In vizita, la Brașov

E o vreme ciudata pe Valea Prahovei. O vreme de primavara. Lipsa de zapada dezorienteaza turistii veniti pentru ski. In ceea ce ne priveste, am hotarat sa vizitam locuri prin care trecuseram in graba. In plus, pentru copiii nostri era o buna ocazie de a vedea locuri interesante si de a intalni oameni interesanti. Vineri, am fost, împreuna cu ei, la Brașov. Am pornit, ca de obicei, intr-o plimbare pe Strada Lunga si apoi am intrat in Biserica Neagra. De fiecare data, descopar acolo farmecul covoarelor oferite de bresle, ascult povestea incendiului care a distrus mare parte din constructia initiala si admir orga impozanta. Am mers apoi la Biserica ortodoxa din Schei. Biserica Sf. Nicolae, atestata documentar inca din 1292. Va reamintesc, In curtea bisericii a fost reinhumat, in 1992, Nicolae Titulescu. Cati mai stiu insa povestea primei scoli romanesti, ce a functionat in cadrul bisericii, cu peste 600 de ani in urma?! Cati au aflat despre Cartea de invatatura (Omiliar) din sec. XI-XII, aflat in cadrul muzeului?

Am fost impresionat, din nou, de osteneala pe care si-o da prof. Vasile Oltean, drectorul acestui lacas, de a desteleni din miile de documente si de carti vechi, radacinile romanilor din Transilvania. Sper sa aveti timp sa vizitati acest loc esential pentru istoria romanilor, unde veti vedea cum arata sala de clasa „Anton Pann” sau cele mai vechi biblii scrise in limba romana, sau icoanele pictate pe sticla din zona Brasovului si Fagarasului sau sa aflati istoria melodiei imnului „Desteapta-te Romane” sau sa vedeti mii de variante de „ex-libris”.

Daca nu veti avea zapada pentru ski in zilele urmatoare, nu ezitati sa vizitati, in Brasov, Biserica Sf. Nicolae din Schei.

photo (8) photo (7) photo (6)

21 de gânduri despre “In vizita, la Brașov

  1. Am fost mai demult inainte de ’89 si le-am vizitat , biserica si scoala – muzeu cu cartile rare sub sticla ; din pacate acum o luna sau doua era o discutie despre lipsurile cu care se confrunta cei care au in grija acest asezamant si despre siguranta valorilor pe care le adapostesc ‘; uneori statul neglijeaza tocmai valorile pe care trebuie sa le aparam ….; va urez sarbatori fericite alaturi de familie si numai de bine !!

  2. Prima scoala romaneasca s-ar scrie in slavona, sau macar cu litere chirilice, nu in engleza…

    Si nici vremea nu-i ciudata, imi amintesc perfect ca in clasa a 8-a am servit pepsi pe terasa unei cofetarii, in tricou, pe 31 decembrie…

  3. Biserica Neagra din Brasov am vizitat-o, dar nu am auzit de aceasta bisetics din Schei. Nu am auzit de ea. Dar multumesc de informatie. Eu cum sud de ceva nou de vizitat, incerc sa ajung in acel loc. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi.

  4. Nume pur ardelenesc acest domn Vasile Oltean pogorat din Vale de Alba!
    Nu tu ,Pop,Bob,Dancu , Gherman si totusi intemeietorul unei scoli romanesti nu ardelenesti!

  5. În general se consideră că meditaţia asupra limbajului a constituit coloana vertebrală a tradiţiei epistemologice occidentale. Însă Epilogul Psaltirei româneşti de la 1570 ne îndeamnă să considerăm tipăriturile lui Coresi ca fiind ordonate într-o adevărată Epistemologie a lui Coresi. Dacă Limba Română în Biserica noastră post-slavonă şi post-boscorodeală, adică Limba Română de pe vremea domnitorilor Vasile Lupu şi Matei Basarab, purcedea dintr-un act de voinţă politică (la fel ca şi Pohta Viteazului), la Diaconul Coresi alegerea Limbii Române ca platformă prioritară a discursului se bazează pe Epistemologie. Este evident că gândirea diaconului Coresi a fost influenţată direct de Epistemologia Reformei, el rămânând totuşi fundamental un creştin ortodox român. Nicolae Iorga spunea despre unul dintre cei mai mari reformatori religioşi, Martin Luther, de asemenea că el a fost „mai mult filolog, decât teolog”. Această Epistemologie culturală universalistă prezentă la Coresi explică perfect diligenţa, chiar starea de graţie ce îl vor ajuta pe mitropolitul Antim Ivireanul să înregistreze succese în definitivarea limbii române liturgice. Bizar, culturnicii elitişti de acum pun pe seama fanarioţilor tocmai această diligenţă şi stare de graţie ! Este aici numai altă mostră de anacronism culturnic care asmute premeditat Distopia peste condiţia noastră de rumâni. Era modernă poate fi marcată din momentul dihotomiei între literele ca semnătură pe scrisoarea fiduciară, şi literele ca tipăritură. Se ştie că tiparul cu litere metalice mobile este impus de Gutenberg abia după anul 1450, prima carte însemnând produs de masă ori produs industrial fiind celebra Biblie Mazarin de la 1455. Acest tip de capitalism este denumit de Benedict Anderson, în cartea ‚Imagined Communities’, „print-capitalism”. Peste un secol: „Cu mila lui Dumnezeu, eu diaconul Coresi, dacă văzuiu că mai toate limbile [popoarele] au cuvîntul lui Dumnezeu în limba [lor] numai noi rumânii n-avăm, şi Hristos zise, Matei 109, cine cetéşte să înţeleagă; şi Pavel Apostolul încă scrie la Corinthu 155, că întru beserică mai vrătos cinci cuvinte cu înţelesulu mieu să grăescu ca şi alalţi să învăţu, decîtu întunerecu de cuvinte neînţelese într-alte limbi; începutu-s-au a se scrie aceste sfinte psaltiri în luna lui fevruarie 6 zile şi s-éu sfîrşit în luna lui mai 27 în cetate în Braşovu. Vă leato 7078 (1570). Epilogul Psaltirii românesti, tipărită de Coresi în 1570”. Tot după Benedict Anderson, din acest discurs în literă tipărită apare naţionalismul. Împotriva sa, pentru aneantizare, internaţionalismul foloseşte audio-vizualul. Revoluţia televizată din 22 decembrie 1989 a fost orientată contra naţionalismului românesc şi avea drept ţintă distrugerea României.

  6. În general se consideră că meditaţia asupra limbajului a constituit coloana vertebrală a tradiţiei epistemologice occidentale. Însă Epilogul Psaltirei româneşti de la 1570 ne îndeamnă să considerăm tipăriturile lui Coresi ca fiind ordonate într-o adevărată Epistemologie a lui Coresi. Dacă Limba Română în Biserica noastră post-slavonă şi post-boscorodeală, adică Limba Română de pe vremea domnitorilor Vasile Lupu şi Matei Basarab, purcedea dintr-un act de voinţă politică (la fel ca şi Pohta Viteazului), la Diaconul Coresi alegerea Limbii Române ca platformă prioritară a discursului se bazează pe Epistemologie. Este evident că gândirea diaconului Coresi a fost influenţată direct de Epistemologia Reformei, el rămânând totuşi fundamental un creştin ortodox român. Nicolae Iorga spunea despre unul dintre cei mai mari reformatori religioşi, Martin Luther, de asemenea că el a fost „mai mult filolog, decât teolog”. Această Epistemologie culturală universalistă prezentă la Coresi explică perfect diligenţa, chiar starea de graţie ce îl vor ajuta pe mitropolitul Antim Ivireanul să înregistreze succese în definitivarea limbii române liturgice. Bizar, culturnicii elitişti de acum pun pe seama fanarioţilor tocmai această diligenţă şi stare de graţie ! Este aici numai altă mostră de anacronism culturnic care asmute premeditat Distopia peste condiţia noastră de rumâni. Era modernă poate fi marcată din momentul dihotomiei între literele ca semnătură pe scrisoarea fiduciară, şi literele ca tipăritură. Se ştie că tiparul cu litere metalice mobile este impus de Gutenberg abia după anul 1450, prima carte însemnând produs de masă ori produs industrial fiind celebra Biblie Mazarin de la 1455. Acest tip de capitalism este denumit de Benedict Anderson, în cartea ‚Imagined Communities’, „print-capitalism”. Peste un secol: „Cu mila lui Dumnezeu, eu diaconul Coresi, dacă văzuiu că mai toate limbile [popoarele] au cuvîntul lui Dumnezeu în limba [lor] numai noi rumânii n-avăm, şi Hristos zise, Matei 109, cine cetéşte să înţeleagă; şi Pavel Apostolul încă scrie la Corinthu 155, că întru beserică mai vrătos cinci cuvinte cu înţelesulu mieu să grăescu ca şi alalţi să învăţu, decîtu întunerecu de cuvinte neînţelese într-alte limbi; începutu-s-au a se scrie aceste sfinte psaltiri în luna lui fevruarie 6 zile şi s-éu sfîrşit în luna lui mai 27 în cetate în Braşovu. Vă leato 7078 (1570). Epilogul Psaltirii românesti, tipărită de Coresi în 1570”. Tot după Benedict Anderson, din acest discurs în literă tipărită apare naţionalismul. Împotriva sa, pentru aneantizare, internaţionalismul foloseşte audio-vizualul. Revoluţia televizată din 22 decembrie 1989 a fost orientată contra naţionalismului românesc şi avea drept ţintă distrugerea României.

  7. Frumoasa prezentare..cu mult talent,firesc la asa un intelectual.Multumesc ,am simtit ca chiar sunt acolo in preajma dumneavoastra,domnule prim ministru in timp ce citeam aceste randuri.Fratele meu,cumnata mea,au lucrat in prajma dumneavoastra in anii ’70,fiind absolventi de ASE relatii internationale si incadrati la Vitrocim..V-a descris ca pe o persoanadeosebit de prietenoasa dar cu multa decenta,mai tarziu,cand ati devenit persoana publica,v-am admirat..aveau dreptate fratele si cumnata mea….
    Imi pare nespus de rau pentru situatiile extrem de neplacute prin care sunteti obligat sa treceti…dar am incredere ca se vor rezolva favorabil roate aceste probleme.
    Va doresc un sfarsit de an cu fericire si sanatate ,apoi anul ce vine sa se faca lumina si sa se curete de mizeria asta drumul pe care ve-ti pasi.
    Doresc intregii dumneavoastra familii,minunatei dumneavoastra familii,tot ce poate da viata mai bun ,mai frumos .Sa fiti fericiti dar mai intai de toate sanatosi!

  8. Va doresc multa sanatate si bucurii sa va bucurati de tot ce ne-a lasat D-zeu mai frumos pe acest pamant,sa alegeti graul de neghina.
    La multi ani!

  9. Premierul britanic David Cameron spune că a fost inspirat în proiectul pentru Marea Societate în UK de viziunea despre tot ce-i mai bine propusă în anul 1790 de către iluministul Edmund Burke. Un an de excese ale Revoluţie Franceze l-a convins atunci pe Edmund Burke să pronunţe o faimoasă filipică. Şi să propună un principiu diferit de “căderea Batiliei” : “Să respecţi grupurile mici înseamnă să aparţii societăţii, acesta-i primul principiu pentru a câştiga afecţiunea publică.” Totuşi, David Cameron nu crede că britanicii săraci ar putea avea senzaţia de foame http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/28/coalition-wont-face-fact-of-food-banks

  10. @ blogideologic decembrie 29, 2013 la 12:39 pm

    Iar romanul asista in liniste la distrugerea aquiferelor Romaniei.

    Grau sau porumb vom avea dupa aceea din tinda……

    Reteta perfecta de distrugere a unui popor si de distrugere a pamantului pe care acesta a luat fiinta.

    Totul FARA RAZBOI !!!!

  11. Blogi,
    Indiferent de ce vrem noi de la dl.Ponta de la calitatatile acestuia ,pina la lipsa acestora in situatia geopolitica atat de legata de economic co-pilotul are mari probleme!, Ponta are in acest moment doua chestii plasate intrun loc stanjenitor si in opusul locului cu pricina, deci daca vrea inainte are o problema identica cu cea de a vrea sa dea inapoi,i!
    Chevrom reprezentand cele mai inalte interese americane, acelasi Chevron care a provocat disctrugeri in lumea treia comparabile doar cu Cernobalul,,este un urias prea mare pentru orice politician roman!

  12. V-am admirat intotdeauna cultura, prezenta de spirit, decenta, umorul si devotamentul fata de familie.V-am admirat talentul de prim-ministru, pretuirea de care se bucura atunci invatamantul, respectul de care dascalii tarii s-au bucurat cand, dupa ani de naveta, s-au putut, in sfarsit, titulariza.Au fost realizari ale acelor ani care s-au sters cu buretele ca si cand n-ar fi existat. Va doresc sarbatori linistite alaturi de familie, impliniri profesionale si personale in anul ce va sa vina. La multi ani!

  13. Odată, pentru câtva ore, d-nul Vasile Olteanu ne predase câteva teme la limba și literatura română ( profesorul nostru de drept, un om deosebit de la care am învățat cu adevărat comentariile și gramatica limbii române, dar care pentru două săptămâni era plecat din Brașov), într-adevăr ne-a demonstrat că nu degeaba este și directorul Primei Școli Românești. Mă bucur că ați fost în orașul meu, aveți ce vizita (felicitări pentru minunatele fotografii pe care le-ați realizat!) Păcat că nu aveți noroc de zăpadă, imagini deosebite se pot vedea în orașul de la poalele Tâmpei, iarna. Sărbători deosebite să aveți pe mai departe, un An Nou, fericit și împlinit, alături de cei dragi. O, ar fi multe, multe de spus și nu toate fericite pentru țara noastră, dar este sfârșit de an și se cade a-l termina fără gânduri negative și resentimente. Avem suficient timp anul viitor, acum, pertecere frumoasă pe mai departe d-nule Prim-Ministru!

  14. O sa falimenteze romanii mediul de afaceri englez?

    Am vazut de curind adaptarea din mers a economiei britanice de consum vs eventualul exod al romanilor!
    Supermarketuri, depozite aprovizionate cu produse care se vor a fi romanesti, magazine TURCESTI , uite ca destramatul imperiu turcesc a patruns adanc si islamic alaturi de multe semitii musulmane in Anglia, si ele pline cu produse traditionale romanesti.
    Acum sa vedem vor da navala romanii si vor devora piata engleza sau va fi invers si piata engleza ii va devora pe romani!
    Ca miine poimiine vor apare in lotul Olimpic englez si cite un John Poenaru si nu nu numai englezi puri precum ,M.Bernard, Abi Oyepitan….

  15. M-am hotarat tarziu sa va caut pe fb. V-am gasit si sper sa va parasesc cat mai tarziu posibil. Mi-a placut prestanta si prestatia de prim ministru (chiar daca cu unele decizii nu am putut fi de acord ). Mi-ar fi placut sa fiti mai „bataios” . Va doresc din tot sufletul sa fi invatat ceva din toata „patania” asta, iar pe viitor cand veti fi din nou prim ministru sa dobanditi „abilitatea” de a va inconjura de oameni onesti, sinceri, iubitori de tara pentru ca in asa o functie razbati numai daca ai capacitatea de a avea o EchipA ca un mecanism nemtesc. Va doresc tot binele din lume si inca ceva pe deasupra dv. si la toti ai dv., iar eu personal mi-as dori sa va vad din nou la carma tarii de unde unul mai nerusinat si fara d-zeu va inlaturat (crede el) dar… renasteti din cenusa si scrieti ISTORIE pentru poporul nostru. Cu drag si respect va doresc un an mult mai bun si mai DREPT!!!

  16. Am văzut obiectivele despre care scrieți.
    Șcheii sunt fermecători.
    Brașovul merita să fie prezervat în totalitate (mai puțin bojdeucile și mahalalele noroioase) și extins în aceeași notă.
    Din păcate în comunism s-a demolat la grămadă și s-au ridicat cartierele de blocuri muncitorești care uniformizează orașele, astfel încât, când te afli într-un cartier-dormitor, dacă nu ești autohton, nu știi în ce oraș ești.
    Odihnă și plimbare plăcute!

Lasă un răspuns