Schimbare de paradigmă  

Este interesantă schimbarea de paradigmă a Occidentului în ceea ce privește Europa de Est.

În anii ’90, tema critică esențială era aceea a drepturilor omului (minorităților) în raporturile cu statul. Acum accentul este pus pe drepturile statului (de drept) în raporturile cu individul. Interesantă această modificare de abordare, ce pune accentul pe lupta statului împotriva corupției cetățenilor – oligarhi sau obișnuiți – care păgubesc investitorii și bugetul din care trebuie plătite împrumuturile publice (România a ajuns, de exemplu, la o datorie externă de 100 miliarde de euro – de 5 ori mai mare decât în 2004). Situația din Ucraina, pe bună dreptate, îngrijorează Vestul. Acesta va trebui să preia „omul bolnav” al Estului – să-l hrănească, sa-i plătească gazul, sa-i plătească datoriile. Nu va fi ușor. Așa că lupta împotriva corupției trebuie intensificată.

Mesajul doamnei Nuland a fost corect înțeles în România.

45 de gânduri despre “Schimbare de paradigmă  

  1. Eu am inteles altceva „ce ba leat ti s-a suit de micratia la cap? Unde te crezi de parlamentezi? In parlamnet ba?!” (stict autententic.. auzit in timpu stagiului militar. Si tare ma mir si azi de unde stia capraru cu 4-6 clase de parlament si verbu a parlamenta!!!)
    Si ma m ai intelesca cu biunecuvantarea Nulandei si a sefilor si (inclus binecuvantatu nobelizat baftos) la democratie c’ste fini!!!
    Ca e bine ca stati unde stati si mai ales ca e bine ca nu au fost dovezi! C’asa-i in de mocratiile sud americane sponsorizate de acelasi Despartamant de Stat – fie ca e democratie somozista, stroesneriana dau pinoceta .. curat neconstitutional da’ umfla-l!” de uns swe vede ca Ghita Pristanda are miosteniroi scofulosi si pe Potomac ..
    Ca liberatate presei e buna numa cand nu pupa Batista zisului Despartamant … cas si papa Doc la inceput era bun democrat …si nbu tolera moguliii cei rai. Adica A3 .
    Cat despre
    „Cu alte cuvinte, in multe parti ale Europei, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie o prioritate nationala mare, cu scopul de a apara democratia si suveranitatea unor state” (Vicky) mai bine ar vedea cat de bine s-a invaratit pe aici „romano” americanul Gittenstein – ca parca ar puti a coruptie. Cum tot corupie – macar a faptelor este si „parerera informata” a aceliasi Nule ca cum acu 2 ani pe aici am inccercat sa desfiintam .. Curtea Constitutionala

    Si cand vorbeste dspre oligarhi corupti ar face bine sa se gandeasca si la Camera de Comert Ropmanao -Americana care se pare ca a fost primul decident in materie de Cod al Muncii ..

    Si nu va prelua nimic din Ucraina. Asa cum in cep sa zic nu Rusia si prnirile ei imperialiste ma in grijoreaza (ca le cunosc si le iau in calcul) cat „politicile” Despartamntului de Stat care risca sa fie mai incrucate si mai nebanuite decat caile Domnului …

  2. Occidentalii sunt niște ipocriți. Dacă urmărești doar media românească, rămâi cu impresia că noi suntem niște nenorociți, iar ei – niște flori imaculate cu principii imuabile.
    În realitate, ei sunt niște lupi cu bonețică și șorțuleț care vor să trecă drept bunica în fața „scufițelor” precum România.
    Toate interesele lor sunt de natură economică, oricât le-ar ambala ei în cutii cu fundiță pe care scriu „drepturile omului”, „democrație”, „stat de drept”, „Justiție”…
    Ca să te lămurești, e destul să asculți părerile locuitorilor din țările occidentale.
    Toate atitudinile statelor din Occident sunt dictate de rivalitatea dintre ele și Rusia, dintre ele și China.
    Rusia i-a avertizat să nu se întindă la cașcaval cu UE-ul lor și să nu campeze la granița ei. Înțelegerea a fost ca UE să lase o zonă-tampon, pentru ca ambele părți să fie cât de cât liniștite.
    UE s-a făcut că acceptă, dar pe dindos a continuat gargara cu „valorilii europene” și „salvarea” țărilor ca Ucraina și Moldova care nu pot să guste și ele din „valorilii”.
    De fapt, UE vrea supremația economică. Partea proastă e că UE toată nu are resursele naturale ale Rusiei, lucru la care mamelucii de la Bruxelles nu s-au gândit, deci toată „strategia” occidentalilor a căzut ca un castel de cărți de joc.

  3. „Mesajul doamnei Nuland a fost corect înțeles în România.”

    Intrebare: Mesajul are si anexe care se transmit (doar) Partilor interesate? (parca asta e formula pentru anexe care nu pot fi date publicitatii).

  4. Schimbare de paradigma ar putea sa fie si obiectul semnalarii lui Adrian Severin, azi in PE cu ocazia ultimului sau discurs:”La votul asupra “Rezoluției privind presiunile Rusiei asupra statelor din vecinătatea estică a UE și în special destabilizarea Ucrainei”, delegația social-democrată germană a anuntat ca pur și simplu nu va participa la vot. Motivul a fost acela că o nouă condamnare a Rusiei ar putea îngreuna negocierile de la Geneva. În ceea ce îi privește pe creștin-democrații germani aceștia au explicat că nu trebuie să se mai insiste asupra sancțiunilor ci asupra adâncirii integrării europene. Puncte de vedere, în principiu corecte, dar care, în ciuda caracterului aparent intempestiv, sugerează existența unei înțelegeri prealabile separate, aptă a explica foarte bine temeritatea Președintelui Putin.”
    Fara sa fac vreo legatura, ma gandesc ca cel care afirma in doctrina sa ca ” este un partizan al drepturilor natiunilor in defavoarea drepturilor omului.”este tocmai Dughin.

  5. Chestia cu „drepturile omului” (ca si aia cu libertatea de a se stabili unde doresti), a fost „versiunea demo”, ca sa parafrazez un banc binecunoscut din lumea IT-ului.

    Cat despre ce vrea Nully & Co. si angajatorii ei de la „noua Europa” e clar inca de dinainte de celebra-i „declaratie de dragoste carnala”.

    Interesant totusi, mi se pare tonul isteric in care se abordeaza problema Ucrainei in vest. Am avut curiozitatea sa citesc celebra scrisoare a lui Putin prin care „amenintza si santaja” 18 tari din Europa. Si am constata cu surprindere, ca pozitia exprimata acolo era una realista, rationala si prezentata cu mult calm.

    For the record:

    http://en.itar-tass.com/russia/727287

  6. Remarcam doar ce se afla in spatele propagandei, motivele reale care subintind politicile Departamentului de Stat. Nici nu inseamna ca daca oligarhii sunt pusi la punct sau dusi la puscarie o sa fie inlocuiti de altii ca ei in zona. Nu neaparat, caci americanii joaca mai “civilizat“. Oligarhii vor fi inlocuiti de corporatii, adica de acea oligarhie institutionalizata care lucreaza doar secundar cu mita si coruptia grosiera, pentru ca este acoperita formal de statul devenit instrument, unealta de lucru (apropo de “suveranitate”) la dispozitia acestora (vezi cazul Chevron, in care Jandarmeria a devenit “firma de paza” privata pentru companie, sau cazul bancilor straine, care beneficiaza de o “Justitie” special adaptata intereselor lor). Astfel ca nu e deloc intamplator ca Nuland pomeneste de TPP, parteneriatul transatlantic, prin intermediul caruia corporatiile americane vor beneficia de conditii favorizante mult mai largi, suveranitatea statelor nationale va fi mult mai restransa, inclusiv a justitiei.

    http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2014/04/12/america-victoria-nuland-laura-kovesi-dna-amabasada-sua-mark-gitenstein-alegeri-independenta-justitiei-stat-drept-romania-infricosata/#more-74705

    so tot de acolo – Lpfrutza nu poa fi chemata de paralamnet. Ci numa de ambasada lu US :
    Duane Butcher a zis ca că pentru el a fost “o onoare şi un privilegiu” să lucreze cu Laura Codruţa Kovesi în ultimii ani.
    Acu intrebarea in ce calitate însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA lucreaza cu un procuror roman cica in dependent de MJ di Romania, de parlament samd ?!
    Si despre ca care suveranittate zice Nulanda ? „Cu alte cuvinte, in multe parti ale Europei, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie o prioritate nationala mare, cu scopul de a apara democratia si suveranitatea unor state” ca cu independenta justitiei mm-a lamurit macelaru Duane!!!

  7. De ce nu tinem minte istoria?Cine a muscat din Rusia,si-a rupt dintii!Nu toti conducatorii Rusiei sint acoolic,ca Eltin,majoritatea au fost patrioti,ca Petru cel Mare sau PUTIN.Este un joc periculos!

  8. Am aflat ca secretara din Nana s-a internat in spital … stresul , bata-l vina ! Eu o compatimesc pe doamna dar si pe ceilalti care au participat cu entuziasm la visul presedintelui de a se metamorfoza din „presedinte –jucator ” in „ presedinte-agricultor ”.
    Si , pentru ca lucram cu materialul clientului , am a-i transmite doamnei invinse de stres , niste mesaje fara echivoc din partea presedintelui . Ia auziti , doamna secretara a Primariei Nana , ce afirma baiatul ala din fruntea statului pentru care ati facut dumneavoastra tot ce ati facut , referindu-se la un caz celebru : „E un caz emblematic. Functionarii care au pus in aplicare ce le-a spus Nastase au primit 6-7 ani. O lectie extraordinara pentru aparatul de stat romanesc. Functionarii trebuie sa inteleaga ca primul vinovat nu e omul politic care cere, cel care pune in aplicare o dispozitie ilegala e mult mai aspru pedepsit de lege”.
    Doamna draga , desi se refera cu nesimtire la cazul Nastase , mie mi se pare totusi ca despre dumneavoastra este vorba in propozitie … este ca am dreptate ? Si am impresia ca de la afirmatiile de mai sus vi se trage si durerea de cap .
    Si mai cred ca sindromul dumneavoastra migrenos este abia inceputul … pentru ca nu numai pentru presedinte ati nadusit lipind cu superglue mosioara cu mosioara , probabil ca ati participat si la la visul de latifundiara al doamnei Udrea . Sa aiba si cei doi protagonisti hectare suficiente pentru harjoneala prin porumb …
    De-aia spun … odihniti-va , doamna , pana iese presedintele deseara ca sa mai spuna vreo doua , asa , de la obraz , si despre aia care devin brusc bolnavi de cum li se deschide un dosar penal …

  9. De fapt , OCCIDENTUL ii talhareste pe toti !!! Si pe cetatenii obisnuiti si bugetul si pe toata lumea !

    Iar apoi cauta asa-zisi vinovati in carca carora arunca totul … Vezi Chevron , vezi Rosia Montana , vezi toata industria romaneasca .

    Si asta prin intermediul câtorva cozi de topor , gen : Basescu , MRU , Gioana , Makovei , ONG-uri , etc.

  10. D-le Nastase , nimic nu va ma fi ca inainte dupa episodul Ucraina !

    Din punctul meu de vedere , ceea ce se intampla astazi in Ucraina reprezinta ESECUL diplomatiei occidentale si arata greselile geostrategice si geopolitice pe care le-au facut , lacomia si imperialismului UE si SUA .

    Arata INCOMPETENTA SI IRESPONSABILITATEA CRASA a unor asa zisi diplomati : Laurent Fabius , Radoslaw Sikorski , Victoria Nuland si Catherine Ashton . Acesti asa-zisi diplomati sunt principalii vinovati pentru destramarea unei tari si pentru organizarea unei lovituri de stat cu toate consecintele care au decurs de aici !

    Oare acesti ” diplomati ” chiar au crezut ca Rusia se va resemna la aceasta mizerie de lovitura de stat ?
    Oare acesti ” diplomati ” s-au gandit vreun moment la milioanele de etnici rusi din Ucraina ? Ce simt acestia , prin ce trec ei ?

    Practic , in Ucraina se joaca viitorul Rusiei iar SUA si UE au atentat direct si grosolan la interesul si stabilitatea Rusiei !

    Daca Rusia ar fi acceptat aceasta mizerie ( lovitura de stat ) urmatoarea victima era chiar Rusia ! Cu reteta obisnuita : miscari de protest sponsorizate de SUA , cozi de topor ( gen Turcinov , Yatzeniuk , Klitscko , Timoshenko , Geuana , Basescu , MRU , Makovei , etc ) , ONG-uri , campanii media , …

    Insa Rusia nu e Romania !

    Predictia mea pentru ceea ce se intampla la est de Romania ( fara a fi vreun analist politic ! ) este urmatoarea :

    – pana la 25 mai a.c. , Viktor Yanukovici va fi din nou presedintele Ucrainei iar organizatorii loviturii de stat vor fugi din Ucraina .

    – Ucraina se va federaliza si practic , Romania se va invecina direct cu Rusia ( printr-o provincie pro-rusa ).

    – SUA si UE vor pierde DEFINITIV influenta atat in Ucraina cat si in Moldova

    – Moldova va fi oprita din drumul ei european

    – Romania va deveni ultimul avanpost NATO , adica o TINTA MILITARA !!!

    – diplomatia va intra intr-o noua etapa , de ” care pe care ”

    – Romania va avea numai de pierdut din cauza pozitiei sale marginale si a problemelor economice .

    – pretul gazelor si resurselor naturale din Rusia va creste tot mai mult , cu efecte grave asupra competitivitatii economiilor occidentale .

    – aparitia Uniunii Vamale Eurasia ( 1 ianuarie 2015 ) va complica si mai mult lucrurile pentru occidentali , din punct de vedere economic . Aparitia acesteia va insemna oprirea expansiunii UE , o contrabalansare la UE si un acces mai greu la resursele Rusiei .

    Toata aceasta bogatie si belsug a SUA si UE se bazeaza pe un consum URIAS de resurse naturale . Cum resursele acestora s-au terminat de mult , acestia au ” pacificat ” tot felul de tari pe care au pus ochii ! Pe unele le-au talharit la propriu ( Irak , Afghanistan , Libia , Egipt , Siria , etc. ) iar pe altele le-au stapanit prin ” cozi de topor ” gen Donald Tusk , Radoslaw Sikorski , Timoshenko , Turcinov , Yatzeniuk , Iurie Leanca , Geuana , Basescu , MRU , etc …

    Numai ca la rusi , li s-a cam terminat …

  11. Iata cum arata „statul de drept” chiar la el acasa……
    Intelegeti de ce nu dorim o asemenea…”democratie” in Gradina Maicii Domnului:

    Obama’s Soldiers Shooting Children! WTF! Wake up America

    Published on Mar 18, 2013

    15 march 2013 Martial Law in USA no due process of Law wake up USA – End Times News Update 3-15-13

  12. Nimeni nu a inteles nimic.Santem in faza cand rusi vor teritorii altele decat cele autohtone unde in situatia unui al treilea razboi mondial teatru de operatiuni sa nu-i afecteze.Lupta decisivă se va da la Leningrad si Moscova dar dezastru va fi in fasia vestică formata din Ucraina,Moldova si Ofera,Sevastopol.Asta e strategia lor dupa scuti dela Devesel,cricisetoare,supersonice,militari dotati pana in dinti.Insa ac.razboi va dîra patru ani si va începe în 2086.Asa va sa stam linistiti cu militari americani in Polonia,Romania,Bulgaria.Va fi f.f.greu pentru Moldova să adere la UE si o paguba strategica pentru rusi.

  13. Am primit si eu materialul de mai jos, material pe care doresc sa-l impartasesc cu rumanii….sau altfel spus…urmasii dacilor……..

    Stiu, articolul este lung…dar chiar merita, in fond vorbeste despre Istoria Rumanilor……..
    ––––––––––––––––––––––––––––––––

    Remember !

    CARTE VECHE DE 1.000 DE ANI, PĂSTRATĂ LA BUDAPESTA, RĂSTOARNĂ TOATE TEORIILE ISTORICE DESPRE CULTURA STRĂMOŞILOR NOŞTRI

    http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/Viorica%20Enachiuc%20a%20descoperit%20alfabetul%20dacic%20de%20George%20Roca.htm

    Dacii scriau de la dreapta la stânga, iar citirea se făcea de jos în sus

    De la daci nu au rămas izvoare scrise.
    Prea puţine se ştiau despre locuitorii zonei carpato-dunărene, după retragerea romanilor. O carte veche de aproape 1.000 de ani, păstrată la Budapesta, răstoarnă teoriile istoricilor.

    Manuscrisul cuprinde primele documente scrise în această perioadă istorică.
    A fost scrisă cu caractere dacice, de la dreapta la stânga, şi se citeşte de jos în sus. Vorbeşte despre despre vlahi şi regatul lor.

    Mulţi au încercat să descifreze Codexul Rohonczi, dar n-au putut.

    Arheologul Viorica Enachiuc a tradus, în premieră, filele misteriosului manuscris.
    Dăruită de un grof în 1982, Viorica Enachiuc a aflat dintr-o revistă publicată în Ungaria de existenţa în arhivele Academiei Ungare a Codexului Rohonczi.

    Se spunea că e redactat într-o limbă necunoscută.
    A facut rost de o copie. Timp de 20 de ani, a muncit ca să-i descifreze tainele. Manuscrisul se afla în Arhivele Academiei de Ştiinţe a Republicii Ungaria.

    E o carte legată în piele.
    A fost păstrată în localitatea Rohonczi până în anul 1907.
    Groful Batthyany Gusytav a dăruit-o Academiei de Ştiinţe a Ungariei, în 1838.
    Nu se ştie prin câte mâini a trecut de-a lungul secolelor „Scriere secretă”
    După Al Doilea Razboi Mondial, doctorul Vajda Joysef, preot misionar, îi scria cercetă-torului Otto Gyurk, în legatura cu Codexul:
    „Se găseşte în Arhivele Academiei de Ştiinţe a Ungariei o carte rară, Codexul Rohonczi.

    Acest Codex este scris cu o scriere secretă, pe care nimeni n-a reusit s-o descifreze până acum. Şi eu am încercat.
    Literele sunt asemănătoare scrierii greceşti.

    M-am gândit că seamănă şi cu literele feniciene, apoi am încercat pe baza vechii scrieri ungureşti, dar n-a mers. Toate încercările le-am aruncat în foc”.
    După ce a studiat Codexul, cercetătorul Otto Gyurk a publicat, în 1970, o parte din observaţiile sale într-un articol, în care a încercat să identifice acele semne din manuscris care ar putea semnifica cifre.

    Alfabet dacic cu 150 de caractere
    Viorica Enachiuc a descoperit că textele Codexului au fost redactate în secolele XI si XII, într-o limbă latină vulgară (daco-romana), cu caractere moştenite de la daci.
    „Sunt semne care au aparţinut alfabetului dacic, ce cuprindea aproximativ 150 de caractere, cu legăturile respective.
    Textele din Rohonczi au fost redactate în latina vulgară, dar într-un alfabet dacic, în care dominante sunt străvechile semne utilizate de indo-europeni în epoca bronzului”, spune aceasta.

    Solii şi cântece ale vlahilor.
    Codexul are 448 de pagini, fiecare cu circa 9-14 şiruri.
    În text sunt intercalate miniaturi cu scene laice şi religioase.
    E scris cu cerneală violet.
    Cuprinde o culegere de discursuri, solii, cântece şi rugăciuni, care include 86 de miniaturi.

    Consemnează înfiinţarea statului centralizat blak (vlah), sub conducerea domnitorului Vlad, între anii 1064 si 1101.
    „Sunt informaţii despre organizarea administrativă şi militară a ţării ce se numea Dacia. Avea hotarele de la Tisa la Nistru şi mare, de la Dunăre spre nord până la izvoarele Nistrului.
    Mitropolia blakilor avea sediul la Ticina – cetatea din insula Pacuiul lui Soare”, a descoperit Viorica Enachiuc.

    „Jurământul tinerilor blaki” Codexul conţine şi versurile unui cântec de luptă, numit „Jurământul tinerilor blaki”, care a fost tradus în felul următor:

    „O viaţă, tăciunele Şarpelui, puternic veghetor,/
    Înşelator, să nu primeşti a te uni/
    Cu prorocirile Şarpelui, anuale, pentru că lovit/
    Vei fi/ Cântecul cetăţii aud îndelung/
    Mergeţi vioi, juraţi pe caciulă, pe puternica caciulă!/
    Să juri cu maturitate şi cu convingere!/
    Să fiu ţie putere vie, trăiesc, în luptă să fiu!/
    Alesul jurământ preţuieşte şoimul tău, mergi cu jurământ puternic!”

    NOTĂ:
    Codexul Rohonczi (grafii alternative: Codicele şi Rohonczy sau Rohonc, în toate combinaţiile) este un document controversat al cărui sistem de scriere este inedit şi încă nedescifrat în mod convingător.
    Este numit după orăşelul Rohonc (Rohoncz e grafia maghiară veche; pe germană Rechnitz, pe croată Rohunac), aflat astăzi în provincia Burgenland din estul Austriei.

    Membra UNESCO Viorica Enachiuc e absolventă a Facultăţii de Filologie, secţia Română-Istorie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, promoţia 1963.
    Lucrarea de licenţă şi-a luat-o în arheologie.
    E membră UNESCO din 1983.

    Mulţi ani a condus şantiere arheologice în Oltenia, Muntenia şi Moldova.
    A cercetat scrierile vechi din neoliticul mijlociu şi epoca dacică.
    Şi-a prezentat lucrările la conferinţe în ţară şi în străinătate: Austria, Franţa, Germania, Italia, Israel.
    Burse de studiu a primit în Italia, pe probleme de arheologie, şi in Danemarca, unde a studiat scrierea runică. Aceste fapte nu sunt secrete.

    Dar mă întreb şi vă întreb: de ce tac autorităţile politice şi ştiinţifice de la noi? Sau mass media.

    Pentru că sunt mai importante furturile, violurile sau accidentele auto sau se „vând” mai bine? Incompetenţi nu sunt. Sau au primit ordin să tacă?

    Dacia
    M-am întrebat de multe ori care este motorul schimbărilor pozitive într-o societate şi trebuie să recunosc că de cele mai multe ori sunt tinerii, care refuză să accepte un adevăr relativ, mincinos, contestabil.
    Ei sunt cei ce nu sunt legaţi de interese politice ori religioase de moment, ei sunt cei ce caută un adevăr absolut.

    Deci pe ei îi îndemn să-şi întrebe profesorii de istorie şi de limba română:
    – Cât la sută din Dacia a fost cucerită de romani?
    Şi dacă profesorul ştie răspunsul: 14 % din teritoriul Daciei (care se întindea de la vest la est, de la lacul Constanţa-Elveţia de azi şi până dincolo de Nipru).
    Urmează altă întrebare:
    – Câţi ani au ocupat romanii acei 14% din teritoriul Daciei?
    Şi dacă profesorul va răspunde: numai 164 ani, atunci puteţi merge la următoarea întrebare:
    – Soldaţii „romani” chiar veneau de la Roma şi chiar erau fluenţi în limba latină ?
    Aici le va fi şi mai greu să vă răspundă, căci acei soldaţi „romani” vorbeau orice limbă numai latina nu!

    Cohortele aflate pe pământul Daciei cuprindeau soldaţi din diferite părţi ale imperiului roman, uneori foarte îndepărtate. Găsim Britani din Anglia de azi, Asturi şi Lusitanieni din peninsula Iberică, Bosporeni din nordul Mării Negre, Antiocheni din regiunile Antiochiei, Ubi de la Rin , din părţile Coloniei, Batavi de la gurile acestui fluviu, Gali din Galia, Reţi din părţile Austriei şi Germaniei sudice de azi, Comageni din Siria, până şi Numizi şi Mauri din nordul Africii (C.C..Giurescu, Istoria Romanilor, I, 1942,p.130).

    Şi ultima întrebare:

    – Cum a fost posibil ca într-un aşa de scurt interval istoric TOATĂ populaţia Daciei să-şi uite limba şi să înveţe o limbă nouă, limba latină , de la nişte soldaţi „romani” care nici ei nu o vorbeau?
    Când toate popoarele civilizate din lume iniţiază, desfăşoară şi promovează valorile istorice care le îndreptăţesc să fie mândre de înaintaşii lor, găsim opinia unor astfel de „adevăraţi români”, care, nici mai mult, nici mai puţin, spun despre formarea poporului daco-român: „soldaţii romani au adus femeile şi fetele dace în paturile lor şi aşa s-au născut generaţii de copii, care învăţau numai limba latină de la tatăl lor, soldatul „roman”.

    Cum or fi venit ele din Moldova de azi, din Basarabia, de pe Nistru, Bug şi de pe Nipru, acele soţii şi fete de traco-geţi şi carpi, de la sute şi sute de kilometri depărtare ca să fie „fecundate” de soldaţii „romani”?
    După părerea stimabililor, femeile daco-gete erau şi „curve”, ba chiar şi mute, nefiind în stare să-şi transmită limba strămoşească copiilor lor!
    Cât despre noi, urmaşii lor, cum ne-am putea numi altfel decât „copii din flori” apăruţi dintr-o aventură amoroasă a întregii populaţii feminine daco-gete, la care masculii autohtoni priveau cu „mândrie”, aşteptând apariţia „sâmburilor” noului popor şi grăbindu-se, între timp, să înveţe cât mai repede şi mai bine noua limbă, limba latină , când de la soţii, când de la fiicele lor (iubite ale soldaţilor romani cuceritori) ba chiar şi direct, de la soldaţii romani năvălitori ce le-au înjosit căminele.

    La Centrul Cultural Român [din New York], pe data de 26 octombrie 1999, am aflat de la o altă somitate, de origine română, prof.dr. în arheologie Ioan Pisso, că dacii au învăţat latina , de la romani, prin băile de la Sarmisegetuza lui Traian!
    De ce prin băile romane şi de la nişte soldaţi cam fără haine pe ei?
    De fapt tot dânşii ne spun că ne tragem din „doi bărbaţi cu. braţe tari”!
    Astfel de declaraţii „istorice” te fac să-ţi doreşti să fii orice, numai român nu!
    Domnilor, Dacia a fost cotropită de romani în proporţie de numai 14% şi pentru o perioadă istorică foarte scurtă, de 164 de ani.
    86% din teritoriul Daciei nu a fost călcat de picior de legionar roman.

    Este greu de crezut că într-o aşa de scurtă perioadă istorică, dacii să fi învăţat latina , fără ca pe 86% din teritoriul lor să-i fi întâlnit pe soldaţii romani.
    Dar dacă nu de la romani au învăţat dacii latina , atunci de la cine? – se întreabă aceiaşi demni urmaşi ai lui Traian?
    Herodot ne spune că cel mai numeros neam din lume după indieni erau tracii.
    Dio Casius ne spune şi el: „să nu uităm că Traian a fost un trac veritabil.
    Luptele dintre Traian şi Decebal au fost războaie fratricide, iar Tracii au fost Daci”.

    Faptul că dacii vorbeau „latina vulgară”, este „un secret” pe care nu-l ştiu numai cei ce refuză să-l ştie.

    „Când sub Traian romanii au cucerit pe daci la Sarmisegetuza n-au trebuit tălmaci, afirmă Densuşianu şi asta schimbă totul. Deci dacii şi romanii vorbeau aceeaşi limbă!”

    Dacă astăzi se consideră că 95% din cunoştinţele acumulate de omenire sunt obţinute în ultimii 50 de ani, să vedem cum şi noţiunile noastre despre istoria poporului daco-român pot evolua. Când nu de mult s-a publicat teoria evoluţiei speciei umane în funcţie de vechimea cromozomală, s-a ajuns la concluzia că „prima femeie” a apărut în sud-estul Africii.

    Următorul pas uriaş a fost în nordul Egiptului, iar de aici, în Peninsula Balcanică.
    Când profesoara de arheologie lingvistică Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles, California , a început să vorbească despre spaţiul Carpato-dunărean ca despre vatra vechii Europe, locul de unde Europa a început să existe, am fost plăcut surprins şi m-am aşteptat ca şi istoricii noştri să reacţioneze la fel. Dar, din partea lor am auzit numai tăcere. Când profesorii Leon E. Stover şi Bruce Kraig în partea „The Indo-European heritage”, apărută la Nelson-Hall Inc., Publishers , 325 West Jack son Boulevard, Chicago , Illinois 60606, vorbesc la pagina 25 despre Vechea Europă a mileniului 5 î.d.H., care-şi avea locul în centrul României de azi, să nu fim mândri?
    Când studiile de arheologie moleculară ne îndreptăţesc să ne situăm pe primul plan în Europa ca vechime, nu-mi este uşor să le răspund unor persoane care nu citesc nici ceea ce spun inteligent alţii despre noi şi nici măcar ce scriu eu.
    Studii impecabile cromozomale, la nivel de mitocondrie, folosind PCR (polimerase chain reaction), pot determina originea maternă a unor mumii vechi de sute şi mii de ani.

    Teoria genoamelor situează spaţiul carpato-dunărean ca fiind, nici mai mult nici mai puţin decât, locul de unde a început Europa să existe, locul unde acum 44.000 de ani sosiseră primele 3 Eve şi primul Adam.
    Când am scris „Epopeea Poporului Carpato-dunărean” şi volumele „Noi nu suntem urmaşii Romei”, „În căutarea istoriei pierdute” şi „Călătorie în Dacia – ţara Zeilor”, m-am bazat pe astfel de cercetări, dar şi pe cartea unei somităţi în domeniul preistoriei Europei, D-l V. Gordon Childe, profesor la Universitatea din Oxford, Anglia, căruia i se publica, în anul 1993, la Barnes&Noble Books, New York, „The History of Civilization” , „The Aryans”.

    El explorează într-un mod fascinant originea şi difuzarea limbilor în Europa preistorică. Între paginile 176-177 publică şi o hartă arătând leagănul aryenilor în timpul primei lor apariţii; şi minune mare, spaţiul Carpatodunărean este cel vizat!
    Când roata, plugul, jugul, căruţa cu două, trei şi patru roţi apar pentru prima dată în lume pe teritoriul nostru, dacic, când primul mesaj scris din istoria omenirii se găseşte tot pe teritoriul nostru, la Tartaria, când primii fermieri din Europa sunt descrişi pe acelaşi spaţiu, într-o perioadă când Anglia abia se separa de continent şi din peninsulă devenea insulă – 6,500 î.d.H., (vezi John North, „A new interpretation of prehistoric man and the cosmos”, 1996, Harper Collins Publishers, 1230 Avenue of Americas , New York , 10020, Chronology), nu-ţi vine a crede că tocmai cei pentru care aduni aceste informaţii formidabile despre poporul şi spaţiul pe care îl ocupa ţara noastră, te decepţionează!

    Nu de mult, la Primul Congres Internaţional de Dacologie, Bucureşti, hotel Intercontinental, domnul profesor doctor în istorie Augustin Deac ne vorbea despre „Codex Rohonczy”, o cronică daco-românească, însumând 448 pagini, scrisă în limba română arhaică, „latina vulgară”, cu alfabet geto-dac.
    Pe fiecare pagină se aflau scrise circa 9-14 rânduri.
    În text sunt intercalate 86 de miniaturi executate cu pana, care prezintă diferite scene laice şi religioase. Direcţia scrierii este de la dreapta la stânga şi textul se citeşte de jos în sus.

    Descoperim că în bisericile vechi, daco-româneşti, cultul ortodox se exercita în limba „latina vulgară”, chiar până în secolele XII-XIII, când s-a trecut la oficierea cultului în limbile greacă şi slavonă.

    Codexul cuprinde mai multe texte, ca „Jurământul tinerilor vlahi”, diferite discursuri rostite în fata ostaşilor vlahi înaintea luptelor cu migratorii pecenegi, cumani, unguri, o cronică privind viaţa voievodului Vlad, care a condus Vlahia între anii 1046-1091, imnul victoriei vlahilor, conduşi de Vlad asupra pecenegilor, însoţit de note muzicale etc.

    Atunci se miră şi se întreabă, pe bună dreptate, domnul profesor doctor în istorie Augustin Deac: „de ce institutele de specialitate ale Academiei Române au rămas pasive la descoperirea şi descifrarea acestui document istoric, scris în limba dacoromână, latina dunăreană, într-un alfabet geto-dacic existent de milenii, cu mult înaintea celui latin al romanilor?”

    Dar, după orientarea ideologică ce o au, cei sus amintiţi ar fi preferat ca acest diamant să nu se fi descoperit. AcademiaRomână ar fi trebuit să organizeze o mare sesiune ştiinţifică cu caracter nu numai naţional, cât mai ales internaţional. Dar şi ei, la fel ca şi „românii adevăraţi”, vajnici urmaşi ai lui Traian, vor să arate om enirii ce înseamnă să fii umil şi să-ţi dispreţuieşti strămoşii, trecutul şi neamul.

    Faptul că NOI, Românii, suntem strămoşii tuturor popoarelor latine şi nicidecum o rudă marginală a latinităţii, ar trebui să ne facă să ne mândrim şi nicidecum să căutam contra argumente, precum cei lipsiţi de înţelepciune care îşi taie cu sârg craca de sub picioare. sursa;internet

  14. Dupa Yalta si Malta, politica nu-I alta!!!! Nicolae Iorga spunea ca istoria se repeta in spirala cu alte personaje!

  15. Cred ca trebuie gasit un echilibru: nici stat foarte mare, cu o masinarie greoaie si administratie ineficienta, dar nici un stat foarte mic, incapabil sa isi exercite atributiunile normale, gen sanatate, educatie, aparare, etc. E nevoie de un stat „mijlociu”, capabil sa se auto-ajusteze.

    In ce priveste coruptia e si ea de doua feluri: una la nivelul elitelor „1%” care reusesc sa corupa democratia, in sensul ca au suficienta putere sa influenteze politicul in detrimentul majoritatii. Cealalta, e la nivelul celor „99%”, fie ea culturala la origine sau aparuta din motive de saracie.

  16. @florin
    Nu vreau să contrazic neapărat, dar există o foarte mare deosebire între ceea ce s-a întâmplat la Yalta, şi ce s-a întâmplat la Malta. Nu rimează decât aparent. Însă aparenţele înşeală.

  17. 1. PARADIGMA COABITARII INTERNE NU SE SCHIMBA !

    DRAGOSTEA CU NABADAI BASSECU-PONTA CONTINUA PE FATA .
    DACA ERAU CU ADEVARAT DUSMANI , ASTIA TRAGEAU UNU-N ALTU'(PONTA CU PLANORU’ , TRAGEA IN ALA CU VAPORU’).

    CHIAR NIMENI NU-I MIRAT DE COINCIDENTA SEDINTELOR FOTO , UNU’ IN AER IN PLANOR ,ALTU’ LA MARE PE VAPOR ?

    SA FIE OARE CEVA LEGAT DE ALEGERILE CARE SE APROPIE ? SA FIE OARE EI AGENTII DE PROMOVARE AI PRODUSELOR INCERCATE , PROPUSE SPRE ACHIZITIE IN REGIM DE URGENTA DE CATRE COLONIA PE CARE O CONDUC, SI CARE , CULMEA, ESTE IN PERICOL TOCMAI ACUM SA FIE ATACATA DIN AFARA ?

    OARE , CAND O SA-I VEDEM PE AMANDOI COCOTATI CU-N STEAG IN MANA PE-O SONDA DE GAZE DE SIST ? POATE LA IARNA , CAND O SA STRIGE LA NOI DE-ACOLO DE SUS , CA NU MAI AVEM GAZE SI DECAT SA MURIM DE FRIG , MAI BINE SA TRECEM LA GAZELE DE SIST ,DAR PE SEST .

    2. PARADIGMA PARLAMENTARILOR MIROASE A MORT . DIN 600 DE ALESI UNINOMINALI AI NEAMULUI MAMII LOR , NUMAI 168 AU VOTAT PROTESTUL CONTRA MAHALAGIULUI NATIONAL .
    PRIN REFUZUL DE A SEMNA ,INSEAMNA CUMVA CA EI SE
    DECLARA SANTAJABILI AUTODENUNTATI ?

    3. PRIETENE , PARADIGMELE SE SCHIMBA NUMAI SI NUMAI CAND VREA MUSCHII ALORA PUTERNICI , DE LA EST SAU VEST ,CARE FAC ALB DIN NEGRU SI INVERS , DUPA BUNUL LOR PLAC . RESTUL , SUNT SNOAVE . CAND AU EI NEVOIE, ISI FAC TREABA CU TINE , ESTI CEL MAI BUN , DUPA AIA BYE-BYE CHARLIE BROWN ,DE MAINE ESTI NIMENI IN DRUM .

    4. SARBATORI LINISTITE !

  18. Da, dar democrația este totuși învingătoare întotdeauna! Și dau un singur exemplu:
    Aproape că uitasem de grupul de chilieni salvați de ceaușescu, când presa ne-a dat uimitoarea știre că Augusto Pinochet, chiar dacă a depășit 80 de ani și brav bolnav, a fost deferit justiției!
    Pentru că la momentul respectiv A.P. se afla în Anglia, am apreciat, între amici bineînțeles, că ni s-a oferit o mostră superbă de umor englezesc!

  19. In inocenta mea , credeam ca Gabriel Garcia Marquez AVEA DREPTUL DIVIN de a-si trai VEACUL LUI DE SINGURATATE ; mereu mi-am imaginat ca nu i putea refuza acest privilegiu .
    La intervale destul de riguroase am recitit de-a lungul anilor romanul lui fabulos , asa cum am citit tot ceea ce a fost tradus in romaneste din … aceasta calatorie intr-o lume paralela , uluitor de posibila , tulburator de probabila , pe care o numeam in adolescenta AL TREILEA SPATIU – adica nici iluzie , nici realitate …camera secreta dintre doua incaperi , pe care o gasesti din intamplare , intr-o seara , cand deschizi usa cu o miscare mai lenta decat de obicei …
    Aproape ca nici nu pot sa ascult stirea , rostita cu glas zglobiu de o duduie simpatica si care cred ca nici nu stie ce am pierdut …. aproape ca nici nu indraznesc sa ma gandesc in ce masura pierderea aceasta este pentru mine profund personala …

  20. Sine ira et studio
    (pentru D-na Smaranda Dobrescu)

    oricat am fi tentati/in parte justificati/sa banuim Rusia de intentii expansioniste in actuala situatie, ar merita sa analizam cursul evenimentelor cu lucida obiectivitate. Rusia nu a facut altceva decat sa reactioneze la ingerinta evidenta inca de acum zece ani a Nato/USA in politica dela Kiev. Asta in conditiile in care Rusia fusese asigurata ca Nato nu va avansa pana la granitele Rusiei. ‘Gratie’ amestecului agresiv al vesticilor, reprezentati de Fabius, Sikorsky si altele, maidanezii au reusit lovitura de stat ce a dus la degenerarea situatiei culminand la faptele implinite vis-a-vis Crimeea. Sa ne aducem aminte cum Putin ii mentionase lui Bush la Bucuresti ca Ucraina are insemnate parti in care rusii sunt majoritari, inclusiv transferul Crimeei la Ucraina de catre ucrainianul Hrusciov. Situatia curenta in care Germania nu se alatura corului de serviciu aminteste de invazia Irakului in cautatarea Graal-ului, cand Germania si Franta/mai nou data cu neoconii/ au rezistat presiunii USA de a participa la acel razboi ilegal. Germanii sunt destul de puternici ca sa-si vada de interesele lor, mai ales cand adevarul e de partea lor. Fara ei, mass-media internationala aminteste de timpurile revolute ale Pactului dela Varsovia cand toata presa estica era de o slugarnicie penibila.

  21. Paradigma preluata de unde domnule Nastase? Nu cumva de la , tara care a primit in dar „libertarea” pe calea apelor de la francezi si a creat o tara care se defineste cu un vorba romaneasca „pe afara gardul prin interior leropardul” ?
    America tara libertatii si a tuturor posibilitatilor are 25% din numarul de detinuti ai lumii , pai ce vorbim noi aici de Rusia, China……!
    E model american domnule Nastase, detinutii politici sau de drept comun sunt o adevarata industrie!

  22. Este saptamana mare,iar romanii,sunt preocupati,ca intotdeauna,aproape exclusiv de cumparaturi,(chiar daca guvernul Ponta le-a lasat mai putini bani in buzunare).
    Televiziunile,(si nu ma refer la posturile de stiri care,toate la un loc,nu capteaza atentia a mai mult de 8% dintre telespectaori),au intrat in febra sarbatorii de Paste:retete de cozonaci…modalitati de incondeiat al oualelor….statiuni si pensiuni care-I asteapta pe turisti…spra-oferte de divertisment,etc,etc.
    In tot acest vacarm,antena 3 nu este altceva decat…”vocea celui care striga in desert”.Oricum,de o buna perioada de timp,salariatii de la aceel post,nu mai reusesc sa produca stiri.Reamintesc,ceea ce spunea maestrul Ion Cristoiu:o stire devine cu adevarat stire,daca este preluata de o importanta parte a mass-media. Ori,stirile antenei 3 raman in circuitul inchis al celor trei sute de mii de telespectatori care urmaresc postul.
    In saptamana mare,pe cine intereseaza subiecte precum ”Nana” sau ce-a zis nevasta lui Pandele?
    Strategiile de atac ale adversarilor Presedintelui Traian Basescu au fost intotdeauana prost gandite si tocmai de aceea au esuat lamentabil.
    In aceasta saptamna,o parte dintre PARLAMENTARII PSD au depus la Parchet o plangere penala impotriva Presedintelui. Concomitent Vranceanu Firea a facut acelasi lucru pentru a apara,(chipurile),onoarea SENATULUI.
    Este limpede ca lumina zilei ca e vorba de actiuni strict electorale.
    Si totusi,cand stii ca aproape nimeni din tara asta,nu mai da doi bani gauriti pe parlament si parlamentari,cum poti sa-ti imaginezi ca poti obtine ceva din astfel de actiuni?

  23. @papasha

    Am înțeles cu toții că sunteți un fan Geoană, dacă nu chiar el personal. Asa că nu mai e cazul să continuați să vă ascundeți în spatele „furiei” față de „coabitare”…

  24. @Marian Nicolae

    La început am crezut că postarea despre scrierea dacilor este o glumă întârziată de 1 aprilie.
    Urmărind însă linkul atașat am văzut că citesc o
    „Sinteză după articole din internet de George Roca”!!!!

    O problemă științifică se tratează în reviste ȘTIINTIFICE, nu în „articole din internet”! Acolo publica oricine, inclusiv cei care susțin teorii aberante. Deci când vom avea un articol de revistă ȘTIINȚIFICĂ despre scrierea dacică mai stăm de vorbă.

    Tot nu înțeleg încăpățânarea de a scrie „rumâni” în loc de „români”…

  25. Îi doresc d-lui Năstase sănătate, răbdare, forță morală, calm, seninătate și să aibă în continuare umor.
    Umorul e un bun antidot.

    Să facem cu toții din Paște o sărbătoare spirituală cu prilejul căreia să ne oprim din goana nebună de zi cu zi, să ne reculegem, să separăm ceea ce e cu adevărat important de ceea ce e mai puțin important, să ne gândim la Isus și la faptele lui, să ne uităm în urmă ca să vedem dacă i-am urmat pilda!

  26. @ George Ban aprilie 18, 2014 la 8:15 am

    V-am mai explicat parca…..

    Dacii intre ei se numeau mai rumane mai…….practic …si din aceasta cauza ma incapatanez sa scriu cu rumane in loc de romane…….

    PS. Restul cauzelor vi le las dumneavoastra sa le descoperiti……..
    Cautati si veti gasi.

  27. @ George Ban aprilie 18, 2014 la 8:15 am

    Sunt curios:

    Dar despre opera lui Nicolae Densusianu cu referire la stramosii nostri dacii, ce ziceti ????

    Cum vi se pare, ati citit-o ?
    Daca da, considerati ca ar trebui publicata intr-o revista stiintifica si daca da, cum vedeti publicarea acestei opere?

    In romane foiletoane, in mici articole de 30 de randuri maximum pe durata unui…secol minim…sau legarea intregii opere cu o coperta a unei reviste cunoscute ???

    Revista Nature este ok >>>????
    Va satisface ???

  28. @ Marian Nicolae spune : +Descoperim că în bisericile vechi, daco-româneşti, cultul ortodox se exercita în limba “latina vulgară”, chiar până în secolele XII-XIII, când s-a trecut la oficierea cultului în limbile greacă şi slavonă.+
    Da, ceva similar susţine şi Nicolae Iorga. Savantul istoric rîdea copios la aflarea denumirii liceului “Ioniţă Asan” din Caracal. Abia tătarii (prin PAX MONGOLICA) ne vor scăpa de influenţa nefastă a dinastiei Asăneştilor. Slavonizarea în biserica noastră va fi forţată monstruos de către Ioniţă Caloianul, ţarul celui de al doilea imperiu bulgar care ascundea “ca o cergă” locuirea românească. Popii români mimau numai că spun slujba pe slavoneşte, de unde s-a născut la noi expresia “boscorodeala popilor”. Dar decisivă –în sens negativ- a fost influenţa papei Inocenţiu al III-lea care presimţea cu mare anxietate apropierea Reformei cu epistemologia ei. Pentru a întârzia cât mai mult evoluţia normală, Inocenţiu al III-lea s-a opus construirii unei gramatici pentru această “latină vulgară” din Europa Centrală şi Orientală, recomandând în schimb cea de a doua slavonizare (rutenizarea). Nu întâmplător –zic eu- Gerulata (numele este incontestabil dacic!) de pe Limes capătă nume slavon la începutul pontificatului Inocenţiu al III-lea. (Actualmente, Gerulata de pe Limes se cheamă Bratislava.) Repet, influenţa puternicului papă Inocenţiu al III-lea a fost esenţială pentru procesul de rutenizare.

  29. @Marian Nicolae

    E ciudat! Mai întâi citesc despre o lucrare de după anul 1100, care cică ar fi scrisă cu litere dacice (!?), iar apoi evitați un răspuns trimitandu-ma la… Densușianu!

    Nu are nicio importanta ce cred eu despre opera dânsului. Care operă, dacă nu are ideile principale publicate în reviste științifice (cum ar fi normal!), poate fi totuși evaluată după numărul de CITĂRI. Câte citări au și UNDE, ideile lui Densușianu privind dacii?

    Revista Nature este super-OK. Dar nu am astfel de pretenții. Sunt modest, mă mulțumesc cu o revistă de istorie cu ISI peste 3.

    Nu mă deranjează că unii își găsesc fericirea în teoria originii excepționale a românilor. Dar apare întrebarea: Dacă la origini au fost atât de grozavi, de ce acuma o duc atât de rău?

    Iar afirmația că dacii își spuneau „rumâne”, este necredibilă. Doar dacă nu ați călătorit înapoi în timp. La nivelul științei pe care o propovăduiți, s-ar putea și asta…

  30. @ George Ban spune : +O problemă științifică se tratează în reviste ȘTIINTIFICE, nu în “articole din internet”! Acolo publica oricine, inclusiv cei care susțin teorii aberante. Deci când vom avea un articol de revistă ȘTIINȚIFICĂ despre scrierea dacică mai stăm de vorbă.+
    Cât de ȘTIINȚIFICĂ e istoria Pşemîslizilor (Přemyslid dynasty)? Totuşi, fantezia aceasta dezlănţuită este azi aproape unanim acceptată !

  31. Holismul, zic eu, este o formă de asociaţionism ameliorat prin Gestalt (idee dragă şi lui Camil Petrescu – “cel surd şi absurd”, cum îl caracteriza Nicolae Carandino, dar eu îi respect la fel). Pe asociaţionism-senzualism am pedalat mereu vorbind despre Ideologia primară. Dar asociaţionismul structuralist (a nu se confunda cu structuralismul franţuzesc, mult mai modern!) al lui Wilhelm Wundt este implacabil şi restrictiv, refuzând Gestaltul. Mărturisesc că îmi displace profund definiţia leninistă din DEX : +Holismul reprezintă o concepție metafizică idealistă de la începutul secolului XX, care interpretează mistic teza ireductibilității întregului la suma părților sale, socotind drept „factor integrator” al lumii un principiu imaterial și incognoscibil”.+

  32. @ george ban

    daca eu sunt geoana , tu inseamna ca esti cam slab de minte si nu citesti o postare de la cap la coada , ca ti-e greu sa treci de punctul 1 , si te obosesti la neuron mai analistule !

    pai asa gandeste geoana , cum zic eu la punctul 3 , mai analistule ….?

    ala da cu limba catifelata ( de pantofi ) , de face bataturi prim partile intunecate ale licuriciului .

  33. @ Marian Nicolae: Manuscrisul asta e un fals ordinar fabricat ca sa sustina o forma a teoriei lui Roesler cu limba romana in Transilvania dupa anul 1000 .

  34. Pacat ca traim intr-o tara in care o lupta continua este necesara, ori a statului contra cetatenilor, cum spuneati, ori viceversa, fiecare cu propria tabara. In situatia putin probabila a unei normalizari, chiar si relative, rationala ar fi o colaborare intre cele doua. Cum insa interesele sunt prea mari, aceasta normalitate va avea din pacate mult de asteptat.

Lasă un răspuns