Intrebari Sandra Stoicescu – raspunsuri Adrian Nastase

1. Cum priviți acum, după doi ani, evenimentele din 20 iunie 2012?

Poate cu mai puțină patimă și revoltă, consider însă și acum că ceea ce s-a întâmplat atunci a fost o încercare brutală de eliminare a mea din viața politică. Cred totuși, în continuare, în justiția imanentă și, de aceea, mă imaginez, uneori, un bătrân chinez, stând pe marginea râului si privind la curgerea apei și urmărind curgerea timpului.

Ultimii doi ani m-au ajutat să dobândesc o stare de pace interioară, întelegând că, după ce, ani de zile am căutat întelepciunea în biblioteci, acum pot să o găsesc în mine însumi.

 2. Ce părere aveți despre retragerea lui Crin Antonescu de la conducerea PNL și din cursa pentru alegerile prezidențiale și înlocuirea cu Klaus Iohannis?

             Înclin să cred că alegerile prezidențiale nu au fost o miză reală pentru Crin Antonescu ci doar pentru cei din jurul lui. Pentru el – cred- miza reală, la europarlamentare, a fost validarea continuării mandatului la Bruxelles al doamnei Vălean. Crin Antonescu, în opinia mea, a rămas un boem, cu părul lung, pasionat de lectură si de călătorii.

Klaus Iohannis este o hologramă constituită din legende („nemții sunt altfel …”, „Sibiul este altfel …”, „Ardealul este altfel”)

În prezent, Iohannis este victima chiar a imaginii sale construite din aspirații ale imaginarului colectiv, la fel ca și Traian Băsescu în zona anti-corupției. De aceea, destinul lor va fi, probabil, cel al înghețatei care se topește când este expusă la prea multă lumină.

 3. Duminică este ziua dumneavoastră de naștere. Dacă doriți să împărtășiți câteva gânduri telespectatorilor noștri.

La 64 de ani, încerc să îmbătrânesc frumos. Nu-mi vopsesc părul și nici sufletul. Privesc doar din când în când în trecut, dar nu cu ură. Mă uit mai atent în jurul meu, deși trăiesc pe o insulă.

Mă bucur că și Mihnea, la fel ca și Andrei, a terminat facultatea. Din păcate, nu am putut fi alături de el, în urmă cu două săptamâni, atunci când a absolvit – cum laudae – după doar trei ani cursurile Universității americane din Paris, fiind acceptat să facă un Master la London School of Economics.

Sunt mândru de el, așa cum sunt mândru de Andrei, și mai ales de conduita lor curajoasă din ultimii zece ani.

În 31 Iulie, Dana si cu mine vom sărbătorii 29 de ani de căsnicie. În ceea ce mă privește, cele două date au semnificație doar împreună.

4. Dacă doriți să mai adăugați ceva legat de vreun subiect pe care nu l-am abordat.

             Citesc acum o carte, aparută de curând in Statele Unite, scrisă de Hillary Clinton și intitulată „Hard choices” (opțiuni dificile). În carte se vorbește evident despre dificultatea de a alege în problemele de politică externă (este vorba de mandatul doamnei Clinton la Departamentul de Stat). Cred însa care că fiecare dintre noi avem și în viața particulară, dificultăți în a alege între diverse drumuri, între diverse personaje (care să fim sau între cele din „anturaj”). La Rochefoucauld spunea că cel mai dificil lucru în viață este să alegi, pentru că niciodată nu vei ști ce lași deoparte.

Întrebările pe care nu le pun acum sunt legate de opțiunile de viață publică pe care le voi avea când voi ajunge acasă. Pe ce drum voi alege să merg și alături de cine…

26 de gânduri despre “Intrebari Sandra Stoicescu – raspunsuri Adrian Nastase

  1. Este important tot ce ne spuneti, dar mai important este ca astazi este Ziua d-voastra d-le prim-ministru si de aceea ,LA MULTI ANI,cu sanatate, credinta si speranta !

  2. Este important tot ce ne spuneti, dar mai important este ca astazi este Ziua d-voastra d-le prim-ministru si de aceea ,LA MULTI ANI,cu sanatate, credinta si speranta !

  3. LA MULTI ANI cu sanatate , sa iesiti cat mai repede de acolo de unde nu trebuia sa fiti . Tara are nevoie de un politician ca dvs.

  4. LA MULTI ANI cu sanatate , sa iesiti cat mai repede de acolo de unde nu trebuia sa fiti . Tara are nevoie de un politician ca dvs.

  5. Frumoase răspunsuri!
    Mă bucur că sunteți calm și luminos.
    În privința Justiției imanente, cred că nici nu mai contează dacă există sau nu. Contează să vă simțiți bine cu dv. înșivă, în pielea dv.
    Nemernicii și-au primit pedeapsa încă dinainte de a făptui nemerniciile, doar pentru că le-au conceput : au fost, sunt și vor fi niște oameni mici, roși de invidie, ură și răzbunare, care se macină sufletește singuri și nu-și vor găsi în veci mulțumirea.
    Totdeauna vor exista alți oameni ca ei care-i vor aprecia, și alți oameni ca dv. care vă vor aprecia.

  6. Frumoase răspunsuri!
    Mă bucur că sunteți calm și luminos.
    În privința Justiției imanente, cred că nici nu mai contează dacă există sau nu. Contează să vă simțiți bine cu dv. înșivă, în pielea dv.
    Nemernicii și-au primit pedeapsa încă dinainte de a făptui nemerniciile, doar pentru că le-au conceput : au fost, sunt și vor fi niște oameni mici, roși de invidie, ură și răzbunare, care se macină sufletește singuri și nu-și vor găsi în veci mulțumirea.
    Totdeauna vor exista alți oameni ca ei care-i vor aprecia, și alți oameni ca dv. care vă vor aprecia.

  7. Cata intelepciune razbate din aroma gandului, precum un vin nobil ce-si sporeste valoarea.
    Sunteti un om daruit D-le Nastase, sa ne traiti!

  8. Cata intelepciune razbate din aroma gandului, precum un vin nobil ce-si sporeste valoarea.
    Sunteti un om daruit D-le Nastase, sa ne traiti!

  9. La mulţi ani domnule Adrian Năstase, am certitudinea că mă voi putea bucura revăzându-vă în septembrie ! Cu speranţă, Olga Bucataru .

  10. La mulţi ani domnule Adrian Năstase, am certitudinea că mă voi putea bucura revăzându-vă în septembrie ! Cu speranţă, Olga Bucataru .

  11. Traian Basescu
    „Adriane nici nu stii cit de mic incepi sa fii!”Sa ramii Adriane Prim-Ministru la Jilava la anu si la multi ani,la cit ai furat tu din tara care te investise cu increderea ei

  12. Traian Basescu
    „Adriane nici nu stii cit de mic incepi sa fii!”Sa ramii Adriane Prim-Ministru la Jilava la anu si la multi ani,la cit ai furat tu din tara care te investise cu increderea ei

  13. Domnule Adrian Nastase,
    Spiritele inalte „emana”, deschid drumul.
    Ei sunt creatorii, ei arata calea, lor li se alatura cei ce le seamana..
    Ei sunt alesii.

  14. ” Citesc acum o carte, … ( … ) opțiuni dificile .
    În carte se vorbește evident despre dificultatea de a alege în problemele de politică externă ( … )
    Cred însa care că fiecare dintre noi avem și în viața particulară, dificultăți în a alege între diverse drumuri, între diverse personaje (care să fim sau între cele din “anturaj”). La Rochefoucauld spunea că cel mai dificil lucru în viață este să alegi, pentru că niciodată nu vei ști ce lași deoparte.
    Întrebările pe care nu le pun acum sunt legate de opțiunile de viață publică pe care le voi avea când voi ajunge acasă. Pe ce drum voi alege să merg și alături de cine… ”

    Ponta ia notițe !!! păcat că nu înțelegi…. aleseși să aleagă…. diverși pt tine 🙁 dap, baronii te fac, baronii ” te fac ”, c-așa-i politichia miroritică mai nou și…. mă abțin din respect pt acest spațiu, gazdă, echipă să spui direct cum din păcate e 🙁

  15. Ce crede dl.Nastase despre Johannis este totusi o perceptie „artistica” ca sa nu- i spun eronata , Sibiul reconstruit de Johannis nu este o holograma!

    Ce cred romanii pesedisti despre Johaniis se vede usor , masinaria comunista de defaimare basisto-pesedista lucreaza mana-n mana.
    B1 TV si ANTENA 3 sunt raspandacii mizeriilor indecente , ceva identic cu se i se intampla si lui Adrian Nastase inainte de alegerile din 2004.

    Ce cred ceilalati romani despre un neamtz ajuns SUS , este simplu , isi aminteasc de Romania construita de un neamt.
    In alegerile parlamentare locale un moldovean intre moldoveni considerat din pornire cu handicap si-a schimbat numele moldovenesc intrunul nemtesc….a cistigat alegerile!

  16. Eu as fi tare curios sa aflu cam ce stipendii de tot felul incaseaza o televiziune din asta, de propaganda, intr-un exercitiu electoral. Asta pt ca nu vedem nicaieri nimic obiectiv, fiecare trust de presa isi lauda candidatul si ii ponegreste adversarii! Ai crede ca jurnalistii sunt mai politicieni decat insusi politicienii, practic se confrunta profitorii politicianului, clientii cum se spune, si mai putin politicienii! Pe ce s-ar confrunta politicienii, pe doctrine? Sa fim seriosi… Pe cand clientii au interese concrete, punctuale, deci motive de partizanat exista berechet!

    Si uite asa aflam ca tocmai presa libera zapaceste oamenii…

  17. Sandra Stoicescu, cumva poezia lui A. Paunescu, nu era bine s-o prezentati pentru inceput?

    „MARŞ DE ADIO
    La muncă, derbedei, că trece anul
    Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul.
    Făceaţi pe democraţii cei cucernici,
    Cristosul mamii voastre de nemernici.
    Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine
    Şi-apoi convingeţi-vă că e bine.
    C-aţi luat o ţară de mai mare dragul
    Si i-aţi distrus averile şi steagul.
    S-ajungem colonia de ocară
    Care-şi va cere scuze în maghiară.
    Şi, prin complicităţi cu demoni aprigi,
    Aţi desfiinţat uzine, câmpuri, fabrici.
    Şi, prin vânzări de ţară infernale,
    Aţi omorât cu voia animale.
    La greul greu care mereu ne-ncearcă,
    Răspundeţi cu un greu de moarte, parcă.
    Şi i-aţi găsit şi bolii un remediu
    Întoarceţi România-n Evul Mediu.
    Ce căzături, ce târfe, ce mizerii,
    V-aş desena cu acul, să vă sperii.
    Dar voi nici sânge nu aveţi în vine,
    Ci credite din călimări străine.
    Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina
    Şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina.
    Aşa cum ceilalţi, limpezească-i valul
    S-au compromis negustorind Ardealul.
    De unde sunteţi, mă, din ce găoace,
    Cum v-au putut părinţii voştri face?
    Ce condimente le-au picat în spermă
    De e trădarea voastră-atât de fermă ?
    Aţi pus nenorocita voastră labă
    Pe-această tristă ţară basarabă.
    Şi vreţi cu-ameninţare şi cu biciul
    S-o faceţi curva voastră de serviciu.
    Mimaţi respectul pentru cele sfinte,
    Dar vindeţi şi pământuri şi morminte.
    Aţi inventat examene severe,
    Supunere poporului spre-a-i cere.
    Şi toată zbaterea a fost degeaba
    Că-n nas mai marii v-au închis taraba.
    Minciuna voastră v-a adus pe scenă,
    Actori într-o politică obscenă.
    Şi-acum, că-i un prăpăd întreaga ţară ,
    Ia cereţi-vă, puţintel, afară.
    Decât să vă trimită ţara noastră,
    Mai bine mergeţi voi în mama voastră.
    Plecaţi de-aici, cu-o grabă funerară,
    Si nu albanizaţi această ţară .
    Băgaţi viteză, că vă trece anul
    Si s-a scurtat şi s-a-nvechit ciolanul.
    Şi ce vă pot eu spune la plecare
    Decât lozinca lui Fănuş cel mare :
    Nenorociţilor, se rupe şnurul,
    “La muncă, la bătut ţăruşi cu curul !”

    Adrian Păunescu (6 iunie 1997, Dăbuleni)

    Sunt „oameni politici” actualmente care sa nu li se adreseze A.P. prin aceasta epistola, de mai ieri… ?

  18. Sau, poate trebuia citita CARMACII, scrisa de A. Vlahuta, in 1881:

    Carmacii

    Din bordei de langa vatra unde sta nenorocirea
    Ca o straja neclintita ridicatu-mi-am privirea
    Sus, spre sfetnici, si vazut-am a lor fete luminoase,
    S-am vazut maimutaria, strambaturile gretoase
    Astor molii, astor ciocli, dezmatati copii ai spumei,
    Care-n aur vad, smintitii, sufletul si cinstea lumei,
    Inimi dogorate-n para poftei de-a se-navuti,
    Stand ca viermii pe-un cadavru, ce-a-nceput a se-mputi.
    I-am vazut papusi gatite, tologiti in jeturi moi,
    Trantori, fara nici o grija, si straini de-orice nevoi,
    Rascolind in a lor cuget ale tarii maruntaie
    Si catand, nesocotitii, ca din trupul ei sa taie
    Partea ce-a mai ramas buna, membrul ce-a mai
    ramas teafar.
    Pieptul lor, plin de medalii, stralucea ca un luceafar.
    Dar innuntru sub medalii si sub hainele bogate
    Clocoteste-n oala carnei, otravita de pacate,
    La a negrelor lor pofte, la a infamiei para
    Clocoteste crima . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    . . . . . . Stoarceti, stoarceti maduva din tara!
    Nu va pese! Striviti totul! Cugetati ca poate maini
    O sa pierdeti carma tarii s-or sa vina alti stapani.
    Deci, parjol si jaf! Opinca hoitul sa ramana os
    Ca sa nu mai aiba altii, dupa voi, nimic de ros.
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    Voi, cucoane mari, avute, ce-n matasuri si-n dantele
    Va-nveliti a voastra carne, voi, ce-n cateva inele
    Purtati hrana ce lipseste unei jumatati de tara,
    Spuneti, nu cumva vrodata s-a-ntamplat sa vi se para
    Ca a voastre diamante se topesc si vi s-arata
    Ca atatea lacrimi curse dintr-o geana intristata?
    Vai, acele pietre scumpe ochi focosi sub geana serii
    Credeti voi ca sunt podoabe? Nu! sunt lacrimile tarii!
    Dar te-a-ncalecat de-acuma, cal, te du unde te mana
    Calaretul, o maimuta, care tine-n a ei mana
    Fraul tau a ta viata. Du-o unde vrea sa mearga!
    Cand uscatele-i calcaie bat in burta ta, alearga,
    Iar cand fraul tau il strange, de-ti trosnesc dintii din gura,
    Te opreste: sa rasufle vrea scarboasa pocitura.
    Vai, nenorocita tara, rele zile-ai mai ajuns!
    A lor gheare-nfipte-n pieptu-ti fara mila l-au strapuns
    Si-n bucati impart, infamii, carnea ta, avutul tau!
    Tot ce s-a gasit pe lume mai stricat, mai crud, mai rau,
    Asti nemernici fara suflet, fara nici un capatai,
    Tin a tale zile-n mana, s-a ta cinste sub calcai.
    Si calari pe tine, tara, se cred zei aceste bestii,
    Cum se cred ades copiii imparati calari pe trestii.
    Ei sunt mari si tari, si nu au nici rusine, nici sfiala
    Ca-ntr-o zi, poate, urmasii le vor cere socoteala
    De-a lor fapte. Ce le pasa? Lopatari, la carma tarii
    Sunt stapani pe vas, pe vanturi, si pe valurile marii!
    Si cand cugeti c-acesti trantori, asta haita de samsari
    Prin tertipuri si prin intrigi au ajuns puternici, mari,
    Si cand vezi pe-a vietii scara unde-au fost si unde sunt,
    Cand ii vezi cu ce mandrie, cu ce ochi semeti si crunt
    Privesc azi din inaltime spre norodul tavalit
    In mizeriile-n care ei, calaii, l-au trantit,
    Cand te uiti cum se rasfata, cum isi fac de cap miseii,
    Vai, incepi sa crezi ca-n ceruri adormit-au de mult zeii!
    S-apoi, dupa ce-au dat palme, si-au scuipat in fata tarii,
    Dupa ce-a-mbrancit poporul in prapastia pierzarii,
    Dupa ce n-a ramas lucru nebatjocorit de ei,
    Au curajul acesti oameni de nimic, acesti misei
    Au curaju-n fata lumii ca sa strige-n gura mare:
    Ne vrea tara! Ii vrea tara? Auziti nerusinare!
    Vai, de-ar fi pe voia tarii, stiti voi unde v-ati trezi!
    Intr-o ocna da! acolo oasele v-ar putrezi!
    Cum sa mai vedem in tara cinste, munca, propasire,
    Cand spoiala azi e totul, cand vezi ca prin lingusire
    Si fatarnicii, netotii, au ajuns asa departe!
    Cum sa-ti mai trudesti viata ca sa-nveti putina carte
    Cand te uiti ca-n asta tara, data prada celor rai,
    Inteleptii sunt victime, ticalosii sunt calai!
    Fii viclean, corupt, sperjur, pune-ti masca, fa-te bland,
    Pleaca-ti fruntea ta cucernic, bate-ti pieptul tau strigand:
    Scumpa, draga Romanie, idolul vietii mele!
    Si cand vei fi Leu, pisica, scoate-ti ghearele din piele!
    Iata norma dupa care poti s-ajungi unde poftesti!
    S-apoi, ca sa n-ai mustrare, nici vreodata sa rosesti,
    Inainte de-a purcede pe-ale crimei negre cai,
    Cearca-ti sabia in gatul constiintei tale-ntai!
    Asta-i lectia pe care o lasati posteritatii!
    Ah, cumplit v-ati ras de lege si de cumpana dreptatii,
    Si de oameni, si de tara, si de tot ce-i sfant pe lume!
    Peste veacuri departate vor pluti a voastre nume,
    Si vor spune ca sub soare n-au stat rai, calai, banditi,
    Nici atat de cruzi la suflet, nici atat de iscusiti.

    Si, aceeasi intrebare: Sunt “oameni politici” actualmente care sa nu li se adreseze A.V. prin aceasta epistola, de mai ieri… adica de acum 133 de ani?

    Raspunsul, este NU, parerea mea.
    Si, numai dintr-o catastrofa poate veni binele neamului romanesc.

Lasă un răspuns