„La revedere, prietene!”

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National.

 

Volumul „Hard Choices” („Opțiuni dificile”), semnat de Hillary Clinton și lansat în acest an, relatează experiența, la Departamenul de Stat, a celei care, în perioada 2009-2013, a ocupat funcția de Secretar de Stat al  Statelor Unite.

Cartea este, în același timp, un „raport” despre trecut dar este, probabil, și o pregătire pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

Sunt prezentate acțiuni americane de politică externă în Pacific, relațiile cu China, problemele din Afghanistan și din Pakistan, Primăvara arabă, întâmplările politice și militare din Libya, evoluțiile în relațiile cu Iranul, proiectele pentru Gaza, situații din America Latină sau Africa. Interesante sunt comentariile legate de „diplomația digitală”, rolul energiei în politica mondială sau cele referitoare la schimbările climatice. Evident, este analizată evoluția relațiilor cu Rusia, dar și cu Europa.

Ceea ce m-a surprins a fost fapul că, într-un volum de 635 de pagini despre politica externă americană în intervalul 2009-2013, nu există un singur cuvânt despre parteneriatul strategic cu România, nu este menționată, nicăieri, România și nu există, în index, Traian Băsescu – nici măcar în legătură cu „lovitura de stat” din 2012, sau în legătură cu rolul său referitor la Rusia, Marea Neagră, Ucraina. Nici un cuvânt, nicio mențiune. De ce oare? Poate că acest lucru se explică și prin lipsa unui ambasador american la București de aproape doi ani. Se pot trage concluzii însă și din faptul că, în România, în ultimii ani, nu au mai avut loc vizite ale unor președinți străini.

 Cred că atunci când președintele american, la Varșovia îți spune „ce mai faci prietene?”, asta înseamnă, în tradiția americană, că el nu face un efort să-și amintească numele tău. Probabil că la fel vor proceda în curând, și românii…

 P.S. S-ar putea ca mențiunile despre România să apară la un alt nivel – în memoriile ambasadorului Gitestein.

 

34 de gânduri despre “„La revedere, prietene!”

  1. Cum asa ? Nu sa face referire nici macar la statul de drept, la ANI si la DNA ?
    Foarte ciudat. Eu credeam ca cele doua institutii reprezinta deja adevaratul brand de tara, cu cate o frunza atasata strategic ca sa nu li se vada goliciunea. Sau poate ca frunza, fiind doar una, a fost acaparata de doamna Livia Stanciu. (Z)

  2. Nu știu ce mă face să cred că tocmai politica externă, foarte prost făcută și aproximativ innexistentă a președintelui Traian Băsescu, a dus la absența României din volumul scris de Hilary Clinton.
    Însă așa cum ați făcut referire, foarte mulți români, ar fi curioși despre ceea ce ar avea de spus fostul ambasador și actualul prieten, dar și partener de afaceri ,,indirect” Dl. Gitestein !!!

  3. De ce nimic despreTraian Basescu?Pentr-ca nu reprezinta nimic si pe nimeni.T.B. este terminat, noi vedem asta indirect la televizor.A sosit timpul scadentei pentru toate jocurile murdare facute de acest om josnic fara caracter. Va doresc din suflet tot binele din lume. Bunul Dumnezeu sa va ocroteasca.

    Cu stima si deosebit respect

    Ioan Blaga

  4. Comentariul Dv in legatura cu T. B.este
    de prea mult bun simt, noi romanii in marea lor majoritate avem opinii mult mai severe, chiar dure. Dar se pare ca a sosit vremea scadentei. Iar plata va fi pe masura faptelor

  5. ar trebui sa scrieti si despre nelegiuirile facute de Basescu ,cred ca stiti multe pe care lumea nu le stie ,mai ales ca ati fost vecini !!

  6. Daca pe timpul cand dvs. ati scos Romania in lume pt a fi cunoscuta , din 2004 , base a adus tara in neant .

  7. De când lumea cozile de topor sunt tratate la fel .
    Cu acelaşi dispreţ, scârbă şi lipsă de respect :mrgreen:
    Deoarece, tot de când lumea se ştie, că asemenea specimene pot fi făcute, cu aceeaşi uşurinţă, să treacă în altă barcă !
    Crede cineva, că altceva decât patriotismul şi dragostea de neam pot însemna calităţi demne de luat în seamă ?!
    Numai când te respecţi pe tine şi tot ce înseamnă tot ce te înconjoară poţi respecta în anumite limite şi pe cei din afară. Care la rândul lor o vor face şi ei după aceleaşi criterii !
    Cum să pretindă respect o slugă ?!
    Cel mult poate pretinde bani sau alte favoruri, cum ar fi cel de a rămâne la butoane, în ciudaevidenţelor , sau să te faci că nu observi, în calitate de licurici toate abuzurile şi mişmaşurile făcute, ba chiar să-l mai şi încurajezi a le face !
    Că doar cine seamănă, se-adună şi multe din aceste tare le găseşti şi la stăpân, nu doar la slugă 🙄

  8. Chiar îmi place, cât de ambarasat este UDMR de prezenţa PPDD în Parlamentul României! PPDD, creat dintr-un moft al olteanului Dan Diaconescu orientat împotriva “ciocoilor”!-chestiune ce vine din prima jumătate a secolului XIX- a fost dotat, fără să ştie, dar nu spun că nu-i convine această situaţie nouă pe eşichierul politic, cu o ideologie de către UDMR ! Principal exponent al intereselor mai curând venale, şi mereu anti- româneşti, UDMR are Belakunismul, mai mult ori mai puţin camuflat, drept drapel ideologic al său. Pe această linie, UDMR este foarte apropiat de PCdR creat în anul 1921 prin lucrul sinistru din umbră al belakunistului Foris Istvan, marele mentor politic al viitorului secretar general PCR Nicolae Ceauşescu, al cărui cult deşănţat al personalităţii a fost germinat de culturnicii belakunişti din România. După anul 1989, toate partidele din România, inclusiv PNŢCD şi FSN (devenit apoi PSD) au fost influenţate, mai mult ori mai puţin recunoscut, de Belakunism ! Dintre toate partidele post-1989, doar PPDD-ul înfiinţat de omul de televiziune Dan Diaconescu n-a fost marcat –nici pro, nici contra- de Belakunism. Generaţia lui Kelemen Hunor a perceput imediat fenomenul şi încearcă să se adapteze. Aceasta după o primă reacţie de mare ostilitate faţă de PPDD. Kelemen Hunor şi cei din jur au priceput că reacţia lor este contra-productivă. Eu nu spun că PPDD a îmbrăţişat Ideologia naţionalismului românesc. Nici nu prea cred că PPDD va avea vreodată lideri care să înţeleagă această Ideologie cu nota ei de acquis European şi de paradigmă excepţionalistă – fiind înrudită cu Jeffersonianismul American şi cu dekabrismul rusesc.

  9. Felicitări pentru păstrarea humorului robust!
    Nea Ghiță, care-și încasează tainul prin Fondul Propietatea, dacă apucă să „adune” cât a negociat, nu va vorbi nimic despre România. Va vorbi doar dacă n-apucă să-și ia toți banii, pentru a bălăcării toată nația!!!
    Eu sunt foarte curios dacă și ce va scrii A.Merkel, despre băsescu și România! Știu că popularii europeni sunt cei mai ipocriți politicieni, dar se poate decela ușor adevărata gândire a unui neamț, mai ales dacă-i prusac.

  10. Eu zic sa nu va luati asa intempestiv larevedere caci daca experienta ne invata ceva, este ca Basescu stie sa remonteze din orice situatie-limita si apoi sa si castige! Sa ne amintim 2007, 2009, 2012… mereu astia ii faceau coliva si mereu si-a mancat-o singur, razand! Baiatu’ tine la tavaleala si are meciuri serioase in picioare, ca sa fim in pas cu campionatul ala de fotbal…

    Stiu ca serviciile par a-l fi abandonat, dar nimic nu-l poate opri sa opereze schimbari la orice ora, adepti are destui ca sa aleaga… In ceea ce-i priveste pe straini, sa avem pardon dar tot experienta ne arata ca nu le pasa de Romania asa cum observa si dl Nastase din lucrarea dnei Hillary, si ca sunt dispusi sa efectueze orice corectii daca li se satisface vreun interes, deci un simplu contract convenabil, un Bechtel sa spunem sau niste arme si gata, lucrurile se reiau…

    Cred ca mai bine ar fi sa reveniti la proverbul ala batranesc, nu zice hop pana n-ai sarit parleazul…

    In ceea ce priveste imaginea sa externa iarasi trebuie sa fim seriosi, toti maharii inteleg cum vine treaba, doar nu ne inchipuim ca Basescu este singurul care are rude ce o comit pe langa lege… Toate neamurile profita, altminteri sefii de stat si guverne ar fi renegati de familii si de rude de indata ce sunt alesi… si caracterizati ca egoisti…

    Iar constructia Ponta-presedinte v-am spus, ii apartine! Dovada este ca atunci cand premierul se incurca cu PNL-ul in driblinguri, sar din toate partile spectrului politic sa-l ranforseze, ba UDMR, ba din PNL, ba PPDD… si i se propune sa ramana senator pe viata, adica imun pe viata…

    Deci nu se va schimba absolut nimic, circul asta este intr-adevar doar lupta unora cu sistemul caruia vor sa i se eschiveze si care nu concep blatul primordial… Daca nu ar fi asa, de ce in 2012 nu le-a spus USL-ului „ba, veniti cu Iohannis si vi-l pun premier” ci l-a pus senin pe Ponta, desi acum spune ca l-ar vota pe neamt si nu pe asiatic?

    Intelegeti, totul s-a facut, adica alianta USL impotriva naturii s-a facut ca sa acopere un spectru cat mai larg de nemultumiri si oamenii din 2011-2012 sa intre in case acolo unde le e locul, la tv cu telecomanda in mana, atat! Cand liberalii s-au prins de blat, s-au retras iar proiectul trebuia ranforsat in fel si chip, chiar si tot impotriva naturii aducandu-l pe Diaconescu-anticiocoiul…

    Dar sa vezi ce va iesi cand se vor prinde strainii ca si guvernare socialista si presedentie socialista e prea mult, atunci sa vezi cum fie Viorel devine liberal, si parca deja a si spus ca-i mai liberal decat Antonescu, fie PSD trece la PPE, ha-ha! Pasul a fost facut, cooptarea UDMR tocmai asta indica, in coalitia de guvernare exista si un partid de-al PPE…

    Ca sa-l completez pe dl Nastase, nu e „La revedere, prietene” ci iarasi un vechi proverb, „Banu’ la ban trage si interesul la interes, prietene”… caci pana la urma adevaratii perdantii suntem tot noi cei care achitam stalpii, accizele si toate celelalte…

  11. I-am satisfacut pe americani (asa cum bine spunea si ministrul polonez de externe), si ce am primit in schimb? Mafie la cel mai inalt nivel! De la Ambasada SUA pana la Cotroceni (via Mondialu’ si diversi soferi)!

  12. Sa stiti ca Monica Macovei rupe tacerea ! Dansa a sesizat , pe buna dreptate , ca pentru intamplarile Basico-Berciene din ultimul timp , este vinovat … Dan Voiculescu ! Ca daca nu i-ar fi spus Dan Voiculescu lui Bercea Mondial sa vorbeasca despre Codruta Kovesi si despre madam Stanciu , el nici n-ar fi stiut cine sunt alea doua cucoane ! Ca doar nu era asa destept , ca sa stie !
    Fato, ingorantii astia de care zici tu , asa saraci cu duhul cum ti se arata , au procedat asa: l-au inregistrat pe taica Mircea Basescu , si stii, draga , cum de l-au facut pe ala sa vorbesca liber , fara teama , despre ce bani a luat si pentru ce ? Sa-ti spun eu , fato , ca apare pe inregistrari : Basica ala , zice la intrarea in biroul lui Mircea Basescu „aoleu , am uitat telefonul la mine ! ”, chestie din care intelegem ca lasa telefonul in alta incapere si intra la discutii fara aparat ; si-l inregistraza cu pixul si cu cravata sa cea chipesa , nasicu’ fiind sigur ca daca telefon nu e , modalitate de inregistrare nu e !!!
    Eu zic ca-i duce capul , draga , daca s-au priceput ei sa-l „faca ”in foi de vita pe fratele presedintelui in asa hal .Zic eu , asa , dupa mine , ca primul lucru care i-a interesat pe lumea asta in toti acesti ani , de cand au invatat sa vorbeasca si sa-si strearga nasul cu mansetele , a fost sa afle numele celor care in caz de defectiune trebuie atentionati cu niste euroi , ca sa se rezolve cazul…
    Si iar , fato , cred ca Bercea ii stie pe nume pe toti , de la cel mai mic pana la cea mai mare , mai bine si mai temeinic decat ii stii tu … pentru ca tu nu ai toata ziua nevoie de ei , si-ti mai permiti cate-un lapsus , pe cand pentru ei e pe viata si pe moarte sa le recite noaptea numele in ordine ierarhica , pentru ca nu se stie cand vine necazul peste om …
    In alta ordine de idei , imi fac mea culpa , sunt fan Izaura ; mi-a placut la nebunie cum a zis ea ca acum ii este frica „sa nu trimite presedintele pe cineva sa-i omoare”. Si nu-i de mirare – la ei in cartier asa se intampla : daca se cearta doua familii , cat ar fi ele de incumetrite , vin unii noaptea cu cutite ,cu lanturi si boxuri , cu topoare si cu sabii ninja , si totul se termina la Urgenta , unde ambele clanuri iau la bataie si la crestat medicii si asistentele .
    Asta stie Izaura , ca a mai vazut , si se teme ca SPP-istii aia ai lui Traian ar putea da buzna-n cartier cu dresuri trase pe fata . Si ce se fac ele , femei singure cu copii , cand tot tot sexul tare al clanului e in puscarie ?

  13. Indiferent cata inimaginabila greata mi-a produs ultima iesire publica a acestui nebun periculos care zice ca ne conduce si pe care unele institutii ale statului insista sa-l ia in serios in loc sa-l ambaleze in meritata camasa de forta , a fost un episod , petrecut in ultimul timp , mai tare pe scara oribilului, decat discursul dement al presedintelui.
    Acesta a fost episodul Nicusor Constantinescu . Nu stiu daca exhibarea , absolut cumplita, a suferintei unui om va avea vreo rezonanta pentru Justitia cea chioara din patria noastra , dar , pentru mine , faptul de a demonstra – a cata oara ! – ca suntem o tara barbara prin practicile de neinteles , care nu au nici o legatura cu aplicarea dreptatii dar au mare legatura cu sadismul pur , cu intoleranta cea mai desantata si , nu in ultimul rand , cu imbecilitatea , ma face sa-mi fie o cumplita rusine , pentru ca suntem siliti sa suportam o asemenea grozavie institutionala .
    Este posibil , este probabil , ca tot ceea cea am vazut eu astazi cu referire la aplicarea justitiei in cazul lui Nicusor Constantinescu , sa fie „procedura ” ; dar si in cazul Mircea Basescu „procedura ” era cu perchezitie – pentru ca asa a fost in TOATE CAZURILE SIMILARE , si nu s-a aplicat …
    Toti se grabesc sa spuna , ca si cum s-ar scuza , ca Nicusor Constantinescu e cam antipatic pentru populatie ; mie si asta mi se pare dezgustator , pentru ca nu stiu ce relevanta are pentru intamplarea in sine daca este simpatic sau nu .

  14. Și cine are de suferit? SUA a făcut afaceri cu clanul Băsescu pentru a-și reprezenta interesele și nu cu România. Ani buni diplomația și puterile statului au fost T.B. Nu-i de mirare că ceea ce au vrut americanii și alți europeni să facă în România s-a decis nu la nivel instituțional, ci la nivel de gașcă – direct cu T.B. Nici nu are rost să ne mai întrebăm de ce nu au SUA ambasador în România.

  15. DE CE NIMIC DESPRE BASESCU? PENTRU-CA EL ESTE UN NIMIC.CU SIGURANTA V -A VENI SI TIMPUL PLATII. VA DORESC MULTA SANATATE SI TOT BINELE DIN LUME.NU SUNTE-TI SINGUR .STIMA RESPECT SI DE CE NU IUBIRE DUHOVNICEASCA ,DIN SUFLET .CU DUMNEZEU INAINTE !

  16. Nu e menționat Băsescu ca lider regional? Nu se poate!
    Am remarcat tema Rolul energiei în politica mondială.

  17. NOUVORBA

    Utilizarea limbii este o puternica arma de control. Despre aceasta arma vorbea George Orwell, in romanul sau „1984”, despre o noua forma de limbaj, numit nouvorba. Nouvorba a fost inventata de marele stat si serviciul sau fratele cel mare, pentru un mai mare control asupra cetatenilor sai. Nouvorba imprima cetateanului gandirea unica, adica un sablon mental din care cetateanul nu mai poate sa iasa. Aceasta gandire unica este impusa in roman de catre stat, cetatenilor sai.

    De asemenea azi avem o gandire unica, pe care STATUL GLOBAL se cazneste sa ne-o impuna. Guvernele statelor legifereaza aceasta gandire unica, pentru ca populatia lumii sa fie dezorientata, de aceasta limba de lemn. Gandirea unica a fost ,,exersata” si de statul comunist, prin folosirea a diferiti termeni care nu spuneau nimic, sau ,,insirand cuvinte goale ce din coada au sa sune”, vorba lui Eminescu (de unde se vede clar că la originile lor, şi comunismul şi capitalismul au la bază aceleaşi minţi bolnave!). Se urmareste in felul acesta, distrugerea pluralitatii de idei. Nouvorba vrea sa inlocuiasca vechea limba (oricare ar fi ea), iar aceia care nu intra intr-un sablon verbal,sa fie acuzati de asa numitele crime ale gandirii. Crimele gandirii sunt folosite impotriva acelora care gandesc cu capul lor si au o gandire libera. Ca o ironie a sortii SISTEMUL a ajuns sa se acuze pe el insusi, deoarece un slogan al celor de la PRO TV este ,,gandeste liber”. Dar in realitate acesta este numai un slogan, in realitate el ne spune ,,gandeste asa cu vrem noi”. S-au incorporat in limba fraze noi, sau cuvinte menite sa ,,indulceasca” sau dimpotriva sa agraveze o anumita stare de fapt. Slugile SISTEMULUI, oameni politici, psihologi, sociologi, ziaristi au dezvoltat un limbaj bazat pe eufemisme.

    EUFEMÍSM, eufemisme, s. n. Cuvânt sau expresie care, în vorbire sau în scris, înlocuiește un cuvânt sau o expresie neplăcută, jignitoare, necuviincioasă sau obscenă, respectând paralelismul de sens. [Pr.: e-u-] – Din fr. euphémisme.

    EXEMPLE

    Acum criza nu mai este criza ci dezaccelerare economica sau crestere economica negativa.

    Trupele ocupante ale unei tari, sunt trupe de pace.

    Mercenarii nu mai sunt mercenari ci rebeli sau forta de eliberare. In acest fel inchid mintea omului iar omul nu se mai gandeste cine finanteaza aceste grupari armate. Cum se ascund anumite idei ce pot da de gol actiunile anumitor grupuri de interese financiare.

    Taierea pensiilor, salariilor si a altor drepturi se numeste reforma statului.

    Cand intr-un razboi se omoara oameni nevinovati de catre bombe anonime acestea se numesc daune colaterale. Bombele sunt intotdeauna inteligente, pentru a se imprima ideea ca acestea nu pot gresi ci se duc intotdeauna la tinta. Daca se intampla altfel aceasta este intotdeuna o exceptie. Bomba cica ar cauta teroristul dar in traiectoria lui s-a interpus un copil care nu avea ce face decat sa se puna in traiectoria unei bombe inteligente. Pai chiar asa cum poti sa te interpui intre o bomba inteligenta si un terorista? Nu aveai treaba acasa? CAT CINISM :mrgreen:

    Daca preturile utilitatilor au luat-o razna, aceasta se numeste reajustare sau liberalizarea pietei.

    Daca oamenii sunt dati afara acest lucru este disponibilizare, acest lucru este bun pentru ca asta inseamna flexibilitatea fortei de munca. Adica nu ramai fara munca, ci esti disponibil. Disponibil pentru ce? Pentru somaj, probabil.

    Daca o banca este in faliment, atunci ea nu e asa, ci are lipsa de lichiditati.

    Pentru a vedea cat de absurde sunt aceste cuvinte sa luam expresia ,,crestere economica negativa”. Criza nu mai e criza, ci dezaccelerare economica.

    O crestere nu poate fi decat pozitiva, niciodata negativa. Asta mi-aminteste de perioada gimnaziala, atunci cand m-am dus sa ma tund. I-am spus frizerului ,,va rog tundeti-ma mai mare”. Frizerul a inceput sa rada si mi-a zis ca acest lucru nu e posibil pentru ca el taie parul si nu il pune. In realitate eu am vrut sa spun sa-mi lase parul un pic mai mare.
    Cat de alienata este aceasta limba ?!.

    Daca ne aflam impreuna cu sotia in masina, niciodata aceasta nu va zice ,,dezaccelereaza”, ci va zice pur si simplu ,,franeaza”.

    Irakul nu a fost invadat niciodata, ci a fost eliberat, evident cu bombe inteligente. 😉

    Daca esti bagat in inchisoare, acest lucru se numeste privare de libertate.

    Copii nu mai sunt copii, ci minori, sau micuti.

    Saracii nu mai sunt saraci, ci grupuri sociale defavorizate sau persoane nevoiase.

    Handicapatii nu mai sunt handicapati, ci persoane cu dizabilitati.

    Tiganii sunt rromi.

    Marile concerne internationale gen NOKIA nu pleaca din tara pentru a exploata pe un salariu de mizerie pe cei din lumea a treia, ci se DELOCALIZEAZA. WAW!!!

    Ca si cum acestea ar veni din alta lume si ele nu ar fi locale, ci entitati extraterestre.

    Ei incearca cu acest lucru sa scoata din creierul nostru axiomele formate pentru a asimila formele raului.

    De fapt aceasta este ideea de final : ,,acceptarea raului cu zambetul pe buze. Ca pe ceva normal”.

  18. Chiar sunt surprins că postarea mea din iunie 25 la 12:20 nu poate să apară .
    Şi nu văd de ce ?!
    Sau poate că nu văd eu bine 😉

  19. SUA nu mai au nevoie de Romania : administratia Obama a decis retragerea din Orientul Mijlociu si Afganistan .
    Polonia este mult mai importanta pentru ei : aliat – baraj la Marea Baltica si referinta relativ respectata de republicile fost-sovietice . In plus o natiune mai instruita decat cea romana si o natiune integrata , prin religia catolica , de secole in civilizatia occidentala .
    Sa privilegieze ei in fata Poloniei Romania , o tara mai saraca , infiltrata de coruptie si cu o cultura seculara a personalizarii Puterii ( citeste bun plac si clientelism ) si cu o administratie mult mai ineficienta decat cea poloneza ?
    Citesc in Jeune Afrique ca Airbus , Zodiac Aerospace sau Bombardier deschid unitati de productie in Maroc si Tunisia , gratie interventiilor guvernelor lor , si nu in tara IAR -urilor si a lui Vlaicu si Coanda , de ce ?
    Nu e vorba doar de ingrozitoarea incetineala a santierelor de infrastructura , asa cum vedeti ( apropo , stiati ca Alpine , a carui faliment era pretext pentru Sova sa se spele pe maini semnand o ” reziliere ” la 85 % din santier gata , Alpine deci , lucra acolo prin sub-contractori ? lucrarea se putea termina foarte bine prin ei … )
    Sa-i condamnam ?

  20. PS – articol Hotnews – ” bilantul catastrofal al lui Dan Sova in infrastructura ” – cititi-l .Te iei cu mainile de cap . Nimeni nu a vazut nimic la PSD timp de 18 luni ? Si inca autorul uita de rezilierea segmentului gata 85 % de la Arad …

  21. Mircea Eliade : A prinde sensul cuvântului cere „înţelegerea unei ideologii”, o ideologie care-i absolut necesară pentru a surprinde „normalitatea”.

  22. Draga de Izaura … v-am spus ca sunt fan declarat al femeii. Pai cum sa n-o simpatizezi , cand dansa este cea mai inflacarata aparatoare a STATULUI DE DREPT ? Mai ceva ca Traian , care cand se mai impiedica de el , slobozeste o injuratura de salon si-i arde un dos de palma – ce-i drept , nu l-a lovit niciodata în plex cu pumnul si daca vi s-a parut ca ati vazut asa ceva , v-ati inselat , doar pixelul vagabond a fost de vina .
    Da’ Izaura , nu si nu … ea vrea sa se implineasca justitia numai cu STATUL DE DREPT si cu binecuvantatele sale institutii : cu DNA , cu DIICOT , cu procuratura … bine ca au facut flagrantul la foc automat , ca mai avea putin si voia si cu INALTA CURTE .
    Oricum , cel mai natarau actor , distribuit totusi in rol principal , in toate filmuletele si stenogramele care curg de cateva zile , este , desigur , fratele presedintelui ; dar las’ ca pana la urma compenseaza prostia cu ticalosia , pentru ca trebuie sa fii un mare ticalos ca sa incerci sa-ti arestezi finii , numai pentru ca nu vrei sa le dai niste bani – multi ! – inapoi.
    D-aia cred ca procurorii DNA au oprit cam brusc flagrantul, pana sa apuce Izaura sa-i faca lui nasicu’ si incadrarea exacta a faptei , dupa buchea Codului Penal !

  23. Doru Coarna
    Tocmai de aceea trebuie ca regimul Basescu sa fie exterminat (smuls din radacini), pentru ca, virgula, confunda demnitatea de presedinte cu apucaturile lui Suares (jucator al echipei din Uruguai), cel care is musca adversarii de gat (vezi ultimul caz din meciul Uruguai-Italia). 😉
    Romania are nevoie de un Presedinte, nu de un vampir si mosier pe de-asupra, ba chiar si cu o famiglie penala.
    Eu, spre deoasebire de d-ta, traiesc in Romania, prin urmare, nu pot fi decat in teren, prin definitie. Domnia ta esti liber sa scuipI seminte din tribune, cat te tine impulsul salivar, dar, mi se pare o impietate sa o faci chiar pe blogul d-nului Adrian Nastase. Asta este parerea mea, daca nu e cu suparare.
    ps
    Nu confunda 2007 si 2009 cu 2012. In anul de gratie 2012, daca ar mai fi venit la vot vreo 7-800.000 de romani, Basescu ar fi fost demult pe mare, dupa un referendum VALIDAT (dpdv procedural) de catre Curtea Constitutionala.
    Nu-I nimic, va fi, in curand, in puscarie. (Z)

  24. George Halarescu
    Aveti dreptate, este o mare problema lipsa unui ambasador american la Bucuresti, dar ceea ce mi se pare ciudat este ca niciun politician (roman n.r.) nu se simte deranjat ca lideri importanti de institutii romanesti sunt chemati la ordin tot felul de amarati (inclusiv portarul) de la American Embassy sa dea cu subsemnatul si sa mai stirbeasca, cu fiecare deplasare , cate o bucatica de suveranitate nationala
    Daca am avea curajul de a respecta (si aplica) Constitutia (articolul nr. 1 – n.r.), cred ca multi politicieni ar trebui condamnati pentru inalta tradare a interesului national.
    Cum ii spuneam si amicului Marian Nicolae, daca provizoratul se prelungeste, poate ca ambasada ar trebui mutata intr-o garsoniera de pe Calea Victoriei. Oricum aparatura de ascultare si comunicare este suficient de miniaturizata ca sa incapa chiar si in acel spatiu.
    (Z)

  25. Păi ce motiv ar avea SUA să întreprindă ceva în relaţiile cu România, deci să-şi facă o strategie, un mod de abordare. E ca şi cum i-ai cere lui Obama să vă spună numele vreunei cameriste care face curat în toaletele de la Casa Albă. Pentru el România e ceva neglijabil din moment ce doar spune ce-ar vrea şi gata, aici se îndeplineşte! Cine-ar fi Băsescu? Păi e „prietenul” care suge la… licurici! Se poate? Marele om stă de vorbă cu persoane mai importante!

  26. Nu ati gasit formula „parteneriat strategic” pentru ca americanii folosesc alta: „România şi Statele Unite au o alianţă strategică (puternică şi profundă)…”. Din cite inteleg eu, un pilon al acestei aliante strategice il reprezinta „politicile fiscale, precum taxa pe construcţii speciale…” 🙂

    Dl Butcher insa nu glumeste. Pe el il intereseaza sa promoveze interesul american, oriunde s-ar afla el, chiar si in politicile fiscale. Cuvinte frumoase gen: ” …asigurarea transparenţei, a unui spirit de consultări, predictibilităţii şi bunei guvernanţe, ingrediente cheie de care investitorii români şi străini, privaţi sau de stat, au nevoie pentru a putea investi şi prospera,..” inseamna de fapt un stimul ca Guvernul sa se ajute in primul rind investitorii (americani) sa faca promit maxim in Romania.

    Eu le-as spune americanilor foarte frumos si elegant: „sigur, cred ca ne-ar stimula si mai mult sa aprobam schimbarea ce o doriti daca ati putea sa acordati atentie sporita celor citorva subiecte importante pentru noi pe agenda. discutata recent…”.

    http://www.mediafax.ro/economic/butcher-incurajam-guvernul-romaniei-sa-reanalizeze-taxa-pe-constructii-speciale-descurajeaza-investitiile-12841767

  27. Ideea de „alegeri dificile” vine de la George Bush Jr., prin care si-a motivat deciziile prin care a angajat SUA in razboaiele de pe timpul mandatelor sale. La fel si cea de „toate optiunile sunt deschise” (sau „pe masa”), pe care a preluat-o si Obama. Astfel de stereotipuri politico-diplomatice-militare tradeaza o anumita linie de continuitate in politica externa americana. Pentru astfel de motive si,, probabil, pentru altele necunoscute, care ar putea urma, analisti influenti de politica americana sugereaza ca doamna Clinton va fi un Bush al III-lea, daca va ajunge la Casa Alba. Nu impartasesc idea, o doamna este intotdeauna o doamna (chiar daca s-a spus ca nu a fost niciodata eleganta in declaratii, ca diplomat).

  28. Insinuarea ca presedintele i-ar fi uitat numele lui Traian Basescu este lipsita de fond, iar ideea ca Romania nu apare intr-o carte groasa de nu stiu cate sute de pagini e lipstita de importanta. Romania este cravata fara nod. Adica domnule Nastase, toata lumea stie ca aia e o cravata, chiar daca nu e agatata de gat. Este evident faptul ca Americanii stiu ca existam, dar ruleaza minimalist pana se hotarasc sa ne dea un rol.

Lasă un răspuns