FSN și USL

În 1991-1992, s-a spart FSN-ul. FSN avea 67% după alegerile din 1990. Spargerea FSN și relația antagonică dintre FSN și FDSN au creat o mare masă de mișcare pentru partidele de dreapta.

Chiar dacă FDSN a guvernat în perioada 1992-1996 pe o anumită inerție, a fost o guvernare vulnerabilă. Pentru că FDSN obținuse în 1992  sub 30%, fără redistribuirea din Parlament.

Negocierile pe care le-am purtat cu FSN și cu celelalte partide din opoziție nu au condus la nici un rezultat (eu condusesem negocierile). Textul înțelegerii începuse să fie scris, dar ei s-au retras. Era vorba de Corneliu Coposu, de Petre Roman, de Dinu Patriciu. Atunci, alternativa a fost constituirea acelei „pentagonale roșii”.

Acea formulă a reprezentat, în plan extern, un handicap pentru România. Spargerea FSN ne-a dus la un Guvern minoritar, care nu avea forța necesară în Parlament și care a trebuit să recurgă la tot felul de compromisuri pentru a asigura funcționarea sistemului politic. Compromisurile din acea perioadă au fost determinate de slăbiciunile care au urmat spargerii FSN.

Sper că nu vom spune același lucru după spargerea USL.

20 de gânduri despre “FSN și USL

  1. Iar a vorbit neamtul nostru cel senin ca o zi de vara si graitor ca un foraibar ; de data asta ne-a spus , in fraze putine , dupa obiceiul care l-a consacrat , ca suntem cam prosti , cam ignoranti , si din motivul acesta n-o sa ne inghesuim la urne , pe 25 mai – ca doar nu prea intelegem noi ce-i cu Europenele astea . Dansul , care pricepe insa tot ce nu pricepem noi , considera ca , indiferent de rezultatele de la alegerile europarlamentare , nu are motive sa-si dea demisia si nici nu vede pentru care vina ar fi indepartat de colegi . Aparenta cumva greoaie , cu usoare defazaje intre gand si vorba , a primarului sibian , ascunde totusi , un calcul foarte clar si foarte nemtesc : el nu trebuie sa piarda nimic , indiferent daca europarlamentarele vor fi un dezastru pentru PNL ! Isi pastreaza frumoasa Primarie , locul de vicepresedinte al liberalilor si aspiratia de a fi prim-ministru ….cu sau fara Crin …
    In acest timp , Crin Antonescu foloseste mainile excesiv in discursuri , desi , nu-i asa ? domnia sa vorbeste in limba romana si nu in dusmanoasa limba shakespeariana ; cunoscandu-l demult pe Crin Antonescu , pot spune ca gestica lui exagerata ascunde un inconfort profund .
    Crin Antonescu nu recunoaste sondajele de opinie din tara ( au ei altele , spune Norica Neculai , facute mult mai profesionist , undeva peste granita ) dar imi amintesc cum nici in 2009 presedintele liberal nu recunostea sondajele si –si inchipuia ca va intra in turul 2 ; in realitate , in ceea ce-l priveste pe liderul liberal , sondajele au fost chiar foarte aproape . Cu o astfel de experienta , eu m-as hazarda mai putin in a infiera institutele de sondare a opiniei publice .

  2. PUNR-ul lui Radu Ceontea , Gavra sau Funar din 1992 – 1996 era un partid simpatic , comic in scenetele lui contra iredentismului ungar ( care exista , agresiv , mai mult decat azi , acest iredentism ) – lasarea statuii lui Matei Corvin in intuneric noaptea , bancile tricolore , discursurile caustice ale lui Ceontea , etc . Nimic in comun cu rautatea , ura si xenofobia oarba a Partidului Romania Mare .
    Eu consider guvernarea Vacaroiu din 1992 – 1996 un succes . Dupa trei ani de saracire ingrozitoare a tarii , de amatorism , mineriade si sabotaj am avut o stabilitate economica , o oarecare siguranta a cetateanului simplu , o crestere chiar – imi amintesc de constructiile de case la tara in acei ani , fara banii trimisi de sclavii de mai apoi din Italia sau Spania . Chiar prestigiu extern – intalnirea Peres – Arafat de la Bucuresti , vizitele in SUA ale ministrului apararii de atunci , refuzul demn si clar de a semna slugarnic un pact initiat de Balladur cu Ungaria .
    Reversul medaliei – coruptia infioratoare din tara , examenele in care subiectele erau vandute de toti , de la functionarul din minister la jandarmii care le pazeau , politistul de frontiera care cerea raspicat bani ” sa se grabeasca trecerea ” , traficul de influenta , baroniile PSDR din teritoriu – va amintiti de celebrele ” … la toata lumea ” ale copiilor prefectului de Dolj , Iliescu permitand coruptia din partid … ( ce rost ca era el cinstit , daca lasa putregaiul peste tot ? ) .

  3. Strategic vorbind , aceasta rupere a USL-ului a aruncat partidele de casa ale lui Basecsu ( pdl+pmp+fc ) pe locurile 3-4 , in cel mai bun caz ! Fara a mai lua in calcul PPDD sau PRM . Practic , partidele basiste ies din carti ! E ca si ” concurenta ” dintre Adidas si Puma . Cumparatorii au impresia ca isi cumpara produse diferite dar proprietarii firmelor sunt rude de gr. 1 . Care practic , si-au creat propria concurenta !!!

    Din punct de vedere politic si uman , aceasta rupere a aliantei este o mare DEZAMAGIRE !!! Dar si mai dezamagitoare au fost ” realizarile ” acestei aliante …

    Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca politica romaneasca este o cloaca in care si-au gasit refugiul tot felul de indivizi ciudati si lipsiti de caracter . Si ca romanii sunt un popor extrem de bizar …

  4. În prelucrarea Big Data, un rol important îl are lumbajul SQL. Acronimul vine de la Structured Query Language. Structured se referă la „datele structurate”, iar Query se referă la interogarea bazei de date a unei organizaţii. SQL a fost inventat la firma IBM.

  5. La 1444, se nasc două mituri în răsăritul Europei: Mitul regelui tînăr, viteaz, frumos (personaj Hollywoodian), ce îşi dă viaţa pentru creştinătate, şi mitul satanicului « latin monstrum » Dracula, fiul prinţului Vlad Dracul. Personajele sunt nominalizate în versurile lui Bolintineanu despre Varna: „Acolo se vede regele Lehiei,/Huniad, eroul ţării Unguriei,/Mari prelaţi ai papii, tineri cavaleri,/Vlad al României cu mai mulţi boieri.” Regele tînăr al mitului a fost Vladislav III al Poloniei. ‘Vlad al României’ a fost Vlad Dracul, tatăl cu mult mai celebrului Vlad Ţepeş. Vladislav III este numit uneori şi Vladislav Jagelovici. Pentru că era fiul lituanianului Jogaila.

  6. Primul “sistem securistic” în România a fost creat pe vremea lui Ştefan cel Mare, de către mitropolitul Teoctist. Vezi volumul II din Fraţii Jderi, de Mihail Sadoveanu.

  7. Ucraina …… Rusia zice ca retrage niste trupe de la granita, SUA ca trmit un distrugator, „europa” ca nU E dispusa sa .. ce?

    Dar daca au batut mana cu sopon? Adica vestu cu rusnacu’ si amu’ dau spectacol ptr fraieri ?

    Ce o sa scriu este doar o idee „creaţă” , scrisa de „dragu argumentului” , sa ma dau dăştept si sa ma aflu in treaba (precum c analistii politici)

    1) Ucraina este un stat „eşuat” , „neviabil economic” (desi daca ar fi „viabila” destui s-ar intrista!) care datoreza bani in stanga si dreapta si care tipa ca are nevoie imediat de melearde. Inainte de inventarea materialismului dialectic astfel de state erau puse sub o severa tutela pana isi plateau datoriile (cam pe la primele calendele grecesti dupa pastele cailor). Da azi cica ONU, carta atlantica, nspe declaratii samd nu se poa sa debarci si sa incepi sa dai ordine .. de plata! Asa ca Ucraina ramane o bomba cu ceas in inima economica (bancara) a ERRORpei :

    2)„Raiffeisen International şi Bank Austria – au împreună o expunere de 8 miliarde de euro pe Ucraina, iar 70% din creditele acordate în această ţară sunt în monedă străină Coşmarului politico-militar din Ucraina i se adaugă acum cel al creditelor, care, pe fondul devalorizării accentuate a grivnei, scapă efectiv de sub control (http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/bancile-sanatoase-salveaza-bancile-europene-cu-probleme-330186) Ca situatiunea se poa imputi mai iute ca pestele vara .. Daca cad alea 2 banci se poa sa traga dupa ele Austria (n-ar fi premiera .. prin 1930, pentru cateva zile, Austria a incetat platile si a tras obloanele), si azi Austria este membra (respectabila nu scroafa PIGS) a zonei euro si a UE… cu conexiuni prea puternice in RFGea (adica cam tot ce este industrie in Austria e filiala doiceasca) si se duce dracului sandramaua si ORROR pa!!! Si puteti fi listiniti – „normnal” ar mai fi si alti interesati de aplicarea unei proceduri de insolventa !!!
    Asa ca (poate?) s-a gasit solutia acceptabila

    3) Partajul Ucrainei! Rusia ia ceva (Crimeea? Crimeea plus altceva?) si se declara satiscafuta (adica considera ca Ucraina nu mai are nimic sa ii plateasca) iar restul – cat mai ramane?! – va intra sub o tutela internationala care se va asigura ca Ucraina ce a mai ramas va duce o politica meconomico-financiara „responsabila” si „sanatoasa” astfel incat sa fie cu ratele la zi cand o veni Iisus a 2a oara.

    In sensul celor de mai sus ar pleda ciudata moliciune a Rusiei (care se pare ca a ramas incotzopenita in Crimeea desi nu e sezon de plaja!) si la fel de „energicele” reactii occidentale :comedie ptr fraieri!!

    Sa zic asa e de stat cu ochii pe butelie (cestiunea datoriei ocarinene)

    PS. As vrea sa va atrag atentia ca noi (eu , tu samd) am intrat in inexprimabilu’ de acum odata cu lansarea celebrisimului „imediat 20 miliarde” . care a fost urmat de taieri de venituri si cresteri de TVA (la RR si icre negre nu a crescut!). Si asta pentru ca bancile .. aveau nevoie de banuti. Fiindca „mamele” din Apus aveau probleme si aveau nevoie de orice firfiric. Iar in Romania o politica prudenta silea ca bancile sa tina in rezerva ceva banuti. Asa ca noi binevoitiri am redus nivelul rezervelor .. si ca atare a trebuit sa imprumutam ca sa inlocuim.

    Dar daca au batut mana cu sopon? Adica vestu cu rusnacu’ si amu’ dau spectacol ptr fraieri ?

    Ce o sa scriu este doar o idee „creaţă” , scrisa de „dragu argumentului” , sa ma dau dăştept si sa ma aflu in treaba (precum c analistii politici)

    1) Ucraina este un stat „eşuat” , „neviabil economic” (desi daca ar fi „viabila” destui s-ar intrista!) care datoreza bani in stanga si dreapta si care tipa ca are nevoie imediat de melearde. Inainte de inventarea materialismului dialectic astfel de state erau puse sub o severa tutela pana isi plateau datoriile (cam pe la primele calendele grecesti dupa pastele cailor). Da azi cica ONU, carta atlantica, nspe declaratii samd nu se poa sa debarci si sa incepi sa dai ordine .. de plata! Asa ca Ucraina ramane o bomba cu ceas in inima economica (bancara) a ERRORpei :

    2)„Raiffeisen International şi Bank Austria – au împreună o expunere de 8 miliarde de euro pe Ucraina, iar 70% din creditele acordate în această ţară sunt în monedă străină Coşmarului politico-militar din Ucraina i se adaugă acum cel al creditelor, care, pe fondul devalorizării accentuate a grivnei, scapă efectiv de sub control (http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/bancile-sanatoase-salveaza-bancile-europene-cu-probleme-330186) Ca situatiunea se poa imputi mai iute ca pestele vara .. Daca cad alea 2 banci se poa sa traga dupa ele Austria (n-ar fi premiera .. prin 1930, pentru cateva zile, Austria a incetat platile si a tras obloanele), si azi Austria este membra (respectabila nu scroafa PIGS) a zonei euro si a UE… cu conexiuni prea puternice in RFGea (adica cam tot ce este industrie in Austria e filiala doiceasca) si se duce dracului sandramaua si ORROR pa!!! Si puteti fi listiniti – „normnal” ar mai fi si alti interesati de aplicarea unei proceduri de insolventa !!!
    Asa ca (poate?) s-a gasit solutia acceptabila

    3) Partajul Ucrainei! Rusia ia ceva (Crimeea? Crimeea plus altceva?) si se declara satiscafuta (adica considera ca Ucraina nu mai are nimic sa ii plateasca) iar restul – cat mai ramane?! – va intra sub o tutela internationala care se va asigura ca Ucraina ce a mai ramas va duce o politica meconomico-financiara „responsabila” si „sanatoasa” astfel incat sa fie cu ratele la zi cand o veni Iisus a 2a oara.

    In sensul celor de mai sus ar pleda ciudata moliciune a Rusiei (care se pare ca a ramas incotzopenita in Crimeea desi nu e sezon de plaja!) si la fel de „energicele” reactii occidentale :comedie ptr fraieri!!

    Sa zic asa e de stat cu ochii pe butelie (cestiunea datoriei ocarinene)

    PS. As vrea sa va atrag atentia ca noi (eu , tu samd) am intrat in inexprimabilu’ de acum odata cu lansarea celebrisimului „imediat 20 miliarde” . care a fost urmat de taieri de venituri si cresteri de TVA (la RR si icre negre nu a crescut!). Si asta pentru ca bancile .. aveau nevoie de banuti. Fiindca „mamele” din Apus aveau probleme si aveau nevoie de orice firfiric. Iar in Romania o politica prudenta silea ca bancile sa tina in rezerva ceva banuti. Asa ca noi binevoitiri am redus nivelul rezervelor .. si ca atare a trebuit sa imprumutam ca sa inlocuim.

    http://vremea.forumgratuit.ro/t570-ucraina-dar-daca-rusia-si-apusul-s-au-inteles

  8. Liberalii munteni îşi clădesc programul influenţaţi de ideologia lui Destutt de Tracy. Influenţaţi de iluministul scoţian Thomas Carlyle, conservatorii junimişti pornesc de la ideologia clasică germană (care include şi romantismul grupului de la Jena). Scopurile şi mijloacele sunt de aceeaşi culoare ideologică primară în Principatele Dunărene. Ceea ce a fost deosebit de important pentru dezvoltarea uniformă a României moderne, căci suprastructura ideologică primară potenţează proiectul politic românesc. Iar Şcoala Ardeleană, Petru Pavel Aron, chiar şi iezuiţii latinişti toleraţi o vreme de „tiranii barbari” să influenţeze Suprastructura ideologică românească în Transilvania, aduc impulsul pentru Romania Neoacquistica. Eu sînt de religie ortodoxă, dar îl apreciez mai mult pe vicarul greco-catolic Petru Pavel Aron, decât pe ortodoxul Popa Tunsu. Petru Pavel Aron este singurul continuator român din Epoca Luminilor a doctrinei Romania Neoacquistica implementată de Mihai Viteazul cu bani primiţi de la Patriarhul Apusului. Şi să nu uităm că unirea principatelor înfăptuită de Mihai Viteazul, ‘pohta’ lui (Nicolae Iorga citea Pohta Viteazului în spiritul psihologiei lui Destutt de Tracy), era îmbinarea principiului de subsidiaritate cu doctrina Romania Neoacquistica. Principiul de subsidiaritate este considerat în Uniunea Europeană ca fiind un principiu politic fundamental pus în echilibru cu alte principii. Dintre aceste principii nu este exclusă deloc doctrina Romania Neoacquistica. Tacit, ea există încă, şi nu doar pentru români. Unirea celor trei principate pe care o întreprinde Mihai Viteazul se încadrează Viziunii proiectului Romania Neoacquistica, şi se chema la acel timp „Pohta Voievodului”. Titulatura folosită de Voievodul Mihai, într-un document din 6 iulie 1600, era : „Domn al Munteniei, Ardealului şi a toată ţara Moldovei.” De fapt până unde se întindea, la Răsărit, „toată ţara Moldovei” ? Este bineînţeles şi un element geopolitic indefinit în „Pohta” sau Dezideratul Viteazului. Dar seamănă, îmi pare mie, foarte mult ca stil în geopoliticul deziderat exprimat, în Evul Mediu, de către Angevinii Plantageneţi vorbind atunci despre Imperiul lor (deşi formularea imperială este exprimată abia în secolul XX de către unii istorici occidentali simpatizanţi cu vechiul deziderat Plantagenet continental, pierdut de nefericitul rege Ioan fără de Ţară): „Our kingdom and everything subject to our rule whatever it may be.”
    Pe blogosferă găsesc propaganda : +După cartea scrisă de Bălcescu (Istoria românilor supt Mihai Vodă Viteazul, n.r.), mulţi ani Mihai Viteazul nu a mai fost băgat în seamă, a fost uitat, autorii de manuale nu l au mai folosit. Adevăratul moment în care Mihai intră în „tiparniţa istoriografică“ este unirea Transilvaniei cu Regatul României. Abia după realizarea Unirii se creează mitul lui Mihai Viteazul care a fost aşezat primul în „pantheonul românesc“ în defavoarea lui Ştefan cel Mare sau a lui Avram Iancu. Noi românii, încă ne mai temem că România va fi dezmembrată. Această teamă, cultivată, l-a întipărit în mentalul colectiv pe Mihai ca fiind primul român care a stăpânit peste cele trei ţări româneşti, însă nu este şi primul care a făcut Unirea. Aceasta a fost făcută, în 1595, de Sigismund Báthory, pentru că impunându le cele două tratate lui Mihai Viteazul şi lui Ştefan Răzvan, practic a devenit principele celor trei Principate, titlu recunoscut pe plan internaţional, ceea ce lui Mihai nu i a fost recunoscut.+ Replica mea referitoare la alegaţia „ceea ce lui Mihai nu i a fost recunoscut”: Ce contează ? Unirea din anul 1600, cu ajutor de la Patriarhul Apusului şi iniţiată sub semnul reconstrucţiei Bisericii Universale, se înscrie în linia de teologie politică predicată de Sfântul Părinte Ierarh Vasile cel Mare. Unirea Ţărilor Româneşti a fost înfăptuire geopolitică efectivă şi un act în conformitate cu ideologia Romania Neoacquistica a Contra Reformei iniţiată de Patriarhul Apusului. Este adevărat, Contra Reforma îl angajase pe bani grei ca să cucerească Stambulul. Sigur, proiectul era utopic, dar luptătorii împotriva Reformei au construit mai multe utopii (să îl amintim şi pe Thomas Morus). Mihai Viteazul a folosit acei bani din fondurile Contra Reformei nu pentru a restitui lumii Nova Roma, ci un Novum Latium. Sigismund Báthory era cu totul şi cu totul străin de acel ideal de reconstituire pentru Romania Neoacquistica. Sigismund Báthory nu a fost realmente unificator de ţări româneşti în Romania, aşa cum pretind unii acum. Ce legătură de sânge avea Sigismund Báthory cu oricare dintre ţările româneşti ? Nu simţea o legătură de sânge nici măcar cu Transilvania ! Sigismund Báthory lua hotărâri impulsive, chiar cu totul iraţionale, pentru că ar fi fost bolnav de sifilis. Să vorbim despre frivolitatea indecentă a deciziei din 1597, Sigismund Báthory era dispus a ceda Transilvania în schimbul unor ducate din Silezia. Sigismund Báthory nu era un român ortodox. Pentru un român ortodox, sursa drepturilor regaliene nu sunt oarece firave recunoaşteri internaţionale. Ci sintagma-sigiliu Nova Roma elaborată de Conciliul Bisericesc de la 381 AD, ţinut la Constantinopol. Sintagma-sigiliu Nova Roma nu aparţine nici Rusiei, –care se proclamă prin texte apocrife „A Treia Roma”–, nici Americii care a reconstruit Colina Capitoliului la Washington DC! Aceasta-i simplă butaforie ce nu instituie la Washington DC drepturile regaliene de la Roma şi Nova Roma! Excepţionalismul românesc este cu mult mai justificat decât excepţionalismul rusesc ori acela american. @ George Hălărescu: Problema drepturilor legitime, istoriceşte întemeiate, asupra sintagmei-sigiliu Nova Roma trebuie să fie discutată la “Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe [ce] se va reuni în anul 2016, pentru prima dată după 1.100 de ani, întâlnirea urmând să se desfăşoare la Biserica Sfânta Irina din Istanbul, unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, din anul 381.” http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/primul-mare-sinod-din-ultimul-mileniu-328587.html Patriarhul BOR trebuie să fie deosebit de atent ! Sper că veţi fi un bun agent de influenţă.

  9. Absenţa nominalului (de „parai”) în calcului PIB-ului nu înseamnă deloc şi absenţa realului de valoare economică. Principiul acesta are, de vreo două secole, o semnificaţie cu totul şi cu totul specială în consideraţiile privind economia politică a ţării noastre. Care, dintru începuturile epistemei moderne, nu se bazează pe cartea lui Adam Smith, ci pe cartea lui Bonnot de Condillac. „An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations” şi „Le commerce et le gouvernement” au apărut în acelaşi an, 1776.

  10. PNL nu a avut niciodată un procent mare, așa că e de așteptat să nu aibă nici acum, dar nu mai putea rămâne în USL pentru că PSD l-ar fi înghițit și digerat ca pe un sâmbure de măslină.
    Mulți membri PNL au acceptat cu greu alianța cu PSD, iar la ruperea USL au răsuflat ușurați.
    USL era o construcție comodă pentru electorat, dar rațiunea creării lui a fost lupta împotriva lui Băsescu și partidului său. În acest an, lupta anti Băsescu nu-și mai are rostul, deci nici USL.
    Fiecare partid trebuie să îmbrace haina lui, nu una prea largă sau prea strâmtă, și să încerce să-și adune electoratul atât cât e el.
    PSD are cea mai mare susținere (deocamdată, zic eu, fiindcă văd că mulți tineri cu calificare înaltă realizează că politicile liberale sunt mai potrivite momentului economic), PC și UNPR se țin de PSD pentru că știu că altfel ar pieri, PNL a ieșit din nou „în piață” singur ca să nu își piardă identitatea, fără teama de a-și împuțina votanții.
    Eu găsesc că PNL a dat dovadă de curaj în apărarea principiilor sale, renunțând la siguranța pe care i-ar fi dat-o USL în alegeri.

  11. Cind am afirmat in Romania ca fortele pacifiste sunt mute, am gresit. Exista cel putin o persoana oficiala care a avut curajul sa isi exprime o pozitie diferita fata de extazul ce a cuprins pe toti politicienii iubitori de arme si razboi. E vorba de Ionel Blanculescu, consilier onorific al Primului Ministru, care azi „se bucura” de „libertatea de exprimare” fiind atacat dur si cerindui-se sa elibereze locul de munca, pentru ca nu ar avea voie sa exprime alte pozitii decit cele „vesele”.

    Nu stiu daca un consilier „onorific” are voie sa exprime alte opinii decit cele oficiale. Dar cred ca e foarte intelept sa exista oameni in pozitii importante in stat pe care nu-i ia valul usor, asa cum ii ia pe Antonescu si alti profitori politici. Toti vor sa fie validati de cel care imparte cascavalul. Sper ca mai ales in zona securitatii nationale, exista creiere cu mai mult de un neuron excitat, si ca oamenii aia pot sa analizeze obiectiv si sa comunice cui trebuie, chiar daca analizele nu sunt „vesele”. Triumfalismul este o vestiga a comunismului, si nu numai. Acest exhibitionism e foarte trist, aratind de fapt unde sunt unele vulnerabilitati ale Romaniei. Politicienii triumfalisti sunt un exemplu. Cei care nu stiu cind sa se abtina de la declaratii, sau care in mod constant afiseaza pozitii slab de aparat, cei care vor sa iasa in fata cu orice pret, far jena, astia sunt parte din multimea de riscuri ale Romaniei.

    Trebuie sa recunoastem dualitatea: exista si avantaje si dezavantaje ale apartenentei Romaniei la orice organizatie, inclusiv la NATO. NATO nu vine si cu un program economic, si nici nu cere unui stat membru ca locuitorii sai sa aiba un nivel de viata ridicat, inainte sa decida daca amplaseaza sau nu baze militare. Exista si teoria ca mai multa siguranta atrage mai multe investitii, desi, argumentul contrar e evident. Romania nu este intr-o zona de investitii preferentiala. Multi investitori prefera zonele instabile, unde, desi riscul e mai mare, si profitul potential e mai mare.

  12. Sursa pentru succes şi speranţă în „20000 de leghe sub mări” vine din alt proiect împlinit al inginerului Isambard Kingdom Brunel: ‘Calea ferată divină’, „God’s Wonderful Railway” ori, mai prozaic, Great Western Railway, una dintre cele mai pitoreşti creaţii din istoria tehnicii. Cale ferată ameninţată acum cu scufundarea pe tronsonul Dawlish, datorită fenomenului climatic al încălzirii globale. Traseul ‘Căii ferate divine’, aşa cum a fost conceput de Isambard Kingdom Brunel, flirtează în mod periculos cu marea. Există o istorie apocrifă că odată un peşte adus de valuri ar fi pătruns într-un vagon tractat pe ‘Calea ferată divină’. Oricum, este confirmat că de multe ori vagoanele trenului Great Western, venind de la Plymouth, ajungeau în gara din Exeter acoperite cu alge marine. ‘Rough down at Dawlish again’, comentau atunci localnicii din Exeter. În vremea din urmă, evenimentul algelor atacând trenul Great Western se întâmplă tot mai frecvent. În romanul de anticipaţie apocaliptică “The Day of the Triffids”, scriitorul britanic John Wyndham (1903-1969) transformă algele în monştri vegetali semănaţi din perturbarea malefică a naturii, nişte monştri atacând trenurile pe calea ferată spre Londra. Cum arată situaţia în prezent, puteţi vedea aici http://www.theguardian.com/uk-news/2014/apr/04/dawlish-rail-line-reopens-easter-storm-damage

  13. Dragnea : Incepem sa ne intrebam cati mai ramanem in picioare pana la sfarsitul anului (!#@#?!#@*^?)

    Pai,pe la mine prin piata Lujerului,se zice ca la intrebarea asta ar fi trebuit sa reflectati inainte sa semnati pactul ala de coabitare cu dracu'(incluzand si numirile calailor,aia care va vor scurta de-un cap), bai papagalilor pitici(specie de pasari mici care ciripesc mult,dar fac si mult gainatz)masochisti !

    Asa va trebuie,ca n-ati invatat nimic din nenorocirea de nemernicii facute lui Nastase , si mai ales ca n-ati dus niciodata lupta cu adevarat pana la capat !

    Cand a trebuit sa sariti sa va sustineti „seful”,”colegul”,”prietenul”, de la mizeriile care i se faceau , pe fata , ati tacut ca mortii si v-ati ascuns prin tot felul de haznale puturoase , si n-ati miscat un deget .

    Ia de vedeti si voi acum , cum e sa fii hartuit si haituit si sa nu stii daca maine mai dormi acasa,sau la „mititica” !

  14. Ca unul care am participat direct la evenimentele din perioada 92-96 pot spune dupa 22 de ani ca atunci cel putin se muncea, erau IQ, daruire, competente, valori.,elite, Sigur , nu pot uita ca am fost „nebunul” ce am sustinut MOTIUNEA JUSTITIEI(„noi lovim in noi?!”) si schimbarea guvernului Vacaroiu cu 9 luni inaintea alegerilor!Nu m-am facut inteles, am fost auzit, nu si ascultat!A urmat pierderea alegerilor, aripa Melescanu şi ApR!Acum spargerea USL este un meci fara invingatori, cu 2 pierdanti si cu 7, 4 milioane de romani dezamagiti, dezolati, foarte greu de adus la vot. 25 mai va fi un prim pas in acest sens si pe acest fond al certurilor, scandalurilor, presiunii mass mediei. jocurile se vor face prin ipocrizie, incompetente, nonvalori in lipsa elitelor, valorilor si intelepciunii politice, intr-o lipsa totala de inspiratie, de logica juridica si patriotica, de spirit de echipa si de sacrificiu, iar hazardul si ticalosia contestarilor, paranoia si actoria vor fi in prim plan.Suntem în panta schiului, cu prea multi spectatori indolenti sau scâbiti de politichie şi prea putini actori gen silviu stanculescu, mircea albulescu, florin piersic, amza pielea, mircea diaconu, birlic, vraca, etc. de, generatia expirata spun ultimii veniti in PSD, de, ar putea si ei dupa generatia de aur, hagi, popescu, petrescu etc sa urmeze generatia mutu=generatia ratata??!!lipseste capul limpede, coordonatorul, organizatorul , FARUL si geniul politic despre care eu am scris in 1994??=GENERATIA PLUS MINUS 44!!ati refuzat publicarea acestui articol!
    Dupa 20 de ani si monte cristo s-a intors!

  15. YANKEII ”COTROPESC” ROMANIA!
    Se pare ca evenimentele petrecute in Ucraina,(ma refer in special la anexarea prin forta a Crimeii de catre rusi),au fost si sunt benefice pentru Romania.AMERICA A REDESCOPERIT ROMANIA.
    Parintii si bunicii nostri i-au asteptat pe americani sa vina,aproape o jumatate de secol.Dupa evenimentele din 1989,americanii au venit in tara noastra dar prezenta lor a fost mai degraba simbolica si dezinteresata,(motivele le intuim cu totii).
    Dupa evenimentele din 11 Septembrie 2002,lucrurile s-au schimbat dar nu in mod determinant si pe durata scurta,(cam pana la sfarsitul mandatului Presedintelui George W. Bush).
    Administratia Obama,a neglijat aproape in totalitate relatia cu Europa atata timp cat ”ursul rusesc” a hibernat cuminte in propriul barlog.
    De fapt s-a facut ca doarme cu,capul,nu pe perna ci pe kalasnikovul incarcat cu munitie de razboi.
    Asa cum am mai spus,violarea armata a granitelor unui stat independent si suveran de catre Rusia condusa de dictatorul stalinist,Vladimir Putin(fara nici un motiv atata timp cat nici un membru al comunitatii rusofone din Ucraina,nu a fost agresat),echivaleaza ,la scara mondiala,cu atacul terorist din America in anul 2002.
    Astfel,administratia Americana este obligata sa-si reconsidere din mers,strategia legata de Europa si in special fata de tarile din Europa de Est,printre care si Romania.
    Ca atare,dupa aproape sapte decenii de asteptare,in sfarsit yancheii vin In Romania,dar de data asta pe bune,(vom avea baze militare americane stationate la granita de est,peste 600 de militari americani,armament defensiv si ofensiv…si asta-i doar inceputul).
    Dar americanii pregatesc terenul inainte de ”cotropirea” propriuzisa.
    In nici un caz nu accepta sa-si plaseze militarii si armamentul intr-o tara profund corupta,candusa de un regim pro-rus si anti-american.
    Decimarea bucata cu bucata a Partidului Social Democrat care se va accentua si va continua pana la sfarsitul anului,are legatura cu cele precizate mai sus.(Dragnea se intreaba…”oare cati vom mai ramane pana la sfarsitul anului?” iar Victor Ponta isi anunta retragerea).
    Pe de alta parte,devine tot mai evident faptul ca Departamentul de Stat,doreste ca din decembrie incolo,conducerea tarii sa fie preluata de binomul Maior,(Presedinte),Basescu,(Premier).
    Vom traii si vom vedea.

  16. …si uite asa s-ar putea, sa inchei si povestea mea, dar nu va bucurati, nu si povestea taramului fara de sfarsit, nascuta aici, pe acest pamant, din inimile si sufletul acelor oameni smeriti, cu capul plecat in jos, in fata Bunului Dumnezeu, suflete pustiite de lacomia si ignoranta multora, atat din tara cat si din afara ei.

    Foarte posibil sa ii mai puteti minti, atata vreme cat ati reusit sa va jucati cu mintile tinerilor si intelectualilor nostri indepartandu-i de fapt de adevarata problema, resursele naturale parca fara de sfarsit ale acestui tinut, blocandu-i in piste false precum gazele de sist, marea gaselnita a afaceristilor si politicienilor pe de-o parte, astfel incat ei sa distruga seva acestei planete din incapacitatea lor de a intelege, ca lacomia nu este decat o boala grava, iar inselarea vigilentei ecologistilor doar o ieftina smecherie, dar nu uitati cel putin in acest colt al lumii, in spatele resurselor naturale, la capat de drum, la capatul fiecarui drum se afla Dumnezeu, acela care da rabdarea acestui biet popor nevoias sa gaseasca puterea sa ierte si sa inchida ochii la smecheriile voastre.

    Da Sfinte Papa, aici il veti gasi pe Dumnezeu, in bisericutele nostre sarace de la tara, printre acei oameni nevoiasi cu talpile pantofilor rupte, cu hainele carpite sau aruncate de bunastarea domniilor voastre, da aici se afla Dumnezeu se bucura si plange impreuna cu noi.

    Resursele acestei tari sunt intr-adevar nelimitate dar si rabdarea Bunului Dumnezeu, de asta sa va temeti, indiferent de cati Titutulesti veti elimina, va asigur ca vor rasari la nesfarsit, asa ca in legendele olimpului, tinand cont ca inainte de a-l elimina, v-au dat toate detalile pentru a evita a doua pedeapsa a umanitatii.

    Iertare sa-mi fie cele spuse fata de multi dintre liderii cu buna credinta ai acestei tari, sau ai lumii, dar si eu devin lvulnerabila, si tot atat de neanduratoare fata de umilintele la care este supus acest popor, si totodata fata cu adevarat credinta, in Pace si Iubire, pentru oameni dincolo de orice interes geostrategic asa cum sunt cei care se declara aparatori ai pacii si stabilitatii acestei lumi. Asa sa ne-ajute Dumnezeu!

    ps. nu as fi reusit sa ajung la aceasta profunzime a intelegerii, daca, bunii nostri prieteni si protectori nu ar fi inteles ca Romania a sanctionat democratic, deviatiile presedintelui tarii, cu alte cuvinte le multumesc. Si uite asa presedintele Basescu tot navigator, isi lasa amprenta asupra istoriei celui mai mare popor, unul fiind Columb, altul Rosevelt, Theodore, el fiind in fapt artizanul strategiei politicii de ingradire, si cu voia dvs al treilea Traian Basescu care nu a inteles ca cea mai mare dovada de respect fata de propriul sau popor este sa stie cand sa se opreasca, iar dovada de respect a celor din afara, este sa nu se implice in sprijinirea unui sef de stat in defavoarea vointei propriului sau popor.

    Dati o dovada de buna credinta in pace, si am coonvingerea ca cetatenii acestei planete se vor mobiliza si vor construi o Uniune Europeana intre cei doi Poli, la fel si o alianta strategica, iar domniilor voastre din tara, dati o dovada de respect si iubire sincera fata de acest neam si am convingerea de asemenea ca va vor urma cu credinta si devotament. Te iubesc si te respect Romania.

Lasă un răspuns