O lege împotriva amneziei?

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Atenție, am scris amnezie, nu amnistie!

Sâmbătă, PDL a organizat un miting împotiva guvernării și pentru apărarea (în stradă) a statului de drept. Iată câteva observații:

 

 • În cei zece ani ai regimului  Băsescu, PDL a fost la guvernare cea mai mare parte din timp. Am uitat oare de ce marea majoritate a populației i-au dat jos de la putere în 2012? Contează ei cumva, pe amnezia alegătorilor? Iată de ce cred, în continuare, că era și este necesară o carte neagră a guvernării PDL.”O piedică în calea uitării”.

 

 • I-am văzut în piață, sub același steag pe miniștrii „independenți” ai justiției – Monica Macovei și Cătălin Predoiu. Amândoi au confirmat ulterior că erau, de fapt, „independenți” sub acoperire (de partid).

 

 • L-am văzut și l-am ascultat și pe „Dragă Stolo”. După 10 ani de când „deplângeam”, împreună cu Băsescu, starea lui precară de sănătate, iată că  s-a întremat la băi, la Bruxelles și a venit din nou, la București să ne spună că va protesta și pe viitor împotriva statului de drept, în stradă, la Bruxelles – ca europarlamentar, acolo unde își consumă liniștit „tainul” plătit pentru rușinoasa lui dezertare. Oare el nu realizează că românii au suportat zece ani de haos, ură și dezbinare din cauza faptului că el a aruncat, în mod rușinos, prosopul în bătălia prezidențială, din 2004? Acum, el acceptă să fie scos, din când în când, la fereastră, de către PDL pentru a-și păstra sinecura. Trist…

 

 • Mai interesant însă este scenariul. Păpușarii PDL, vor să folosească evenimentele de la Kiev și, după exact 10 ani, vor să reâncălzească supa revoluției portocalii și la București. Printr-un efort mimetic, PDL – reîmbrăcat în oranj – dar fără frunză, ar vrea să se „lege”, de ceea ce se întâmplă în Ucraina, și, în prima zi a Olimpiadei (adevărat fair-play olimpic) dar dând sentimentul că ascultă ceea ce a spus Mircea Marian că ar fi spus Victoria Nuland la București („De ce nu apărați statul de drept în stradă”), s-au strâns în Piața Revoluției.

 

 • Mă întreb dacă liderii PDL înțeleg că micul lor scenariu ar putea face parte dintr-un scenariu mai larg și care nu este al lor și nici”al nostru”?

 

72 de gânduri despre “O lege împotriva amneziei?

 1. Cu oricate alifii s-ar unge situatia creata de cateva zile in USL , eu nu pot intelege ce vrea , ce face si ce spune Crin Antonescu ; nu inteleg ce strategie are si mi-e teama ca nu sunt singura care nu intelege . Poate ca nu sunt eu suficient de sensibila la subtilitati … Observ si cum se crapa ,in fisuri lungi si inguste , statuia pe soclul careia scrie Klaus Iohannis ; pentru ca , atata vreme cat a tacut si a zambit enigmatic , parea ca poate conduce nu numai Romania ci chiar si Germania , pe cand ,dupa ce a inceput sa vorbeasca , am inceput sa ma intreb daca domnia-sa chiar pricepe ca guvernarea nu este un „menage-a-trois ”, aranjament in cadrul caruia sotul – albit la tample – sa o someze pe doamna rubiconda sa aleaga intre el si amantul mai tinerel ( cu care o perioada a vietuit fara probleme ) ca altfel se rupe lantul de iubire ! Mai vin si vreo doi senatori liberali – tacuti ca niste lebede si anonimi si ei pana astazi – si spun ca in actualele conditii este musai ca Partidul Liberal sa abandoneze cuibul guvernarii si sa lase tortul de ciocolata in frigider , ca pe ei nu-i mai intereseaza ! Pai , pe ei nu , ca nu-i da nimeni afara din Parlament , dar pe la filiale au deschis usa ,sa intrebe ? Discutiile pe tema numararii pe degete a vicepremierilor sunt de-a dreptul puerile in tabara liberala – fiecare are alta explicatie si alta parere ; nu par sa observe si nu pare sa-i deranjeze ….
  Dincolo de toate , am si o suparare particulara la adresa lui Crin Antonescu : nu este elegant si nu este inteligent sa afirmi ca partenerul tau de guvernare se adreseaza „gloatelor ” , in timp ce tu , obraz subtire , te adresezi unui public mult mai elevat ! La o privire atenta , este previzibil ca multi dintre cei „ elevati ” sa voteze in primavara cu noua alianta din jurul PSD-ului , parte dintre ei cu meserii asa-numite liberale ! Abia asta ar trebui sa-i ridice lui Crin Antonescu niste semne de intrebare …

  Apreciază

 2. Este bine ca acuma vor sa taie taxele.
  In trecut au taiat salariile!!!

  atunci au executat „jos salariile” iar acuma cer „jos taxele”

  este totusi de apreciat sinceritatea demon strantilor

  Apreciază

 3. Coktailul Basescu: Anti-Electorat, Anti-Parlament, Anti-Guvern, Anti-Stat de Drept

  Nu de putine ori, calea spre suferinte nationale de neimaginat, care au urmat dupa prabusirea reazemelor statale ale unor natiuni, a fost deschisa de atacuri externe cu coktailuri politice mai explozive decat cele de tip Molotov. Acestea erau sau sunt preluate si amplificate din interior, pana la joctiune.

  Dovezi? Am fost si suntem martori neputinciosi si inselati ai unor evenimente externe devastatoare pentru statele popoarelor din Irak, Afganistan, Libia, Siria sau Ucraina (potrivit unor stiri recente, in vizorul vestic s-ar afla si Azerbaidjanul, pentru refuzul de a participa la programul Parteneriatul Estic).

  De ce neputinciosi? Pentru ca am lasat ca astfel de acte ilegale si imorale sa se dezvolte in voie pe terenul minciunei, dezbinarii sau chiar pactizarii, sa provoace brese de solidaritate (intervalele 13, pour les connaisseurs), regionale sau internationale, in loc sa le fi prevenit, desfiintat sau redus la minim.

  De ce inselati? Pentru ca de fiecare data am fost sau suntem indusi in eroare de aceeasi masinatiune manipulativa, de demonizare si instigare la ura si violenta, la crima organizata in masa, cum sunt razboaiele „preventive”, revolutiile „primavaratice” sau „colorate”. Nou poate fi doar pretextul, armele „nucleare” sau „chimice”, „euro-atlantizarea”, statul de „drept” etc.

  Prin urmare, cred ca opinia publica nu poate inchide ochii la sinistrul cinism spre care se incearca sa se ajunga, de a transforma efectele unui pretext sau unei cauze de interventie ori de amestec intr-un nou pretext sau intr-o noua cauza de sporire a unor suferinte. Amenintarea din nou, din aceste zile, cu o lovitura din exterior asupra Siriei prin invocarea „ingrijorarii” in legatura cu „suferintele oamenilor din Siria” este atat de emblematica incat poate tine loc de orice cuvinte.

  Pe cadrul nostru, este oare inspirat sau sugestionat Traian Basescu de aceasta viermuiala geopolitica, care tinteste sanatatea libertatii si democratiei unor state si popoare? Ar putea fi ispitit de ciorna unui lider de maidan, stipendiat cu bani straini, apropos de Ucraina, care sa-l scoata din punctul mort si sa-l readuca in zona activa a politicii, de facator in continuare al jocurilor la varf, cu pretul unui esichier si mai traumatizat, al instabilitatii si recaderii sine die a tarii in criza?

  Daca vom concede ca cei treizeci de arginti pot fi nu numai cash sau in cont, ci si sub forma unor onoruri, obtinute pe criterii politice (nu numai ca pozitie in stat, ci in orice domeniu), care pot cumpara mandrii si orgolii bolnavicioase, si daca vom lua in calcul backgroundul politic al lui Basescu, incluzand aici si relatiile speciale cu o anumita ambasada si cu anumiti emisari, dar si o selectiva si directionata ostilitate geopolitica, raspunsul pare usor de dat. Cu atat mai mult cu cat, in vara anului 2012, Traian Basescu nu a ezitat sa atace din interior Romania cu coktailuri politice, sub forma explozivelor acuzatii de asa-zise „puci parlamentar” si „lovitura de stat”, pentru a-si securiza puterea impotriva referendumului de demitere, cu riscul unor grele si nedrepte consecinte politice si de imagine pentru tara.

  Este cazul sa spunem lucrurilor pe nume, Traian Basescu nu a avut niciodata intentia de a consolida statul de drept. Daca ar fi avut-o, primul lucru pe care ar fi trebuit sa-l faca ar fi fost sa abandoneze controlul unipersonal al justitiei. Nu numai ca nu a facut-o, dar prin toate numirile in justitie si-a impus si intarit vointa personala asupra acestei puteri a statului de drept.

  Ceea ce surprinde, in acest moment de izolare maxima a lui Basescu, nu este atat opozitia ideologica si politica la un parlament si un guvern dominat de stanga, la care-l obliga dreapta populara, desi si aici i-ar fi de discutat partizanatul care incalca echidistanta stipulata constitutional. Surprinzatoare si ingrijoratoare cu adevarat sunt noile sale atitudini, anti-electorat si anti-stat de drept, asemanatoare ultimelor convulsii ale unui bolnav violent si incurabil, cand poate percepe ca dusman si lovi pe oricine din preajma sa.

  Traian Basescu a avut cele doua iesiri paradoxale marti seara, la B1 TV, la emisiunea „Sub semnul intrebarii”, moderata de Robert Turcescu. In prima, s-a dezlantutit impotriva „electoratei”, cum a denumit masura social-democrata in sprijinul celor cu venituri sub 1600 de lei pentru injumatatirea ratelor la credite, pentru care si-a varsat furia si asupra BNR, care si-a dat acordul, cerand acestei institutii publice independente, repet, independente, „sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt”! Politizarea fortata a unui organism tehnocrat, probabil ultimul de pe lista cu adversari inchipuiti de pe lista lui Basescu, dar si ultimul care s-ar putea inscrie in jocul politic al cuiva, este de un penibil de nedescris!

  Al doilea moment, si cel mai grav, a fost cand, sustinand ca bugetul nu ar avea nevoie de acciza pe combustibil, ci „Dragnea si Ponta”, ca „bani pentru alegeri”, a explodat intr-o afirmatie naucitoare: „Ii voi chema pe romani sa se apere in strada de aceste abuzuri”! Asadar, statul de drept, al carui avocat mincinos a fost atata timp cat l-a putut implica in jocurile personale de putere, a devenit, subit, cand nu l-a mai putut folosi, in tinta atacurilor sale distrugatoare!

  Aceste doua coktailuri politice, pe care le-a folosit in disperare de cauza Basescu, ne dezvaluie un chip schimonosit si un comportament haotic ale unui bolnav de putere, care nu se da in laturi de la a distruge pana si pilonii Templului, Electoratul si Statul de Drept.

  Apreciază

 4. Ce reprezintă neuro-ameliorarea cognitivă ? Pe vremea lui Stalin se spunea că “omul este cel mai preţios capital”. Acum se recunoaşte aproape deschis că în ţeasta omului viu se ascunde “cel mai preţios capital”. Care este “îmbunătăţit” prin mijloace biomedicale. Foarte cinic, procesul se cheamă “neuro-ameliorare cognitivă”. Se folosesc anxiolitice, antidepresive, stimulanţi medicamentoşi cognitivi, precum şi stimularea cerebrală transcraniană. http://www.lemonde.fr/sciences/article/2014/02/12/la-neuro-amelioration-passee-au-crible-du-comite-d-ethique_4364540_1650684.html

  Apreciază

 5. În cartea sa “History and Myth in Romanian Consciousness”, profesorul universitar Lucian Boia acceptă fără de vreo critică actul Ausgleich de la anul 1867. O dovadă apare aici : “The tale of Dracula fits perfectly this image. When the famous novel first appeared, Transylvania belonged to Hungary, and Count Dracula himself is not a Romanian, but a Magyar aristocrat.” De facto, în romanul Dracula, Bram Stoker ni-l prezintă clar pe mândrul conte Dracula drept unul dintre aristocraţii secuilor ce au refuzat jugul ungar (despre bătălia de la Mohaci din 1526, contele Dracula vorbeşte cu entuziasm: “After the battle of Mohacs, we threw off the Hungarian yoke”! ). Forţându -i să înveţe limba maghiară, ei şi-au pierdut identitatea lor de secui. Toate documentele confirmă, secuii nu sunt o Săgeată ungară, nu au fost vreodată un trib ungar, au fost o cu totul altă etnie. Continuitatea multimilenară a secuilor în ţinutul lor nu este una anagogică, ci este una sistemică, nu le -a fost oferită de blândeţea istoriei, ci de stabilitatea unui ecosistem. Pe vremea lui Iulius Caesar, depresiunile şi poienile montane favorabile vieţuirii umane, dar climatic nefavorabile pentru Vitis Vinifera, au fost “nişe ecologice” pentru acele fracţiuni ale dacilor care l-au sprijinit politic pe Deceneu în lupta de eradicare a viţei de vie, într-o extinsă lume dacică formată din entităţi foarte deosebite, –vezi de pildă percepţia foarte contrastantă a congenialităţii aduse de vin–, o lume tribală numai temporar unificată de Burebista. Acele triburi singulare de daci care nu s-au romanizat decât parţial şi reversibil, –precum kurzii, poate, numiţi ‘romani’ de catre arabii cuceritori–, s-au transformat prin evoluţia istorică în secui şi huţuli. Numărul siturilor dacice din ‘ţinuturile secuieşti’ vorbeşte cât se poate de pertinent în sprijinul tezei. Chiar şi după 2000AD, naţionaliştii extremişti maghiari au distrus sistematic dovezile arheologice dacice din ţinuturile secuieşti.

  Apreciază

 6. Pentru cartea la care lucrați, îndrăznesc să vă propun câteva cărți, pe care ați putea să le aveți în atenție.
  1. Friedrich Hayek, „Constituția Libertății”, Ed. Institutul European , Iași, 1998;
  2. Robert Dahl , „Democrația și criticii ei”, Ed. Institutul European , Iași, 2002;
  3 Robert Dahl, „Despre Democrație”,Ed. Institutul European , Iași,2003;
  4.Francis Fukuyama, „Construcția Statelor – Ordinea mondială în secolul 21”, Ed. Antet, 2004.

  M-am gândit că dacă v-a scăpat vreuna dintre ele este bine să vă aruncați o privire. Eu le consider foarte importante, mai ales pentru tema pe care doriți s-o abordați.

  Apreciază

 7. Mai in gluma mai in serios CIOBANUL Ghita a fost CONCEDIAT dupa ce a adus prejudicii importante companiei Vodafone prin pozele facute alaturi de Victor Viorel Ponta, Nicu Banicioiu si Daniel Constantin. ASTA e cel mai bun SONDAJ politic al societatii iar toate sondajele de pana acum se dovedesc niste MINCIUNI si DIVERSIUNI.

  USD – 50% 🙂 probabil sunt confundati cu dolarii, dar nici macar asta nu tine pt ca romanii prefera Euro 🙂

  Apreciază

 8. @ Luminița Arhire:

  Dv. spuneți că Băsescu s-a plâns că în această funcție el a fost silit să accepte umilințe.
  Felul în care s-a exprimat el spune altceva:
  „Funcția de președinte a constituit pentru mine cea mai mare umilință”.
  Ce înțelegeți din asta?
  Ce înțelegeți dacă eu spun: funcția de femeie de serviciu ar constitui pentru mine cea mai mare umilință?

  Apreciază

 9. Mișcarea Populară nu are nicio șansă pentru că:
  1. Un partid mare și puternic se creează greu, în timp și cu multă muncă.
  2. Un partid mare și puternic trebuie să aibă organizații în toate orașele, orășelele și comunele.
  3. Un partid mare și puternic trebuie să aibă vechime în politică pentru ca numele lui și numele liderilor să ajungă la urechile tuturor electorilor.
  4. Un partid mare și puternic trebuie să aibă sute de mii de membri, iar dintre aceștia, zeci de mii trebuie să fie activi voluntar.
  5. Un partid mare și puternic trebuie să aibă fonduri (cotizații, donații de la membri și simpatizanți, banii cuveniți de la Buget) pentru funcționarea organizațiilor, manifestări și campanii electorale.

  Iată de ce Mișcarea Populară e născută moartă.

  Apreciază

 10. Se ştie prea bine că Vasile Alecsandri (1821 —1890) a câştigat concursul din 19 mai 1878 de la Montpellier. Recent, domnul Ionel Mony Constantin vine cu informaţia suplimentară că au mai participat alţi doi poeţi români la acel concurs. Unul dintre ei a fost patriotul Romulus Scriban (1838 – 1912), un geniu sintetizator care a produs maxima : “Literatura măreşte poparele, învie pe cele moarte şi sprijină pe cele căzute. Ea este mama copilăriei lor, Muza bărbăţiei lor şi toiagul bătrâneţelor lor. Fericit poporul care cunoaşte acest adevăr ; el rezistă cuceririi şi, ca luminătorul nopţii, luminează în noaptea timpurilor prin operele geniului său, întreţine flacăra spiritului naţional şi perpetuă Patria.” Totuşi, cine a fost cel de al treilea poet ? Un literat român de la Târgu Mureş. Care nu face parte deci din Ţinutul Secuiesc, aşa cum pretind extremiştii maghiari de acum. Extremismul acesta a fost lansat prin actul Ausgleich de la 1867. Vă daţi seama ce paroxism exista atunci la Târgu Mureş ? Pentru un alt timp, îl percepea încă Romulus Vulpescu : “Stau într-o cafenea la Tîrgu Mureş/Şi beau cafea./Oraşu-i trist, ostil, sémeţ şi gureş,/Cu lume rea.// N-am timp, n-am bani, n-am inimă, n-am chef/Să mai scriu versuri:/În fiecare prost presimt un şef/Şi întrevăd demersuri.//Abandonat de tine, trag tutun/Şi mi-e cam silă,/Că-n barbă-aborigenele văd un/Semn de prăsilă.//Cum m-aş scula voievodal, drept, dac,/Într-un scurt iureş,/Întreagă cafeneaua praf s-o fac/La Tîrgu Mureş…” Aşa că numele celui de al treilea poet român participant la concursul din Montpellier s-a pierdut. Sate după sate româneşti de lângă Târgu Mureş au fost maghiarizate forţat şi definitiv.

  Apreciază

 11. Chiar ca ar fi buna …O lege impotriva AMNEZIEI ,, Acum 10 ani statul ( condus atunci de I.I. Iliescu respectiv Adrian Năstase) a oferit companiei OMV Petrom zăcăminte de 14 miliarde de dolari! De foarte puțin timp, aproximativ o lună, fostul premier Adrian Năstase declara cu dezinvoltură pe posturile naționale de televiziune că: odată cu expirarea termenului de 10 ani a licenței de exploatare oferită discutabil de chiar domnia sa, ” ar fi cazul și momentul ca să ne luăm petrolul înapoi…” Gaz pe foc! Oare de ce?
  Alt lucru i…nteresant este că au fost crescute cu 25 la sută autorizațiile contractate inițial. ( asta tot acum 2 ani și ceva!) Așa se întâmplă când bubuie televizorul de certuri regizate…afli lucrurile după 2 ani și ceva! Acum, în dec 2013, cetățenii români ar fi normal să se întrebe care-i treaba cu licența ce expiră , cu atât mai mult cu cât Adrian Năstase a “semnalizat public” și cu ironia caracteristică soarta petrolului românesc. care pare-se că a fost amânată pentru anul viitor.
  6 BANI/ litru de petrol, atât plăteste OMV statului Român și ne mai mirăm că OMV realizează în ultimii ani profituri nete de peste 1 miliard de euro?!? Au privatizat Petromul pe motiv că realiza pierderi. OK. Dar și acum cu OMV-ul lor tot se face mega-evaziune și mai e ceva ce nu trebuie uitat!
  6 BANI/ litru de petrol, atât plăteste OMV statului Român și ne mai mirăm că OMV realizează în ultimii ani profituri nete de peste 1 miliard de euro?!? Au privatizat Petromul pe motiv că realiza pierderi. OK. Dar și acum cu OMV-ul lor tot se face mega-evaziune și mai e ceva ce nu trebuie uitat!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.