Noutăți de la Jilava

Au trecut 75 de zile de la decizia instanței. La Jilava, în secția mea, „pacienții” vin și pleacă. Unii schimbă regimul. Nu e vorba de regimul Băsescu. Trec de la regimul „închis” la regimul „semi-deschis” sau de la cel „semi-deschis” la cel „deschis”. Urmărim și comentăm evoluțiile statului de drept. Eu, de exemplu, mă întreb, în continuare, dacă și judecătorii trebuie să respecte legea. Motivarea sentinței mele, din 6 ianuarie, dată de cei cinci judecători de la ICCJ, sub conducerea lui Ionuț Matei, trebuia făcută, conform art.406 din C.p.p., în 30 de zile. Da’ și, veți spune. Poate că trebuia ca eu să-mi motivez sentința în 30 de zile. Nu, e clar în lege. E vorba de judecătorii care au dat sentința. Pentru că nu a fost încă motivată decizia, nu se poate face contopirea pedepselor la Tribunalul București. Așa că am mers, inutil, acolo, de două ori, și mă pregătesc să merg încă o dată, pe 31 martie. Probabil tot inutil. Dar pe cheltuiala voastră. Fără noua acciză la benzină, deocamdată. E vorba, probabil, de aplicarea principiului celerității (și în dosarul „Trofeul calității”, judecătorul Ionuț Matei a aplicat acest principiu și fixa câte 3-4 ședințe de judecată săptămânal).

Credeți, cumva, că în viitorul raport MCV, Comisia europeană va critica întârzierea motivării sentinței la ICCJ, în cazurile „peștilor mari”? Sau se va spune că „statul de drept” permite unele excepții, în cazurile „emblematice”?

La Jilava, vă spuneam, „pacienți” mulți. Organizăm, în fiecare săptămână, dezbateri între noi, în care, pe rând, fiecare prezintă subiectele pe care le cunoaște mai bine.

Eu am reluat și expunerile la „comunitate”. Le-am vorbit celor de acolo despre constituții, despre teoria cromatică a culorilor, despre istoria religiilor (comparații între ortodoxie și neoprotestantism etc.).

În rest, privesc noua clasă politică la treabă și mă îngrijorez, moderat, de ce se întâmplă în jurul nostru.

P.S. Am ascultat mesajul american, transmis românilor de asistentul secretarului de stat (mă așteptam ca mesajul să fie transmis de președintele american dar îmi dau seama câte are pe cap) referitor la aniversarea a 10 ani de la intrarea României în NATO. Cum am avut un anumit rol atunci, în acea operațiune, mă aștept ca cineva să-mi transmită, la Jilava, o copie a acelui mesaj.

50 de gânduri despre “Noutăți de la Jilava

  1. CU SIGURANTA UN SFARSIT AL RAULUI SE APROPIE! Cert este ca atunci cand mintea ne este ocupata cu lucruri valoroase energia adunata domina si cu siguranta multe se pot rezolva.
    Este trist ca , uneori , trebuie sa suferim pentru a fi fericiti, nu putem cunoaste adevarata valoare a fericirii fara sa avem experiente urate.
    CURAJ, INCREDERE, SPERANTA SI ENERGIE POZITIVA urez celor ce au nevoie de asta.

  2. Am pus pe alocuri ghilimele de rigoare asa ca va rog sa-mi reevaluati postarea ramasa in ”carantina”.Multumesc,antcicipat! 🙂
    …………………………………………………………………………………………………………..
    Din ciclul:daca n-ar fi de ras,ar fi de plans. 🙂
    Dan Voiculescu a scris o carte.Pana aici,nimic nou sub soare atata timp cat in Romania,toata lumea s-a apucat sa scrie cate o carte.
    Chiar si Dan Diaconescu si-a exprimat saptamana aceasta o intentie in acest sens.
    Unii stiau ca ”marea gogoasa” intitulata USL,(mare,dar goala pe dinauntru),a fost inventata de Voiculescu iar altii,mai naivi,chiar au crezut ca a fost vorba de un proiect serios care a luat nastere,in urma unor negocieri sau dezbateri,la fel de serioase,intre specialistii,(sic!) de la PSD si PNL.
    Totusi ,din punctul meu de vedere,tine de ”noaptea mintii” sa te mandresti ca detii ”brevetul de inventie” al unui proiect care a esuat lamentabil.
    Nu stiu cat de ingenunchiat sau ranit este Traian Basescu in urma luptei cu USL,pentru ca dupa cum se observa,cu ochiul liber,…,nu prea pare.
    Cert este ca gigantul adversar al domniei sale este la ”2 metri sub pamant ”iar in curand vom asista la ”parastasul” de 6 saptamani. 🙂
    Ce a urmat dupa destramarea uniunii social liberale,(era sa scriu…uniunii sovietice),poate fi descries in 2 cuvinte: ”turnul Babilonului”.
    Liberalii condusi de Crin Antonescu au intrat in stare de somnolenta,iar pesedistii,condusi de Victor Ponta in stare de buimaceala generala.
    Ministrii se contazic intre ei apoi,pe rand cu premierul,spre deliciul mass-mediei…banii din acciza pe combustibil,ba merg in autostrazi,ba in spitale si scoli…ba nu sunt bani pentru pensii si salarii,ba sunt….ba PSD-ul a inaugarat un million de km de autostrada,ba vine Sova si ne spune ca…”nici chiar asa” …mult circ , putina paine.
    Dar totusi sa ne bucuram:Chinezii isi vor investii proprii lor banisori in cuantum de 10 miliarde $ in rute feroviare si trenuri de mare viteza,investitie pe care o vor amortiza in 150 de ani,(ha!).

  3. D-le Năstase, îmi pare foarte bine că vă îngrijorați „moderat”, vă sugerez să vă învățați minte de-acum încolo și să nu-i mai faceți niciun bine electoratului român, fiindcă acesta nu merită nimic.

  4. Pai se pare ca nu intelegeti!!

    1) Putoarea Judecatoreasca este INDEPENDENTA!!!! Ea face cum doreste muchii ei fesieri nu se ia dupa lege!! Judeaca dupa legea generala nu dupa aia speciala de ex. Acu ikntarzie asa de-a dracului sa motiveze.
    Pai cum de ce? ,
    Ca e IN – DE – PEN – DEN – TI!!
    Si ca sa ramana asa nu se pot supune legii. Ca legea e data de putoarea legislativa si daca ar respcta legea ar insemna sa se supuna .. Parlamentului!! Ori asta se pare ca nu place nici lu Redinga, nici lu CCE al UE, nici comisiei tufelor de Vinetia!!
    Ei e subrodonati numa lu Nulanda!!!

    2)nu stiu ce asteptati.. Recunoastere? Pai toata lumea „stie”ca mneavoastra Moscova si Peking iubiti si csa NATO si UE e pasinea lu Zevs.ro.
    ]Asaca adca e vorba de recunoastere recunoastei dvoastra nca nu ati vreut!!
    Fpatele?
    Ce importanta au faptele? Acu e postmodernism si daca faptele nu se potriveste cu teoria cu atat mai rau ptr ele!!!

  5. Dumneavoastra cu noutati de la Jilava….noi venim cu noutati de la…Cotroceni :
    ––––––––––––––––––––––––––––––-
    Pe Traian Băsescu l-a luat „atomica” pe dinainte

    de Valentin Vasilescu
    http://romanian.ruvr.ru/2014_03_27/Pe-Traian-Basescu-l-a-luat-atomica-pe-dinainte-7468/

    Preşedintele Traian Băsescu a făcut afirmaţia că România este una dintre ţările lumii care deţine tehnologia întregului proces de fabricaţie a combustibilului nuclear, respectiv extragerea din mină, procesarea, îmbogăţirea, arderea în reactor şi tratarea reziduurilor.

    Reiese că România ar dispune de tehnologia nucleară şi prin urmare poate fabrica bomba nucleară, la o adică. Această afirmaţie a fost făcută de preşedintele României, într-o conferinţă de presă, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” înainte de a pleca la Haga, unde urma să se desfăşoare summit-ul Securităţii Nucleare.

    Dintr-un scurt comunicat postat pe site-ul Casei Albe, aflăm că vicepreşedintele american Joe Biden i-ar fi dat un telefon Traian Băsescu, fără să se precizeze ce i-a spus. La Haga, înainte de orice, preşedintele României a fost chemat la o audiere de ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, căruia Băsescu afirmă că i-ar fi declarat ceea ce i-a spus anterior şi lui Joe Biden. Tot despre „atomica” la care se referise pe aeroportul Otopeni? Oricum, atitudinea lui Băsescu în faţa lui Lavrov e foarte sugestivă, mai ales că venea la câteva zile după reacția de cocoş a lui Băsescu la adresa Rusiei, ca urmare a referendumului din Crimeea.

    http://www.caleaeuropeana.ro/wp-content/uploads/2014/03/basescu-lavrov-2-1024×822.jpg

    Fanteziile lui Băsescu legate de România – putere nucleară se potrivesc ca nuca-n perete, întrucât Cehia e gata să trimită avioane JAS 39 Gripen pentru a proteja graniţele României cu Ucraina, ca urmare a situaţiei precare în care se găseşte armata română.

    http://www.jurnalulph.ro/national/7527-pentru-ca-romania-este-veriga-slaba-cehia-se-ofera-sa-ne-asigure-spatiul-aerian.html#sthash.Uh6UqtEx.dpbs

    În 1989 postul de radio Europa Liberă dedica o serie de emisiuni ameninţării nucleare pe care o reprezenta România lui Ceauşescu. Postul american îl cita pe preşedintele Adunării Naţionale maghiare, tovarăşul Mátyás Szurös, care, în calitate de secretar pentru relaţii externe al CC al Partidului Muncitoresc Socialist Ungar, pretindea că deţinea informaţii din care reieşea că România avea capacitatea de a produce arme nucleare. Pentru cine a uitat, România era la acea dată singura ţară din Pactul de la Varşovia care nu deţinea şi nu a permis instalarea de arme nucleare străine pe teritoriul ei.

    După referendumul de demitere a sa, din iulie 2012, calificat de Băsescu drept tentativă de declanşare a unui război civil sau lovitură de stat eşuată, acesta s-a obişnuit să se joace cu cuvintele, blufând într-o chestiune şi într-un moment de loc oportun pentru România. Numai un om complexat de o inferioritate evidentă se simte obligat să se umfle inutil în pene, având o ieşire atât de deplasată. Ieşire care i-a picat lui Putin fix pe rever, permiţându-i să-l ia de-acum încolo peste picior pe Băsescu cu privire la „limbajul nuclear” al României. Numai că dacă după această gafă, Băsescu, ca părinte spiritual al Partidului Mişcarea Populară, îi mai dă acestuia şi o orientare doctrinară, apropiată tendinţelor fascistoide, manifestate de unii dintre adepţii săi, viitorul României devine cam sumbru.

    Notă:
    Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului.
    Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  6. Vă veni și ziua când va răsări soarele și la Jilava. Păcat că istoria românilor va trebui să înregistreze abuzurile unor judecători și ale unor politicieni obtuzi. Vă așteptăm !

  7. Doru Coarna
    Nici Iliescu si nici Adrian Nastase nu si-au parasit partidul, ramanand , prin urmare, solidari cu marea familie a PSD. Poate ca de aceea toti se raporteaza in lupta politica cu PSD si (actualmente) cu Victor Ponta…chiar si liberalii, in calitate de proaspeti opozanti (neingurgitatori de usturoi), la intrecere cu PDL si MP.
    Culmea, cu exceptia PSD, aproape nimeni nu pare dispus sa-si asume o intrecere …constructiva pana la capat, din postura de participant la guvernare (si nu de opozant comod ce poate spune orice, gura fiind sloboda, ca de facut, nu-i cere nimeni nimic sa faca), cu exceptia aliatului etern la orice guvernare, numit UDMR….cel mai serios si loial partid politic din Romania.
    (Z)
    Inteleg de ce toata lumea trage de Victor Ponta sa candideze……cu cat adversarul este mai puternic, cu atat si epigonii din opozitie se baga mai mult in seama.
    (Z)
    ps
    Nemaiavand argumentul cu plagiatul, detractorii lui Ponta i se adreseaza acum cu Victor Viorel spre a-l decredibiliza, evident. Asta arata micimea adversarilor politici ai PSD si induce constatarea amara ca acest partid-stat nu prea are alternativa. Am sperat ca Vasile Blaga este un altfel de politician, urmare a renumelui de bun negociator. Ce sa mai vorbesc de Crin Antonescu..cel care si-a facut seppuku fara (aparent) motiv.
    Daca staff-ul romanesc, in general, va negocia in acelasi stil cu..Rusia, sau cu China, nu pot sa spun decat: ,,vai de mamele noastre”.
    (Z)
    pps
    Cum ar fi sa ma adresez domnului Antonescu cu : ,,Stimate domnule George Crin Laurenţiu Antonescu….bla bla bla” ?
    Suna ca naiba, nu-i asa ? Cine s-ar face de ras ? Evident, eu, adica cel care are un minimum de pretentii de la el insusi si isi doreste, daca nu sa convinga, macar sa fie citit.
    😉

  8. Romanii nu au memorie .
    Imi amintesc cu cata febrilitate asteptam acceptarea Romaniei in NATO in 2001 – 2002 .
    Cat m-am bucurat cand , prin septembrie 2002 parca , am vazut scris mare in Adevarul ” ROMANIA SUB UMBRELA NATO ” .
    Era o performanta extraordinara .
    Multi nu se bucurau si nu o doreau , integrarea noastra in NATO , aceeasi care , meschin , ne refuza accesul Schengen de 4 ani , nerespectand grosolan tratatele semnate de ei insisi . Ce mirat eram cand , in aceeasi zi , tot in septembrie-octombrie 2002 , gaseam doua editoriale aproape identice in doua ziare franceze ” inamice ” unul cu celalalt , Le Monde si Le Figaro , care se ingrijorau , amandoua , la 13 ani de la caderea comunismului , ca 1 ) ” Arhivele Securitatii ” nu sunt deschise si ca 2 ) Romania ” are relatii speciale cu lumea araba ” si ca ” va divulga secretele NATO lumii arabe ” . Interesant , cum coincideau cele doua articole , cu autori diferiti , in ziare diferite .
    Apropo de Le Figaro , de doua ori in 5 zile , in 20 martie si 25 martie , doi distinsi editorialisti , Ferry si Girard , vorbind de conflictul din Ucraina , ataca violent Romania , vorbind de ” aderarea catastrofala a Romaniei si Bulgariei la UE ” – MAE le-a raspuns ? eu am scris la Le Figaro deja …

  9. „….Să coborâm din înalturi sau să ieşim din starea de fericire care poate fi vag culpabilă şi oricum nefirească ba chiar ilicită în oceanul de nefericire general de care uni-s conştienţi, cu măsură, iar alţii se îndoapă cu surogate de cele mai uluitoare feluri pentru a scăpa de sentimentul că n-au rost, ideal şi doar fiinţează bolnav. România-i un teren de experimentare socială de 25 de ani încoace. Am avea două variante de societate propuse de acest hibrid politic (în fond, o dictatură a lăcomiei, bine mascată) numit democraţie, într-un fel de luare-n derâdere şi rânjire în oglinda din care ne priveşte democraţia ateniană şi Secolul lui Pericle. Stânga şi dreapta, precum braţele crucii creştinismului ce încearcă, de 2000 şi de ani, să exorcizeze sau măcar să îmblânzească egoismul şi barbaria din noi şi să ne redea luminii şi lumii. Doctrina de stânga ar trebui – măcar teoretic – să niveleze diferenţele sociale. Să propună, să instituie un echilibru cât de cât rezonabil între clasele sociale (care există, fie că recunoaştem sau nu.) Să organizeze statul de aşa manieră încât el să poată controla şi menţine acest echilibru într-un mod paternalist, desigur, să redistribuie veniturile acumulate din taxe şi impozite dresate celor avuţi pentru a oferi şanse egale tuturor cetăţenilor, acces la educaţie, la un sistem sanitar modern şi eficient, la o bătrâneţe lipsită de griji, într-un cuvânt, accesul la statutul de cetăţean liber. În realitate, stânga s-a înecat cu pronumele conjunctive “mi-ţi-i, ni-vi-li, me-te-îl-o, ne-ve-i-le; me-te-îl-o, ne-ve-i-le, mi-ţi-i, ni-vi-li”, dând să apuce şi să-şi împartă, care mai de care aflat în demnitate publică, câte-o ciosvârtă din bugetul şi-aşa prea mic, şi-aşa prea nevolnic şi nicidecum să împartă şi acelora pe care, chipurile, i-ar conduce. Socialismul a venit mult prea devreme şi-a murit la puţină vreme după naştere. Dar, desigur, rămâne o propunere, o schiţă socială încă vrednică de a fi îmbunătăţită. Sau nu.

    De cealaltă parte a verticalei se zbânţuie în dansurile ritualice de dinaintea războiului, generoasa doctrină de dreapta. “Laisser faire, laisser passer”. Îngăduind cetăţenilor (unora, desigur) să zburde liberi, să facă orice i-o tăia pe ei capul, prin albia comică desenată de nişte legi anemice şi mizând foarte mult pe liberul arbitru şi pe imitarea naturii. Şi-n natură, din miliardele de muguri care împodobesc primăvara pomii, doar unii ajung flori, şi doar foarte puţine flori ajung fructe şi doar infim de puţine fructe ajung să se coacă. O astfel de societate, spartană, în care cel mai puternic şi cu instincte sănătoase triumfă ar fi una naturală – spun sacerdoţii Dreptei. Bătrânii ne incomodează, sunt inutili, deci ar fi numai potriviţi să-i eliminăm. Consumă degeaba, nu produc nimic. Ar fi un impediment că, în îmbulzeala generală, aceia pe care-i trimitem la groapa cu var, în devălmăşie, să fie şi iubiţii noştri părinţi sau bunici… Dar şi peste asta putem trece senini, doar suntem tineri şi puternici şi vom cuceri lumea! O societate dreaptă nu se poate clădi fără sacrificii… Şi între învingătorii acestei societăţi în care cel mai puternic triumfă, unii-s mai învingători decât alţii, pentru că doar ei au acces la medicină, la bogăţie, dezmăţ şi triumf în dauna celor de la baza piramidei care doar ce au dreptul să aleagă şi să aclame.

    Cum a crescut exponenţial ura socială şi cumplita frustrare a individului, însingurarea lui şi uriaşa neputinţă – care poate naşte turbare şi crimă – în faţa unui establishment arogant, insensibil şi imposibil de identificat?”

    Mai multe citiţi ( că merită!) aici :
    http://gabrieladsavitsky.wordpress.com/2014/03/26/post-echinoctiu/#comment-32991

  10. Plasarea pe axa valorilor http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/antena-3-condamnata-pentru-linsajul-contra-oanei-schmidt-haineala-330257.html Într-o abordare top-down, Oana Schmidt Hăineală este prima pe axa valorilor, iar Mircea Badea iese ultimul. Dar într-o abordare bottom-up, Mircea Badea este primul, iar Oana Schmidt Hăineală iese ultima. Problema este că de la acest moment intervine “Justiţia” română hăhăită care îl pedepseşte pe Mircea Badea la cererea judecătoarei Oana Schmidt Hăineală.

  11. Stimate d-le Adrian Nastase,va doresc ca sortii reusitei sa fie de partea dumneavoastra,in data de 31 Martie! Cu admiratie si respect va salut,va doresc o noapre usoara! Dumnezeu sa va ajute!

  12. CUM SA FIM VAZUTI DE CEL MAI PUTERNIC OM DIN LUME ?SI TOTUSI EU INCA SPER CA ROATA SE VA INTOARCE!CATA NAIVITATE!SI TOTUSI!AFARA A VENIT PRIMAVARA !NU AM BANI DAR AM MULTE FLORI !POATE ODATA O SA LE VEDETI !

  13. . Cred că vă trebuie o rabdare ingerească să ateptati motivarea! Cineva se joacă nervii si sanatatea dv.!Este cineva deasupra legii de nu respecta termenul si obligatia legală?Poate ar trebui să vă adresati Avocatului Poporului pt. administrarea actului de justitiesau o actiune in contencios pt. tergiversare că n-o să asteptati până la calendele grecesti!!Caracterul e UN LUX rareori rasplatit, spunea Bette Davis!Cred că este pedepsit pe nedrept numele şi nu faptele!

  14. Am o seară frumoasă , joacă Steaua şi sper să câştige, şi citesc o postare a profesorului Adrian Năstase. Vă mulţumesc, şi vă doresc să aveţi multă linişte şi să concepeţi articole la fel de ,,tari,,

  15. „Cine are urechi de auzit sa auda” cu o ironie amara ne-ati prezentat adevarata stare a lucrurilor. De aceasta amanare fara timp a motivatiei, de stresul si drumurile inutile la Tribunal nu ar trebui ca cineva sa raspunda? De ce numai noi, trebuie s[ platim, iar aceasta „breasla a impartitorilor dreptatii” cniar nu raspunde de nimic. Se dau sentinte contradictorii, una la fond, total diferita in apel, de recurs nu mai vorbesc ca in final din victima devii inculpat si nimeni nu raspunde. Vreau sa cred ca se va schimba ceva,ca cei care acum fac sluj, ca un catel in fata lui Basescu vor raspunde de faptul ca un om, nu orice om, ci primul ministru al Romaniei in perioada 2000-2004, a fost condamnat fara probe, concludente, doar asa ca exemplu. Sigur nu ne-am intors in anii ’50? La noi acuzatul trebuie sa dovedeasca ca este nevinovat, prezentand probe de care instanta nu tine cont, in celelalte tari, procurorul trebuie sa dovedeasca vinovatia acuzatului. In ce tara traim?

  16. Urmarim si noi,adevarat de acasa,dar uneori lipsurile te determina sa fii inchis in casa,ceea ce se intampla in jurul nostru,trecem de la aberatiile basiste la aberatiile pnl-iste,dela ANI la Putin si trec zilele pe langa noi intr-un galop nebun.Va doresc multa putere si sanatate.

  17. Situatie similara si la sotul meu,fost viceprimar al Hunedoarei in perioada 2008-20012,care i-si executa pedeapsa”politica” la Penitenciarul Barcea Mare din 6 oct 2013,dar care nici astazi nu are o motivare a sentintei desi au trecut 5 luni de la incarcerarea sa.Motivul pentru care se afla acolo?Niste studii de fezabilitate facute,pentru atragerea de fonduri europene pentru proiecte de asfaltare,parcari,etc
    Pentru domnul judecator,venit special de la Olt,la Curtea de apel Alba iulia,pentru a da pronuntarea in acest dosar,aceste studii nu au fost oportune,desi au dus la obtinerea de fonduri europe.Nu a mai contat ca in cadrul acestor proiecte se decontau si aceste studii de fezabilitate ,se zice ca a fost prejudiciat Consiliul local cu 40 000 eur..
    Si mai mult decat asta ,desi avem pe rol atat revizuirea ,cat si contestatia ,acestea se tot amana pe acelasi motiv si anume lipsa motivarii hotararii date de Curtea Suprema de Justitie si Casatie,completul 4 ,va amintiti?

  18. Ei bine , se poate! Fost premier , condamnat la niste ani de inchisoare pentru coruptie , si-a anuntat candidatura la presedintie! Ce spuneti? A , spuneti ca nu se intampla in Romania , ci putin mai spre rasarit …
    Eu nu cunosc decat vag speta sau spetele in care regasim numele doamnei blonde , cu codita impletita ca un colacel in crestetul capului , dupa portul traditional … Stiu ca a castigat la CEDO , pe procedura , nu pe fond . Ma intreb insa daca a avut si domnia sa parte de un portbagaj de dosare , plimbate cu caruciorul prin sala de sedinta , sub ochii acoperiti ai Justitiei . Daca a avut , sunt convinsa ca Europa , minunata Europa , o fi citit dosarele pe indelete , din moment ce eliberarea din inchisoare a pateticei doamne a devenit conditie la semnarea Acordului de asociere la UE pentru Ucraina . Dar cum n-am auzit Europa sa se revolte de ce mascarada de proces a avut parte doamna , dincolo de procedura , incep sa ma indoiesc ca printre probe s-ar fi gasit , din intamplare ,dolari luati drept mita dar tipariti la niste niste ani buni dupa consumarea infractiunii ; ca daca gasea asa ceva , Europa , aparatoare dintotdeauna a Statelor de drept din coasta sa estica , ar fi infierat manopera odioasa , n-ar fi putut sa taca …
    De-aia ma gandesc ca poate dosarele , politice-nepolitice , or fi fost construite totusi cu un fel de probe sau ceva … ca altfel , imposibil sa nu tipe Europa ca din gura de sarpe ca a fost condamnata fara probe …. sau fara ca vreun martor din cei 900 audiati sa spuna ceva impotriva ei …
    Eu stiu ca Europa este sensibila la treburile astea dar n-am auzit-o exprimandu-se , ca sa zic asa , aplicat , despre dosarele doamnei ; nu , Europa a slobozit in eter o axioma : IULIA TIMOSENKO ESTE DETINUT POLITIC ! Si poate ca a si fost un detinut politic cert , de manual , intr-o tara bizara si agitata din estul Europei .
    Dar a fost oare singura ?

  19. Eu nu cred ca in Romania exista stat de drept , exista doar o mafie ,iar capul e nimeni altul decat Basescu , imi pare rau ca trebuie sa o spun dar sunt foarte dezamagita de toate partidele din spectru politicsi de toti demagogii din fruntea lor , toti ,toti promit si atat .

  20. Despre sângele artificial (transportator de oxigen în organism) în două abordări de finanţare : 1/ Germenele de întreprindere (start-up) cu numele Hemarina, din Finistère, a fost fondat în anul 2007. Materia primă pentru sângele artificial o constituie moleculele transportatoare de oxigen extrase din viermii de mare. Doctorul Franck Zal, fondator la Hemarina, a demonstrat că “produsul minim” – noţiune esenţială pentru un germene de întreprindere – este “viabil” , iarăşi o noţiune esenţială pentru un start-up. Propriu-zis faza de start-up, care este organizaţie temporară, s-a terminat pentru Hemarina. Urmează faza ei de mică întreprindere integrată într-o industrie unde există clienţi, şi realmente există clienţi pentru sângele artificial ! 2/ La Cluj, cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu a creat de asemenea un “produsul minim viabil” pentru această biotehnologie. Din păcate, detalii despre idee nu se prea cunosc public. În fine, ideea trebuie protejată,până ce se obţine un patent de invenţie pentru ea. Totuşi, în ceea ce priveşte finanţarea “produsului minim viabil” pentru sângele artificial există o diferenţă foarte mare între situaţiile din Finistère şi Cluj. Practic, eu n-am înţeles dacă la Cluj s-a construit un germene de întreprindere, unica modalitate de reindustrializare rapidă, astăzi. Domnul Radu Silaghi-Dumitrescu este un cercetător de succes în biotehnologia sângelui artificial, a demonstrat aceasta. Din păcate, “ecosistemul industrial” al germenilor de întreprindere nu există încă la noi, în România. Acest “ecosistem industrial” al germenilor de întreprindere cere două structuri : a/ Incubatoare pentru germenii de întreprindere, care sunt de facto un fel de “şcoli pregătitoare” pentru antreprenoriat, “licee antreprenoriale” şi “universităţi antreprenoriale” – terminologia aceasta îi aparţine domnului Dezideriu Dudaş. b/Acceleratoare pentru germenii de întreprindere care finanţează transferul “produsului minim viabil” într-o industrie. Proiectul din Finistère a obţinut deja o finanţare privată printr-o structură existentă de tip “Accelerator”. Dar proiectul de la Cluj este finanţat de către statul român http://newscluj.wordpress.com/2014/03/21/cluj-costoiu-proiectul-de-producere-a-sangelui-artificial-va-primi-finantare-de-400-000-lei-in-2014/

  21. Comentariile unui idiot sau „just to make Gavrila Coja .appy!

    Dl. Nastase,

    Pe la alte „curti” , cel putin la cele cu juri, motivatia este expusa public de judecator dupa pronuntarea sentintei de catre juratul sef..

    In mod logic la o adica nu poti sa-i spui unuia ca este imbecil daca nu ai si motivatia care iti sustine asertiunea ! Eu nu vad de ce peste trei sute de intelepti sau mai putin intelepti de-a lungul a peste 2o de ani de democratie nu au votat o lege ,care sa anuleze o sentinta daca aceasta nu are motivatie imediat la pronuntare!
    Nu s-ar exclude astfel fabricarea motivatiilor ?

    Blogi,

    Sunteti in eroare completa Mircea Bades nu este jurnalist si nici analist de vreun fel ,Mircea Badea este „one man show” de multe ori este chiar copilul care spune lucruri trasnite!

    Vasile Nico Miralina,

    Un coleg mai sus , parca Adrian spune „pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti” , ce coincidenta de nume cu dl. Nastase.
    Sa fie chiar dansul care recunoaste „incognito” ca a fost facut de fapt de colegii aflati acum la putere cu ajutorul lui Traienica?

    Busubianca,

    E fericita ca a batut Steaua dar nu se gandeste cit de nefericiti sunt dinamovistii , mai ales ca domn Nastase , parca-i dinamovist!

    Serban,

    Striga , „jos Tiranul Basescu, pai asta stim si noi spune-i lui ca se face ca ploua!

    Gina,
    scapa o interjectie ….s-a intepat!

    Centru,
    Nu ma face non roman , am inca memorie, in scadere intradevar , de sahist. Am dorit si eu aderare la NATO ,EURO , bla bla dar imi plangeam viitorul eram acuzat pe „ping pong” chiar de un coleg de pe acest blog de scepticism idiot!!

    Zev,
    Ii pune lui Doru Coarne,
    Pronunta un adevar mascat!
    „Da cei doi nu si-au parasit partidul , dar si-au modificat majusculele partidului in functie de necesitati in functie de nevoi, bineinteles dupa conceptul materialist-dialectic! Asta pe care-l critici , din punctul dumitale de vedere corect, a fost intotdeauna PNL din mosi stramosi!

  22. „Nimeni nu e mai presus de lege” spunea cu glasul sugrumat și L-ul lui rusesc (îmi „place” când pronunță „mulțumesc mult” ca Marina Voica…).
    A uitat să enumere excepțiile: procurorii și judecătorii. Ăștia fac totul în legea lor.

  23. Situatia cu intarzierea motivarilor este valabila si pentru multi alti condamnati.
    Intrebare logica: Ce face partidul de guvernamant pentru ca astfel de situatii sa nu se mai intample? Initiaza vreo lege, ceva, care sa ii responsabilizeze, inclusive material, pe vinovati? A existat vreo initiativa in Parlament prin care sa fie interzise functii de conducere in justitie sau desemnarea (alegerea) in institutii importante, pentru cei vinovati de condamnarile Romaniei la CEDO?
    Pai, nu…
    Atunci…

  24. Centru
    Nici macar nu ati citit studiul si ati si aruncat cu scuipat in oamenii ,,incompetenti”, evident, Sova si Ponta, 😉
    Daca ati fi citit spre exemplu:
    ,,Necesitatea intervenirii la timp rămâne o condiţie obligatorie, iar identificarea surselor de finanţare este principala provocare pentru a depăşi criza ce continuă de mai bine de cinci ani.”
    INTREB: Cine sa intervina si cine sa asigure finantarea ? La urma urmei, managementul privat da lectii statului, nu primeste sfaturi de la el, iar banii de investitii sunt la privati. Doar nu va imaginati ca fondurile europene aflate pe ,,gard” si destinate ANUMITOR proiecte (ce nu produc valoare adaugata) pot redresa o economie. (Z)
    ps
    Omule, eu, chiar daca sunt simpatizant social democrat, realizez ca o economie capitalista nu mai poate fi ,,condusa” de stat si politicieni, decat daca renationalizam totul. Este posibil ? Eu mi-as dori, dar ma trezesc repede frecandu-ma la ochi din visul frumos.
    Traiasca unchiul Sam !
    (Z)

  25. Marian Nicolae
    martie 27, 2014 la 4:06 pm

    După cunoștințele mele Băsescu are dreptate. România avea pusă la punct tehnologia proceselor pentru realizarea unei explozii nucleare; nu a unei bombe.

    La începutul anilor , 90 a fost dat un comunicat oficial în care s-a recunoscut faptul dar și că experimentul a fost sistat.

    MARE PĂCAT! Poate că acesta a și fost mobilul uciderii lui Ceaușescu.

  26. Exista o ,,inspectie judiciara” pe linga CSM dar ce sa vezi este ,,ocupata” cu verificarea faptului daca afirmatiile prim-ministrului referitoare la o sentinta definitiva ,,influenteaza justitia” Depasirea termenului de redactare a motivarii se datoreste nevoii de a inventa niste minciuni mai credibile .

  27. @Zev -a , ati spus ” studiu ” ! Asta e tot ce ramane dupa inutilii Sova si Ponta – vorbarie goala , studii , vant ! Evident ca Ponta si Sova sunt incompetenti si mincinosi . Daca cei doi ar fi vrut sa construiasca ceva in munti ar fi adus bani de la buget , nu ar fi recurs la aceasta comedie cu parteneriatul public – privat – o multinationala franceza s-ar imprumuta chipurile ea pentru Romania in schimbul concesiunii pe 100 de ani a Brasov Comarnic – ar da astia faliment inainte sa spuna Sova ” studiu ” !

  28. @ Prof. Titus Filipas

    Stimate Domnule Profesor,

    Ce bine ar fi sa “DATI STIRE” si in economia romaneasca, precum odata boierul Neacsu din Campulung…
    Desi n-am semnale concrete, nu cred ca actiunea noastra recenta va ramane fara rezultate. Va voi transmite mai multe privat. Un posibil raspuns indirect, mai jos :
    http://gov.ro/ro/stiri/declaratia-premierului-victor-ponta-dupa-participarea-la-forumul-fonduri-europene-2014-2020-noile-mecanisme-pentru-cresterea-ratei-de-absorbtie

    In rest, asociez cadenta mai rara a “stirilor” pe care le dau pe blogul d-lui Nastase, cu faptul ca iata, discutam despre viitorul economiei romanesti, in “Noutati de la Jilava”, dupa ce la ultima mea aparitie pe acest blog, transmiteam “stirea” data de Constantin Noica, tot din inchisoare ( acea re-pozitionare a opiniei lui Marx despre reforma pe axa SUA – UE…), in “Rugati-va pentru fratele Alexandru”, carte care ne-ar fi putut izbavi de comunism, dar succesorii lui Noica n-au inteles mesajul magistrului. Sau nu le-a fost “aprobata” intelegerea…De cine ? De societate, raspund pentru una din tabere si “nealiniati”, iar pentru cealalata tabara nu cred ca mai e nevoie sa aduc precizari suplimentare.

    Trebuie cumva sa “dau stire”, periodic, de impresionantul MARS AL ADEVARULUI in care s-a angajat (si) d-nul Adrian Nastase…. Altfel, acele “sate Potemkin”…, vor deveni marile “metropole” ale viitorului…La intalnirea recenta dintre Papa Francisc si presedintele Barack Obama, s-a reiterat angajarea anterioara a presedintelui SUA in “Campania Catolica pentru Dezvoltarea Umana”. Nu va exista insa, niciodata, vreo dezvoltare umana fara ADEVAR….

  29. Just to make Coja .appy !
    Pentru simpatizanti,

    A fi simpatizant al unui partid sau ideologii de partid nu inseamna sa te confunzi si scufunzi in si cu scenariile populiste si sa aplauzi frenetic o persoana sau un grup de persoane.
    Unii clasifica acest fel de empatie partinica ca pupincurism desantat ,altii ca licheism.
    Acest fel de abordare a unor grupuri de „civili” aduce imense deservicii tarii,democratiei si pentru cei cu memorie limitata conduce la asa numitul cult al personalitatii ,cult care a statornicit dictatura lui Ceausescu, a zabovit vremelnic in curtea domnului Iliescu si s-a reainaltat pe vremea lui Basescu.
    Acum se pare ca uituci de meserie , o parte a romanilor insista sa se regaseasca in familia Sarbu Ponta..
    Nepermis pentru politicienii nostri, Basescu, Ponta, Antonescu sa incalece pe functii politice cu mama,tata,fii,fiice sutrori ,frati ……………si neporti!
    O fi Romania o iapa de prasila dar parca nu poate duce ataia ani o sleahta de calareti supraponderali.

  30. @ Adrian Năstase

    Vă rog anticipat să-mi iertați gluma amară ce urmează.

    Acceptați și studenți din afară la cursurile dumneavoastră? Aș veni cu plăcere.

  31. Va uram multa sanatate si putere ca sa rezistati.Cei care v-au condamnat,nu sunt judecatori.Toate completele de judecata din Romania sunt doar mancatori de bani,fara nici un dram de bun simt.

Lasă un răspuns