Post-Vilnius

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National.

Reuniunea de la Vilnius, de la sfarsitul lui noiembrie, s-a incheiat cu o dezamagire – faptul ca Ucraina nu a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeana – dar si cu doua decizii incurajatoare, materializate in parafarea acordurilor de asociere cu Republica Moldova si Georgia.

Reuniunea, a treia intalnire la varf in cadrul Parteneriatului estic, a dovedit ca Uniunea Europeana nu este pe deplin hotarata in ceea ce priveste continuarea extinderii sale spre est, unele capitale fiind preocupate, mai curand, de relatia lor directa cu Rusia sau de dezvoltarea unui parteneriat in zona Marii Mediterane. Pe de alta parte, parafarea acordurilor cu Moldova si Georgia nu inseamna decat consemnarea incheierii procesului de negociere pe text. Urmeaza semnarea documentelor – ca expresie a vointei de asumare a angajamentelor continute si, apoi, procedura interna a ratificarii. Daca in cazul Georgiei lucrurile par mai simple – procesul electoral tocmai s-a incheiat prin alegerea noului presedinte  iar marea majoritate a populatiei sprijina, pentru diverse ratiuni, proiectul european (si aderarea la NATO) – in cazul Republicii Moldova, anul viitor va insemna un an electoral, in toamna urmand sa aiba loc alegeri. De aceea, procedura de semnare a acordului – preconizata sa aiba loc in septembrie – va interfera si va intra ca subiect in campania electorala (care, la Chisinau dureaza doua luni).

Parafarea textului acordului a favorizat insa, pentru Republica Moldova, adoptarea unei decizii istorice – recunoasterea limbii romane de catre Curtea Constitutionala iar vizita secretarului de stat american la Chisinau a marcat faptul ca SUA pare mai interesata in Parteneriatul Estic al UE chiar mai mult decat Uniunea Europeana insasi.

Evident, faptul ca liderii ucrainieni au revenit asupra semnarii acordului a creat o situatie exploziva la Kiev. In acest moment, se manifesta public nenumaratele frustrari ale populatiei, nu numai in ceea ce priveste aceasta decizie. Pare ca nici Bruxelles-ul nu a inteles ( sau nu a vrut sa inteleaga) importanta acordarii unor mesaje referitoare nu doar la “valorile si principiile europene” ci si la unele asteptari privitoare la vize, sprijin economic si investitii.

Pentru Rusia, daca largirea UE cu tarile Europei centrale, plus Romania si Bulgaria, nu a creat ingrijorari speciale, “intrarea” Uniunii chiar pe teritoriul fostei URSS pune mari probleme. De aici si reactia de contracarare a proiectului initiat de Polonia si Suedia. Probabil ca si din acest motiv sprijinul unor capitale europene pentru Parteneriatul Estic nu a fost prea hotarat. Este cert insa ca reuniunea de la Vilnius a creat noi oportunitati dar a generat si unele riscuri. Evenimentele de la Kiev vor reprezenta un test.

26 de gânduri despre “Post-Vilnius

 1. Nu este bine sa regretati renuntarea Ucrainei, un politician versat ar fi incurajat-o pt ca am putea s-o folosim in avantajul Romaniei, poate asa vor intelege si cei de Bruxelles ca nu te poti juca cu statele mai mici din UE cum iti convine tie ca partid popular… Daca Romania si Bulgaria ar fi fost tratate egal si corect si daca ar fi fost primite in Schengen, nu cred ca Ucraina ar mai fi avut vreo retinere… Dar asa, care tara sanatoasa la minte accepta sa fie jucaria cuiva, mai ales ca are prin noi si exemple de ceea ce i s-ar putea cere, aplica, impune, si in ce hal de vasalitate ar putea ajunge?

  Eu inteleg ca domnii de la Bruxelles ar dori sa mai schimbe din cand in cand cosul de gunoi al Europei, dar uite ca nu oricine se preteaza… trebuie sa fii ori profan ori ticalos, ca sa accepti…

  Pe de alta parte, Uniunea aia asiatica la care gandeste Putin, are sanse infinite sa se indeplineasca, si laolalta cu India, Coreea si China, nu cred ca ar mai ramane ceva de zis pe Pamant… Din nou, Bruxelles-ul ar fi trebuit sa vada in viitor! Daca nemultumesti tot mai multi, asteapta-te ca ei sa se uneasca…

  Ar trebui sa vedem si noi… mai sus si dincolo de bombeul Europei… Daca am avea resurse intelectuale, am lua ceea ce-i mai bun de peste tot, adica civilizatia, democratia adevarata si statul de drept din vest, dar si deschiderile si perspectivele economice din est… Noi insa nu ne alegem cu nimic de nicaieri, iar apoi banuim conspiratii planetare si jucam politic la criza perpetua, ca sa motivam mizeria in care am ajuns… Deh!

  Cand intram in criza, pai domne, americanii au bagat planeta in criza… cand ies aia din criza, pai domne, avem noi banii pe care i-au injectat ei?… Si tot asa, bietul roman intelege pana la urma ca-i in criza permanenta si se multumeste cu nimicul bine dijmuit al guvernantilor…

  Este drept, poporul se prinde si greu, dovada totalul dispret aratat de proprii alesi, masurile de retorsiune de tot felul ale statului asupra propriei populatiii, politica minciunii si a batei, ambele acceptate fara discurs, secretomania, germenii cenzurii burgheze, plus prabusirea perspectivei cetateanului de rand pe care nimic bun nu-l mai asteapta indiferent cat ar invata si ar munci… dovada ca cei buni se realizeaza intotdeauna afara, de foarte mult timp…

  Asta-i viziunea clasei politice romanesti, dintotdeauna! Satrapia Romania…

  Apreciază

 2. Intelegerea ruso-germana a functionat si de aceasta data.
  Germania a fortat UE sa marseze pe conditii greu de atins de catre Ucraina (sa ne gandim doar la costurile economice pe care le-ar fi suporat Ucraina, in timp ce UE nu a avansat nicio alternativa concreta, nimic). Cand s-a terminat rolul Germaniei, a intervnit Rusia. Asa ca la Vilnius nu s-a intamplat altceva decat ceea ce orice analist avizat ar fi intrezarit. Detalii – intr-o emisiune la Realitatea, acum vreo 10 zile, invitati Adrian Severin si Dan Dungaciu.
  Pentru Romania este pozitiv mesajul primit de Republica Moldova (daca nu l-am decredibiliza noi prin interventii care denota primitivism politic, vezi declaratiile lui B.), dar negativ in ceea ce priveste viitorul Ucrainei – o tara divizata, tot mai radicalizata, orientata de-acum mult mai ferm si profund spre Est.
  Proiectul UE se cam incheie spre Est, sa speram ca incluzand si Basarabia. Mai e ceva de avansat in Balcani, apoi se va trece in ritm rapid catre o Europa cu mai multe viteze. Unde ne situam noi, e destul de usor de intrezarit. Doar clasa politica (in cea mai mare parte) pare a nu intelege catre ce ne indrepam. Cand doar astepti de la altii, nu poti spera la un statut de senior.

  Apreciază

 3. Te si intrebi: ce-ar fi mai potrivit pentru presedinte, un mariner sau un boxer?
  Lasand gluma asta amara la o parte, unde era Bruxelles cand erati victimizat prin tribunale de o justitie comandata politic?
  Sa aiba aroganta de a conditiona acceptarea unei tari atat de mari de eliberarea Iuliei Timoshenko a fost stupefiant – fie lipsa de inteligenta politica, fie mitocanie deadreptul.
  Dupa lectia romano-bulgara, ucrainienii au invatat sa negocieze cu mai multa fermitate, caci deh, unele natii isi cunosc mai bine interesul national.
  Sa-l mai cheme si pe mancatorul de cravate la Kiev aduce cu un film mai vechi, de vreo 10 ani numit revolutia portocalie/horribile dictu…

  Apreciază

 4. Stire Bomba: Testamentul Lui Mircea Cel Batran In Mana Iubitului Ioanei Basescu !

  Erevan News a intrat in posesia copiei unui document istoric exceptional care poate refigura harta Romaniei. Totodata pe surse s-a aflat ca deja s-au facut demersurile necesare pentru ca o suprafata importanta din apele teritoriale romane ale Marii Negre, mai precis suprafata din jurul Insulei Serpilor, care a fost castigata de tara noastra in urma procesului pe care l-a avut cu Ucraina, ii va fi data, in baza documentului respectiv si a cererii de retrocedare, Famigliei basescu, proprietara de drept a acestei zone.
  Dar, despre ce este vorba?
  Avocatul de casa de piatra al fetei celei mari a d-lui presedinte a Romaniei, d-l Radu Pricop, a descoperit dupa cautari laborioase in arhiva biroului de avocatura in care este asociat actul testamentar al voivodului Mircea cel Batran, act in care se stipuleaza clar ca, in cazul in care Romania isi va recastiga apele teritoriale care-i apartin de drept ca urmare a mostenirii lasate de el, aceastea ii vor reveni automat sub forma de proprietate acelui domn pamantean sub conducerea caruia tara si-a recastigat acest drept. Ori acesta nu este altul decat basescu traian care, desi initial s-a opus acestui demers juridic inititat din Romania, la aflarea vestii ca procesul a fost castigat, s-a grabit sa isi aume public victoria, fapt pentru care ii suntem recunoscatori pe veci.
  Intrebat neoficial, la momentul in care isi facea cumparaturile de Craciun dintr-un mall bucurestean, despre ce intentioneaza sa faca din aceasta noua achizitie teritoriala, d-l presedinte a spus ca, ajutat de CEC si de fonduri europene, va ingradi zona respectiva cu un zid format din retele dese de pescuit, o va interzice navigatiei si o va transforma intr-o prolifica crescatorie de sturioni, carora le va asigura hrana din produsele agricole specifice obtinute de pe mosia de la Nana, contriubind astfel la sporirea rezervei piscicole a tarii.
  Totodata d-l presedinte a precizat ca-i va recomanda prostului de Ponta care habar n-are cum se face un buget, daramite cum se poate obtine profit dintr-o mare aproape moarta, cat si parlamentarilor tarii, la fel de prosti ca si premierul, sa dea o lege de parcelare a suprafetei teritoriale a Marii Negre a tarii noastre in vederea privatizarii si transformarii ei intr-un paradis piscicol. Din taxele impuse de guvern asupra acestei activitati lucrative se va putea gasi miliardul de Euro pe care guvernul Ponta vrea sa-l obtina prin marirea accizei la carburanti, fapt care-i va linisti si pe transportatorii ce ameninta cu blocarea soselelor patriei mult iubite.
  A consemnat pentru dvs
  Varujan Arachelian

  Apreciază

 5. @Gavrila
  Mi se pare normala reactia negativa fata de conditionarea Iulia Timosenko. In acelasi timp ma intreb daca Germania nu a folosit aceasta aparent lipsita de sens impunere tocmai pentru a-si crea o eschiva in favoarea Rusiei si a bunelor relatii economice si posibil de securitate in viitor. De altfel pe blogul nostru este o analiza care are puncte comune cu cea facuta de D-l Presedinte referitoare la rezultatele Intalnirii de la Vilnius.: „UE a dat dovada de incoerenţă cel puţin în abordarea Ucrainei, miza geostrategică cea mai importantă a Parteneriatului. Unele state membre s-au dovedit complet dezinteresate faţă de acest proiect, din cauze care ţin de lipsa de încredere că ţările estice sunt capabile să adere la valorile europene, altele pentru ca nu au dorit să-şi tulbure alinierea de interese economice şi de securitate cu Rusia.”
  http://blog.prospectiv.org/2013/12/post-scriptum-la-vilnius.html

  Apreciază

 6. Doamna Smaranda,

  Ce spune dl. Gavrila este reactia logica a unui om normal si nu scenaritele alb negru ale Kremlinului sau celelalte color ale europenilor.

  Eu vad negativa aderarea Moldovei care ar trebui sa-si ia gandul de la o mare parte a teritoriului ocupat de rusofoni ca o conditie la aderare, cum tot asa si Romania a fost obligata sa-si ia gandul de la o parte a Bucovinei,si tot negativ vad si faptul ca Europa a fortat geostrategic Kremlinul , a dat sperante partii ukrainene pro-europene, aducind Ukraina in pragul unui razboi civil.

  Cui ii foloseste un razboi la granita Europei ,lui Voltaire ca sa-l citez in context pe dl. Filipas?

  Apreciază

 7. @ Marcus,

  Marea Neagra nu e moarta din moment ce este plina de delfini, aia mananca ceva, anume peste! Niciodata insa ea nu a avut vegetatie subacvatica luxurianta si corali, asta pt ca este o mare de nisip, fost fund de lac cu apa dulce pana s-a prabusit Bosforul dupa ultima glaciatiune cand a crescut nivelul oceanului planetar, asa ca nu are ce sa creasca, insa peste a avut, are, si va avea, anume specii endemice! Faptul ca nu mai este cat era e alta poveste, pai unde crezi ca se duc toti detergentii cu care spala muierile? Pestii s-au dus si ei in Mediterana unde fiind apa mai multa, concentratia de chimicale e mai mica… In plus, fiind una dintre cele mai sarate mari, datorita Dunarii s-a cam indulcit si pestii au plecat dupa salinitate, asta pt ei inseamna sanatate, cum e aerul curat pt noi! Exista insa destul peste, doar ca nu mai renteaza sa fie pescuit industrial… In Mediterana nu poti tine ochii deschisi, la noi se poate, abia simti saratura…

  Sturionii maturi se prind in mare, la gurile Dunarii, ei insa traiesc in Dunarea de jos… dar nu ajung, in nici un caz, pana la insula serpilor… asa ca nu vad cum sa-i creasca Basescu pe acolo… sigur, doar daca nu cumva hotaraste altfel CCR… Poate doar sa-i consume asa, la bordul unui iaht, dupa ce i-au prins lipovenii… Problema e insa ca de regula pica tare greu, pt cine nu stie… nu cred ca unul care mananca sturion prima oara, mai comanda vreodata… poate asa, anual… icrele insa, proaspete si luate cu o foaie de ceapa, plus niste votca, pe un vant subtire si putina ploaie, nu le uiti niciodata… Dar si aici e o problema pt ca asta presupune sa fii la pescuit intr-o lotca care face ca toate alea pe valuri, asa ca… Lotcile au chila dar nu au chila grea sau adanca, si deoarece le lipseste derivorul si fina, aluneca de pe val, asa ca sunt tare periculoase si incomfortabile, daca esti sensibil, iti revezi micul dejun… Solutia lipoveneasca este ceaiul de crusin baut pe stomacul gol inainte de iesirea pe mare, asta stie orice pescar de cherhana…

  Stiu ca-i off topic, dar merita o invitatie: cine vrea sa guste marea, sa mearga la o cherhana si sa-i roage sa-i scoata in larg la taliene… Veti fi surprinsi, de pe mal marea pare linistita, dar la nici doua sute de metri veti vedea ca valurile sunt cat un garaj!

  Apreciază

 8. Din cite scrie presa moldoveneasca ( oare de ce presa romaneasca nu o fi scris?) Ucraina ar fi cerut UE suma de euro 160 miliarde nerambursabila, cate 20 miliarde euro anual. Putin cam departe de ceea ce poate asteptau unii europeni invatati cu alde Romania, adica ciubucuri, economie luata pe degeaba si injuraturi pe deasupra. Iata ca ucrainienii nu se lasa si batuti si f..uti si cu banii luati si pun o conditie pe care europenii o considera grea. Intr-un fel, recunoastem o lege a lui Murphy care zice: spune nu, apoi negociaza. Si recunoastem si zicala unde s-a dus mia duca-se si suta, fiindca ucrainienii au cerut cam de zece ori mai putin ca grecii, adica ordinul de marime raport de la mie la suta. Poate ca guvernantii ucrainieni au fost exagerati, aproape de extrem, insa tot aproape de extrem s-a pozitionat si miliardara Timosenko atunci cind a cerut semnarea acordului, fara conditii ( adica in genunchi)!
  Sigur ca era un joc cu miza mare, pe de o parte, din cate am auzit, investitiile din Ucraina ar fi germane intr-o proportie insemnata iar interesul Poloniei este si el nesurprinzator, dar si Rusia ar fi ramas fara bazele militare maritime din Marea Neagra din prezent. Va imaginati UE cu baze militare rusesti pe teritoriu? Posibil ca guvernantii ucrainieni sa fi zis ca aceasta miza mare li se cuvine, lor sau Ucrainei.
  Cu siguranta ca oficialii ucrainieni au ceva in cap si in vedere, deoarece, pe de o parte tara lor pare ca este cam jumatate – jumatate in preferinte, ceea ce inseamna ca ori incotro ar lua-o Ucraina, guvernantii trebuie sa prezinte public avantaje evidente si serioase si, pe de alta parte, viata si opera lui Voronin, care a incercat sa stea cu vinul in doua luntri, a fost vizibila de la Kiev, mai ales in partea finala. iar si mai aproape decat Voronin o au chiar pe madam Timosenko, care, din cite am inteles, a incercat sa faca avere alaturi de unii si politica alaturi de ceilalti. Ne vom da seama mai curind daca vom accesa media moldoveneasca, fiindca media romaneasca, cu siguranta ca nu ne va zice adevarul. Si, chiar daca are vrea, nu ar mai fi in stare sa il expuna, deoarece a ajuns in halul in care despre Iulia Timosenko nu ar fi in stare sa publice decit ca a fost fara chiloti la un club de fite si i s-a vazut totul! Asta este mindretea noastra de media.

  Apreciază

 9. @Vsile, Eu apreciam reactia negativa a lui Gavrila. Nu este normal sa pretinzi eliberarea Iuliei Timosenko ca o conditie sine-qua non a aderarii. Asta inseamna ca Germania nu tolereaza intemnitarile pe motive politice, datorita unui principiu sanatos si imuabil al tratarii nediferentiate a cazurilor in justitie. Ce a facut insa Germania cand Adrian Nastase era intr-o situatie asemanatoare, adica ispasea o pedeapsa politica? A aplicat o dubla masura. Am tot dreptul sa ma indoiesc, cum probabil a facut-o si Gavrila de valorile perene ale Europei..

  Apreciază

 10. @Vsile, Eu apreciam reactia negativa a lui Gavrila. Nu este normal sa pretinzi eliberarea Iuliei Timosenko ca o conditie sine-qua non a aderarii. Asta inseamna ca Germania nu tolereaza intemnitarile pe motive politice, datorita unui principiu sanatos si imuabil al tratarii nediferentiate a cazurilor in justitie. Ce a facut insa Germania cand Adrian Nastase era intr-o situatie asemanatoare, adica ispasea o pedeapsa politica? A aplicat o dubla masura. Am tot dreptul sa ma indoiesc, cum probabil a facut-o si Gavrila de valorile perene ale Europei..

  Apreciază

 11. @ Smaranda Dobrescu decembrie 11, 2013 la 3:14 pm

  Am retinut din materialul dvs. „Post Scriptum la Vilnius” – 10.12.2013 :
  „ Chiar în timp ce la Kiev protestele au ajuns deja în cea de-a 14-a zi, acesta a mai achiziționat încă un pachet de obligațiuni suverane în valoare de peste 1,4 miliarde de dolari. Fondul american Franklin Templeton deține acum aproape 40% din obligațiunile externe emise de Ucraina, fiind în prezent cel mai mare creditor al acestui stat. „

  He-he-hei !!! Unde sunt zapezile de altadata ? In Romania inca mergeau „vorbele” pe vremea aia…Prin Programul de Privatizare in Masa peste 6000 de societati comerciale romanesti au fost listate pe piata Rasdaq ( din societati inchise au devenit deschise, si asta a fost inceputul sfarsitului pentru peste 90 % dintre ele )…Ca rezultanta, astazi, in Romania, Fondul Franklin Templeton este unul din marii actionari ai Fondului Proprietatea…Treaba facuta meticulos…Ucrainienii avand un „boxer” prin preajma, se pare ca au noroc…La noi, prin „Rapirea din Serai”, se pot pierde pana si urmele…Am uitat-o si pe aia ca acum se renegociaza contractul (redeventa,…) cu OMV-PETROM…Noi trebuie sa ne facem planul la corupti…Planul la datorii ni l-am facut ! Urmeaza Ucraina !

  Acum se intelege mai bine de ce tot zic ca Irina Loghin trebuia sa-l aresteze pe „Rasdaq” ? N-a fost arestat „Rasdaq”, acum aresteaza el…

  Lasand putin gluma la o parte, d-nul Adrian Nastase, mergand in sens invers „logicii” lui Irina Loghin, prin 2002-2003, s-a implicat ferm pentru a bloca preluarea pietei OTC ( RASDAQ ), piata asemanatoare Bursei de Valori dar cu reguli mai putine si mai flexibile, de catre un singur „jucator” din Romania, piata fiind atunci, ca si acum, proprietatea tuturor societatilor de valori mobiliare – SVM ( atunci se numeau SVM-uri, acum se numesc SSIF-uri = societati de servicii de investitii finaciare ). Din pacate, o noua fapta buna, care nu putea ramane nepedepsita ( am mai scris si asta pe-aici, intr-un alt context) !

  Fiind unul din idiotii ( recunosc, precum Bobu, am mai scris recent…) care chiar am crezut in piata de capital romaneasca, astept cu nerabdare rezultatul procesului d-lui AN de luni 19 decembrie. Vreau sa inteleg, apropo de pedeapsa primita pana acum de d-nul AN, daca „Rasdaq-ul” national sau cel global e cel care s-a considerat cu onoarea nereperata, cu diferenta dintre cel national si cel global ca primului cu greu i se pot asocia caracteristici tehnico-financiare…Le-o fi trecut sau vor sa ne tina in „REVOLUTIA CONTINUA” ? La Televizor, bineanteles, si cu cativa „fraieri” de serviciu, ca exemple !…Ati auzit-o pe ultima a lui Radu Banciu de la B1 TV ? Adrian Nastase este incet la minte ! Poate aude si „Rasdaq” si i se face mila…Macar de „corectitudinea politica” sa mai tina seama…

  ACUM SERIOS. Si in timpul privatizarii SC Neptun Olimp SA ( 2002-2003 ) si anterior pe piata de capital ( mai putin…, deoarece ca si consultant nu puteam castiga nici 100 de dolari pe luna in timp ce Banca Mondiala platea 300 de dolari pe ora ministrilor prin 1997-1998 pentru consultanta in scopul „privatizarii” acelor mari obiective industriale care acum sunt praf si pulbere…), am capatat o experienta terifianta. Nu poti influenta RAUL cu BINELE…Poti doar deveni stupid in fata „lor”, atat timp cat au posibilitati nelimitate de a PROSTI ( verbul )…Un singur lucru ii „antreneaza”, MAI RAUL ! Si acest „ingredient”, cel putin in Romania, nu poate veni fara BASCALIE ! Trebuie insa sa ti-o poti permite ! Sau sa crezi ca poti !

  Cred ca am mai scris pe aici ceva asemanator, daca nu, o fac acum ( stau cam prost cu timpul si de aceea nu mai verific…). Stimata D-na Smaranda Dobrescu, veti avea in mine un colaborator fidel. La inceputul anului viitor, probabil in luna februarie, voi incerca sa va si contactez. Trebuie insa ca inainte sa-mi finalizez propriul sistem de abordare a sistematizarii ideilor si actiunilor care ne pot apropia in spatiul public pe cei care inca mai speram. Cred ca d-nul Mircea Platon m-a si retinut. Am avut cateva schimburi de opinii interesante cu dansul, pe blogul sau si pe email. Una din teme era o interpretare vitalista si optimista a MIORITEI, o viziune complet diferita de cea „acceptata, oficial”…, viziune care ne-a apropiat !

  Apreciază

 12. dlnimeni,

  Ce repede uita romanul!

  Uitati ca invitat de pres Basescu ,la Bucuresti celelalt presedinte al Ukrainei cel proeuropean cu buba pe fata si in sange, ne-a calcat in picioare intr-un discurs dur in prezenta mielului bland care se da zmeu avand in spare mari interese anti-romanesti , o merkel sau oooo barosso!
  Nu stiu de de ce oamenii politici nu reiau prin televiziuni acel discurs al lui Viktor Yuscenko?

  Apreciază

 13. @Doru: cauzele pentru care Marea Neagra risca sa devina o mare moarta sunt mult mai complexe, insa intr-adevar poluarea, natura fundului sulfuros al acesteia, pescuitul in draci prcaticat de osmanlai la gurile Bosforului care impiedica migratia bancurilor de pesti, lipsa oxigenarii prin existenta unor curenti ascendenti si descendenti etc cat si cele pomenite de tine au dus la starea in care se gaseste acum. In ceea ce priveste raspandirea arealului sturionilor pana la limita coastelor Insulei Serpilor: of course ca fara ajutorul CC nu va fi posibila. In rest toate cele bune,
  sa fii iubit
  marcus

  Apreciază

 14. @ Dezideriu Dudas decembrie 12, 2013 la 12:06 am

  Sa stiti ca aveti dreptate.
  Nu poti infulenta RAUL cu BINELE. Si as mai adauga ceva, nici cu mai RAUL nu-l poti combate.

  RAUL nu se poate combate decat cu un alt fel de RAU……nici nu se pune problema intoarcerii celuilalt obraz…..

  Apreciază

 15. @Dezideriu Dudas
  Multumesc pentru explicatii si pentru intentia de colaborare. Ma bucur ca aveti aceasta disponibilitate. Unele lucruri, vedeti, ni se clarifica dupa ani de zile, daca nu decenii. D-l PM care avea mai multe cunostiinte decat noi, a incercat sa faca exact ce trebuia atunci. Pe de alta parte putea s-o faca singur intr-un context de „intelegere” cvasi generala?
  Aveti dreptate ca la noi MAI RAUL vine insidios, se aseaza temeinic si drept scuza foloseste bascalia antrenanta, haioasa, aducatoare de zambete si haz, aducatoare de dezastru.
  Cei doi prieteni cu care am pornit la drum sunt de prima mana si incercam sa cuprindem si sa ne explicam cat mai multe din neajunsurile societatii, din cauzele situatiei aproape fara iesire, incercam sa prefiguram solutii. Nu putem acoperi totul, de aceea sunt binevenite ajutoare oneste si calificate

  Apreciază

 16. @ Marian Nicolae

  Cand scriam „mai rau” ma gandeam la un bine „sub acoperire”…Nu prea are insa cine sa faca „acoperirea” pentru ca toti par a fi la celalalt capat…Deocamdata la capatul nostru, „cu acte”, nu este decat d-nul Adrian Nastase…Restul, vorbesc de te dau jos despre cum ar trebui sa fie si nu este…In istoria noastra, au mai fost si altii „la capatul nostru”. Spre norocul nostru, ii avem si astazi pe unii langa noi !

  Un „alt fel de RAU” s-a cam intamplat si se intampla de la Marx incoace…Marile state au ascuns in spatele „politicilor de Dreapta”…, toate neajunsurile „politicilor de Stanga” pe care le promoveaza in statele mici ( initial, acum au trecut „pe Dreapta”… )…A iesit din „regula” Rusia, de unde „sefia” URSS, desi georgianul Stalin „a marcat” ( in plina „corectitudine politica”, nu putea fi din Rusia, nici macar din Ucraina…), si.., acum, China…., datorita lui „Confucius” ( am mai scris pe-aici, Confucius este un fel de suma a intelepciunii populare chinezesti ) !. Noi avem formularea lui Marin Sorescu „si pentru ca trebuia sa poarte un nume”…Chinezii insa au chiar numele : Confucius !

  Sa intoarcem celalalt obraz ? Dupa ce a trecut buldozerul peste noi ? Totusi, nu cred ca Ghandi, si nici Nelson Mandela…, ar fi fost oameni slabi ! Problema tine de amplitudinea Raului si de „arheologia” lui…

  Apreciază

 17. @ Smaranda Dobrescu

  Interesanta extensia dvs. privind „mai Raul”. O sa reflectez la ea.

  Am mai scris-o, George Soros, fara sa vrea ( nefiind filozof, nu a putut sa-si ascunda ideile, cum isi ascundea de ex. investitiile in Romania – un raspuns public la intrebarea unei ziariste… ), a prezentat prin REFLEXIVITATEA GANDIRE-REALITATE, cel mai pernicios sistem de a perpetua neputinta societatilor de a evolua…Induce din start puterea imensa a mass-mediei si a celor din zona cunoasterii. Poate ca doar relationarile profunde ale unor initiati precum prof. Titus Filipas sa mai poata oferi solutii in viitor…La acea masa nu se poate aseza oricine…Din pacate nu stiu sa aiba vreun inaintas in Romania ( ceva-ceva incearca si d-nul Alexandru Mironov, dar e mult prea „cuminte”…)…E drept, la acea masa se mananca si multa „soia” ( sa-i mai tai elanul lui Don’ Vasile si nici sa mearga colegul Doru Coarna cu gandul la Voltaire…) , dar si cand baga „friptura”…In timp ce la ceilalti, de la Orwell incoace, din „compoturi” nu „se iese”( ghilimelele de la „se” sunt esentiale…).

  O sa-i transmit un email d-lui MP, de data aceasta intr-o constructie mai elaborata( ma intereseaza si Distributivismul…), deoarece in perioada cand il contactasem, nu prea intelegeam retinerea lui fata de d-nul Dorin Tudoran. O sa-l rog sa va redirectioneze si dvs. emailul cu un mesaj special, sau sa-mi transmita adresa dvs. de email.

  Apreciază

 18. dlnimeni ,

  a fost doar o „retorica”. Eu nu va acuzam de nimic ceream doar acum in acest scandal care este de fapt o masluire o divagare facuta cu sprijinul conducerii USLeul de a se scoate de la naflatina niste rememberuri!

  Marcus,

  Una-i migratia pestelui neautohton , oprita in draci de pescadoare japoneze acum 20-30 de ani , acum au si turcii o flota noua, si alta-i distrugerea speciilor proprii.
  In timpul iernii vezi in pescarii sute de kile de guvizi de dulceata, in perioada reproducerii vezi calcani, luna asta am gasit de doua ori hanus la peste 300 grms bucata, adica acum s-au specializat si romanii la pescuitul cu custi,. si rar mai reusesc si turcii , dar ft. rar cu niste plase la calcani , adica hai sa-i lasam pe turci si sa ne ocupam de turciti!
  Un pescuit ilegal ar fik fi incercarea de trecere acestui cod penal fara a fi dezbatut public , fara reactii adica ne-a turcit de tot cu „tontii” !

  Dudas,
  ca de obicei, exceleaza pe …aratura americana , dupa dansul e bine desi se pot trage alte concluzii cu referire la soparla americana in interesul pro-west, desi ….
  Practic problemele din Ukraina imbraca haine diferite.
  O Haina ar fi cea rusofila , data de o mare parte a populatiei ruse la care se pot adauga si o mica parte a ukrainienilor simpatizati comunisti.
  O alta haina ar fi ukrainienii majoritari care-i asimileaza pe rusi cu fosti cotropitori , iar pe nemti ca eliberatori.
  Acum ar mai fi si haina economica, ukrainieni sau rusi oligarhii din tara patroni in petrochimie, siderurgie lucreaza pe gaz ieftin furat de la rusi si vandut de statul ukrainian sub pretul pietii , asigurind bani la buget cistiguri uriase marilor intreprizatori, gazele mai ajung la pret neeuropean si la populatie , o chestie pe care proeuropenii o vor simti nu neaparat pe mina lui Putin ci pe mana doamnei Merkel ,asa soon as Ukraina,migh go on european embracement!

  Apreciază

 19. Eu cred că nu multe țări din UE sunt dispuse să strice relațiile cu Rusia.
  Pe de altă parte, nu vor să supere fostele republici sovietice și le fac o promisiune care poate să dureze șapte ani. S-a văzut că atunci când ele nu vor să-și respecte angajamentul, aruncă tot felul de pretexte zicând că țara respectivă nu a îndeplinit mereu alte și alte condiții.
  Românii au vrut intrarea în UE, nu pentru principii și valori, ci pentru plecarea la lucru în Vest. Cum s-au deschis granițele, au năvălit în Occident năucindu-i pe bieții oameni de-acolo cu obiceiurile lor proaste.

  Apreciază

 20. @ Dezideriu Dudas decembrie 12, 2013 la 9:06 pm

  Am crezut ca vorbiti despre raul rau si nu despre binele sub acoperire.
  Care la randul sau, acest bine sub acoperire este indicat sa aibe o mana de fier intr-o manusa de catifea…….

  Sa fim bucurosi ca-l avem pe domnul profesor Adrian Nastase la capatul nostru. AVEM NEVOIE DE UN ASEMENEA OM. Romania a ajuns in halul in care este tocmai din cauza lipsei oamenilor cu coloana vertebrala, inteligenti si iubitori de tara.

  In acest moment raul este in tara, printre noi si peste tot imprejurul nostru.
  Cat despre arheologia raului…stim din pacate de unde vine…… cel putin nu mai trebuie sa facem sapaturi……

  Apreciază

 21. ..pe de parte, cea mai de soi consecinta de dupa Vilnius este aia ca cetatenii romani isi doresc un presedinte precum Ianukovici, cetatenii aia de care nu se prea tine cont dar carora cu nerusinare odata la 4 sau 5 ani li se cere increderea. Asa ca n-ar fi rau s-l introduceti si pe el in sondajele pre-electorale, daca tot se platesc tot felul de sondaje in care se introduc usor, usor ineptii pe care noi romanii ar trebui sa le asimilam. Si cred ca ar fi fair-play si fata de vecinii nostri ucrainieni sa auda cum vocea poporului nostru dupa aproape de 5 ani de circ politic la care suntem siliti sa asistam, 15 ani daca avem in vedere si perioada de pre-aderare la marea familie, unde nici dupa atata timp nu am depasit statutul de servitori, de forta de munca bine pregatita si viitor material conceptional pentru intinerirea frumoasei doamne.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.