„Europa de Est merge către Sud”

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Acesta este titlul unui articol interesant, apărut în numărul din martie/aprilie, în revista „Foreign Affairs”. Articolul este semnat de Jan-Werner Mueller, profesor la Universitatea Princeton și are ca subtitlu „Democrația care dispare în noii membri ai UE”.

Profesorul Mueller remarcă faptul că europenilor le place să sărbătorească evenimente ce marchează sfârșitul unor perioade grele ale trecutului. Astfel, în 2014, sunt sărbătoriți 100 de ani de la începerea Primului război mondial, 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea război mondial dar și 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Se împlinesc însă și 10 ani de la cea mai amplă lărgire a UE. Urmată de aderarea României, Bulgariei și Croației.

 S-a încheiat astfel Războiul Rece în Europa, prin punerea împreună a Vestului și a Estului. Erau ele, însă, compatibile? Mueller obeservă că, în prezent, aproape toate aceste țări se confruntă cu crize politice, crize ce afectează sistemul lor democratic. Are loc, în majoritatea lor nu doar o întoarcere la autoritarism ci și o  construcție de „democrație” supraliberală, în care partidele politice încearcă să acapareze statul fie pentru scopuri ideologice sau, mai prozaic, pentru câștiguri economice. Relația cu UE devine mai complicată. Este dat exemplul lui Viktor Orban care, în 2012, compara UE cu o putere colonială și declara „războiul de independență” împotriva Bruxelles-ului. Iar Mueller nu avea încă rezultatul votului recent de la Budapesta – care a confirmat sprijinul pentru acest tip de politică. Analiza sa continua și cu Cehia. Sunt comentarii și despre România.

Cred însă că examinarea a ceea ce Rumsfeld a numit „Noua Europă” ar trebui să fie lărgită. În opinia mea, criza economică din Europa (pornită în SUA) a generat o revenire la politici naționaliste, individuale, afectând politica „valorilor europene fundamentale” și solidaritatea membrilor.

 Țărilor din Europa de Est li se spunea că trebuie să respecte aceste „valori europene”, în timp ce Marea Britanie stabilea restricții pentru libertatea de deplasare, iar pentru Franța se accepta depășirea pragului de deficit bugetar. Țările din „Noua Europă” trebuiau să fie exclusiv „west-oriented”, în timp ce statele occidentale desfășurau relații tot mai intense cu China sau Rusia.

 În aceste condiții, în noile state, membre ale UE, apar tot mai multe întrebări. Ele sunt, mai frecvent, legate de bunăstare și mai puțin de democrație.

Cred că profesorul Mueller nu a înțeles pericolul adevărat – acela ca Europa de Est să meargă nu spre Sud, ci spre Est.

 

 

 

 

30 de gânduri despre “„Europa de Est merge către Sud”

  1. Daca ma intrebati…am sa va spun ca si mie mi-ar placea sa sarbatoresc „n” ani de la sfarsitul perioadei cele mai amare din istoria Romaniei si a romanilor…..

    Dar…din pacate aceasta perioada nu s-a incheiat inca…….

    Vantul Schimbarii care a inceput sa bata prin Europa in urma cu aproape 25 de ani, a distrus totul in calea sa, incepand cu Blocul de Est…urmat imediat de catre insasi URSS.

    Daca ne-a adus ceva bun acest vant al schimbarii …???
    Nu, am sa va raspund, pe noi romanii si implicit tara noastra Romania, ne-a intors in timp, direct in anul 1917….ca si putere economica europeana…..

    Acest vant al schimbarii ne-a distrus industria, economia nationala, agricultura, sanatatea, sistemul national de pensii, moralul si moravurile…..

    Din Gradina Maicii Domnului, Romania a ajuns parte din noua Gomora……
    Acesta este un bun exemplu de….coruptie facut dupa toate regulile artei…..

    Noul Atlantis ne-a atras in aceasta valtoare cu promisiuni desarte si fara acoperire. Am platit pretul dur pentru a ajunge aici, fabrici, uzine, capacitati de productie o tara intreaga furata si devastata de catre venetici veniti aici la noi din toate colturile lumii.

    Unii, poate cu ganduri bune…insa marea majoritate a acestor venetici, pusa pe capatuit din orice si calcand peste cadavre (ale romanilor…normal) se asteapta acum ca odata cu distrugerea partii lor de lume, noi romanii sa-i acceptam aicii la fel ca si pe alti amarati, descalecati in Moldova,de pe la 1600, vanati de pe meleagurile Volgai…….

    Om fi noi Gradina Maicii Domnului, dar asa cum bine zic francezii…NU putem hrani toata mizeria umana…….a lumii….

    Pentru ca ajutandu-i pe ei, noi am ramas rupti in coate si muritori de foame, facand plecaciuni pe la diferite Porti pentru a imprumuta bani pentru pensionari, cei care au cotizat zeci de ani la asigurarile sociale. Cei care au construit ceea ce aveam si nu mai avem acum………

    Bunul Dumnezeu sa va dea numai dupa bunatatea inimii voastre……

    PS. Se pare ca nu trebuie sa asteptam prea mult pentru ca acest lucru sa se implineasca……..

  2. „SUA NATO sunt expansioniste , ceea ce pretind a fi valori la nivel mondial și a drepturilor universale ale omului sunt doar artefacte ale culturii proprii , nu ușor de înțeles și de dorit în alte culturi ; sistemul politic și organizarea socială care le promovează nu se potrivește întotdeauna cu ușurință în alte culturi ; occidentalizarea diferitelor teritorii nu este o eliberare , e un proces dureros de schimbare forțată a mentalității unor întregi națiuni , împreună cu dezintegrarea a culturilor lor originale . Mai mult decât atât , acest proces nu mbunătățește de multe ori nivelul de trai al teritoriului afectat , dar întărește întotdeauna elitele și corporațiile occidentale .
    Dacă vă amintiți, dupa al doilea razboi mondial, in Europa , americanii au impus în cele din urmă controlul asupra Europei, au deposedat statele europene de independenta politicii externe, de colonii , de știință și tehnologie , dar cel puțin au oferit o recuperare rapidă, securitate , prosperitate și îmbunătățirea standardelor de viață . Acum, în locuri precum Afganistan, Irak, Siria sau Serbia ( dar şi în România, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia.ş.a.), Occidentul răspândește doar cuvinte goale , cum ar fi ” libertate ” și ” democrație “, care nu sunt interpretate corect în culturile locale , în timp ce nivelul de trai e in declin.”

  3. Unii, cum ar fi eminentul fizician Michio Kaku, vorbesc despre civilizatii de tip 1, de tip 2, si de tip 3, unde :

    Civilizatia de tip 1 este capabila sa-si organizeze problemele meteorologice, vulcanice si de cutrenure de pamant la nivel…planetar……

    Civilizatia de tip 2 este capabila sa-si reaprinda soarele daca acesta se stinge……sau sa-si mute efectiv planeta din sistemul solar ar carui soare moare…..

    Civilizatia de tip 3 unde lucrurile se petrec deja la nivel…galactic, practic existand o confederatie de planete si sisteme solare diferite, in diferite galaxii, care conlucreaza pentru binele comun…..

    Iar noi suntem inca tot la nivelul plugului si carului cu boi…incapabili sa vedem mai departe de cozorocul propriei palarii……
    Nu ca nu am putea face acest lucru, ci pur si simplu pentru ca

    NU NI SE PERMITE…………
    Ganditi-va la acest lucru, va rog.
    ––––––––––––––––––––––-
    UFO Conspiracy of the Highest Echelon

    Published on Dec 19, 2012

    This video examines a possible conspiracy regarding UFO contact and government collusion at the highest levels. The presentation includes stunning NASA footage of orbital and lunar alien encounters, interviews with physicists and defense ministers, and even mysterious comments by Buzz Aldrin himself concerning a monolith found on the Martian moon. The generation now alive is “privileged” to see the greatest transition in the history of the human race — to a Planetary Type 1 civilization.

    All lunar and orbital footage is public domain material and can be found at the NASA, JPL, JSC archives, including:

    NASA Mission Transcripts:
    http://www.jsc.nasa.gov/history/missi…

    NASA Past Mission Image Archives:
    http://www.nasa.gov/missions/past/ind…

  4. Colonizatorii n-au nicio vină. Nu au urmărit decît scopuri nobile, mînați de idealism. Prozaici sînt doar băștinașii, nu corporațiile și băncile occidentului care au acaparat aproape tot.

    Estul pare mult mai curat, azi. Moralmente și politic. Pare și mai puțin capabil să strivească militar sau financiar orice mișcare în front a autohtonilor. Pare, în mod uimitor, să favorizeze libertatea. Chiar și relativa rămînere în urmă dpv tehnologic nu mai pare un dezavantaj cert, dacă ne gîndim numai la statul polițienesc sau la pericolul biotehnologiilor. Ar părea ciudat, dacă n-am ști că toate, absolut toate, ideologiile anti-umane a ultimilor 200+ de ani au pornit din vest.

  5. Despre cum practică democrația americanii am amintit de curând am postat un citat din interviul luat de J.N. lui Cornel Burtică.
    Despre practica democrației în Europa Occidentală au comentat socialiștii francezi în 2010 :
    „Nu avem nici un motiv să regretăm căderea comunismului, dar nici nu putem ignora faptul că astăzi, în absenţa oricărui adversar, capitalismul redevine sălbatic, fără ruşine, fără scrupule, rupt de orice imperativ moral sau afectiv, concentrat exclusiv pe profitul imediat. Altfel spus, capitalismul revine la stilul său de dinaintea crizei din 1929.
    După al doilea război mondial, după barbaria şi mă¬ce¬lurile comise între 1939 şi 1945, capitalismul şi-a arborat cât de cât o faţă umană. Timp de 30 de ani sau chiar mai bine, lumea occidentală a cunoscut un ca¬pitalism civilizat, chiar patriarhal uneori, cu un anumit respect pentru om. Iar în unele ţări (mai ales nordice) s-a forjat şi o formă de capitalism ţinut în frâu de stat, nu degeaba s-a spus că ţări precum Suedia sau Norvegia, sau chiar Germania au creat „sta¬tul providenţă”…
    Nu trebuie să fii astăzi specialist în economie ca să-ţi dai seama că maşina capitalistă a deraiat în ultimii ani. Suspect este însă că ea a deraiat în avantajul unor oameni care au mulţi bani, în timp ce marea masă de oameni obişnuiţi, dintre care unii au crezut că democraţia este şi sinonimă cu bunăstarea, se teme de viitor.
    Comunismul a căzut de fapt pentru că est-eu¬ro¬pe¬nii au fost fascinaţi de acest tip de capitalism pro¬mi¬ţând un viitor mai bun într-o societate de consum în care fiecăruia i se oferea o şansă, iar ideea de progres uman şi de protecţie socială făcea parte din codul genetic al economiei de piaţă şi al liberalismului.
    Capitalismul globalizat a devenit deci, din nou, vorace, imposibil de controlat şi toxic atât pentru planetă, cât şi pentru om. El se adaptează oricărui teren şi intră în contradicţie chiar şi cu democraţia. Între capitalism şi democraţie nu există o legătură orga¬nică, de natură, în ciuda faptului că democraţiile s-au născut şi au evoluat în ţări capitaliste, acest lucru se ştia deja. Exista deja un exemplu interbelic, cel legat de nazism. Capitalismul s-a înţeles cu nazismul, se în¬ţelege acum cu lipsa de libertate din China şi atunci când îi convine se înţelege şi cu integrismul religios.

    După al doilea război mondial, capitalismul a respectat un fel de pact cu oamenii, un compromis social. O dată cu căderea comunismului, pactul a fost rupt, capitalismul s-a financiarizat în mare parte, a plăsmuit un monstru numit ECONOMIA VIRTUALĂ, s-a metamorfozat într-un IMENS CAZINOU unde este vehiculată o MASĂ MONETARĂ DE 400 DE ORI MAI MARE DECÂT CEA INJECTATĂ ÎN ECONOMIA REALĂ LEGATĂ DE PRODUCȚIE.”

    Colaborarea nord-atlantică, mai ales în ale democrației, are o tradiție glorioasă și s-a manifestat și prin cooperarea americano-franceză pentru contracararea accederii lui DSK la Președinția Franței.
    Cum Franța este tradițional avangardistă, un mare partid european, numit șmecherește POPULAR, a făcut toate pregătirile necesare astfel încât chiar dacă Președinte al Franței a fost ales tot un socialist, când a ajuns la putere F.H. AVEA DEJA MÂINILE LEGATE!
    Românii au avut și au prilejul să constate cum sprijină democrația PPE, atât cu ocazia Referendumului din 2012, cât și prin frecventele controale pe MCV, ca să nu mai vorbim de accesul la libera circulație sau de falsa acuzare a noastră și a bulgarilor că fraudăm sistemul de asigurări sociale din Marea Britanie sau Germania (Felicitări „verzilor” germani care au spus recent care-i realitatea!)
    O mică speranță de schimbare a trendului european se conturează la alegerile pentru PE din mai, dar, din păcate, socialiștii europeni au anunțat că, în cazul în care vor avea cei mai mulți aleși, vor să propulseze un neamț!

  6. Pentru base de la popor!

    Lasă-ne,lasă-ne,
    Că ne-ai terminat!!!
    Lasă-ne,lasă-ne,
    Că esti expirat!!!
    Du-te Băse in pustii
    Și să nu mai vii.
    I-a cu tine boci,
    Boi și Boureni,
    Blonde ude,pedelei
    Si pleacă cu ei.
    Mai vrei se pare inc’un cincinal?
    – Nu se mai poate măi „puiuț”
    N-ai mai lăsat o piatră,sus pe mal.
    Și nu de pietre ne văităm,
    Problema e cu „filozofii”,
    Că pentru fiecare piatră in balta aruncată,
    Noi zece „filozofi”, pe bune,chiar n-avem.
    Adu-ți aminte că doar tu ne-ai spus,
    Că scoala românească,
    Mai mult,tâmpiți a reușit să făurească
    Și „filozofi” cativa
    Și acestia sunt unși consilieri,acolo sus lângă mata.
    Mă nea’Traiane te-am văzut,
    Să fii și „filizof”… te chinui mult.
    Dar tu mai bine te-ncadrezi,
    Ca prim produs al Școlii Românești.
    La fiecare piatra de matale aruncată
    Se-aruncă „filozofii” toti in baltă.
    Și-ti spun eu nea’Traiane că-n final
    N-o sa ajungă,chiar niciunul sus pe mal!!!

    Nu-i bai …
    Așa că du-te Băse…….
    Gata… ne-a v’int vederea
    Și e minunat!
    Acum e timpul
    Să scăpăm de imparat!!!

    ADIO nea’Traiane ȘI
    MULTE,MULTE SUCCESURI!!!

    DUTEEE….

    Semnează: EU
    POPORUL
    GĂOZARII
    TIGANGA IMPUȚITĂ
    PUIUȚUL DE COMUNIST
    CEI CU OCHII UMEZI
    TONOMATELE

    P.S.: Băse dacă ești bărbat,
    I-a un pistol și trage-ți una-n cap.
    Că dacă dragă, nu încerci
    Tu CAPRĂ ai să ramâi pe veci!!!

  7. Hm ..mu am si nu imi fac adresa de facebuci . Mi se par pare [re curios -invaziv.
    Asa ca rog pe careva care are deja sa ii zica lu Mihai Gadea ca iesirea de azi a Kukului (aia cu santajista profsionista samd) este absolut normala p[tr unu care se lauda acu 10 aani c atatal sau a fots din prima promotie de ofiteri „populari” . Nu intrebati … decat la min e pe forum

    Apo in cestia aia cu gratierile. Se uita ca Tb ca inainte de a fi ales primar sau cand sa intre in primarie a promsi ca va gace din primarie un motir al; privatizari prin „retrocedare”. Cam stuim cum au fots destule („bietul” maresal Averscu iscalise personal o cerere si una bucata procura .. Vericati data decesului Averescului …) Asa ca ce mirare? Ca oricum a „retricedat” parcul Bordei – domeniu public de pe vremea lu Ferdinad sau macar a lu fi-su Carol . Bine ca nu pretins nimeni Herrestarul sau de ce nu .. Cismigiul!!

  8. De ce nu vor pro-rusii din estul Ucrainei sa aleaga „democratia” tip UE? Pentru ca vad singuri cum bunastarea lor ar fi mai bine asigurata daca ar fi parte a Rusiei. Nu se stie cit timp, insa asta e impresia lor. Tinind seama de experientele statelor noi din estul Europei membre UE, probabil alegerea lor este una logica. Iar daca Rusia va reusi sa capteze atentia la est UE cu un model de bunastare mai bun decit cel oferit de UE – in sensul ca mai multi cetateni vor avea salarii, pensii si servicii sociale mai bune – atunci si periferia UE va fi atrasa acolo. Sigur, rusii au probleme multe de rezolvat pina sa ajunga acolo: una tine de faptul ca nu sunt un model de integrare multi-cultural si multi-etnic (dar UE este oare?). Au incercat cu zona lor de comert liber, dar nu au reusit sa atraga decit Kazahstanul si Belarusul (si Armenia). O alta problema este ca economia lor este masiv axata pe resurse, ceea ce nu e rau atita timp cit au clienti si resurse. Nu in ultimul rind problema este ca fiind o putere militara, pot fi usor atrasi sa cheltuiasca mai mult pe inarmare, in competitie cu SUA si China (ceea ce fac de fapt deja) in comparatie cu UE (UE nici macar nu are politica comuna de aparare).

  9. […] Din pacate si democratia a coborat sub un “nivel acceptabil”. Tot ceea ce se intampla nu e de natura sa intareasca democratia la noi, dimpotriva! Tocmai asta e lucrul periculos! Asistam la o lupta pentru acapararea totala a Puterii, o lupta izvorata din ambitii, orgolii, resentimente si patimi puternice. Eu cred ca o asemenea lupta ar trebui sa inceteze imediat si sa incepem sa ne concentram pe gasirea de solutii la problemele cu care se confrunta tara. Izul electoral al unor astfel de confruntari este evident, doar se apropie alegerile pentru Parlamentul European. […]

  10. Da Domnule Nastase,

    Dar se prefigureaza o apocalipsa o eminenta schimbare a polilor magnetici si de aici care-i sudul , care-i nordul , estul sau vestul.Si apoi columbian tot navigind inspre vest nu ajungi vrand nevrand tot la EST?

    Acum China in politica expansionst-economica , joaca cu toata lumea , dar indiferent de ce doreste micuta Merkel sau hawaianul indonesian Obama ,China nu va spune nici o data vecinilor rusi
    ADIO!De cealalta parte micuta Merkel su Obama pe spate inca in criza economica europeana tot ameninta Rusia si chiar impune sanctiun pe pielea cui a rusilor? Rusia s-a descurcat si in revolutia din octombrie peste trupurile mujicilor si in cel de al doilea razboi mondial adica in conditii mai vitrege ..si vai noua de o noua eliberate ruseasca!

  11. Semnalez o lucrare de imensă răbdare şi erudiţie : Repertoriul traducătorilor români de limbă franceză, italiană, spaniolă (secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea). Coordonator:Georgiana Lungu Badea, Timişoara, Editura Universităţii de Vest, 2006 http://www.academia.edu/6173358/Repertoriul_traducatorilor_romani_de_limba_franceza_italiana_spaniola_secolele_al_XVIII-lea_i_al_XIX-lea_Studii_de_istorie_a_traducerii_I_ Mă intrigă „Istoria lui Numa Pompilie, al doilea craiu al Romii (Numa Pompilius)”. Originalul franţuzesc a fost scris de iluministul Jean-Pierre Clairs de FLORIAN, iar tălmăcirea manuscrisă pe româneşte a fost realizată la anul 1796 de cărturarul Ioan Cantacuzino (valah, presupun, nu vă grăbiţi să spuneţi că-i grec, căci Ana Comnena – sora Caloianului de la Constantinopol, „Scaloiţa” s-a păstrat amintirea sa în folclorul nostru- este aceea care înregistrează pentru prima oară familia CANTACUZINO menţionând expres că erau vikingi varegi). Manuscrisul n-a fost tipărit vreodată. Dar vestea privind existenţa lui ajunsese şi în Moldova. Spun aceasta pentru că la anul 1820 a fost tipărită la Iaşi, cu litere slavonice dar conţinutul era pe româneşte, o carte exact cu acelaşi titlu ”Tălmăcită din limba franțuzească, de dumnealui postealnicul Alexandru Beldiman și dată și în tipariu cu a dumnisale chieltuială, spre podoaba limbii românești, și îndeletnicirea patrioților. În zilele Prea Luminatului și Prea Înălțatului nostru Domn, al Moldaviei, Mihail Grigoriu Suțul Voevod.” http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2011/11/09/istoria-lui-numa-pompilie-al-doilea-craiu-al-romii-iasi-1820/ . Apoi, nu ştiam până acum faptul că iluministul Charles-Louis de Montesquieu (1689-1755) s-a ocupat şi de ARSACIZI. Este bizar cum o traducere făcută în secolul XVIII de Ioan Cantacuzino mă informează despre aceasta prin tălmăcirea manuscrisă din 1794 cu titlul „Arsachie şi Ismenia, istorie din partea Răsăritului”. Criticul literar Dan Culcer îmi semnala faptul că un medic economist cu numele Apostol Arsache – citat alături de Adam Smith în enciclopedia economică editată în limba castiliană- a fost ministru în guvernul Barbu Catargiu. După asasinarea lui Barbu Catargiu, Arsacidul înainte amintit a devenit prim-ministru interimar. Abia Nicolae Crețulescu va prelua munca nobilă şi de calitate a marelui economist fiziocrat Apostol Arsache.

  12. Povestea cărţilor lui Tit-Liviu, pierdute pentru totdeauna. Pentru că textul lui Niccolo Machiavelli este un apocrif (se practică în Istoria mare, ruşii excelează în arta aceasta, furând drepturile noastre istorice, sunt multe dovezi, cel mai recent fiind semnalat aici https://ro.stiri.yahoo.com/noua-concep%C5%A3ie-istoriei-rusiei-ru%C5%9Fii-se-trag-dintr-092451764.html ). Istoria cărţii pierdute a lui Alexandru Orescu (din familia marelui arhitect al Bucureştiului ) îmi aminteşte povestea cărţilor lui Tit-Liviu. În lucrarea Bibliografia românească modernă, http://www.biblacad.ro/bnr/brmautori.php?aut=o&page=210&&limit=10 , sunt citaţi doi Alexandru Orescu. Cronologic, primul a fost un ALEXANDRU ORESCU vieţuitor de la 1817 la 1894, iar cel de al doilea a fost (bine, nu am chiar certitudini absolute!) acest ALEXANDRU ORESCU, vieţuitor de la 1880 la 1954. Cartea pierdută se chema “Popoare opresoare şi popoare oprimate. Eseu de psihologie socială”. Ca exemplu clasic de popor oprimat au fost valahii din MittelEuropa, al căror cod de legi (Lex Antiqua Valachorum) a fost obliterate în anul 1648 prin tratatul westphalian după marele holocaust al valahilor în războiul de 30 de ani. Este semnificativ poate, şi chiar nu de tot întâmplător, că lagărul de exterminare de la Auschwitz (unde au fost ucişi şi români) fusese instalat de germani pe un teritoriu unde în Evul Mediu locuiseră şi valahi, exterminaţi prin genocid (există, doveditoare, hărţile cu arealul de răspândire al dialectelor valahe ori “lachian dialects” după bibliografia prezentată în globish). Fiind în căutarea operei tipărite lăsate de Nicolae Vaschide, am găsit şi urmele existenţei acestei cărţi scrise de către sociologul, istoricul, şi psihologul Alexandru Orescu. Cartea sa, mai înainte amintită, a fost publicată în aceeaşi Colecţie ca şi cărţile lui Nicolae Vaschide. Mai mult, este menţionată pe o pagină ce urmează imediat după pagina de gardă a cărţii lui Nicolae Vaschide.

  13. Din ciclul „Mă-ndoiesc de cardinalitatea punctelor cardinale !”

    CATRENUL DUBLEI MĂSURI

    Traian Băsescu misogin !
    E-n Firea lui când linge gin.
    O drege cu o hoaţă de muiere
    Căreia-i dă o dublă graţiere.

  14. Uau! Da. Bună analiză!
    Occidentul, lupul moralist sau popa care una zice și alta face.
    În timp ce DNA, ANI și alte instituții care decimează pe suspiciuni demnitarii, primesc coronițe de la occidentali, miniștri și prim-miniștri UE care au încălcat legea (fapte certe, dovedite), au ocolit larg Fiscul, au delapidat sau deturnat fonduri publice, au făcut campanii cu fonduri ilegale, sunt bine-mersi, își continuă activitatea politică, sunt luați în seamă de guvernanți, în cel mai „rău” caz sunt „pedepsiți” să joace table cu bătrânii din cămine patru ore pe săptămână.
    Romanii ziceau: boii n-au voie să facă ce face Jupiter. Quod licet Iovi non licet bovi ( nu știu dacă am redat corect maxima, căci „latina este o limbă moartă care nu se mai vorbește decât în scris”).

  15. Cum am bănuit, Băsescu își pune poalele-n cap rău de tot în ultimul an de mandat.
    La fel, bănuiesc că de la ultimul an i se va trage, chiar dacă nu până în decembrie.
    A trecut de la încălcarea sistematică a Constituției la fapte penale, sigur pe el, convins că va avea imunitate pe viață, că magistrații vor fi veșnic cu el.
    Din ianuarie 2015 se va vedea dacă Justiția e într-adevăr independentă sau măcar dacă între magistrați există și unii imparțiali și competenți.
    Coronițele ar trebui păstrate până atunci.

  16. @ Iulian Nastase aprilie 15, 2014 la 4:51 pm

    Asa este.
    Tocmai de aceea va trebui sa luptam pentru a ni se permite sa vedem lucrurile la fel ca si fizicianul Michio Kaku, fara vraji, varcolaci si falsi zei….doar pentru ca acestia dispun de o tehnologie mai avansata decat a noastra cu…mii daca nu cu…milioane de ani……

    Drept pentru care, cine vrea sa traiasca in Feudalism…pe acoloi va este drumul….

  17. FUKUSHIMA –
    What the Media & Governments are not telling YOU…..- Anonymous

    Governments, and mainstream media are covering up Fukushimas Radiation Waves hitting the West Coast of the U.S.

    As radiation levels spike and mutated wildlife washes ashore, government and media promote delusion.

    Radiation hot spots are popping up around the United States thousands of percentages higher than ‘background radiation’, mutated wildlife is being found dead on the same West Coast beaches where increased radiation levels have been documented by independent researchers and the Fukushima TEPCO plant workers have been caught using duct tape to fix their nuclear equipment. But according to both the Japanese and United States governments, these events mean absolutely nothing.

    FUKUSHIMA,And The End of Humanity.Michio Kaku

    Fukushima Update, The Pacific Ocean is dying

    Fukushima radiation hits San Francisco? (Dec 2013)

  18. Filosoful român Constantin Rădulescu-Motru a studiat în străinătate cu neamţul Wilhelm Wundt. Dar n-a fost singurul, şi nu poţi să-l izolezi tu arbitrar de ceilalţi intelectuali români, aşa cum procedează acum, vezi http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16988193-grup-psihologi-din-cluj-reia-studiul-filosofului-constantin-radulescu-motru-studiaza-astazi-psihologia-poporului-roman.htm , profesorul “Aaron T. Beck” Daniel DAVID de la UBB Cluj (şi nu ştiu din ce motive, de fapt ştiu, dar n-ar fi prudent pentru mine să le expun, pentru că automat ele n-ar fi considerate “politiceşte corecte”!). În anul 1874, Wilhelm Wundt a primit o propunere de a conduce o catedră de “filosofie inductivă” la Universitatea din Zürich. “Filosofia inductivă” se referă la modul de a construi filosofemele ce vor fi puse în locul substanţelor metafizice ! Dar calea aceasta, deşi a fost urmată de Wundt, nu a fost iniţiată chiar de însuşi Wilhelm Wundt, ci de Ideologii primari (vă mai amintiţi?, Condillac, Destutt de Tracy etc., adică “generaţia pierdută” a Iluminismului continental!) care au influenţat la începutul secolului XIX ideologia naţionalismului românesc.

  19. Care-i diferenţa între hotelurile Hilton şi hotelurile Shangri-La ? Reţeaua de hoteluri Hilton a fost fondată în anul 1919 de către Conrad Hilton. Reţeaua de hoteluri Shangri-La a fost fondată în anul 1971, având ca inspiraţie romanul despre tărâmul utopic Shangri-La scris în 1933 de britanicul James Hilton (există şi o foarte bună traducere românească). Mai multe la http://www.nytimes.com/2014/04/16/business/international/a-taste-of-asia-in-the-heart-of-europe.html

  20. D-le Nastase , nimic nu va ma fi ca inainte dupa episodul Ucraina !

    Din punctul meu de vedere , ceea ce se intampla astazi in Ucraina reprezinta ESECUL diplomatiei occidentale si arata greselile geostrategice si geopolitice pe care le-au facut , lacomia si imperialismului UE si SUA .

    Arata INCOMPETENTA SI IRESPONSABILITATEA CRASA a unor asa zisi diplomati : Laurent Fabius , Radoslaw Sikorski , Victoria Nuland si Catherine Ashton . Acesti asa-zisi diplomati sunt principalii vinovati pentru destramarea unei tari si pentru organizarea unei lovituri de stat cu toate consecintele care au decurs de aici !

    Oare acesti ” diplomati ” chiar au crezut ca Rusia se va resemna la aceasta mizerie de lovitura de stat ?
    Oare acesti ” diplomati ” s-au gandit vreun moment la milioanele de etnici rusi din Ucraina ? Ce simt acestia , prin ce trec ei ?

    Practic , in Ucraina se joaca viitorul Rusiei iar SUA si UE au atentat direct si grosolan la interesul si stabilitatea Rusiei !

    Daca Rusia ar fi acceptat aceasta mizerie ( lovitura de stat ) urmatoarea victima era chiar Rusia ! Cu reteta obisnuita : miscari de protest sponsorizate de SUA , cozi de topor ( gen Turcinov , Yatzeniuk , Klitscko , Timoshenko , Geuana , Basescu , MRU , Makovei , etc ) , ONG-uri , campanii media , …

    Insa Rusia nu e Romania !

    Predictia mea pentru ceea ce se intampla la est de Romania ( fara a fi vreun analist politic ! ) este urmatoarea :

    – pana la 25 mai a.c. , Viktor Yanukovici va fi din nou presedintele Ucrainei iar organizatorii loviturii de stat vor fugi din Ucraina .

    – Ucraina se va federaliza si practic , Romania se va invecina direct cu Rusia ( printr-o provincie pro-rusa ).

    – SUA si UE vor pierde DEFINITIV influenta atat in Ucraina cat si in Moldova

    – Moldova va fi oprita din drumul ei european

    – Romania va deveni ultimul avanpost NATO , adica o TINTA MILITARA !!!

    – diplomatia va intra intr-o noua etapa , de ” care pe care ”

    – Romania va avea numai de pierdut din cauza pozitiei sale marginale si a problemelor economice .

    – pretul gazelor si resurselor naturale din Rusia va creste tot mai mult , cu efecte grave asupra competitivitatii economiilor occidentale .

    – aparitia Uniunii Vamale Eurasia ( 1 ianuarie 2015 ) va complica si mai mult lucrurile pentru occidentali , din punct de vedere economic . Aparitia acesteia va insemna oprirea expansiunii UE , o contrabalansare la UE si un acces mai greu la resursele Rusiei .

    Toata aceasta bogatie si belsug a SUA si UE se bazeaza pe un consum URIAS de resurse naturale . Cum resursele acestora s-au terminat de mult , acestia au ” pacificat ” tot felul de tari pe care au pus ochii ! Pe unele le-au talharit la propriu ( Irak , Afghanistan , Libia , Egipt , Siria , etc. ) iar pe altele le-au stapanit prin ” cozi de topor ” gen Donald Tusk , Radoslaw Sikorski , Timoshenko , Turcinov , Yatzeniuk , Iurie Leanca , Geuana , Basescu , MRU , etc …

    Numai ca la rusi , li s-a cam terminat …

  21. Inca astept,

    Il astept pe gavrila ,masculul alfa infiorat de mesajul transmis de Ildico , prin gavrila sa nu va ganditi la vreun individ coleg ci la tot ce reprezinta acest nume de mascul pe acest forum , la scuzele pe care o doamna le merita pentru injuraturile primite de la alde gavrila atunci cind doamna respectiva isi dadea demisia din PSD..

  22. Dupa cat deranj , cata fiere revarsata si incoerenta schizofrenica propulseaza Basescu Traian spre public in zilele acestea , ma gandesc ca poate –poate bulgarasul cel mic , din varful muntelui , s-a urnit in sfarsit si incepe sa se implineasca la trup , devenind mai dolofan pe masura ce-si gaseste drumul , fara sa mai sovaie , pe derdelusul prestabilit .
    Cred ca in „Dosarul Nana ” mai sunt de aflat niste lucruri – senzatia mea este ca niste insi s-au apropiat ( cald-cald-cald-fierbinte ) dar inca n-au pus chiar degetul pe buba zemuinda ; ca sa nu se ajunga in miezul furunculului care se iteste semet din partile moi ale dosarului , Basescu Traian se zvarcoleste deja ZILNIC pe la televiziunile cocarjate sau in spatele pupitrului prezidential ( caruia i-a tras o sfestanie , ca sa scoata damful de maimutoi -Antonescu din el ; dar Antonescu nu se mai supara doar pentru atata – discursurile lui sunt trase la indigo dupa discursurile – sau ce-or fi alea – sceleratului , cu teme identice si de multe ori cu fraze identice ) .
    In realitate insa , presedintele stie … si stim si noi … si el stie ca noi stim …ca odata pornite , lucrurile nu se mai pot opri …

    P.S. A murit Nina Cassian .
    In memoriam : „Nu se poate, –mi spune blanda Moarte / Inteleapta-Moarte-mi spune : nu se poate… / Trebuie sa traiesti ca si cand , ca si cum , / Am avea intalnire-n curand , sau acum ! /Gata de plecare desi fierbe ceaiul / Gata de plecare desi creste luna / Gata de plecare desi poarta-n pantec / Mama sorei mele o frumoasa fata / Gata de plecare … ”
    Nu stiu cat de corect am citat – au trecut multi ani de cand am citit versurile acestea intr-o revista literara . Cuvintele au ramas , poate nu in insiruirea lor exacta , dar au ramas , asa cum imi suna uneori in auz catrenul vrajit al lui Eugen Jebeleanu : „Acesta sunt , care am pierdut totul / Sunt cainele care-si intinde / Spre raul de racoare botul / Si-l vede cum se-aprinde … ”

  23. Pentru dl. și d-na Năstase, „Lumină lină” de Ioan Alexandru:

    Lumină lină, lini lumini
    răsar din codri mari de crin.
    Lumină lină, cuib de ceară,
    scorburi cu miere milenară
    de dincolo de lumi venind
    Și niciodată poposind,
    un răsărit ce nu se mai termină,
    lină lumină din lumină lină.

    Cine te-așteaptă, te iubește.
    Iubindu-te, nădăjduiește
    că într-o zi, lumină lină,
    vei răsări din nou deplină.
    Cine primește să te creadă,
    trei oameni vor veni să-l vadă.

    Lumină lină, lini lumini
    răsar din codri mari de crin.
    I-atâta noapte și uitare
    și lumile-au pierit din zare.
    Au mai rămas din veghea lor
    luminile luminilor.

    Lumină lină, lini lumini
    înstrăinându-i pe străini,
    lumină lină, nuntă, leac
    tămăduind veac după veac.
    Cel întristat și sărăcit,
    cel plâns și cel nedreptățit
    și pelerinul însetat
    în vatra ta au înnoptat.

    Lumină lină, leac divin
    înstrăinându-l pe străin
    deasupra stinsului pământ.
    Lumină lină, Logos sfânt.

  24. A uitasasem sa scriu.
    Ar mai fic eva de amintit .. pana acu 10 amnni prefedctictu era numit de guvern. Pleca guivernu pleca prefectu’.
    Acu 10 ani a castigat ADA. Care dintai a schimbat prefectii pun un du-i pe ai sai si apoi prefectii aia au fots facuti functionari publici …

  25. Mai draga..Ghizon,

    Cind o sa intelegi si tu ca alesii sunt cei care raman sau cauta cu ajutorul dnaului racoarea.
    Prefectul ce sa faca si el daca-i imperfect , pleaca dar …se reintoarce!

Lasă un răspuns