Ziua Eroilor și completarea listei de eroi

Ziua Eroilor se sărbătorește la 29 mai, în baza unei legi din 1995, când Parlamentul – preluând o veche tradiție – a hotărât ca Ziua Înălțării Domnului să fie declarată „Ziua Eroilor”, pentru a-i omagia pe cei care au luptat pentru libertate și independență. Ulterior, în 2003, guvernul a inițiat un proiect de lege referitor la regimul monumentelor și operelor comemorative de război, prin care sărbătoarea Înălțării Domnului a fost proclamată Sărbătoare Națională a Poporului Român. De altfel, și Sfântul Sinod al BOR a consacrat această zi ca sărbătoare națională bisericească.

Recent, în discursul său, din 21 mai, de la Cotroceni, în fața societății civile române și a studenților (inclusiv în fața studentului Mihai Neamțu), vice-președintele american, Joe Biden, a afirmat, cu admirație: „Aveți eroi precum președinta Curții Supreme care luptă pentru a proteja independența judecătorilor și a spune adevărul celor de la putere și pentru a face justiție pentru toți”. Emoționant!

Eu am crezut că, fiind vorba de eroi, Joe Biden se va referi, în contextul relațiilor militare bilaterale, la generalul George Pomuț, eroul român care a luptat în Războiul Civil american. Dar, este evident că cei de la București, care i-au pregătit discursul, aveau alte criterii privind actele de eroism. Nu mă veți convinge că vice-președintele american își ia zilnic micul dejun citind motivările completelor de 5 judecători de la I.C.C.J..

Cu toate acestea – înțelegând că lista eroilor trebuie, din când în când, adusă la zi – propun ca guvernul să țină seama de anunțul de la Cotroceni și să o adauge pe președinta I.C.C.J. pe lista eroilor sărbătoriți în 29 mai. Acest lucru ar fi posibil prin simpla modificare a Hotărârii nr.396/2014 pentru aprobarea Programului manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor – 29 mai 2014.

54 de gânduri despre “Ziua Eroilor și completarea listei de eroi

 1. Nu mai știu cine (și de fapt nici nu contează) întreba de ce Patapievici, Mihăeș et co au fost calificați drept fasciști.
  Simplu: să citească stimabilul scrierile acestora și apoi scrierile fasciste!

  În media a apărut un articol care începe astfel: a-l exila pe Patapievici din cultura românească e egal cu a-i exila pe Eminescu, Goga…
  1. A nu decora un scriitor la președinție nu înseamnă a-l exila din cultură.
  2. Chair așa! Să-l compari pe Patapievici cu clasicii literaturii române! Măcar așteaptă proba timpului prin care au trecut toți maimarii culturii!

  Apreciază

 2. D-lor, nu vi se pare ca este pe sfarsite contractul(100 de ani?) de „incredere”, acordat in alb Bucurestiului de marile puteri ale anilor 1919-1920? Nu vi se pare curios ca nu am vazut-si nici n-o sa vedem-spatiul Scengen, desfiintarea vizelor cu SUA?
  Tare ma tem ca modul cum au inteles guvernantii de dambovita, dupa 2007, „libertatea de miscare” a romanilor in Europa, si nu numai, a dus deja la luarea deciziilor in cancelariile vestice, cu privire la „contractul” de incredere in romani.

  Apreciază

 3. Marcus,

  incurci prea multe sintagme si nu prea ai sanse sa intelegi adevarul.

  Sutii sunt intodeauna de stanga , si mai ales din sleatha celor parveniti.
  Se poate ca in vremurile moderne printre dreptaci sa fi ajuns si fosti şuţi care s-au dat dupa cortina si s-au proclamat de dreapta!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.