Cronicarul de la Jilava

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National. Editorialul poate fi citi aici.

În ultima vreme, am citit, cu interes, discursurile de rămas bun, rostite de Băsescu la instituțiile „statului de drept” (justiție + instituții de forță).

 

  •          Din discursul lui Băsescu la „dezbaterea” Fundației Mișcarea Populară, am aflat, de exemplu, că el „a găsit SRI în condițiile în care Vântu îi spunea directorului SRI ce are de făcut și primea informații cum primește președintele României”. Ulterior, la bilanțul SRI, Băsescu a depănat amintiri în același sens: „Când am preluat funcția de președinte al României, SRI avea un director care umbla cu sau folosea mașină de la Sorin Ovidiu Vântu…” Pot fi puse mai multe întrebări naive: Dacă așa l-a „găsit” pe Radu Timofte în decembrie 2004, de ce l-a mai ținut în funcție până la jumătatea anului 2006? Cam un an și jumătate. Doar ca să facă economie la benzină, la mașina de serviciu? Sau a primit sugestii, din afară, să-i mențină pe Timofte și pe Fulga? Sau poate că asta a discutat cu Vântu în benzinăria de pe DN1, unde s-au întâlnit între cele două tururi de scrutin, la prezidențialele din 2004? În definitiv, când l-a „găsit” pe Timofte – prietentul lui Vântu – la SRI, în 2004, nu trecuseră decât câteva zile de la întâlnirea „sub acoperire” cu Vântu, de la benzinărie.

 

  •          Și la SRI și la „Mișcarea populară”, una dintre teme a fost „depolitizarea” instituțiilor. În fapt, este vorba de îngrijorarea că cei impuși în diferite posturi ale administrației centrale sau locale (de interes pentru Băsescu) ar putea fi schimbați din funcție, sub acest pretext. E adevărat că unii dintre ei nu fuseseră numiți pe criterii politice, ci pentru că făceau parte dintr-o gașcă, nu dintr-un partid anume. Sunt nenumărate exemple de acest gen.

 

Am înțeles că nu mai trebuie procedat, ca pe vremuri, când „se stabilea la PSD pe cine pune procuror șef”. De aceea, așa cum știți, procedura s-a schimbat, numirea procurorilor șefi nu s-a mai făcut la partid, ci direct la vârf – cazul Daniel Morar – de către Băsescu sau de către Monica Macovei (nu este foarte clar) sau împreună. Eventual prin înțelegeri între președinte și premier (evident că nu între Iliescu și Năstase).

Am admirat, la Congresul Avocaților, discursul despre cultură al lui Băsescu. Despre „cultura justiției” și despre deontologie. Am aflat că orice stat poate avea legi foarte moderne dar că „toți trebuie să aplice legea sau să aplice hotărârile judecătorești, dând dovadă de bună credință și cu deontologie profesională nealterată…” Sper ca și judecătorul Ionuț Matei, vicepreședintele ICCJ – cel care a condus completul de 5 care a judecat recursul în „Dosarul Zambaccian – să citească acest discurs, în condițiile în care Noul Cod de Procedură Penală stabilește, în art.406, că „Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare”, iar din 6 ianuarie și până în 31 martie (cel de-al treilea termen pentru contopirea pedepselor) au trecut 84 de zile fără ca motivarea să fi fost redactată. Nu este foarte clar pentru mine dacă toți judecătorii trebuie să aplice prevederile noului cod de procedură penală. Probabil că dna Reding va considera că este vorba de un exemplu de bune practici.

Mi s-a părut fascinantă partea din discursul de la avocați în care Băsescu explică problema fundamentală a apărătorului: „Avocatul este într-un dualism”. Este vorba de loialitatea față de client, pe de o parte, și respectul față de lege pe de altă parte.  Discursul, inspirat din vizionarea unor filme americane, este fascinant. Nu aflăm, din păcate, dacă și anumiți procurori au dileme de acest gen (sau au avut)…

 

 

48 de gânduri despre “Cronicarul de la Jilava

  1. Dl Nastase , sunt un admirator al activitatii politico-economice pe care ati desfasurat-o in folosul Romaniei , dar va reprosez faptul ca nu ati dat curs raportului intocmit de seful Corpului de Control al primului ministru in ce-l priveste pe numitul traian basescu la primaria BUcuresti .

  2. Haz de necaz,

    propun ca deviza institutiei prezidentiale de la noi sa fie: Augusto Felicior, Basesco(Traiano) Melior.

  3. Sifilisul netratat combinat cu alcool , cu lipsa de educatie , cu prostia nativa si IQ – ul sub medie , genereaza toate aceste ziceri si comportamente primitive ale acestui individ grobian !

    Si mai cred ca omul o fi citit si astfel de stiri si ii intra bautura cu noduri …

    http://romanian.ruvr.ru/news/2014_03_22/Fostul-preSedinte-georgian-Mihail-SaakaSvili-ar-putea-fi-dat-in-urmarire-internationala-7630/

    http://www.ziare.com/stiri/morti/un-fost-presedinte-acuzat-de-implicare-in-moartea-premierului-dezvaluiri-tulburatoare-1284943

    http://romanian.ruvr.ru/2014_03_20/Unchiul-lui-Mihail-SaakaSvili-a-vandut-arme-Iranului-9989/

    Don’t care about …

  4. Basescu Traian – o papusa dezarticulata aruncata intr-un jilt … in jur , parlamentari , ministri , Victor Viorel , principesa Margareta , fosti presedinti , inalti ierarhi , Crinut … lumea pe care o dispretuieste si cu care nu vrea sa se amestece ; ca sa nu sufere vreo subtila contaminare , si-a comandat un jilt si infundat intre bratele lui arcuite , priveste lumea cu o ura bine dozata – toti ii sunt adversari , toti il calomniaza , nu mai ai cu cine sa ciocnesti un pahar cu vin , dupa ce ti-ai eliberat marul lui Adam din latul cravatei si ti-ai suflecat manecile cu harnicie, ca sa nu manjesti mansetele … pe Gigi Becali l-ai trimis la inchisore si tocmai ai slobozit un comunicat , ca nu vrei sa-l gratiezi …

    N-a avut cu cine sa bea , dar a baut totusi …. asa ca a aspirat silabele unui discurs scris de unul dintre baietii aia cocarjati de responsabilitati si de caratul sacoselor cu whisky , care-i impinge gentuta cu strategia de aparare a patriei , pe la Bruxelles , a avut un inceput de sughit , reprimat inabil , a citit greoi textul cu care nu simtea a avea vreo afinitate ,a suferit precum EBA supusa la supliciul descifrarii de randulete al caror sens ramane – la dracu’ – ocult…

    Cat timp a transpirat citind , incarcat de dusmanie , cetatenii din Parlament s-au plimbat , au ras , multi au si plecat , fara remuscari ca se lipsesc de istoricul sau discurs …Presedintele Romaniei …aceasta rusine a noastra , a tuturor , aceasta urma gelatinoasa scursa pe ecranul televizorului …

    Domnule profesor , obsesiile lui sunt marunte dar bine definite ; sigur ca vorbeste despre depolitizarea institutiilor statului cu spaima celui ce ar putea observa ,intr-o zi, ca desi da indicatii in clar, la televizor , sa fie arestat vreun fost prieten devenit intre timp dusman , lucrul nu se mai intampla intocmai si la timp. Ca ar putea observa intr-o alta zi cum institutiile lui „ libere si nepolitizate ” ,care ii dibuiau fulgerator dorintele pana mai ieri , raman inerte si nu mai umbla cu Bibliile pe capota masinii , prin sate …

    Aflu din presa ca un numar de procurori DNA „ se cer ” inapoi la Parchetele de unde au plecat , desi salariul este uneori , chiar INJUMATATIT … De ce oare ?

    Nu imi doresc atat sa ma vad dupa 21 decembrie 2014 , la debutul mandatului unui nou presedinte , cat imi doresc sa ajung in luna aceea de granita , in arcul acelor 30 de zile suspendate intre doua lumi , intre mijlocul lui noiembrie si mijlocul lui decembrie , cand , Basescu Traian nu va mai fi NIMIC desi in cartea lui de munca va fi scris tot „ PRESEDINTELE ROMANIEI ” ; cred ca nota de plata pentru tot raul facut in acesti zece ani , va incepe sa se redacteze cam pe-atunci…

  5. Si noi am intrat in NATO in conditiile in care „Vântu îi spunea directorului SRI ce are de făcut și primea informații cum primește președintele României” si „SRI avea un director care umbla cu sau folosea mașină de la Sorin Ovidiu Vântu”? 😆 Interesant… 🙂 .

  6. Din cate stiu, Radu Timofte a primit si o medalie de la fostul sef al CIA, George Tenet, cu felicitari, pentru „o serie de succese in lupta antiterorista”.
    Interesant si ciudat este cum Basescu incearca sa-l minimalizeze pe Radu Timofte, dorind sa arate ce „dezastru” era in SRI pe vremea cand Timofte il conducea. Apoi, din cate cunoastem, Vantu nu a fost condamnat in legatura cu vreo fapta legata de SRI sau de amestec ilegal in treburile SRI… Daca SOV avea o astfel de influenta in SRI, inclusiv pana la directorul acestei institutii, totusi nu s-a retinut nimic ilegal in aceasta privinta. Asa cum nici lui Radu Timofte nu i s-a imputat lucrul acesta si nici n-a fost adus in Justitie pentru scurgere de informatii, pentru faptul ca a furnizat ilegal informatii, ci doar pentru ca nu stiu cum si-a cumparat casa la un pret sub pretul pietii, prostii din astea… Era ilegal ca Timofte umbla cu masina lui Vantu? Nu rezulta de nicaieri ca ar fi asa…

  7. Reiau, cu voia gazdei, un comment anterior adresat unui prieten al blogului:
    Adrian B.
    Perfect INCORECT ne-stimabile.
    Crin Antonescu a abandonat flinta la primul foc mai serios al adversarului (care i-a decimat ministrii cu probleme penale) si a fugit ca un las, nici macar in linia din spate, ci, in tribuna, alaturi de pedelei si popolari, de unde, nu face altceva decat sa scuipe seminte pe teren, uitand ca a fost pana mai ieri la guvernare.
    Antonescu a fost present la negocierea pactului de coabitare, ba chiar a semnat, inaintea alegerilor parlamentare, intelegerea cu UDMR in vederea atragerii minoritatii maghiare intr-o mare coalitie antibasescu. A fost o decizie strategica perfect adaptata obiectivului de a fi demolat regimul basescian, prin sustinerea marilor proiecte ale USL si obtinerea unor victorii decisive in cele doua runde istorice de alegeri din 2014.
    De fapt, pe langa faptul ca demiterea lui Basescu a fost prost pregatita, mentinandu-se (din prostie crasa a tuturor politicienilor USL) pragul la referendumul de demitere, desi Comisia de la Venetia recomanda sa NU existe prag (pentru ca absenteismul sa nu decida impotriva celor care isi exercita efectiv un drept fundamental in democratie-dreptul de vot) a intervenit si aroganta superficiala a domnului cu nume de floare in perioada interimatului la Cotroceni.
    In loc sa incerce sa explice si sa convinga marile cancelarii de legitimitatea demersului de suspendare, iata ce a facut profesorasul de doi bani gauriti si cu somn de pisica (23 de ore din 24), crezandu-se pe cai mari:
    ,,În viziunea lui Antonescu, România este tratată ca o rezervaţie în care dictează Barroso şi Merkel. El i-a cerut cancelarului Germaniei, să îl ia la ea în ţară pe Traian Băsescu şi să se joace cu el.”
    Iata, Adrian B, reactia germana:
    ,,resedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum, a declarat, referindu-se la comentariile lui Crin Antonescu la adresa cancelarului Merkel, ca acestea au fost daunatoare chiar presedintelui interimar, care risca sa nu mai fie luat in serios in Europa.”
    Mai citezi si alta gogomanie a leberalului pricajit:
    ,,Antonescu a adăugat că un alt motiv pentru care Băsescu a rămas președinte este acela că ”s-a intervenit în plan diplomatic în forță în favoarea sa”
    COMENTEZ:
    Pai cum asa ne-stimabile ? Cine a intervenit in forta in favoarea domnului Basescu, chiar prin atitudinea exemplificata mai sus (din vara lui 2012 n.r.), exprimata ,,subtire”, si ,,tuguiat”, adica din ,,poigner”, ca la tenis.
    Rezultatul:
    OUT, GAME, SET SI MATCH! 😉
    Ponta va continua de unul singur, dar liberalii mai au o sansa sa prinda trenul schimbarii, cel mai tarziu, imediat dupa europarlamentare. Daca nu, sa fie sanatosi. Noi, poporul roman, ne vom vedea in continuare de treaba, pentru ca preturile sa fie tinute sub control chiar si dupa 01.04.2014.
    Voi, politrucii PAP-ului, ..continuati. Sa scuipati seminte fara miez.
    (Z)
    ps
    Te sfatuiesc sa nu mai preiei din Realitatea ratatului mercenar Cosmin Gusa. Altfel, va trebui sa adaugi ca prefix litera i.
    ,,i” determina si un numar imaginar, dar reprezinta si prima litera de la i-Realitatea TV.
    (Z)

  8. ps
    Adrian B.
    Niciun europarlamentar nu va putea scoata tara din kk-o (asa cum o vedeti dvs).
    Eu imi doresc parlamentari cu cojones in Parlamentul Romaniei care sa scoata tara din UE si NATO pentru a-i reda demnitatea nationala. Diferenta este doar de forma, izul fiind acelasi.

  9. Daca dadeati dovada de fermitate si spirit patriotic ati fi aprobat arestarea infractorilor care au devalizat flota,iar astazi aveam o Romanie mult mai curata si aerisita fara un presedinte mahalagiu si corupt.Pentru ca nu ati dat curs acestor demersuri ati devenit „cronicarul de la Jilava”.De ce nu ne spuneti cine v-a impiedicat sa actionati ?Ce aveti de ascuns?Ce mai aveti de pierdut?

  10. ADRIAN PAUNESCU – In Memoriam – Lacrimi si flori pentru poetul nostru

    „Fiecare isi are misiunea sa,
    Cu totii uniti, cum ne-am putea indoi de succes ?

    Nicolae Titulescu.

  11. Imboldul lui Gavrila copie a ideii „ia pilda de la Pralea”

    Ca sa nu ma fac ponta trebuie sa citez mai intii citeva versuri ca sa-l
    gaseasca si Gavrila pe Pralea:

    „Negreșit îmi vei zice, țin minte ce îmi place,
    Dar cărțile cu mine e greu să se împace.
    Mai lesne pot a spune hoțiile urmate
    La zece tribunaluri sub nume de dreptate,
    Mai lesne pot să număr pe degetele mele
    Câți sfinți avem pe lună și câte versuri rele,
    Decât să bag de seamă ce carte nu e dată,”

    Acela care are grija de tinuta blogului domnului Adrian Nastase ii repugna probabil gestul domnului Nastase de a se amesteca ,vorba unui coleg cu „pulimea” , dar asta este viata reala domnule Gavrila o existenta reala si perpetua si nu visul existential al snobului ,care se crede savant!

    As dori sa mai precizez ceva si sper ca mesajul anonimului Vsile sa mearga…domnule Gavrila dumneata si altii de acelasi calibru si tinuta morala nu ati cunoscut nici o data si nici nu ati apreciat valoarea reala intriseca a nestimabililor Vsile.
    Ascuns dupa o fraza incercati ca va aratati valori care va deszvaluie de fapt slabiciunile morale.
    Ca ghid de folosinta in viata dumneavoastra care apune irosita pe maruntisuri meschine, cititi cit mai des Biblia ,si nu comentati exprimarile stangace i impacati-va cu Dumnezeu, poate doar asa ve-ti fi iertat!

    PS. Dl Adrian Nastase , se pare ca la indemnul nepretuitului sovin nationalist Gavrila Coja citeva mesaje nu au fost publicate. Probabil moderatorul a preluat ideea lipsei de incoerenta a lui Vsile atunci cind critica lapidar sub „mea culpa” ideea sugerata ca Adrian Nastase a omis si omite in continuare sa faca referiri specifice asupra artizanului aderarii la NATO ,adica la persoana lui Emil Constantinescu.
    O idee mai greu de patruns in aparenta comprehesibilitate a stimabilului Coja-Gavrila!
    E greu sa fi impartial dar e cinstit!

  12. Domnule Năstase, îmi permit să vă sugerez închirierea de spațiu publicitar la principalele ziare, atât pe print cât și on line, în care să anunțați, ZILNIC, câte zile au trecut de la pronunțarea sentinței de condamnare a dumneavoastră, fără să fie publicată motivarea respectivei sentințe.
    Cum sunt convins că „o parte a presei” vă va refuza, vă propun și înființarea unui „răboj” similar pe blogul dumneavoastră, pentru cronometrarea duratei refuzului.
    În caz că durata publicării anunțului va genera costuri foarte mari, mai ales că există precedentul Remeș, de eliberare din detenție fără ca judecătorii să fi făcut cunoscută motivarea sentinței, este bine să deschideți un cont în care să se poate strânge sponsorizări de la simpatizanții dumneavoastră.

  13. Ce imi pare rau e ca dispar oamenii de valoare din toate domeniile, tot mai multe nonvalori, se catara ca paduchele pe frunte si incearca sa-si arate desteptaciunea, iar rezultatul este ceea ce se vede si simtim. Parerea mea sincera este ca suntem un popor care se poate guverna numai cu bata. Tare mi-este teama sa nu ajungem iarasi la o forma sau alta de dictatura. Pacat de sangele varsat si de sperantele naruite.

  14. Situaţia „barierei de intrare” (se referă la sume) pentru crearea platformelor de finanţare participativă (crowdfunding) diferă de la o ţară sau alta din cadrul UE. De exemplu, în Franţa nu există această „barieră de intrare” (adică se poate începe de la o sumă minimă), în vreme ce în United Kingdom bariera de intrare există, stabilită mai mult ori mai puţin arbitrar printr-o sumă forfetară. N-am înţeles care-i situaţia în România. Tînărul ministru de la finanţe -format în America- din noul cabinet Victor Ponta pare că se dezinteresează total de problemă. Însă nici ziariştii nu pun întrebări agasante guvernului pe subiectul respectiv (aşa cum ar trebui să facă nişte jurnalişti realmente preocupaţi şi exigenţi). Apoi, parlamentarii români n-au vreun fel de cultură minimalistă pe temă. Aţi auzit dumneavoastră despre vreun proiect de lege propus de parlamentarii noştri pentru antamarea şi evoluţia finanţării participative ?

  15. În sfârșit cineva amintește de întâlnirea Băsescu-Vântu într-o parcare din Tâncăbești în 2004, întâlnire pe care Vântu a dat-o în vileag public după ce s-au stricat relațiiile între cei doi. Dezvăluirea a fost făcută de Vântu la Realitatea, dar câți or fi auzit? și câți dintre cei care au auzit au reținut?
    Băsescu a tăcut mâlc după „autodenunțul” lui Vântu și, după obiceiul lui de neam prost, i-a acuzat pe alții de ceea ce făcuse chiar el.
    Cât despre „expunerile” lui Băsescu la Congresul Avocaților și SRI, sunt texte caragialești. M-am distrat mult mai mult ca la Divertis în vremurile lui bune.
    „Avocatul este în dualism” și „nu avem cultură despre Justiție” sunt doar două exemple de perle școlărești clasele 5-8.

  16. Nu suport clișeele.
    Unul dintre ele e „depolitizarea” instituțiilor de stat.
    Într-o instituție de stat, în afară de ministru și secretar de stat, subsecretar de stat care sunt numiți legal de partidele aflate la guvernare, directorii de direcții, șefii de compartimente, executații sunt angajați prin concurs cu comisie, iar cei mai mulți au vechime mare în acele instituții și sunt foarte experimentați.
    De exemplu Ministerul de Interne: sunt o mulțime de direcții în acest minister, dar directorii lor și adjuncții, subalternii nu sunt schimbați odată cu partidul de la guvernare.
    Mai mult, funcționarii din cele mai multe instituții de stat sunt funcționari publici (unii – cu statut special) care au o lege a lor și pe care nu poți să-i angajezi sau să-i dai afară după bunul tău plac.
    Ce crede Băsescu că ar putea să facă dacă ar fi prim-ministru? Crede că ar putea să dea oamenii afară din instituții după cum ar vrea el?
    În primul rând, prim-ministrul nu angajează și nu dă oameni afară. Nici miniștrii nu au acest drept.
    Angajații sunt protejați de niște legi, nu poți să faci tu ce vrei cu ei doar fiindcă ți se pare că simpatizează un anumit partid.
    Apoi, un director de direcție nu e membru de partid fiindcă nu are voie să fie. Poate simpatizează un partid, dar de unde știi tu, prim-ministru/ministru ce partid simpatizează? și, dacă, să zicem, afli, ce lege îți dă voie să-l dai afară pentru asta?
    Criteriile de evaluare a unui salariat la stat sunt respectarea legilor, a normelor interne, și performanțele, nu convingerile lui politice.

  17. Navigatoare, sau browser-e, ori sisteme de surfing pe Internet, într-o denumire mai veche (care mie-mi convine perfect!). „What Is the Definition of Surfing the Internet? -Surfing the internet simply means to browse the world wide web searching for particular things. It can also mean spending time on the net and not searching for anything to be specific but just passing time. The user keeps on jumping from one page to another for fun.” Vezi http://www.ask.com/question/what-is-the-definition-of-surfing-the-internet Hai să vorbim acum şi mai serios. De ce-mi convine ? Pentru că –şi nu doar pentru că aşa mi se pare mie, pot să argumentez!- acest “Surfing pe Internet” este legat de noţiunea de Serendipitate (Mulţumesc, Domnule Profesor Mircea Maliţa !) Vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Serendipity Dar eu vorbesc numai despre lucruri vechi “ca Pământul!” Evident, evident, evident că erau prezente şi în Epoca Nicolae Ceauşescu. Vedeţi evoluţia ? Am trecut de la scrierea “iepoca” la scrierea Epoca. Ca secretar general în PCR, domnul Nicolae Ceauşescu are meritul –original,neîntâlnit în nici vreo altă ţară socialistă!- că a încercat să pună PCR-ul pe calapodul Cezarismului plebiscitar, adus la noi în ţară de regele Carol I. Mă mir acum de ce am refuzat eu într-un mod constant să colaborez cu tovarăşii comunişti! Educaţia din familie.

  18. Un proiect pentru lume

    Ce fel de revolutii au fost in 1989? Au trecut deja cei douazeci de ani proorociti de Silviu Brucan, dupa care idealurile comuniste, la compromiterea carora si-a adus contributia din plin, ar fi trebuit sa revina, cu o perspectiva reformatoare. Acest lucru nu s-a intamplat si este destul de greu de spus daca se va intampla vreodata, in spatiul est-european cel putin, desi, dupa cum observam in cel asiatic, la fenomenala evolutie chineza, comunismul de piata functioneaza cu rezultate dintre cele mai performante, fara egal in lumea post-criza. Monopartidismul, ca resursa politica de mobilizare si viziune de dezvoltare, pare a se impaca de minune cu pluralismul economic. Ambele se intalnesc pe taramul nevoii comune al unor ritmuri inalte de crestere si dezvoltare, singurul, de fapt, pe care drepturile omului pot depasi dimensiunea declarativa si capata si o consistenta materiala, iar corporatiile isi pot atinge tintele de profit fara pericolul abaterilor provocate de alternantele la guvernare, crizele politice sau instabilitatea legislativa.

    Despre revolutiile est-europene, din 1989, se scrie inca in termeni ideologici, desi fortele motrice si obiectivele acestora au fost de natura pur sociala. Milioanele de oamenii au iesit in strada, la noi si in celelalte tari est-europene, nu de dragul ideologiei occidentale, nicio ideologie, dupa cum bine se stie, nu umple burtile, ci pentru a trai mai bine, mai apropiat de ceea ce vedeau, la acea vreme, in vitrinele capitalismului de tip american. Ironia revolutiilor est-europene a fost ca sarcina lor sociala nu a fost indeplinita, a devenit un fel de Fata Morgana, o minge de joc electoral, pe care toate guvernele acestor natiuni au aruncat-o, si continua cu aceeasi frenezie demagogica sa o faca, undeva, departe, intr-un viitor nedefinit, cand, potrivit unei glume si nu prea, vom fi cu totii morti. De parca ironia nu ar fi fost destul de amara, traiul de aproape douazeci si cinci de ani, in acest nou sistem, de cand i-au devenit parte, au dezvaluit popoarelor est-europene un sistem profund spoliator si inechitabil, devastat de crize la fel de incurabile ca cel pe care il abandonasera. Zicalele populare potrivit carora „la pomul laudat sa nu te duci cu sacul” si „cel care vine de departe nu o face pentru a da, ci pentru a lua” (mai ales, as adauga, cand nu-ti seamana nici la vorba, nici la port), s-au dovedit inca o data, cu varf si indesat, adevarate.

    Pentru a intelege cum s-a ajuns la un asemenea rezultat neasteptat ar trebui cunoscute deosebirile intre o evaluare ideologica si o perceptie sociala, cum prima se poate suprapune celei de-a doua, folosindu-i forta, dar schimbandu-i sensul. Nu in ultimul rand, ar trebui inteles si faptul ca o bogatie naturala nu devine automat si una sociala, ca aceasta transformare este conditionata de sistemul de administrare. O evaluare ideologica anticomunista, ca si cea anticapitalista de altfel, reprezinta interese de grup, care uneori pot fi extrem de restranse, cum se intampla in cazurile celor mai mari banci si corporatii multinationale, pentru care celebrul concept politologic de societate deschisa inseamna libertatea nelimitata de expansiune. Inutil, cred, sa mai amintesc ca, intr-un mediu falsificator, ideea lui Karl Popper, de societate deschisa, nu avea cum sa-si pastreze autenticitatea, care se referea la raporturile dintre cetatean si stat, nu la posibilitatea de a trece peste frontiere fara nicio opreliste, ca prin branza, cum se spune, asa cum au denaturat-o transnationalii si globalistii. In 1989, manate din urma de spectrul crizei sistemice (pe care nu au facut decat sa o amane pana in 2007-2008, pe seama resurselor estice), multinationalele capitalismului vestic se aflau la hotarele Estului, un „bogat-sarac”, datorita unui sistem de administrare supracentralizat, care inhiba initiativa si creativitatea, provocand ineficienta. Se intelege, sub presiunea unor lozinci si promisiuni mincinoase, portile au fost deschise, ce a urmat se cunoaste, seamana, intrucatva, cu basmul romanesc despre scufita rosie sau despre capra cu trei iezi…

    Dupa 1945, in Europa si-au disputat suprematia doua sisteme social-politice si economice opuse, cel american, in Europa de Vest, si cel sovietic, in Europa de Est. Niciunul insa nu are sau nu a avut de-a face, pe fond, cu ideile originare. Capitalismul privilegiaza, declarativ, componenta liberala in organizare si actiune, desi niciun om nu este liber sub pragul de subzistenta, comunismul a absolutizat latura sociala, sfarsind prin a o caricaturiza prin utilizarea politica in scopul strivirii individualitatii. Cele doua sisteme au totusi o trasatura comuna, sunt la fel de totalitare, prin expansiunea si controlul asupra resurselor, baza pe care se construieste orice forma de libertate si, pe consecinte, de discretionare in raport cu cetateanul, diferentierea tine de nivel, statul, in comunism, bancile si corporatiile, in capitalism. Astazi, am putea spune ca o democratie liberala care nu este si sociala este tot atat de falsa sau de speculativa ca o democratie sociala care nu este si liberala. De aceea, reunirea celor doua componente, liberala si sociala, intr-un nou model de organizare si functionare social-politica, care sa fie in beneficiul tuturor cetatenilor, realizabil prin ceea ce se numeste a treia cale, apare ca o aspiratie normala, iar atata timp cat nutrim aspiratii si avem asteptari ne pastram umanitatea reflexiva si, prin aceasta, posibilitatea de progres.

    Revenind la intrebarea de inceput, cred ca revolutiile est-europene nu au fost anticomuniste, anticomunismul este un product ideologic, iar popoarele nu au vocatia ideologiilor. Cel mai probabil, o ideologie de grup extrem de restrans s-a folosit de perceptia sociala anti-sistem pentru a-si croi drumul spre putere, a manevrat cu abilitate impotrivirea la sistemul neliberal sovietic pentru a se instapani. Este greu de crezut si acceptat ca popoarele se pot revolta impotriva unui ideal, mai cu seama cand idealul vizeaza binele comun, nu insa si atunci cand acesta este defectuos materializat sau cand reprezinta o mantie de ascundere sau un corset de constrangere. Ultimele cazuri sunt recognoscibile prin gradul inalt, aproape total, de autonomizare a puterii in raport cu poporul. In virtutea acestei autonomizari, sistemul de tip sovietic ar fi continuat sa functioneze si fara sovietici, in unele tari est-europene. La fel, sistemul de tip american, care in UE se ascunde sub mantia popularilor europeni. Plecand de la aceste coordonate, nu este exclus ca dupa europarlamentarele din 25 mai sa asistam la o revolutie pasnica anti-sistem in Europa de Vest.

  19. D-le Prim-ministru,
    V-am apreciat mult şi-mi pare foarte rău pentru tot necazul făcut D-voastră de Băsescu,dar nu despre el( Băsescu) aş vrea să vorbesc, pentru că doresc să plece acolo unde îi este locul, ci despre d-l Ponta ,care sper să reprezinte viitorul. Depinde de el. Nu ştiu cât puteţi să-l influenţaţi, cât ia în seamă sfaturile unora cu mai multă experienţă în toate domeniile, aşa cum sunteţi D-voastră. După părerea noastră, a celor din Ardeal, a făcut o mare greşeală ducând UDMR-ul la guvernare, dar, se pare, că face o greşeală enormă dacă pune în aplicare acordul încheiat cu această organizaţie etnică, ale cărui prevederi sunt catastrofale pentru Transilvania, şi deci pentru existenţa statului român. Toate declaraţiile fruntaşilor UDMR vorbesc de singurul lor scop: autonomia, cu toate consecinţele nefaste.Din păcate, toate guvernele de după 1989 au făcut multe cedări, inclusiv D-voastră, cu monumentul de la Arad, dar ce vor acum să facă guvernanţii noştri ar fi îngrozitor. Deja au obţinut enorm , şi totul ILEGAL, cu complicitatea unor trădători români,: multe clădiri, terenuri, păduri, etc. Mai vor, şi se pare că Ponta şi Dragnea nu cunosc deloc istoria Transilvaniei, scoaterea art. 1 din Constituţie, care-i încurcă foarte mult, regionalizarea etnică, pentru refacerea vechii Reg. Aut.Maghiare şi mai mult , a Partium-ului, limba lor,ca a 2-a limbă oficială, şi alte enormităţi, care ar însemna dezmembrarea României. După afirmaţiile d-lui vicepremier (!!!??) Kelemen, ce mai caută în guvern? Cum să pui ministrul culturii ROMÂNE un şovin atât de mare? A mai fost la ministerul respectiv şi d-l Ponta ar fi trebuit să ştie ce-a făcut. A folosit tot bugetul alocat culturii române pentru a ridica şi repara monumente de-ale lor, unele fasciste. Cum să-ţi iei consilier un jurist , unul care a declarat clar că el nu reprezintă România la Consiliul Europei, ci UDMR-ul şi care este foarte şovin. Cred că avem şi printre români un jurist bun, poate cu mult mai bun decât G. Frunda.. D-l Ponta sau este foarte credul, sau nu cunoaşte deloc istoria sau nu-l interesează ŢARA, ceea ce ar fi foarte grav. N-am ştiut cui să scriu, pentru că observ că priveşte foarte superficial această problemă. Aici, în Transilvania, ungurii fac ce vor, parcă este o ţară fără stăpâni, ei fiind singurii, şi guvernanţilor le e frică să aplice legile. Numai la noi îndrăznesc să facă ce vor, în nici o altă ţară unde mai trăiesc unguri nu mişcă nimic ,pentru că nu li se permite. Noi de ce nu ne respectăm pe noi şi ŢARA ?

  20. M-am gandit la dv cand cu aniversarea NATO si ma gandesc destul de des.Va doresc putere suficienta ca sa iesiti si sa continuati lupta pentru tara si pentru pedepsirea mafiotilor.Din ce ati scris aici mi s-a parut interesant un pasaj ” Evident ,nu era vorba de Iliescu si Nastase”.Noi,cei de jos nu stiam cine e basescu.El era un om care nu avea ce cauta asa de sus asta era poate de datoria dv .N-o luati ca un repros,este doar un gand razlet.Multa sanatate si rabdare caci timpul zboara acum mai repede si curand veti scapa de calvar.

  21. “Nistrul ar putea deveni noul Zid al Berlinului.” Un articol din ziarul britanic The Guardian într-o prezentare pe româneşte făcută la digi24.ro: “Dacă Transnistria este umătorul punct de confruntare dintre Vladimir Putin și Occident, cum ar trebui Europa să reacționeze?, se întreabă jurnalistul Paul Mason într-un comentariu publicat de The Guardian. Nistrul, râul dintre Moldova și Transnistria, pare să fie destinat să fie noul Zid al Berlinului, iar Occidentul trebuie să știe care sunt mizele, scrie Paul Mason. Jurnalistul de la postul britanic Channel 4 susține că a vizitat Transnistria săptămâna trecută și a filmat clandestin grație șoferului care le-a spus grănicerilor că vrea să urmărească un meci de fotbal. Primul lucru care l-a frapat pe jurnalist într-un sat moldovenesc de la graniță este sărăcia. Află de la localnici că se trăiește mai bine în Transnistria și că era mai bine pe timpul sovieticilor. „20 de ani de orientare către Vest au făcut din Moldova cea mai săracă țară din Europa, cu o treime din populația adultă a satelor lucrând în străinătate”, scrie Paul Mason. Jurnalistul spune că în ciuda aspectelor care amintesc de epoca sovietică – monumente cu Lenin, partid politic dominant aliniat în spatele unui club de fotbal – ceea ce contează pentru femeile cu basma, în nopțile de iarnă cu minus 30 de grade Celsius, este prețul la gaz. Mulțumită lui Vladimir Putin, este neglijabil. Pensiile sunt mai mari decât în Moldova. Și este de lucru – armata plăteşte 300 de euro pe lună și susține economia, arată jurnalistul. Adevărata bătălie este cea economică, subliniază el. „Lui Putin îi pasă de noi, pe când Europa nu dă doi bani pe noi”, este fraza pe care Paul Mason susține că a auzit-o de ambele părți ale Nistrului. Jurnalistul vorbește în comentariul său și despre Alexandru Ursu, un polițist moldovean care a avut ideea proastă de a-și cumpăra un apartament în Transnistria. În 2007, apartamentul a fost confiscat de poliție, pe motiv că Alexandru Ursu l-a înșelat pe cel de la care cumpărase locuința. Autoritățile transnistrene l-au dus la închisoare, l-au sufocat cu o mască de gaze și l-au bătut atât de rău, încât a avut nevoie de spitalizare. L-au obligat să scrie o mărturisire și și-a petrecut trei ani în închisoare. Apartamentul a fost ocupat chiar de către polițistul care l-a arestat. Alexandru a fost eliberat numai după presiuni internaționale, iar cazul său se judecă în prezent la CEDO. Închisorile sunt pline de oameni care încearcă să strângă 100.000 de ruble (cam 2.000 de euro) pentru a plăti ceea ce este efectiv o răscumpărare a libertății, susține Alexandru. Pentru oameni ca Alexandru și pentru alții încă aflați în închisorile transnistrene, un îngheț diplomatic ar fi sfârșitul unei pârghii occidentale. Apelul făcut de Putin duminică pentru reglementarea statutului enclavei ar pune drepturile omului, în mod paradoxal, pe un teren mai stabil, pentru că răspunsul standard al Moscovei la plângerile adresate de oamenii din închisorile transnistrene este „noi nu controlăm regiunea”, arată jurnalistul britanic. În partea moldoveană, unde steagul cenușiu al sărăciei triumfă peste toate simbolurile, Europa trebuie să decidă ce oferă. Probabil Moldovei i se vor da garanții de securitate și va fi adusă mai aproape pe orbita UE. Însă totul va suna cumva așa: „trimiteți-ne fiicele pentru a ne mătura podelele în timp ce noi vă distrugem modul vostru de viață, cu afaceri în agricultură”, scrie Mason. „Aici, la noua frontieră a Europei, va trebui să se vină cu ceva mai bun”, conchide jurnalistul.”

  22. Băsescu, în „discursurile” (după mine – mai degrabă SCURSURILE) de la „instituțiile statului de drept”:
    E ultima dată când particip la bilanțul dv. De la anul, nu voi mai participa (și râde cu poftă, gâlgâit, după obiceiul lui).
    Puteți să-mi spuneți și mie ce era de râs în această afirmație?
    Puteți să-mi spuneți de ce trebuia făcută această afirmație? Oare participanții nu știau că de la anul el nu va mai fi prezent acolo?

  23. Domnule prfesor, puteti sa-mi spuneti va rog daca cumva mi se pregateste ceva ????

    Banuiesc ca nu poate fi nimic de bine…..urmand conceptul:

    Nici o fapta buna nu ramane…nepedepsita………..

  24. La nivel planetar, legea liberului arbitru a fost grav violata.

    Cu pretul vietii mele, trebuia sa restabilesc ordinea primordiala si echilibrul adus de legea liberului arbitru.

    Oameni ca mine au existat intotdeauna pe pamant si vor exista si dupa ce eu nu voi mai fi……..

    Raul rau nu va reusi sa cucereasca aceasta planeta deoarece bunul Dumnezeu vegheaza………

  25. Liberul arbitru

    http://www.terapiinaturiste.ro/spiritualitate-liber-arbitru.php

    „Caci Dumnezeu l-a facut pe om liber de la bun inceput, astfel ca el era stapan pe puterea sa la fel ca pe sufletul sau, liber sa-L urmeze pe Dumnezeu, fara sa fie constrans de El. Caci la Dumnezeu nu exista constrangere, ci doar o vointa buna. El da sfat bun tuturor… Nu numai in lucrarile noastre, ci chiar si in credinta, libertatea de alegere a omului sub propriul sau control este pastrata de Domnul care spune:
    Sa fie dupa credinta ta”.
    Irineu, episcop de Lyons

  26. O excelenta noutate – se lucreaza serios pe tot santierul Nadlac Deva , cu exceptia celor 17 km reziliati si aproape terminati ai lui Alpine .
    Iar pe Turda Sebes suntem aproape de respingerea tuturor contestatiilor si atacarea santierului .
    Banii de la UE trebuie cheltuiti , pe obiective finalizate , pana la 31 decembrie 1915 . Altfel trebuie sa inapoiem banii ! Deci concentrare si aplicare maxima pe ce este in lucru , proiectat si finantat , nu pe desene pe carton cu autostrazi fara finantare spre Alexandria si Craiova ( nu ca nu as vrea , dar schimburile comerciale nu sunt masive intre Alexandria si Bucuresti , nici intre Craiova si Pitesti , daca tot visam mai bine mai bine s-ar lega autostrada Bucuresti Pitesti de cea spre Constanta , ar fi enorm pentru Romania ) .
    Blogideologic – Republica Moldova este o fictiune si o minciuna . Straseni , Hancesti , Glodeni , Soroca , Orhei , Chisinau , Edinet etc etc sunt Romania . Am facut o imensa tampenie incurajand aceasta fictiune . Nu de alta , dar avem peste Prut sute de presedinti de stat , prim-ministri , ministri , parlamentari , ambasadori etc etc care nu vor sa renunte la pozitiile lor de opereta …

  27. La Piatra Neamt am vazut un banner cu PDS – partidul dreptatii sociale. Fond rosu, cuprinzand cercul de stele reprezentand U.E. si conturul unei inimi. Nu sunt sigur ca este doar un banner, poate ca era identificarea sediului respectivului partid. Eu nu cred in coincidente, mai ales inainte de alegeri…

  28. Corect 100% !!!

    Blănculescu: România devine ținta perfectă pentru un atac militar

    Iordachescu Ionut / 03 APR, 2014 / 18:20

    Consilierul onorific al premierului Ponta, economistul Ionel Blănculescu, spune că sporirea efectivelor americane de pe teritoriul românesc și scutul anti-rachetă de la Deveselu fac din România „ținta perfectă” pentru un atac militar.

    „Două evenimente majore au interferat, ieri, într-un mod nefericit, din punct de vedere al interpretării – aniversarea a zece ani de la intrarea ţării noastre în NATO şi solicitarea Ambasadei SUA din România pentru extinderea numărului de militari locaţi la noi cu 600 şi a tehnicii aferente cu avioane de luptă, cu certitudine ca reacţie la situaţia din Crimeea-Ucraina-Federaţia Rusă”, a declarat Blănculescu, miercuri, pentru ziarul Bursa.

    Pentagonul a anunțat ieri că va trimite un nou distrugător în Marea Neagră, USS Donald Cook, și 147 de pușcași marini în România. Anterior, ambasada SUA a cerut României să permită dislocarea unui număr suplimentar de 600 de soldați americani la baza Kogălniceanu,

    „Scutul antirachetă de la Deveselu şi, acum, escaladarea înarmării ţării noastre, prin prezenta manevră americană, nu fac altceva decât să contribuie la desăvârşirea calităţii de ţintă perfectă pentru România, nelipsită de acum înainte din niciun plan de atac armat, de pe nicio harta militară”, ne-a spus domnia sa, continuând: „Am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria, la anunţul acestei veşti, de parcă SUA ar fi anunţat că în România vor fi desfăşurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de muncă şi prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfăşurare de forţe militare, măcar să o facem în linişte şi cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă şi nu a celei economice, dătătoare de nivel de trăi sporit”.

    Europarlamentarul Sebastian Bodu i-a cerut premierului Ponta, într-un text publicat pe Facebook, să-l demită pe Ionel Blănculescu pentru declarațiile sale „iresponsabile”.

  29. Felicitari, domnule Blanculescu.
    Sunt multi romani care gandesc ca d-ta, dar le e teama sa se exprime.
    Sa dea Dumnezeu minte romanilor la alegerile urate care se prefigureaza.
    Daca nu vom avea minte, nici viitor (national) nu prea vom mai avea,

  30. De la Titus gandire „Totuşi, domnul Dan Voiculescu are un simţ economic corect „!!!!
    Lasand de o parte propriile mele pareri despre profesor , sau oier chiar si cu o mangla economica reusita, nu poti sa te menti intro lume a concurentei globalizate in top, daca nu ai un „simt economic corect” elemenrat Watson!

    Tot Blogi reia si dezvolta ideea Transnistrei, teritoriu ocupat de zeci de ani de trupele rusesti , cu acordul tacit al Europei si Americii care uite acum meschin doreste sa imbratizeze si Moldova dar si Ukraina la pachet de maxima urgenta. Nu se mai pune problema conflictelor teritoriale , nu se mai ridica Redding obiectiile statului etniilor conlocuitoare pe de o parte romani, polonezi de cealalta a maghiarilor” iredentisi gagauti si rusi. Ce politici va propune SUA-EU la aderarea acestor tari , stirbirea lor teritoriala si un razboi rece sau se va ajunge la un „razboi cald” , o gura de oxigen pentru economia si datoriile Americii?

    AdrianB.

    Doar un rau voitor sau o cartita umana poate sa conteste un fapt pe care orice om cu ratiune il cunoaste , si anume factorul de risc pe care-l preia „scutul „!Adevarul crud insa este ca un scut subred nu poate apara o natiune dar , las o adica, o distruge!

  31. @ ALL,

    Indila canta acest “ras le bol” European foarte bine si ne arata si vinovatii, daca priviti imaginile din clipul sau video si ascultati cu atentie si versurile acesteia…….

    Indila – Dernière Danse (Clip Officiel)

  32. Nave militare americane de război în Marea Neagră

    de Ksenia Melnikova
    http://romanian.ruvr.ru/2014_04_04/Nave-militare-americane-de-razboi-in-Marea-Neagra-6998/

    Rusia intenţionează să monitorizeze respectarea Convenţiei de la Montreux de către Statele Unite şi Turcia, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

    Convenţia de la Montreux stabileşte regulile privind prezenţa militară a navelor militare în Marea Neagră. Moscova a atras atenţia asupra faptului că navele americane militare au depăşit durata prezenţei lor în Marea Neagră.

    Luând cuvântul în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că navale militare americane încalcă periodic prevederile Convenţiei de la Montreux, semnată în 1936 în Elveţia. Potrivit ei, termenul prezenţei navelor militare aparţinând statelor neriverane în Marea Neagră este restricţionat, el nu trebuie să depăşească trei săptămâni, a menţionat Serghei Lavrov.

    „Convenţia de la Montreux prevede criterii absolut clare cu privire la restricţionarea tonajului şi duratei prezenţei navelor militare străine din statele neriverane Mării Negre. Noi am observat că în ultimul timp navele militare americane au prelungit de două ori durata prezenţei lor, depăşind termenii stabiliţi. Prelungirea duratei prezenţei navelor militare nu s-a încadrat în termenii stabiliţi de regulile Convenţiei de la Montreux. Noi am atras atenţia asupra acestui lucru părţii americane şi, bineînţeles, a Turciei, ţară care stăpâneşte strâmtorile. Noi pornim de la faptul că toate prevederile Convenţiei trebuie să fie respectate cu stricteţe. Vom controla acest lucru”.

    Autorităţile americane au reacţionat imediat. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eileen Laynez, a declarat că Washingtonul nu încalcă legislaţia internaţională şi va trimite încă o navă în viitorul apropiat în Marea Neagră. În locul distrugătorului american Truxtun, prezent în Marea Neagră înainte şi după referendumul din Crimeea, va fi trimisă nava Donald Cook, echipată cu sisteme de apărare antirachetă Aegis. Acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Se presupune că distrugătorul va participa la exerciţii militare din Marea Neagră cu navele flotelor navale ale ţărilor membre ale NATO.

    Expertul Kira Sazonova consideră că, cel mai curând, Turcia, care s-a angajat să respecte principiile dreptului maritim internaţional, va închide ochii la faptul că Statele Unite au încălcat principiile Convenţiei de la Montreux.

    „Turcia stăpâneşte strâmtorile şi de ea depinde ceea ce se întâmplă în aceste strâmtori, ce nave se vor afla acolo. În acest caz, din domeniul dreptului trecem în cel al politicii, relaţiilor politice cu autorităţile turce”.

    Pentagonul intenţionează să sporească numărul puşcaşilor marini, dislocaţi în Europa, de la 500 până la 675. Departamentul militar a subliniat că aceste evenimente au fost programate înainte de declanşarea crizei ucrainene.

    De fapt, este greu de crezut. 175 de puşcaşi marini vor sosi la baza militară Mihail Kogălniceanu din Constanţa. Obiectivul lor principal este o operaţiune în Africa, cu toate că militarii pot fi trimişi în orice punct de pe glob, a anunţat Pentagonul.
    Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_04_04/Nave-militare-americane-de-razboi-in-Marea-Neagra-6998/

  33. Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti!Foarte multi antepostatori v-au reprosat faptul ca nu l-ati „infundat” pe Basescu la timpul potrivit cind nu detinea inca pirghiile puterii si rolurile s-au inversat!Eu nu va reprosez acest lucru deoarece consider ca intre doi fosti vecini de scara nu este permisa o asemenea atitudine sub nici o forma indiferent de situatie sau motive!De altfel cred ca si Basescu regreta ca s-a ajuns in aceasta situatie(bolovanul a fost aruncat) recunoscind dealtfel public ca nu sinteti un infractor si ca ati fost cel mai bun premier al Romaniei!Nu stiu cit va incalzeste aceasta dar cel putin poate fi o palida consolare ca si cel mai vajnic adversar va recunoaste meritele si chiar nevinovatia.Nu sint un nostalgic al epocii trecute dar marturisesc cu mihnire ca dupa evenimentele din 89 nu mi-as fi putut imagina ,
    ca noua societate „democratica” va putea permite asemenea abuzuri si nedreptati si mai ales un asa nivel scazut de trai! 🙂 Daca se va continua politica UE de aliniere a preturilor si se vor mari decalajele veniturilor in defavoarea noastra, in citiva ani situatia noastra va deveni insuportabila, scepticii UE si NATO covirsitor de multi si s-ar putea ca mult mai repede decit ne-am fi asteptat sandramaua sa se naruie… 🙁 🙂

Lasă un răspuns