Cu statul de drept în stradă

Și cu rufele murdare în public… Privită din penitenciar, viața politică românească pare, în zilele acestea, locul unde au evadat diverse persoane ce au probleme cu nervii.

Luați, spre exemplu, declarațiile pe care le-a făcut Traian Băsescu, marți, la emisiunea lui Robert Turcescu:

  • „Eu îi voi chema pe români să se apere în stradă…” a declarat Băsescu, referindu-se la aplicarea accizei la benzină și motorină. Prin „proteste” a adăugat Turcescu. Este oare o astfel de „chemare” compatibilă cu funcționarea statului de drept? România a făcut un efort îndelungat pentru a duce în anii ’90, dialogul „politic” din stradă în parlament. Oare Băsescu a rămas un nostalgic al mineriadelor? Și ce pot oare să creadă cancelariile occidentale – la care declarațiile sale ajung în 30 de minute – atunci când citesc un astfel de îndemn? Dorește cumva Băsescu să se facă asemănări între România și Ucraina? Nu vreau să reamintesc ce s-a întâmplat în 2004, când – după al doilea tur de scrutin la prezidențiale – suporterii lui Băsescu erau „pregătiți” să „iasă în stradă”, pe modelul de la Kiev, dacă s-ar fi anunțat victoria mea. Ceea ce, sigur, ar fi aruncat în aer semnarea acordului cu Uniunea Europeană.
  • „…le spun eu: a fost lovitură de stat, fraților, în vara anului 2012…„. O întrebare de logică simplă – dacă a fost lovitură de stat, înseamnă că ea și-a produs efectul. Atunci, cum mai dă declarații Băsescu în calitate de președinte? A dat el lovitura de stat? Noroc că Turcescu i-a explicat că nu a fost lovitură de stat.
  • Statul de drept presupune stabilitatea instituțiilor. Din câte îmi amintesc, și parlamentul este o instituție. Este chiar o putere a statului. Dar Băsescu descoperă „cu o majoritate de 80% în parlament, noi avem instabilitate politică„. Oare ce pot crede cancelariile occidentale – la care declarațiile lui Băsescu ajung în 30 de minute – atunci când citesc aceste cuvinte?
  • Și guvernul este o instituție, fără îndoială. Parte a statului de drept. „Vreau ca BNR să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt„. Cum e posibil să vorbești în acești termeni despre guvernul țării în care ești președinte, în condițiile în care nu există o decizie a instanțelor în acest sens? Ce fel de credibilitate asiguri, în acest fel, acțiunii guvernamentale? Oare ce vor crede cancelariile străine – la care declarațiile sale ajung în 30 de minute – aflând astfel de lucruri?
  • Dacă ar fi prim-ministru, spune Băsescu, „ar arde cămașa pe el” pentru finalizarea acordului cu Uniunea Europeană. Ceea ce nu explică Băsescu, este de ce „nu a ars cămașa pe el”, în perioada 2007 – 2011, când controla, în mare măsură, guvernul, și când gradul de absorbție a fondurilor europene era de sub 10%.
  • Urmăriți și explicația lui Băsescu în legătură cu proiectul de transfer al STS la MAE „gândiți-vă că acest serviciu deține toate bazele de date ale Ministerului Sănătății, ale Ministerului Muncii. Păi ce liste cu CNP-uri scoți de-acolo dacă… Ar fi raiul lui Dragnea”. Două observații: Prima – USL conduce cele două ministere deci are deja acces la bazele de date respective. E-adevărat, PMP nu are un astfel de acces în acele ministere!! A doua – știe și Băsescu că STS-ul poate fi utilizat, dacă nu e controlat, și pentru alte operațiuni…
  • Cum stau lucrurile cu Petromidia?

Petromidia, unde lucrau vreo 6.000 de persoane, trebuia să intre în   faliment în 2004. Ea fusese privatizată cu Dinu Patriciu, în 2000, în perioada CDR, (PD – PNL – PNȚCD). Datoriile se acumulaseră, multe dintre ele „istorice”. Am preferat să transformăm, în 2004, datoriile în   acțiuni ale statului. Dacă intra în faliment nu se mai obținea nici un leu. În   plus, trebuia să facem plăți compensatorii pentru cei disponibilizați. Sigur, nu a fost în ordine că, după 2005, reprezentanții statului (majoritari) au   acceptat transferul de acțiuni ale lui Patriciu către KazMunaiGaz. În final  s-a ajuns la o tranzacție pe care nu o comentez. O întrebare se impune   totuși: câștiga statul mai mult dacă Petromidia intra în faliment, în 2004, așa cum dorea Băsescu?

  • Cred că unii „pacienți” de la Jilava sunt mândri de președintele lor. Faptul că Băsescu spune despre un alt om politic că este „un jeg moral” sunt convins că i-a crescut cota de popularitate în penitenciare. Dacă ar fi adăugat și „ce p… mea”, cum este obiceiul, sunt convins că unii dintre ei ar fi făcut toate eforturile pentru a ieși și ei în stradă și pentru a fi alături de președintele lor.

P.S. Robert Turcescu a spus, în emisiune, „vă aduceți aminte că și Năstase și-a pus, la un moment dat, cumnata la Tarom…?”, la care Băsescu a comentat ironic: „știu, știu… cunoștea aviație multă”. Întâmplător, cumnata mea a lucrat la Tarom vreo 30 de ani cred, de la terminarea facultății, urcând treaptă cu treaptă până la conducerea societății (și înapoi). C.V.-ul ei este edificator. Nu cred că știe „aviație” pentru că este economistă și, în consecință, în perioada în care a fost la conducere, a fost singura dată când Tarom a terminat pe profit. Ceea ce este cert este că nu se pricepe la nave și că nu a efectuat actele contabile ale flotei comerciale. Îmi aduc aminte însă că în perioada primului său mandat, a fost numită la conducerea Tarom – se spune – o fină a lui Băsescu, în vârstă de vreo 25 de ani.

123 de gânduri despre “Cu statul de drept în stradă

  1. @ Doru Coarnă,

    intr-adevar, inainte de ’89 noi aveam cel mai ieftin combustibil din Europa, asta-i cert…
    Dar adevarul e ca le-am dat pe nimic! Ma rog, cele pe care nu le-am distrus…
    Vedem acum si ne putem da palme, cat de mult lupta UE ca sa atraga Ucraina,…

    Daaaa, parcă a grăit Tribunu’.
    Păi în ’89 benzina era 9 lei şi nu mi s-a părut aşa ieftină la vremea aia.
    Acu’ e scumpă nu că am dat-o pe nimica, ci pen’că odată ce veni vorba de aderarea la UE, s-a introdus obligatoriu accizarea corespunzătoare! N-aveai ce condiţii să pui şi să ceri, punct. Fără taxe şi accize benzina e ieftină de-ţi vine să-ţi dai palme, vreo 1,25 lei/litru!!!

  2. “Economia atenţiei” din sectoarele IT a migrat către dispozitivele mobile. Este aproape de mirare cum un nou sector economic este definit folosindu-se un termen din psihologie. Totuşi, nu-i ceva absolut nou, pentru că deja era folosită noţiunea de Economie politică behaviorală/comportamentală. Mărturisesc că am auzit prima oară despre acest tip de economie dintr-o anchetă la securitate, în sediul de pe Calea Plevnei, când eram student. Am fost adus acolo printr-o provocare. Am fost mirat să citesc, după 1989, descrierea acelui tip de provocare în memoriile generalului Kostyal. De ce am fost anchetat ? Oficial, pentru că aş fi strigat “Huo Dinamo!”. Nu era în firea mea. În realitate, pentru că propagam epistema thermidoriană –din care s-a inspirat ideologia naţionalismului românesc – printre studenţii mai mici ai Facultăţii de Fizică. Nu era şi Valentin Ceauşescu acolo. Dar era pe-aproape. Teama generalului Kostyal şi a stăpânilor lui atotputernici de care asculta era să nu ajungă cumva ideile mele şi la Valentin Ceauşescu. Un tip OK, deşi acum este defăimat că ar fi rupt degetele celebrului portar de la Steaua.

  3. Mă fascinează felul cum se realizează sintetizarea ideilor. Uneori, o manieră de sintetizare inedită poate servi drept bază pentru crearea unei firme noi. De exemplu, într-o şedinţă de furtună mentală colectivă (brainstorming), aşa a fost creat Flipboard http://en.wikipedia.org/wiki/Flipboard

  4. Il;uminata Luminita D’ark pune fata in fata taberele ostile din PNL , tabere care cel putin pina la aceasta data nu si-au ajutat leaderul sa ajunga n puscarie dupa sablon PSD.

    Ostili dar prieteni, liberalii dupa acelasi format si calapod descris de tanarul Ponta , care nu-si amabdoneaza , conform propriei deeclaratii prietenul ci doar in tradeaza pe ici pe colo pe la punctele esentiale, tin si de posturile ministeriale dar si de postul de vice prim sau prim vice prim mai ceva decit terrierul de osul aruncat de stapan.

    In mod normal fara a rupe alianta , ca tovarasi de nedejde adevarati ,liberalii ar trebui sa-si retraga toti ministri din guvern si sa sustina parlamentar demersurile guvernului ,liberalilor ramanand cu o mare oblligatie si raspundere perfectionarea noii Constitutii..
    Cred ca in aceste circumstante vor gangurii sau aplauda zgomotos si amicul Zev sau Luminitza D’arc, o Udre in devenire si nu ar mai degurgita prostii precum scenarita cedarii sefiei senatului , mare prost trebuie sa fi sa si crezi PSDist aceasta tampenie, posturile senat -parlament s-au impartit intre cei doi mari aliati din USL. cu vrerea sau fara vrerea lui ‘oiculescu sau luminitei d’ark!
    Ponta impins de Sarbu intro echlibristica potrivita doar juvenilului cascador se da abil diplomat si mare politician, Atnonescu si liberalii sunt prea slabi dar si constransi de lupta antibasista sa inghita atat mizerile lui Basescu dar si prostiile sau abilitatile pretenului Ponta!
    Perdantul imediat va fi Antonescu si alaturi de el liberalii, pe termen mai lung PSDeul va intra in aceiasi vartej ,pregatind terenul platformei pregatita de Basescu sau de ce nu o alianta cu aceasta cum dealtfel a mai fost,
    si vorba vorbei pacat de fata violata, Romania.
    Taman ideii altei luminitze d’ark , Cris dansa nu-l intelege pe Antonescu dar intelege USLeul si pe linistitul Ponta & Sarvbu & CO. care au declarat fatis ca pot guverna fara liberali si au mers pe aceasta idee refuzind propunerile legitime ale liberalilor de a avea un vice premier altul decit vice-pesedistul Chitoiu!
    Luminitza , Cris , Cui ii este frica de Johannis, Basescu a zis ca lui nu ii este ,,,?

    PS. ce mult imi place „luminita D’ark”

    Mai Ghita pe vremea aliantei PSD-Basescu nu oracaiai ..Sta-v- ar in gat jigodii…….!

    Zev. Nu cumva imi arati dumneata vreun liberal pe acest blog , sau is eu miop de nu-i vad!
    Pe acest blog sunt pewste 80 la suta activiti PSD, multi probabil racolati de admiratia pe care o au pentru domnul Adrian Nastase,5 la suta comunisti care aplauda pe linga PSD, citeva procente mascate sau nemascate de basisti , citiva scolasti si un singur om cu adevarat si inteligent si „liber cugetator”.

  5. Alt motiv pentru care modelul economic curent al întreprinderii Facebook poate capota este arătat de către profesorul David Glance (de la University of Western Australia). Funcţia esenţială a lui Facebook servind drept comunicator începe să fie diminuată ca propunere de valoare economică. Reamintesc că un germene de întreprindere (aşa cum a fost şi Facebook pe vremuri!) începe exact cu o “propunere de valoare economică”.

  6. Loser , schimb Alianta cu PNL pentru un post de vice premier dat lui Daniel Constantin .
    Pe langa o asemenea enormitate , floarea mandra taranista a anilor 1997-1999 , cu Lupu , Diaconescu sau Andreescu , pare un concentrat de finete si spirit .
    Mai si aperi deputati stersi si corupti de provincie , care se apara spunandu-le colegilor sai din Parlament , ca acest biet Cozma ” daca eu am fost ascultat , si dv puteti fi ascultati ” . Fara comentarii .

  7. Centru
    Ce anume trebuie criticat in atitudinea duhovnicului, care, a informat familia si i-a recomandat tinerei sa termine mai intai scoala ?
    Eu te-as intreba, ca tot te raportezi mereu si ostentativ la alte culte, doar cu scopul de a decredibiliza BOR:
    S-au clarificat acuzele adresate bisericii catolice referitoare la practicile pedofile, care au facau atata rau imaginii Papei si Vaticanului ?
    Spune direct si exact pe centru, transilvanene, nu o mai lua pe aratura…pardon, pe autostrazi (inca) virtuale.
    😉

  8. Cris
    Principalul merit al lui Victor Ponta consta in acceptarea cotei unice, de care, se agata cu atata disperare PNL si PDL, de ca si cum politicile de dreapta nu pot supravietui fara ea.
    PSD a facut un imens compromise liberalilor. Poate ca era mai bine sa nu-l faca, deoarece, in acest caz se aplica sintagma: daca dai aproapelui un deget… (Z)
    In toate tarile civilizate, s-a renuntat la aceasta cota. Exemplul oferit de Belarus nu cred ca ar trebui sa-i motiveze linistitor pe liberali si pe pedelei.
    (Z)

  9. Luminita Arhire
    Acum am realizat ca o fraza dintr-un comentariu anterior nu era finalizata.
    Reiau, cu completari:
    ,,Este trist, Luminita, dar daca poporul roman nu se calmeaza in totalitate si nu iese masiv la vot, chiar de la orele 06:00 am (nu ca in 2012 cand sute de tineri de la Costinesti au fost prinsi la 09:00 pm in afara sectiilor de votare), efortul de a scapa Romania de regimul Basescu se va dovedi a fi fost in van, iar romanii ar trebui sa se pregateasca de o lunga hibernare a ratiunii.”

  10. @ Cris,

    ne-ai innebunit capatzanile tuturor cu tanti asta a ta, Oita, cea din capul satului… Cand cred c-ai trecut mai departe, tu iar: Oita! cea din capul…

    In rest sunt deacord, 3.5% crestere anuala nu au cum sa se simta in buzunarul romanului de rand… Dar bine ca exista tovarasi care simt aceste procente…

  11. Zev,
    „Principalul merit al lui Victor Ponta consta in acceptarea cotei unice, de care, se agata cu atata disperare PNL si PDL, de ca si cum politicile de dreapta nu pot supravietui fara ea”.

    Sunteti in eroare domnule , cota unica , cel mai ipocrit si mizerabil impozit, acopera multe gauri din bugetul oricarei tari fara un efort de control financiar extraordinar , si ce ce nu as afirma ca intr-un fel aceasta cota acopera echilibrat teza „fiecaruia dupa consum si posibilitati” o chestie mai de stanga mai comunista ca doctrina dar insusita de asa-zisa dreapta.
    Au trait oare mai bine romanii atunci cind impozitul pe venit era mai socialist ? Fi te rog cel putin o singura data sincer si raspunde , doar
    pentru dumneata la aceasta intrebare!

    Geroge fara Bani, nu fac nici doi Bani cugetarile fara noima profund pesedite pe care le arunci precum voma basista.
    PCeul a intrat la guvernare cu un numar de alesi impreuna cu PNLeul sau toti sunteti amnezici si irationali? Sa schim gloaba din mer este intradevar o aptitudine specificaunei anume calitati morale si politice , dar sa o aplauzi dupa margine este o mare tampenie.

    PS
    si ca sa dam Cezarului, ma rog in cazul nostru varanului, meritul cuvenit ,cota unica diferentiata pe produs este un merit care apartine PCeului si nici decum lui Ponta Antonescu & Co.!

  12. @ Vsile,

    …citiva scolasti si un singur om cu adevarat si inteligent si “liber cugetator”.

    Vezi tu f’unu’, Vsile? N-o fi ăla agramat care are-o foame de-şi mâncă numele! Nu se poate! Ce dracu’? Te credeam mai pretenţios!

  13. @Zev – autostrazile sunt virtuale din cauza incompetentei si fricii de a nu gresi a Puterii de dupa mai 2012 , care nu a inceput UN SINGUR santier nou de atunci .
    Copila a fost orientata spre manastirile ortodoxe din Moldova de iresponsabilul popa bucurestean .
    A fost primita , absolut iresponsabil , copil , sigur ca nu gratuit , ortodocsii cunosc valoarea banului si te fac sa te gandesti la bani cum de-i vezi , in motelurile – hotelurile tinute de BOR pe langa manastiri . Asa zisii ” intelepti ” calugari s-au jucat de -a psihologii , si cand au vazut ca e serioasa in presa , au pus-o in tren singura spre Bucuresti .
    Daca era fiica -ta zapacita in halul asta de popi , ce ai zice ?

  14. Gazele de shist, un alt fel de Pungesti:
    La Radeni-Pastraveni-Neamt prospectiunile au dat din nou peste opozitia ferma a localnicilor

    19/02/2014
    http://www.ziarpiatraneamt.ro/la-radeni-pastraveni-neamt-prospectiunile-au-dat-din-nou-peste-opozitia-ferma-localnicilor/

    Inarmati cu o hartie de la CJN cu semnatura tovarasului presedinte Culita Tarata, pe care au multiplicat-o si au oferit-o spre studiu localnicilor, cei de la Prospectiuni SA au venit la Radeni sa faca ce stiu ei mai bine si nu au venit singuri, ci avand alaturi jandarmi, politistii din comuna si chiar insusi primarul, deoarece de data aceasta legal, se pare ca doreau sa ajunga pentru desfasurarea activitatilor specifice intr-o zona unde detineau acordul necesar de la proprietar.

    Spre deosebire de Razboieni unde s-a putut vorbi de un dialog intre autoritati si localnici, in cazul comunei Pastraveni oamenii au lasat pentru alta data vorba frumoasa, iesind cu mic cu mare, de la copii la bunici si blocand drumul si trimitand la plimbare pe cei de la prospectiuni impreuna cu autoritatile care-i insoteau.

    Desi avertizati ca sunt pasibili de dosare penale, localnicii nu au cedat si nici nu au fost impresionati in vreun fel nici de hartiile cu semnatura lui Culita Tarata impartite de cei de la Prospectiuni, hotarand sa isi pazeasca satul cu orice riscuri. Deja aflam pe surse ca autoritatile nu au fost la fel de indulgente cu taranii precum cu cei de la prospectiuni si au si aplicat cateva zeci de amenzi, ba chiar se vorbeste la nivelul firmei Prospectiuni SA de deschiderea de dosare penale si punerea localnicilor la plata unor despagubiri.

    Speram sa fie vorba doar de un zvon. Nu vreau sa ma gandesc cum ar reactiona acei oameni care traiesc cu cateva miloane de lei vechi pe luna daca ar fi pusi la platit amenzi sau despagubiri … cred ca atunci chiar nu-i mai opreste nimeni.

    Si aici, ca peste tot, lipsa de comunicare a celor de Prospectiuni SA si naivitatea cu care au crezut ca vor impresiona localnicii cu semnatura tovarasului Culita Tarata sau cu un acord al unui mare proprietar de paduri, au dus la o situatie tensionata din care sincer nu stiu cum se va iesi caci satenii sunt foarte fermi pe pozitii, constienti ca incalca legea, iar in cazul Radeni nu prea mai poate spune nimeni ca e vreo influenta a ONG-urilor ecologiste care agita spiritele, caci am fost la fata locului si nu era nici picior de strain, ci doar o multime de sateni care refuzau cu inversunare sa permita accesul prospectatorilor in zona si mai mult de atat, oamenii nu stiau nici macar pentru ce firma se fac prospectiunile, ce cauta sau alte informatii de baza, iar vina pentru neinformarea lor apartine exclusiv autoritatilor care ar fi trebuit sa constate ca cei de la Prospectiuni nu comunica eficient si sa-i oblige sa faca activitati de informare in randul cetatenilor pentru a nu se ajunge la situatii tensionate cum e si cazul celei de azi.

  15. @ Ghita Bizonu’ februarie 17, 2014 la 4:01 pm

    Apropos de liberali……..

    Prin 92 – 93 imi facem veacul chiar printre PNL-isti in buricul Bucurestiului, in sediul de pe Magheru. Eram foarte curios sa vad cum si ce vor face acestia in plan politic. Sa nu va imaginati ca eram cine stie ce personalitate liberala….nicidecum eram doar un simplu copil de mingii…..de cafea….si de alte lucruri din cele trebuincioase in cadrul partidului……fara a fi membru al acestui partid.

    La un moment dat, in cadrul partidului s-a primit ordin pe unitate…. de a merge in Bulgaria, la Sofia, pentru a cumpara de la un mare oligarh bulgar, mai multe vagoane cu zahar…..de 1 milion de dolari……

    Problema era ca nimeni nu vorbea nici bulgareste nici ruseste pentru a ajuta la incheierea contractului. Atunci s-a pus intrebarea cine vorbea o limba din cele mai sus mentionate…..eu baiat serviabil am facut un pas inainte……astfel, peste cateva zile m-am gasit in convoiul format din 2 masini, una Honda Civic iar cealalta o Dacie amarata…..nu, nu eu eram cel din Honda Civic……

    In sfarsit, am ajuns la Sofia, ne-am intalnit cu oligarhul, masa mare la restaurant…din pacate nu prea am mancat fiind ocupat cu tradusul….. s-au semnat contractele si am vazut la fel ca in filme cum arata o geanta diplomat cu 1 milion de dolari…….de data asta in realitate, la efectuarea platii pentru vagoanele cu zahar…….

    Bomboana pe coliva vine mai tarziu, cand baietii liberali mi-au cerut sa dorm in Dacia, in loc sa-mi plateasca o camera de hotel, asa cum ne-a fost invoiala….Cum povestea nu era inca incheiata cu oligarhul bulgar, liberalii roimani ar fi avut nevoie de serviciile mele si a doua zi. Astfel am marsat spunandu-le ca daca nu-mi gasesc o camera eu unul i-am pupat si ma indrept catre gara din Sofia, sa iau trenul catre Bucuresti…….

    Auzind asa ceva, liberalii m-au cazat repede intr-un apartament al unui prieten de-al lor chiar din Sofia……..

    Asa ca vedeti cum stau lucrurile in PNL ??????
    Inca din acei ani tulburi de dupa lovilutie…….

    De-aia n-are ursul coada………

  16. Carcotasul,

    Cică , nu-i liber cugetator cu sau fara ghilimele el de fapt nu e,deci are dreptate am gandit prost !
    Pai nu te mai preface domnule ca gandesti , numai categorisii oameni pentru ca dumneata de fapt nu esti dar ti se pare ca esti!

Lasă un răspuns