„2018: Centenarul Marii Uniri – dimensiunea cultural-artistică”

Fundația Europeană Titulescu a organizat joi, 12 decembrie 2013, începând cu orele 16:30, Conferința cu titlul 2018: Centenarul Marii Uniri – dimensiunea cultural-artistică. Evenimentul, pe care l-am moderat, a debutat cu proiecția unui scurt-metraj ce a prezentat Monumentul Marii Uniri, realizat de artistul plastic Ioan Bolborea. Alături de autor, a luat cuvântul academicianul Răzvan Theodorescu. 
DSCN6140 DSCN6142

DSCN6154

27 de gânduri despre “„2018: Centenarul Marii Uniri – dimensiunea cultural-artistică”

 1. Nivelul televiziunilor noastre , cea publica inclusiv , a scazut atat de mult , incat nici subiecte esentiale ca Unirea de la 1918 nu sunt tratate corect .
  ” Universul Credintei ” duminica trecuta , scurta rememorare a Albei Iulia la 1 decembrie 1918 si o multime de neadevaruri in 5 minute : ” delegatiile la Alba Iulia erau sub protectia Armatei Romane ” – fals , la 1 decembrie 1918 de-abia se reintoarceau la Bucuresti Regele si guvernul , armata romana nu intrase in Ardeal la acea data decat prin cativa aviatori … delegatii nu aveau nici o protectie , nici una , erau atacati de garzile maghiare si lasati sa treaca de coloanele armatei lui Mackensen care se retragea din Muntenia …
  ” trenurile revarsau zeci de mii de oameni din tot Ardealul si din Vechiul Regat ” – minciuna enorma , delegatii erau ardeleni , delegati de comuna lor aveau un fel de certificat – ” credentional ” , la ei . Populatia Olteniei si Munteniei avea alte griji , dupa doi ani de ocupatie nemteasca , cu populatia barbateasca in armata in Moldova , decat sa se urce in trenuri – administrate de cine ? in noiembrie – decembrie 1918 – de nemti , pentru nevoile lor , decat sa plece la o adunare despre care habar nu aveau ca are loc …
  Si asta pe TVR !
  Out of topic , ce mai e nou cu revizuirea Codului Penal pentru parlamentari ? De unde vine initiativa aceasta absolut idioata ? In loc sa se ocupe de infrastructura tarii lui , micutul procuror parasutat prim-ministru cheama , daca am inteles bine , ” Comisia Europeana ” sa se pronunte acestui proiect de schimbare a Codului Penal ? Nu cheama ” Comisia Europeana ” si pentru ” proiecte ” ” umaniste ” si ” civilizate ” ( traduceti asta prin lasati-i in strada si pe campuri ) privind sutele de mii de caini vagabonzi din tara ? Doamne , unde am ajuns !

  Apreciază

 2. Reactia cu viteza supersonica a reprezentantilor unor ambasade la posibilele modificari ale Codului Penal m-au suparat ( asa cum au suparat multa lume in Romania ) dar mi s-au parut previzibile. Pentru Marea Britanie, in plina isterie a viitoarei „invazii romanesti ” , scandalul a picat perfect ; pentru Olanda , care se opune in mod constant intrarii Romaniei in Schengen – la fel ; Germania – se cam stie cu cine joaca si de unde isi obtine informatiile ( popularii europeni au si sarit sa infiereze coruptul guvern Ponta ! ) ; Franta – ce sa spun …nu stiu cand a mai avut Franta un presedinte atat de tern , ca forma si continut …Cat despre Ambasada Statelor Unite – parca am mai vazut si ascultat tipul acesta de discurs , cu strambaturi de nas si amenintari deloc voalate si in vara trecuta …
  Ceea ce m-a deranjat insa peste masura , a fost reactia lui Hannes Swoboda , din cate mi se pare cea mai agresiva dintre toate si , as spune , cea mai nedreapta . Declaratia acestuia : „Pozitia mea e foarte CLARA : legea de modificare a Codului Penal CONTRAVINE VALORILOR UNIUNII EUROPENE , pentru ca toti trebuie sa fie responsabili pentru actiunile care nu tin direct de mandatul lor, adica vorbitul in Parlament, votarea unor legi etc.. Sper ca aceste modificari nu vor intra in vigoare. Este UN ADEVARAT PAS INAPOI pentru tara si va impiedica aspiratiile justificate ale Romaniei in multe domenii, precum acordul Schengen ” . Ia te uita ! cand cineva face apasat asemenea afirmatii transante si adreseaza asemenea acuze UNOR COLEGI DE FAMILIE POLITICA , te-ai gandi ca respectivul a vorbit intre timp cu fratele PSD , din mai tanara colega de Uniune – Romania si ca a citit cu atentie textele incriminate ,dupa care a cerut , asa cum cred ca ar fi logic , niste explicatii . Eroare ! domnul Swoboda ne spune ca poate VA AVEA O DISCUTIE cu Victor Ponta … candva !
  Eu nu uit ca si in vara trecuta acesta draga familie politica s-a purtat cu social-democratii romani de parca erau ruda cea desculta si neinstruita de la tara ; ca s-au fastacit explicandu-i lui Ponta ca nu pot tine Congresul la Bucuresti , ca mai bine nu , ca presa le va sari la gat , ca lasa pe alta data … Cu asa familie , mai bine orfan !

  Apreciază

 3. Cand tinem cu tot dinadinsul sa incadram pe cineva in definitia lui Andrei Plesu, de “obscenitate publica”, ar trebui sa fim foarte atenti la vocabular, pentru a nu risca sa fim diagnosticati cu aceeasi boala. Opiniile personale trebuie sa ramana ceea ce sunt, fara pretentia ridicola de a fi considerate apodictice. Afirmatiile ca Lucian Bolcas ar fi asa si pe dincolo si ca nu ar avea ce cauta in nu stiu ce pozitie publica suna mai degraba a litera de Evanghelie, Coran sau Torah, daca nu si mai rau, de Lege. Schimbarea, in bine, a unei optiunii politice nu ar trebui sa fie blamabila, a trece de la PRM la PSD reprezinta o clarificare si un progres politic semnificative. Au fost eroizate de atatea ori, de catre dreapta politica, abjurarile de partid, nu stiu de ce Lucian Bolcas ar fi o exceptie. Sa fie din cauza resentimentelelor, nascute din ciocnirile de opinii? Resentimentele sunt insa umorale, iar umorile, dupa cum prea bine se stie (psihologii confirma), desfiinteaza o pozitie politica, putand duce, in extremis, chiar la respingerea, irationala, a pluralismului. Cuvintele pot genera consecinte, motiveaza unii ideologi, dar numai faptele sunt cele care transforma o potentialitate, mai mult sau mai putin reala sau fictiva, in act, iar judecata trebuie sa fie dupa fapte, nu dupa vorbe. Altfel ne trezim ca intre teroarea din trecut asupra Cuvantului, pe motiv ca ar putea avea consecinte, si cea din prezent, pe acelasi motiv, nu este nicio deosebire. Din pacate, dar si ca semnal de alarma, disting aici o influenta colaterala a nefastei idei a “razboiului preventiv”, care poate fi usor transformata in “persecutie preventiva”.

  Apreciază

 4. Această comunitate epistemică de pe blogul AN s-a format cu mijloace tehnologice. Nu se poate extinde oare soluţia tehnologică pentru a induce ameliorări organizaţionale peste tot în România?

  Apreciază

 5. Sarmanul ZeV!
  Ingrata misiune pentru dansul da a-l apara pe victoras in aceste zile cand este groghi si cand nici alainta contra-naturii nu se simte prea bine.
  Este clar ca prietenul meu este foarte obosit si stresat iar un concediu ar fi binevenit pentru dansul.N-ar fi rau sa-si cumpere si un caine.
  Daca as fi consilierul de imagine al lui Ponta,sfaturi asemenatoare ar primii din partea mea:multa cenusa pe cap si pauza de sarbatori.
  Stiti vorba aia:cand trei iti spun ca esti beat,te duci si te culci.Atat in vara trecuta cat si acum doar papuasii din nordul Noii Guinei si eschimosii din Alaska,nu au urecheat actuala putere pentru tentativele loviturilor de stat.
  Atata timp cat reactiile cele mai dure au venit din partea socialistilor europeni,ce mai putem spune? Este evident ca actuala putere are zero sustinere externa si la fel de evident ca sustinerea interna scartie tot mai tare.
  Si totusi,(toata stima),ZeV a identificat un stat care nu s-a luat de ai sai.Ma refer la statul Vatican.Astfel a gasit de cuviinta sa-l apalude pe excelenta sa,Papa Francisc si sa-l felicite pentru adjudecarea premiului NOBEL pentru pace.Din cate stiu eu,Papa Francisc a fost desemnat „personalitatea anului 2013” de revista Time asa ca prietenul meu ZeV s-ar putea sa fie intr-o grava eroare.Dar cum spuneam,oboseala si stresul isi spun cuvantul.
  P.S.
  Printre cei nominalizati de revista Time se afla si fraţii Ţarnaev, suspecţii atentatului de la Boston.

  Apreciază

 6. Ce s-a mai întâmplat oare cu desăvârşitul nostru coleg de blog, @Criticos ? Sper să fie bine. Ultima postare ce îmi rămâne în minte este aceea despre fotografia unui vânturel. Profit acum de ocazie ca să spun tuturor colegilor de blog : “Fericite sărbători de iarnă!” şi “La mulţi ani!”

  Apreciază

 7. * ISTERISC

  Dacă cele două momente parlamentare româneşti (codu penal şi amnistia) care au determinat depăşirea presiunii de timbru la unele “ambasade prietene” ar fi fost protejate de un asterisc, mai corect spus “isterisc”, circul celui mai neghiob şef de stat mioritic ar fi fost, cel puţin, amânat.
  Doar atât : * Cu excepţia lui Adrian Năstase şi Dan Voiculescu.

  PS : Cu ce i-aţi speriat de moarte, domnule A.N. ?

  Apreciază

 8. @Centru
  Alte surse, încă mai mirobolante, afirmă că atunci Ardealul şi Banatul erau ocupate de trupe franceze, şi că Armata Regală Română practic nu mai exista, fiind complet distrusă de germani. Socrul meu, Bunul Dumnezeu să-l odihnească!, care pe atunci avea 14 ani, îmi povestea că a coborât din Munţii Apuseni ca să întâlnească trupele româneşti, unde s-a oferit voluntar. Aflându-i vârsta reală, ofiţerii din Vechiul Regat au hotărât să nu îl angajeze. Mult, mult timp trecut după, îmi povestea acestea cu un intens sentiment de regret. De ce anume ? “Noi am respins şcoala ungurească în sat, şi astfel am rămas analfabeţi!” Copiii români ardeleni doreau în primul rând să fie alfabetizaţi de către Armata Română. Adevărul este că ofiţerii români, foarte culţi de altminteri, nu aveau un asemenea plan didactic în Ardeal. Deşi, înainte de WWI, George Coşbuc elaborase foarte coerent un plan de naţionalism ideologic pentru Ardeal, bazat pe traducerea Pedagogiei asociaţionist-senzualiste a lui John Locke. Nu ştiu, sincer, câţi intelectuali din Ardeal au citit această Pedagogie a lui George Coşbuc, de inspiraţie asociaţionist-senzualistă, subliniez. Oricum, în Vechiul Regat, Pedagogia lui George Coşbuc ajunge de exemplu la părinţii învăţători ai lui Constantin Chiriţă. Acesta-i motivul pentru care scriitorul Constantin Chiriţă plasează acţiunea cărţilor sale din ciclul Cireşarii în oraşe industriale, mai mult sau mai puţin utopice –am spus utopice, iar nu distopice-, din Ardeal. Tocmai de aceea rămân atât de plăcuţi Cireşarii, pentru că nu coboară vreodată în abjecţia distopiei. În fine, Cireşarii reprezintă totodată şi viziunea Miticilor despre Ardeal. Nu ştiu în ce măsură Alexandru Ivasiuc a fost de asemenea influenţat de Pedagogia ideologică naţionalistă a lui George Coşbuc. Pentru că acţiunea în unele din romanele sale fuge uneori în mediul parţial distopic al oraşelor industriale din Ardeal. Dar la Alexandru Ivasiuc textul este plin nu atât cu Pedagogie, cât cu Psiahanaliză, trebuie să recunosc că într-o expunere surprinzător de coerentă !

  Apreciază

 9. @ Luminita Arhire,

  asta patesti daca te iei dupa propaganda interna romaneasca… Adevarul este ca aceste modificari indeparteaza alesii de rigorile statului de drept, si ca nici in UE nu avem prieteni care sa inchida ochii cand o luam pe aratura… si nici dincolo, in State…

  Parerea mea este ca Victoras a luat-o urat din partea sistemului care, deliberat, a facut ceva care pana la urma l-a compromis pe premier… probabil el a primit asigurari ca treaba se face pe sest, fara valuri, dar apoi s-a regizat un intreg circ international care i-a anulat orice bruma de credibilitate… De acum incolo nu-l va mai crede nimeni pt ca asemenea smecherii sunt demult uzate si abandonate in vest… Pur si simplu, Victor Ponta nu are profunzimea de a concepe scheme inedite care sa se desfasoare apoi singure, asa, intr-o aparenta naturala… se ia dupa niste vechi sforari simplisti acoperiti de glorie si bineinteles, oalele se sparg in capul lui… Asta-i varianta cea mai roz… cea neagra este cea de mai sus, sistemul s-a hotarat sa-l compromit si probabil apoi sa-l extraga din functia de premier pt ca unu, i-a speriat dimensiunea mondiala in care vrea el sa se tot implice, si doi, nu a demonstrat ca poate indeplini promisiunile facute, nu privatizeaza, nu vinde, nu demonteaza solul Romaniei dupa gaze de sist, nu da aurul si peste toate, scumpeste si viata omului de rand care astfel este adus intr-o stare de a nu mai accepta initiativele acestui guvern, deci nici acele acte de rapt economic in care s-a investit destul… Plus ca, desigur, o demisie sau o retragere a sprijinului politic parlamentar, l-ar scoate din cursa pt prezidentiale, asa ca dreapta ar avea pista complet libera…

  Dar oricum, prin politicile sale care scumpesc viata, prin lipsa preocuparilor legate de locurile de munca si prin ciomegele aplicate legal protestatarilor de prin toata tara, Victoras numai om de stanga nu se arata a fi… Astfel, i-a dezamagit pe toti cu exceptia socrului sau, desigur…

  Adevarul este ca, asa cum sunt lucrurile anapoda setate la noi, premierul trage de unul singur la caruta si se lupta cu toti… Daca ar pricepe hamesitii astia ca seful unui partid nu trebuie sa fie in functii publice, ca premierul nu trebuie sa fie sef de partid si ca pt funtiile de premier si presedinte trebuie oameni pregatiti anume, nu rezultate ale unor scheme electorale, atunci nu am mai avea amatorism asortat cu naivitati de tot felul…

  Apreciază

 10. Luminita Arhire
  Da, aveti dreptate..cred ca PSD ar trebui sa ia in calcul sa renunte la orice afiliere politica in Parlamentul European. Aproape toti politicienii vestului se comporta de ca si cum ar fi in transa, sau, cineva le-a spalat ireversibil creierele.
  Socialismul a murit demult in Europa, exista doar…,,comunisti”. Desigur, (doar) in ,,viziunea” popolarilor europeni. Asa isi eticheteaza ,,democratii” lu peste prajit adversarii politici.
  Din ce in ce mai mult, ma simt tot mai departe de ,,batrana Europa”.
  Orice se poate intampla, dar nu voi mai permite nimanui, niciodata, sa-mi perverteasca constiinta si….intentia de vot, asa cum s-a intamplat in 2004, 2008 si 2009. In niciun caz, tradatorilor de suveranitate, chiar de ar fi sa scurm in pamant dupa radacini de plante. Dar prefer sa fac asta in pamantul tarii mele.
  PS
  Dupa cum observati cu usurinta, toata lumea il acuza doar pe Victor Ponta , orice s-ar intampla, fie inamici, fie fosti amici speriati de amenintarile si minciunile evidente proferate de nemernicul de la Cotroceni. Chiar daca este, sau nu este in tara. Daca vreo salariata obscura de la Parlament are flatulatie, desigur, de vina este Ponta.
  Daca Antonescu, una spune azi, iar a doua zi retracteaza cu penibila lasitate, de ca si cum ar fi portarul Senatului, , tot Ponta este de vina.
  Practic, Ponta este singur in acest moment. Majoritatea parlamentara este o iluzie, sustinatorii se dovedesc a fi de conjunctura si cu putin caracter, cei 7,4 milioane de votanti din 2012, mai exista , se pare, doar in imaginatia naivilor ce sperau la o Romanie a demnitatii si reconcilierii.
  Cred ca Victor Ponta are , acum, doua alternative:
  – fie convinge Parlamentul sa initieze rapid o noua actiune de suspendare, asumandu-si riscul dizolvarii in caz de esec;
  – fie isi depune pur si simplu, mandatul, iar PSD trece in opozitie, sau, refuza sa desemneze un candidat de premier;
  Poate exista si o a treia, dar sunt foarte curios, care ar putea fi aceea. Doar igorand magariile de fiecare seara ale ,,sefului opozitiei” (cica presedinte de tara), Victor Ponta nu-si poate promova programul de guvernare.
  Este clar ca PNL a tradat, este evident ca actiunea intempestiva de a introduce pe ordinea de zi legea de modificare a codului penal, intr-un moment in care Ponta nu era in tara, a fost o facatura atent orchestrata de cartitele basiste din Parlament si din afara. Dovada consta in faptul ca TOTI liderii de grup parlamentar au fost implicati.
  Sunt convins ca unii…ambasadori au stiut de actiune, cu ceva timp inainte de a se produce.
  Se pare ca masina diversiunii basiste este extrem de extinsa si puternic infilitrata in toate zonele decizionale ale principalelor institutii. Acesti oameni, trebuie sa recunosc, sunt profesionisti si diabolici. Dar vor trebui sa ia in calcul ca 20 milioane de romani trebuie hraniti, pe termen lung, iar cele cateva sute de hectare ale familiei Basescu, ma indoiesc ca pot asigura o atat de inalta productivitate.
  (Z)
  Oricum, daca romanii se vor complace in mocirla sclaviei si manipularii, sa fie sanatosi… e dreptul lor democratic sa-si ,,aleaga” soarta.

  Apreciază

 11. UITE D-AIA MĂ-NDOIESC
  ………………………………….

  Revoluţia Română: Cine răspundea la numele de cod „Marcel”? Partea a IV-a

  În iunie 1989, George Soros le-a impus anticipat românilor renunţarea la dreptul lor legitim asupra Transilvaniei, recunoscut şi confirmat prin Tratatul de la Trianon, în schimbul promisiunii că îi va scăpa de Ceuşescu, cel pe care el însuşi îl sprijinise în urmă cu 15-16 ani.
  În 1989 lumea bipolară de până atunci, în care URSS şi SUA îşi împărţeau sferele de influenţă, tocmai apusese. SUA şi aliaţii săi occidentali înregistrau o ascensiune de neoprit, în timp ce URSS era în pragul colapsului. Această stare de lucruri a permis SUA să-şi contureze obiectivele pentru următorul deceniu. Ţinta cea mai mai îndepărtată, vizibilă abia în zilele noastre, era controlul asupra petrolului din zona mării Caspice şi a reorganizării traseelor oleoductelor care legau Asia Centrală de Balcani şi de restul Europei. Pentru a ajunge acolo, Washingtonul trebuia să se asigure că România nu mai constituie niciun obstacol în calea sa şi acest deziderat era obţinut în două feluri. Fie direct prin răsturnarea lui Ceauşescu de la putere, fie prin sprijinirea noului aliat al SUA (Ungaria), de a intra prin orice mijloace în posesia Transilvaniei. Ardealul constituia singura poartă de acces din Europa Occidentală înţesată cu trupe de americani către câmpurile petrolifere din republicile sovietice Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Kazakhtan, pe care SUA urmau să le desprindă de URSS.

  Pe 16 iunie 1989, miliardarul american George Soros (György Schwartz) a organizat în Republica Populară Ungaria comemorarea victimelor represiunii revoluţiei maghiare din 1956, prin reînhumarea fostului lider comunist Imre Nagy. Soros s-a prezentat drept „un om de stat fără stat”, făcând profeţia că în curînd imperiul sovietic se va numi imperiul Soros şi cadrele pepinierei sale vor controla societatea civilă şi spaţiul politic în ţările est europene. Exemplul oferit ostentativ de George Soros fiind utecistul Viktor Orban, trimis în 1989 să studieze la Oxford pe banii fundaţiei sale.

  La festivitate, devenită simbolul luptei împotriva comunismului în Europa de Est, a participat şi un grup numeros de generali NATO, în frunte cu Manfred Woren. Cu 3-4 ani înainte, fundaţia Soros de la New York semnase o înţelegere cu Ungaria pentru constituirea la Budapesta a unei filiale şi a unui institut Soros, cu scopul de a-i ajuta pe unguri să scape de comunism, ocazie cu care Ungaria îşi deschisese graniţa cu Austria. La acest institut al lui Soros s-au pregătit decenii la rând „reformatori politici şi sociali” din Balcani, instruiţi de foşti ofiţeri pentru operaţiuni speciale ai armatei SUA, specializaţi în războiul de guerilă urbană.
  http://romanian.ruvr.ru/2013_10_01/Valentin-Vasilescu-Traian-Basescu-ne-crede-fraieri-9578/
  În cadrul discuţiilor din capitala Ungariei s-a abordat şi subiectul răsturnării de la putere a lui Ceauşescu. S-a convenit ca etnicilor maghiari din România să le revină un rol hotărîtor, mult mai extins decât cel la care s-au limitat scenariul din decembrie 1989. Care era acel rol? Întrebaţi autorităţile, că vă şi răspund. Grupul de neo-kominternişti, controlaţi de serviciile occidentale în comun cu AVO maghiar, fiind atunci botezat Frontul Salvării Naţionale. La finalul manifestărilor din 1989, conform celor convenite, a fost redactat un apel prin care se cerea unirea românilor şi ungurilor împotriva duşmanului comun – Ceauşescu. Se afirma că acest apel numit „Declaraţia de la Budapesta” ar fi rezultat în urma unei aşa-zise înţelegeri româno-maghiare, care nu era semnată din partea română decât de şase membrii ai exilului. Printre care Ariadna Cornea-Combes, fiica Doinei Cornea (devenită la revoluţie membru al CFSN), la care s-au adăugat regele Mihai, Neagu Djuvara, deontologul de azi Emil Hurezeanu, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Vladimir Tismaneanu şi Dinu Zamfirescu.
  http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/15786/7469760/1/37229-publimedia-dragos-cristescu.jpg?width=630
  Textul declaraţiei înregistra o premieră absolută, fiind prima dată când un grup de români recunoştea că Transilvania nu e pământ românesc, că poporul român ar fi fost un popor migrator, ajuns în Europa la fel ca ungurii, originari din Asia Centrală şi că poporul român s-ar fi stabilit în Transilvania împreună cu cel ungar. Textul declaraţiei secesioniste, care prefaţa apariţia republicii autonome Transilvania, aidoma Kosovo, s-a transmis în ziua de 18 iunie 1989 la BBC, Europa Liberă şi Vocea Americii. În România există un curent regalist al cărui crez se bazează pe faptul că regele Mihai ar fi mai breaz decât politicienii post-decembrişti. Nimic mai fals. De ce a semnat regele Mihai declaraţia? Nu cumva din oportunism, sperând ca el să fie pus în locul lui Ceauşescu de către adversarii României? Cu ce preţ? Cu pierderea Transilvaniei, aidoma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, pentru recuperarea căreia au murit 40.000 de militari români în 1944.

  Reamintesc puţinilor români, care au rămas cu cerebelul nespălat de propaganda occidentală din ultimele decenii, că pe 8 septembrie 1944, Sfântu Gheorghe a fost primul oraş românesc eliberat de sub ocupaţia Ungariei de către trei mari unităţi ale armatei române. Atacul frontal a fost executat de Divizia Tudor Vladimirescu formată în URSS din voluntari români alfaţi în prizonierat, flancurile fiind asigurate de bravele divizii 3 Infanterie-şcoală şi 1 Vânători de Munte. Pe 11 octombrie 1944 a fost eliberat oraşul Cluj de către Corpul104 sovietic, prin sacrificiul masiv făcut de diviziile române Tudor Vladimirescu, 18 infanterie şi 2 munte, cele care ulterior au eliberat şi oraşul Oradea de armatele ungare şi germane. Luptele pentru eliberarea Oradei au costat viaţa a mii de români, printre care şi a locotenent-colonelului Ion Buzoianu, comandantul regimentului 2 al Diviziei Tudor Vladimirescu.

  În noiembrie 1988, centrul Bucureştiului (grădina Icoanei, Piaţa Rosetti, muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti) a fost împânzit de manifeste antiromâneşti care incitau la revoltă. Flagrantul organizat de agenţii UM 0110 a condus la reţinerea şi expulzarea unei grupări a spionajului ungar, care acţiona în România sub acoperire oficială. Ofiţerul AVO Rudas Erno, coordonatorul acţiunii de difuzare de la Bucureşti, era născut la Cluj, fiind fiul unui kominternist maghiar, cu legături strânse în rîndul neo-kominterniştilor de la Bucureşti. Erno s-a dovedit a fi una şi aceeaşi persoană desemnată de George Soros, să elaboreze şi promoveze „Declaraţia de la Budapesta” din iunie 1989. În 22 decembrie 1989 Rudas Erno a dat o fugă în România, fiind întrodus în Studioul 4 al TVR, împreună cu Domokos Geza de către angajaţii secţiei maghiare. Motiv pentru care a rămas definitiv la Bucureşti, în calitate de ambasador la Ungariei.
  În 1973, cînd Ceauşescu a plecat în vizită la Washington, hotărît să găsească calea finanţarii şi tehnologizării, necesară dezvoltării industriale pe principii moderne a României, singura ţară din Europa de Est care recunoscuse statul Israel şi avea relaţii bune cu el era România. Prin canalele serviciilor de informaţii ale celor două state, Ceauşescu reuşise să obţină o „călăuză” care să-i deschidă larg porţile reprezentanţilor cercurilor evreieşti din America. Călăuza fiind cel pe care Ceauşescu l-a cunoscut sub codul de agent „Marcel” şi care se numea în realitate George Soros. Cu ajutorul lui Marcel, România a primit clauza naţiunii celei mai favorizate şi a avut posibilitatea de a accesa credite nelimitate cu dobândă preferenţială de 2%. După evacuarea cu elicopterul de pe sediul CC, organizată de generalul Stănculescu, soţii Ceauşescu au fost capturaţi şi ţinuţi sub pază militară, din 22 pînă pe 25 decembrie 1989, în cazarma UM 01417 de la Târgovişte. Ofiţerii care-i păzeau i-au auzit de mai multe ori întrebându-se cu reproş: Ai văzut ce ne-a făcut Marcel?
  http://romanian.ruvr.ru/2013_11_27/Cum-a-subminat-Nicolae-CeauSescu-economia-nationala-3348/
  Având acum un reper, românii pot pricepe din ordinul cui şi de către cine Testamentul lui Ceauşescu a fost distrus.
  http://romanian.ruvr.ru/2013_12_10/Ce-legatura-are-Mugur-Isarescu-cu-RoSia-Montana-1966/
  Şi doar pe cei cărora le mai pasă îi îndemn să-şi răspundă singuri la un set de întrebări. Cine şi cu ce scop a provocat evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureş? De ce UDMR, o asociaţie culturală, este formaţiunea politică cea mai eficientă şi omniprezentă pe scena politică românească? Cine se află în spatele extremei drepte şi a formaţiunilor paramilitare din Ungaria care organizează din ce în ce mai multe acţiuni şoviniste în Ardeal? Cine i-a dat ordin în 2005 premierului Tăriceanu (partener de afaceri cu spionul Rudas Erno) să cedeze guvernului maghiar, prin ordonanţă a Guvernului României, patrimoniul fundaţiei Emanuil Gojdu? Cum se face că peste 80% din cererile de retrocedare şi din dosarele deja soluţionate cu restituire în natură a imobilelor către Ungaria şi către unguri din Ardeal au la bază acte false, foştii proprietari maghiari din Transilvania, fiind despăgubiţi în lei-aur (aproximativ 100 tone aur) prin aplicarea Legii agrare din anul 1921? De ce aveam atâta nevoie de Vatra Românească şi Partidul România Mare? De ce aceste organizaţii româneşti au fost pulverizate după propulasarea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României, ca urmare a revoluţiei portocalii iniţiate de Goerge Soros?
  Din ordinul cui, l-a făcut Traian Băsescu pe Laszlo Tokes consilier prezidenţial şi l-a decorat cu ordinul Steaua României? Cine l-a făcut pe Tokes şi pe fiica lui Băsescu europarlamentari, candidând individual în paralel cu UDMR? Din ordinul cui a comis Băsescu mascarada naţională numită Condamnarea Comunismului, scrisă de grupul de neo-kominternişti condus de Vladimir Tismăneanu, în care nu se suflă o vorbă de tatăl lui Traian Băsescu, un sinistru comisar stalinist din armata anilor `50? Câtă credibilitate are proiectul lui Băsescu referitor la unirea Basarabiei cu România, odată cu pierderea Transilvaniei, livrat pe filiera Soros?

  http://adevarul.ro/news/societate/ororile-odorheiu-secuiesc-1_50ad86427c42d5a66396bd99/index.html

  Valentin Vasilescu

  Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_12_14/Revolutia-Romana-Cine-raspundea-la-numele-de-cod-Marcel-Partea-a-IV-a-5316/

  Apreciază

 12. Sadicu
  Aveti dreptate, in legatura cu premierea papei Francisc.
  Scuze, tuturor cititorilor.
  Pe de alta parte, daca eu as fi avut putere de decizie, as fi acordat premiul NOBEL tot papei si nu Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, doar pentru ca participa la distrugerea arsenalului nuclear al Siriei, cu singura motivatie ca mai dilueaza putintel orgoliul ranit al lui Oncle Sam.
  Altfel spus, premiul revine , dupa parerea mea, indoielnic, unei organizatii, ale carei actiuni, nu au reusit sa opreasca cresterea exponentiala a capacitatii de distrugere reciproca a statelor lumii.
  (Poate merita un premiu dupa ,,distrugerea totata” a armelor chimice ale lui Saddam Hussein.)
  Iar la capitolul nominalizare, l-as fi inclus si pe Vladimir Putin, deoarece a impiedicat un genocid major in Orient, incurajat doar de nababii petrolului din Arabia Saudita si de falanga a doua a CIA, recte, organizatia Al-Quaeda.
  (Z)

  Apreciază

 13. 14.12.2013
  @Cititorii acestui Blog

  Acest eveniment poate fi punctul de plecare al unui demers mult mai amplu de consolidare a identitatii noastre nationale prin pretuirea si promovarea creatiei marilor nostri artisti. Atmosfera si calitatea discutiilor au fost depasite doar de prezenta de spirit si interventiile animatorului si a invitatilor sai.

  Florin Luca

  Apreciază

 14. @Iluminatu decembrie 14, 2013 la 10:50am
  Regret că nu am acuma timp și putința să dau referințele dar :
  1)-Într-o filmare dată la TV-Realitatea de Dl.Stelian Tănase apare la o recepție la Palat E.Lupescu discutând cu Emil Bodnăraș – când Partidul Comunist era interzis ! ! !
  2)-La rebeliunea legionară regele Mihai se afla la Sinaia și a fost oprit pe șosea, cam la Câmpina,de o patrulă militară care i-a comunicat din partea generalului Antonescu că dacă vine în București își va pierde tronul … În 1989, la Budapesta, nu l-a împiedicat nime’ ❗

  Apreciază

 15. HAI SĂ NE CULCĂM. RUSIA VEGHIAZĂ LA PACEA LUMII
  ……………………………………………….

  „În războaiele viitorului nu vor exista câştigători

  În mesajul adresat Adunării Federale, preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre atacul dezarmant rapid. El a declarat că Moscova urmăreşte cu atenţie planurile respective şi nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii în privinţa posibilităţii de a obţine supremaţia militară asupra Rusiei.
  Este vorba de concepţia americană PGS, Prompt Global Strike, ceea ce poate fi tradus ca „un atac global rapid”. Ideea principală constă în posibilitatea aplicării unei lovituri nenucleare împotriva oricărui punct de pe glob după cel mult 60 de minute după adoptarea deciziei.
  Concepţia PGS presupune tehnologiile cele mai moderne. Printre cele cunoscute se numără rachetele balistice intercontinentale de mare precizie cu focoase nenucleare. Din rândul celor moderne face parte arma hipersonică a cărei putere este echivalentă cu 12 tone TNT. Noile tipuri de rachete de croazieră americane au posibilităţi foarte importante, menţionează Igor Korotcenko, redactor şef la revista Apărare naţională.
  „În primul rând, este vorba de reprogramarea în zbor. A doua caracteristică importantă este posibilitatea de a programa lovitura astfel ca ţintele să fie doborâte în acelaşi timp. În cazul unui zbor masiv, când vor fi lansate 500-600 de rachete, ele nu vor putea fi distruse concomitent. De asemenea, vor fi folosite drone pentru aplicarea de lovituri asupra sistemelor de apărare antiaeriană. Vor fi folosite echipamente radioelectronice de bruiaj. Aceasta este concepţia loviturii globale rapide, după care se instalează haosul”.
  Una din tezele principale ale concepţiei PGS constă în eliminarea limitată sau totală a focoaselor nucleare. Cu ajutorul mijloacelor obişnuite de armament, americanii pot deja să obţină aceleaşi lucruri, însă la un nivel tehnologic mai înalt. De altfel, experţii nu exclud faptul că după o lovitură globală rapidă, conflictul se va transforma într-unul nuclear.
  Conceptul PGS, dezvoltat de Pentagon, este un nou motiv de iritare în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite, subliniază Igor Korotcenko: „În perioada precedentă s-a format un echilibru de forţe bazat în mare parte pe faptul că Rusia şi SUA şi-au egalat şansele într-un posibil război datorită arsenalelor nucleare ale celor două state. Un război mondial este, practic, puţin probabil. Riscul distrugerii reciproce impune reţinere în comportament. Însă realizarea de către SUA a programelor legate de crearea potenţialului pentru o lovitură globală rapidă aplicată de forţe armate convenţionale atenuează stabilitatea strategică şi evoluţia situaţiei devine imprevizibilă”.
  Dacă planurile Statelor Unite pot submina stabilitatea regională şi globală, dacă ele apropie „ziua de judecată”, trebuie să se renunţa la asemenea planuri indiferent de avantajele promise. În realitate, nimic nu s-a schimbat: în războiul viitorului, ca şi într-un conflict termonuclear tradiţional, nu vor fi învingători.”

  Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_12_14/In-razboaiele-viitorului-nu-vor-exista-caStigatori-0681/

  ZIS ŞI FĂCUT

  „Ziarul Bild: Rusia a instalat rachete la frontiera cu Uniunea Europeană

  Rusia a instalat baterii antirachetă de tip Iskander-M la frontiera cu Uniunea Europeană, scrie ziarul german Bild, citând surse bine informate.
  Potrivit publicaţiei, imagini înregistrate prin satelit arată că un „număr cu două cifre” de rachete balistice au fost amplasate la fronierele cu Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.
  Bateriile de tip Iskander pot fi echipate cu rachete atât convenţionale, cât şi cu focoase nucleare. Mai mult, raza maximă de acţiune este de aproximativ 500 de kilometri, ceea ce ar acoperi teritoriul Poloniei, devenind, astfel, posibil un atac asupra Berlinului, mai scrie ziarul Bild.”

  Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/news/2013_12_15/Ziarul-Bild-Rusia-a-instalat-rachete-la-frontiera-cu-Uniunea-Europeana-0143/

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.