Casting pentru prezidențiale

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National.

Viața politică seamănă tot mai mult cu experimentele de entertaimment. „Românii au talent” sau „Dansez pentru tine” nu ar avea succesul de astăzi – la o anumită categorie de populație – fără faza de „play-off” – selecțiile locale. Așa cum show-urile respective nu ar fi amuzante dacă nu ar include gestica, uimirea, super-uimirea, admirația, surpriza membrilor juriului și felul în care ei sar în picioare, sau cad de pe podium, șocați de performanța concurenților, de „tupeul și de obrăznicia – în sens bun – a băieților” (am preluat ceva și de la cronicarii de fotbal).

Pentru prezidențiale, partidele au început deja castingul. Fac sondaje, examinează scenarii – pentru turul I, pentru turul II, prezența la vot – examinează profilul de prezidențiabil, caracterul de prezidențiabil, ideea de tandem, formule de alianță…

Tatonări deocamdată. Din acest punct de vedere, alegerile europarlamentare vor fi un fel de sondaj național cu un eșantion foarte larg.

Rezultatul lor – în ceea ce privește prezidențialele – poate fi înșelător. Din cauza prezenței la vot, din cauză că vor evidenția opțiuni generale pentru partide, nu pentru persoane. Cu atât mai puțin pentru candidații potențiali la prezidențiale.

Intuiția îmi spune că USL-ul nu se va reface (din păcate), că PSD va forma un  tandem (candidat de președinte/candidat de premier), iar reprezentanții Dreptei vor merge separat (cel puțin doi dintre ei) pentru turul I și se vor grupa după turul II. Vom vedea mai clar după alegerile europarlamentare.

121 de gânduri despre “Casting pentru prezidențiale

  1. Entitatile de Lumina, de-a lungul Istoriei Omului pe Pamant, ne-au lasat Piramidele din Egipt, ca sa intelegem ca noi oamenii nu putem construi asa ceva. Acele piramide au fost construite de catre Rau, un rau care a fost invins de nenumarate ori pe acest Pamant. Tiahuanaco,Puma Punku alte exemple clare de tehnologie extraterestra pe care nu o intelegem.

    Piramidele de pe Marte, o planeta distrusa de razboiul dintre bine si rau……….Treziti-va si pasiti in Lumina, uitati de puteri nemasurate si avutii nenumarate. Nu pentru acest lucru suntem aici, ci pentru a invata si a ne ridica frecventa spiritului. Noi tindem catre Lumina si sa ne intoarcem din nou la Sursa.

    Trebuie sa ne intoarcem la Sursa cu noi trairi utile Universului acesta si nu celuilalt univers……Traiti, cresteti si va inmultiti……si invatati pentru a nu fi blocati intr-o Karma rea care sa va oblige sa repetati acelasi lucru in nenumarate vieti traite aici pe Pamant…………

    Doar invatati si fiti utili unul altuia, atat de utili incat daca este cazul sa va dati aceasta viata pentru ca altii sa traiasca.

    Este un sacrificiu mult prea mic…….numai voi sa intelegeti………

  2. @ Maximmouse,

    lasa-i in pace, s-au implinit doi ani de cand le tot spun ca alta sansa nu este in afara celei cu Ponta presedinte si Basescu premier, si desi lucrurile converg practic incet-incet catre acolo, totusi copiii astia inca nu cred… Probabil isi iau visele drept realitati si realitatile drept utopii… Ce-au inteles ei din asta? Ca am devenit basist, desi iarasi a trebuit sa le spun ca nu am treaba cu politica, si deci nici interese…

    Parerea mea este insa ca nu sunt fraieri, ci doar nu se pricep la oameni, la caractere si la viata reala… Cei doi coabitanti sunt absolut identici iar blatul lor este obligatoriu pt ambii pana la capat, altminteri laboratoarele pierd puterea, asta-i problema…

    Ce diferenta este intre a-l pune pe unul sa te care in carca pe scara vaporului, sau a-i pune pe unii sa te plimbe cu barca impinsa prin apa? Este fix aceeasi desconsiderare fata de oamenii de rand… Sau intre tiganca imputita si fa doino?

    Sistemul ii considera pe ambii indispensabili pt a nu pierde puterea efectiva si-i va aseza, chiar si fara voia lor, in primele doua pozitii din stat folosind orice fel de aritmetica electorala… Normal insa, ambii trebuie rebrenduiti corespunzator prealabil, pt ca partenerii externi, adica beneficiarii reali, sa achieseze rocada…

    In sfarsit, de ce trebuie ca laboratoarele sa pastreze puterea efectiva? Pai simplu, este singura cale prin care Romania supravietuieste, alta forta care sa realizeze acelasi deziderat mai bine, nu exista la noi! Ah, daca romanul ar fi inteligent, unit, critic, civic, si ar avea si discernamant, alta ar fi situatia si ar merge si prin vot democratic curat… La fel si in economie, s-ar lasa ca piata sa faca legea, insa cu asa populatie este foarte periculos… Da, libertatea totala este foarte periculoasa, la noi inca trebuie dirijism, la altii mai avansati intr-ale democratiei si libertatii merge si „pe bune”… Asta-i diferenta dintre noi si occidentali, asa ca degeaba ne imbarbateaza coabitantii nostri spunand ca suntem in UE si NATO si deci suntem ca ei si trebuie sa fim tratati la fel… Nu suntem deloc, nu inca! Iar aia bineinteles ca nu-s prosti, stiu asta si deci vor practica in continuare dubla masura…

    Cum se impaca asta cu diplomele luate de tinerii nostri la olimpiade si la concursurile de inventica? Pai tot asa, simplu, societatea naste si valori, ca oriunde, insa nivelul de tara este dat de medie, iar grosul societatii este sarac rau de tot cu duhul… Insa asta-i ceva obiectiv, cum naiba sa fi ajuns dupa 45 de ani de comunism, dupa 25 de neocomunism polarizat, si dupa indoctrinare totala fie comunista, fie mai apoi religioasa?

    Deci nu e nimeni vinovat, asta-i situatia iar altfel nu se poate… daca vrem sa mai existam sub forma de stat unitar… Daca nu mai vrem insa asta, abandonam totul si in sase luni iata-ne federalizati si apoi infeudati… si nu baronilor locali, ci direct strainilor! OK?

  3. @blogideologic

    Văd că unii adulţi – Doru Coarnă, blogideologic şi… Băsescu printre ei – folosesc metoda copiilor de grădiniţă de a deforma numele. Dacă m-aş pune la mintea lor, ar trebui să-i apelez şi eu „Doreleee”, „blogică” şi… „Băşică”.

    Ne-ai lămurit buştean cu „heterotopiile”! Singurul merit al „anaforelor” tale este că „augmentează” numărul postărilor de pe acest blog.

  4. Domnilor și doamnelor,
    citiți-l, vă rog, pe blogideologic ca să aflați care e un rezultat al serendipității.
    Or fi mai multe rezultate, dar măcar unul să aflați!

  5. @ Adrian B., 26 apr., 2:44 pm:

    Bună aia cu predicțiile insului aflat în extaz în fața mamelucului analfabet!

    În privința afirmației celor de calibrul lui, că cei mai mulți comentatori de aici sunt anti europeni, anti SUA și pro Ianukovici, asta numai o minte simplistă poate s-o scoată.
    Să nu vezi că SUA și UE au interese economice și folosesc statele sărace în lupta lor cu Rusia, e o naivitate ridicolă (nici măcar ingenuă).
    Dar ce pretenții să ai de la niște indivizi care au decretat că participarea lui Ponta la deschiderea Olimpiadei de la Soci denotă că e fanul lui Putin?

  6. Ziaristul NEIL MacFARQUHAR de la NYT se preface că nu ştie de unde veneau partizanii care luptau în cel de al doilea război mondial pentru NovoRossia. Ei erau muscali paraşutaţi de pe ”Pământul cel Mare” la ordinul lui Stalin. Ei luptau în mod expres ca să restituie NovoRossia “ţarului” Stalin. Folosind orice diversiuni, precum acelea organizate la Odesa. Care sunt puse acum în cârca românilor. NEIL MacFARQUHAR uită de asemenea să ne spună că acei partizani muscali erau aliaţii Americii. http://www.nytimes.com/2014/04/27/world/europe/for-russia-negatives-seem-to-outweigh-positives-of-an-invasion.html?hp

  7. Cele 17 gloanţe în cap primite de Nicolae Ceauşescu într-o zi sfântă sunt, pentru România, de o gravitate mult mai mare decât cei 17 ani de temniţă ai seniorului Corneliu Coposu.

  8. Succesul franţuzesc în economie supranumit Les Trente Glorieuses se datorează economistului Jacques Rueff

  9. Serbanfil,

    Ne exprimam pe un blog „aproape onest” asa cum putem, dar vrei dumneata sau nu vrei ,publicind lucruri incorecte , denaturind realitati obligi cititorul sa corecteze aunumite puncte de vedere care par eronate chiar daca acestea sunt exprimate de marele serbanfil!.Bineinteles ca aplaudacii vor aplauda indiferent ce scri atata timp cit nu scri adevarul si despre PSD….nu-i asa?

    La fel si proful Filipas care ne inunda cu citate din „citati” in ultima vrede incercind sa localizeze hoarda edistanului pe niste granite de fapt moldovenesti . Pentru buna regula am sa cirez si eu o harta imaginara din vremurile lui Stefan cel Mare si a urmasilor acestuia „Transnistria (regiune cuprinsă între Nistru şi Bugul de Sud, cu centrul la Odesa). Populaţia autohtonă de aici era alcătuită din păstorii munteni (mocanii) şi ţăranii moldoveni. Între sec. XIV-XVIII, românii mai alcătuiau încă majoritatea populaţiei sedentare, iar stepa era ocupată de către nohaii nomazi (Hoarda Edisan). „

  10. „Dupa cum s-a vazut,o simpla vizita la Moscova l-a facut la Geoana sa piarda alegerile.” 🙄
    Eşti şi Ridicol, nu doar @Sadic 😉
    @Maximmouse
    Pledoaria asta îi poate face pe mulţi să nu-l mai voteze pe Victor Viorel (vorba cuiva 😉 ) Ponta la prezidenţiale, iar pe câţiva nici să nu-l mai propună candidatura !
    Şi asta, doar de frica de a nu se trezi iar cu Băsescu la vreun Palat 😉
    Şi să(-i) rămână vreun loc liber pe la Jilava :mrgreen:
    @George Ban
    Cu siguranţă un sondaj mai de actualitate decât cel din 2010 ( mai ales în urma evenimentelor din Ucraina) în privinţa amorului ghebos cu americanii ( de fapt cu cei care-i conduc, de acum, prea la vedere 😉 ) ar arăta mai bine adevărata „preţuire” de care se bucură America, mau ales de vreo câţiva ani de la asumarea pe faţă a rolului de „jandarm” al lumii.
    Faptul că massmedia românească se află cu totul la picioarele şi la banii lor, nu poate anula faptul că nu toţi avem acelaşi număr (scăzut 🙄 ) de neuroni . Că tot veni vorba de ei 😉

  11. Fostul premier riscă încă un an de închisoare
    Năstase: M-am gândit să renunţ la cetăţenia română

    http://www.cotidianul.ro/nastase-m-am-gandit-sa-renunt-la-cetatenia-romana-236702/

    Aflat luni în fața instanței pentru contopirea pedepselor în dosarele Zambaccian și Trofeul Calității, Adrian Năstase a spus că s-a gândit să renunţe la cetăţenia română

    Interdicţia ocupării oricărei funcţii publice timp de cinci ani echivalează, spune fostul premier, cu o moarte civilă nemaiavând ce să facă pentru statul român.

    ––––––––––––––––––––––––––––––
    nota Roninjaune:

    Domnule profesor,
    Chiar daca oficial nu veti putea ocupa nici o functie publica…neoficial sunt membri ai PSD si romani fara carnet de partid care sigur vor avea nevoie de sfatul dumneavoastra.

    Eu am nevoie de ajutorul dumneavoastra, sa ma ajutati sa refac Romania.
    Puteti face acest lucru de dragul nostru, al tuturor romanilor?

    Daca da, va rog sa nu renuntati la cetatenia romana.
    Stiu ca va este greu, dar nu sunteti singur.

    Cu Dumnezeu inainte !!!!

  12. @ blogideologic aprilie 27, 2014 la 7:20 pm

    Mi-e teama ca aveti dreptate.
    M-am intrebat de multe ori, oare ce-ar fi fost daca Nicolae Ceausescu ar fi iesit public, la TV cu urmatoarea declaratie:

    Dragi romani,

    Situatia in care ne aflam este dramatica.

    Avem datorii la marile banci de pe mapamond si suntem efectiv obligati sa strangem cureaua. Este adevarat avem o tara multi-lateral dezvoltata, dar am platit un pret greu pentru acest lucru.

    Am vrut sa ridic Romania la fel ca pe Fat Frumos, sa ceasca intr-o zi cat altii intr-un an…dar acest lucru s-a facut cu un sacrificiu imens, ne-am intins mai mult decat ne este plapuma si am imprumjtat bani gresit, fara cap si fara a judeca consecintele…..

    Nu m-am consultat cu vecinul nostru cel mare de la Rasarit, anume cu Uniunea Sovietica si acum platim pretul forte…….

    Eu am gresit, este vina mea !!!!

    Va rog sa ma iertati.

    Imi prezint demisia din functia de Presedinte al Romaniei si astept judecata poporului roman………
    –––––––––––-
    Ce spuneti, credeti ca ar mai fi fost impuscat ca un caine…un patriot roman care n-a dorit decat binele Romaniei si al romanilor.?
    Tocmai de aceea, atunci cand nu stii, ori nu te bagi, ori iti angajezi oameni care stiu despre ce este vorba, iar tu ca presedinte INVETI ca sa nu fii pacalit……

    Dumnezeu sa-l odihneasca pentru ca nu si-a meritat sfarsitul in asa fel.

  13. Proful; Filipas adinc implantat in agricultura intro perioada in care orice om cu scaun la cap nu intra in aratura (deoarece totul este insamantat)
    D’aia agricultura adevarata se face cu si de catre oameni autentici!
    Sa compari crimele comunismului si asasinarea unui monstru parca-i ….dement!

  14. Scurt îndrumar privind stabilirea priorităţilor la români

    de Marian Rădulescu
    http://romanian.ruvr.ru/2014_04_28/Scurt-indrumar-privind-stabilirea-prioritatilor-la-romani-5535/

    De curând, cotidianul România Liberă a publicat articolul: „Cine sunt „patrioţii români” care au felicitat Rusia pentru anexarea Crimeii”, sub semnătura lui Dan Turturică,unul din numeroşii jurnalişti rusofobi cu care se „mândreşte” jurnalismul românesc.

    Sunt vizaţi membrii grupului de organizaţii denumit Consiliul Naţional al Societăţii Civile, care, vezi-Doamne,”afişează o atitudine contrară poziţiei oficiale a României şi a NATO în problema ucraineană”.

    Domnule Turturică, ce frumos înfierezi dumneata cu „mânie pro-americană şi pro atlantică” pe cei care îndrăznesc să nu venereze „lumina călăuzitoare” a licuriciului de la Washington! Acea „lumină” pe care dumneata, împreună cu Cristian Câmpeanu, Sabina Fati, Laurenţiu Mihu şi colegi de breaslă precum Cornel Nistorescu, Călin Marchievici, Radu Tudor, Moise Guran, Lucian Mândruţă şi mulţi alţii căutaţi să o băgaţi cu forţa pe gâtul publicului românesc pe toate canalele media.

    Şi constataţi că eforturile voastre susţinute (şi foarte bine plătite) nu au efectul scontat, că sunt oameni care au personalitate, au conştiinţă şi nu vor să fie spălaţi pe creier! Ce se întâmplă oare? Să încerc să vă explic eu, poate vă luminez. Nu de alta, dar fac parte din tabăra pe care o consideraţi adversă. Voi porni de la o frază pe care o ştiţi cu toţii, fiindcă provine din arsenalul propagandei americane: „a şti să-ţi stabileşti priorităţile”. Şi o rostiţi cu voluptate, cu un aer superior, de câte ori vreţi să vă afişaţi poziţia. Aşadar, să vedem cum stă treaba cu stabilirea acestor priorităţi…

    Mai întâi, iată cum şi-au stabilit priorităţile cele două mari puteri ale lumii, a căror confruntare ţine trează atenţia întregii lumi. Statele Unite au ca principală prioritate hegemonia asupra întregii lumi şi-mai ales-acapararea resurselor planetei: petrol, gaze, minereuri, resurse energetice, terenuri agricole, surse de apă potabilă, etc. Prin toate acţiunile întreprinse, Washingtonul a demonstrat din plin că urmăreşte acest obiectiv. Mai ales după septembrie 2001, acţiunile americane s-au intensificat, urmărindu-se ca fie prin război direct, fie prin „export de revoluţie” să acapareze teritorii şi resurse atât din lumea arabă, cât şi din zona fostelor republici sovietice. Şi să strângă Federaţia Rusă ca într-un cerc (aşa-numita „strânsoare a anacondei”). Iar acapararea Ucrainei printr-o „revoluţie maidaneză” să fie crearea unei baze de atac împotriva Federaţiei Ruse. De remarcat că strategii de la Pentagon se inspiră direct din planul Barbarossa (direcţiile de atac nord, centru şi sud) conform căruia Germania nazistă a atacat URSS în 1941.

    În această situaţie, prioritatea Federaţiei Ruse este pregătirea pentru apărare şi contraatacul în zona Ucrainei, pentru ca americanii, prin marionetele impuse la Kiev, să nu ajungă să-şi facă o bază de atac în această zonă, iar Marea Neagră să nu devină „lac american”. Faptul că Ucraina este o zonă de maximă importanţă pentru planurile SUA este dovedit de amestecul direct şi pe faţă al unor demnitari americani în problema ucraineană. Victoria Nuland, şeful CIA, John Brennan, vice preşedintele Joe Biden, senatorul John Mc Cain nu s-ar vântura periodic pe la Kiev dacă nu ar exista o prioritate maximă pentru Ucraina.

    În concluzie, Statele Unite este forţa agresoare, principalul factor de destabilizare al păcii în zonă, iar Federaţia Rusă are obligaţia să-şi apere teritoriul şi zona de influenţă. Iar „mirajul rusesc” care deja a înfierbântat capetele neoconilor de la Washington nu are şanse de a deveni realitate, deoarece existenţa celei de a treia forţe, China, va face ca într-o confruntare deschisă la nivel mondial, raportul de forţe să se modifice imprevizibil. Şi nu în favoarea Washingtonului.

    În această situaţie, prioritatea României este să nu intre în conflict de partea agresorului american. Deoarece riscă să repete precedentul din cel de-al doilea război mondial, când s-a aruncat cu capul înainte, la ordinul lui Antonescu, într-un război cu ruşii. Război în care peste o sută de mii de militari români şi-au vărsat sângele la Stalingrad, la Cotul Donului şi pe alte câmpuri de bătălie. Pentru interesele Germaniei naziste şi pentru ambiţiile lui Antonescu. De aceea, nu trebuie repetată această experienţă nefastă, ca sânge românesc să curgă pentru interesele americane şi pentru ambiţiile lui Băsescu şi ale politrucilor pro-americani.

    Prioritatea României este menţinerea unor bune relaţii cu Federaţia Rusă. Mai mult, aceste relaţii trebuie dezvoltate, în plan economic, politic,social,cultural şi turistic. România trebuie să fie o punte deschisă spre Rusia. Dar o punte pe care să circule mărfurile aferente schimburilor comerciale,oamenii care se deplasează în ambele sensuri, în scop comercial, cultural, ştiinţific, turistic. Nu au ce căuta pe această punte uniformele militare,tancurile şi jeep-rile made in USA. Nici să o survoleze avioanele F 16, Hercules sau rachetele Patriot.

    Domnilor politicieni şi jurnalişti care aveţi în suflet drapelul cu stele şi dungi în locul tricolorului, îmi pare rău că priorităţile voastre sunt diametral opuse priorităţilor majorităţii populaţiei României. Priorităţile voastre înseamnă căpătuiala, traiul în huzur cu preţul marginalizării şi pauperizării majorităţii şi pierderea independenţei ţării. Priorităţile majorităţii înseamnă un nivel de trai decent pentru toţi cetăţenii României, locuri de muncă, învăţământ, asistenţă medicală pentru toţi cetăţenii. Înseamnă şanse egale pentru toţi cetăţenii, nu polarizare socială, nu discriminare, nu excluziune socială, după model american.

    Înseamnă o ţară independentă, nu aservită.

    Mai presus de toate, prioritatea de bază a majorităţii este: PACE,NU RĂZBOI!

  15. @ Cris
    Mă bucur că sîntem doi admiratori ai lui Horace Walpole pe acest blog ! Bănuiesc că interesul tău faţă de acest caz particular de serendipitate a fost provocat de mantia lui de semnificaţii. Printre care trimiterea la mişcarea culturală ortodoxă Rugul Aprins. Dar sînt mai multe de spus aici. Trebuie să ne întoarcem la cumplita iarnă din anul 1954. Atunci, avionul care îl transporta pe Frédéric Joliot-Curie (un fizician francez, şi totodată important lider al Partidului Comunist Francez) după vizita de la Moscova a trebuit să aterizeze pe aeroportul internaţional din Bucureşti din cauza viscolului. Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost ţinut informat cu toate fazele operaţiunii. După aterizare, Frédéric Joliot-Curie a fost invitat cu multă curtoazie într-o limuzină oficială pentru a merge la întâlnirea cu Gheorghiu-Dej. Liderul comunist român avea deja o aură de popularitate imensă în mişcarea muncitorească din Franţa din cauza rolului său de organizator principal în greva cheferiştilor din anul 1933. S-au discutat multe, într-o atmosferă destinsă. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a plâns că ştiinţa atomică românească nu avea un savant de talia lui Frédéric Joliot-Curie. La care, savantul francez a replicat sincer : „Bine, dar nu-l aveţi pe Horia Hulubei?” Îl cunoaştea personal, lucraseră împreună în laboratoarele create de Marie Curie. Dar Horia Hulubei era la acel moment un biet savant prigonit de regimul comunist. Situaţia lui se va schimba radical de a doua zi. S-au mai discutat la acea întâlnire şi probleme educaţionale. Frédéric Joliot-Curie a prezentat sumar liderului comunist român proiectul Langevin-Wallon de reformă a învăţământului din Franţa. Care nu fusese niciodată aplicat acolo. Gheorghe Gheorghiu-Dej decidea imediat să îl aplice în România. A fost un bun început. Cu modificări româneşti. Foarte, foarte eficiente, cel puţin acelea promovate de Mircea Maliţa !

Lasă un răspuns