Cum şi când a început Dosarul politic Zambaccian?

Un post de televiziune a difuzat recent o înregistrare cu Băsescu, de la o întâlnire cu lideri politici, din 2009, când făcea presiuni asupra Parlamentului pentru ca acesta să-şi dea avizul pentru începerea urmăririi penale împotriva mea în dosarul Zambaccian (curat constituţional!). El spunea atunci că dosarul a pornit de la denunţuri ale unor „colegi de partid” – Sergiu Sechelariu şi Irina Jianu. Minciună, evident. Dosarul e public. Nu există astfel de denunţuri. În schimb, în urma unor controale financiare ordonate de DNA, în 2005-2006 la firmele lui Sechelariu, administratorul firmei, Cristina Popa a fost pusă sub învinuire şi apoi, în schimbul denunţului împotriva noastră, a fost transformată în martor.

Dar „dosarul” a început cu mult înainte. În 2002, Băsescu, în calitate de primar general al Capitalei a încercat, în scopuri politice, blocarea construcţiei din Zambaccian. Constructorul, Vertcon, l-a acţionat în instanță şi a câştigat. Evident că era vorba de o acţiune cu substrat politic, în condiţiile cunoscute. Mai mult, în băşcălie, sesizările respective, Băsescu i le-a trimis, în copie, şi preşedintelui Iliescu dar şi premierului Năstase!

În plus, în campania prezidențială din 2004, Mona Muscă, din partea Alianței D.A., având drept co-preşedinte pe Băsescu, a făcut o sesizare la Parchet pe tema terenului din Zambaccian. Erau cumva Mona Muscă sau Băsescu colegi de partid cu mine? Băsescu ştia bine, la întâlnirea din 2009, că mințea şi că dosarul a fost pornit politic, la iniţiativa sa şi a colegilor săi. După alegeri, la 4 noiembrie 2005, Daniel Morar, proaspăt numit la conducerea DNA de Băsescu şi Macovei, a redeschis dosarul. Era cumva Morar coleg de partid cu mine?

Documentele pe care se bazează afirmaţiile mele le puteţi consulta în anexă. Vă miră faptul că la întâlnirea din 2009, Băsescu îi minţea pe cei prezenţi?

De altfel, scrisorile repetate ale lui Băsescu şi presiunile asupra Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în dosarul Zambaccian nu au avut un evident carater politic?

Acelaşi post de televiziune a prezentat un răspuns al lui Morar, în legătură cu o discuţie telefonică pe care am avut-o, în 2005, spune el, „la începutul lunii noiembrie”. El prezintă discuţia respectivă într-o perspectivă de joc geostrategic, ca o încercare de poziţionare ierarhică, cu implicaţii (para) psihologice. Nu îmi propun să-l analizez pe Morar din punctul de vedere al trăirilor sale subiective aşa că nu voi comenta acest aspect. Eu îl sunasem pe telefonul guvernamental, şi pentru că nu răspunsese, secetara mea a sunat la cabinetul său, pe telefonul de oraş, rugându-l să sune înapoi când s-ar fi întors în birou.

Ceea ce este important însă, este faptul că la întrebarea mea, generată de articolele de presă, băgate pe „surse judiciare”, dacă DNA a redeschis dosarul Zambaccian, Morar, la începutul lunii noiembrie, îmi răspundea că nu dar, după o zi sau două, în 4 noiembrie, de aniversarea zilei de naştere a lui Băsescu, DNA a anunţat că a fost redeschis dosarul Zambaccian! Cum ar spune francezii „Tel maître, tel valet”. Informaţiile la presă fuseseră date, evident, de oamenii lui Morar.

da

87 de gânduri despre “Cum şi când a început Dosarul politic Zambaccian?

  1. Se spune ca justitia trebuie sa fie oarba. Dar cu auzul cum sta?
    In realitate in Romania justitia nu este oarba. Are o gaura in esarfa care ii acopera ochii, pentru ca sa il vada mai bine pe chiombul care ii da orine. Esarfa simbolizeaza impartialitatea fata de oamenii pe care ii judeca. Justitia ar trebui sa fie si oarba si surda. Sa nu auda nici o opinie a individului care a ajuns prin minciuna si frauda in functia de presedinte al Romaniei.
    Nu toti reprezentantii justitiei din Romania ”stau bine cu vederea si cu auzul” doar cei santajabili si santajati, cei fara coloana vertebrala, cei care se simt obligati sa il rasplateasca pe cel care i-a numit in functie.
    http://theodora0303.wordpress.com/2014/01/09/se-spune-ca-justitia-trebuie-sa-fie-oarba-dar-cu-auzul-cum-sta/

  2. Am ascultat un fragment din conferinta de presa a lui Crin Antonescu si am fost atenta care a fost opinia sa despre subiectul „TABU ” din ultimele zile al PNL – tradus prin „ Partidul National Liberal nu comenteaza o decizie sau alta a Justitiei … vom face toate eforturile sa LEGIFERAM in asa fel incat …aceasta este datoria noastra fata de electorat … ” Foarte frumos , numai ca dincolo de datoria legislativa a amintitului partid , imi pare rau ca trebuie sa le atrag atentia ca mai exista si o datorie morala , atat – la modul general – catre noi toti , cat si in mod foarte specific fix catre Adrian Nastase . Si asta pentru ca , daca exista o vinovatie colectiva a electoratului ( pe care eu o simt in fiecare zi de la incercarea de sinucidere a lui A. N ….. ) care a votat MACAR O DATA cu Traian Basescu din motive cat se poate de diverse , atunci , dragi conducatori ai PNL , ar trebui sa va asumati si voi niste vinovatii un pic mai dolofane :
    -dosarul Zambaccian a fost urnit ( chiar daca s-a mai impotmolit pe parcurs ) prin plangerea Monei Musca – membru marcant PNL , la data aceea . Plangerea era apa de ploaie si nu avea decat un scop strict propagandistic – intre timp ,insa , Basescu Traian ciopartea un teren in tovarasia lui Casuneanu , il cumpara de la Casuneanu-persoana fizica si il vindea tot la Casuneanu-familie , cu o suma de cinci ori mai mare , intr-o tranzactie pe care scrie MITA , indiferent in ce limba s-ar traduce , iar Mona Musca nu observa nimic nelalocul lui
    -ati acceptat in mod absolut ticalos regia spectacolului „Draga Stolo …”, regie a carei paternitate si-o asuma astazi public Alina Mungiu Pippidi si ati renuntat la CANDIDATUL DUMNEAVOASTRA pentru mizeria cu smiorcaiala lui Basescu – adica ati utilizat un procedeu care nu are nici o legatura cu disputa politica si care a creat o confuzie jalnica in electorat ( „Stolojan e pe moarte …. ”-stiti bine ca asta a fost reactia emotionala a alegatorului ) , minciuna care depaseste cu mult lupta dintr-o campanie electorala oricat de dura , pentru ca sunt acceptabile orice fel de dezvaluiri cu macar un dram de adevar despre adversari – poate nu au fost informatii precise … – , dar nu si minciunile sfruntate despre propria echipa in interiorul careia informatiile sunt de cele mai multe ori riguroase
    -ati stiut cu totii despre incidentul cu palma aplicata copilului ( „poate o fi spus copilul ceva, poate a vorbit urat cu femeia … ” ) si l-ati bagat sub pres ca sa-l scoateti tot dumneavoastra intr-o alta campanie electorala ( in campania din 2004 l-ati ingropat pe sest si in campania din 2009 l-ati deshumat cu pompa , sugerand ca ati avut tot timpul la indemana inregistrarea )
    -ati acceptat fara fasoane povestile cu Adrian Nastase –vanzator de copii , cu miliardele lui Adrian Nastase din Marea Chinei , ba chiar si abjectia suprema pentru care pana si Traian Basescu a recunoscut ca-i este sila de el insusi ; si candidatul Aliantei DA a castigat alegerile …
    Poate ca , dincolo de delicatetea dumneavoastra de strumfi sfiosi , ar trebui sa aveti totusi un punct de vedere referitor la drama la care ati contribuit din plin …
    P.S. A nu se intelege ca bravul PSD al „epocii ”care a urmat alegerilor din 2004 , cu un Marian Vanghelie gonflat peste masura , este nevinovat …

  3. @blogideologic – Ortodox = Roman ? De unde pana unde romanii trebuiesc asimilati unei singure confesiuni ? O confesiune care straluceste prin orice , fast , costuri , ” m’as – tu – vu ? ” etc numai prin implicare sociala si cultura nu ? Bine ar fi ca ierarhia sclerozata a Bisericii Ortodoxe Romane sa aiba un pic din cultura , spontaneitatea si credinta ierarhilor Bisericii Catolice …

  4. Dle AN, in comentariul meu de mai inainte nu vreau sa spun, Doamne fereste , ca Basescu este un neprihanit si un nevinovat in declansarea scandalului si apoi in intocmirea dosarului penal Zambaccian. Numai ca de data asta, el nu mai este interesat de condamnarea dvs, si pentruca si posibilitatile lui de a interveni in justitie sunt mult reduse pentruca Justitia e la Ponta. Si aici nu vorbesc de procurori ci de JUDECATORI. Sotia ministrului Justitiei Robert Cazanciuc este o verisoara a lui Ponta. Deci practic acestia sunt rude.

  5. Se tot vorbeste despre statul de drept , despre ce avem voie cu voie sau nu de pe la nu stiu ce ambasade, despre ce spune Bruxelul…..Cel putin pe mine unul ma lasa rece toata aceasta abureala .In 1989 nu am cerut la nici o ambasada voie pentru a fi liber nu am cerut voie la nimeni sa alerg prn Bucuresti cind se tragea din toate partile in noi….Acum realizez ca vechea Securitate nu a murit in ’89 si modul de lucru a fost transformat in stat de drept cu toate legile facute de Ei pentru Ei si condus de ultimul presedinte comunist din Europa .Pentru a darima toate aceasta colkcaiala de „stat de drept” care este condus de o javra ordinara singura solutie este o revolutie si sa luam totul de la zero Daca eram un stat de drept si nu o colonie din UE sau NATO atunci 7,4 milioane de oameni trebuiau sa fie auziti si in tara si la Bruxells si la Ambasade si peste tot in lume

  6. Domnule Nastase cei care va sustin -nu au nevoie de explicatii pentru a intelege ca fostul „vecin”- un securist notoriu ,INVIDIOS ,ca orice Span,pe familia,pe prestanta ,pe statura si enciclopedismul d-voasra ,nu putea decat sa „pritoceasca ” o modalitate in care sa va umileasca ! S-a prefacut un vasal smerit , pana toti cei din jur ,au lasat „garda jos „,neluandu-l in seama …..,doar ca spiritul de scorpion rabdator ,nu a facut decat sa astepte momentul intepaturii !!! ….Lacrimile de crocodil cu „draga Stolo”,erau pentru asta !..stia ca nu va coborati in a va lua la tranta cu el !!!(aici e singura d-voastra greseala )UN GANDAC SE STRIVESTE PENTRU A NU-TI OTRAVI MANCAREA !…..Restul este istorie …..

    Acum eliberat de hainele POTOCOALELOR ,poate aveti curajul sa SCRIETI , FIE SI PARABOLIC ceea ce se petrece la nivelul de varf a CONDUCERII PLANETARE (unde o noua „ferma a animalelor ” a devanit activa)…despre un „Richelieu a-lI-lea „-sanctificat ,despre un pariu pe CAPUL URSULUI cautat de americani … ..despre Coana Chirita -cu mosie na-na si alte astfel de „intamplari de poveste”….Sanatate si multa inspiratie !

  7. Gyorgy Frunda este mai roman decat tot parlamentul ala de kkt impreuna cu guvernul de 2 bani ! Respectul meu , d-le Frunda ! Ce natie de koor suntem , de slugi , de praduitori si de fricosi … Ne meritam soarta !

    Astazi , Romania arata exact ca Basescu ! Hidoasa , schimonosita , sashie , ametita , perversa , cocoshata , …

    http://www.dcnews.ro/2014/01/ambasada-sua-cheama-conducerea-csm-la-discutii/

    http://www.dcnews.ro/2014/01/frunda-despre-sua-ne-privesc-cu-superioritate-nu-suntem-colonie/

  8. Păcat, păcat, că o persoană de eleganţa, inteligenţa şi dârzenia d-voastră a fost târâtă în mizeria asta. Regret din suflet ceea ce s-a întâmplat, totuşi sunt mândră că sunt contemporană cu d-voastră, şi că am posibilitatea să vă las un mesaj pe facebook. Sper că zecile de mesaje, care vă sunt adresate, să vă îmbărbăteze. Aştept zilnic postările marca Adrian Năstase – Prim – ministru al României.

  9. Domnule Năstase,
    Am nişte amintiri referitoare la o declaraţie de-a dumneavoastră, dată cu ceva timp în urmă, în momentul în care s-a stabilit în USL că Ponta va fi cel “desemnat”, în care vă anunţaţi disponibilitatea pentru a fi viitorul “antrenor al prim-ministrului” României. Sunt convins că multă lume, asemeni mie, a avut ceva aşteptări în sensul ăsta, pe care nu le-a văzut nimeni materializate. Ce s-a întâmplat? De ce n-a funcţionat această promisiune şi aţi ajuns să regretaţi că USL-ul „a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf”?

  10. Adrian B.
    Vedeti ? Exact asta spun mereu…pe maghiari trebuie sa-i atragi ,,in captivitate” la guvernare. Cred ca UDMR ar fi fost capabil sa dea replici mai ferme si mai demne, gordonilor si steinilor, decat onorabilii politruci (cica) romani.
    Oricum, avem ce invata de la ei la capitolul ,,demnitate nationala” .
    Pana la urma, desi nu-mi doresc, va trebui luata in calcul si varianta (de rezerva ultima) PSD-UNPR-UDMR-PP-DD-Minoritati nationale.

  11. @cismas:

    Astea sunt informațiile pe care le aveți?
    Tamara Cernîșov, mătușa d-nei Năstase, avea o pensie mică din America?
    I-a lăsat d-nei Năstase o avere imensă?

    Iată informațiile corecte:
    Mătușa d-nei Năstase a venit înainte de 1944 în România, de la Tbilisi și s-a stabilit aici ca profesoară de rusă, aducând cu ea, nu obiecte voluminoase, ci bijuteriile personale care erau foarte valoroase, ea fiind de familie bună și înstărită. Pe PE ACESTEA i le-a lăsat moștenire d-nei Năstase prin testament întocmit la notar. Familia Năstase a dovedit, iar cazul s-a stins.

    D-nul Năstase a avut funcții mari (ministru, parlamentar, președintele Camerei, prim-ministru) încă din 1990, deci salarii mari.
    Dl. Năstase a fost profesor universitar și a scos cărți, deci alte venituri.
    D-nul Năstase a avut și are o casă de avocatură foarte profitabilă. Iată și de aici niște venituri!
    D-na Năstase nu a fost niciodată casnică, a câștigat destul de bine.
    Familia a avut un apartament mare dinainte de 1990, pe care l-a vândut. (Când s-au căsătorit, d-nul și d-na aveau fiecare câte un apartament pe care le-au vândut pentru a-și cumpăra unul singur).
    Fiul cel mare a avut și are venituri foarte bune.
    Dl. Năstase a trecut în toate declarațiile de avere, ca bugetar, toate veniturile familiei și toate achizițiile.
    Familia Năstase nu are decât un apartament în blocul din Zambaccian și o casă de vacanță la Cornu.
    Unde sunt miliardele de euro pe care i le reproșați?
    Băsescu zicea în 2004 că în Marea Chinei. Așa credeți și dv.?

  12. @ Cornel:

    Bine ați zis „comentariile răutăcioase”!
    În realitate, comentariile defavorabile familiei Năstase sunt publicate de echipa AN, cu condiția ca ele să nu fie vulgare. Pe cele civilizate le găsiți pe blog în fiecare zi.
    Vreți să le citiți pe cele vulgare „elaborate” de persoane de calitate proastă?
    Există comentatori vechi anti-Năstase pe care îi puteți citi aproape zilnic.
    Dovada cea mai bună e că și al dv. a apărut, deși nu e argumentat logic, nu conține informații adevărate, și cam visceral.
    Scrieți civilizat și vă garantez că echipa AN vă va posta.

  13. @Centru
    Nu l-am sfătuit eu pe episcopul Romei, Benedict al XVI-lea, să renunţe la funcţia de Patriarh al Apusului creată de Conciliul din Calcedonia. Patriarhul BOR care îndeplineşte funcţia de locţiitor al catedrei episcopale din Cezareea Cappadociei trebuia să vorbească, să pună nişte întrebări. Oricum, este o neruşinare repetată să mi se ceară mie, aici pe blog, de tine ori de alţii, să renunţ la demnitatea mea de ortodox român. Mai mult, este chiar obrăznicie sfruntată să batjocoreşti biserica BOR.

  14. la sfarsit de an ese si basescu de sub imunitate si sa vedem cum o scoate cu dosarul flota si poate va fi si un dosar nana ca si el e politician

  15. Incredibil, diabolic! Fiti tare, demn de tot respectul! Cineva acolo sus VA IUBESTE. Ganditi-va ca ati fost incarcerat tot in zi de MARE SARBATOARE.Am plans cand am auzit sentinta…si pt. doamna. Cred in justitia noastra dreapta, care v-a studia cu atentie „volumele” ce necesita timp. Da DOAMNE BINE si minte luminata tuturor!

  16. @blogideologic – de ce va enervati in halul asta la inceput de an ? Am vazut la televiziunea romana preoti , calugari si episcopi ortodocsi culti , credinciosi , nu fatarnici , vorbind engleza , deschisi , zambitori , simpatici . Erau ierarhi ortodocsi greci si francezi . Imi veti spune ca la indicele dezvoltarii umane cele doua tari sunt ” foarte bine ” in clasamente , in timp ce noi suntem ” mediu ” , dar e vorba totusi de licentiati in teologie …Romanii sunt o natiune , orthodoxia o confesiune . A fi Ortodox este atat de egal cu a fi roman pe cat trebuie sa fie egal francez = catolic ( multi sunt protestanti ) sau arab musulman ( sunt si arabi crestini ) . Imi pare rau , o biserica absenta complet in societate ( unde se prezinta doar dandu-se in spectacol , ” sobor de preoti ” , contra cost , care nu face decat sa cerseasca bani pentru noi si noi biserici pompoase , in care posturile de preot se elibereaza pe mita – cazul foartei tinere Episcopii Ortodoxe à Salajului – , cu o armada de preoti afaceristi atei de duzina , nu ma impresioneaza . Isus nu are nevoie de o asemenea ,, Biserica ,,

  17. @ Marius, Cismas, Cornel
    în afară de DOAR vorbe, veniți data viitoare cu niscaiva DOVEZI și argumente în sprijinul afirmațiilor voastre !
    Până atunci, la teme, copii :
    ” Cel ce mărșăluiește vesel în rând cu trupa, deja și-a câștigat disprețul meu. I s-a dat ditamai creierul din greșeală, din moment ce măduva spinării i-ar fi fost de ajuns. ” Albert Einstein

  18. Domnule Nastase omul clar are o mare frustrare . Poate Udrea cand mai pierdea ceva pe sub biroul lui Bashelu si cand cauta in patru labe „obiectul” (unel obiecte sunt asa de mici incat trebuie sa le cauti mult)poate il striga pe Base „Adriane ,Adriane si idiotul acum se razbuna . (glumesc) Sigur asta are o mare frustrare contra domniei voastre si toata viata lui apogeul a fost sa va faca rau . acum legatura dintre prost si perseverenta o stiti deci ……..

  19. @gabi vengheac
    eu n-aș fi sigură, prin târg se aude că și-ar fi negociat deja un post de comisar ONU, deci imunitate…
    Să dea Bunul Dumnezeu să nu fie așa !! Și tot am mari rețineri că DEMISU bă-SECU va face măcar o zi de pârnaie ! Nu că n-ar merita măcar vreo 50 de4 ani de carceră cu Sibilla gardian șăf, auuuu…
    Din păcate, în România SUB bă-SECU, pușcărie fac – la ordin Cotroceni – numai adversarii DEMISULUI !
    apoi, amintesc de Iacob Chişărău: director general al Moldomin Moldova Nouă, ( PD-L, pe vremea când frunză”verde” nu era ” liberal ” a primit doar patru ani de închisoare pentru trei tineri omorâţi! – asta după ani de procese și tergiversări și numai pt că s-a mobilizat abitir presa, altfel, făcea și el ca Videanu&co, plajă în Dubai !
    Am dat ex de mai sus nu ca o comparație, ci ca să subliniez că bă-SECU, anturajul său, pedeleprele, clanul și căpușele, neamurile lor, etc – nu fac pușcărie pen că nu e ordin Cotroceni-DEMISU.
    Adrian Năstase e unicul Politician de care bă-SECU tremură de frică – de aci mobilizarea de forțe, a se citi unelte în slujba DEMISULUI și deasemeni de aci încrâncenarea de-al scoate pe tușă musai. Eu însă mențin că și cu colaborare a unor iude…
    “Zambaccian” – dosar INSTRUMENTAT POLITIC LA ORDINUL DEMISULUI bă-SECU !!

  20. @Adrian B
    cei de la A3 au inițiat o Petiție, circulă pe facebook :
    http://www.petitieonline.com/abuzurile_din_romania_trec_oceanul
    Îți mărturisesc sincer că numai cu gândul la AN-ul nostru am pus semnătura, altfel, mențin niște opinii perso ( poate greșesc, dar…. ȘI eu am dreptate !! ) :

    acu f f f serios, ce să scriu eu în petiția către Obama : să-și ia natrag ( înapoi ) ghinăraru în rezervă wesley clark, să mă smiorcăi că fără noi, cetățeni onești ai României , fără semnăturile noastre, stimabilii noștri liederi nu pot/nu vor să pășească pe pământ DEMNI, fără a sta capră pe la porțile apusene, răsăritene, de peste ocean … să mai spun că fără ni, cei care am protestat la – 10 grade aproape 80 de zile la rând bă-SECU și clica-i ajungeau să ne gazeze și că noi i-am adus la Putere pe-ai noștri care toot nu au reușit să facă niște pași FEREMI și ne iau în seamă numai când suntem de folos, altfel… să scriu din nou și din nou și din nou : bă-SECU e DEMIS, sanchi justiția din România clocăie de numiți politici deci de executanți, etc etc etc – șed strâmb și cujet drept : io poci comentiraș multe și deloc mărunte, fără să semnez zapisuri către stăpânii de peste ocean ai păcălicilor de-și spun politicieni dar pe lângă faptul că bag și-o traducere ” in inglish ” despre videni, mafii8le PD-L ( site șters cu niminicie de către… ai mei din USL ! ) ar fi corect să bag și Kosovo is Serbia și NU vreau cianuri și fracturare hidraulică pen că-s MAMĂ și-un bun român, s-ar impune și să le amintim și emisarilor USA și onor liederilor noștri din USL că România este a românilor nu moșia vreunor funcții vremelnice ce se perindă/rotesc la putere și nu acceptăm să fim tratați drept colonie a cuiva – pen că asta au priceput și deci astfel se comportă cei ce se tot perindă/rotesc la putere… Voi comenta, pentru că eu nu oboisesc să lupt cu bă-SECU și PEDELEPRELE-i , inclusiv cu cei aciuiați pe sub alte umbrele ( ! ), voi și semna ( ? ) dar eu NU șed în genunchi pentru că POT și vreau să țin spinarea dreaptă, pentru că dacă mi se cere respect – vreau și impun respect, pentru că NICIUN politician NU e stăpânul meu , al țărișoarei ci e acolo ȘI datorită votului meu și deci se impune să mă reprezinte și să nu-mi pună țara la picioarele și-n fața Porții NIMĂNUI !
    Nah, ce buba facem dacă-și trimite și Merkel emisari, poate-i vine fo idee/schemă și lui Putin, și Suleiman Magnificul și …. Orban Carele va să zică vom extirpa tumoarea bă-SECU&co dând cu subsemnatu oricui ne consideră și tratează drept … ziceți voi ce că eu duvănesc cu sârg minunându-mă și …. Ooooof, Doamne, Doamne, Armata Română va fi dotată cu arme second-hand donate de USA… Apăi tufui mămicuța ei arhitectonică a politichiei mioritice, au fost vremuri în care ne pricepeam să ne dotăm oștile și eram majstori la baionetă și eram de temut în lume și ne respectam oștile și ne apăram țărișoara cu prețul vieții și… Poate ne donează și mafia albaneză niscaiva arme, poate ne donează clanul bă-SECU – cei mai mari afaceriști în trafic de arme – le-or fi rămas și de donat la săraca armată română fo firimitură două… Auuuuuuuuu : DOINI-M-AȘ ȘI N- AM CUI ….

    ( am spus ce se impune să bage la tărtăcuță toți emisarii ” păcii ” dar mai nainte de toate us-LAȘII că până nu dovedesc că-s Luptători și până nu renunță la DOAR sluș și aduceri aminte că există 7,5 milioane români NUMAI când sunt de folos ș-apoi uităm că au dreptui șl la opinie, proteste, un trai decent, nu-i voi numi USLA !
    să NU uite că România e stat suveran și că pe noi tre să ne reprezinte și interesele noastre – fără a sta musai capră. )

    dar, cu gândul la AN-ul nostru, recunosc, am semnat deși nădăjduiesc că CEDO va da câștig de cauză AN-ului NEVINOVAT și nu de la SUA am una ca dumneamea așteptări…. la naiba, că deja îmi dau peste dejtele cu care tastati semnătura ! Da, abuzurile regimului bă-SECU&co trebuie, se impun denunțate pe toate căile, însă nu mai doresc doar promisiuni, vreau fapte concrete, vreau legi drepte, justiție în adevăr independentă, nu doar ziceam că – cum face macovica după două dețuri schelăieli pe la PPE… și da, REFUZ categoric să fim tratați drept COLONIE !!

  21. Către „ZeV”,
    Dacă am fi avut mulți politicieni ca cei din UDMR, eram de mult departe. Trebuie să recunoaștem că ei chiar fac politică și vârfurile lor sunt alese pe sprânceană.

  22. @George Halarescu – nivelul de educatie al populatiei maghiare din Romania , repartizate in zone rurale si urbane , este mai ridicat decat al populatiei romanesti din Transilvania , ca este vorba la fel de mediu rural sau urban . Normal , au o capacitate de analiza critica si de sinteza mai mare decat al populatiei romanesti . Elita lor politica nu face exceptie . Declaratia lui Frunda este formidabila – pentru ca omul compara , analizeaza , are cultura si intelege , in plus este mai putin pupinc.. decat altii . V- o imaginati in gura unui politician dambovitean sau a unui taranist taliban ardelean ?

  23. @ Centru
    Richard Kunisch vorbea supărat despre un popă ortodox care mirosea a usturoi. Richard Kunisch consuma ciocolată. Fiecare trebuie să îşi achiziţioneze serotonina de undeva! În secolul XVIII, încă mai existau ilustrele şcoli superioare de la Hotin. Pentru V. Haneş scrie despre ele. De ce nu se reeditează cărţile sale despre acea istorie culturală românească veche, pierdută ? Eu însumi, prin învăţătura primită în famile, sînt un produs educaţional ortodox românesc. Ştiu sigur că asta deranjează.

  24. Către „Centru”,
    Sunt de acord cu dvs. în ce privește politicienii din UDMR. Cât privește pe maghiarii din România, spre rușinea mea, nu știu prea multe. În schimb pe politicienii maghiar îi urmăresc cu o oarecare simpatie și invidie. Cât îl privește pe dl. Frunda întotdeauna l-am admirat și îl apreciez în mod deosebit pentru pozițiile sale publice.

    PS. Precizez că sunt român.

  25. @ Centru
    Mărturia naţional-liberalului Dan Amedeo Lăzărescu spune cu totul altceva. În temniţa politică, el a stat în celulă împreună cu un aristocrat etnic maghiar. În discuţii, acesta îi mărturisea că invidiază calea pre-romantică pe care a intrat cultura română la începutul secolului XIX. Naţionalismul românesc a îmbrăţişat atunci ca pe un acquis de modernitate paradigma thermidoriană (într-un sincronism cultural cu jeffersonianismul American şi cu dekabrismul rusesc). Maghiarii n-au avut vreodată o ideologie metodică de nation-building, aşa cum au avut americanii, ruşii, ori chiar şi noi, românii, există documente culturale istorice foarte puternice în acest sens. Faptul că refuză să le publice editura Humanitas (de exemplu cartea lui Heliad “Echilibrul între antiteze”), asta-i cu totul altceva. În aşa-zisa lor “construcţie naţională”, maghiarii s-au bazat mereu pe “tribunale de sânge”, pe şansa vreunui Ausgleich, ori pe brutalitatea vreunui diktat de la Viena ! Şi, de ce să nu recunoaştem adevărul istoric?, acum pe şansa nemaipomenită deschisă lor de aşa-zisa “revoluţie română” din decembrie 1989.

  26. Eu inca nu am vazut maghiar sa denigreze Ungaria .
    Daca ar fi sa-i asculti , Miami este zero pe langa Budapesta sau Miskolc iar cubul Rubik este cea mai mare descoperire a lumii .
    Care sa se planga de salariul mic in fata unui strain . Am fost in 1996 si 2003 in secuime , zero cersetori , zero caini vagabonzi , arbori varuiti in curti , case curate , nici un obiect aruncat la intamplare pe trotuar sau in curte , oameni bineintentionati care se chinuiau sa raspunda in romaneste la intrebarile mele .
    Sunt si ei cetateni romani , intr-o zona inconjurata de munti , expusi frigului , pamant prost , salariu romanesc mic .
    De ce aceasta enorma diferenta de comportament fata de vecinii lor romani din Sighisoara sau Brasov ? Caracterul , educatia .

  27. @ Centru spune : +Eu inca nu am vazut maghiar sa denigreze Ungaria . […] Am fost in 1996 si 2003 in secuime , zero cersetori , zero caini vagabonzi , arbori varuiti in curti , case curate […] De ce aceasta enorma diferenta de comportament fata de vecinii lor romani din Sighisoara sau Brasov ? Caracterul , educatia .+
    Nu dragă, n-ai stat dumneata de vorbă cu cine trebuie, ori n-ai ascultat pe cine trebuie. De exemplu, cu etnicii maghiari din Bucureşti. Aveau neamuri la Budapesta. Când se întorceau după vizitele din Ungaria, criticau situaţia economică de acolo : “Nu ştiţi ce-i acolo”, insistau. Erau foarte mulţumiţi de bucata de pâine şi de sticla de lapte (de altminteri de foarte bună calitate, adaug eu) pe care le primeau aproape gratuit de la Nicolae Ceauşescu. Cât priveşte situaţia din Secuime, ei n-au suferit de la colectivizarea agriculturii, aşa cum am suferit ţăranii din Oltenia. Era normal să-şi continue vechile obiceiuri bune, pe care le avuseră şi ţăranii din Oltenia. Stăteam de vorbă cu un activist cultural de la primăria din Maglavit. Primiseră ordine de la înalta conducere, probabil cu învoirea directă a lui Ceauşescu, să refacă fastuoasa şi impresionanta sărbătoare ţărănească de Sfântu Gheorghe. Eu am văzut-o, când eram copil, în Câmpia Băileştilor. Toţi bătrânii satului, câţi mai rămăseseră şi epuizaţi fizic, au refuzat să participe la jocul acesta … Bunicul meu, Grigore, Dumnezeu să-l ierte!, care venea din judeţul Soroca, era uimit de bogăţia din Câmpia Băileştilor. Şi eu îmi amintesc cu fascinaţie de lucrurile foarte frumoase (“civilizaţia lemnului”) pe care le-am văzut în gospodăriile de acolo…

  28. @ Centru spune : +nivelul de educaţie al populaţiei maghiare din România, repartizate în zone rurale şi urbane, este mai ridicat decât al populaţiei româneşti din Transilvania, că este vorba la fel de mediu rural sau urban. Normal, au o capacitate de analiză critică şi de sinteză mai mare decât a populaţiei româneşti. Elita lor politică nu face excepţie. Declaraţia lui Frunda este formidabilă – pentru că omul compară, analizează, are cultură şi înţelege […] V- o imaginaţi in gura unui politician dâmboviţean sau a unui ţărănist taliban ardelean ?+ 🙂
    De unde şi până unde „capacitate de analiză critică şi de sinteză” ? Sunt hilare de-a dreptul zisele dumitale. Întrebaţi-l pe vreun intelectual din UDMR ce înseamnă laleaua din sigla lor. N-ai să găseşti unul măcar care ar şti, ori ar binevoi, să o asociaze cu epoca Iluminismului otoman Tulipa! Epocă la care maghiarii au contribuit totuşi remarcabil. Iar nenorocirea cu naţional-ţărăniştii ardeleni este tocmai aceea că nu sunt îndeajuns de “talibani”.

  29. Superbe comentariile dumneavoastra , Blogideologic . Ati merita , de departe , un post important in administratia centrala romaneasca . Pacat ca , de atatia ani de cand scrieti aici , nu v-a cautat cine trebuie sa fiti valorizat cum trebuie .

  30. @ Centru spune : +Aţi merita, de departe, un post important în administraţia centrală românească+
    Pe postul de “ţap ispăşitor”? După sistemul construit de Oliviu Gherman ? Mulţumesc, am spus deja NU!

  31. Mare pacat . Chiar credeti ca Oliviu Gherman conta dupa 1990 ? Eu ma refer in spécial la perioada de dupa deschiderea acestui blog . Puteati fi usor identificat si valorizat . Cantariti ceva mai mult decat un Mazare sau un Voicu .

  32. Declaratia lui Frunda ce e ? Curatenia din satele unguresti ? Demnitatea lor ? Lipsa cersetorilor ? Campionii Romaniei la sporturile de iarna , unul mai modest decat altul , toti sunt unguri . Boloni . Il puneti langa Piturca ? Laleaua si UDMR .

  33. @ Centru
    Tamas Sandor declara într-o emisiune la Antena 3 : “Aş vrea să încercaţi să schimbaţi şi mentalitatea unora din cetăţenii români care sunt exclusivişti că în ţara asta trăiesc şi alţii decât români. Deci ţara asta nu este numai a românilor, România nu este numai a românilor, este a tuturor cetăţenilor români care respectă legile şi Constituţia.” Domnule Tamas Sandor, hai să efectuăm mutual schimbări de mentalitate care să inducă sincronism cultural, precum şi intrarea în cea de a doua modernitate a României (mult trâmbiţatul transhumanism pe aiurea). Pentru că România există, şi perenitatea ei nu poate să fie pusă în discuţie prin “proiectele” dumneavoastră de autonomie teritorială care nu ţin seama de regulile europene. În acord cu profesorul Pranab K. Bardhan de la Universitatea din Berkeley, un specialist în problemele dezvoltării şi ale Justiţiei distributive în condiţiile globalizării, “autonomia teritorială” poate servi ca alibi pentru refuzul responsabilităţilor şi al solidarităţii. Asuprirea crâncenă a comunităţilor româneşti din Harghita şi din Covasna, lipsirea lor de drepturile elementare, de exemplu la o simbolistică de reprezentare pe steagurile şi stemele judeţelor Harghita şi Covasna demonstrează că acesta este cazul. După 1989, comunitatea maghiară din România şi-a autoimpus un statut de bandă Gaza. Pentru banda Gaza reală din Orientul Mijlociu, gardul de separare şi de interdicţie a fost construit de o forţă de ocupaţie. Pentru „Secuimea în varianta Gaza liber aleasă”, gardul de separare şi de interdicţie a fost construit chiar de către liderii manipulatori ai secuilor. Dar sunt numai 300 de secui cu totul. Puteau ei singuri face aceasta ? Nu, este doar o continuare a politicii Ausgleich, iniţiată în anul 1867, întru ideologia maghiarizării forţate. Respinsă unanim de românii şi de saşii din Transilvania. Ce înseamnă „autonomia teritorială” căutată de secuii de-acum ? O fi vreo căutare nobilă a identităţii lor, căutare ghidată de Tamas Sandor, Raduly Robert şi Tokes Laszlo ? Nu, înseamnă doar înălţarea „la noi cote” a gardului care îi separă de români ! Şi de civilizaţia unui viitor mai bun construit împreună, într-un ecosistem economic. Se va transforma oare Secuimea prin „autonomia teritorială” eventual dobândită, într-un centru radial/hub care lansează germeni de noi întreprinderi/startups, aşa cum fac palestinienii din banda Gaza cea reală unde au construit un Silicon Wadi ? Eu sînt foarte sceptic în această privinţă. Şi mai sînt literalmente stupefiat să constat cum Secuimea refuză cu obstinaţie să îl invite, şi să-l asculte cu mare atenţie, pe teoreticianul culturii Mihaly Csikszentmihalyi. Care, totuşi, a ţinut lecţii şi în Silicon Valley ! Dar Secuimea preferă, văd, să îi invite şi să-i asculte cu veneraţie parlamentari de la Fidesz şi Jobbik. Şi întreb eu maghiarimea locală, chiar aşteptaţi un viitor fericit de la Ungaria domnului Viktor Orban ? Păi acest domn Orban declara în modul cel mai explicit, foarte ameninţător şi foarte pesimist în acelaşi timp : “Sperăm că nu va fi nevoie să introducem un nou sistem în locul democraţiei, dar avem nevoie de noi sisteme economice, şi de noi idei.” Este o recunoaştere foarte limpede că domnia sa nu are idei constructive pentru Viitor ! Un Viitor construit împreună, cum cer toate regulile de civilizaţie din Uniunea Europeană ! Repet întrebarea mea înspre maghiarimea locală : De ce nu-l invitaţi pe domnul Mihaly Csikszentmihalyi la Universitatea de vară din Tuşnad, să vă dea lecţii despre felul cum se poate construi un viitor fericit ? Aş veni şi eu să-l ascult ! Lecţiile de psihologie pozitivă pe care le ţine Mihaly Csikszentmihalyi seamănă foarte mult cu psihologia incorporată din secolul XIX în ideologia naţionalismului românesc. Ungurii transilvăneni de elită caută un sincronism cultural cu această ideologie. Domnule Tamas Sandor, dumneavoastră, precum aproape tot UDMR-ul, credeţi în filosofia politică a lui György Lukács : “Vom ruina omenirea, copil după copil.” O carte a doctrinarului maghiar György Lukács, publicată pe româneşte în anul 1972, a fost dogma de căpătâi a dictatorului Nicolae Ceauşescu în campania de aplicare a „revoluţiei culturale” din România. A fost aceea “civilizaţie” ? Nu-mi amintesc ca atunci vreunul dintre cetăţenii români de etnie maghiară să fi protestat şi să fi cerut „autonomia teritorială”! Dar pentru că am suferit atunci împreună, categoric sunt de discutat împreună, precum şi de contracarat împreună, principiile abominabile exprimate de către György Lukács şi Tokes Laszlo !

  34. „Raul poate fi facut nu doar prin actiune, ci si prin inactiune”, a fost spus de catre un mare contemporan. Dar, sub diverse forme, a fost spus si in trecut, ca de exemplu: „Atacul este cea mai buna aparare”. Aici se fundamenteaza acuza pe care i-o aduc lui Adrian Nastase: prea multa imaginatie, prea multa naivitate. Are o scuza, pe care tot el a permis sa fie generata: insuficienta sustinere populara. Intr-o perioada de criza de reprezentare, poporul lasa la voia intimplarii sa se iroseasca sansa de refacere a tarii. Vin alegerile – in conditiile nivelului de trai de astazi, nu inteleg de ce se asteapta sa vina in loc sa le aplicam acuma. In miinile cui lasam tara? Monarhia? – mai este posibil asa ceva in Romania de astazi? Basescu? – nu a fost capabil sa puie o saminta pe propriile paminturi de la Calarasi! Antonescu? – totusi dorim o capacitate. Ponta? – dorim si maturitate. Motiv pentru care spuneam ca nu ne putem permite sa irosim 4 ani.
    Nastase a pomenit de o „perversa razbunare politica”si continua sa se amageasca a fi un „adversar politic” al lui Basescu. Ce cinste ii face marinarului. Apartenenta politica nu justifica suficient asa ceva, iar in acest caz, nu poate fi o explicatie. Condamnarile privind drepturile politice cit si cele electorale, au bataie lunga. Dar efectul nu este real, si despre asta, de fapt, vreau sa spun citeva vorbe.
    Este, se pare, controversata ideia sau termenul de condamnare politica. La baza trebuie sa existe un conflict, doctrinal si cenzurarea unor drepturi a formarii unei mentalitati, intre caracter sau rol si putere sau regim. Se materializeaza printr-o masura administrativa cu repercusiuni asupra drepturilor civile in viitor, dupa eliberare. In toate timpurile s-a dorit a i se atribui o importanta sau semnificatie penala, dar probabil ca este civila. In acest context, cistigul de cauza apare sau devine o falsitate. Mai simplu spus: condamnarea politica este o mosmondeala elaborios tesuta sa ia ochii multimii. Este o incheiere de conturi. Intotdeauna am sustinut, ca si altii, ca o afacere buna este cea care se termina in buna intelegere.
    Si Nastase recunoaste ca a facut unele greseli, pe care foarte multi romani nu i le pot trece cu vederea (motiv pentru care, as aminti iarasi, a mai pierdut din popularitate). Eu am fost fortat, in anumite circumstante, sa parasesc Romania in timpul lui Ceausescu. Dar in afara de activitatea profesionala, am continuat sa fiu interesat de soarta tarii si a romanilor. Am evitat si am reusit sa nu ma amestec in politica. De fapt consider ca in treburile interne ale unei tari, politica nu-si are rostul. In relatiile internationale este altceva – sunt aspecte care trebuiesc negociate. La intern, totul trebuie doar sa fie bine administrat. Daca se compara casa cu tara si familia cu poporul, fiecare va intelege ca este un foarte bun administrator/conducator de tara. Nastase are capacitatea demonstrata de a suplini diferentele cantitative.
    Ca unul plecat de mult din tara, desi „romanesti” mi se par nostime diversele denumiri date diferitelor afaceri, scandaluri, procese. Am sa ma refer acuma strict la doua dintre ele care mi se par cruciale si legate de viitorul tarii cu Nastase ca presedinte al unei republici prezidentiale. Chestia cu „Nana” sau paminturile de la Calarasi este evident o spalare de bani cu provenienta dubioasa, ca sa nu spun vinzare si tradare de tara, a unuia care s-a lasat santajat si corupt de americani si de UE. Motiv in plus sa nu agreez cooperarea romanilor cu strainii. Dar sa revin la cele doua afaceri: vinzarea flotei romanesti si distrugerea combinatului siderurgic de la Galati. Si amenajarea hidroelectrica a tarii este extrem de vitala refacerii economice a tarii si mi-ar place sa le luam pe toate in piept, dar vai de pieptisoarele noastre.
    Care este importanta flotei, si in special cea fluviala – sistemul Dunare canal care leaga Constanta de Amsterdam, a fost special conceput sa traverseze Europa – reiese in mod evident din pozitia strategica (comerciala, nu militara care nu mai are nici un sens astazi) a Romaniei: transportul comercial intre Orient si Europa este cu foarte mult mai rentabil decit intre continentul american si Europa. Romania este capul de pod al acestei legaturi. La investitii minore, proportional, revin beneficii uriase si imediate. Deci avem nevoie de renasterea unui santier naval si de otel. Combinatul de la Galati a fost conceput din start pe baza fierului rusesc – n-are Europa ce are Romania, dar fier nu avem suficient si rusii n-au ce face cu el. In plus, vedem clar ca vestul este interesat mai mult de a investi in Ardeal si nitel in Oltenia – se feresc de Dobrogea si Moldova. Clar, strainii nu au interesul unei dezvoltari unitare si armonioase a economiei romanesti – jacmaneala si distrugere pentru a o aduce la un pret foarte accesibil. Dexvoltind Galatiul, punem pe picioare Dobrogea si inceputul Moldovei.
    Nastase a fost amestecat in aceste doua afaceri. Nu cunosc amanunte cine a fost initiatorul sau cine a fost beneficiarul. Este clar ca nu s-au terminat cu bine pentru Romania, dar, la ora actuala, singurul care poate sa aduca Romania pe drumul cel bun, este Adrian Nastase – il duce si mintea, este si matur, si nici nu are planuri sa se mute in insule. Sa mai adaug ca printr-un program national bine elaborat are sansa sa-si spele pacatele? Sunt destui in lume care au pacatuit si nu sunt buni de altceva decit sa continuie sa pacatuiasca. Eu cu toata responsabilitatea vreau sa-i dam lui Nastase aceasta sansa. Noi meritam aceasta sansa. Romania nu merge spre bine. Sa nu pierdem 4 ani degeaba, si inca 5 si dupa aia tot nimic. Nu exagerez spunind: Ori Nastase ori nimic! Ginditi-va si decideti, acuma!

Lasă un răspuns