Ce mai fac „intelectualii lui Băsescu”?

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

 

 Citat:   „Ni s-a spus în mai multe feluri: „intelectualii lui Băsescu„, „reformatorii„,  „grupul de la Bruxelles” etc. Sunt incluși aici Monica Macovei, TRU, Sever Voinescu, Teodor Baconschi și autorul acestei note. Nu noi ne-am dat un nume.  Ziariștii au făcut-o, apoi adversarii PDL, apoi colegii noștri de organizație”.

Citatul îi aparține lui Cristian Preda iar textul a fost postat, în urmă cu vreo trei ani, pe blogul său.

În acea perioadă, membrii grupului atacau în haită Opoziția în bloc sau om cu om. Chiar membri din propriul partid. Sau instituții ale statului. Sau instituții media.

Pentru serviciile prestate, unii dintre ei au primit sinecuri la Bruxelles unde au constituit grupul de lobby pro-Băsescu. Alții – locuri importante în guvern sau parlament.

Ce s-a întâmplat, între timp, cu „intelectualii lui Băsescu”? Se pare că din toți „apostolii” au rămas doar doi – Cristian Preda.

 „Intelectuala lui Băsescu”, Monica Macovei, a dovedit „consecvență” în principii și „și-a făcut treaba” în reformă. Citat: „Rugămintea pentru toți susținătorii Monicăi Macovei este următoarea: nu încercați să o exonerați pe aceasta de faptul că a renunțat la principiile (și sentimentele, n.b.) pe care le invoca pentru a obține un loc pe lista PDL pentru europarlamentare. Nu faceți decât să arătați că scara de valori nu există. Nu uitați că domnia sa nu a apărut în politică din neant, ci a fost sprijinită de Președintele pe care acum îl critică să devină și ministru, și europarlamentar și vice-președinte de partid, dar și președinte al Delegației de cooperare UE – Republica Moldova” (autor: Elena Băsescu). În ceea ce mă privește, eu nu am uitat aceste lucruri!

Oricum, sper că PDL este mândru să poată propune, pe lista sa la europarlamentare, un fost procuror ceaușist.

„Intelectualul lui Băsescu”, TRU, a dezertat și el, pentru a rămâne. Sună paradoxal. Totuși, pentru a rămâne pe lista PDL, el a dezertat din echipa lui Băsescu.

Spre deosebire de el, „intelectualul lui Băsescu”, Cristian Preda, deși a dezertat (din PDL – care-l pusese pe liste) a rămas. A rămas în noua echipă a lui Băsescu. După activitățile sale la studenții comuniști, la Cotroceni (la președintele Constantinescu), la francofonie, Cristian Preda a devenit apostolul noii mișcări populare, luptând pentru aceleași principii: 7.000 € salariu, 300 €  diurnă, 4.200 €  cheltuieli de birou și 17.500 €  lunar pentru plata staff-ului.

Îmi pare rău pentru „intelectualul lui Băsescu”, Teodor Baconschi, pe care îl văd, deocamdată, doar sub formă de chibiț al PMP, pe la televizor.

 „Intelectualul lui Băsescu”, Sever Voinescu pare a se fi retras din cenaclu. Scrie cronici și articole interesante în „Evenimentul Zilei” despre literatură și muzică.

49 de gânduri despre “Ce mai fac „intelectualii lui Băsescu”?

  1. Declaraţia lui Kelemen Hunor : “Vicepremierul României, Kelemen Hunor, a declarat că noul guvern din Ungaria poate promova interesele maghiarilor din Transilvania, atât pe plan regional, cât şi la Bruxelles.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/hunor–noul-guvern-ungar-poate-promova-interesele-maghiarilor-din-transilvania-331509 Noi, românii, avem certitudinea (dobândită din Istorie ) că această politică a Ungariei, lăudată de Hunor, se va solda cu pierderi grele pentru România. Ce ignoră Viktor Orban este faptul că politica lui extremistă se va solda cu pierderi grele şi pentru Ungaria. Iar politica domnului Kelemen Hunor a atins performanţa de a face rău în două ţări diferite!

  2. Termenul de „intelectual” pe mine ma deruteaza, cand nu ma enerveaza. Ce inseamna „intelectual”? Iata definitia din Dex: INTELECTUÁL, -Ă, intelectuali, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține intelectului, care se referă la activitatea minții, la intelect. 2. S. m. și f. Persoană care posedă o pregătire de specialitate temeinică și lucrează în domeniul artei, al științei, tehnicii etc.; persoană care aparține intelectualității. [Pr.: -tu-al] – Din fr. intellectuel, lat. intellectualis. Sursa: DEX ’98 (1998) . Pornind de la aceasta definitie, intelectuali sunt toti cei „care poseda o pregatire de specialitate temeinica si lucreaza in domeniul artei, al stiintei, tehnicii, etc.”. De unde pana unde „anumite persoane” fac parte din grupul elitist al „intelectualilor, iar altele, desi indeplinesc aceleasi conditii, nu? De ce ar fi Cristian Preda „intelectual”, iar fosta mea profesoara de engleza din liceu, nu? Am un sentiment de greata privindu-i/ascultandu-i pe autodeclaratii intelectuali, care isi fac un titlu de glorie din a-l proslavi pe suspendat. desigur nu gratis!!! In aceste conditii, prefer mujicii de la coada vacii! Degeaba „intelect”, daca „cinstea” au dat-o pe veresie!!!

  3. Felicitari,d-le prim- ministru ,Adrian Nastase, pentru articolele d-voastra atat de asteptate si atat de deosebite ca tematica si de actualitate, incat le citim cu mult interes. Pacat ca va irositi capacitatile intelectuale pentru un scop josnic, al celor care v-au indepartat ca sa le fie lor mai bine, sa-si bata joc de oameni si de tara. Asi fi fericita daca D-zeu v-ar razbuna! De la d-voastra am fi asteptat in continuare multe lucruri bune pentru Romania, fiindca sunt prea putini cei care nu uita de ce sunt de fapt in fruntea tarii, alesi de oameni. Sigur ca unii se mai aleg…..Va doresc sanatate, spirit viu, activ, si D-zeu sa va fie aproape !

  4. Totusi, o fateta pozitiva poate fi gasita si la C. Preda. Se autodefineste in continuare „basist” (intr-o emisiune la Realitatea TV), ceea ce, in conditiile in care, pentru orice om normal, asta inseamna antidemocratic, dispretuitor fata de cultura, subprodus moral etc. etc. etc., nu-I putin lucru!

  5. @George Ban
    Eu am scris despre investitia Grupului German Daimler la Sebes,in urma cu un an si jumatate.Fabrica a fost deschisa cu un an in urma,(de atunci se asambleaza cutii de viteza pentru Mercedes).Apoi am scris despre intentia investitorului german de a construii un grup liceal si o facultate pentru a pregatii specialisit la fata locului,(in momentul de fata,tehnicienii,inginerii si alti functionari sunt trimisi la cursuri in Germania).
    Habar nu am ce anume a inaugurat Ponta la Sebes.Probabil ca s-a inspirit de la Sova care nu a incheiat pana acum nici un contract de autostrada si de asemenea,nu a construit nici un kilometru dar in schimb,inaugureza autostrazi construite,dupa cum urmeaza:pe vremea lui Dej,Ceuasescu,Mitrea,Boc.

  6. Dl. Năstase, analist ironic cu mult umor.
    M-am distrat copios.
    Îmi amintesc de episodul „amicii mei, intelectualii” duși cu avionul la Constanța pe banii președinției. Și atunci am râs.

  7. Mihai Eminescu într-o poezie despre eresuri (scrisă la anul 1876) : “E ÎMPĂRŢITĂ OMENIREA // E împărţită omenirea/ În cei ce vor şi cei ce ştiu,/ În cei dentâi trăieşte firea,/ Ceilalţi o cumpănesc ş-o scriu./ Când unii ţese haina vremii,/ Ceilalţi a vremii coji adun:/ Viaţă unii dau problemei, / Ceilalţi gândirei o supun./ Dar pace este între dânşii:/ Ce unii fac iau alţi-aminte./ Căci până azi domneşte-ntr-înşii/ A cărţii tale graiuri sfinte./ N-a intrat viermele-ndoielii,/ Copil e ochiul lor când vede,/ Căinţa văd urmând greşelii,/ Căci omul tot în tine crede./ Al răului geniu arate-mi/ Un om din viaţa pământească,/ Ce-ar fi-ncercat ale lui patemi/ Naintea ta să-ndreptăţească;/ Căci buni şi răi trăiesc în tine,/ Cuvântul tău e calea lor-/ De-a lor abateri li-i ruşine, / Căci tu eşti ţinta tuturor./ Virtutea nu mai e un merit,/ Căci merit nu-i când nu e luptă./ Asupra ta ei nu se- ntărât/ Cu viaţa în joc, cu mintea ruptă;/ Mânând cu anii colbul şcolii,/ Din cărţi străvechi roase de molii/ Îşi umplu mintea cu eres./ Ei nu pătrund a ta mărire-/ Minune-i pentru dânşi tot./ Necercetând nimic în fire,/ Nimic nu ştiu, nimic nu pot;/ Căci nu-i supusă lămuririi/ Gândirea-n capul înţelept-/ La toate farmecele firii/ Se bat cu mânile pe piept./ Urmând a cărţilor străveche/ Statornic, nemişcat învăţ,/ E surdă azi a lor ureche/ Privindu-ţi firea cu dispreţ;/ Legată-n lanţ e a lor minte/ Şi rodul minţii e sălbatec,/ Se plac în mistice cuvinte/ Şi-esplică totul enigmatic.”

  8. „Sociologic, un intelectual apare ca o persoană cu un înalt nivel cultural și/sau științific, a cărei îndeletnicire comportă în mod esențial o activitate spirituală (spre deosebire de îndeletnicirile manuale) în domeniul literaturii, artei sau științei. Dispunând de capacitate de analiză, sinteză și abstractizare, el cercetează ideile, fenomenele socio-politice și evenimentele, ajungând la concluzii care pot influența structura și evoluția acestora.”(wikipedia)
    Nu inteleg cum niste oameni fara minte pot fi asociati cuvantului intelectual. In istorie vor fi consemnati doar ca pacalici nu ca intelectuali.
    Ma tot intreb ce naiba povestesc cand sunt doar ei?

    Sau cel mult vor fi subiecte pentru desene animate…
    Pe Cristi Preda datorita privirii vitzeline l-as numi „IL TORO”
    Pe Monica Macovei as numi-o „Dulceata” etc.

  9. Orice am face, orice am spune, stema Moldovei cu Bour (Caput Bubalum) a fost inventată în secolul XI în Valahia Moravă. http://en.wikipedia.org/wiki/Wieniawa_Coat_of_Arms Ştiu, scrie la această adresă URL că stema Caput Bubalum aparţinea nobililor polonezi. Dar Istoria Geografului Bavarez (scrisă la anul 830) nu scrie absolut nimic despre niscaiva triburi poloneze pe acolo ! Repet, intelectualii polonezi (pe care-i respect) au mari dificultăţi în scrierea unui narativ logic şi coerent privitor la Istoria ţării lor !

  10. Sper sa dea D-zeu ,cetatenilor Romaniei intelepciune ,asa incat la alegeri sa nu mai fie votati ,acesti indivizi din pdl ,pmp datorita sustinerii regimului basescu, din care si ei fac parte ,au girat reg. criminal securist-o mafiot patronat de basescu si gasca de infractori: macovei ,c preda ,r t ungureanu si ceilalti de pe listele pdl si pmp ,partide comunist-o securiste ,care s-au declarat peste noapte de dreapta,sa fim seriosi ,aripa fesn transformata in pd si -ntr-o noape se transforma -n pdl ,sa fim seriosi dragi cetateni nu votati aceste lepre ,care-au de nigrat Romania la referendum in 2012 si au aruncat la cos voturile a 7 4800 00 de romani cate l-au trimis acasape infractorul nr.1 al Romaniei basescu ,nu votati criminalii si hotii Romaniei !!!!!

  11. Chiar daca antena 3 devine,pe zi ce trece,un post de televiziune care conteza tot mai putin,eu raman,in continuare un telespectator fidel pentru simplul motiv ca imi place Mugur Cuivica,(in Ardeal,la cucuvea i se spune ”ciuvica”)
    Acest domn pe care-l stiu inca de pe vremea fostului Presedinte,Emil Constantinescu si despre care, habar nu am cu ce se ocupa,minte precum bea apa,fara macar sa clipeasca.
    Astazi,l-am auzit spunand,ca anchetele pe care le-au facut procurorii,in vara anului 2012,in judetele dominate de PSD,nu i-a intimidat pe oameni.
    Intradevar,anchetele nu i-a intimidat pe oamenii cinstiti care s-au dus de buna voie si pe picioarele lor,la urne,votand o singura data.
    In schimb i-a intimidat pe sefii de organizatii si primarii de commune ai PSD,care nu au mai avut curajul sa-i plimbe pe oameni cu autobuzele de la o sectie la alta la alegerile generale din 2012.
    Rezultatele au fost cat se poate de vizibile.Nu am mai avut nici judete cu prezenta la vot de 80%,nici commune cu prezenta intre 150% si 400%.
    Pe de alta parte ,dintre cei 7,4 milioane care au votat demiterea Presedintelui,(sic!),doar 4,4 milioane au mai votat in toamna in favoarea USL.
    Vi se pare mica diferenta? Pai 7,4 milioane-4,4milioane=3 milioane,(lipsa la inventar). 🙂
    Unde sa mai punem faptul ca la acea cifra de 4,4 milioane,a contribuit si PNL-ul,care in teritoriu detine aproape acelasi numar de alesi locali,(raportat la numarul de locuitori).
    Ori,in acest an,reprezentantii PNL din teritoriu nu vor mai fi alaturi de PSD ci dimpotriva,impotriva fostilor aliati alturi de PMP,PDL,PFC,PNTCD,UDMR.
    Asta-i motivul pentru care celor din PSD le este teama sa rosteasca ”psd” sau ”stanga”.O tin ”langa” cu Tariceanu si defuncta USL.
    La cum decurg lucrurile,cred ca in curand,cei din PSD vor lasa balta asa zisa lupta de refacere a USL si se vor concentra pe refacerea PSD. 🙂
    Acum pe bune:ce apetit mai pot avea liberalii sa revina in alianta alaturi de un partid care pana la sfarsitul anului,va fi zguduit din toate incheieturile?
    Traian Basescu i-a scos la timp pe liberali din USL,precum D-zeu a procedat cu Moise…ca sa nu-i prinda ”potopul” in interior.
    Se pare ca,cel putin pe termen scurt,s-au salvat atata timp cat ”troica” DNA&SRI&mascati,nu-i ”umfla”,dimineata,la prima ora,din paturile calduroase.
    A trecut Stroe in tabara cealalta in care oricum se afla? Paguba in ciuperci!
    Oricum chiar si Nutu Camataru se bucura de un grad de popularitate,mult mai mare decat cel al lui Radu Stroe,(mai ales dupa modul cum s-a comportat in calitate de ministru de interne cu ocazia incidentului aviatic din Muntii Apuseni).

  12. Că „n-are manere” cristian preda (capitol la care-i egalul lui cezar preda), știam, dar să se arate, fățiș, în război cu fostul coechipier, în materie de consiliere a lui băsescu, andrei pleșu, nu mă așteptam!
    Cum adică pleșu, funeriu, liiceanu, patapievici &comp. nu-s intelectuali?! Sau s-or fi retras din gașcă?
    Sau a rămas cu oarece ranchiună pe alde pleșu & comp., pe motiv că niciodată nu a fost transportat rapid, aerian, la taifas cu șefu?
    Intelectualii n-ar trebui să se recunoască între ei?
    Sau o fi din cauza menșevicului liiceanu?!
    Este o mare qvintlemă a cărei rezolvare o vom afla când memoriile lui băsescu vor fi publicate, sub îngrijirea alinei mungiu, în ziarul România Liberă!

  13. Toti acesti ,,telectuali” s-au dovedit a fi de mucava si niste prostituate politice . Sunt niste moluste lipsite de sira spinarii care in traiectoria lor politica l-au urmat pe maidanez de la stinga la dreapta aratind lipsa de principii si de ideologie . Pt ei conteaza numai sinecurile obtinute activind de multe ori impotriva Romaniei .

  14. Sadicu
    Atasamantul strategico-militar fata de SUA si UE exclude ” trasul cu coada ochiului” spre Rusia sau China in interesul national al dezvoltarii si diversificarii economice a Romaniei?
    Este clar ca lumina zilei ca marile puteri pe care le invoci cu adevarata piosenie, nu numai ca privesc cu coada ochiului, dar se uita de-a dreptul frontal si perpendicular, cu ochii larg deschisi, catre pietele celor doua mari puteri din est, basca, si-au deschis portile propriilor piete in beneficiului investitorilor chinezi si rusi.
    Ai idee cati dolari se afla in depozitele chinezesti din bancile americane si ce s-ar intampla daca chinezii s-ar decide brusc si simultan sa lichideze toate aceste conturi ? Ai de asemeni cunostinta cate proprietati si actiuni detin chinezii in SUA si Europa ? Citeste singur, nu sunt dispus sa-ti fiu si dumitale consilier. 😉
    Apropo, cu ce s-a pricopsit Romania in urma parteneriatului strategic cu SUA ? Sa nu ne spui ca_cu acordul cu FMI, ca nici macar basistii tai din Sebes nu te vor lua in serios. Basistii tai sunt preocupati de un eventual viitor loc de munca la Daimler. (Z)
    Nu ma refer, desigur, la plusul de ,,competenta” adus de domnul Gitenstein la Proprietatea.
    (Z)
    Eu ma bucur ca adopti o asemenea atitudine cu un singur grad de libertate, cam in stilul unei taratoare fara vertebre, ba chiar mi-as dori sa devina motto in programul electoral al PMP prezentat cetatenilor:
    Nu vrem rusi, nu vrem chinezi
    Noi alegem doar cai verzi
    Mustangi verzi dinspre Ocean
    Sa ne duca-n Afganistan
    Acasa, painea si tainul
    Sa ni le ,,dea” St(r)einul
    (Z)

  15. Luati in calcul, domnule Adrian Nastase si alta explicatie pentru decizia d-nului Cristian Preda de a migra la popolari. Daca priviti cu atentie in ce directie priveste (in jos) domnul Preda la recentele manifestari publice ale PMP, veti avea revelatia adevaratului popo-motiv.
    (Z)

  16. Prietenii stiu de ce………
    “Intelectuala lui Băsescu” mai nou se ocupa cu….. Psihologia poporului roman: un nou studiu de proportii despre romani, inceput de un grup de psihologi din Cluj

    de Raluca Pantazi Luni, 7 aprilie 2014, 10:36
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16988193-grup-psihologi-din-cluj-reia-studiul-filosofului-constantin-radulescu-motru-studiaza-astazi-psihologia-poporului-roman.htm

    Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, reface impreuna cu un grup de psihologi lucrarea filosofului Constantin Radulescu Motru – „Psihologia poporului roman”, scrie Agerpres. Contactat de HotNews.ro, Daniel David a declarat ca, la aproape 100 de ani de la lansarea studiului realizat de Motru, „situatia in care se afla Romania necesita un proiect similar pentru a intelege rolul Romaniei si rolul nostru in Uniunea Europeana, dar vrem sa facem acest profil prin tehnica si teoria mai moderna”.

    „Este un proiect un pic mai de lunga durata, pe care l-am inceput de anul trecut si probabil ca vom oferi primele rezultate la finalul anului sau la inceputul anului viitor. Vrem sa continuam proiectul inceput prin anii ’30 de Constantin Radulescu Motru. Cand a scris despre psihologia poporului roman, Motru vedea aceste lucrari avand o contributie la constituirea unui proiect pentru o tara unita, pentru un popor”, a declarat pentru HotNews.ro Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB).

    Potrivit lui David, „noi, ca psihologi, credem ca situatia in care se afla Romania necesita un proiect similar pentru a intelege rolul Romaniei si rolul nostru in Uniunea Europeana, dar vrem sa facem acest profil prin tehnica si teoria mai moderna. (…) Noi vom construi acest profil pornind de la paradigma cognitiv-comportamentala”.

    Cunoscutul filosof si psiholog Constantin Radulescu Motru a publicat in 1937 o serie de lucrari adunate sub titlul „Psihologia poporului roman”. „Practic, el nu a avut foarte multe date statistice si analize psihologice masurate cu teste serioase. Noi avem foarte multe teste psihologice internationale adaptate pe populatia romaneasca, dar aplicate si in alte tari, astfel incat putem sa comparam. Si aici ne referim la indicatori ca Optimism, pesimism, religiozitate, stare de fericire, gandire rationala sau irationala – si putem vedea cum stau romanii fata de alte popoare”, a explicat pentru HotNews.ro coordonatorul grupului de Cluj care va realiza aceasta lucrare.

    Daniel David a afirmat ca „fata de lucrarea lui Motru, calitate datelor este o diferenta. O alta diferenta este calitatea teoriei. Motru vorbea despre insusirile sufletesti ale poporului roman si angaja teoria personalismului energetic. Aceasta teorie era una promitoare la acea vreme, totusi astazi teoriile psihologice sunt mult mai avansate. Noi vom construi acest profil pornind de la paradigma cognitiv-comportamentala. Pornim insa de la ideea lui, intr-o teorie moderna si cu date mult mai riguroase”.

    „Cand am inceput proiectul, am dat peste un citat de-al lui Constantin Radulescu Motru, care spunea in 1946: ‘Peste 50 de ani, nu mai tarziu, cele publicate sau crezute de mine si de oamenii din timpul meu vor destepta din nou interesul publicului romanesc’. Noi am intarziat, dar proiectul cred ca e foarte important, tinand cont ca si Europa merge pe ideea de unitate in diversitate si partea de diversitate in Romania e foarte importanta. Abia daca ne intelegem cu adevarat vom sti ce e de facut”, a sustinut directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul UBB.

    Acesta a anuntat ca primele concluzii ale studiului vor fi facute publice la sfarsitul anului sau la inceputul anului viitor, sub forma unei carti.

    In ce priveste metodologia, David a declarat ca studiul pe bazeaza pe „foarte multe teste adaptate chiar de noi, de grupul nostru”. „Unele teste au fost aplicate pe zeci de persoane, altele pe sute. Concluziile poate ca se vor baza pe esantioane unite de mii de persoane. Dar trebuie sa mentionez ca atunci cand stabilesti un profil psihologic al unui popor sigur ca faci o extrapolare. E un profil definit statistic ca tendinta. Si Motru, daca ar fi avut acces la datele noastre, putea sa scrie mult mai aplicat lucrarile”, sustine Daniel David.

    Acesta a afirmat ca „ce e mai interesant este teoria pe baza careia vom dezvolta acest profil: abordarea psihologiei cognitive, o perspectiva cognitiv-comportamentala in care ideea fundamentala este ca nu atat evenimentele de viata ne influenteaza, ci modul in care noi ne raportam la ele. Noi vom incerca sa identificam acele scheme comportamentale prototip, larg raspandite”.

    „O sa numim cartea chiar ‘Psihologia poporului roman’. Sigur, pot fi nuante, dar vom continua pe titlul lui Motru, recunoscand practic ca el a fost cel care a vorbit prima oara despre acest lucru”, a continuat psihologul.

    Echipa care lucreaza la acest proiect este formata din 5 persoane, dintre care trei cadre didactice si doi doctoranzi. „Este un proiect fara finantare, pe care il facem ca parte a activitatii noastre de cercetare la Babes-Bolyai. Am simtit ca e momentul sa scriem acest lucru”, a declarat pentru HotNews.ro psihologul Daniel David.

  17. Sintagma “cas de figure” pe franţuzeşte se traduce pe englezeşte prin „story case”. Pe româneşte, prin “cazul de narativ”, ori exemplul, ori scenariul, ori prin “ipoteza de lucru”.

  18. CE CALITATI TREBUIE SA AIBA?
    UN AVOCAT AL POPORULUI?
    UN PROCUROR GENERAL?
    Ce recomandari ati face?Credeti ca Victor Ciorbea ar face fatza uneia din cele 2 functii??

  19. Nu mai cred în echipele în care are dreptul să intre toată şleahta înfometaţilor de putere. În timp ce unii cred, poartă drapelul, suferă şi se sacrifică, alţii se strecoară şi aşteaptă colorându-se după interesul şefului de trib să primească osul mult dorit. În mod paradoxal, viermii aceştia ultracromatizaţi sunt hologramatici: este imposibili să le mai descoperi culoarea reală. Nu o au şi nici nu au avut-o vreodată. A crede că vieţuirea într-o astfel de echipă este un act de demnitate sau de solidaritate este una dintre cele mai naive atitudini pe care un om poate să o manifeste. Nicio echipă nu este deasupra identităţii noastre umane. În măsura în care suntem înconjuraţi de indivizi care nu îşi cunosc identitatea, fie pentru că au pierdut-o tot colorându-se haotic, fie că nu au conştientizat niciodată că au o identitate, echipa devine o iluzie. Mie îmi este ruşine că m-am manifestat sincer foarte mulţi ani crezând în ideologia socialistă. Îmi este ruşine şi silă de mine că trebuie să-l privesc în ochi pe un Dorel real care are o soţie şi doi copii mici de întreţinut şi merge pe străzile UNUI ORAŞ cu o casma pe umăr întrebând peste gard dacă nu are cineva vreo palmă de pământ de săpat. Îmi este ruşine că îmi este frică să-l primesc în curte şi în casă deoarece nu reuşesc să-mi dau seama ce este adevăr şi ce este minciună în povestea lui în care regăsesc toate poveştile cerşetorilor din România.
    Îmi este ruşine că sunt profesor şi nu pot face nimic pentru educaţia celor două fetiţe ale lui care sunt nespălate şi nehrănite şi care sigur nu vor ajunge niciodată la şcoală, pentru că eu însămi mă zbat să supravieţuiesc într-un stat capitalist care mimează un socialism lipsit de orice coloană vertrebală.
    Şi nu-mi pasă de jihadul din România. Nu mai îmi pasă nici de faptul că tu nu te poţi elibera de trecut. Meriţi mult mai multă suferinţă decât ai îndurat până acum pentru că nu te trezeşti la realitatea în numele căreia vorbeşti. Nu ai făcut în esenţă nimic pentru poporul acesta în care este posibil ca oamenii care vor şi pot să muncească şi să evolueze, mor de foame. Nu are nicio importanţă ce face Monica Macovei. Important este că voi aţi făcut posibil să existe Monica Macovei pentru conştiinţa românilor, prin indiferenţa voastră faţă de ceea ce trebuia să vă ţină sufletul şi mintea preocupate. Voi, cei care nu suferiţi pentru cei alături de care vă trăiţi acum viaţa, ci tot pentru voi şi orgoliul vostru rănit de neputinţa omenirii de a înţelege cât sunteţi de minunaţi.

  20. Comentariul unui cetatean moldovean cu privire la situatia din Ucraina . Magistral !

    Vasile Astăzi, 18:54

    Așa cum am mai spus în multe ocazii anterioare, Ucraina nu e decît o caricatură putrezită, căreia i-a venit timpul, a expirat. Nu poți să ceri maimuței să fie om, nici ucrainenilor să aibă un stat, ei n-au experiența asta, au fost doar organizați și conduși de ruși, care le-au și făcut țara, una prea mare pentru cît pot ei duce. Iar acum, că le e greu să poarte povara, de ce să mai meargă cînd se pot așeza pe șanț și termina bîlciul cu un destroy party în stilul occidentalilor cărora li s-au și vîndut cu voluptate, după modelul prstituatelor ieftine de pe centuri, originare tocmai din Ucraina, care au împînzit Occidentul. A avea o țară e lucru greu pentru multe populații zise popoare în lumea de azi. Nici vecinii romîni nu sînt departe de ucraineni, doar aparența îi mai ține, dar, după cum merg lucrurile și la ei, în trogloditismul în care singuri se afundă, nu le va mai merge mult. Și apoi, desigur, rușii sînt de vină, niciodată ei înșiși

    Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_04_08/Ucraina-in-pragul-unui-razboi-civil-5094/

    Ma repet , MAGISTRAL !!!

  21. Intelectualii lui Basescu …. la ce-ar fi buna aceasta specie rara de vietuitoare ? Au sau au avut ei vreodata vreo alta ratiune pe lumea asta , decat sa slujeasca fandoseala presedintelui si fita maxima cum ca individul n-ar fi chiar asa de necizelat pe cat il vedem noi , ca , uite! mai plimba si el in lesa niste insi care au citit si altceva decat LEVANTUL? Inghesuiti cuminti sub pulpana flausatului halat prezidential , au fost rasplatiti cum se cuvine … slujbe frumoase , ascensiuni asigurate , banuti la tescherea … De ce sa se planga ?
    Oare nu este minunat sa fii „intelectualul ” atasat unuia despre care nu se stie daca a citit in viata lui macar o carte ? Sa-l slujesti ca o carpa , stiind ca te dispretuieste cu ravna , cu toate ca ii esti, pasager, trebuincios ? Sa fii catelul de companie al unuia cu care NU AI CE SA VORBESTI , pentru ca nu exista afinitati intre voi , dar sa te simti obligat sa-i lauzi mareata si unica scremere poetica , in care lacrimeaza pe mormantul mamei , in timp ce aceasta e bine –mersi , cu sacosa prin piata ?
    Dintre „intelectualii ” lui Basescu este totusi cineva care face nota discordanta . O persoana care a fost legata apropape intim de presedinte , o unealta gratioasa ca un streang , pe numele ei Monica Macovei . In cazul Monicai Macovei , sunt convinsa , intalnirea celor doi a fost aproape de revelatie … s-au dibuit unul pe altul si s-au meritat unul pe altul : goi pe dinauntru , fara sentimente , urand din principiu tot ceea ce nu puteau fi , animati de aceeasi bucurie a distrugerii , excitati doar de raul pe care puteau sa-l faca , prin puterea vremelnica pe care au avut-o …
    Era previzibil : amandoi au scos ghearele la divort … Uneori ma gandesc ce gheare ascutite ascunde in pernutele moi si doamna Udrea …mai avem cateva luni si s-ar putea sa aflam …
    P.S. Ma incearca o perplexitate vecina cu gripa de sezon : desi pare incredibil , EBA a emis in spatiu un comunicat in care utilizeaza termenul „ EXONERAT ” ; noroc ca nu a trebuit sa mai si citeasca frazele pe care le-a postat …

  22. ZeV le recomanda celor din PSD,(pentru a-si creste micul bazin electoral),sa-si schimbe in mod transant discursul.
    Conform recomandarilor lui ZeV,pesedistii ar trebuii sa denunte sistemul capitalism si de asemenea,sa militeze pentru iesirea Romaniei din structurile UE si NATO.
    Intrebare:discursul este problema? Ma tem ca nu.
    Ce as astepta eu de la PSD daca as fi om de stanga?
    -1)In primul rand,o buna guvernare,cel putin la fel de eficienta ca cea a fostului Premier,Adrian Nastase.
    -2) In al doilea rand,locuri de munca si un nivel de trai cat de cat decent in locul produselor alimentare oferite,de obicei in campania electorala.
    -3) Promovarea in functiile de conducere a oamenilor competenti si daca se poate,de buna credinta.
    Din punctul asta de vedere,Adrian Nastase a facut niste pasi foarte importanti.Amintesc doar cativa ministri,de calitate ,care au facut parte din guvernul Nastase:Eugen Bejinariu,Ioan Rus,Eugen Dijmărescu,Mircea Geoana,(un bun ministru de externe),Vasile Puscas,Mihai Tanasescu,Cristian Diaconescu ,Marian Sârbu .
    Comparati actualii ministri ai PSD:Ponta,Sova,Corlatean,Banicioiu,Nita,Dragnea,etc cu fostii ministri,enumerati mai sus.Pe urma,intrebati-va:cu cine sa asiguri,buna guvernare?
    -4)Promovarea de oameni cinstiti si modesti deoarece un partid de stanga,ar trebuii sa fie,pe bune,un partid al celor multi.
    Un partid al celor saraci si nu un partid al celor mentinuti in mod intentionat in saracie din interese strict electorale.
    Dupa pierderea alegerilor prezidentiale,Adrian Nastase a scris un articol intitulat ”cele doua Romanii”.
    Dupa zece ani,decalajul dintre cele doua romanii a crescut in mod semnificativ.Electoratul traditional al PSD comasat in cele mai sarace zone ale tarii,(Vrancea,Teleorman,Olt,Mehedinti,Calarasi,Dolj,etc) au ramas in continuare saraci in timp ce zonele care in mod traditional,voteaza cu dreapta,(marile orase si in special zona de nord-vest a tarii),au cunoscut in cei 10 ani,o dezvoltare fara precedent,(in primul mandate al Presedintelui Basescu,PIB-ul Romaniei s-a dublat fata de perioada anterioara).
    Ca om de stanga,(pentru cateva minute,pana termin mesajul),mi-ar place sa-i vad pe primarii,presedintii de consilii judetene,parlamentarii,ministrii Partidului Social Democrat ca traiesc din propria leafa, locuiesc la bloc sau in case cat de cat normale si de asemenea,au masini modeste,daca se poate de provenienta,autohtona.
    In acest sens,(si am mai scris un mesaj,in legatura cu asta),as prefera sa avem un parlament cu maxim 200 parlamentari si unitati administrative mult mai restranse,(in loc de 44 judete,maxim 10,in loc de 2000 commune,200).
    De asemenea,o structura guvernamentala ,injumatatita.
    In atare conditii,nu as avea nici o problema daca alesii patriei,ministri si secretarii de stat ar avea salararii la fel ca si omologii lor din cele mai dezvoltate tari ale Uniunii Europene.
    Ca sa ajunga la acest stadiu,PSD ar trebuii sa se schimbe din temelii.
    In ultimii zece ani mass-media a ”zburdat” libera cum nu s-a intamplat decat in timpul guvernarii CDR.
    Astfel,romanii au aflat tot ce se putea afla despre oamenii PSD-ului si in nici un caz,ceea ce au aflat,nu are legatura cu profilul politicianului de stanga,descrisa de mine.
    Nu vreau sa intru in detalii deoarece,”terenul e tabacit” si la ceea ce stiu romanii despre PSD nu as mai avea prea multe de adaugat.
    Dar pentru ca in aceste zile,se desfasoara in vazul intregii tari operatiunea ”baroniada” as vrea sa spun cateva cuvinte despre discrepanta uriasa care exista intre mai marii PSD-ului si electoratul sarac pe care-l reprezinta.
    Dragnea,Prioteasa,Duicu,Mazare,Oprisan,(s.a.m.d.),nu traiesc nici la bloc nici la casa.Nu stiu cum sa le descriu locuintele:cazarmi,complexe balneo,sedii ONU.
    -5) Renuntarea la minciuna si smechereala de tip dambovitean.
    PNL si Crin Antonescu,au fost parteneri loiali ai PSD.Fara PNL,PSD nu ar fi castigat alegerile din 2012.Fara PNL,Victor Ponta nu ar fi ajuns niciodata Premier.Dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta,cei din PSD,au cumparat parlamentari angro pentru asi asigura o alta majoritate.
    In tot acest timp,prin intermediul televiziunii de partid patronata de Ghita,prin vectorii de opinie din partid,(tata socru,Firea si altii),I-a impins pe liberali spre ”marginile careului”.
    In guvern,ministerele liberalilor,au fost golite de continut. Au complotat cu grupul de tradatori din interiorul PNL,condus de Rusanu,(din care faceau parte:Tariceanu,Stroe,Campeanu,Chitoiu),in vederea debarcarii lui Crin Antonescu din fruntea partidului.
    Inainte ca USL-ul sa se rupa,au infiintat o alta alianta intitulata USD.
    Au facut tot ce a fost posibil ca sa-i determine pe liberali sa rupa alainta dupa care au inceput sa planga pe televiziuni de dorul fostilor aliati.
    Gata! Am jucat sufficient de mult rolul votantului de stanga,respectiv al simpatizantului PSD. 🙂

  23. Asta-i unu din intelectualii lui Basexu … Cred ca cel mai important !

    Cititi , va rog , comment-urile …Sunt criminale !

  24. Dl. AN,

    Chiar credeti ca este este vreo deosebire intre PMP si PDL?
    Eu cred mai degraba ca divortul dintre Basescu si PDL este unul fictiv , precum acelea din lumea mondena in care sotii se separa pentru a proteja un interes, in cazul de fata PDL ramane undita pescarului Basescu , undita in al carei carlig va incerca sa prinda PNLeul!

  25. ANTENA 3,O LUMANARE CARE ABIA MAI PALPAIE.
    …………………………………………………………………………………………………………..
    Maestrul Ion Cristoiu afirma ca o stire devine cu adevarat stire daca este preluata si difuzata de o parte importanta a mass-media.
    Ori de-o buna bucata de timp,stirile antenei 3 cu iz de breaking news,raman in circuitul inchis al celor trei sute de mii de telespectatori fideli ai postului.

  26. @ Adrian B. aprilie 9, 2014 la 12:24 am

    Unde ati gasit atatia telectuali basisti si mai ales…CUM ????

    Pe mine daca ma puneti sa gasesc asa ceva nici nu stiu de unde sa incep…este adevarat ca nici telectual nu ia…asa ca explicabil este..poate sa fie…na ca m-am stricat si eu urmarindu-i pe telectualii basisti…….

    Fantastic…nu credeam sa mai existe asemenea personaje de Ev Mediu timpuriu in Romania………….

  27. @Marian Nicolae
    Văd că lucrurile stau chiar mai rău decât bănuiam eu. Acest Daniel David are chiar o clinică (plătită cu banii statului român!) la UBB Cluj, fără ca el să fi făcut o facultate de medicină, darămite să fi trecut prin proba unui examen de rezidenţiat! În opinia mea foarte umilă, acest profesor universitar dr. Daniel David rămâne doar un quack. Dar vă daţi seama câtă putere deţine, dacă i se permite aşa ceva. În fine, la alegerile de rectori Daniel David a obţinut foarte puţine voturi. Ceea ce arată că există mulţi dascăli de bun simţ la Cluj care îi percep corect valoarea lui reală de “savant de renume mondial”.

  28. Algoritmii ştiinţei moderne sunt supuşi unei verificări empirice. Operaţiune pe care filosoful Karl Popper o numeşte pe englezeşte „falsification”. Iar pe româneşte, eu îndrăznesc să-i zic falsificare (număr minim de litere, au fost propuse şi alternative conţinând mai multe litere).

  29. Eu nu înţeleg de ce globalizarea se face prin „tactica pământului pârjolit” împotriva biodiversităţii.

  30. Am sesizat o contradicție:
    Niciun PDL-ist sau PMP-ist (cu o excepție care confirmă regula, Ridzi) nu a fost acuzat sau condamnat, deci se presupune că sunt politicienii cei mai curați, și, cu toate astea, intenția de votare a lor e la genunchiul broaștei.
    Dimpotrivă, PSD, deși e decimat sistematic de DNA, are cea mai mare popularitate.
    Concluzia: electoratul s-a lămurit cum e cu „justiția”.

  31. Unii susțin că în vremuri grele prăpastia dintre bogați și săraci se adâncește. Alții că, de fapt, diferențele se mențin însă bogăția devine mai vizibilă pentru că induce invidie sau chiar ură. Cert este că în Italia vânătoarea de bogați care au „uitat” să își plătească taxele sau nu își pot justifica averea este în toi. La ei se poate.
    Începând din luna decembrie a anului trecut pe șoselele care leagă marile orașe italiene de renumitele stațiuni din Alpi sau de pe litoral au început să apară filtre ale poliției care nu îi „deranjează” decât pe posesorii de Ferrari, Maserati, Lamborghini, Bentley, Porsche sau alte mărci auto exclusivite. Pe vestitul Corso Cosmo din Milano carabinierii opresc SUV-uri de lux și mașini sport pe bandă rulantă solicitând documentele șoferului și ale vehiculului pe care apoi le dau mai departe inspectorilor fiscali care așteaptă răbdători în mașini. În numai o lună, cinci astfel de filtre au băgat spaima în posesorii de bolizi al căror preț de achiziție se termină cu multe zerouri. La intrarea în Portofino, pe riviera italiană, și cu doar câțiva kilometri înainte de renumita stațiune montană Cortina d’Ampezzo situația se repetă întocmai.

    Luna trecută lângă Veneția, un astfel de filtru a dus la arestarea unui bărbat de 44 de ani, mândru proprietar al unui Ferrari F40, care nu își plătise taxele din 2006 și avea datorii de peste opt milioane de euro către stat. Tot în iulie, la Bergamo de acestă dată, a fost oprit în trafic posesorul unui Ferrari F131 în valoare de circa 200.000 de euro. Uitase că datora statului taxe în valoare de trei milioane de euro încă din 2007.
    Rezultatul vânătorii de „uituci”? Numărul de vehicule sport de lux second-hand exportate din Italia s-a triplat doar în primele cinci luni din 2012, de la 4.923, la 13.633 de vehicule. Bogații care fie nu își pot justifica averile, fie au omis să își plătească taxele, fie sunt deranjați de insistența polițiștilor și a inspectorilor fiscali, încearcă să scape de dovada evidentă a statutului pe care ei înșiși și l-au creat. Mai mult sau mai puțin legal. „Mulți posesori de Ferrari vor să renunțe la supermașinile lor după ce poliția a apărut neinvitată la unul dintre evenimentele clubului nostru și a verificat fiecare șofer”, declară plin de năduf Fabio Bertone, șeful clubului Passione Rossa care grupează mai mulți deținători de bolizi purtând căluțul cabrat pe capotă. „Unul dintre membrii noștrii vinde un 458 cu doar 143.000 de euro după ce, anul trecut, a plătit dealerului pentru el circa 224.000 de euro”, adaugă Bertone.
    Nu doar posesorii de Ferrari par disperați să își vândă bolizii sau să îi ascundă la locuințele deținute în afara Italiei. Conform lui Loris Casadei, șeful mărcii Porsche pe piața italiană, aproximativ 200 de mașini aparținând mărcii sale pleacă lunar către alte state europene. Volumul de Porsche Cayenne second-hand exportate s-a triplat în perioada ianuarie – mai 2012 ajungând la 1.134 de unități. Alte 424 de modele Ferrari și Maserati de ocazie au fost radiate din evidențele poliției luând calea exportului. În urmă cu un an numărul acestora nu depășea 142.
    Încet, încet, pe bulevardele marilor orașe italiene mașinile de lux devin păsări rare. „Italia a fost unul dintre statele unde posesorii de supercaruri își creaseră o adevărată fortăreață. Acum bolizii dispar de pe străzi și asta nu arată decât ce adâncă este criza prin care trecem”, consideră Giuliano Noci, profesor la universitatea politehnică din Milano. De fapt, atât dispariția mașinilor de lux de pe străzi cât și încercarea proprietarilor de a scăpa de ele nu este decât un efect al programului de austeritate impus de prim-ministrul Mario Monti. În încercarea de a reduce datoria de 1,9 mii de miliarde euro a Italiei și de a stopa evaziunea fiscală care înseamnă pierderi anuale de 120 de miliarde de euro, guvernul italian pare dispus să îi lase pe cetățenii săi mai de soi fără jucăriile cu patru roți pe care au cheltuit sume obscene. Desigur, nu toți cei verificați sunt și vinovați de evaziune fiscală sau de eludare de la plata taxelor însă rezultatul unui singur raid al poliției prin Cortina d’Ampezzo este exemplul clar că astfel de acțiuni merită puse în aplicare: 42 de posesori de supermașini de lux declaraseră la fisc venituri anuale sub 30.000 de euro atât în 2010 cât și în 2009. Dar erau mândri proprietari unor mașini care costau de 10 ori pe atât.

    Merită oare discutat despre potențialul efect al unor măsuri similare ale autorităților române pe Valea Prahovei, de exemplu? Sau poate la intrarea în cetatea de vară a huzurului, Mamaia? Ori pe șoselele care leagă marile orașe de suburbiile pline de vile sau… în cartierele cu turnulețe?

  32. La eoro – maidan
    Cu Monica şi Traian.

    (R) Când căţeaua şi dulăul îşi întorc simultan spatele nu-i semn de divorţ politic.

Lasă un răspuns