul terorist” este, in genere, arma unor grupuri de apatrizi care vor sa puna presiune pe o autoritate de stat si sa intimideze populatia civila.
    Sa nu uitam de avionul disparut (probabil) in Oceanul Indian.
    Poate fi un nou tip de terorism….actionam in mod repetat, fara sa revendicam nimic, pe moment, dupa care analizam, prin cumul, efectele.
    Daca este asa, avem de-a face cu o noua forma , mult mai organizata, de terorism. de care, ar trebui, sa ne temem la un mod mai serios decat pana in prezent.
    Functie de ce va urma, vom vedea care si unde este adevarul.

  39. @ buk cel mic,

    pai tocmai, daca era lansata o racheta sigur un satelit o inregistra iar un Awacs detecta semnalul de ghidare! Dar nu numai radiatia UV a motorului racheta era inregistrata, ci si deflagratia incarcaturii de lupta in proximitatea tintei, sus pe cer!!! Nimic din toate astea nu s-a petrecut, deci nu a fost o racheta! Apoi, nu trebuie sa uiti ca am mai avut de-a face cu un Saddam care detinea arme chimice si un supertun… Vanzatorii de gogosi pobabil vor sa acopere carnagiul din fasia Gaza, zilele astea.

    Fragmentarium Politic observa foarte bine desi nu stiu de unde stie, numai pilotii erau murdari de sange, deci o conserva a fost plasata in habitaclul lor si programata sa bubuie cand trecea granita, dar astia zburand sub 10km, aerul e mai dens, viteza mai mica si deci bubuiala s-a petrecut inainte ca avionul sa treaca granita… Dealtfel, un avion distrus oricat de putin, din motive de aerodinamica, inregistreaza niste supresarcini atat de mari incat se rupe imediat in bucati mari, nu mici ca in cazul lovirii cu o racheta, iar pasagerii sunt facuti bucati instantaneu! Prin urmare, o conserva plasata la bord este ceva extrem de mic. Iar controlul de la Amsterdam e pt pasageri, nu pt misiuni sensibile.

    Pana la urma ascultati-ma pe mine, se doreste un deranj in zona, ca baza de pornire intr-o cruciada impotriva Rusiei rele a lui Putin cel rau, bineinteles ca tot pt petrol, gaze si altele… Parerea mea e ca in 2018 vom avea asa ceva chiar sub nasul nostru. Pana atunci se vor cauta noduri prin papura… Nu stiu cum sa spun mai clar, dar globalizarea nu este un sport de echipa, la sfarsitul ei va fi numai un castigator si restul- victime! UE a fost pusa pe butuci prin criza datoriilor publice, arabia petroliera la fel dar cu pusca, Japonia a fost rezolvata demult, au ramas Rusia si mai tarziu China, restul nu conteaza caci sunt deja datori-vanduti la finanta mondiala, acesta fiind statusul general dorit.

    Deci parerea mea e ca globalizarea a inceput asaltul final si se apropie de victorie. Am mai spus asta in urma cu vreo doi ani aici, cum va incepe ofensiva asta din vest spre est…si iata ca se petrece… Pt orice altceva, intrebati-i pe Ceasca, Saddam, si multi-multi altii animati de tot felul de alte idei…

    Bafta e ca asta se face democratic, nu despotic, asa ca totusi, este ceva uman la fel cum a fost dintotdeauna lupta pt suprematie. Cel putin deocamdata. Si oricum, omenirea alta cale n-are! Atata poate ea…

    Parerea mea.

  40. Centru
    Tot Ponta trebuie sa rezolve si problema cainilor maidanezi ? Pai atunci, la ce mai folosesc primarii ?
    😉
    De fapt, cred ca este o reminiscenta de mentalitate totalitata…totul trebuie rezolvat in sensul taierii nodului gordian, direct de cei ,,de sus”. De Partid. Ce atatea complicatii cu descentralizarea ? Vine ordinul de la Imparatie si gata, buldozerul trebuie imediat pus in miscare.. fara proceduri, cu incredintare directa, cu banii dati inainte (ca la c…), cu contractele incheiate la sfarsit de lucrare (nestiindu-se valoarea finala), cu exproprieri a priori fata de despagubiri, samd. Trai nineaca, de ne-om rataci pe atatea autostrazi dublu, triplu, sau cvadruplu supraetajate cu taxe de acces zero dandu-ne de-a dura cu masinilie noastre doldora de cai putere si soferi imbibati cu adrenalina si – uneori/deseori – cu alte substante lichide care penetreaza direct si instantaneu sangele care circula (in)spre creier.
    (Z)

  41. @ George Ban:

    Simpatia mea pentru dl. Năstase se împacă foarte bine cu lipsa de simpatie (eu n-am auzit diatribe ale lui A. la adresa lui N., dar, dacă ziceți dv., s-ar putea să fie) cu lipsa de simpatie a lui Antonescu pentru dl. Năstase, fiindcă nu e obligatoriu ca eu și Antonescu să avem absolut aceleași simpatii. Pur și simplu eu îl simpatizez pe dl. Năstase din 1990 și nu i-am retras simpatia pentru niciuna dintre faptele sale. Pe de altă parte îl simpatizez pe Antonescu pentru diverse motive pe care nu le înșir aici ca să nu stârnesc revolte și indignări.

    Mulțumesc pentru simpatia dv. față de mine și vă asigur că și eu îi prețuiesc pe comentatori, în special pe dv. și încă câțiva, fie și pentru singurul motiv că ei scriu pe acest blog, dar, în cele mai multe cazuri, nu numai.
    Cred că polemicile dintre noi nu trebuie să ducă la ură, ci la un schimb de idei și la clarificarea alor noastre. Faptul că-ți expui o idee nu înseamnă că vrei să i-o impui celuilalt.

    Numai bine și doar bine!

  42. Noi suspiciuni privind tragedia din Ucraina :

    1. Au existat inregistrari video cu momentul prabusirii avionului. Avionul era in aer, s-a prabusit si a luat foc.
    Mi s-a parut foarte dubios faptul ca avionul era intact. Daca acest avion ar fi fost lovit de o racheta, in aer, ar fi avut o bucatica lipsa din el, ar fi scos putin fum … Dar acest avion era intact.
    Rachetele pentru doborarea avioanelor explodeaza la momentul impactului. Deci chiar daca nu l-ar fi nimerit in plin, ci doar intr-un coltisor al aripei sau oriunde in alta parte, in momentul exploziei rachetei ar fi disparut o jumatate de aripa, sau coada, sau ceva din el. Dar acest avion era intact cand s-a prabusit.
    Din pacate, aceasta parte a inregistrarii video cu momentul prabusirii avionului a disparut. A ramas doar partea cand explodeaza avionul si ia foc.
    Chiar si pe site-ul stirilor Protv a fost dezactivat filmul in care se vedea avionul inainte de impactul cu solul.
    Oare cine are interesul sa nu mai existe imaginile cu avionul inainte de prabusire si de ce?

    2. Avionul nu putea sa dispara de pe radar la 10.000 m altitudine, decat daca ar fi explodat. Dar acest avion era intreg cand s-a prabusit.
    Deci, cum a fost posibil sa fie “disparut” de pe radar, cand el era inca intreg?

    3. Televiziunile nu au dat nici-o inregistrare a comunicarii pilotilor, in care acestia sa spuna ca au fost atacati, ca avionul a fost lovit de ceva si ca se prabusesc.
    Daca televiziunile nu au dat aceasta inregistrare, inseamna ca ea nu exista.
    Dupa mintea mea proasta, ea nu exista pentru ca:

    – avionul nu a fost lovit de nici-o racheta si pilotii nu aveau de ce sa comunice asa ceva
    – avionul a fost bruiat, a avut o defectiune la bord sau pur si simplu a fost o prabusire “controlata” (teleghidat) si in acest caz au fost ascunse sau sterse comunicarile pilotilor catre turnul de control, tocmai pentru a nu se afla
    – pilotii erau deja morti, deci nu avea cine sa comunice

    Avand in vedere ca atat oficialitatile din toata lumea, cat si televiziunile au aratat pasapoarte si mai ales poza unui copil decedat in aceasta tragedie, prezentarea inregistrarii discutiilor dintre piloti si turnul de control ar fi fost “mana cereasca” atat pentru oficialitati, cat si pentru televiziuni.
    De ce oare nu exista aceasta inregistrare?

  43. Doru Coarnă
    Nu mai fi atât de sigur ( şi pesimist 😉 ):
    FMI (Fondul Monetar Internaţional) a fost şi este instrumentul Noii Ordini Mondiale şi a bancherilor aserviţi Ocultei Mondiale. Reţeta FMI-ului este simplă: îndatorează ţările sărace şi apoi le obligă să-şi vândă resursele naturale către marile corporaţii care fac parte din Oculta Mondială. Acum însă se pare că FMI-ul are un concurent puternic: Banca BRISC. Citez de pe Yahoo.com:
    Sătuli de dominaţia Statelor Unite asupra sistemului financiar global, cinci puteri emergente vor lansa în această săptămână propriile versiuni ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional. Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud (care formează ţările BRISC) se află în căutarea de alternative la ordinea mondială existentă. Astfel, la un summit ce începe azi, 15 iulie 2014, şi care are loc în Brazilia, cele cinci țări vor pune la dispoziţie un fond de 100 miliarde dolari pentru a lupta împotriva crizei financiare, aceasta reprezentând versiunea lor de FMI. Ei vor lansa, de asemenea, o alternativă la Banca Mondială, o nouă bancă, care va acorda împrumuturi pentru proiecte de infrastructură din întreaga lume, pentru ţările în curs de dezvoltare. Cele cinci țări vor investi în mod egal pentru Noua Bancă de Dezvoltare (New Development Bank). Alte țări ar putea adera mai târziu. Puterile BRICS încă negociază unde va fi sediul băncii – Shanghai, Moscova, New Delhi sau Johannesburg.

    Blocul BRISC cuprinde țări cu economii, obiective de politică externă și sisteme politice foarte diferite, dar, oricare ar fi diferențele lor, țările BRICS au o dorință comună: aceea de a avea o voce mai mare în politica economică de la nivel mondial. Fiecare dintre ţări au avut experiențe dureroase cu sistemul financiar occidental, luptându-se cu sancțiunile economice impuse de către puterile occidentale. În trecut, ele au fost forțate să facă reduceri bugetare dureroase și să îndeplinească alte condiții stricte pentru a apela la împrumuturi de urgență de la FMI. Țările în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, frustrate pentru că Congresul SUA a refuzat să aprobe legislația furnizarea de bani în plus pentru a ajuta FMI în a face mai multe împrumuturi țărilor aflate în dificultate. Banii sunt parte a unui program mai amplu de reformă, care ar da Chinei și altor țări în curs de dezvoltare mai multe putere de vot în cadrul FMI.

    P.S. Competiţia e bună oriunde în lume. Poate, cu această ocazie, FMI-ul nu va mai avea atâta putere de negociere şi de presiune asupra ţărilor mici. De-acum, nu vom mai vedea acapararea atât de uşoară a bogăţiilor statelor din lumea a treia. Să vedem reacţia Ocultei Mondiale la această alternativă… Să fie oare un război?

  44. @Doru Coarna: doua observatii la ipoteza ta cu „explozioara” provocata in interiorul avionului, chiar trei. Prima, este o solutie foarte riscanta, deoarece cate tari cuprinde lista mortilor, tot atatea tari isi vor trimite serviciile de spionaj la vanatoare. Lor li se va adauga si contraspionajul olandez si spionajul rusesc (doua si cel securistic si cel militar). Investigatorilor li se va adauga si o entitate deloc de neglijat si anume societatea de asigurari care va plati asigurarile de viata ale decedatilor. Destule dintre serviciile de mai sus au reputatia de a fi tari de tot, asa ca daca americanii au facut ceva, atunci nu vor putea tine un secret, cineva va zice ceva, la un moment dat. Dincolo de ceea ce reliefam noi acum, vor fi la mijloc foarte, foarte multi bani si, daca va fi gasit vinovatul si pus sa plateasca, atunci si statele respective vor incasa, prin impozite, bani frumosi. A doua, cu sangele: tot ceea ce aflam indica faptul ca marea majoritate a corpurilor victimelor sunt rupte in bucati, dovada ca nu au reusit sa „lege” nici macar o jumatate din corpuri. Iar din corpuri rupte curge sange. La 300 de victime discutam de mai bine de o tona de sange. Afirmatia ca numai pilotii ( adica bucatile de piloti) aveau sange pe haine pare, deci, una de mascare (stii legea lui Murphy, daca nu-i poti convinge, zapaceste-i). Mai putem discuta de ceva si anume de arderea multor corpuri, care ar putea masca vizual sangele. Insa in acest caz suntem obligati sa facem ceva consideratii despre geometria arderii si exploziei. O racheta dirijata loveste cel mai probabil in zona unui motor, acolo unde, in aripa, se afla si un rezervor de combustibil. Arderea ar fi, deci, din exterior spre interior, iar presiunea exploziei s-ar lovi de presiunea depresurizarii avionului, ceea ce ar provoca un soi de vartej de foc, de care cei mai departati ar fi pilotii, la un capat al avionului, si pasagerii de pe scaunele din coada, ne asteptam sa vedem corpuri arse, cu sangele ars, in zona aripilor si din ce in ce mai putin arse catre capetele avionului. O explozie in interior antreneaza afectarea etanseitatii, urmata de depresurizare, ruperea aparatului cu aruncarea pasagerilor si, poate, cam in acelasi timp, o explozie mai mare, a combustibilului; arderea ar fi o idee mai tarziu, cu efect mai mic asupra pasagerilor, ale caror corpuri, fragmentate sau nu, ar ajunge la sol mai putin arse. Trei, daca nu s-ar fi simtit cu musca pe caciula, atunci rusii le-r fi dat ordine oamenilor lor sa nu altereze probele de la fata locului si doar s-ar fi asigurat ca si oamenii lor participa la ancheta. Ceea ce se intampla acolo, cu rusi, pro-rusi si cazaci ( supusi ai rusilor) beti si umbland printre resturile avionului indica altceva. Inclusiv asumarea riscului ca, in Ucraina, doar aceia care sunt betivi, dezaxati, hoti si cu inclinatii spre asasinat (tragerea de focuri in aer) vor sa fie asociati cu statul rus. In ciuda amestecului, ei nu pot masca un tip de rezultat al unei analize care va pune in evidenta urmele de exploziv, un exploziv de tip racheta daca provine dintr-un cap de racheta ori un exploziv pentru minari (C4 de pilda) daca provine dintr-un atentat, pe bucatile de tabla de langa motoare si de la fuselaj.

  45. @Zev – nu , Ponta nu are nici o raspundere , nu . Doar cuvantul ” raspundere ” il face sa paleasca . De aceea sub domnia lui ( ce va fi de tara asta , cu Ponta sef de stat 5 ani , nu indraznesc sa ma gandesc ) totul este responsabil , doar el nu – Rosia Montana ? – proiect guvernamental , ca peste tot in lume – nu e el , nu , Parlamentul , dupa aceea comisiile ; Ionut omorat de caini la ora noua in capitala europeana , fratior alaturi , citez din Sa Majesté ” e o problema serioasa , primim orice sugestii de la cei ce vor sa ne ajute ” ( SIC ! ) ; promitem autostrazi in Bucegi , fara sa le finantam , cand tai pe ascuns , hoteste , finantarea pe 2013 pentru ciotul de 6 km de la A3 in Bucuresti ? – ” din partea noastra totul este gata , dosarul este in mana bancilor straine ” etc etc .
    Efectiv , nu mai suport .

Lasă un răspuns