Cine a trezit ursul?

 

În urmă cu 30 de ani, pe unul din afișele campaniei electorale – din 1984 – a lui Ronald Reagan, scria „Există un urs în pădure? Pentru unii, ursul poate fi văzut cu ușurință. Alții, pur și simplu, nu-l văd. Unii spun că e blând. Alții spun că e periculos. Din moment ce nimeni nu poate fi sigur cum e în realitate, nu e înțelept să fii la fel de puternic ca ursul? Dacă există ursul?”.

Eu mai adaug o întrebare: „Dacă există ursul, nu e oare înțelept să nu-l trezești?”.

Povestea cu „maidanul” de la Kiev este ușor de descifrat, pornind de la noua situație geostrategică, de după încheierea Războiului Rece. În concepția americană – considerau Michael Beschloss și Strobe Talbott, în cartea lor „La cele mai înalte nivele”, „trupele trimise eventual de Gorbaciov să zdrobească libertatea în România ar fi putut oferi o contrapondere pentru acțiunile americane din Filipine și Panama. În felul acesta, s-a stabilit tacit o nouă doctrină americano-sovietică, conform căreia ambele puteri ar fi avut dreptul să acorde sprijin militar pentru <<cauzele drepte>> din sfera lor de influență”.

 Evident, cei doi autori făceau referire la conferința de presă a lui James Baker, din 24 decembrie 1989, atunci când secretarul de stat american declarase că „Statele Unite nu vor obiecta dacă Pactul de la Varșovia va considera necesar să intervină în România”.

Rusia, în mod evident, a rămas blocată în această abordare. Între timp însă, în Europa, au avut loc modificări importante: „absorbirea”, succesivă, în NATO și UE a țărilor din Europa Centrală, a țărilor baltice, a României și Bulgariei, dizolvarea Iugoslaviei și transformarea provinciei Kosovo, pe baze etnice, în stat independent, „revoluțiile portocalii” din Georgia și Ucraina (prooccidentale și antirusești), instalarea scutului antirachetă în România și Polonia, demararea Parteneriatului estic al UE, de către Polonia și Suedia, pentru șase republici foste sovietice.

Toate aceste mișcări de „îndiguire” a Rusiei au creat, evident, frustrări la Moscova. În aceste condiții, repetarea scenariului „revoluției portocalii” la Kiev, ca răspuns la nesemnarea Acordului de asociere cu UE, a generat un lanț de evenimente ce au devenit greu de controlat sau de oprit.

Să fie foarte clar – ele nu au nici o legătură cu dreptul internațional ci doar cu reașezarea sferelor de influență în Europa.

Într-un editorial din ianuarie (deci de acum patru luni), consideram că există două soluții prioritare pentru a opri agravarea situației din Ucraina:

  1. organizarea, cât mai rapidă a alegerilor prezidențiale. Acum, ele au loc târziu și într-un spațiu deja dizolvat.
  2. Acceptarea Rusiei de către SUA și UE în dialogul regional (Ucraina este și la periferia estică a UE și a NATO dar și la periferia vestică a Rusiei).

Din păcate, am avut dreptate iar situația, în lipsa acestor măsuri, a degenerat.

Nemulțumirea mea ține însă de faptul că România își refuză orice posibilitate de participare la căutarea unor soluții în zonă, deși are interese evidente și în Republica Moldova sau în Ucraina (este vorba de românii care trăiesc acolo) dar și în Rusia (interese economice și nu numai).

Nu discut despre „cine a trezit ursul” și de ce, dar este clar că atunci când îi este foame, ursul coboară în grădinile vecinilor. Întrebarea este dacă trebuie să învățăm germana pentru a discuta despre situația ursului sau – cum ar spune Antoine de Saint-Exupéry – încercăm să-l „domesticim”.

 

60 de gânduri despre “Cine a trezit ursul?

  1. @ Ursule pacalit cu vodka,

    eu n-am spus ca raspunsul lui Basescu a fost 1000% corect, ci asa cum ai preluat chiar tu, a fost doar cel mai inspirat dintre toate!

    Doi, rusii s-au lansat intr-un razboi mediatic cu noi. Se pare ca sunt redutabili si in acest caz, ne zgandara de pe twitter… Schiteaza si un razboi diplomatic, deocamdata doar schiteaza dar ei sunt de talie mondiala si in acest domeniu, asta se stia, dar cea cu media nu se stia inca…

    Intre timp ai nostri nu stiu de unde tot sosesc filmuletele de pe youtube si plangerile impotriva mogulului de casa… In cine lovesc acestea???
    D-asta spun ca nu-i de joaca, ofensiva a inceput si noi nici nu ne prindem! Ma tem ca suntem in criza de timp! Mai sus am spus ca ursul asta este si patriot si inarmat, dar iata ca e si mult mai inteligent ca noi, „vanatorii”… De fapt si asta se stia demult, altminteri i-am fi eliberat noi pe ei, nu ei pe noi…

    Uite care-i parerea mea: cu rusii nu poti fi decat corect, altminteri pierzi! Asa cum noi pretindem sa ni se respecte interesele, au si ei acelasi drept. Numai ca daca noua nu ni se respecta plecam capul, ei insa au capacitatea sa-si impuna vointa printr-un caleidoscop de metode perfect combinate si care, pana la urma, ii aduce tot in postura de invangatori insa asa, in mod natiural, ca de la sine, pe calea evidentelor si a faptului implinit…

    Un ametit mai sus scrie ca daca te ataca ursul iei pusca si-l impusti… ne-ar lua-o din mana si ne-ar bate cu ea la fund si in cap pana se convinge c-am priceput, nu-i clar? Asa ca daca tot nu le poti tine piept, barem sa punem de-un spirit de gluma… Cand te vede ursul ca razi, intelege ca esti cam zanatec si n-are ce face cu tine… Sau fugi si-i arunci ceva sa-si faca de lucru, rucsacul de pilda… si uite asa pierdem iar Moldova! Asta-i cheita problemei, cu regret spun!

    Eu cred ca ni s-a harazit rolul de tampon, nici in est nici in vest, ci intre! Voiam noi sa fie Ucraina asta, dar iata ca rusii vor altfel si UE a priceput iar americanii cauta la noi solutia pentru ca sa accepte si ei. Sa speram ca ai nostri vor avea atata minte incat sa ceara ambelor parti ceva grija, ceva care sa mentina in stare buna tamponul asta, de exemplu investitii productive ca sa stam linistiti si sa muncim acasa iar tamponul sa reziste, sa fie stabila situatia Romaniei. Altminteri, daca ne dezagregam, iar vin cele doua lumi in contact si iar iese nasolis…

  2. @ Luminita Arhire:

    Pleșu are un criteriu foarte solid de alegere a președintelui: dacă spune sau nu glume bune.
    Spicuim dintre glumele bune spuse de Băsescu:
    Dacă te urci pe masă, îți arăt cum se face.
    Vin mâine la tine-n birou s-o facem.
    M..e.
    Ăștia sunt niște găozari.
    N-am niciun complex față de intelectuali fiindcă nici ei nu știu să conducă o navă (au râs Patapievici, Liiceanu și Mihăeș? Au râs. Înseamnă că e o glumă bună).
    Elena Udrea îl bate pe Ponta și fizic.
    Și multe, multe alte glume bune, deci mii de motive să-l votezi nu o dată.

    Ce-nseamnă, domne, să ai în dotarea țării niște intelectuali de elită!
    Te luminează, domne, pe cine să votezi, de ce, și ce vrea să zică o glumă bună.

  3. @ Luminita Arhire:

    P.S.
    Și, bineînțeles, primul semn că o glumă e bună e acela că spuitorul glumei e cel dintâi care râde.
    Vorba filmului „Pentru cine bat clopotele, Mitică?”:
    Nevasta lu Enache: n”est pas, Ianaki?
    Enache: ba s”pa!

  4. Mai crede cineva că atitudinile și acțiunile marilor puteri (ca să nu zic precum Vadim, marilor putori) sunt dictate de altceva decât de interese economice?
    Gargara cu democrația și statul de drept sunt bune pentru cei care poluează la greu cu automobilele, avioanele, navele și toate binefacerile „civilizației”, dar „apără” Roșia Montană de poluare…

  5. Celui adormit, nu numai cu votcă, ci şi cu câteva prafuri de scărpinat sub cearceaf 😉
    Altfel nu se explică de ce încearcă el să se scarpine invers după ureche, dar şi să procedeze precum în bancul cu porcul ( bancuri cu urşi sau cu URSS nu prea sunt 😉 ).:
    Se zice că pentru a le face plăcere, pe şef să-l lauzi şi pe porc să-l scarpini pe burtă !
    A afirma cu atâta suficienţă (impertinenţă ?” )că yankeii nici usturoi n-au mâncat, când se ştie că au fost chiar capturaţi cinci lunetişti ( se pare că sunt nelipsiţi din scenarii, chiar şi din al nostru Decembrie însângerat ), dar deoarece s-a dovedit că erau din forţe speciale israeliene, se pare că au fost puşi în libertate ( li s-a pierdut urma, la fel ca şi-n 89 !).
    Probabil că individul se ( şi ne ) îmbată nu numai cu votcă, dar şi cu vorbe goale, abil meşteşugite, care, mai ales pe un trăitor sau observator al unor fenomene mult prea asemănătoare din România, Yugoslavia, Irak, Egipt, Libia, Siria n-ar trebui nicicum să-l păcălească, deoarece lesne se observă un fir roşu care le străbate, schimbările de scenariu de la un caz la altul fiind nesemnificative .
    De la un timp nu se mai oboseşte nimeni, nici măcar să explice în numele cărei idei umanitare au loc peste tot asemenea războaie de expansiune, culmea pe timp de Pace. Clamată şi adusă justificativ în discuţie, de fiecare dată după ce a fost călcată în picioare. Cu bună ştiinţă !

  6. @silvius, le-nvartzi pe romgleza in stilul complex „ori e alba ori e neagra”. Shto delati s taboi? Una din indeletnicirile rusilor de succes e circul, iar un numar clasic este ursul dresat si imbract precum un clown/clovn ii spunea pe vremuri. Alt numar e ursul care joaca, evident, pe muzica ruseasca.

    Asa ca patronul nostru are dreptate cind se intreaba de ce noi nu am stiut sa domesticim ursul….poate e insa doar o iluzie, un truc. Dupa ce isi face numarul de circ, ursul tot urs ramine. Pe americani insa cine ii „domesticeste”? Cum „domesticim” marile puteri, care toate se folosesc de dreptul international sa arate cu degetul, insa il incalca ori de cite ori mai au de mutat o piesa pe tabla de sah?

    Vezi cita inconsistenta cu aplicarea „sanctiunilor” si realizezi ipocrizia. Interesele economice sunt mai puternice decit morala pe care o predica politicienii Vestului. Harper a trimis avione militare in Romania dar nu aplica sanctiuni sefilor unor mari companii rusesti, care invirt bilioane in afaceri cu Bombardier. Well, open your eyes…Doar prin Est (Romania, Polonia) au ramas unii fixati in atitudini de rigoris mortis, cu spatele la Est si gura rinjind spre Vest. Maghiarusul Orban joaca la doua capete, ca-i probabil mai destept.

  7. @Luminita Arhire

    Distinsul gânditor (vă citez), pe lângă multele-i calități, are, vai!, și-un defect: e timid. Da, timid rău, rușinos, sfielnic… – mă rog, și alte sinonime care nu-mi vin în minte în acest moment… Distinsul nu îndrăznește să ne spună de-a dreptul pe ce nume să punem ștampila la toamnă… Sau așteaptă ca șeful – fost, actual – să-i indice NUMELE. Până va ști exact ce are de făcut, se mărginește la „așa nu”… E timid, ce să-i faci?!

  8. Vsile, de unde si pana unde era vorba de lunetisti israelieni pe maidan? Parca e vorba despre altceva. Se poate comenta si extins, dar nu e vreme. Ca sa nu zici ca sunt lisit de informatie, vezi linkul de mai jos, chiar din vremea maidanului http://www.timesofisrael.com/israeli-militia-commander-fights-to-protect-kiev/ . Link care ii este util si lui Radu Humor, care poate vedea ca insisi israelienii au scris despre combatanti de ai lor, nu era nevoie sa captureze rusii. Iar presupusa relatie a lui Humor american=israelian nu functioneaza in ambele sensuri. Da, putem zice ca incapand cu anul 5774 intram in epoca unui nou tip de razboi. Doar ca, pana la urma, fara infanterie nu se poate.

  9. Runetriatul israelian,

    Ce spun eu este un ce spun colegii mei e tot una sau poate alta!
    Ideaa este ca povestea Ursului pacalit de Vulpe este doar o doribna a lui Obama-CIA-UE and Co.
    Reactia dura a ursului fara coada a fost dura si a dat politicile imperialiste americane peste cap reinoind nationalismul rus si se pare si ungar!
    Eu imi mentin parerea , cucerirea pietei Ukrainiei cu forta maidanului a fost o reusita americano-europeana de plans!
    America si Europa au folosit cele mai parsive si murdare tactici si politici pentru atasarea la cosciugul european a unui alt stat mare corupt-nationalist usor de manipulat.
    Rusii au replicat dur , dar din pacate toti stim ca mortul de la groapa nu se mai dezgroapa!
    Chestia cu captura era doar o gluma o figura de stil, pentru ca ,acum observ ca dati circumstante atenuate americanilor, israelenii putind fi de ori si ce culoare inclusiv neagra , galbena sau portocalie ca Base!

Lasă un răspuns