„Elementul personal” în politică

Vă mai aduceți aminte, în campania prezidențială din 2004, eu afirmam că în politica externă a României sunt importante și relațiile personale pe care le stabilești cu liderii altor state. Atunci, Băsescu spunea – criticând relațiile pe care le stabilisem cu liderii acelei perioade – Blair, Schröder, Raffarin, Berlusconi, Prodi, Emma Nicholson, regele Simeon, Medgyessy, Persson, Jean-Claude Juncker, Erdogan, Aznar, etc. sau contactele cu președintele Bush sau cu președintele Putin sau liderii Chinei, etc. – afirmând că, la nivelul relațiilor dintre state, contează doar relațiile instituționale.

Interesant este faptul că, după zece ani, Băsescu invocă drept argument pentru participarea sa la reuniunile Consiliului European, în locul premierului, tocmai relațiile sale personale. Acum, s-ar părea că nu ar mai conta relațiile instituționale. Din păcate, imaginile preluate de televiziuni, de la astfel de reuniuni, evidențiază cum arată aceste relații „personale”, Băsescu discutând mai ales cu sine însuși.

Eu îmi mențin punctul de vedere interesele României pot fi mai bine apărate în condițiile în care liderii politici români își dezvoltă și relațiile personale amicale cu liderii altor țări, ceea ce permite și dialoguri informale nu doar lecturarea unor documente la ședințe oficiale ale Uniunii Europene, urmate de lecții de dirigenție pentru români în cadrul unor conferințe de presă de la Bruxelles.

„Relațiile între state se bazează pe interese și valori comune dar și pe personalități. Elementul personal contează mai mult în relațiile internaționale decât s-ar crede, în sens bun sau rău”. Aceste rânduri au fost scrise de Hilarry Cinton („Hard Choices”, p.207). Ele reprezintă o sinteză excelentă, formulată de cea care a lansat în politica internațională conceptul de „smart power”(putere inteligentă). Din păcate, pentru România, „elementul personal” a contat în sens rău, în ultimul deceniu.

48 de gânduri despre “„Elementul personal” în politică

  1. Este ca in soldatul Svejk al lui Hasek, scena cu cartea dupa care se face descifrarea ordinului de deschidere a focului de artilerie (Svejk aprovizioneaza regimentul cu volumul al doilea al cartii, considerand ca domnii ofiteri s-au saturat sa citeasca primul volum). La pagina indicata de dvs. se afla, in textul meu, un pasaj despre Bibi. Avem, deci, paginari diferite ale textului. Dar mai inainte sa va contrazic: exista in Hard Choices scrisa de H. Rodham Clinton (cum oare o fi sa ai o iubita pe care sa o cheme Rodham?) o referire la Romania, una singura, la pagina 144 (referinta mea) si anume „The Greek, Spanish, Turkish, and Romanian navies helped enforce the arms embargo at sea.” Draga de Rodham face numeroase referiri la relatiile personale, cea mai apropiata, in text, fiind la pagina 214 (referinta mea) si anume: ” I looked for ways to build personal relationships and trust with them, to better grasp the cultural and social views that influenced their actions, and,when possible, push for more rapid change. „

  2. “Guvernul a modificat Legea Educației pe gustul grupurilor de interese” http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/guvernul-a-modificat-legea-educatiei-pe-gustul-grupurilor-de-interese-341618 Mi se pare că titlul – cu “grupurile de interese”- este influenţat excesiv de pseudo-discursul mediocru şi agresiv pronunţat de la pupitrul din Cotroceni marcat acum cu titulatura “PREŞEDINTELE României” în loc de Coroană. Articolul subliniază ca o culpă : “Doar reprezentanții sindicatelor par a fi mulțumiți de noile prevederi.” De fapt, să fim obiectivi şi sinceri, este vorba numai despre acceptarea metodologiilor laissez-faire din învăţământul preuniversitar. Domnul Marius Nistor, președintele sindicatului Spiru Haret, spunea pe bună dreptate că ordonanța Guvernului corectează abuzurile instituite împotriva școlii românești și a părinților de regimul Traian Băsescu-Daniel Funeriu. „Noile prevederi sunt cele cerute de sindicate, adaugă domnul Nistor. Spre exemplu, e vorba de organizarea concursului de titularizare la nivel național, reintroducerea funcțiilor de educator și educatoare, redefinirea categoriilor de personal didactic, acordarea vechilor drepturi personalului auxiliar, modificarea cvorumului în consiliile școlare.“ Istoria ne-a demonstrat faptul că învăţământul preuniversitar a traversat toate revoluţiile, tehnice sau tehnologice, fără a se modifica la urma urmelor într-un mod radical. Dar ştim totuşi că de-a lungul timpului s-au modificat radical, de pildă, modul de a călători, modul de a face comerţ, manierele divertismentului nostru, dar nu şi modul de a face un învăţământ preuniversitar serios şi eficient. În România, acest mod este ilustrat – de vreo două sute de ani – prin tradiţia şcolii de la Sfântu Sava. Într-o paradigmă pedagogică europeană, modul respectiv se cheamă asociaţionism-senzualism (prezent de asemenea în pedagogiile Montessori şi Waldorf). Mod care este aplicat în şcoală, dar este totodată aplicat şi la întreprindere ! Ţin minte că prin 1968, când venisem după absolvirea facultăţii de fizică din Bucureşti să predau la un liceu din Craiova –Comercialul- eram preocupaţi, noi, dascălii, să observăm cum asociaţionism-senzualismul nostru pedagogic se poate eventual translata la sesiunile de brainstorming dintr-o întreprindere, chiar şi socialistă!

  3. Culmea este ca in politica externa Traian Basescu n-a facut nimic , iar cand a facut ceva , mai mult a stricat .
    N-a facut nimic ?
    N-a reusit banalitatea Schengen ,umilinta pe care nou intrata Croatia nu o are de suportat .
    S-a apropiat de Voronin , de la care accepta camioane de vin , spunand ca relatiile cu cele 6 judete moldovenesti de peste Prut erau rele din ” cauza incrancenarii regimului Iliescu ” ( ?! ) . Voronin , un dusman de oarte al Romaniei .
    Credea ca invocand numele Regatului Unit va fi luat in seama de ei , vedem ca Marea Britanie a ramas si ramane in cel mai bun caz o tara indiferenta la Romania .
    A reusit enorma performanta de a-l face inamic pe Sarkozy , promitandu-i cumparari de centrale nucleare de care uita in 24 de ore .
    Cand erau probleme ( isteria italiana din decembrie 2007 cu tiganul ucigas ) tacea si-l lasa pe Tariceanu sa iasa in fata la Palatul Quirinale . Se multumea , luni de zile mai tarziu , sa evoce problema prin ricoseu , spunand Spaniei ” bine ca nu sunteti ca Italia ” – cand el era cel care trebuia sa anticipeze problemele provocate de cetatenii romani cu un nivel foarte scazut de educatie , emigrati in masa in acele tari , sau avertizand sau trimitand politie sau limitand iesirea din tara a Curtii Miracolelor din Romania .
    Relatiile cu Israelul , Turcia , India , Brazilia , Africa de Sud , Emiratele Unite ? Nimic serios .
    S-a limitat la o politica de ” ha-ha -ha ” si glume cu sefi de stat si mari multinationale care puteau asculta aceleasi glume de la soferii lor .

  4. Doru Coarna
    Bon..am priceput . Va place fotbalul.
    OK, pana la marea finala din Brazilia, va propun sa dicutam doar despre fotbal.
    Pe cine pariati ?
    😉 😉 😉

  5. Doru Coarna-ps
    ,,cand Basescu a spus ca e gest de mai mare curaj sa sari cu parasuta decat sa te traga altii pe garla, se referea la instructorul de parasutism, bineinteles!”
    COMENTEZ:
    Deci sa inteleg, maestre, ca Udrea este doar iepurasul Playboy al celebrului Hugh Hefner ?
    😉 😉

  6. Dle. Adrian Năstase pentru a închega relații personale, pe lângă cele instituționale, ai nevoie inclusiv de diplomație, puțin șarm și eleganță în comportament și discurs, lucruri pe care Traian Băsescu oricât s-ar strădui, nu le are, nu le-a învățat nici măcar acum, după aproximativ 10 ani în fucția de Șef al Statului.
    Traian Băsescu este același politician pervers, care umblă cu fel și fel de șmecherii, manevre și dosare penale făcute altora pentru ai fi lui bine și cu ajutorul cărora a mințit poporul român, însă toate acestea au ajuns la final și AMR 5 luni, 17 zile, 1 oră și 30 minute !

  7. blogideologic
    ,,2/ Diversitatea culturii şi a ideilor (ceea ce Nicolae Ceauşescu a încercat să suplinească blocând premeditat Ideologia naţionalismului românesc cu ideologia belakunistă introdusă în România Mare la anul 1921 ”
    COMENTEZ:
    Ce vreti sa spuneti ? Ca dupa anii ’80, Ceausescu a intarit diversitatea culturala si a diminuat nationalismul romanesc ?
    Nu va suparati, dar, din cate cunosc (lucrand mut timp in productie), Ceausescu a trasat sarcina re-descoperirii ,,rotii” in Romania, inghetand relatiile cu partenerii externi. Totul spre a se plati datoria catre FMI.
    La C.U.G.Iasi, spre exemplu, o masina japoneza achizitionata pe bani grei a ajuns la casare fara a fi utilizata decat cateva luni, deoarece, nu s-a dorit cumpararea mentenantei si a documentatiilor anexe pe care japonezii cereau mai multi parai decat costul uitlajului.
    Deci, sa nu exageram, domnule blogideologic. Nu va puneti cu inginerii (facuti la zi inainte de 1990) care au mancat cartea pe paine. 😉
    De acord, ,,revolutia” a fost o ordinara lovitura de stat orchestrata si coordonata se servicii straine, dar asta e cu totul alta chestiune.
    (Z)
    ps
    Mai lasati belakunismul, nationalismul, etc, ..Ceausescu a fost un dictator nationalist, atat si nimic mai mult.
    Daca a exista o deschidere spre diversitate, aceasta s-a manifestat pana cand Ceausescu si-a consolidat puterea personala, adica, intre anii 1965-1975, cea mai buna perioada (sub aspectul costului vietii de zi cu zi) din 1945 incoace.
    ps
    America ? Dupa parerea mea, sistemul american bazat pe crestere virtuala, nu are viitor, mai ales, in conditiile in care productia efectiva a ceea ce imagineaza mintile luminate americane se realizeaza in alte tari.
    Nu poti trai la infinit doar din inventii, speculatii financiare si servicii.

  8. Pentru a dezvolta relaţii personale amicale cu ceilalţi lideri care contează , din Europa sau de peste ocean , ar trebui ca Băsescu Traian să fie astfel construit încât să fie CAPABIL să interacţioneze cu ei , dacă nu armonios , pentru că asta este destul de rar în politica externă, atunci măcar la un nivel decent ; să fie dotat cu inteligenţa şi tactul necesar pentru a-şi tempera natura, balansată penibil între tentaţia unui comportament strident de ţaţă comunală , caracterul scârbos revanşard şi atitudinea jenant de umilă înaintea celor pe care îi consideră importanţi şi folositori pentru propriile interese . Ar trebui să înţeleagă – şi nu are cum – că a fost aşezat in scaunul de la Cotroceni pentru un scop mult mai înalt decât îndestularea stomacului său şi înfundarea nesătulelor aparate digestive ale căpuşelor de care s-a înconjurat .
    Nu acesta este omul ; şi nu este acesta pentru că firea lui este dezgustătoare şi pentru că greşeala naturii , cea care i-a umplut caracterul de bube purulente , NU A FOST AMELIORATĂ NICI O CLIPĂ PRIN EDUCAŢIE ! De fapt , problema chiar aceasta este : ABSENŢA ORICĂRUI BENEFICIU CARE AR PROVENI DIN CEI ŞAPTE ANI DE ACASĂ ŞI DIN ANII DE ŞCOALĂ !
    Din această cauză , „amprenta ” lui Băsescu Traian , atât în peisajul intern cât şi în cel extern , nu este mai mult decât o pată de grăsime , râncedă şi vizibilă , peste care România va trebui mulţi ani de-acum încolo să pună tone de talc şi detergenţi , ca să o facă să dispară .

  9. papasha
    Hai sa cerem telespectatorilor A3 sa sustina (prin semnaturi) candidatura lui Radu Tudor la presedintia Romaniei. Daca ar fi sa-i credem pe realizatorii acestui post, se pot aduna usor vreo 2 milioane de semnaturi. 😉
    Sper doar un singur lucru: Radu Tudor sa nu declare de unul singur razboi Rusiei, deoarece nimeni din NATO nu ne va sustine, ca doar n-or fi fraieri sa piarda contractele cu Putin. Occidentalii, dupa cum ar putea sesiza orice observator atent, CER statelor est -europene sa-si mareasca bugetele de ,,aparare”. America, exact ca in Irak si Afganistan, s-a obisnuit cu carnea de tun a altora, in timp ce deruleaza afaceri si intelegeri consistente cu Rusia, Orinetul Mijlociu si China.
    Romania, in loc de petrol si rambursarea datoriei Irakului, s-a ales cu praful de pe toba….sa nu se supere distinsul sef al Politiei romane, este doar o simpla coincidenta. 😉
    Cat e el (Radu Tudor n.r.) de belicos (cam ca domnia ta), orice este posibil. 😉

  10. Sigur ca relatiile personale conteaza, insa nu atat de mult pe cat s-ar crede, dovada stau evidentele…

    In lumea de azi, abordarea pragmatica si institutionala, pe baza de tratate, este mai importanta insa, caci vorba zboara, inscrisul ramane…

    Victor Ponta greseste si el la fel de mult cautand prietenia acolo unde ea nu exista sau nu valoreaza nimic, pare ca nu pricepe ca la nivel international este vorba doar despre competitie pe toate planurile, nicidecum despre amicitie, parteneriat, colegialitate, etc….

    Cand il aud cu „partenerii nostri”, „colegii mei premieri, sefi de state”, inteleg ca el crede in existenta unui club misto, fancy, cool, chestii d-astea. Cat conteaza aceasta camaraderie ne poate explica concret insusi dl Nastase, nu ajuta pe nimeni in nici un fel. Ba din contra, creaza in tara suspiciuni de tot felul…

    Basescu a fost mai smecher, s-a pozitionat ca unica interfata oficiala intre tara si extern, dar asta l-a obligat sa ne tina apoi lectii de dirigentie ori de cate ori se duce sau vine de pe undeva… si nu cred ca romanul este interesat de ceea ce s-a discutat pe la Consiliul Europei, sa fim seriosi…

    Ideea este ca alti premieri cauta permanent „prietenie” in speranta de a-si promova niste interese specifice, economiile lor au capacitatea de a penetra o piata, de a o cuceri, de a produce profit si de a-l repatria de la noi, dar noi suntem departe dde asta, cu ce sa penetram, cu economia noastra care de fapt este tot a lor? Pt noi prietenia nu are sens, ne creeaza doar obligatii caci aia stiu sa ceara iar noi nu stim nici sa cerem si nici, din pacate, sa refuzam…

  11. @nastase. Cand vorbiti de 2004, imi aduc aminte si de experimentul alegerilor interne in partid, o incercare de a realiza democratia in cadrul partidului.

  12. Puteţi audia aici http://www.europalibera.org/audio/Audio/248888.html două scrisori deschise ale Doamnei Doina Cornea din anul 1989. Scrisorile acestea sunt de extremă actualitate şi acum. Mă miră faptul că scrisorile n-au fost acceptate de Nicolae Ceauşescu în ziarul Scânteia, la Radio România şi la TVR. De altminteri, alte scrisori ale cetăţenilor români simpli trimise ziarului Scânteia şi blând referitoare la declarația redactată în 16 iunie 1989 la Budapesta nu au fost acceptate de belakunismul abia camuflat al dictatorului Nicolae Ceauşescu. Scrisorile Doinei Cornea erau comentate atunci de directorul Nestor Ratesh. Spre surpriza mea, domn-tovarăşul Nestor Ratesh accepta total belakunismul dictatorului Nicolae Ceauşescu ! Dumnezeu să-i ierte pe amândoi !

  13. DA ESTE CORECT ŞI NORMAL CE AŢI SUS ATUNCI DAR MAI NORMAL E CE FACE IPOCRTUL IN ZIUA IN ZILELE NOASTRE IŞI DEZVOLTĂ RELAŢIILE CU BERCEA ,,CU CĂPĂŢÂNĂ Ş.A ………………

  14. Da,aveti perfecta dreptate in tot ce ati afirmat mai sus!Pacat ca acest om nu va recunoaste niciodata cat de neinsemnat a devenit pentru multi dintre noi!El inca fabuleaza,viseaza…Pentru mine ,personal,a fost cosmarul vietii mele!

  15. Am incercat sa traduc Rodham.Nu am gasit nici o traducere pe intregul cuvant. Am incercat pe parti: rod inseamna biela iar ham inseamna jambon. Ciudat.

  16. Salt al unei vechi firme industriale australiene –“The Keech cousins”- în viitorul 3-Dimensional. Sînt tentat să fac o comparaţie între firma “The Keech cousins” şi turnătoria lui Brătăşanu din Craiova. Aceasta a fost naţionalizată la 1948 şi a devenit întreprinderea socialistă “7 noiembrie”. După 1989, “7 noiembrie” s-a privatizat şi a devenit “firma Popeci”. Dar aceasta n-a mai avut evoluţia similară către printarea 3D.

  17. Modul in care Basescu vede relatiile personale este diferit. El are conceptia relatiilor tip „licurici”. Si acesti licurici pot fi mai mari sau mai mici deci Basescu va cauta sa se incline in fata lor direct proportional cu „lumina” emanata. Asa ca din cauza asta este singur. Licuricii nu vin cand vrei tu, vin cand vor ei. Mai ales cand stai in intuneric si astepti zadarnic…

  18. Nici nu intra in discutie relatiile resonale pe care le invoca Basescu cu liderii europeni . Dvs faceti referire la elementul personal de care vorbeste Hylarri Clinton dar ea se refera la oameni normali , sanatosi mintali.Traian Basescu este bolnav la minte si orice argumnte aduse de Dvs in intampinarea faptelor sale de care se dezice imediat daca este nevoie , sunt de prisos.Puterea inteligentei este de o importanta vitala in orice relatie dar mai ales in relatiile dintre liderii diferitelor tarii .De acord cu Dvs in ceea ce spuneti privind orientarea politicii externe romanesti in aceste momente.Sper din tot sufletul ca macar unul din cei care reprezinta Romania in afara sa rasfoiasca putin istoria reccenta a politicii romanesti din 2004.
    Cu stima,
    Irenne nicolaescu,

  19. Gabriel Liiceanu:” Domnule presedinte Basescu noi intelectualii romani,o parte mare a intelectualitatii reprezentata aici de mine si Patapievici ne regasim in actiunile,faptele si gandirea dumneavoastra si va multumim…”
    Observam deci „crema” intelectualitatii romanesti dezvoltand o relatie orala personala cu domnul presedinte Basescu la modul abject,grotesc,hidos…
    Este singurul tip de relatie personala, cu oricine, agreata de mojicul care foarte curand va pleca ….speram la loc racoros si poate daca suntem norocosi la iarba verde..

  20. Cu zambetul sau stingherit si perpetuu , Klaus ne spunea ieri ca , de fapt , chestia cu PDL-ul imbratisand entuziast numele partidului cu o istorie de 140 de ani , a fost un fel de „deductie logica ”, sa zicem … ca tot se poarta deductiile , si daca se pot aresta oameni pe baza lor , hai ca merge sa prostesti si-un Congres , ca n-o fi la fel de grav !
    Pe cati dintre liberalii care vor ramane sa puna in practica noile teze ale partidului si pupaturile-piata-Independentei cu PDL-ul , ii mai cunosteti?
    Teodor Atanasiu … ia te uita ce balet pe poante si cu tutu-ul bine apretat a facut domnia-sa ( doar se stie ca la dans oamenii masivi sunt cateodata neobisnuit de gratiosi ) : intai s-a angajat trup si suflet pro Klaus dar cand a simtit cum ii falfaie pe la urechi functia de secretar general , odata a facut o pirueta si a ridicat pe brate prim-balerina Crin , in ovatiile salii insa , din pacate , cu dezaprobarea regizorului de nationalitate germana .
    Dar Marian Petrache? Daca va ganditi la un partid istoric , la valorile si principiile liberale , la Bratienii din mai toate discursurile , va vine cumva in minte chipul lui Marian Petrache ?Mie , nu .
    Ludovic Orban … usuit de toti , ironizat cu zambete perfide , e bagat cand si cand in taclale , parca special ca sa poata fi facut de rusine .
    Mihaita Calimente … n-am cuvinte ; daca as avea , as spune din nou „natarau „… dar mai bine nu spun…
    La Congresul PNL , eu am mai recunoscut-o pe Norica , dar am inteles ca la urmatoarea Delegatie permanenta sau BPN sau ceva, maturoiul epurarii partinice va rezolva imperfectiunea .
    Si am mai vazut-o zilele acestea pe delicata doamna Gorghiu , femeie inteligenta si echilibrata in general , care parea sa ia in serios declaratiile de-un vesel suprarealism ale lui Marian Capatana , sugerand ca ar trebui cercetate , ca nu se stie … ca s-ar putea …
    Si ceva cu adevarat jenant :in fiecare zi , din ce in ce mai triumfatoare , din ce in ce mai obraznice, afurisitele punctaje de partid incep sa ia locul ratiunii in comunicarea publica a Partidului National Liberal sau in ceea ce mai este el astazi …

  21. In dosarul „Trofeul Calitatii ” niste oameni care aveau o viata , o afacere , o familie , un traseu previzibil , au fost condamnati la ani grei de inchisoare pentru ca n-au vrut „sa-l dea ” pe Adrian Nastase . Nu uit nici o clipa numele lor : Bogdan si Marina Ioana Popovici ,Mihail Cristian Vasile , Irina Jianu ; colateral , pentru ca a vorbit prea mult si a fost prea vehementa , ceva mai tarziu li s-a alaturat , pentru cu totul alta cauza , Gabriela Georgeta Ghita .
    Altii au fost, insa, mai pragmatici ; Genica Boerica , Octavian Cretu , Cristina Popa , Nelu Iordache si, mai nou ,Marian Capatana , au incercat sa-si aranjeze ploile scriind sau spunand orice , despre oricine , oricand … si-n timp ce denuntau cu harnicie , isi justificau gestul , spunandu-si in sinea lor ca au si ei o viata , o afacere , o familie , un traseu previzibil , care a fost , din pacate , pasager perturbat de intersectia accidentala cu DNA-ul …Unii au devenit denuntatori de profesie ; pe baza declaratiilor lor fanteziste sau scrise dupa dictare au fost sau vor fi arestati alti oameni care au o viata , o afacere , o familie si un traseu pana mai ieri previzibil , daca nu ar exista bariera denunturilor murdare …
    Astazi am revazut-o pe Izaura , vedeta absoluta a scandalului Mircea Basescu – Sandu Anghel si „doamna de fier ” , dupa cat se pare , a clanului Bercea. Mandra de parca s-ar fi tras dintr-un neam de aristocrati , si nu dintr-un clan tiganesc , a spus ca Marian Capatana minte , ca ei au dat banii „ca sa iese tata din inchisoare ” si nu imprumut , nu afacere , nu AVERSA , nu Voiculescu ,nu, nu, nu … nimic din toate astea …
    M-am gandit ca o femeie cu prea putina scoala , cu barbatul in arest , cu un prunc pe drum , si cu inca vreo cativa tanci acasa , cu familia bagata toata la racoare , ar fi putut lesne sa cedeze tentatiei de a caligrafia , dupa puterile ei si ajutata de procurori cand se poticneste , tot ce i-ar dicta acestia…asa cum denuntatorii de mai sus au facut si unii au devenit , ce convenabil ! din acuzati niste martori inofensivi .
    Un reporter a intrebat-o daca spunand toate astea nu se teme ca va fi amenintata . S-a intors din drum si –a rostit trufasa : „SUNTEM AMENINTATI IN FIECARE ZI ”; adica ea , copiii , copilul nenascut , cei putini aflati in libertate.

    Isi explica , oare , Nelu Iordache sau Octavian Cretu motivul pentru care nu scrie dracului odata femeia asta declaratia dorita de procurori (un milion de euro … Voiculescu … Voiculescu … Voiculescu …) care l-ar scoate de la beci pe barbatul ei , avandu-se in vedere ca , intr-adevar , potivit faptelor , el chiar nu are nici o vina ?

  22. Update:
    Aviz favorabil pentru ELIBERAREA condiţionată a lui ADRIAN NĂSTASE

    Postat la: 03.07.2014 – 15:29 | Scris de: Cătălin Nae
    http://www.ziuanews.ro/stiri/adrian-nastase-cere-eliberarea-conditionata-126424

    UPDATE 18.30: Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a confirmat faptul că membrii comisiei de la Penitenciarul Jilava au stabilit că Adrian Năstase poate fi propus pentru liberare condiţionată, întrucât îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

    UPDATE 17.05: Surse judiciare citate de Antena 3 au anunțat că penitenciarul Jilava a dat aviz favorabil pentru eliberarea lui Adrian Năstase

    ADRIAN NĂSTASE a formulat o cerere la conducerea Penitenciarului Jilava, solicitând eliberarea condiționată. Solicitarea va fi analizată de conducerea penitenciarului și în cazul în care se va da un aviz favorabil, aceasta va merge în instanță.

    Potrivit B1 Tv, solicitarea va fi discutată, cel mai probabil, vineri. Membrii din conducere vor analiza comportamentul lui Năstase, vor sta de vorbă cu pentru a vedea dacă procesul de reeducare a avut succes. Dacă vor da un aviz favorabil, solicitarea lui Năstase va merge în instanță. Pe 24 iunie, Adrian Năstase a primit un spor de pedeapsă de 6 luni de închisoare, sentinţa fiind una definitivă. Curtea de Apel Bucureşti a judecat în luna iunie o contestaţie a DNA, după ce Tribunalul Bucureşti a contopit pedepsele primite de fostul premier, fără ca această din urmă instanţă să adauge un spor de pedeapsă la cei patru ani închisoare, aşa cum solicitaseră procurorii.

    Pe 8 mai, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de contopire a pedepselor primite de Năstase în dosarele ‘Zambaccian’ şi ‘Trofeul calităţii’, urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă de patru ani închisoare, fără ca instanţa să-i adauge un spor de pedeapsă.

  23. Domnule Nastase,exista un proverb:”prietenii la nevoie se cunosc”.
    In vara anului 2012 cand a avut loc lovitura in ajutorul Presedintelui Traian Basescu a sarit toata lumea,inclusiv socialistii Martin Schulz si Hannes Swoboda. 🙂

  24. Doru Coarna
    In lumea de azi conteaza si relatiile personale intre inaltii demnitari bazate pe respect reciproc si, de ce nu, pe amicitie.
    Poate ca d-ta n-ai avut timp sa aflii ca, de regula, pe la dineuri se discuta lucrurile importante. Din pacate, Traian Basescu, la ultima deplasare la Bruxelles, a fost tratat ca un gunoi, fiind izolat si neacceptat in niciun grup/grupulet agregat oficial, sau pe holuri. Toata lumea a intors spatele unui neica nimeni cu familie penala, mare si tare in tara doar pentru ca si-a construit cateva institutii de forta obediente sprijinite din afara. Sprijinite pentru a promova interesele lobbystice ale corporatiilor transnationale.
    De aceea, spre exemplu, nu s-au privatizat CFR Marfa si/sau sau Oltchim. In ambele cazuri americanii vor, dar pe degeaba. In schimb, oamenii de afaceri romani (Gruia Stoica, Ioan Niculae, etc)sunt vanati si exterminati pentru a descuraja romanii ,,sa se atinga” de patrimonial cedat, de facto, strainilor, prin acele tratate (umilitoare – nota mea) de care faci vorbire.
    Doar samsarii imobiliari ai famigliei basesciene (inca) prospera. (Z)
    Dar asta, pana cand justitia va deveni, realmente, independenta, proces, de altfel, in plina desfasurare. (Z)
    ps
    Ponta nu cauta ,,prietenie” pur si simplu, iar daca o va face la modul steril, va primi o scatoalca dupa ceafa din partea mea. 😉
    Ponta trebuie sa deschida, pragmatic si economic, Romania spre toate azimuturile. Si o va face, cu un presedinte-arbitru, sau chiar in acea calitate, daca nu exista o alta varianta.

  25. Domnule Nastase, mai inainte de toate va doresc succes in incercarea de a obtine eliberarea conditionata. Implicit, o noua piatra la ficatii din ce in ce mai greu incercati ai lui Traian Basescu. Bafta si sa dea Dumnezeu sa va vedem liber in cel mult doua saptamani!
    Mai apoi, ma gandesc sa ii transmit un imbold tovarasului komisar al poporului american (narkom) Macelaru, prin intermediul cititorului ambasadei, ca sa-i zica lui H. Rodham Clinton faptul ca ii cititi opera in inchisoare. Dupa figura pe care i-am vazut-o la televizor, acestui Macelaru trebuie sa i se zica lucrurile direct. Un tip pragmatic, daca a organizat receptia de Ziua Mea cu o zi mai devreme, ca sa poata pleca acasa avand bifat acest punct din program. Si fiindca, in EVZ, si-a marturisit tristetea plecarii, ii urez bonjour tristesse. Parerea mea, domnule Nastase, este sa scrieti cat de repede o opinie favorabila cartii dnei Clinton. Nu de alta, dar in internet am vazut pana acum o singura opinie, a unei doamne (ah, cum se mananca femeile intre ele!) care zice ca este o carte prea voluminoasa si scrisa greoi, iar o opinie pozitiva ar reaseza lucrurile. Eu unul nu pot emite o opinie, fiindca am citit foarte putin din carte si fiindca oricum nu conteaza. Permiteti, domnule Nastase, sa va utilizez spatiul pentru a semnala analfabetilor (din ce in ce mai multi) faptul ca, din cate am auzit, cartea dnei H. Rodham Clinton are si versiune audio.
    In incheiere, sa expun, conform traditiei caselor mari, meniul de Ziua Mea (2 persoane), incepe la 13:30:
    -100g somon
    -264g costita porc, prajita
    -353 g ceafa porc prajita
    -garnitura (om vedea ce: barabule, balastru, ce s-o gasi prin casa) – pana se umfla burta.
    – salata rosii cu tugui (cancerigene!) si castraveti
    – ciocolata amaruie 2,79 lei tableta 100g
    – bomboane ciocolata, 7,99 lei cutia 200g
    – inghetata de ciocolata (ieftina!) 7,99 lei cutia 500g
    – pepene galben (origine necunoscuta) 1,68Kg
    – visine 1/2Kg, atatea au scapat de ieri
    – 100 ml whiskey irlandez de malt, 12 ani, de capatat
    – 1l Feteasca regala de Pietroasele (ramane din el, nu sunt betiv) 7,50 lei + sticla
    – 100ml lichior de portocale, de casa (exceptional, scump dar face!)
    Dna Clinton e invitata mea, cu placere, daca doreste, doar sa manance ceva inainte de a veni, bautura nu-i nevoie sa aduca. Desigur, daca poate ajunge in 2 ore.
    Ma gandesc si la un moment cultural: poate o lectura cu voce tare si intonatie din Hard Choices, ori poate completarea unei adeziuni pentru un partid politic.
    Hai, La Multi Ani, Statele Unite!

    LIBERTATE PENTRU ADRIAN NASTASE!

  26. @ZeV spune : „Ceauşescu a fost un dictator naţionalist, atât şi nimic mai mult.”
    A fost un dictator naţionalist în sensul “naţionalismului comunist” al lui Iosif Stalin. Nu în sensul naţionalismului românesc care se bazează pe un acquis european (paradigma thermidoriană) şi care a fost exprimat la noi prin şcoala de la Sfântu Sava. Reiau –văd că este necesar- discuţia despre Filosofia politică şi Estetică. Încă o dovadă a perpetuării şi favorizării belakunismului (o formă de alogenocominternism) în România condusă de tovarăşul Nicolae Ceauşescu : Cartea “Estetica” (două volume), scrisă de fostul ministru belakunist Georg Lukacs, a fost tradusă pe româneşte şi publicată în anul 1972 la Editura Meridiane. Este un DOCUMENT ! Am spus pe blogosferă, de câteva ori chiar, adevărul iluministului scoţian Francis Hutcheson, preluat şi de Titu Maiorescu : Filosofia politică şi Estetica sunt strâns legate. Reamintesc aici doar o mostră din Filosofia politică a lui Georg Lukacs : „Vom ruina omenirea, copil după copil.” Estetica lui Georg Lukacs nu este nici neutră, nici anodină. Unii spun că modernitatea începe când Cartesius descrie Omul prin dualismul Trup şi Suflet. Cartesius era în plină Metafizică. Înseamnă că Trupul şi Sufletul Omului sunt alcătuite din Substanţe ? Substanţe distincte. Dintr-o substanţă materială, Trupul. Dintr-o substanţă spirituală, Sufletul. Primii doi Ideologi primari, Condillac şi Destutt de Tracy, mai credeau aceasta ! Abia ideologul Maine de Biran, care cunoştea în adâncime operele lor, simte ceva imperfect în acea Metafizică. El capătă dezvăluirea şi revelaţia tainei despre Conştiinţa Omului. Conştiinţa nu-i o Substanţă, fie materială, fie spirituală. Conştiinţa Omului e alcătuită din mulţimea tuturor relaţiilor abstracte la care dobândeşte acces Omul ! Vorbeam înainte despre periculozitatea cărţii “Estetica” scrisă de belakunistul György Lukács, tradusă pe româneşte şi publicată în anul 1972 cu permisiunea şi chiar la ordinul dictatorului Nicolae Ceauşescu, la începutul “revoluţiei culturale”. Intenţia dictatorului, complet reuşită, a fost augmentarea efectelor rele şi groteşti ale “revoluţiei culturale” din România. Puteţi reaudia şi cele două scrisori deschise ale Doamnei Doina Cornea din anul 1989. Scrisorile acestea sunt de extremă actualitate şi acum. Mă miră faptul că scrisorile n-au fost acceptate de Nicolae Ceauşescu în ziarul Scânteia, la Radio România şi la TVR. De altminteri, alte scrisori ale cetăţenilor români simpli trimise ziarului Scânteia, şi ele fiind doar blând referitoare la declarația redactată în 16 iunie 1989 la Budapesta, nu au fost acceptate de belakunismul abia camuflat al dictatorului Nicolae Ceauşescu. Scrisorile Doinei Cornea erau comentate atunci de directorul Nestor Ratesh de la postul de radio Europa liberă. Spre surpriza mea, Nestor Ratesh accepta total belakunismul dictatorului Nicolae Ceauşescu !

  27. Iată o veste bună : Ambasadorul României la Budapesta, domnul Alexandru Victor Micula, a schimbat note verbale cu secretarul de stat Vince Szalay-Bobrovniczky, a declarat Anna Nagy, purtătoare de cuvânt a ministerului ungar de Externe. Oficialul ungur a exprimat „neînţelegerea” Ungariei faţă de reticenţa României de a emite documente pentru două noi birouri consulare, a precizat doamna Anna Nagy. Anterior, Ministerul român de Externe a declarat pentru MTI că a respins solicitarea părţii ungare pe baza principiilor reciprocităţii şi proporţionalităţii. Bucureştiul a citat Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, argumentând că România are dreptul suveran să aprobe sau nu extinderea reprezentării consulare a altui stat pe teritoriul românesc. Ministerul român de Externe a subliniat că Ungaria are deja o reţea consulară „semnificativă” în România. SURSAhttp://www.romanialibera.ro/politica/uniunea-europeana/ambasadorul-romaniei-la-budapesta–convocat-pe-tema-respingerii-solicitarii-ungariei-de-a-deschide-noi-birouri-consulare-341790

  28. E ușor să-i ridiculizezi pe unii membri PNL în pamflete sprințare și atractive.
    E la fel de ușor să-i ridiculizezi pe unii membri PSD-UNPR…, precum Mazăre, Vanghelie, Gabriel Oprea, Zgonea…
    Important e ca simpatizanții unei tabere să nu citească pamfletele celeilalte.
    Eu le citesc pe toate. În fond, oamenii au tot dreptul să simpatizeze și să antipatizeze.

  29. @Zev – ” Revolutia din 1989 , o lovitura de stat ordinara ” .
    Un pic de jena fata de vecinii tai iesiti la moarte cu pieptul gol ,pentru timisorenii care din 20 decembrie fugarisera aparatul ceausist din orasul lor , fata de clujenii si bucurestenii impuscati ca niste iepuri de ” fiii de mosneni ” ai lui blogideologic in 21 decembrie , pentru ca nu mai suportau ratia de lapte si paine , muncile obligatorii la camp si santiere ( duminica inclusiv ) , neplatite , tinerea in mizerie absoluta a taranimii , iobage pe pamanturile ei in CAP-urile care plateau norma 2 lei ?

  30. In afara Doamnei Nicholson nu a dat nimeni nici un „semnal” pentru a va sprijini in toată aceasta perioada,cand am asistat la executia Dvs,execuție instrumentată de cel mai negru personaj din istoria României .Sant convins ca asa v-a ramane!Am sperat mult ca măcar unul dintre cei enumerati de Dvs sa spună doua vorbe pt a va susține.

  31. Catre, Centru
    (In atentia d-lui Doru Coarna)
    Iata ca in Romania se poate circula, pe calea ferata, normal. Adica, in mai putin de doua ore intre Bucuresti si Constanta.
    E adevarat, meritul este al lui Emil Boc, premierul in functie fiind doar vinovat de tot ce se intampla rau in Romania prezentului. 😉
    Desigur ca glumesc, dar, pentru ca este un eveniment deosebit, sunt dispus sa fac concesii si sa mint ca va cred. 😉
    Singurul suparat s-ar putea sa fie sindicalistul basist si isteric din transporturi (un anume Augustin Hagiu) care nu vede cu ochi buni calea ferata…..dupa domnia sa, doar tirurile si microbuzele (a se citi sicriille pe roti) cu calatori de tip sardina ar trebui sa circule pe autostrazi cu 10 benzi pe sens.
    Ce conteaza ca transportul pe calea ferata este mult mai eficient si nepoluant ? Vax albina pentru fanaticii soselelor.
    😉

  32. papasha
    Hai sa cerem telespectatorilor A3 sa sustina (prin semnaturi) candidatura lui Radu Tudor la presedintia Romaniei. Daca ar fi sa-i credem pe realizatorii acestui post, se pot aduna usor vreo 2 milioane de semnaturi. 😉
    Sper doar un singur lucru: Radu Tudor sa nu declare de unul singur razboi Rusiei, deoarece nimeni din NATO nu ne va sustine, ca doar n-or fi fraieri sa piarda contractele cu Putin. Occidentalii, dupa cum ar putea sesiza orice observator atent, CER statelor est -europene sa-si mareasca bugetele de ,,aparare”. America, exact ca in Irak si Afganistan, s-a obisnuit cu carnea de tun a altora, in timp ce deruleaza afaceri si intelegeri consistente cu Rusia, Orinetul Mijlociu si China.
    Romania, in loc de petrol si rambursarea datoriei Irakului, s-a ales cu praful de pe toba….sa nu se supere distinsul sef al Politiei romane, este doar o simpla coincidenta. 😉
    Cat e el (Radu Tudor n.r.) de belicos (cam ca domnia ta), orice este posibil. 😉

  33. @ ZeV,

    daca exista un sport pe care nu dau doi bani, acela este fotbalul, cel putin in varianta ticaloasa, plina de susanele, de pe la noi… dar cam asa e el peste tot… Prin urmare, cu regret, dar nu putem aborda acest subiect.

    Problema mea este insa alta: cum ai dedus tu asa ceva, caci de la o vreme recunosc, ma fascineaza erorile intelectuale…

    In ceea ce priveste parasuta: daca Basescu ar fi luat saltul in serios l-ar fi laudat serios, dar el radea cand a spus-o, deci glumea si chiar a facut o aluzie extrem de fina, de care putina lume s-a prins… Acum, ce-i al lui e al lui, poate ironiza fin cand vrea… In acelasi context ironiza si navigatia pe ulita satului intreprinsa cu curaj de Viorel, deci…

    Trebuie sa intelegi ca el rade de insii care trebuie sa faca asemenea gesturi pt a fi alesi, el a castigat fara sa sara, fara sa navigheze, fara sa piloteze, fara sa intre in buncar… ma rog, poate a beut o bere cu toti acolo, dar asta-i normal, e un gest barbatesc!

    Acum, de ce recurg unii la asemenea gesturi? Pt ca nu au ce altceva sa arate… nu se pot exprima politic decat sarind calutzul! Asta e, supara-te pe ei, nu pe mine.

  34. N.A.: Ce vreau să vă rog, deci, …ă…ă… eu încerc să evit scandalurile pe toate…inclusiv pe zona lui, inclusiv…pentru că, vă repet, rămân decât două variante: ori găsesc o soluţie convenabilă cu el, ori îl decredibilizez ca om.N-am altă variantă.
    no comment

  35. „Onorat CNA , stimată doamnă Laura Georgescu … eu pur şi simplu nu mai pot cu ANTENELE astea …” (plâns cu sughiţuri ample )… „am ajuns eu , şeful statului , Preşedintele ales, să nu mai adorm nici după cele zece pahare zilnice cu 10 x 4 cuburi de gheaţă … până când să mai suport …. ” ( zgomot de nas suflat în batistă ) … ” l-aţi ascultat pe Pavel Abraham , ce individ lipsit de inimă … cum a spus el la Antena 3 că să dea Izaura filmele cu fratele meu , fără să-i pese de durerea preşedintelui , călcând pe sensibilitatea mea enormă ”… ( pauză de plâns ) …” şi Ciuvică ăla , care nu recunoaşte independenţa justiţiei , la care am muncit nopţi şi zile şi a spus odată în direct cuvântul «căcărează» şi mi se pare că tot la ceva ce am făcut eu se referea ” …( se tăvaleşte pe jos , într-o atitudine de mare suferinţă) …” şi ţiganca aia împuţită de Mădalin Voicu … cu Felix Rache care zice că eu beau alcool , ticălosul , când a văzut o tară întreagă că eu cumpăr numai apă plată ” …( îşi trage nasul de trei ori , foarte sonor ) … „ şi nu pot s-o sufăr pe Alessandra Stoicescu , că îl cheamă in emisiunea aia a ei pe Cătălin Ivan şi mie îmi apar pete roşii pe faţă când îl văd pe ăla şi mă scarpin peste tot ”( îşi sterge ochii cu dosul palmei şi cu manşeta , în mod repetat ) … „d-aia spun onorată adunare , că să-i sancţionaţi şi să le luaţi licenţa , ca să pot şi eu să dorm şi să-mi beau apa plată şi să merg la B1 TV , unde sunt profesionişti adevăraţi , care-mi pun întrebări grele şi ţin cu statul de drept şi bagă de seamă puciurile din România , iar Turcescu are o limbă mai catifelată decât catifeaua însăşi şi maestrul Cristoiu mă pune puţin în încurcătură cu incisivitatea lui , dar mă descurc ,pentru că sunt genial , cum a remarcat de curând şi doamna Udrea , între două salturi cu paraşuta …
    Ei, cam asta am avut de spus …. ”

  36. Pai linia calauzitoare a lui Traian Basescu in politica externa este sa-i sooga poola la Marele licurici … Parca a si reafirmat acest lucru !

  37. Va astept cu mult interes sa reveniti la o viata normala,sa va bucurati de copilasi,sa va vina si nepotii,dar sa nu uitati prin ce ati trecut,sa platesca toti,inclusiv judecatorii.Succes!

  38. blogideologic
    Pe blogul dvs scrieti:
    ,,Reamintesc aici doar o mostră din Filosofia politică a lui Georg Lukacs : “Vom ruina omenirea, copil după copil.”
    Titus Filipas”
    EXPLICATI: De ce a facut Georg Lukacs aceasta afirmatie-intentie ?
    Va rog, mai scurt si mai concentrat, DOAR cu ideile si exprimarile dvs.
    ps
    Cuvantul ,,belakunism” ar trebui sa-l patentati la OSIM. Nu l-am mai intalnit la altii.
    ps
    In ESTETICA sa, György Lukács face consideratiuni care mie mi se par logice si de bun simt:
    ,,Lukács subliniază vocaţia umanistă a artei. Arta este o reflectare, însă, spre deosebire de ştiinţă, o reflectare antropomorfizantă şi antropocentrică. Prin aceasta, ea poate deveni „conştiinţa de sine a genului uman“, procesul creaţiei artistice presupunînd ridicarea subiectivităţii la nivelul conştiinţei de sine generic-umane. Estetica lui Lukács este considerată astăzi ca depăşind teoria propriu-zisă a artei, ea dovedindu-se o adevărată fenomenologie a spiritului din perspectivă materialist-istorică.”
    COMENTEZ:
    Si dvs sunteti un subiectiv, prin definitie. Ceea ce va dicteaza constiinta estetica, este, ptr. dvs, reper absolut. Deci, nu vad nicio diferenta intre dvs si Lukács.
    (Z)

  39. Luminita Arhire
    Indirect si cu imaginatie, ati pus punctul si virgula unde trebuie:
    ,,de fapt, statul de drept sunt EU” – spuse ditirambic Trahanache de la Cotroceni, ,,,omul nebagatinseama” pe holurile intortocheate de la Bruxelles.
    Totusi, s-au auzit cateva aplauze razlete si stinghere: dinspre Monica Macovei, Cristian Preda si, mai nou si frenetic, dinspre Adina Valean.
    😉 😉

  40. ps-Luminita Arhire
    Sper ca al doilea salt (e vorba de Udrea n.r.) sa-l faca tot cu instructorul lipit de spatele ei. Altfel, s-ar putea sa creada ca nu are nevoie de parasuta suplimentara.
    😉

  41. Doru Coarna
    Asa este stimate coleg…Basescu este adevaratul intelectual al Romaniei, din moment ce pana si Plesu si-a scos ,,palaria prea mare pentru capul sau” (cf spuselor geniului cotrocenist) in fata maretiei spirituale si manageriale care a dus Romania pe cele mai inalte culmi in zona activitatii comasarii agricole. (Z) Face aluzii si trimiteri atat de rafinat-subtile, ca pana si intelectualul Adrian Nastase este un biet novice de 6 clase (sapte avand marinarul).
    Chiar si hahaitul sau este subtil…trebuie citit ce scrie intre doua ha ha -uri.
    Chiar va rog sa-l depasiti pe blogideologic in consideratiuni pe teme de semi-nimic. De fapt, este fascinant sa te intrebi: ,,ce o fi oare intre doua particule elementare? Trebuie sa fie ceva, diferit de nimic”
    😉

  42. @ Centru spune : “nu mai suportau raţia de lapte şi pâine, muncile obligatorii la câmp şi şantiere (duminica inclusiv), neplătite, ţinerea în mizerie absolută a ţărănimii, iobage pe pământurile ei în CAP-urile care plăteau norma 2 lei”.
    Programul acela pentru agricultură şi alimentaţie publică în România nu a fost întocmit de „moşneni”, ci de ideologul belakunist Alexandru Moghioroş. Văd că ideologii belakunişti sunt sacrosancţi pentru tine, nu te-ai atins vreodată de ei. Dacă vrei să vorbim despre patrioţi români autentici, de ce nu o citezi pe doamna Doina Cornea, scrisorile sale deschise din anul 1989 sunt actuale acum mai mult decât oricând ! Chestia cu „timişorenii revoluţionari în decembrie“ care îl aveau ca port-drapel pe trădătorul Laţlo Tokeş mă lasă rece. Lucrurile erau aranjate de echipa internaţionalistă de belakunişti care trăgea sforile în România. Îmi place c-a apărut la lumină şi Casa Bulgară la Timişoara în semn de veşnică recunoştinţă a românilor pentru bogomili, într-adevăr luptători de mare curaj ce „ieşiseră la moarte cu pieptul gol“. Dar mai înainte fuseseră stinse luminile. Chestia uiţi s-o mai spui. Serviciul MI6 a coordonat perfect lucrurile la Timişoara în lupta pentru distrugerea României.

  43. @ ZeV
    “In 1919, Georg Lukacs became the Deputy Commissar for Culture in the Bolshevik Bela Kun regime in Hungary where he instigated what became known as Culture Terrorism.” http://arcofcc.freeservers.com/Documents/pc.html „George Lukács accepted that terror was legitimate in the socialist context.” http://www.kirjasto.sci.fi/lukacs.htm “During the Hungarian Soviet Republic, Lukács was a commissar of the Fifth Division of the Hungarian Red Army, in which capacity he ordered the execution of eight persons in Poroszlo, in May 1919, after the Fifth Division were bested in battle.” http://en.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6rgy_Luk%C3%A1cs

  44. Vezi ZeV? Te-ai luminat! Sa vezi cand va incepe sa publice propriile volume de versuri! Volumul unu in stil epic, doi liric! Pai tu ce credeai? Unde se scriu si se deapana cele mai frumoase povesti de dragoste, nu pe litoral? Deci material are…

    Eu altceva vreau sa te intreb: daca tot vrea Viorel si ai lui sa ajunga presedinte, de ce nu se risca si el cu un instructor in spate de la 3000 de metri? Ce mare lucru, saltul dureaza 1 minut dar mandatul, 10 ani!

    Sa sara dom’le odata si gata!!! Il votez! Dealtfel nici n-ar fi mare schimbare de la copilot de masina, copilot de aeroplan, copilot de distrugator de cauciuc (alaturi de Dragnea), ar mai fi deci copilot de parasuta…

    Bine ca nu e copilot si la putere, acolo nu, se descurca singur, dar daca exista de fapt un pilot si acolo si el e tot copilot??? Sa fie nashi-sau?

    Lasand gluma, decat fara el e mai bine cu el… cel putin ne mai amuza din cand in cand cu cate o aventura pe campurile lui de lupta… A invins aerian cu americanu’, apoi maritim a secat ulita satului cu Dragnea, apoi terestru la Kandahar cand talibanii vroiau sa atace dar afland ca eroul nostru este acolo si-au luat rachetele si s-au carat la alta masa, acum in ordine fireasca urmeaza luptele in high-tech, lasere, radiatii, sateliti, apoi va lupta in razboiul bio cotra virusilor de tot felul, apoi zona psi si in sfarsit, sper sa aiba timp pana la toamna, trebuie, dar musai trebuie sa ia contact cu extraterestrii… o mica lupta n-ar strica nici acolo, asa, ca sa apere Pamantul… Si apoi il votam, asa sa-i spui!

    PS. RODHAM inseamna merinde de drum, asa, la liber… informatii care sa te ajute… provizii pt vremuri grele… Ma mira insa ca nimeni nu s-a gandit ca sunca, adica ham, se poate pune la jar pe o tija, rod, deci porc pe batz, sau…

  45. Va gasi de cuviinta Adrian Nastase sa incerce, ca si cetatean, sa ii trimita in puscarie pe aceia care l-au trimis in puscarie? Putinul publicat din motivarea de peste 200 de pagini a sentintei de condamnare a lui Adrian Nastase imi pare opera unor indivizi care, stiindu-se sub protectie si pulpana , se dedau unei betii de cuvinte. Doar ca aceasta betie de cuvinte, intr-un document oficial si public, poate fi considerata fie calomnie fie propagare de informatii false. Intr-un document judecatoresc concluziv – si asta este o motivare – fiecare cuvant la adresa condemnatului trebuie sa aiba intelesuri probate in cadrul procesului.
    Sa luam, spre exemplu, fraza „nu a avut nici o retinere de a actiona in cel mai pur stil mafiot”.Ce inseamna cel mai pur stil mafiot? Inseamna a actiona in cadrul unei organizatii criminale care, in unele situatii, incearca a se substitui statului, in care membrii organizatiei depun juraminte, folosesc pusti de vanatoare retezate cu gloante a lupara si obtin venituri ilegale din trafic de droguri, prostitutie, pariuri ilegale, jocuri de noroc. Procurorul antimafia Ponta, ca specializat, ar putea zice mai mult daca ar dorisa zica ceva. Insa procesul lui Adrian Nastase nu a inclus acuzatia de constituire de grup criminal organizat, si nici ca acuzatii ceilalti ar fi rostit juraminte de credinta fata de „Nasul” Nastase. Formularea se potriveste insa cu ceea ce a lasat sa se inteleaga Traian Basescu si anume ca Adrian Nastase ar fi avut o „mafie personala” (ce ar fi, in acceptiunea lui Basescu, o mafie impersonala, sau o mafie colectiva?). Nu ma indoiesc ca astfel de formulari abunda in cele 200 de pagini.
    Am gasit insa si o formulare in care gasesc ca judecatorii au o dreptate de necontestat: in adevar, cred ca aproape nimeni in Romania nu intelege functionarea „statului de drept” al lui Traian Basescu. Si mai cred ca Basescu habar nu are ce este acela stat de drept.

Lasă un răspuns