Și judecătorii trebuie să respecte legea?

Premiza majoră:  Articolul 406 din noul Cod de procedură penală prevede că:                                   „Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare”.

Premiza minoră: Judecătorii din completul condus de vicepreședintele ICCJ, Ionuț  Matei, nu au redactat hotărârea (pronunțată în 6 ianuarie 2014) în  intervalul de 30 de zile.

Concluzia: Judecătorii completului au încălcat legea.

Este un raționament simplu. Așa mi se pare. Oricum, am fost, în mod inutil, dus de două ori la Tribunalul București, unde nu s-a putut judeca cererea de contopire a pedepselor.

Din acest motiv, am adresat o sesizare către inspecția judiciară a CSM, sesizare pe care o puteți citi aici.

36 de gânduri despre “Și judecătorii trebuie să respecte legea?

  1. Din cite am inteles, atacarea sentintei la CEDO se poate face pe baza Hotaririi redactata de judecatori, cu alte cuvinte, pentru a o ataca, trebuie sa asteptati redactarea.
    Daca se depaseste termenul prevazut de lege pentru aceasta (ad libitum?) se poate presupune, prin extrapolare, ca redactarea va fi aminata sine die, ceea ce echivaleaza cu privarea dvs definitiva de dreptul de petitionare. Cum aceasta nu poate fi admisa, ca fiind o incalcare a drepturilor omului, nu se poate considera ca, prin depasirea termenului de redactare (fara macar o motivare), sinteti exonerat, de drept, de obligatia de a astepta aceasta?

  2. Judecatorii sunt PRIMII care trebuie sa respecte Legile. Pentru asta sunt platiti si imputerniciti sa impuna si celorlalti cetateni respectarea legilor.
    De aceea, pedepsele aplicate tuturor magistratilor pentru incalcarea legilor ar trebui sa fie direct proportionale cu responsabilitatea lor fata de natiune. Fara drept de apel.
    Ati facut bine atacand cand legea va da dreptul. Toti ar trebui sa facem asa.

  3. Citind randurile dumneavoastra de astazi , domnule profesor , mi-a revenit brusc in memorie o intamplare legata de prima incarcerare , incident despre care nu s-a mai vorbit cam de atunci : unul dintre avocatii care va pregateau plangerea pentru CEDO a fost nevoit sa se retraga , pentru ca a primit telefoane de amenintare explicite , cu numele si locul unde putea fi gasit fiul acestuia , cu orarul si rutina lui zilnica .
    In ce stat cu o Justitie independenta si mai presus de orice suspiciune un avocat este silit sa-si abandoneze clientul pentru a-si proteja familia ? De cand inaintarea unei plangeri la CEDO constituie un act de curaj care prezinta riscuri majore asumate ? Vad ca sunt considerate acte de santaj o sumedenie de exprimari absolut interpretabile , rezultate din inregistrari pentru care nu exista garantia autenticitatii ; stau oameni in inchisoare pentru trei-patru cuvinte .
    Dar s-a ocupat oare cineva sa-l gaseasca pe autorul acelei amenintari ? Poate ca nici nu trebuie gasit ; si poate ca nici nu este chiar atat de necunoscut …
    Astfel de lucruri s-au mai petrecut : au fost in Romania , prin anii ‘50 , dupa cum imi povestea tatal meu ; au fost in America Latina , in orice tara doriti , aflata sub dictatura militara . Dar nu s-ar cuveni sa se intample intr-o democratie asa–zis viabila , cu institutii considerate Feti-Frumosi pe la Bruxelles , laudate si corcolite de doamna Reding si de tot soiul de fabricanti de rapoarte MCV ,coafate in modul cel mai comod , din birou .

  4. Din nefericire , completul de care vorbiti ( plus altele ! ) sunt niste PLUTOANE DE EXECUTIE POLITICA ale lui Traian Basescu !!! Este prea mult spus judecatori … Sunt mercenarii lui Traian Basescu ; instrumentele cu care acesta face POLITIE POLITICA ! Ceea ce fac acesti indivizi nu are nimic de-a face cu justitia , cu legea …

    Dealtfel , USL -ul a fost votat cu 70% tocmai ca sa ne scape de astfel de cozi de topor , de abuznici si de toata mafia portocalie ! Si ce sa vezi ! La doar 2 zile , ne-am trezit cu un Pact de coabitare ( incheiat in secret !!!) si dupa inca vreo 2 luni cu toti oamenii lui Basescu in fruntea ” justitiei ” … Plus multe taxe si impozite , vrajeala , etc.

    Nu vreau sa evoc numele vinovatului ( el are un nume si ocupa functia de prim ministru ! ) pentru a nu intra in conflict cu ceilalti comentatori ai blogului .

    Poate va fi mai bine dupa europarlamentare ! Vom avea de ales intre EBA , sotia lui Ponta , sotia lui Antonescu si Monika Makovei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Stiu , suna sinistru !

  5. Pai s-o fi redactat in alea 30 de zile, dar nu s-a publicat, nu s-a pus la dosar… o simpla omisiune… Daca legea preciza ca motivarea trebuie sa ajunga in dosar in 30 de zile, era altceva… Poate asa inteleg toti cat de anapoda este sa ne jucam de-a stiinta dreptului, fara a formaliza domeniul…

    Mai este astfel justitia, premisa a statului democratic? Puteti raspunde? Nu cred ca se mai poate…

  6. Codul de Procedură Penală e o lege, deci judecătorii au încălcat o lege.
    Foarte bine ați făcut!
    Rămâne să vedem răspunsul și mai ales acțiunea CSM.
    Sau le vedem când ne-om vedea ceafa?
    Sau legea-i lege doar când ne convine nouă…

  7. A fost un miting , o mica proptea , pentru “reperarea ” onoarei lui Andrei Plesu ; baieti si fete , imbujorati de placerea de a se vedea stransi la un loc – cu o umbrela ceva mai mare puteai sa-i acoperi pe toti . Banuiala mea este ca nici nu si-au dorit sa fie mai multi ; asta pentru ca , in sinea lor , doresc sa-si pastreze aerul asta de “elita pudica ”. Mai multi ar fi inseamnat ,poate, gloata ,nu-i asa?
    Or, elita trebuie sa fie doar o panza subtire , ca uleiul deasupra apei . Sa nu se amestece …sa pastreze pentru totdeauna fara punti prapastia dintre ei si “prostime ” – adica dintre baietii buni si aia care nu –I simpatizeaza pe Basescu Traian !
    Eu , care nu fac parte dintre intelectualii rasati ai natiei , nu sunt obligata sa-i ador , nici pe Plesu ,nici pe Liiceanu , nici pe Patapievici ; nu consider necesar sa umblu cu revista “22 ”la subrat , indoita convenabil , ca sa vada tot poporul ce anume citesc ; nu trebuie sa arunc pe coltul biroului “Dilema veche ”, astfel incat sa para ca abia am reusit sa ma desprind din palpitanta lectura .
    De aceea , eu pot sa spun ce gandesc : si anume , ca mi se pare jenanta bucuria egoista a solidalitatii de mucava a participantilor la mitingul de ieri . Pentru ca nu intrezareasc in ea decat aroganta propozitiei “Noi suntem altfel ! ”. Ce gaunoasa ambitie !
    Entuziast si cu un aer de ( ma scuzati ) imbecil , Mihail Neamtu agita o portavoce si incerca sa insufleteasca multimea cu niste sloganuri imposibil de scandat ; ma intreb: nu l-o fi incomodat psihic pe traitorul in aerul pur al gandirii , Andrei Plesu , mascarada asta inutila ?
    P.S. Crin Antonescu , Crin Antonescu … oare nu esti mult prea neglijent in exprimare , relansand cu lejeritate sloganul de campanie cu care ne-a ciuruit un altul , acum cativa ani ? “De ce ii e frica nu va scapa… ” , spui astazi despre Victor Ponta , uitand CUM si IMPOTRIVA CUI au fost folosite cuvintele acestea in 2009 …cu singura deosebire ca , pe atunci , pe toate bannerele s-a utilizat persoana a treia , plural .

  8. Luminita Arhire face bine ca ne informeaza despre mitingul de sustinere a elitismului pur si sofisticat….iar elitismul, nu poate coabita (cel putin in Romania n.r.) cu critica si exprimarea neincrederii in absolutul adevarului promovat de cei ca d-nii Plesu, Liiceanu si compania, inclusiv, George Soros.
    N-as fi scris acest comentariu, avand in vedere ca in ultimele zile m-am decuplat de tembelizor preferand aerul curat si programul in comun cu familia, in detrimental breaking news-ului de fiecare zi, care impresioneaza tot mai putini romani, dar mi-a atras atentia, in textul colegei noastre, numele simpaticului domn Neamtu.
    Eu nu am uitat privirea galesa a acestui domn orientata la punct fix (undeva sub talia doamnei Monica Macovei) in incinta baii de la etaj, desi, un alt personal exotic in tricou albastru se agita (inrosit la fata) in exterior cu o flacara a democratiei aprinsa cu bricheta.
    Si mai ales, nu voi uita prezenta recenta cocoseasca a acestui domn permanent imbujorat la ICCJ, doldora de argumente ,,originale” (adica, inmanate de consilierii ,,ieruditi” ai lui Basescu Traian si preluate ad-literam de distinsul internaut, evident, fara erata) conform carora Victor Ponta ar fi plagiat.
    Urmeaza, probabil, o noua ,,iesire” a mascariciului de la Cotroceni (cica ,,dur” in relatia cu Cazprom si Luk Oil), prin care, se va arata un deget amenintator catre ,,tradatoarea” Lidia Stanciu.
    Apropo de Gazprom, macar Angela Merkel este onesta…se opune pe fata sanctiunilor economice impotriva lui Putin. De ce o face ? Simplu: relatia economica Rusia-Germania este de ordinul a catorva sute de miliarde anual.
    O inghetare a acestor relatii, ar duce Germania in recesiune si, dupa locomotiva, vin , desigur, vagoanele …uiste.
    Iata de ce sustin ca Romania ar face bine sa se decupleze oarecum si sa ramana pe loc. Pe locul pe care se afla de o istorie de ani si sa incerce sa ia exemplul Elvetiei.
    Ce face acum Occidentul ? Parcurge etapa jocului de glezne, ca sa nu spuna lumea, adica contribuabilii, ca America si UE isi platesc degeaba liderii de carton, totul fiind deja programat, pana in cele mai fine detalii.
    (Z)
    Iar in aces vacarm soptit, se mai baga in seama …cine altul ? ….ati ghicit: Basescu Traian. Doar doar Obama, dupa vizita (probabila) la Chisinau in care se va intalni cu premierul Leanca, va face o escala (si) la Golden Blitz.
    (Z)

  9. PREVEDEREA ESTE O PROBLEMĂ DE CINETICĂ.
    Legile naturii sunt cunoscute de toți, chiar și numai intuitiv – dar motivațiile meschine ”scapă caii”; toți tinerii vor să ajungă maturi repede, însă maturii nu se vor bătrâni. Câteodată suntem ca stelele, cădem ca să îndeplinim dorințele altora dar, cum scria Vasile Pârvan: ”Moartea celor bătrâni îmbătrânește pe cei tineri” ❗
    În transformările sociale s-a ajuns la inversiunea că nu câștigă aceia care își riscă viața pentru Țară, ci aceia care riscă țara pentru ei ! 😉 În 1989 aveam 50 de ani; ne ziceau ”generația expirată”; tinerii de-atunci au acuma cu mult mai mulți ani, dar au făcut să nu mai avem multe din locurile de muncă edificate bob cu bob cu bani care au avut și finalitate, nu doar ”studii de fesabilitate”. Gogorița că mergeau numai cu subvenții e absurdă într-o economie care era închisă, iar de s-a deschis, vedem că subvențiile nu au dispărut, ci au devenit o formă de transfer a proprietății publice la ”anumiți” privați. Resursele naturale INALIENABILE PRIN CONSTITUȚIE, le-au alienat alienații !
    Avem legi care stabilesc distanța minimă între closet și fântână; ce băgăm în pământ trebuie să fie degradabil în timpul difuziunii prin sol până la pânza freatică. Asta nu se rezolvă politic – altfel, e atentat la SIGURANȚA VIEȚII !
    Răufăcătorii și-au luat largă HAOS-ton’o-mie locală și de toate ”felurili” ; au privatizat și votul colectiv 👿
    Unora care n-au muncit niciodată le plătim ajutor de șomaj, precum și acelora CARE NU ȘI-AU APĂRAT LOCURILE DE MUNCĂ PRIN MUNCĂ EFICIENTĂ. Statul care ”dădea” case și locuri de muncă a fost desființat – și sistemul de asistență socială a fost lăsat la discreția influențelor incontrolabile.
    Multe legiferări încalcă principiile economiei de piață – căci pierderile se compensează din ”provizioane” care scad profitul și impozitul pe profit și diseminează răspunderea de la responsabili care, prin statutul de ”aleși” au absolutizat că ”nu răspund pentru”. Pierderile din credite preferențiale sau iresponsabile sunt compensate prin scăderea dobânzii la deponenți – adică ”socialistic” (ce, în asta, e ”de dreapta”?); poporul a creat zicala: ”numai vizitiul prost bate calul ăl bun”. Legiuirea de amnistie dă liberalități dar nu recuperează angaralele și nu pun și subiecții lor la ”coplată” – de rămân pedepsiți aceia care nu au încălcat legea 👿
    Constuția stabilește că limba oficială este limba română; Statul Român nu este definit ca poliglot. La cererea de către străini a cetățeniei, Legea cere să știe limba română, și cetățenii născuți în România nu pot fi discriminați prin exceptare când învățământul general este obligatoriu și asta deja ne costă. Lipsa de rigurozitate rezultă statistic din absurdul îngroșării administrației cu ”purtători de cuvânt” (pentru aceia care nu au cuvintele la ei dar au pretenții să obțină funcții). Birocrația nu trebuie multiplicată cu translatori când deja plătim pentru însușirea limbii naționale – prin sistemul de învățământ; cine vrea mai mult, să recurgă la piața serviciilor – pentru care, ca pentru toate altele, să plătească și impozit și, pentru că, nu e așa, e o valoare, să plătească și TVA 💡
    Regret că eu trebuie să deschid un subiect findamental, dar la atâta brain aice’, ar fi de văzut dacă nu am scăpa de mai multe angarale prin reinstituirea Constituției din 1991, începând cu mandatul de 4 ani pentru Președinte (ca și pentru Parlament), și supremația interpretării Legii de către Legiuitor 💡

  10. S-ar putea ca oamenii în negru, mai nou şi-n vişiniu, să-şi fi sumeţit faloanele, trecând de partea cealaltă a (din ce în ce mai)Rubicon(d)ului 😉
    Dar ăsta nu poate di deloc un semn bun !
    Deoarece mergând pe principiul „ce mi-e Tanda, ce mi-e Ponta „, până la urmă rămâne constatarea amară a unei Justiţii atât de corupte, încât cei/lecare dau verdictele sunt clanurile politice.
    Băsiştii îi arestează (deocamdată) pe pontişti, urmând ca în curând, pontiştii să-i condamne pe băsişti şi apoi, toţi împreună pe penelişti 😉
    Toate, doar de ochii lumii 🙄
    P.S.
    Mă întreb dacă Victor Ponta chiar crede că-l crede cineva atât de prietenos cu restul liberalilor ?1
    Exceptându-l pe Tăriceanu, bien sur, care-i la a 6-a sau a 7-a căsătorie Cu acte-n regulă 😆
    Se pare însă că din asta va ieşi pe năsălie :mrgreen:

  11. Se pare că din titlu lipseşte ceva. Esenţial.
    „Și judecătorii trebuie să respecte legea?”, nu-i aşa ?!
    Eventual şi ceva cu cai şi cu împuşcături 😉
    Ca-n Vestul sălbatic.
    Că până la urmă, ce-i justiţia românească ?!

  12. Domnule profesor , asta seara Decebal Traian Remes , si el un „beneficiar ” al Justitiei impartiale si neingradite marca Basescu , a spus : „Cu Adrian Nastase s-a facut o crima … poporul roman va plati odata , din pacate , usurinta cu care isi executa liderii ”.
    Si mai spune ca nimeni nu-l va opri sa afirme : „Justitia de astazi este obedienta , ascultatoare si SLUGA ! ” .
    A declarat multe ; de gresit cred ca a gresit numai cand a asezat numele dumneavoastra langa cuvantul VICTIMA . Dumneavoastra nu sunteti si nu veti fi victima , oricat de mult s-au straduit ; dupa opinia mea , intre patru ziduri sau in afara lor , cu „bratari ” la maini sau cu mainile descatusate , zi de zi , cu tenacitate dar si cu o ironie paradoxala pentru situatia in care va aflati si care lor le ridica in mod constant tensiunea , ii invingeti . Postarea de astazi este un exemplu .

  13. Slugile basiste incalca legea, judecatorii aserviti incalca legea, procurorii lacomi incalca legea, politistii incalca legea, … intrebarea care se pune este de cand se intampla aceste lucruri, nu cumva de mai mult de 20 de ani?
    Dl Nastase, cand ati fost prim-ministru, nu stiati ca judecatorii nu respecta legea, ca procurorii, politaii si securistii sunt impreuna? Nu stiati ca atunci cand vor avea suficienta putere, procurorii in cardasie cu judecatorii si securistii acoperiti vor dori sa aiba putere absoluta asupra intregii clase politice?

    Basescu nu de dobitoc ataca permanent si santajeaza parlamentul, el este doar exponentul si rezultatul cardasiei dintre procurori, judecatori si securisti. Sa nu uitam ca atunci cand a fost suspendata javra ordinara, el schelalaia intruna ca se doreste subordonarea justitiei de catre dusmanii democratiei – politicienii!? Daca veti lupta singur veti fi ca cel care se lupta cu morile de vant … daca veti avea abilitatea de a va mobiliza prietenii parlamentari si veti lupta impreuna, veti castiga nu doar Dvs ci si noi anonimii, cetatenii simpli.

    Ce credeti ca vor pati judecatorii reclamati de Dvs pe buna dreptate? Vor primi un avertisment formal si vor fi incurajati sa faca la fel in continuare. Pai ce, nu majoritatea judecatorilor se plang ca nu au timp sa redacteze motivarile? Cine este de vina, cine a dorit ca sistemul judecatoresc sa-i apere pe hoti? Nu politicienii, principalii beneficiari ai sponsorizarilor „la negru” din campaniile electorale? Este un cerc vicios periculos care va sfarama multi politicieni naivi.

  14. Către „Vsile”,
    Nu! Sesizarea arată că judecătorii au încălcat legea și ar trebui să intre sub incidența ei. Referitor la CEDO dl. A. Năstase a postat pe blog cu ceva vreme în urmă o serie de argumente, în care arăta cum i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil și corect, ceea ce ar putea face obiectul unei plângeri la CEDO împotriva statului român.

  15. dDomnule Năstase, sunteți singurul vinovat pentru această situaţie. În guvernarea dumneavostră au crescut acesti necrofagi care au ajuns preşedinţi de Ţară, Băsescu, dar şi PSD a fost invadat de tot felul de neaveniţi, arivişti, etc. Au crescut fără a vă gândi cât rău pot face, atât dvstra dar si României.

  16. Am mai vorbit pe aici despre „normativitatea algoritmică” în domeniul IT. Conceptul subliniază trecerea de la algoritmii de căutare, la algoritmii de recomandare.

  17. LIVE TEXT
    Vladimir Putin:

    Ne aflam aici pentru un moment de impotanta istorica. In data de 16 martie, Crimeea a votat pentru alipirea la Rusia, un referendum care a corespuns criteriilor internationale

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-16847408-vladimir-putin-aflam-aici-pentru-moment-impotanta-istorica-data-16-martie-crimeea-votat-pentru-alipirea-rusia-referendum-care-corespuns-criteriilor-internationale.htm

    http://rt.com/on-air/putin-address-crimea-independence/

  18. “Suntem împotrivă ca NATO să fie lângă frontiera Rusiei şi sa facă ordine pe aici”

    Putin: Rusia are interese naţionale de care trebuie să se ţină cont şi să fie respectate

    http://www.cotidianul.ro/putin-rusia-are-interese-nationale-de-care-trebuie-sa-se-tina-cont-si-sa-fie-respectate-234185/

    Crimeea a fost şi rămâne în sufletul ruşilor o parte integrantă a Rusiei, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin in cadrul unei conferințe in care s-a referit cu referire la situația din Crimeea si anexarea acestei republici autonome ucrainene de catre Rusia.

    “Bună ziua dragi cetățeni ai Federației Ruse, Crimeii și Sevastopol. Cifrele arată că în urma referendumului organizat în Crimeea, majoritatea cetățenilor și-au exprimat dorința de anexare la Federația Rusă. Trebuie să știi istoria ca să înțelegi alegerea cetățenilor de acolo”, a declarat Putin, potrivit Unimedia.

    “Relațiile frățești cu Ucraina rămân a fi o prioritate pentru Federația Rusă. Crimeea întotdeauna a făcut parte din Rusia. După Revoluţie, bolşevicii au inclus în Ucraina majoritatea pământurilor din sudul Rusiei, inclusiv Crimeea.”

    “Cei care au mers pe Maidan au ajuns pe mâna neofasciştilor și naţionaliştilor care au uzurpat puterea. Nu avem cu cine vorbi în Ucraina, multe autorităţi de stat sunt conduse de autoproclamaţi. Pentru a intra la un ministru trebuie să ai permisiunea forțelor de pe Maidan, vorbesc serios.

    Situația din Ucraina ne-a determinat. Nu puteam să lăsăm Crimeea în pericol, aceasta ar fi fost o trădare din partea noastră. Suntem acuzați de partenerii occidentali că am fi încălcat normele internaționale. Bine că și-au amintit că acestea există. Mai bine mai târziu decât niciodată. Ce am încălcat?”

    “Rușii ca și ceilalți cetățeni ai ucraineii au suferit în urma crizei care s-a iscat. S-a dorit o schimbare, dea lungul anilor în Ucraina s-au schimbat președinții, premierii, deputații Radei, dar nu s-a schimbat atitudinea față de cetățeni. Aceștia au continuat să „mulgă” Ucraina.”

    “Occidentalii spun că diferenţa dintre Crimeea şi Kosovo este că în Kosovo au fost multe victime umane. Dacă autoritățile actuale din Crimeea nu interveneau avea să ne pomenim cu vărsări de sânge. În Crimeea nu sunt victime. De ce ? Pentru că împotriva poporului și voinței acestuia este greu să lupți și practic imposibil. Vreau să le mulțumesc forțelor armate din Ucraina care nu au mers să lupte împotriva poporului. Despre ce fel de intervenţie vorbesc occidentalii că a fost în Crimeea, dacă nu sunt pierderi umane şi nu s-a tras niciun foc?”

    “Partenerii occidentali au întrecut măsura privind situația din Ucraina.
    S-au comportat urât, iresponsabil, neprofesional și dur. Acum e necesar să încetăm isteriile, Rusia are interese naţionale de care trebuie să se ţină cont şi să fie respectate. Cei care consideră libertatea un drept suprem, mă adresez poporului american, oare locuitorii din Crimeea nu au acest drept?
    Acum mă adresez poporului ucrainean. Vreau ca să ne înțelegeți corect, noi nu vrem să provocăm suferință așa cum încearcă unii să vă impună să credeți. Nu îi credeți pe cei care vă spun că noi dorim destrămarea teritorială a Ucrainei. Eu nu vreau așa ceva, nimeni nu vrea așa ceva. Niciodată! Noi nu dorim divizarea Ucrainei, dar în privinţa Crimeii, acest teritoriu a fost și va rămâne a poporului ucrainean, rus şi tătar.”

    “Ucraina a fost invitată să devină membru NATO ceea ce ar putea însemna pericol pentru întreg sudul Rusiei. Noi nu suntem împotriva NATO, noi suntem împotriva ca NATO să fie lângă frontiera Rusiei şi sa facă ordine pe aici.

    Ei sunt băieţi buni, dar mai bine să vină ei la noi în ospeţie, decât noi la ei.

    Suntem amenințați de occidentali cu înrăutăţirea situaţiei interne.
    Aceasta va însemna că va lucra coloana a cincea? Noi dorim pace şi dorim relaţii de bună vecinătate. Cetățenii din Crimeea și-au exprimat deschis dorința de a se integra în Rusia.”

    Publicat acum o ora

  19. @Luminița Arhire
    Pentru ca absentez temporar din România nu am știut ce a zis Crin A. Chiar așa, „De ce îi e frică nu va scăpa”? Eu pot să înțeleg că oamenii pot avea dintr-odată păreri diferite, chiar și după ce s-au „drăgostit”? Dar de unde atâta ură? Ce s-o fi întâmplat? I-a furat Ponta nevasta, sau ce altceva?

  20. Dacă în dosar ar exista probe solide și indubitabile, hotărârea ar fi ușor de redactat, dar, cum nu există, judecătorii trebuie să creeze, să însăileze, să imagineze motive, să facă o compunere complicată, greu de înțeles, pentru a-și justifica hotărârea.

  21. 2014-ANUL REVENIRII DREPTEI LA PUTERE
    Situatia pe scena politica s-a echilibrat dupa destramarea USL.De asemenea,optiunile electoratului.
    Sa reamintesc care era situatia inainte de ruperea USL si sa amintesc,care este situatia acum.
    Pana in urma cu cu cateva saptamai,alianta social-liberala dispunea de o majoritate de 70% in parlament si de asemenea,acelasi procent in teritoriu,(ma refer la alesii locali).
    De asemenea,in sondaje USL avea in jur de 65% iar candidatul aliantei,in orice situatie,(s-au facut tot felul de simulari sociologice),ar fi castigat confortabil si fara emotii,alegerile prezidentiale din toamna.
    Dupa scoaterea liberalilor de la guvernare,raportul de forte de pe scena politica s-a modificat radical si de asemenea perspectiva si tendinta preferintelor electorale masurata in sondajele din ultima vreme.
    In parlament,partidele de dreapta,(PNL+PDL+PMP+UDMR),detin majoritatea chiar daca apparent,situatia se prezinta altfel.In momentul in care Presedintele il va suspenda pe premier din functie,PPDD si UNPR vor invoca interesul national si vor trece de cealalta parte a baricadei.Probabil ca la randul lor,cei din UDMR vor face acelasi pas,invocand ,probabil,necesitatea de stabilitate.Parlamentarii,in marea lor majoritate,nu-si doresc ca parlamentul sa fie dizolvat si sa se organizeze alegeri anticipate,pentru ca nu au siguranta ca vor mai prinde loc in noul legislativ.Cum poate Presedintele sa-l suspende pe Victor Ponta? Pai,ne spune Constitutia la articolul 109:”Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea ministrilor din funcţie”,
    In conformitate cu modificarile din 2003,Presedintele nu trebuie sa obtina acordul parlamentului pentru a-l suspenda pe Premier din functie.
    Dar acest lucru se va intampla,abia spre sfarsitul anului cand actualul guvern va inregistra gradul maxim de erodare si cel putin 51% dintre romani isi vor dorii sa cada.
    La sfarsitul anului,Presedintele se va afla deja,in perioada prevazuta de Constitutie in care nu mai poate fi suspendat.
    In teritoriu,partidele de dreapta dispun in momentul de fata de 60% din alesii locali,raportat la numarul de locuitori.
    Dar hai sa vedem care este situatia momentana,(repet:momentana),din sondaje. PSD care incearca fara succes sa-i convinga pe romani ca este continuatorul USL se bucura de increderea a 35%-37% dintre cei intervievati.
    Sondajele au legatura cu realitatea deoarece,(si va rog sa verificati),din anul 2000 si pana in momentul de fata(e vorba de 14 ani),la toate alegerile,PSD s-a incadrat intre aceste limite.De asemenea,(si este de asemenea ,verificabil),numarul votantilor PSD este de maxim 2,7 milioane alegatori.Sa luam ca exemplu,doar,ultimele alegeri parlamentare.
    In favoarea USL,au votat 4,5 milioane de alegatori.”Contributia” PSD a fosr de 2,7 milioane voturi iar cea a PNL de 1,8 milioane,(60% voturi PSD si 40% voturi PNL).Ruperea USL nu a adus nici prejudicii nici beneficii pentru fostele partide componente,(ma refer la prejudicii majore,pentru ca atat PNL cat si PSD,au pierdut cateva puncte).Sondajele releva faptul ca simpatizantii si-au urmat partidele.PSD are 37% si PNL in jur de 17%:in total 54%.In alegeri,USL a obtinut 58% ,deci se leaga.Singura problema este ca procentele PNL au trecut in cealata parte. :)…(parte buna,as zice eu).
    Dupa cum se observa ,pesedistii nu sunt foarte incantati ca se afla pe primul lor in sondaje.Pe primul loc au fost din 1990 si pana in zilele noastre.Doar la alegerile din 1990 au castigat alegerile de unii singuri.Pe urma,au avut permanent nevoie sa se asocieze cu alte partide pentru a alcatuii majoritatea in parlament.Marea greseala a PSD a fost aceea ca ori a absorbit ori a desfintat,(vezi cazul PPDD si PRM),toate partidele de pe partea stanga sau nationaliste.Efectul scontat,nu a fost atins,in sensul ca nu a fost absorbit si electoratele acelor partide care prefera sa nu se prezinte la vot,pentru ca nu se simt reprezentati de PSD.
    Scorul obtinut de PPDD la alegeri la care se poate adauga si scorul PRM-ului si PNG-ului,(chiar daca ultimele 2,nu au atins preagul electoral),demonstreaza faptul ca exista un potential de 20% la care PSD nu are acces.Astfel PSD,nu poate constituii o majoritate in parlament,fara sa se asocieze cu cel putin unul dintre partidele de dreapta,(nu vorbesc de majoritatea asigurata prin cumpararea de traseisti,care nu reprezinta o solutie nici macar pe termen mediu pentru ca cine tradeaza odata va trada si a doua oara sau a treia),si nici nu poate castiga alegerile parlamentare.
    Atentie! PSD,chiar daca se asociaza cu un partid de dreapta,la alegerile prezidentiale,trebuie sa se prezinte cu un candidat pe fruntea caruia sa nu scrie PSD. Avem precedentul din 2009,cand Mircea Geoana a fost sustinut ,impotriva lui Traian Basescu de:PSD+PNL+UDMR+PC+UNPR+80% din mass-media romaneasca.
    Mai exista si alt aspect:dreapta a castigat de 3 ori pana acum,alegerile prezidentiale si de fiecare data,in preajma desfasurarii scrutinului,candidatul dreptei era clasat in sondaje cu cel putin 10 puncte procentuale,in spatele candidatului stangii.
    In acest an,cu 8 luni inainte de prezidentiale,Victor Ponta este aproape umar la umar cu candidatul dreptei.
    Opt luni cu Victor Ponta pe post de premier,(in ultimii 25 de ani,nici un premier nu a reusit sa acumuleze popularitate ci dimpotriva,a pierdut,chiar daca a guvernat bine,cum ar fi cazul domnului Nastase,sau a avut noroc,cum ar fi cazul lui Tariceanu),inseamna enorm de mult,mai ales atunci cand la Palatul Cotroceni este Traian Basescu.
    Presedintele a sapat constant la temelia USL pana a reusit s-o prabuseasca,dupa care s-a oprit.Dar domnia sa nu si-a epuizat nici macar un sfert din arsenal.Anul acesta ii va chema pe romani din nou la referendum impotriva celei mai hulite institutii din Romania,si anume,parlamentul.Apoi,(pentru ca tot exista o presiune mediatica in vederea eliberarii ”oamenilor nevinovati” din puscarii,cum ar fi:Gigi Becali,Giovani,Ioan,Borcea,Copos,etc,),ca drept raspuns la presiunea mediatica,va gratia 1000 de personae cu problem deosebite:batrani sau batrane de la tara care au intrat in puscarie pentru ca au furat un stiulete de porumb sau au mutat gardul,mame care au acasa multi copii,oameni cu boli grave sau diferite grade de handicap,etc,etc.
    Se va tine de capul Premierului in legatura cu acciza de la 1 aprilie care alaturi de scumpirea gazului si curentului vor angrena un urias val de scumpiri la toate produsele,in special alimentare.
    Va fi de asemenea foarte vocal in legatura cu apararea statului de drept si impotriva coruptiei la nivel guvernamental.
    Pe cealalta parte,(unde Traian Basescu nu poate sa se amestece)va venii Crin Antonescu care a declarant aseara ca inamicul numarul 1 al partidului nu mai este Traian Basescu ci PSD-ul si Victor Ponta.De asemnea,Antonescu a declarat ca foarte curand,atat Ponta cat si PSD-ul,vor face cunostinta cu adevarata opozitie din partea liberalilor.Eu am inteles foarte bine de ce…”foarte curand”.
    Atat Chevron cat si Gold Corporation au facut saptamana trecuta presiuni asupra Premierului,pentru pornirea activitatii,(pe actionarii acelor companii nu-i intereseaza ca este an electoral;ei gandesc pragmatic).In acelasi timp,tot saptamna trecuta,George Soros,(care se opune eploatarii aurului de la Rosia Montana),l-a cautat ,personal pe Victor Ponta in cladirea parlamentului.Ce i-o fi spus Premierului,nu stiu dar pot intuii,(”doriti domnule Premier sa auziti din nou sloganul ”uniti/salvam/Rosia Montana”? Daca da,dati drumul la exploatari”. 🙂 )
    Deci ”foarte curand” in parlament vom avea aprobata o noua lege a minelor,(sic!) si o lege favorabila pentru G.C. in legatura cu dreptul la exropiere.
    UDMR va face presiuni asupra lui Victor Ponta ca pana la euro-parlamentare,sa ia decizii concrete in favoarea maghiarilor din Covasna si Harghita pentru ca ,tinand cond de circumstante,exista posibilitatea ca partidul minoritatii maghiare,sa nu treaca de acel prag de 5%.
    Deci exista o ”paine buna de mancat” si pe partea cu ungurii.
    Lideri marcanti ai PSD si o gramada pe presedinti de consilii judetene ai aceluiasi partid,(in total vreo 60),cu grave probleme penale si de incompatibilitate,au termene finale in instante.
    Nici DNA nu va sta cu mainile in san pana la sfarsitul anului,pentru c are ”material” garla.
    Luna viitoare,Dan Voiculescu are de asemenea,ultimul termen la Curtea de Apel,(prima instant l-a conamnat la 5 ani cu executare iar procurorii au facut apel pentru marirea pedepsei la 12 ani).Va fi interesant de vazut ce se va intampla cu principal ”gura de tun” mediatica a PSD,dupa ce Voiculescu va intra in puscarie.
    Oricum,asa cum am mai spus,va fi un balamuc generalizat pana la sfarsitul anului,(pentru ca toate categoriile sociale sunt nemultumite,nu mai au rabdare sa asculte promisiuni desarte despre …ce bine va fi din 2015 incolo,si se anunta greve si miscari de srada tot mai ample),iar guvernul actual,care oricum da senzatia de improvizatie carpita,va da din colt incolt si se va afla in imposibilitatea de a guverna.
    Dar uitati-va la Victor Viorel Ponta cat de dispert da din colt in colt.Antonescu,a spus aseara ca Victor Ponta repeta tot timpul:USL,USD,UNPR,PC,Tariceanu,PNL,dar ii este frica sa mai rosteasca PSD. 🙂
    Eu am spus de nenumarate ori ca neacceptarea numirii lui Klaus Iohanis pe functia de vice-premier,inseamna ”decesul” politic al Premierului Victor Ponta si trimiterea PSD in opozitie,(ultima data a stat 8 ani).
    Cat de simplu ar fi fost totul,daca Ponta lasa orgoliul la o parte si il accepta pe Iohanis.Cat de simplu ar fi fost daca si-ar fi pastrat angajamentul fata de alegatori si liberali si l-ar fi sustinut pe Crin Antonescu pentru candidatura la prezidentiale.Poate sa-i astepte pe liberali sa se intoarca inapoi,pana o ”intra in formol”,pentru ca-i asteapta degeaba.Afirmatia lui Crin Antonescu,ca PSD a devenit inamicul numarul 1 al PNL ascunde,in primul rand,foarte multa ura.
    Oricum,am lua-o si indifferent de simpatiile politice pe care le avem,nu putem sa nu constatam ca PNL si-a respectat angajamentul fata de PSD si Victor Ponta,(care fara ajutorul liberalilor nu ar fi ajuns niciodata,Premier).
    Drept rasplata,timp de 2 ani,PSD a transformat PNL intr-o ”carpa de sters pe jos”.
    PNL a revenit pe dreapta,acolo unde-i era locul iar dupa euro-parlamentare vom asista la refacerea aliantei DA.
    Degeaba este PSD pe primul loc in sondaje.Va rog sa studiati ca inclusiv in sondajele comandate de pesedisti,PNL+PDL+PMP au impreuna cu 5% mai mult decat PSD.
    Daca luam in calcul si partidele de dreapta care sunt la limita pragului electoral de 5%,(cum ar fi spre exemplu partidul lui MRU),sau sub prag,daca privim in urma si observam ca maghiarii au votat intotdeauna candidatul dreptei chiar si atunci cand,liderii UDMR i-au sfatuit,altfel,(vezi,2009),constatam ca ceea ce a afirmat mereu,sociologul Marius Pieleanu si anume ca raportul dintre electoratul de dreapta si cel de stanga este de 60/40 in favoarea dreptei are corespondent in realitate.

  22. @sadicu, 18 martie, 5:54pm
    De data asta ai logoree, ești imposibil de citit. Dar dacă poporul va vrea dreapta, dreapta va fi! Ca să vrea, trebuie totuși să priceapă ce este! Până atunci, chinuie-te matale pe acest blog de STÂNGA! Evident că nu ești sadic, ci masochist!

  23. Excelenta analiza, felicitari dle. Sadicu !
    Eu mai cred ca dl. Ponta l-a respins pe dl. Iohannis de frica.
    Este de fapt mai vizionar decat pare pentru ca a evaluat potentialul si personalitatea acestuia. Daca dl. Iohannis intra in guvern pe pozitia solicitata de PNL, el ar fi surclasat foarte repede autoritatea dlui Ponta , tragand dupa el intreg PNL-ul pana la toamna.
    Asta pe termen scurt.
    Ar mai ramane de verificat daca informatiile care circula in presa sibiana despre legaturile mai vechi si mai constante ale dlui. Iohannis cu retelele germanofon – protestante – si nu numai – sunt adevarate… Daca da, am putea imagina ca dl. Ponta, si mai bine informat, a stavilit o anume ofensiva de mult pregatita. Sunt ” ipoteze de lucru ” si atat.

  24. George H.

    Si sesizarea care va ramane fara efect este tot o fila de check in alb pentru CEDO!

    Marin Nicolae,

    Americanii care nu prea au istorie nu prea au ce sa uite si aplica aceeasi carte alba si supusilor , ma rog aliatilor.
    Dar si pe istoria lor de buzunar americanii nu uita sa reaminteasca de mortii de la Alamo , de exemplu, sau de nu stiu ce episod cind armata a eliberat teriroriile de vest decimind locuitorii indigeni.
    Probabil ca nici domnul Putin nu-si cunoaste istoria prea bine deoarece altfel ar fi amintit americanilor si uitucilor europeni ca rusii au varsat sange , nu numai cind au eliberat cu armata rosie propriul teritoriu asa zis ukrainian luptand impotriva nazistilor , ukrainienilor din UPA ,armata responsabila la fel ca si armata rosie de genocid impotriva polonezilor ,evreilor si nu numai.
    Daca mergem in istoria Rusiei doar cu 100 de ani inainte de cel de doilea razboi mondial descoperim ca rusii au murit in razboiul Crimeii, razboi din care desi rusii au iesit cam trerfeliti , s-a reusit depopularea Crimeii de catre tatari care au plecat inspe Dobrogea sau alte locatii aflate sub control otoman.
    Dar cind esti american si nu ai istorie , fauresti una noua peste trupurile altor indieni!

  25. Ce aud la postul France 24:
    Șaizeci și patru de localități franceze nu mai au primari fiindcă mandatul le-a expirat, iar la alegerile locale nu s-a înscris niciun candidat.
    Doi primari care tocmai și-au terminat mandatele, intervievați, spun:
    Nu merită efortul. Problemele sunt multe și grele, fondurile sunt subțiri, populația nu e mulțumită orice ai face.

    Așadar nu doar electoratul român e ingrat.

  26. Domnule ex-premier, citati inutil pevederea din CPP si anume:,,Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare”. Ati omis insa la redactarea legislatiei sa precizati si care vor fi urmarile, cel putin disciplinare, pe care le vor suporta cei care nu respecta termenele…..
    Din pacate, legile le-ati facut pt oamenii de rand, iar faptul ca acestia sunt tratati cu dispret, nu v-a pasat pana cand tocmai DUMNEAVOASTRA., de deasupra legilor unde v-ati aflat, ati cazut victima propriului sistem si infierati acum abuzurile cotidiene de care v-a fost indiferent atunci cand altii le sesizau…
    Daca ati fi realizat legile pt ca oamenii sa fie sanctionati, dar si protejati impotriva abuzurilor, acum nu v-ati afla in aceasta postura. Regretabil este ca aceste abuzuri sunt mentinute si in viitor deoarece, mai devreme sau mai tarziu, vor folosi unora sau altora pt a-i pedepsi, fara griji si ,,legal,, bineinteles, pe rivalii, fie ei politici sau de alta natura…

Lasă un răspuns