În atenția DNA

În decembrie 1998, elvețienii îl arestau la Bâle pe Pavlo Lazarenko, fost prim ministru ucrainian, urmărit pentru corupție și deturnare de fonduri. Milioanele evaporate proveneau de la societatea United Energy Systems of Ukraine, distribuitor al gazelor rusești și condusă de Iulia Timoshenko, pe atunci foarte apropiată de Lazarenko. 140 de milioane „aterizează” în Cipru în Somali Enterprises, creată în 1992 de Timoshenko. Apoi banii pleacă spre Elveția, Polonia, Sua, Antigua. Pavlo Lazarenko, declarat vinovat de spălare de bani în Elveția primește nouă ani de închisoare în California, în 2006. Iulia Timoshenko scapă însă, deși considerată de justiția americană co-autor („coconspiratrice”). De mai multe luni, Lawrence Graham, o casă de avocați britanică încearcă să găsească milioanele de dolari pe care le-ar fi ascuns eroina revoluției oranj.

 P.S. Am preluat acest acrticol din „Le Point” (27 februarie 2014, p.44). Să nu îl arătați însă lui Băsescu, pentru că s-ar putea să o grațieze. Și nici lui Manuel Barroso…

 

 

 

 

 

 

 

30 de gânduri despre “În atenția DNA

  1. Nu stiu de ce, dar mie personal mi s-a parut intotdeauna ca Iulia Timoshenko este un fel de Elena Udrea a Ucrainei. Asemanarea fizica este unul dintre elemente. Apoi, ascensiunea ei in politica, bazata pe un populism prost jucat, setea de putere. Cam aici se opresc asemanarile. Pentru ca, din pacate, Udrea n-a facut DEOCAMDATA cunostinta cu saloanele Administratiei Penitenciarelor din Romania. Ceea ce ii doresc din tot sufletul! Cat mai repede, pana nu-i piere „dragostea de bebelusi”!!!! Revenind la subiect este vizibila de pe Marte dubla masura cu care judeca Occidentul. Si, in plus, Ucraina n-a avut un „basescu” prea-plecat servitor de Merkel, Baroso and comp., etichetat de acelasi Occident drept „aparatorul statului de drept”, „stapanul justitiei independnte”…..Trista soarta si pentru Romania, si pentru dl.Prim-Ministru! Sa fie un blestem???

  2. Resuscitarea canularului GEROVITAL. Acum, în contextul guvernării dominate de către PSD. Şi în profitul unei „persoane importante” din PSD. Chiar în timpul guvernării Nicolae Ceauşescu, în urmă cu 30 de ani, se renunţase la Gerovital. Adică s-a admis adevărul pe care toţi COGNOSCENTI îl şopteau : GEROVITAL este ZEROVITAL ! Acum se ştiu chiar mai multe lucruri despre efectele sale certamente negative. În fine, se declară economiceşte sus şi tare că, prin GEROVITAL, va fi resuscitată atractivitatea staţiunilor climaterice şi de terapii alternative din România. Chiar dacă se subliniază intens că „GEROVITAL este un produs al geniului românesc”, eu îmi permit să fiu doar obiectiv şi sceptic. Este mult mai bună calea deschisă de către secuiul de geniu care a fost Edmond Bordeaux Szekely pentru atractivitatea staţiunilor climaterice şi de terapii alternative, vezi articolul din NYT chemat „Călătorie spre destinaţia stării de bine” http://travel.nytimes.com/2012/12/30/travel/destination-wellness.html?hp&_r=0 , decât canularul „savantei” Ana ASLAN. Care a deschis larg poteca şi pentru „savanta de renume mondial, tovarăşa academician doctor inginer Elena Ceauşescu” !

  3. O chestiune mai mult decât neplăcută – dublul standard.

    Si pe timpul turcilor si pe timpul rușilor si pe timpul americanilor (ca nu pot sa spun europenilor) am tras un jug. Din experiența trăită de mine parcă rușii erau mai umani. Aia din Ucraina, o piață plină dar tot piață la urma urmelor, fac zavera, cu morți ca la revoluția noastră , împușcați de nu se știe cine si dărâmă guvernul iar noi cu metode pașnice, prin vot universal, n-am reușit să-l dăm jos pe „javră ordinară”, cu toate că votul a fost pașnic și majoritar.

    Dacă analizezi, se impune următoarea morală tristă : dacă vrei să schimbi ceva fă o revoluție, dă-l încolo de vot.

  4. Presedintele nostru se vede treaba ca s-a cam razgandit in problema gratierii si nu i se mai pare chiar “cah ! ”.
    Sa zicem ca ar avea in inchisoare un baiat foarte popular , simplut in gandire si cu gura cam mare pe vremuri , dispus sa deschida punga cu generozitate pentru toata gama de acte caritabile , baiat care suporta cu greu regimul de detentie ( neam de pastori !…) si din aceasta cauza ar accepta oricand sa se umileasca , pupand mana celui care i-a dat un mic bobarnac si l-a rostogolit , fara remuscari , in celula .
    Sa zicem , de asemenea , ca presedintele are o descendenta ai carei neuroni pot fi numarati fara a se epuiza degetele de la mana , actual europarlamentara si aspiranta la un nou si glorios mandat. Sa zicem ca acestei mladite prezidentiale i-ar fi necesar un mic imbold electoral , asigurandu-i o alegere confortabila din pozitia a doua pe lista unui partid nascut , este adevarat , prematur , dar dotat la nastere cu o foame de nestavilit , pornit asadar sa-si devoreze partidul-mama , pana ce acesta va ajunge un simplu cocon golit de continut , din care insecta vorace a emigrat demult .
    Sa zicem ca , in timp ce Presedintele cantareste cu responsabilitate , asa cum il stim , miracolul facerii de bine , adica al gratierii , se apropie alegerile europarlamentare .
    Cred ca nu ma insel afirmand ca Gigi Becali poate numara deja zilele care il despart de eliberare . Si nici nu-i greu : intamplator , sunt cam tot atatea cate ne despart de europarlamentare , cu doua –trei mai putine , pentru maximum de efect de scena !

  5. Dl. Nastase a fost CEL MAI BUN PRIM-MINISTRU al Romaniei dar datorita masinii propagandistice a chiaburului de Nana a fost demonizat si prezentat asa cum nu este . Acest om si-a construit o casa de la temelie , maidanezul de Cotroceni a preferat sa o fure ; in functia de ministru de externe a construit punti si a generat prestigiu pt Romania , maidanezul a distrus CFR-ul , a risipit flota si a declasat Romania in relatiile internationale .

  6. Ii cauta degeaba, eroina cu pricina credeti ca a devenit PM pe un val de vointa populara? A avut si ea cheltuieli, cumparari, tainuri…

    In sfarsit, vad ca tot mai rar sunt postate aici pe blog scrierile obisnuitilor… Nu inteleg, este vorba de timp sau de ceea ce scriu acestia? Oricum ar fi, cred ca postarile atat de rare fac sa se piarda din frumusetea raspunsurilor si a dezbaterilor… Pacat.
    Voi mai vizita locul de cateva ori… daca nu apare nimeni, sting eu lumina si trag usa…

  7. Citeam acum vreo doua zile cind Basescu se plingea ca ii este atit de greu stiind de suferinta lui Becali (gindea profund la gratiere), caruia nu-i plac inchisorile din Romania. Si ma gindeam si eu, destul de superficial, la Becali: ce bandit, pe de o parte isi construieste o imagine de drept credincios, mare propagansit crestin, iar pe de cealalta, fura, smenuieste si se rafuieste personal cu cine crede el de cuviinta, ocolind justitia si institutiile statului. Natura umana? Evoluam sau nu?

    Din anumite puncte de vedere se pare ca doar avem impresia ca evoluam, insa cadem perpetuu in aceleasi capcane. Suntem individualisti, si cautam emanciparea, fie prin rupere de biserica, fie prin indepartarea de cetatea politica, sau, mai recent, prin imersarea in lumea virtuala. Sociologul Robert Nisbet atragea atentia inca din anii 1953 (in lucrarea „Quest For Community”), ca lipsa socializarii, a solidaritatii, a formelor sociale de a imparti in comun, izolarea toate conduc individul de a fi atras de idei totalitare, de miscari de masa, de cultul personalitatii si de nationalism. Individualismul duce inevitabil spre opusul sau: conformism, control, acceptare si indiferenta.

    Daca ne uitam un pic in jur, la „lumea democrata” in care ni se spune ca traim, putem gasi suficiente argumente sa afirmam ca traim in societati ce tind spre totalitarism, anume in care ni se spune ce sa facem si cum sa facem (acceptare), in care acceptam ca viata noastra privata sa fie complet sub supervizare (control), in care suntem incolonati spre o viata consumerista, lipsita de idealuri si deschidere pentru progresul social (conformism)

    Referinta: http://www.nytimes.com/2014/03/16/opinion/sunday/douthat-the-age-of-individualism.html?hp&rref=opinion

  8. Păi,domnule Adrian Năstase,chiar nu ştiţi că Timoşenko este liberă?Fata este liberă ca pasărea cerului şi zice că vrea din nou în păolitică,bineînţeles dulce ca mierea este banul patriei,observaţi că am parafrazat un pic titlul unui film

  9. Ce se intampla in Ucraina – falimentul unui stat , esecul unei natiuni – se poate intampla foarte bine peste tot .
    De ce au ajuns acesti slavi de Est , cei mai numerosi dupa rusi si polonezi , aici ?
    Pentru ca Statul ucrainian s-a scaldat in incurie , minciuna , coruptie , clientelism , din 1991 pana acum .
    Ziarist decapitat in padure de garda prezidentiala a lui Kucima ( cel la gatul caruia sarea imberbul Constantinescu , decretand ca Romania ” nu mai are inamici ” in 1997 1998 ) , fara ca nimeni sa raspunda …
    O anonima , ca Timosenko , trezandu-se in doi ani in fruntea unei averi colosale pe scheletul firmelor de stat , apoi chipurile ” Pasionnaria ” unei cauze pe care nimeni nu a vazut-o sau simtit-o atata timp cat Domnia Sa era sef de guvern … guvern in care clientelismul , nepotismul , opacitatea , nu faceau decat sa creasca .
    Daca ea si ” otravitul de Kremlin ” Iuscenko ( rusii nu rateaza astfel de lovituri , au vrut sa-l elimine punandu-l raspunzator de actiune pe un Sova incepator al serviciilor lor ? ) s-au complacut in stagnare , refuzul reformelor , coruptie , ce sa spunem de celalalt , Ianukovici , favoritul Moscovei ?
    Daca la noi nu se lupta cu CORUPTIA , cu minciuna , cu incompetenta-
    – daca un copil de 4 ani este omorat in plina zi , in plina Capitala , de caini vagabonzi iar urmarea este ca Primarul care nu a facut nimic sa impiedice aceasta oroare este propus de partidul sau ca postulant la functia suprema in Stat
    – daca un guvern incapabil sa termine o minima actiune este lasat sa faca ca si cum totul ar fi in regula ( esecurile Oltchim , Rosia Montana , descentralizarea cantata de Dragnea – nociva – , inactiunea , tergiversarile si tragerile de timp privind lucrarile in infrastructura , plus decizii absolut fanteziste Jules Verne de lansare ( pe hartie si in scenete de doi bani in birourile guvernului ) a unor proiecte enorm de scumpe cand altele incepute sunt neglijate si abandonate ( platim un million de euro pe an paza viaductului de la Suplacu de Barcau si a depozitelor de materiale Bechtel din Bihor )
    – daca liderii PSD isi acopera presedintii de consilii judetene si ministrii prinsi in flagrant de furt , frauda , trafic de influenta , mita – PDL , sorry , l-a trimis pe Boy-ul Apostu de la Cluj ( se pare ca individul cerea 6000 de euro mita de la bietii vanzatori de pepeni olteni ) la puscarie –
    – atunci mergem in aceeasi directie .
    O simpla alianta intre doi sefi de stat urmasi ai lui Stalin si Horthy ne va distruge in 48 de ore . Un stat slab , minat de incompetenta , personalizare si minciuna , cade . Ca Romania lui Carol al II -lea .

  10. Păi, americanii o reşapează din nou, cum fac ăia cu gonflabilele, le pun un petec şi le mai folosesc ceva timp .
    Aici, preţ de o revoluţie. Portocalie. De când lumea culoarea preferată a metreselor .
    Pentru că ăştia nu se pot folosi decât de asemenea personaje. Corupte şi şantajabile.
    Pentru că altfel cine le-ar mai executa ordinele ?
    De cele mai multe ori nebuneşti, adevărate acte de sabotaj şi trădare naţională :mrgreen:

  11. Pai vezi dom tov profesore de ce nu are rusu coada?!
    Pai dupa articolul asta antiiocidental nu credeti ca meritati ….?!
    Adica ca cum, sa va luati de frumoasa Iulicica? Blonda e, frumoasa era (ptr varsta ei e si acu!!) , de ruda buna comunista e (PCUS garantat!!) , iubita de Soros si Merkeloaza e .. si mneavoastra ce?!

    Dom’le ar trebui sa integeti ” e unii care se merita si altii care nu se merita!!
    Oilicva nu se merita puscarie ci se merita guvern , melerarde (cica numa 7) samd Si nu e bine sa scuipi in sus sau sa te contra vantului ca sa cum scria Cosbuc nu cercetata aceste legi ..

  12. Ciudat: în orice timp, în orice stat, în orice guvern cred, este valabil proverbul: „Nu poți umbla cu borcanul cu miere și să nu te lingi pe degete”! Adevărul nu are unități de măsură, el este alb sau negru, este sau nu este…Deci, „vâlva” din jurul Iuliei Timoshenko se face cu un scop anume, pe care, la momentul respectiv, românul nu-l cunoștea. Și chiar dacă l-ar fi cunoscut, probabil atunci nu l-ar fi înțeles. Politica trebuie susținută, ca să te susuți în politică trebuie structură și putere materială deosebită, iar alegerea „pionului” care să fie o porta-voce a …unei culori fie ea corai, galbenă sau roșie e chestie de…intuiție. Acolo intuiția „mai-marilor” s-a-ntâlnit cu intuiția Iuliei. Și cum banul e „ochiul dracului”, iar tentația e a omului, de ce -ar fi făcut ea excepție. Binevenit acest articol preluat din „Le Point”, pentru a mai face cât de cât lumină și-n mințile întunecate ale unora de la noi.

  13. Cred ca maghiarii secesionisti pur si simplu nu au noroc. Occientul e prea ocupat de criza din Crimea ca sa mai dea atentie cererilor de razboi cu Bucurestiul din secuime. Pentru ca stirea despre marile lor demonstratii calare incepind cu urmasul lui Attila din Guvernul Ungariei – scuze nu i-am retinut numele si functia – nu a ajuns pe nici un canal important media din Occident. Doar Reuters a produs o stire care nu a fost preluata de nimeni.

    Intre noi fie spus, minciunile pe care le spun sunt prea evidente – in your face – chiar si la prima citire. Nu, ei nu vor sa se alipeasca la Mama Ungarie, doar rusii din Crimea vor la Mama Rusie. Agenda secesionistilor secui e clara:

    1. Primul pas, obtinerea unei forme de autonomie teritoriala pe criteriu etnic, acolo unde sunt majoritari. Pina o vor obtine, daca o vor obtine, se vor jura pe mamitzica lor din Mongolia ca nu se separa de Romania, si ca ei ii iubesc pe romanii lor locali, si ca o sa aibe mare grija de ei daca primesc acel statut. Exceptie caricaturala o face Tokes care intodeauna graieste adevarul, incepind cu cererea de protectorat unguresc si razboiul lui Sfant cu turcii de la Bucuresti. Omul e sincer, chiar si cind minte 🙂

    2. Primul test pentru inteligenta romaneasca este discutia despre schimbarea Constitutiei. Acolo au ei multe dureri.

    3. Daca obtin autonomie pe criterii etnice, vor face apoi Referendum – cred ca destul de rapid – pentru recunoasterea independentei de Romania si alipirea la Mama Ungarie;

    4. Recunoastere de catre Ungaria si posibil alte state, gen Scotia, daca obtin ei autonomia mai intai. In functie de circumstante, ungurii vor alege sau nu si alipirea „de facto”, care ar putea fi problematica insa data fiind ca Ungaria si Romania sunt in NATO si UE. Inca. Pentru ca secesionistii unguri, desi le ard fundurile sa-i calareasca pe romani, stiu ca trebuie sa aibe rabdare. Nu o au, avantaj Romania!

    5. Lobby permanent cu Ungaria pentru recunoasterea noului „stat” in context international. Iarasi, scenariu foarte greu de realizat in secolul asta, data fiind apartenenta celor doua state in aceleasi aliante. Sa vedem cit mai tin aliantele aste insa…

    Ce are de invatat Romania: chiar si introducerea in Constitutia unei tari a unei clauze care interzice unei regiuni autonome sa ia decizii despre secesiune si alipirea la un alt stat, nu este nici o garantie ca lucrurile nu pot degenera in acea directie, dat fiind un anumit context international. Crimea este exemplul elocvent al naivitatii ucrainienilor, care au crezut in procesul „de drept” si acordarea unor drepturi speciale unei regiuni autonome.

    Un alt lucru de retinut este fluiditatea din contextul international. Poti sa iti imaginezi ca ai o semedenie de prieteni, si ei nu te vor ajuta in momentul critic. Asa cum Obama si UE sunt limitati in ce pot face pentru Ucraina astazi.

    Romania nu are drept de veto la ONU, cum are Rusia. Si nici o voce prea grea nu are, dar norocul ei este ca Ungaria e si mai prost vazuta decit Romania de catre SUA, si anumite cercuri foarte influente. Acele cercuri trebuiesc curtate. Dusmanul dusmanului meu e prietenul meu. Din pacate, asta e realitatea. Nu am evoluat in relatiile dintre state, gindim in aceiasi termeni tribali.

    Sigur, alternativa „romantica” este sa credem in UE si cum o sa devina ea un fel de SUA, un melting pot in care punem romani si unguri si albanezi si kosovari si sirbi, adaugam un pic de condimente, si scoatem omul nou, european, cu o identitate pregnanta pro-unionista.

  14. @Doru Coarnă
    Hai, că până acum „ți-ai dat demisia” de mai multe ori decât Băsescu! Dacă pleci de pe blog, cine îți mai ia în seamă „cugetările”? Cititorii „Subfizicii”? Din câte știu, aceștia este unul singur… Așa că tot blogul Năstase e scăparea!

  15. Nu sunt de acord cu organizarea referendumului din Crimeea, dar de ce Occidentul și SUA nu au avut aceeași atitudine și în privința Kosovo care avea o situație similară?
    Iarăși dublă măsură…

  16. @ Luminita Arhire:

    Aferim!
    Vorba lui Ilie Dumitrescu: e bine că Justiția e independentă și Năstase e în închisoare, dar Gică…care a făcut ceva pentru țara asta…

    Cum să nu-ți placă?

  17. @ Georgica Ban,

    ei mai Georgica, din cate stii tu, nu prea stii… Problema este simpla, stiinta mondiala a ajuns un fel de confrerie religioasa in care preotii, adica doctii, merg numai pe drumuri permise, altminteri raman fara fonduri! Daca ar revolutiona ceva, s-ar putea sa deranjeze acumularea de lovele, ceea ce ar insemna un dezastru… Cum si cine sa recunoasca faptul ca stiinta s-a inselat si a inselat, plecand de la premise strict materialiste, nu false ci prea simpliste, aflate doar la nivelul perceptiei umane?

    Asta se vede din lipsa de progres din ultimii ani, singura directie este cea tehnologica, dar cea conceptuala nu mai exista…

    Teoria mea pica nemaipomenit prin anii ’70 cand confreria asta inca nu exista, acum insa nimeni nu mai indrazneste sa revolutioneze nimic… Peste ani insa, poate lucrurile se vor schimba… In definitiv, marile adevaruri intotdeauna au fost amanate atat cat s-a putut, si abia cand nu s-a mai putut au fost acceptate… E ca si cum ai incerca sa convingi un preot ca Iisus nu trebuie inteles asa, ca persoana fizica… pe el il intereseaza cu ce pret isi vinde lumanarile, de fapt…

    Iar despre demisie, nu am spus ca demisionez de pe blog, ci ca ar fi bine ca asteptarea sa dureze mai putin, cateva ore, nu cateva zile… daca se poate… iar daca nu se poate, voi intra mai rar, adica o rarim cu totii… Mie oricum imi este absolut indiferent deoarece nu tintesc nimic, nici macar sa pup nulitatile zilei…

  18. Nu e o scuza ! Gica Popescu s-a remarcat si incercand sa ia sefia FRR prin inselaciune , acum cativa ani ( ar fi luat locul unui ilustru zero incompetent , Sandu ) .
    Nimeni nu este mai presus de lege .

Lasă un răspuns