Manastirea Sf. Nicolae din Predeal

Pe Valea Prahovei un obiectiv turistic deosebit il reprezinta si Complexul Manastiresc din Predeal, declarat, inca din 1919, monument istoric. Vechea biserica, de fapt un schit din lemn, ridicat la 1774, a fost ars de turci. In locul lui, in 1819, a fost zidita o noua biserica, din piatra, cu hramul Sf. Nicolae. In incinta Complexului se mai afla o biserica, mai recenta, ridicata in urma cu aproximativ 90 de ani. Mi s-a parut interesanta reprezentarea unora dintre personajele pictate – in costume populare romanesti. Din 1993, la initiativa lui Antonie Plamadeala, este reinfiintata, la Predeal, manastirea de maici.

photo (10) photo (9)

20 de gânduri despre “Manastirea Sf. Nicolae din Predeal

  1. Pictura aduce aminte de Elisabeta Rizea din Nucsoara,un simbol al rezistentei anticomuniste,sprijinul acordat de ea grupului de rezistenta Arsenescu-Arnautoiu reprezinta chintesenta spiritului crestin romanesc ,anticorpul atat de necesar in corpul infectat de bolsevici al societatii!

  2. Către „Taica Lazar”
    Cred că este o asociere pe care doriți dvs. să o faceți, pentru că în realitate nu are nicio legătură cu Elisabeta Rizea, care a fost născută în 1912. Și așa tot este irelevant, pentru că Elisabeta Rizea a devenit eroină după anii 50.

  3. Frumos! Frumos! Frumos!
    Ați văzut lucruri minunate la sfârșit de an.

    Scriu câte în lună și în stele, dar gândul meu e la ziua de luni.
    Am scos Distonocalmul ca să văd dacă mai e în termen…

  4. Biserica Sf.Nicolae din Predeal a fost pictata in totalitate de catre pictorul Iosif Vasu intre anii 1960-1961!Raspuns d-lui George Halarescu

  5. @ZeV, care mă întreabă de ce scriu aşa de rar

    Cel mai corect sondaj de opinie politică este dat de audienţele posturilor A3 şi B1. A3 are de 3 ori mai mulţi telespectatori decât B1. Deci scorul este 75 % la 25 % pentru echipa anti-Băsescu. Acest scor foarte dezechilibrat nu are cum să se schimbe semnificativ în anul rămas până la Eliberare. Chiar dacă toată presa scrisă şi electronică, plătită de cine e plătită, pune toate tunurile împotriva lui Ponta şi Antonescu. Din fericire, cetăţenii români, în mare majoritate, nu citesc presa. Preferă televiziunea, unde aţi văzut cum stau lucrurile.

    Echipa de 25 % vrea să compenseze amarul înfrângerii prin gălăgie şi agresivitate. Dar asta nu-i ajută la nimic. La urne, şi un agitat, şi un liniştit, au tot câte un singur vot. Şi cum cei liniştiţi sunt de 3 ori mai mulţi…

    Referitor la acest blog, minoritatea gălăgioasă este aici majoritară. In contrast cu preferinţele clare ale populaţiei României, 80 % dintre bloggeri îi urăsc pe Ponta şi Antonescu. Unii chiar spun că mai bun ar fi Boc!!! Este lăudat Băsescu pentru “inteligenţa de a păstra puterea efectivă”, deşi USL are 70 % în Parlament. Cred că publicarea pe blog a acestor ne-fericiţi este absolut suficientă pentru alinarea orgoliului lor rănit. In plus, dacă pe 6 ianuarie va acţiona “statul de drept” bascist, vor fi în culmea fericirii. De ce să-i mai băgăm şi noi în seamă? Ca să le dăm o satisfacţie în plus? Ar fi timp pierdut, oricât ai încerca, nu poţi să schimbi un prost într-un deştept, şi un bascist într-un anti-bascist.

    Cel mai bine este, cum bine spunea Dl. Iliescu, să-i laşi pe aceşti minoritari suferinzi dar zgomotoşi “să fiarbă în suc propriu”.

  6. Un ecou din filosofia lui Nietzsche despre istorie : Numai dacă imaginea noastră despre vechime este imersată în complexitatea culturală de astăzi, putem avea o înţelegere critică a trecutului.

  7. Parlamantul Romaniei, devenit ciuca batailor din partea tradatorilor de tara si a ignorantilor, s-a grabit sa dea verde DNA pentru arestarea preventiva a deputatului PC (fost PP-DD), un anume Mocanu. Baietii si fatucele din bancile prea generoase ale Casei Poporului, s-au speriat de reactia anterioara a catorva politruci de prin ambasade, care, lamurindu-se cum sta de fapt treaba cu modificarile la Codul Penal, tac acum malc.
    Iata ca ICCJ a decis, cum este si firesc intr-un stat de drept, ca acel cetatean/demnitar al statului sa fie cercetat in libertate. Deduc de aici ca totul a fost o facatura, deputatul fiind, de fapt, provocat, sub coordonarea politiei politice a lui Traian Basescu, iar probele DNA sunt jalnic de subtiri si necredibile.
    Ma intreb, oare de ce, ICCJ nu este acuzata de nimeni ca….,,obstructioneaza justitia”, in timp ce, daca Parlamentul ar fi decis acelasi lucru (respingand demersul , abuziv, de arestare preventiva), ar fi fost cu siguranta atacat ca favorizeaza (chipurile) ,,superimunitatea” si ,,statul de drept” al lui Basescu si Macovei ?
    Penibil, domnule Zgonea. Dupa parerea mea, exceptand crima, terorismul si traficul de droguri, NIMENI in aceasta tara, fie deputat, fie cetatean simplu, nu ar trebui arestat preventiv.
    Iata ce incurajam noi, de fapt, domnilor colegi derutati, aidoma domnului Coarna: intoarcerea la Evul Mediu, nu intrarea triumfala in Europa, ca partener egal al tuturor celorlalte state suverane.
    Treziti-va romani, din confuzie !

  8. Superba e Valea Prahovei . Strategic si economic este si coloana vertebrala a Romaniei , incluzand in ea Brasovul si Ploiestiul . Vorbind doar de atentia acordata ei de Hitler si Bombercommand-ul anglo-saxon in ultimul razboi mondial , de luptele din primul razboi mondial ( imi amintesc un articol de presa de razboi german laudandu-se cu bombardarea Predealului , descrierile de soldati romani morti la ocuparea orasului ) ….O legatura rutiera moderna in acest teritoriu este vitala pentru Romania . Adevarat , mai greu de construit decat pasajul pentru pietoni de la Busteni …

  9. erata
    reformulez:
    ar fi fost cu siguranta atacat ca favorizeaza (chipurile) ,,superimunitatea” si submineaza ,,statul de drept” al lui Basescu si Macovei ?
    scuze

  10. blogideologic

    ZeV: ,, “Omenirea nu a facut si nu va face niciodata istorie, ci doar va asigura substanta de fond a evenimentelor istorice.
    Istoria va fi facuta/construita doar de anumiti oameni”.

  11. Antonie Plămădeală, ca de altfel toti fratii sai, au lasat ceva in urmă, eu l-am cunoscut şi am lucrat mult alături de fratele său Nicolae Plămădeală, căruia ii datorez tot ce sunt astăzi din punct de vedere profesional. Un exemplu de familie, din păcate doar un frate mai este in viata. Dumnezeu să-i odihnească.

  12. @ George Ban,

    Referitor la acest blog, minoritatea gălăgioasă este aici majoritară…
    …oricât ai încerca, nu poţi să schimbi un prost într-un deştept, şi un bascist într-un anti-bascist…

    Rezon, coane! Subscriu!

  13. Zev si Blogideologic,

    Probabil ca neputinta fizica (expresia s-ar putea sa fie blanda) a lui Nietzsche s-a razbunat la fel de disproportionat in planul ideilor. Le am in vedere pe cele legate de religie, care cam suna a contestare si revolta („Dumnezeu a murit!”), si pe cele privind o anumita filosofie politica (vointa de putere), care au inspirat delirul lui Hitler.

    Cat priveste ideile privind istoria, din care inteleg ca-i nega a avea un sens, lipsind oamenii de posibilitatea de a-l fauri, mi se par a semana izbitor de mult cu cele ale unui alt filosof al politicii, Fukuyama, care pune punct unui astfel de sens, cu acelasi scop, de eludare/blocare/dezarmare ideologica a fortelor sociale.

    Daca exista o lege a compensatiei, pe mine ma indeamna sa fiu foarte atent si la sursa ideilor, pentru ca am constatat ca cele mai extremiste idei vin de la cei care se abat de la normalitatea bio, psiho sau sexuala. S-ar pute ca nu numai somnul ratiunii sa nasca monstrii, ci si complexul psihologic, si Hitler avea destule, ca si Ceausescu!.

    Desigur, nu absolutizez, dar ca idee in selectia liderilor politici s-ar putea dovedi utila in diminuarea riscului de a fi reprezentat de cine nu-ti seamana, sub raportul a ceea ce numim normalitate. Iar cand vorbim de normalitatea unui loc sau a „pamantului” cum se mai spune (sau legea „pamantului”), aici intra si rasa, si etnia, si religia samad).

    Aceasta este si sensul cerintel de a alege „unul dintre noi, pentru noi”. Apropos, ati remarcat cat de normala este privirea lui Basescu?! Si, in al doilea rand, va mai amintiti de serialele, din revista „Lumea”, parca, de bolnavii care au guvernat lumea?!

  14. George Ban
    Ai dreptate, prietene, minoritatea este galagioasa, semn al neputintei de a procesa evenimentele cu mintea proprie.
    Daca li-l iei, acestei minoritati, pe Basescu, o sa vedem, probabil, oameni cu capetele infipte in copaci, in garduri, sau, deorece nu stiu sa ,,inoate”, deveniti hrana pentru pesti. Deh, colacul din coada patrupedului cotrocenist disloca mai mult whisky, decat apa de mare.
    (Z)

  15. @ Fragmentarium politic
    Vezi cartea lui Christian Emden : “Friedrich Nietzsche and the Politics of History”. Notiţele unui om (Nietzsche) despre situaţia din Germania care conduce la nenorocitul eveniment Ausgleich (1867) din Imperiul Habsburgic mi se par deosebit de interesante pentru noi. Evident, Friedrich Nietzsche nu era de acord cu interpretarea istoriei “cu sens” propusă de Hegel. Şi situaţia din Boemia, unde a fost comis un mare genocid împotriva valahilor în războiul de 30 de ani, nu cred că i se poate imputa lui Nietzsche.

Lasă un răspuns