La Multi Ani!

Dragi prieteni, se incheie un an care, pentru mine si familia mea, a fost complicat si dureros. Nu stiu daca suferinta este o conditie necesara pentru intelepciune si nici nu am aflat daca intelepciunea poate sa reprezinte un scop in sine, in afara societatii. Inca mai cred ca nu.

Nehru spunea ca nu schimbi cursul istoriei intorcand chipurile portretelor cu fata la perete. Aproape un sfert de secol am vazut in Romania incercari permanente de acest gen. Nu cred ca a fost bine. Eu am gandit altfel. La Ministerul de externe, in 1990, am creat, la intrare, o galerie cu portretele fostilor ministri de externe ai Romaniei. La guvern, la intrare, am instalat portretele fostilor premieri ai Romaniei. Am facut acelasi lucru la Camera Deputatilor cu portretele fostilor presedinti. Am insistat si am reusit sa aduc in tara, conform dorintelor lor testamentare, ramasitele pamantesti ale lui Nicolae Titulescu si ale Regelui Carol II – chiar daca intre ei fusesera relatii de dusmanie. Asa am considerat, prin locurile in care am trecut, ca trebuie onorata istoria tarii. Fixand in trecut, fara patima, radacinile a ceea ce poate servi proiectelor viitoare. Din pacate, ultimul deceniu mi s-a parut mai mult o batalie cu trecutul, decat cu viitorul. Orwell ar fi fost mandru de rescrierea unor capitole importante de istorie.

Sigur ca sunt subiectiv in ceea ce scriu. Imi aduc aminte, uneori, cu tristete, de felul in care in sediile unor organizatii PSD, in 2006, atunci cand au inceput atacurile mediatice si judiciare impotriva mea, unii lideri au dat jos de pe pereti, din galeria presedintilor de partid, portretul meu. Poate ca o dovada de loialitate fata de noul presedinte?!

Uneori, am impresia ca nu stim sa ne bucuram de viata. O consumam, pur si simplu, zi dupa zi. Bucuria este, cred, un fel de partitura, compusa din bucurii mici. Si ea ar trebui studiata, precum pianul. Privelistea muntilor, soarele la apus, deplasarea norilor ni se par firesti. Nu ne oprim asupra lor.

Am implinit anul acesta 63 de ani. Cand eram student, as fi spus ca cineva, trecut de 40 de ani, este batran. Ma privesc in oglinda si ma intreb ce trebuie sa spun despre mine, acum. Cel mai adesea, imi raspund „inaintez in varsta”. Probabil ca atunci cand voi inceta sa mai fac lucrul asta voi deveni batran.

Anul 2014 va porni cu noi incercari pentru mine, pentru Dana si pentru baietii nostri. Vor fi adunati 10 ani, partial irositi in suferinta, insatisfactii si proiecte neterminate. Ma gandesc daca Nehru avea in totalitate dreptate. Intoarcerea portretelor cu fata la perete se intampla, de regula, DUPA ce cursul istoriei a fost schimbat. Ceea ce a fost inainte nu mai este neaparat istorie ci cronologie.

Dragi prieteni, am pornit impreuna acest blog, in urma cu mai mult de 6 ani. Pe parcurs, ni s-au alaturat unii, altii ne-au parasit – plecand nu numai din viata virtuala ci si din cea reala, lasand in urma lor tristete dar si intelepciunea multor comentarii, determinate de singuratatea spectatorului de cursa lunga.

Se incheie un an si va incepe altul. Viata continua, in succesiunea anotimpurilor, oferind ofrande viitorului. Sa ne bucuram de fiecare clipa ce ne este oferita si sa tinem seama – asa cum spunea un mare sportiv – ca nu escaladarea muntelui ne creaza dificultati ci pietricica din pantof.

Va doresc sa aveti un An Nou fericit si sa fiti sanatosi, impreuna cu familiile voastre.

La Multi Ani!

115 gânduri despre “La Multi Ani!

  1. @ George Hălărescu ianuarie 2, 2014 la 7:36 am

    “Razboiul il duci ca sa traiesti, nu ca sa mori” scria Curzio Malaparte acum aproape 100 de ani…

    As adauga eu, tinand cont de actualizarea necesara pentru zilele noastre ( pentru targhetarea fortelor sociale ), intr-un razboi in care esti implicat devii constient abia dupa ce nu mai poti da inapoi….De aceea avem atatia “oameni intelepti” pe la televiziuni….Ei n-au fost niciodata participanti in razboaie ( cel mult, pe la popote…), doar i-au prostit pe altii sa o faca…Din aceasta perspectiva, fac din nou o pledoarie pentru demararea Ofensivei Binelui in Romania…Nu a ofensivei “oamenilor de bine”…Acestia cred ca vor da “lovitura de gratie” in 6 ianuarie 2014 ! CTP a considerat ca aceasta ( “lovitura de gratie”) a fost data in 20 iunie 2012….Intre timp, pare ca a revenit la preocupari mai practice ( ma refer la ultimele lui declaratii cu privire la viitorul politic al lui Traian Basescu )…

    Si in razboiul care se va incheia pe 6 ianuarie 2014, cei mai multi nu vor intelege niciodata cate parti au fost in conflict si de ce…Cu atat mai putin procurotrii si judecatorii…

    Inainte de “Ultimele cuvinte” ( d-nul AN a scris in “Ultimul cuvant”, doar opinia lui – eu voi incerca sa scriu, OPINIA NOASTRA…), redau acum mai jos cum am incheiat ultima mea corespondenta cu d-nul Dorin Tudoran ( sfarsitul poemului lui Jose Hernandez din care am prezentat si anterior o strofa . De ce tot relationez ceea ce scriu cu d-nul Dorin Tudoran ? Deoarece datorita implicarii lui pe relatia Moldova-Romania- SUA, “revolutia portocalie” din Romania nu a ajuns in canibalismul ucrainian si nici in circul georgian… I-a scapat insa sensul si creuzetul “revolutiilor portocalii”. Dupa cum scriam si anterior, problematica de “sistem”….Pentru cei care vor sa inteleaga mai multe, mentionez ca in proiectul meu alternativ, PENTRU O SOCIETATE STRUCTURATA…., respectiv “DIVANURILE SCOLILOR ROMANESTI”, sper sa ma pot baza pe fostul meu coleg de Facultate de la TCM Brasov, Radu Neculicioiu, un om de o probitate morala de exceptie ….

    “ Isuse Hristoase, Dumnezeul istoriei, avem nevoie de Tine,

    Suntem raniti si istoviti.

    Avem nevoie de alinarea si forta Ta.

    Vrem sa fim o natiune a carui identitate sa fie patima pentru adevar

    si compromisul pentru binele comun.

    Da-ne curajul libertatii fiilor lui Dumnezeu,

    pentru a iubi pe toti, fara a exclude pe nimeni, ajutand pe cei saraci si iertandu-i pe cei care ne jignesc,

    dispretuind ura si construind pacea.

    Acorda-ne intelepciunea dialogului si bucuria sperantei care nu dezamageste.

    Tu ne aduni. Aici suntem. Doamne,

    aproape de Maria,

    care, din Lujan, ne spune :

    Argentina ! Canta si mergi inainte !

    Isuse Hristoase, Dumnezeul istoriei, avem nevoie de tine

    Amin. “

    “Martin Fierro”, de Jose Hernandez …

    P.S. Am descoperit in cartea “Papa Francisc – Convorbiri cu Jorge Bergolio “, de unde am preluat poemul argentinian, ca pana si bancul cu „pacat ca Romania e locuita de romani, atat timp cat are asa de multe bogatii si frumuseti”.., nu era original…..Si prin Argentina (era) circula(t) acelasi banc….Mi-ar placea o formula gen BRICS-R sau R- BRICS….”R-ul” venind de la calitatea noastra de tara NATO si UE ! Iar asta nu mai este doar treaba d-lui AN, este a noastra a tuturor, chiar si a procurorilor si judecatorilor ! De ce nu, „vorba lui ZEV”, chiar si a presedintelui Traian Basescu, daca CTP, „moralistul neamului” este asa de „intelegator” cu el ! Intr-adevar, nu e treaba celor de la „popota”…Ei pot „hrani” pe oricine…, atat timp cat activitatea lor nu se intrerupe niciodata ! Cand s-au gandit s-o puna pe Zavoranca vicepresedinte la Vadim or fi considerat ca putem manca si „rahat” in loc de paine…Si-atunci, intr-adevar „democratia” lor ar fi devenit perpetua, daca ar fi putut merge si cu „rahat”….Ca de ăsta, vorba lui Ion Dezideriu Sârbu, avem „căcălău”….

  2. @ George Hălărescu ianuarie 2, 2014 la 3:17 pm

    Spuneti ca scopul suprem al omenirii este cautarea fericirii.
    Daca ma intrebati pe mine ce este fericirea, am sa va spun simplu ca nu stiu, pentru ca nu am cautat niciodata acest lucru in viata……

    Nu am cautat nici bani, pentru ca se stie, cu cat cauti mai mult un lucru cu atat mai mult sansele scad sa gasesti acel lucru…..

    Am cautat in schimb cunoastere si am fost gata sa platesc oricat pentru acest lucru,

    PS. Va doresc La Multi Ani si dumneavoastra si mai ales sanatate, ca-i mai buna decat toate…

  3. @ nastase ianuarie 2, 2014 la 6:37 pm

    Domnule profesor, cosmarul dumneavoastra sper sa se termine pe 6 ianuarie.

    Va doresc multa sanatate si numai bucurii in Noul An.
    La Multi Ani !!!

  4. Către „Marian Nicolae”,
    Fericirea este o problemă deschisă și are un caracter strict personal. Hedoniștii au căutat-o în plăcere, alții, precum Aristotel, au spus că o putem găsi în înțelepciune, iar utilitariștii au afirmat că fericirea se obține în urma acțiunilor utile, care sunt fundamentul moralei sau principul celei mai mari fericiri – în măsura în care aceste acțiuni concrete determină fericirea.
    Așadar, avem o multitudine de definiții, dar care nu satisfac.

  5. @ Marian Nicolae,

    … se stie, cu cat cauti mai mult un lucru cu atat mai mult sansele scad sa gasesti acel lucru…..
    Am cautat in schimb cunoastere si am fost gata sa platesc oricat pentru acest lucru…

    Se-nţelege că şansele să găseşti ce-ai căutat au fost cam reduse, sau că ştiind că ele (şansele) se reduc atunci când cauţi ceva, ai căutat ce nu prezenta interes, sperând ca celelalte să vină grămadă (banii)? 😯

  6. Către „Dezideriu Dudas”,
    Este greu să răspunzi la această problemă: “Razboiul il duci ca sa traiesti, nu ca sa mori”.
    Atât timp cât nu știm nici ce este viața și nici moartea este greu să spui pentru ce duci războiul. L.Blaga parcă spunea că viața este marele necunoscut și nu moartea, iar un alt gânditor afirma că viața este o pregătire pentru moarte. Aceste teme fundamentatele au preocupat pe oameni dintotdeauna. Așadar, putem să găsim o soluție „adevărată” în religie (creștinii au o explicație clară), în filosofie ( problema este deschisă), în știință (evoluționiștii ne spun și ei clar că ne naștem, am dispărut odată cu moartea, iar viața este o continuă adaptare la mediu).

  7. @ Cârcotaşu ianuarie 3, 2014 la 8:45 am

    Touché Monsieur Pussycat………
    Buna remarca.

    Adevarul este ca am gasit cunoasterea, chiar daca sansele sa o gasesc au fost mai mult decat reduse…..cunoastere din care ma infrupt in fiecare zi.
    Inca nu m-am saturat……..

    NU am cautat lucruri lipsite de interes pentru a nu-mi ocupa mintea si timpul cu asa ceva.

    In privinta banilor, prefer sa nu-i caut….am ramas cu aceeasi convingere.

  8. O clipa .numai una si atat!

    Citind de jos in sus „Draga mircea la multi ani….”am crezut cai-i vorba de Mircea Basescu!

    Jon,

    La vremea respectiva nici domn Nastase nu era diferit de Basescu, oameni plini de ei care se cred infailibili,problema este ca unu in pofida unor….a facut efectiv ceva pentru emanciparea acestei natii , pe cind celalalt ,uzurpator calificat , a distrus chiar si infimul creat de inaintasii lui!
    Cind eu , un vasile mai dazvaluiam cite o chestie ,Nastase si echipa lui in loc sa se alarmeze sa verifice sa se pregateasca. tratau chestiunea cu superioritate .Problemele au fost tratate la fel si in cazul lui Geoana , Geoana un „mare prostanac” lucrat insa din interior de actualul premier.
    In seara confruntarii Geoana-Basescu , episodul vizitei din noapte a fost pe linga fraudarea voturilor un mare minus al prostanacului, dar acest lucru ar fi putut sa fie usor neutralizat pe fondul unei mari greseali , o auto-desconspirare naiva a propriei averi reala a lui Basescu ,facuta chiar de el in emisiune, greseala ii furniza lui Geoana contra-replica bomba , informatie pe care Ponta& Co o primise din partea unor telespectatori, informatie ascunsa de echipa lui Geoana, iar Geoana un naiv de unde sa aibe si minte ca sa gandeasca !
    Asa ca Nastase ca si Geoana au fost printre altele victime ale propriilor colegi. propriilor lupte fratricide din interiorul partidului!

  9. La multi ani domnule Nastase, la multi ani tuturor!
    Intuiesc, dincolo de cuvintele dumneavoastra, tristete si singuratate, frustrare si incertitudine.
    Timpul este irosit doar daca asa il consideram, doar daca nu am invatat nimic din experientele prin care am trecut.
    Bine-nteles ca intelepciunea nu este un scop in sine, insa, ”caracteristica” absolut necesara a liderului.
    ”To cut it short” mi-as dori sa va vad in postura de presedinte al tarii. Sunt curios daca ati tine cont de experienta si intelepciunea dobandite in acesti 10 ani. Daca ati avea puterea sa nu va impiedicati de aspectele ”neplacute” ale trecutului, daca v-ati putea impune o filosofie sanatoasa intr-un sistem bolnav. Daca ati putea veghea la bunul mers al societatii romanesti in contextul presiunilor externe si al inetereselor puterilor oculte.
    Daca ati putea conduce un popor fara a-i induce nevoi si frici, fara a creea probleme si a veni cu cheia rezolvarii lor. Daca ati putea vedea interesele tuturor dincolo de interesele personale. Daca ati putea oferi multimii mai mult decat paine si circ.
    Puteti lua in calcul puterea drept un mijloc de coagulare si indrumare a maselor, ori, ca toti ceilalti beneficiari ai ei, un drog la care nu se poate renunta (dupa cum afirma Hrusciov), o unealta a vanitatii..?!
    Probabil ca, fiecare dintre noi, ar trebui sa facem o schimbare personala, la nivel de constiinta. Si atunci, un astfel de lider, ar fi materializarea fireasca a mentalitatii colective.
    Sunt constient de vremurile pe care le traim si de sentimentul neputintei care se manifesta in multi dintre noi.
    Sper ca anul 2014 sa fie un nou inceput si pentru dumneavoastra, sa nu fiti o simpla victima a razbunarilor meschine si a falselor sentimente de prietenie. Si aceasta depinde numai de dvs.
    Va doresc liniste si intelepciune, sa va bucurati de frumoasa familie din care faceti parte!

Lasă un răspuns