Ce au adus, de fapt, alegerile europene. 10 Concluzii

Au trecut câteva zile de la închiderea procesului electoral, iar rezultatele le cunoaştem cu toţii. Nu am dorit, până acum, să fac prea multe comentarii pe acest subiect, urmărind însă, cu mare interes, evenimentele pe care rezultatele acestor alegeri le generează. Unele dintre ele sunt previzibile. Dar, până la urmă, ce a arătat, în opinia mea, votul din 25 mai:

1. PSD a câştigat fără drept de apel, la mare distanță de locul II. Partidele din (de) dreapta sunt acum mici, fărâmițate și nu ating scorul obţinut de stânga. Este penibil să vezi analize repetate ce adună procente, pe ideea că poate-poate… Cei care au o anumită experiență știu că aritmetica electorală este diferită de aritmetica pe care o învățăm la școală. Unu plus unu, de multe ori, înseamnă mai puțin de doi!

2. Campania „Mândri că suntem români” s-a dovedit o idee bună, care a prins la mulți oameni. Ei au perceput mesajul în sens pozitiv, nu revanșard, în sens de încredere, nu de răzbunare. Nu a fost vorba de o campanie cu accente naționaliste. De altfel, îmi amintesc, în discursul meu, la Consiliul Național al PSD, în 12 octombrie 2002 – deci acum 12 ani – subliniam „este timpul să redescoperim mândria de a fi român, făcând ca talentul și valorile naționale să își regăsească locul în sfera valorilor europene”. Afirmarea specificității naționale presupune însă, în opinia mea, și afirmarea, inevitabilă, a patriotismului economic într-o Europă afectată de criză.

3. PSD își întărește poziţia pentru prezidenţiale, iar Victor Ponta este favoritul, dacă va decide să candideze. Evident – și o spun din proprie experiență – conducerea unui partid nu trebuie să se uite doar la scorurile bune, ci trebuie să analizeze performanța fiecărei organizaţii în parte – pentru că sunt unele care au performat și altele care doar s-au făcut că ajută partidul. Poate că pentru PSD este bine că nu a avut, în final, un scor cu 4 în față, chiar dacă tocmai asta este explicaţia „fenomenului Diaconu”. Legitimitatea unei analize organizaționale este cu atât mai mare, chiar dacă rezultatul global este foarte bun. Trebuie ținut seama, în perspectiva alegerilor prezidențiale de faptul că rămân, cel puțin, 20% procente de alegători care nu au ieșit acum la vot. Sunt nehotărâți, sunt eurosceptici? Nu sunt convinși de guvernare? În toamnă, alegătorii terțiari vor fi foarte importanți pentru turul al doilea.

4. Traian Băsescu a înregistrat un rezultat mai prost decât la referendumul din 2012, pentru că acum și-a testat susţinerea, exprimată direct prin votul pentru PMP, iar rezultatul a fost unul catastrofal. 94% dintre cei care au venit la vot au ales altceva decât ce le-a cerut Băsescu să aleagă. Este un eșec major, care arată incapacitatea lui Băsescu de a mai crea proiecte nu câştigătoare (pe acelea nu le mai poate face demult), ci care să conteze în vreun fel. Băsescu nu mai este relevant decât prin puterea pe care încă o mai are și pe care, în mod total surprinzător, unii doresc să i-o menţină (ba chiar, din ce am aflat, chiar să i-o întărească, printr-o „pensionare” în postul de premier, după cum ar fi promis cineva de la Bruxelles ca să i deschidă o ușă populară). Deocamdată, românii au votat „o moțiune de cenzură” împotriva lui Băsescu, așa cum ucrainienii au votat „o moțiune de cenzură” împotriva Iuliei Timoshenko, colega sa de Revoluție portocalie, și care a obținut doar ceva mai mult de 10% din voturi la recentele alegeri prezidențiale.

5. Campaniile partidelor de „dreapta” au fost, în general, neadecvate la România și la realităţile de aici. Schimbarea orei României, saltul cu paraşuta, isterizarea împotriva ideii că „USL trăieşte”, folosirea simbolisticii din fotbal au arătat că lipsa de substanţă nu poate fi acoperită. Asta dincolo de alte abordări ridicole, precum depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva politicilor unui guvern împreună cu care ai făcut acele politici.

6. Mircea Diaconu este un fenomen – al doilea după Oprescu – care, cu simpatie mediatică (iar Antena 3 și oamenii de acolo au în mod cert meritele lor), a demonstrat un tip de mecanism pentru atragerea voturilor anti-sistem. Diaconu, ca și Oprescu, atrage sprijin major în Bucureşti și, până la urmă, este un bun exemplu de participare civică. Ideea boicotării alegerilor era lipsită de sens și a reprezentat un faliment în inițiativa unor jurnaliști sau ONG-uri. Nu cred însă că s-a înțeles, pe deplin, semnificația votului pentru Mircea Diaconu. Oricum, nu pot fi puse pe același plan voturile antisistem ale lui Diaconu cu cele luate, altă dată, de Vadim, Becali, Diaconescu – din punctul de vedere al educației, veniturilor, vârstei votanților. Este nevoie de o analiză calitativă aprofundată.

7. Nimic spectaculos legat de participare – chiar dacă mai mare decât la alegerile din 2007 sau 2009, participarea la scrutinul european din acest an este tot una mică, și care arată faptul că oamenii nu sunt încă atraşi de acest tip de alegeri sau că tematica europeană nu este încă aducătoare de voturi. Alegerile europene au fost, până la urmă, un exerciţiu de mobilizare pentru echipele de partid, dar un eșec pentru societatea civilă, care nu a reuşit să impună teme – (de ex. boicotarea
scrutinului). Nu cred însă că aceste rezultate pot fi, pur și simplu, extrapolate pentru prezidențiale. Nu este vorba de un „eșantion reprezentativ”, ci de un segment de votanți, mai motivați, care au mers duminică la vot.

8. O veste foarte bună – România nu intră în grupul țărilor din UE care cunosc o ascensiune a formaţiunilor extremiste! Dimpotrivă – partidele cu discurs neeuropean, populist, pe alocuri xenofob și extremist nu contează aproape deloc, fiind sub pragul electoral. Acest lucru este bine pentru noi, căci euroscepticii vor face o ţintă din România și la Bruxelles. Acolo vor trebui să fie oameni care să arate că țara noastră are o poziţie socială și economică solidă și că respectă toate regulile europene, ceea ce ar trebui să solicite și partenerilor săi.

9. Cred că semnalul pentru toamnă este clar: „dreapta” se simte nevoită să se unească și are o singură şansă – să renunţe la asocierea cu Băsescu, principalul perdant al acestor alegeri. Stânga (deja unită) are mai multe şanse, iar cea mai importantă este să continue să guverneze bine, cu gândul la un proiect de țară pe care România nu l-a mai avut de 10 ani, un proiect diferit de ceea ce a făcut Traian Băsescu în România în ultimul deceniu.
10. Unele lucruri tind să se repete. Pentru cei care cunosc istoria recentă, reamintesc problemele și proiectele puse în aplicare în 2004, între alegerile locale și cele parlamentare și prezidențiale, inclusiv cele determinate de crearea Alianței DA. Aceste alegeri, chiar și la o prezență redusă, arată că nimic nu aduce mai multe voturi decât seriozitatea, normalitatea și consecvența. E adevărat că nu întotdeauna. Iar eu, după 2004, mă gândesc, tot mai des, la cuvintele lui de Gaulle care spunea că „democrația este un sistem convenabil mai ales atunci când ai majoritatea”.

79 de gânduri despre “Ce au adus, de fapt, alegerile europene. 10 Concluzii

  1. În momentele în care se petreceau cele de mai jos, unii erau convinși că liderii PNL sunt niște tâmpiți și că PNL va dispărea:

    În 1990 s-a desprins din PNL PNL-Aripa Tânără.
    În 1991 PNL a intrat în CDR cu PNȚ, PSDR, P. Ecologiștilor, P. Alianța Civică, UDMR….
    În 1992 a ieșit din CDR. Din PNL s-a desprins PNL-Convenția Democratică. Unii erau convinși că prin ieșirea din CDR, PNL va dispărea.
    În 1996 PNL revine (nedispărut) în CDR.
    În 1998 fuzionează cu PAC.
    În 2000 se retrage iar din CDR (iar o să dispară…).
    În 2002 fuzionează cu Alianța pentru România, în 2003 – cu Uniunea Forțelor de Dreapta, în 2008 – cu Acțiunea Populară.
    În 2003 face Alianța D.A. cu PD.
    În 2006 ies din PNL Stolojan, Stoica…și constituie PLD. Unii spun că PNL-ul care nu i se raliază lui Băsescu va dispărea.
    PLD fuzionează cu PD rezultând PDL.
    În 2008, la parlamentare, PNL (nedispărut) iese al treilea și trece în opoziție.
    În 2009 se aliază cu PC în ACD.
    În 2011 intră în USL. Unii membri PNL nu au fost de acord cu intrarea partidului în USL. Unii au ieșit din partid, alții s-au supus deciziei majorității.
    În 2014 PNL iese din USL din cauza informațiilor aduse din teritoriu de membrii Delegației Permanente. Unii au blamat ieșirea, alții au aplaudat-o.

    În toate aceste cazuri, dacă citeai comentarii și opinii, aveai impresia că s-a zis cu PNL.

  2. Apreciez analiza. În cele mai multe puncte sunt de acord cu ea.
    Părerile mele:

    1. Stânga s-a unit, de aceea a câștigat. În plus, guvernarea nu e rea.
    Dreapta vrea să facă același lucru. PNL a vrut să obțină cât mai multe procente pentru a fi în capul mesei la negocieri.

    2. USD a făcut o campanie bună. Ponta nu i-a răspuns lui Antonescu cu aceeași monedă, a fost salon, iar electoratul a apreciat toleranța lui. Antonescu a plusat prea mult. Am spus că cred că a fost o strategie de campanie cu tușe prea groase, dar să știți că unii PNL-iști l-au aprobat.
    Mândria se câștigă prin ridicarea nivelului general al poporului. Și indienii or fi mândri că sunt indieni, dar ce folos fiindcă mulți au apucături animalice.

  3. Alegerile pentru PE au lămurit multe poziționări, chiar dacă unii fac pe nedumiriții.
    Reticența mea față de bunacredință pnl-istă s-a dovedit întemeiată și mă amuză citind postările celor ce se vor consecvenți, dar au speranța că nu li se va observa postura ridicolă!
    Țin să remarc noile tendințe în încercările de manipulare anti Ponta și PSD.
    Dâncu – prin afirmația că succesul lui Mircea Diaconu a fost o reușită a PSD.
    Lăzăroiu – prin afirmația că Antonescu a păcălit PSD, reușind să aducă cei mai mulți pnl-iști atât în Parlament, cât și în Consiile Locale.
    Speranța găștii băsiste, pentru a scăpa de justiție, se leagă de dizlocarea lui Ponta de la Guvern, care să genereze slăbirea eficacității măsurilor guvernamentale, urmată de învingerea lui Ponta, cu orice mijloace(!), la alegerile prezidențiale! Adică: vise taică, vise!

  4. Cin’ Te-a Pus, Berceo, Sa Te Inhaitezi Cu Interlopii De Basescu?

    Cand ziceam ca ulimele giumbuslucuri politice ale Antonescului au pus capac in ale circariei politice romanesti na, ca n-a fost sa fie! Ai lu’ Bsasescu, prin ala micu’, au pus-o de-o grozavie care poate fi comparata doar prin aparitia in pielea goala a autoproclamatului imparat african Bockassa in prestigioasa revista Paris Match, dupa ce a fost banuit ca si-a casapit una din multele piese de harem in scopuri culinare.
    Bref, la moment de mare vanzoleala poilitico-militara cu final greu previzibil la granita noastra de nord, Administratia Prezidentiala se ocupa cu datu’ de dezmintiri publice, cum ca dom’ presedinte nici usturoi n-a halit nici gura nu-i pute in cazul in care este acuzat ca s-a dedulcit sub forma de spaga cu f’o trei sute de mii de euroi din averea tiganeasca, obtinuta cu multa sudoare gainareasca de-ai lu’ Berecea Mondialu’.
    Daca ar fi vorba despre o alta persoana stirea ar putea fi luata sub rezerva unei imense indoieli. Dar daca-i vorba de clanul Basescu, parvenit si putred de bogat din astfel de manarii, gainarii si smenarii totul este posibil.
    Mie personal imi pare rau de ai lu’ Mondialu’ care, nestiind cu cine se inhaita, au pus-o de cumetrie cu smenarii bisnitari de ultima speta din clanu’ lu’ Basescu. Insa, pe de alta parte, bine le-a facut fratele Mirciulica care mai intai cu ajutorul arbitrilor, adica a alora aflati la comanda lu’ fraxu’in justitia romana, i-a lasat pe primii doi Mondiali dupa gratii, marcand astfel pentru un sec 2-0 pentru ai lu’ Basescu, dupa ce in prealabil ii lucrase la portofel promitandu-le marea cu sarea. Golul de 3-0 l-a dat insa singur inscenandu-i lu’ a mica a lu’ bulibasa un flagrant de santaj in urma caruia si ginerele lu’ Mondialu a fost bagat la zdup.Ce este mai de ras in toata afacerea este insa scenariul pe care ni-l prezinta casa de filme fratii Basescu in ceea ce priveste dedulcirea lor cu spaga de sute de mii de Euro, scenariu in care ei se jura ca n-o fura da’ i-am prins cu rata in gura.
    Ei sustin nici mai mult nici mai putin, ajutati de declaratia la ordin a intermediarului, ca nu pentru ei era purcoiu’ de bani, ci reprezenta un imprumut (tot se poarta acum notiunea de imprumut in loc de spaga, mita) pe care, Vezi Doamne!, Mondialu’, hal batran, l-ar fi dat intermediarului pentru initierea unei afaceri. Isaura, ha mica, se jura insa ca-si vandura cashile ca sa faca rost de bani, ca fraxu’ il are inregistrat mai ceva ca la holiud pe Mirciulica punand botu’ la banet, sustinand pe o logica ce mi se pare foarte normala, ca daca Mirciulica n-ar fi chemat-o la Constanta sa=i dea chipurile diferenta de bani si lucrand-o astfel cu DNA-ul, ea nu s-ar fi deranjat sa faca ditai drumu;’ de 500 kilometri doar ca sa-l vada pe nasu’. Poate ca spusele intermidiarului ar putea parea veridice, ele sunt insa demontate pana la anihilare prin amestecul direct a lu’ Basescu junior in afacere si organizarea simulacrului de flagrant.
    Cu alte cuvinte daca el nu a luat banii de ce s-a amestecat sa dea dintr-un imprumut pe care nu-l facuse o transa de 10.000 de Euro inapoi?
    Si pentru ca filmul sa fie cat mai picant si sa faca faima casei respective de filme Isaura povesteste momentul arestarii la care ea si finuta lu’ Mirciulica, Ramona, in varsta de patru anisori, au fost trantite la pamant de gestapovistii de la DNA-ul lu’ Basescu Senior si luata la intrebari despre scopul si durata vizitei la nasu’. Ha mica nu le-a spus insa ca ma-sa o adusese pe post de arma pe care, daca Mirciulica nu i-ar fi dat macar haia 10.000 de Euro, ar fi luat-o de picioare si l-ar fi altoit pe nasu’ pe unde ar fi apucat, ci a spus adevaru’, ca a venit dupa banii de acadele si jucarele pe care bunicu’, in pprostia lui, ii daduse spertarului de nas.
    Sunt convins ca daca Basescu ar fi avut mai mult de stat la Cotroceni si acest circ s-ar fi incheiat ca si in cazul Flota, apartamentul din Maihaileanu, spalarea de bani in cazul Casuneanu, afacerea ALRO si mai recent gainaria de la Nana cu un mare faassss!, asa insa s-ar putea sa avem parte de epilog daca tiganimea, inselata de bisnitarii portuari, gaseste destul sange in instalatie sa se mentina pe pozitiile initiale.
    Daca nu, ne-am ales cu alt circ si o alta palma rasunatoare pe ideea de stat de drept in Romania si mai ales pe ideea de Institutie Prezidentiala.

  5. @alegatorului neales

    Hm …
    „Troica aia formata din 3 partide” imi aduce aminte de „pentoda” CRD .2 care a scos PNTcd din Parlament. Nu stiu daca estrei constient ca „trocia” se compune din PAC – este eternul „Pur”ice in cautare de un „caine” care sa il „trasnporte” in parlament. Ma rog in cazul asta „cainele” este bucuros findca asa castiga timp de Antena 3. Ca lasat singur PAC nu ar afce 5%. Ar mai fi UNPR al genraluluii de izmene si sosete, arhitradatorul Oprea plus restu ciracilor sai. Care ramane UNPR din mila gresita a conduceri sale. Las

    ati de izbeliste nu ar fi facut nici cat PAC !! Sper ca iti amintesti cum a aparut..

    @florin iunie 1, 2014 la 1:32 pm

    1) cele 2 milioane de voturi sunt totusi cele mai numeroase..
    2) in mod normal cele 2 milioane de voturi vor fi arhisuficiente ca sa asigure acederea in turul 2 al prezidenteilelor. Normal adica ca de partea celalat va fi cel mai probail,Johanis si Udrea (sau Predescu sau MRU. Poa G Maior nici Base nu stie pe care il va unge!). Probail inca un catindat imbatat de palavrele „analistilor” si „sociologilor”. Nu zic ca sunt sfufiente ptr finala..
    Si mia lsa-am cu viciu Robinet. Ca daca i-am da o sinecura lu fis-u Hunter … (mama ce nume! Ca la Mondialu : Judecator, Ambasador, Procuror samd. )

    @Cristiana Luxandra Manolache
    nu imi dau seama daca mesajul dvoastra este plin de sarcasm sau .. Oricum unica casa imperiala din Romania este aia de la Sibiu ..

    @Fragmentarium Politic

    ca de obiceai pe alaturi cu multe vorbe. Ponta e prea tanar!!! Sa zicem ca ar castiga prezidentialale la toamna. Ca va reusi inca un tur.. si apoi ? La 54 de ani ce va face?Va da cu aspiratorul in timp ce Daciana face politica?! Sa nu mai zic ca este si varianta ca la 49 de ani sa devina „casnic”.
    Nici io in locu lui nu m-as vrea prezidel …
    Traian Basescu a fost incapabil sa fie echidistant si sa-si exercite rolul constitutional de mediator Pai daca tii minte a promis ca va fi „jucator” si ptr asta a fots ales. Sa incalce contotutai iar intelctocanimea (adica mitocani sadea cu doctorate in antopo&scatofagie plus diverese ologii predcum socio samd) a facut o inteaga teorie accepatat si de CCR.

    Cat despre retagerea lu’ Antonescu ia-o cum este. Dezintegrare . Acu sa vedem daca PNL nu o va lua pe urma PNTcd.
    Iar un triumf al intelctocanimii

    @Luminita Arhire, ZeV
    ca liberalii inca mai posteaza pe aici
    Pia dragilor aici apre folarea intectuala a oranjardei!!
    Cei care vor sa mai si sa discute , sa se distreze sa se simta intectuali si care gasesc ca concursu de „Jos!” „Huo!!” „la oase” nu le satisface orgoliul intectual se afiseaza aici!! Asa cum este si Adrian B. care crede ca iesireile lu’ Antonescu Cin (ca presedinte voi face io noua majoritate, il vei regreta pe Basescu) sunt ceva mai fairplay. Sau ca A3 trebuia sa intoaca celalat obraz cand fotsu Antenescu a inceput sa se decalre scarbit de fsitii scutieri si gens d’armes care il ajutau in rolul sau de Print Broscoi pe Calul White.
    Catd despre ajutorul in devenirea de primsinistru a fots o operatiune do ut des – presedentia Senatului, ministere, fonctii samd. Si daca mai rabda pana in novembre se facea si Crin exAntenescu Cotrocel. Da stii vorba aiai „7 ani ai asteptat 2 zile n-ai rabdat!”

    @Marian Nicolae iunie 1, 2014 la 7:59 pm

    esti sigur ca nu te plateste Primul Portuar la tarii ? Sau tu prestezi voluntar pe nasturi din pura pasiune?!
    Nu de alta dar ai scis noi cei din PSD am rugat Federatia Rusa sa ne salveze de la desfiintare ca tara, iar poporul roman de la Genocid…..
    Ma daca „ voi cei din PSD” …. „recunoasteti” ca sunteti tradatori atunci ce dracu voturi ?!
    Prefer sa cred ca esti doar platit ..

    @sadicule

    pacat ptr tine eu am memorie. Deci ia zi tu careai muncit cot la cot cu fostii tai colegi de la PNTCD pe unde mai este azi PNTcd? Sa ne amintim – PNTcd a vrut neaprat sa catindeze sun acoperirea CDR vesiunea a 2a. Ptr asta s-a liata cu tot felul de ???! „formatiuni politice e buzunar” (2 ecologiste, Varu Jan si soacra , P Moldovneilor(?) ) care nu aevau voturi. Deci PNTcd + 4 = minus 2,9% din necesarul de voturi. PNTcd singur ar fi intrat ..

    Ma rog de acord cu observatiile cu sondorii si consiglierii. Pesemene ca tot din astia (poa altii, poa aceiasi) l-au „aranjat” si pe Crin fost Antescu fost fost ex!

  6. @Sadicu says:

    ,,Pentru simplii sustinatori ai PSD sau al altor partide,Adrian Nastase poate fi convingator.Pentru mine,cu scuzele de rigoare,NU!”
    COMENTEZ:
    Stimate, domnul Adrian Nastate nu si-a propus sa te convinga pe d-ta. Domnul Adrian Nastase face o analiza pertinenta, in calitate de politolog, nu de om politic. Destinatarii acestei analize sunt cititorii neinregimentati politic si cu ceva glagorie la cap ai acestui blog, deoarece, cei situati de partea PSD, considera drept axiomatice consideratiunile domniei sale. (Z)
    Pe de alta parte, exista reciprocitate: nici d-nul Adrian Nastase nu cred ca va fi convins de ,,argumentele” dumitale. Mai ales, in conditiile in care te declari participant activ la campaniile (murdare n.r.) ale ilegitimului (cel putin dpdv moral, deci necredibil) de la Cotroceni. (Z)
    Oricum, sunt convins ca iti va aprecia onestitatea de activist declarat si va lua act, cu condescendenta, in spiritul respectului libertatii de expresie, de consideratiunile dumitale.
    Exact la fel voi proceda si eu. Te asigur ca nu mi-am pierdut nici optimismul, nici realismul, deoarece, ma raportez exact la acelasi reper, ca si Victor Ponta:
    -proiectul din 2012 de demolare a ceea ce e construit prost si stramb, in dezinteres national: regimul Basescu. Asta au facut si asta vor face si in noiembrie 2014, multe milioane de romani. Suficiente pentru schimbare. (Z)
    De ce sunt optimist-realist ? Simplu: Apocalipsele lansate mediatic de extrema dreapta basista din Romania (PMP) nu s-au materializat, iar PSD, la alegerile europarlamentare, a penetrat zone din Ardeal, tradional arondate PNL si PDL.

    Permite-mi un citat (sper fara suparare):
    ,,Localităţile urbane din Alba au fost câştigate detaşat de alianţa PSD-UNPR-PC la alegerile pentru Parlamentul European. Social-democraţii au obţinut scoruri electorale mai mari în opt oraşe, în timp ce PDL a avut cele mai multe voturi în trei oraşe. Alba Iulia a fost câştigat, în premieră, de social-democraţi. La Alba Iulia surprinde şi scorul important (9,72%) obţinut de candidatul independent Mircea Diaconu. Procente de peste 8% a scos Diaconu şi la Sebeş, respective Blaj. Dincolo de eşecul usturător de la Alba Iulia, unde a fost votat de doar 18,01% dintre alegători, PDL s-a clasat pe locul doi la Sebeş, Aiud şi Ocna Mureş

    Alba Iulia
    Alianţa PSD-UNPR-PC – 27,72%
    PDL – 18.01%
    PNL – 15,60%
    Mircea Diaconu – 9,72%
    PMP – 7,42%
    Sebeş
    Alianţa PSD-UNPR-PC – 35,13%
    PDL- 17,09%
    PNL 12,30%
    PMP – 9%
    Mircea Diaconu – 8,6%

    COMENTEZ:
    Ce spuneai stimabile ? Esti din Sebes ?
    Ma rog….brrr…nu te invidiez. Eu daca as fi sef de campanie al dreptei, te-as da de guler afara, ti-as lua banii inapoi (cu penalizari) si te-as trimite la reciclare – adica sa citesti abecedarul organizarii campaniilor electorale, repetand de 43,73 / 38,39 (fara UDMR) ori pe zi: In nemernicia mea…..in nemernicia mea….
    😉

  7. @Cris

    si atunci gandesti exact ca… nu continui ca ma taie!

    Oricum sa alergi de unu singuir si sa ajungi pe locu 14 e un rezultat „notabil”.
    Sa zici ca sunt destul 3 partide .. si sa te implic mereu si mereu in slvarea PD e intr-adevar o dovada de inteligenta (negativa)
    Oricum dfaca doresti discutii care sa nu implice si PNl si bucatria sa interna … scuzele mele dar nu ai nimerit blogu potrivit. Pe aici suntem votaci PSD .
    Daca bl;ogurile PNL iste nu iti opfera platforma necesara .. atunci poa e vorba de carente PNListe!!

    @ZeV si altii Pacat ca dreapra romanesca nu reuseste se se aglutineze PE PRINCIPII SI COERENTA DOCTRINARA

    Pai poa si asta incearca sa faca.
    Insa ea, ei au pornit doctrinar
    1)”noi nu suntem prostimea, noi suntem elita” (intelectocanime as zice eu)
    2)deci „noi suntem de dreapta”
    3)deci sa vedem „ca care e aia principii de dreapta si doctrian de dreapta”
    4)”de drepata este inversul a ce zicea/facea sir Nae Ceuasescul” . Adica daca atunci era „national-cominism” ei sunt invers. adica internationalisti. Daca atunci propretatea privata (a nu se condunda cu cea „personala”) nu era greata acum ei nu trebe sa toleereze propretatea de stat! Porpeatea de stata s astului roman ca in rest au privatizat catre „entitati” aflate in propreatea altor state!!
    Au mai gasit si o brosurica a lu Mises si au zis „Asta e Adevarul Ralevat si Mises este Pofetul Sau numele lui Misesc fie bine cuvantat!!”
    Iar primii ideologi de dreapta locali au fost Andrerescu, Pavel,Tanase, Tismaneanu. Toti formati ca propagandisti de stanga… unul cu accente trotzchiste si altu cu influente franckfurtere ..
    Curat Dreapta!!

    A da ZeV de cand afrimatiile lui Dancu sunt PiMPiste?!

  8. Hotarasem sa nu mai reactionez la amnezie, dar citesc aberatii prea din cale-afara:
    1. ,,Nu sunt de acord cu batjocorirea PNL pentru că nu-ți place liderul lui”
    Doamna, cine batjocoreste, cu adevarat, PNL ? Victor Ponta, sau Crin Antonescu insusi ?
    Doamna, cine a spus ca este imposibil ca PNL sa tradeze A.L.D.E. ? Eu, sau dvs ? Vreti sa scormonesc arhiva blogului si sa readuc in prim plan comentarii de acum cateva luni, atunci cand eu deja anticipam (contrazis de dvs, sau de d-nul Vsile) ca exact asa se va intampla, cu un lider PNL slab , instabil si santajabil, dispretuitor al votului popular din 2012 ?

    2. ,,Dacă majoritatea din congresul PNL va greși, e răspunderea ei”
    Nu, doamna : este si raspunderea dvs, ca si a membrilor de partid care isi delega reprezentantii la Congres, sau, care vor permite ca acesti delegati sa fie selectati dupa criterii din afara cadrului democratic firesc.
    Tare ma tem, ca exact asa se va intampla.

  9. @Cris,
    Bineînţeles, aveţi dreptate. Partidele trebuie să-şi urmeze propria cale.
    Nu este deloc fericită mişcarea browniană a partidelor din ultimul deceniu. Pare că au renunţat la orice principiu solid şi tranzacţionează totul. Iar pe fondul discursurilor din ce în ce mai agresive ale unor lideri, aşa numitul lor „real politik” devine greu digerabil pentru persoanele cu demnitate .
    Eu, social-democrată dintotdeauna, mă pregăteam cu seriozitate să-l susţin şi să-l votez pe dl. Antonescu în înalta magistratură de preşedinte al României. Mi-a fost chiar simpatic. Mă întristează eşecul său de astăzi.
    Am avut întotdeauna respect pentru PNL, chiar şi în perioadele mai „tranzacţioniste” ale acestui partid. Istoria sa de aproape 140 de ani şi contribuţiile sale la constituirea statului român impun oricărei persoane decente. Este de neînţeles pentru mine de ce ar renunţa la acest tezaur. Continuitatea instituţiilor unui stat, inclusiv continuitatea partidelor, sunt elemente importante în soliditatea statului. După prăbuşirea PNŢ, doar PNL a rămas din istoria politică veche a acestei ţări. De ce renunţă PNL atât de uşor la patrimoniul său istoric? Pentru un partid ai cărui lideri istorici au fost cândva „radicali” şi „roşii”, pretextul componenţei actuale a ALDE nu rezistă.

    Suntem acum în situaţia în care, paradoxal, cel mai consecvent şi durabil partid în identitatea sa ideologică rămâne PSD, un partid ieşit din Revoluţie. Adică un partid foarte tânăr.
    Noi, românii, ne schimbăm mult prea lesne instituţiile şi simbolurile. Nu le lăsăm să prindă rădăcini şi vlagă.

  10. Devenit regele Ungariei-2, adică al Ungariei de după regii Arpazi şi de după mongoli, angevino-sicilianul Carol-Robert mai păstrează totuşi drepturile sale de familie asupra regatului napolitan. Aceasta situaţie implică totodată şi drepturile de familie asupra imperiului Romania latină fondată de cruciaţi la anul 1204. Charles-Robert domneşte până în luna iunie din anul 1342. Îi succede la tron, şi la drepturi, fiul său, Louis I-er Le Grand d’ Anjou. El încearcă să extindă imperiul Romania latină, incorporând teritorii neolatine din Romania Orientală. Aşa apare la noi mitul că „regele ungur Naghi Laioş a fondat Moldova!”. Bizar că profesorul de istorie Lucian Boia de la Universitatea din Bucureşti nu ne zice chiar nimic despre acest mit ! Simion Dascălul totuşi nu uită să povestească despre exclamaţia de încântare atunci când Louis I-er Le Grand d’ Anjou, cu drepturi şi pe coroana imperială latină de la 1204, ajunge la apa Siretului. Din alte surse aflăm că Louis I-er Le Grand d’ Anjou trecea şi în Podolia Mică, teritoriu aflat la nord de Edisan. Jupânul locului era Teodor Coriatul. Gospodăria lui era îngrijită de către bolohoveni (valahi adică). Angevino-sicilianul Louis I-er Le Grand îl convinge pe Teodor Coriatul să accepte domeniul din Muncaci pe Tisa, la schimb cu stăpânirea din Podolia Mică.

  11. As fi dorit sa o incurajez pe doamna Cris, mai ales ca am inteles ca, daca va inceta sa scrie aici, atunci nu va avea nici o alta cale decat sa – si tina parerile pentru ea sau sa le schimbe cu colegii de organizatie. De alte bloguri, mai ales de cele liberale, nici vorba. Acum cand, datorita miscarilor (le pot zice fosgaieli?) de-a dreptul quintusiene ale partidului in care este membra, a fost luata drept tinta „mama si copilul” (cea mai eleganta porecla de tinta pe care mi-o amintesc). Inteleg, din ceea ce scrie, ca aici poate rationa si ca ai ei colegi de organizatie ar fi cam ca tante Oita din capul satului. Si totusi:
    „E valabil și pentru PSD: deciziile majore într-un partid sunt luate prin vot democratic de forurile de conducere colectivă.” Doamna Cris, va informez ca, intr-un partid, deciziile (majore sau minore) sunt luate in conformitate cu statutul partidului.De aceea nu este valabil si pentru PSD, acesta neavand acelasi statut ca si PNL. Statutul partidului trebuie sa fie conform statului de drept, in sensul de a recunoaste, respecta si aplica constitutia si legile tarii. Sa mai adaug ca liberalism nu inseamna democratie si ca, in acord cu intelegerea dreptei romanesti, „colectiv” este un cuvant bolsevizant, impotriva individului in deplinatatea libertatii lui. Mi-ati face placere daca ne-ati explica ce inseamna, pentru tine, „vot democratic” si daca ai putea da unul sau mai multe exemple de vot nedemocratic.
    „Hotărârile capitale sunt luate prin vot democratic în congres, organul de conducere suprem.” Atunci cand in congres, pentru partidele care au specificat in statut congresul ca forma suprema de conducere a partidului, o propunere este supusa aprobarii, nu se stie intotdeauna daca decizia (hotararea) va fi capitala sau nu. Sa zicem, deci, in loc de capitale, strategice, e mai corect.
    „Delegații la congres sunt aleși după criterii interne și votează la congres conform mandatului primit de la filială.” Am constatat chiar in PNL ca delegati la congres au votat altfel decat mandatul primit. Teoria ca teoria….
    „Ca membru al unui partid, dacă nu ești de acord cu deciziile majorității, ești liber să ieși din partid.” Ca membru al unui partid, iesi din partid tot conform statutului. Da, in practica esti liber sa iesi cand vrei si daca esti si daca nu esti de acord cu deciziile majoritatii. Si chiar si daca faci parte din majoritate.
    „Părerea mea e că altfel se văd lucrurile din afara unui partid și altfel – dinăuntru.” Doamna Cris, este o afirmatie, sa o iau ca si constatare, grava. Lucrurile ar trebui vazute cam la fel si din afara unui parti si dinlauntrul sau. Reprezinta diferenta de vizibilitate gradul de pacalire al alegatorilor?
    „Mie, de exemplu, mi se par ridicole unele comentarii din media, produse de diverși „analiști” și dătători de părere, știind eu ce știu dinăuntrul organizației mele.” Analistii si datatorii de parere nu sunt invitati la sedintele organizatiei de sector, ca sa fie iluminati. Marturisesc ca nu credeam ca organizatia teritoriala penelista este un astfel de focar de stiinta.
    „Majoritatea PNL-iștilor cu care am vorbit apreciază activitatea și atitudinea lui Antonescu. Subliniez CU CARE AM VORBIT. Sigur că sunt și alte păreri.” Si care v-au spus cu sinceritate ceea ce cred ei.
    „Oricum, când priviți mișcările unui partid, să nu pierdeți din vedere că scopul acestuia e obținerea de cât mai multe voturi pentru a accede la putere și a-și aplica politicile preconizate în program.” Va asigur ca eu unul ma straduiesc, dasi imi pun doua chestiuni. Prima, ca un partid ar putea sa nu faca ceea ce scrie in programul sau si, a doua, ca la ce am citit eu pe site-ul PNL in privinta programului, mai bine sa nu luati voturi.
    „Restul e sentimentalism, etică și morală care nu au ce căuta în politică.” Comentariile tale politice sunt, deci, lipsite de sentimentalism, etica si morala.
    „Vi se pare că dl. Năstase, ținând la etică și morală, a câștigat?”Depinde cum privesti lucrurile. In opinia mea, da, a castigat: a parcurs in politica treptele de agent electoral (pe care Traian Basescu inca se situeaza), politician, om politic si a devenit barbat de stat, a fost premier de succes intr-o perioada pe care o crede interesanta si cu provocari, a avut realizari importante, cat despre perioada de detentie, falsitatea acuzatiilor si caracterul politic al detentiei sale sunt notorii. Nu a fost, in lume, singurul om din politica trimis in detentie pe nedrept. Va voi exemplifica, in continuare, cu o mare doamna din politica indiana, Geyatri Devi, sotia ultimului maharajah ( efectiv, nu onorific) de Jaipur. O femeie de o mare frumusete, care, din 1948, a castigat mai multe mandate succesive in parlamentul indian. A fost apropiata de familia regala engleza si de presedintele Kennedy, care a dat-o ca exemplu, intr-un discurs public, de succes si de atasament pentru democratie. In 1975, Indira Ghandi, care ii purta pica nu doar fiindca erau in partide diferite, ci si fiindca nu putea suferi o alta indianca avand statura si celebritate politica, a pierdut alegerile si, pentru a se mentine la putere, a declarat starea de urgenta si a trecut la arestarea adversarilor politici, inventanduli-se delicte fiscale financiare si fiscale ( va suna cunoscut?). Geyatri Devi a fost arestata si tinuta 6 luni in inchisoare sub acuzatia falsa ca ar fi detinut ilegal…19 lire sterline (!). Nu doar ca a fost inchisa, dar, in perioada detentiei, casa i-a fost facuta praf (lui Basescu nu i-a trecut prin cap, dar poate ii da Antonescu ideea) din ordinul Indirei Ghandi, in cautarea unei comori legendare, care comoara nu a fost, evident, gasita. Retrasa din politica dupa iesirea din inchisoare, Geyatri Devi a continuat sa fie vizitata in aufiente de oamenii din Jaipur ca si cum ar fi fost inca deputat ori sotie de maharajah.A murit in 2009, la varsta de 90 de ani, pretuita si respectata de oameni. Radau aici, de pe youtube, un interviu cu Geyatri Devi. Observati cat de frumoasa si de limpede la minte este Gezatri Devi, la 80 de ani. A fost o castigatoare sau o perdanta?
    http://youtu.be/Kwx2G5EXWL8

  12. Cavalerii ioaniţi purtau mantie neagră cu o cruce albă, –în timp de război puneau peste armură mantie roşie cu semnul crucii albe, regulă sartorială impusă de papa Inocenţiu al IV-lea la un an după Diploma Cavalerilor Ioaniţi–, iar cavalerii templieri purtau mantie albă pe care era însemnată crucea roşie. După modelul templierilor şi ioaniţilor, în anul 1190 fusese înfiinţat ordinul cavalerilor teutoni. Cum sugerează numele, acesta era un ordin al cavalerilor germani fondat în cea de a treia cruciadă pentru a răspunde la o situaţie de criză. Împăratul Frederick I Barbarossa de Hohenstaufen (1122 – 1190) al Sfântului Imperiu Roman de naţiune germană ajungea în Asia Minor cu o mare armată de constituenţă majoritar teutonică. Împăratul roman Isaac Angelos al II– lea se opusese acelui proiect de cruciadă, complotând împotriva sa pe faţă ori din umbră. A fost unul dintre puţinele acte de înţelepciune ale domniei lui Isaac Angelos al II– lea. Bazileul roman ceruse chiar sfatul şi ajutorul kurdului Saladin! Cruciaţii germani ocupă oraşul Iconium – Konya, capitala Anatoliei/Asia Minor. Intenţionând să ajungă la Ierusalim, Frederick I Barbarossa de Hohenstaufen pleacă în fruntea trupelor sale pe vechiul drum roman, unde peregrinase pe vremuri, dar cu scopul predicării, şi Sfântul Pavel. Însă la vadul unui rîu de munte, Frederick Barbarossa suferă un deces subit în urma atacului de cord produs de contactul cu apa rece. Fără sinergia pe care o induce un conducător desemnat, oştenii germani în dezordine sunt ucişi de atacurile armate bine coordonate de către elita militară kurdă al cărei reprezentant cel mai de seamă era sultanul Saladin. Numai 5000 de cavaleri germani reuşesc să ajungă în faţa cetăţii Acra. Reamintim aici faptul antic şi creştin totodată, anume că Sfântul Pavel vizitase Acra timp de o zi la întoarcerea din cea de a treia călătorie misionară. Cetatea Acra se numea pe atunci Ptolemais, şi avea deja o biserică (vezi Faptele 21:7). La anul 1190, în lipsa unui prinţ, rege, sau împărat, cruciaţii germani aleg un Mare Maestru, reorganizându-se sub forma unui ordin militar. Cavalerii cruciaţi germani asimilează în Romania Ierusalimului valori umaniste pe care le vor muta într-o „transhumanţă teutonică” din Romania Ierusalimului (Palestina de azi) în Romania Carpatică. În jurul acelor valori umaniste împrumutate din Romania Ierusalimului, cavalerii teutoni erau obligaţi moralmente a construi instituţii civilizatoare şi în Romania Carpatică. Ordinul cavalerilor teutoni semăna mai mult cu ordinul cavalerilor ioaniţi decât cu ordinul cavalerilor templieri. Cavalerii teutoni ajungeau în anul 1211 în Ţara Bârsei – Burzenland, cum îi vor spune. Ungurii care i-au invitat, sau angajat, pe un teritoriu care nu le aparţinea nici de jure, nici de facto, voiau să îi utilizeze pe angajaţii lor teutoni împotriva ultimului val de popor migrator la acel moment : Cumanii. Însă cavalerii teutoni care veneau din Romania Ierusalimului în Romania Carpatică s-au dovedit a fi atât de eficienţi în stârpirea noilor migratori, încât ungurii, cu simţul lor propriu de vechi năvălitori mai întâi în spaţiul panonic, apoi în cel transilvan, se vor simţi ei înşişi ameninţaţi de eficienţa cavalerilor cruciaţi invitaţi în Ardeal, la fel cum, pe vremea împăratului carolingian Arnulf, ungurii înşişi fuseseră invitaţi ca supletivi anti-slavi în Câmpia Panoniei. Cu o lecţie prudenţială foarte bine învăţată din propria lor devenire istorică, ungurii vor rezilia contractul cu Teutonii la anul 1225. Iar în anul 1226, viitorul rege al Ungariei, Bela al IV-lea, era investit de către tatăl său, regele Andrei al II-lea, cu titlul de voievod de Transilvania. Oricum, merită să fie comentată reorientarea Cavalerilor Teutoni către Prusia Orientală. Ea corespunde aproape cuvânt cu cuvânt indicaţiilor geografice furnizate de către Jordanes în Getica, privitoare la locul de unde veniseră goţii. Localizarea aceea s-ar putea să fi fost doar un mit. Isidor din Sevilla spune cu totul altceva pe tema abordată de Jordanes. După Isidor din Sevilla, goţii ar fi fost “neamurile lui Gog şi Magog”. Care intrau în Europa prin Porţile de Fier al Munţilor Caucaz.

  13. De acord în mare cu analiza.
    Părerile mele:

    3. Azi Ponta e cel mai sus în sondaje, dar, pe de-o parte nu prea vrea să candideze, dacă o va face va fi cam împotriva voinței sale, iar pe de alta nu se știe ce contracandidat va avea și ce susținere va avea acesta.
    Părerea mea e că, dacă se menține actuala Constituție, e mai bine ca președintele să fie de aceeași culoare cu majoritatea parlamentară, ca să nu existe doi poli de putere care trag, unul hăis și altul cea.

    4. Singura prezicere pe care m-am hazardat s-o fac s-a adeverit fiindcă era de domeniul evidenței: tot ce susține Băsescu, cade la vot.

    5. De acord, doar că PNL a ieșit prea târziu din USL și de aceea campania a contrariat o mare parte a electoratului. Dv. aveți prea multă experiență ca să fiți contrariat.

    6. Situația „Diaconu” am s-o comentez separat.

    8. La noi nu există partide extremiste fiindcă nu există imigranți care să exaspereze populația. Dacă ar năvăli niște sute de mii de bangladesheni sau indieni… pe care UE ne-ar obliga să-i înghițim, ați vedea și partide extremiste.

    9. Foarte de acord în privința lui Băsescu.

    10. De acord numai cu „E adevărat că nu totdeauna”. Exemplele concrete le știți dv. mai bine ca mine.

  14. Părerea mea despre situația „Diaconu”:

    O mare parte a electoratului e anti-partide fiindcă nu are educație democratică și politică. Această carență derivă din lipsa educației în general.
    Acest electorat înțelege prin politică doar partide care se ceartă ca să ocupe funcții.
    În realitate, viața de partid e altceva decât politica. Viața internă de partid poate să nu te intereseze. Ea îi interesează doar pe membri.
    Politica e însă un ansamblu de măsuri pe care un partid sau niște oameni fără de partid vor să le aplice pentru a obține anumite rezultate. Aici vine vorba despre stânga și dreapta.
    Un partid hotărăște prin majoritatea parlamentară că cei care n-au contribuit cu niciun leu sau au contribuit cu foarte puțin la Fondul de Pensii, să primească totuși pensie de 450 de lei, alt partid ar hotărî, dacă ar avea majoritatea parlamentară, că nu e drept.
    În momentul în care cineva se hotărăște să ocupe o funcție de decizie, el „face politică”, chiar dacă nu e membru al unui partid. Isărescu nu era în niciun partid, dar, odată devenit prim-ministru, el a fost nevoit să aplice niște politici.
    Așa și cu Diaconu. Lumea crede că el nu e politician. Ba e. Odată ajuns parlamentar, el va vota, cum a mai votat, pentru niște politici. Că va ieși așa cum va vota el sau nu, e altă poveste.
    Singura latură interesantă a votului pentru el e că o parte a electoratului nu crede în obiectele „mândriei” lui Macovei: ANI, DNA, Justiție…și, după mine, are de ce să nu creadă. Au fost și sunt prea multe exemplele în care acestea au făcut abuzuri grosolane, adică nici n-au disimulat, le-au făcut pe față și cu dispreț.
    Demult aceste instituții s-au compromis și demonetizat. Acum ele nu mai sunt crezute de o parte a electoratului nici când acționează corect, și e drept să nu fie crezute.

    Părerea mea despre cea mai mare parte a electoratului nu mi-o poate schimba nimeni fiindcă am nenumărate exemple în jurul meu: ia mită, dă mită și ocolește Fiscul, apoi înjură partidele și „clasa politică”.

  15. @ ZeV:

    Nu postez ca să diluez vreun mesaj, ca să bruiez pe cineva, ci pentru că îl prețuiesc foarte mult pe dl. Năstase. Credeți? Bine. Nu? La fel de bine.

  16. @ ZeV:

    Eu v-am spus părerea mea din toți anii în care a ființat USL, părere pe care am mai enunțat-o. Nu v-am dat niciodată citate din Protocol.
    Așteptați „dumirirea” mea!
    V-ați gândit vreodată, dv. și d-na Arhire, că nu e imposibil ca, dintr-o „dumirire” totală și solidă în care sunteți acum, să vă treziți deodată nedumeriți?
    De pildă, în decembrie 2014?

  17. Zevii blogului alunecind pe potecile psdite , speriati de coagolarea unei drepta care ar mai tempera erorile si abuzurile stangii pontiste , se „auto-inciudeaza” emanind traznai din lumea copiilor obraznici!

    Nedumerirea mea consta in faptul ca nici unul dintre zevi nu invata nimic din intelepciunea domnului A. Nastase!

    Atentie o dreapta consolidata inseamna eliminarea totala a lui Basescu si a tot ce inseamna acest gen de abuz politic!

  18. @ Luminita Arhire:

    Dv. mă întrebați: de ce scrieți pe blogul unui politician perdant? Care e rațiunea acestei alegeri dacă morala nu are nicio importanță?

    Când vorbeam despre morală și etică, mă refeream la comportamentul și acțiunile partidelor pe scena politică.
    Dv. vă referiți la mine ca persoană. Nu-i totuna. Nu-mi aleg blogul în funcție de numărul de voturi obținut de proprietar și nici în funcție de partidul din care a făcut sau face parte.
    Nu cunoașteți niciun caz în care oameni politici din partide adversare, chiar inamice la un moment dat, sunt prieteni în particular?

    Văd că v-ați autoconvins că în toate cazurile PSD a fost trădat de nemernici.
    Nici alianța PSD-ului cu PNL-ul care îl făcuse cu ou și cu oțet nu v-a revoltat, nici guvernarea cu PDL nu v-a intrigat… pe toate le-ați acceptat fiindcă au fost hotărâte în organele colective de conducere ale PSD.
    Vă garantez că vor mai fi și altele la fel de contrariante, poate și mai și, pe care probabil le veți accepta sau, dacă nu le veți accepta, n-o să mai poată partidul că nu le acceptați dv….

  19. @casandra
    Am fost cu totii naivi sa credem ca regimul Basescu va sta cu palma-n….si nu va reactiona. Originea acestui regim satanic (era sa scriu…sadic 😉 ), se pare ca se pierde, pe undeva, in afara Romaniei. De aceea se intampla ceea ce se intampla.
    Dar stiti care este avantajul democratiei (care pe mai noii promotori ai ,,statului de drept” tare ii mai incomodeaza, dar n-au ce face) ?
    Dreptul nostru de a vota nu ni-l poate lua nimeni, iar libertatea constitintei noastre, nu ne poate fi extirpata decat prin lobotomie.
    Chiar atat de departe, in timpul scurt ramas, nu cred ca (bilderbergii) vo putea ajunge.
    (Z)

  20. @ZeV
    Spre deosebire de foarte mulţi concetăţeni ai mei, eu cred că multe dintre organizaţiile discrete din istoria omenirii au pornit la drum cu misiuni nobile şi obiective corecte. Stau mărturie multe fapte istorice remarcabile şi pozitive la care au contribuit, apariţia statului român fiind doar una dintre acestea. Masoneria, Clubul Bilderberg şi altele şi-au propus, de-a lungul vremii, să evite marile tragedii din viaţa popoarelor şi să asigure un drum mai lin către progresul Omului. Metodele alese au fost din tot spectrul: comerciale, culturale, politice, s.a.m.d.
    Decăderea a survenit în momentul în care instrumentarul s-a transformat în scop. Cand obiectivele comerciale sau financiare au început să fie atinse prin vioelnţă, sânge şi alte metode degradante.
    Este probabil că asemenea organizaţii cunosc şi etape de decădere. Dacă generaţiile de lideri autentici, „părinţii fondatori”, nu reuşesc să pregătească „moştenitori” capabili, îşi fac locul epigonii şi condotierii şi aici, ca în orice întreprindere omenească.
    Mă tem că suntem contemporanii unor epigoni ai marilor spirite fondatoare.

  21. Blazonul palatinatului Volhiniei este chiar blazonul Cavalerilor Ioaniţi înfiinţat de către papa Inocenţiu al IV-lea exact la un an după Diploma Cavalerilor Ioaniţi. Blazonul acesta în sine este o demonstraţie ostensiv-inductivă ce confirmă bănuiala că Volhinia era teritoriu cu populaţie majoritar neolatină (cel puţin „talpa ţării”).

  22. 37% din 5 mil de alegatori iesiti la europarlamentare inseamna, generos, vreo 2 mil de voturi, luate insa impreuna cu UNPR si PC! Pt prezidentiale sunt necesare peste 5 mil., iar daca dreapta reuseste o constructie interesanta, incep problemele!

    Cred ca VP trebuie sa dea masura bunei guvernari, altminteri nu vad de unde sa-i vina voturile lipsa… Deocamdata insa, CE s-a prins si ne spune ca acea crestere de 3;5% nu-i chiar asa, adica asa cum a scos-o INS-ul din pelarie… Populatia nu vede autostrazi, dar vede cresteri de preturi… Ministrul asta genial al energiei ne asigura ca gazele nu se vor scumpi pt ca deja sunt la nivelul celor din vecini, dar uita ca noi suntem producatori spre deosebire de ei, si deci?… Asa-i cand predai resursele tarii pt sprijin politic!

    Se vad deci deja cateva subiecte care il vor deranja teribil pe Ponta in campania pt prezidentiale, i se va reprosa ca n-a guvernat bine dar vrea promovare intr-o functie mai inalta…

    Mai apare un aspect: PSD numai de stanga nu este cata vreme se bazeaza pe sistemul sau de baroni, oameni bogati ai locului… iar omul bogat intotdeauna joaca la doua capete! Tocmai de aceea abia s-a scos 37%… Mai mult, la prezidentiale jocul la doua capete este total deoarece daca dreapta castiga totul cade in stanga si repercursiuni nu vor mai exista, nimeni nu va mai putea face analiza esecului cand pierzi si presedintita si guvernarea, cand iti schimbi si liderul… deci tradarea se va practica fara frica si fara jena, ca in 2004, ca in 2009! Baronii urmaresc sa-si securizeze averile proprii, nicidecum sa duca vreo doctrina la victorie… iar un presedinte, fie acesta si dat de PSD, va apara si el tot la ordin extern statul de drept si deci nu va putea oferi protectia multasteptata… Un presedinte de dreapta insa, va dori sa-si atraga sustinerea baronilor si se va purta mai cu manusi cu ei, probabil…

    S-ar putea ca din prea multa lacomie politica, PSD sa castige lupte si sa piarda razboiul… ca de obicei…

    Parerea mea este ca ar fi o mare pierdere ca VP sa se angajeze intr-o lupta aparent facila, dar care s-ar putea dovedi extrem de paguboasa. De ce sa nu sustina pe altcineva?

    Concluzia este ca daca va candida, atunci intr-adevar exista blatul si rocada si VP se bazeaza pe ele, iar daca nu va candida, atunci ar da dovada de maturitate politica si si-ar asigura un viitor indelungat in marea politica.

    Parerea mea. In definitiv baronii se hranesc de la guvernare, nu de la presedintie… de acolo le pot veni numai belele, stiu si ei…

  23. @ “barba roasa”
    La anul 1023, în cartierul Muristan din Ierusalim apărea germenele spitalului Sfântului Ioan, cunoscut mai întâi ca spitalul Amalfitan. Deci Hospital-ierii apar înaintea Cruciadelor ! Pe când Ordinul Cavalerilor Teutoni apare strict în contextul cruciadelor. Apoi, dacă patronul spiritual pentru Hospitalieri era Sfântul Ioan Botezătorul, Teutonii erau (auto)definiţi ca „Orden der Brüder vom Deutschen Haus St. Mariens in Jerusalem”.

  24. Eu lecturez cu drag toate analizele d-voastra, aveti dreptate.Eu sunt sufocata de politicile populare, de liberalii tradatori care, iata, ii creaza probleme d-lui Ponta . Dar PSD nu are timp pentru astfel de regrete, ca mine, ci de analize serioase, sa se gandeasca de 2 ori inainte de a bate palma cu PPDD, sa se gandeasca la o strategie solida care sa face fata atacului necontenit al ” dreptei” in frunte cu base, sa se gandeasca de 1000 de ori pe cine lanseaza in lupta pentru Cotroceni. Mie personal mi-ar place d- Oprescu si tot atat de mult d-l Daniel Constantin. Ce spuneti? Va doresc multa sanatate, iar celor de la DNA ESEC TOTAL in recursul cu privire la sporul de pedeapsa pe care si-l doreste pentru d-voastra.Cine este DNA , „DREAPTA”, popularii, nu?
    Cine il acuza pe d-l Ponta de blat cu Codruta? Prietenul crin ofilit care acum se pupa si cu aceasta „mare procuroare” si cu macovei.
    Romanii vor trebui sa se gandeasca bine daca isi permit sa se mai joace cu FOCUL, adica cu DREAPTA. Ii rog pe cei care analizeaza recursul, sa-l respinga.

  25. Mai an, unii susțineau că Ponta ar avea o înțelegere ocultă cu Băsescu.
    Acum unii (or fi aceiași?) susțin că Antonescu e cel care are o înțelegere cu Băsescu.
    Au trecut sub tăcere faptul că nu s-a adeverit neam scenariul lor dintâi.
    Câtă influență au filmele astea de azi, gen Stăpânul Inelelor, care au înlocuit basmele de altă dată! Și câtă audiență!

  26. Ghita Bizonu, chestia ca Ponta e prea tanar ar putea fi luata in calcul doar daca PSD ar avea alternativa (accentuez „doar daca”), o stie si el si tocmai de aceea asteapta. Daca vei intreba „Ce?”, cred ca nimeni nu-ti va putea raspunde, pana la Congresul din septembrie, probabil tine de o strategie electorala. Vei fi de acord ca o strategie decriptata ar fi o strategie esuata (banuiesc ca nu intamplator ti-ai asocial nick-ului o masina de lupta, deci ar trebui sa pricepi ce vreau sa spun). Daca PSD-ul ar incepe sa se jeluiasca si sa faca din varsta presedintelui sau o vulnerabilitate si, implicit, un motiv de de-branduire a candidaturii la prezidentiale, ar fi cea mai proasta alegere. Numeste-mi cel putin o situatie in care lupta electorala s-a desfasurat in conditii ideale sau cu candidati ideali, traim totusi intr-o lume reala, nu intr-una ideala. La fel si PSD-ul, merge pe omul momentului (mai departe conceptul de campanie e treaba strategilor, de care ne vom putea face o idee cel mai devreme in campanie (dar cel mai adesea dupa). Ceea ce e de apreciat la Ponta e ca a ramas loial viziunii USL in ceea ce priveste pozitia de premier, poate chiar spera in readucerea procentelor PNL alaturi de cele ale PSD, Tariceanu, Diaconu sunt nume care pot fi locomotive liberale, la o adica, cred, nu sunt oracol, nemultumirile in PNL sunt imense, la ora actuala. Si apropos, ce-ai zice de un „USL” din care sa faca parte si actualii pedelisti, reconvertiti in liberali, cu un social-democrat presedinte si un liberal premier?! (marturisesc, dintre toate definitiile politicii cel mai mult imi place cea care defineste politica drept arta imposibilului!). Despre Antonescu, doar un recviem politic, sincer, nu ma asteptam sa fie inaintea lui Basescu, iar despre Basescu insusi, omul va trebui lasat sa se ocupe de nepotica si sa-si cultive pamanturile de la Nana…

  27. Bai tizule, desi ai fost cam bulangiu cand ai fost prim ministru si nu m-ai primit in audienta cand te dadeai mare scula pe bascula, imi pare rau ca esti la bulau si iti spun si de ce! sa zicem ca ai luat spaga si te-ai imbogatit folosind demnitatea de stat pe care o aveai, dar la urma urmei tu luai de la bogati, poporul si aia saraci nu sufereau din cauza ta ! ce te faci in schimb cu altii in frunte cu Basescu(r), care fura direct de la popor si de la bugetul de stat, care a vandut flota si a luat banii, care a vandut alte obiective. nationale si si-a insusit banii, care a furat de la saraci: de la pensionari, profesori, mame, copii, etc. …Pe asta de ce nu-l mai baga nimeni la diribau??? nu cumva pentru ca e general de securitate si agent CIA ? Aceste “calitati” n-ar trebuisa fie un impediment pentru ca Basescu(r) sa primeasca ce merita !!! Ia vorbeste cu mascariciul de Ponta, care pana acum mai mult a simulat ca face ceva, decat a facut, sa-l ancheteze si pe calaul poporului in general si pe al tau in special !

Lasă un răspuns