Despre „limba moldoveneasca”

Am povestit, in cadrul unei dezbateri, la Fundatia Titulescu, despre felul in care, la o reuniune a premierilor, in Italia,  in noiembrie 2001, vazand ca exista o cabina de traducere pe care era scris „limba moldoveneasca”, am glumit spunand ca, intr-o singura noapte, eu am invatat o noua limba straina – limba moldoveneasca – si ca imi voi tine discursul in limba moldoveneasca. Evident, am vorbit in romana. L-am intrebat apoi pe cice-premierul Moldovei daca ma descurc… In fine, toata lumea a inteles ca nu poate fi vorba de doua limbi distincte, romana si moldoveneasca.

Datorita opiniilor exprimate de mine, in perioada in care doctrina identitatii distincte si a limbii distincte, moldovenesti, era promovata de liderii politici de la Chisinau, a aparut  lucrarea „Istoria Moldovei”, precum si „Dictionarul moldovenesc-romanesc”, amandoua semnate de Vasile Stati. Prin amabilitatea unui distins coleg, am revazut aceste texte, scrise in perioada 2002-2003.

Eram desemnat, in mod evident, „dusmanul” principal al abordarilor politice si lingvistice de la Chisinau din acea perioada. Iata un singur exemplu. In  „Post-scriptumul neobligatoriu” la  „Dictionarul moldovenesc-romanesc” , Vasile Stati scria: „Noi, moldovenii, purtatori ai limbii moldovenesti, dorind sa-l luminam pe A.Nastase si alti romani de-al de el (sic!) din Romania, am elaborat si am tiparit Dictionarul moldovenesc-romanesc, cuprinzand vreo 19000 de cuvinte si forme. Acum e randul lui A. Nastase sa recunoasca public, cu aceeasi fata, ca reprezentantul Republicii Moldova a vorbit in limba moldoveneasca. Decizia ii apartine. Faca precum i-i voia. Amintim insa ca in joc e obrazul unui prim-ministru. Al unui stat. Si nu a unui stat ca celelalte. Ci a Romaniei. Se va vedea cat costa.”

Recunosc, m-am simtit magulit de faptul ca Vasile Stati mi-a „dedicat” o carte (chiar daca aceasta este considerata de multi o absurditate, generata doar de sentimente anti-romanesti) numai pentru a dovedi ca nu am dreptate. Ma intreb insa ce va face acum Vasile Stati cu dictionarul sau politic, dupa ce Curtea constitutionala a Republicii Moldova a stabilit ca reprezentantul de la Chisinau, la reuniunea de la Trieste, din 2001,  a vorbit, totusi, chiar fara sa stie, in limba romana. Va recunoaste V. Stati acest lucru in mod public?

64 de gânduri despre “Despre „limba moldoveneasca”

  1. Către „Vasile”,
    Sincer nu mi-a fost foarte clar ce ați dorit să-mi spuneți, motiv pentru care evit să vă răspund, deoarece există riscul să greșesc. În schimb, pot să vă spun că nu cred că cineva este înger sau demon. Eu cred că toți care am scris, scriem, sau vom scrie avem o contribuție civică însemnată la modelarea și la sprijinirea unui om de stat. Mai de vrem sau mai târziu, în istorie, se va consemna că am fost prietenii lui. Totodată, prin comentariile noastre, mai acide, mai puțin acide, laudative, ori elogioase oferim un feed-back gazdei și totodată îl ajutăm să-și promoveze convingerile și acțiunile.

    PS. Am avut curând prilejul să-l cunosc și vă spun că ne prețuiește pe toți în egală măsură, chiar dacă nu este întotdeauna de acord cu ce se scrie pe blog.

  2. Către „Marian Nicolae”,
    Cred că sunt mai mulți favoriți la acea secțiune, dar propunerea are caracter ipotetic. Acum mă gândesc că ar putea să apară unele frustrări în rândul colegilor, de aceea sugerez ca toți colegii să propună secțiuni. În mod democratic, cele care sunt cele mai propuse, zic să fie selectate și să rămână câte dorește dl. A. Năstase – 2, 4, 10, 1000, nu știu.

  3. Ibo sunt si ei nigerieni . Secta islamista Boko Haram este o noutate in Africa Neagra , care avea un Islam bland pe langa arabi .

  4. @ Don’ Vasile

    Tocmai ma pregateam sa scriu ca suntem in fata unui “malpraxis” de tip “agent pampers”( de unica folosinta… ) in sensul ca vi s-a livrat “gresit” informatia cu “managerul zero – Port “ asociata d-lui Halarescu, desi eu eram “marele bandit”…

    Ati scapat la autopsie…cu revenirea explicativa.

    In fapt a fost o forma de promovare a “CENTRULUI PENTRU GUVERNANTA PUBLICA SI ECONOMICA PRIVATA “. “Managerul zero” a fost / este un lider politic social democrat local de foarte buna calitate. Am vizat mai mult Coopers & Lybrands, firma internationala care l-a desemnat. Din pacate, “managerii – infiniti”, nu doar din Port…, ci de la nivelul intregii economii, au facut cu acelasi “zero” mai mult….E drept, isi prezinta maximizat si infinitic nimicul din “galantare”…

    Legat de Coopers&Lybrands, pe aceasi directie, au mai fost proiectele, Programul de Protectie a Micilor Actionari ( ulterior Programul de Protectie al Actionarilor, incluzind si SIF-urile si FPS-ul in termenul de actionari ), Sistemul de Administrare Paralela Multilaterala ( nu a acceptat d-nul Vergil Popescu, cel mai respectat profesionist in domeniul invatamantului profesional de pe piata de capital termenul de “Corporativa” si l-am preluat pe cel propus de dansul, “ Multilaterala” ) la sfarsitul privatizarii SC Neptun Olimp SA, Strategia Dezvoltarii Romaniei – Optiunea societatii civile…Cum ar spune “baietii”, PRAGMATICA ZERO…Mie-mi place insa matematica ( mai ales cea sociala ) si stiu ca la operatiile in “modul” ( interes national ), si “realizarile negative” pot produce efecte…Va aduceti aminte de sanctiunea premiala a lui Mihai Ralea ? Poate avem sansa sa ne aflam in epicentrul celei mai mari (re)torsiuni din istoria Romaniei contemporane… Altii ar spune “ZERO” sperante…Cu prima ocazie ii voi transmite d-lui Adrian Nastase un email de acum cativa ani pe care-l transmiteam “managerului zero” despre cum vede Leszek Balcerowicz dinamica evolutiei social-democratiei…E drept, poate ar fi trebuit sa-l trimit lui Marean, “managerul infinit”….al gramaticii romane, egalat, poate, doar de “managerita… printesa cea mica”, din teatrul istoric “Rapirea din Serai”…

  5. @ George Hălărescu decembrie 12, 2013 la 10:46 am

    De ce nu.
    Totusi nu dorim frustrati intre noi, destule motive de frustrare ne ofera altii…

    Am putea avea chiar premii pentru comentarii complet paralele cu subiectul abordat in articol, sau chiar ca raspuns la un comentariu..ceva in genul Zmeurei de Aur, dar si aici vor aparea nemultumiti.

    Este adevarat am avea motive de amuzament, dar pe seama altora…..

    Mai degraba varianta oferita de catre dumneavoastra ar fi buna.

  6. @ Centru
    A fost un genocid cumplit acolo, împotriva poporului creştin Ibo, care nu erau nigerieni. Au fost omorâţi cel puţin 2 milioane de etnici Ibo acolo. De către nigerieni. Violurile colective făcute de soldaţii nigerieni din armata de ocupaţie asupra femeilor Ibo au creat de facto un “nou popor Ibo”. Care sunt şi ei nigerieni acum, nu-i aşa? Cât cinism !

  7. Nu va enervati fara rost . Populatia IBo este o populatie nigeriana , la fel ca alte populatii nigeriana , Ioruba , Efic sau Haoussa . Nigerienii sunt majoritari crestini . Va referiti la conflictul din Biafra , proiectul secesionist inspirat de Franta , de razboiul de acolo din 1970 ? Erau nigerieni contra nigerieni .

  8. Dl. Dezideriu,

    Stilul dl. Halarescu asemanator cu al dumneavoastra mi-a jucat o festa.Eu incercam un joc , pe care dumneavoastra nu il puteti intelege.Raspundeam mesajelor ghicind si nu citind expeditorul. Asa ca am primis mesajul , am observat confuzia si am indreptat-o…greu de inteles si cu riscuri acest exercitiu !

    Faptul ca protejatul dumneavoastra „…un lider politic social democrat local de foarte buna calitate” a fost totusi schimbat ,nu va spune nimic nici acum in ceasul al ….? Sau poate vreti sa facem un remember al „moldovenilor”
    descalecati politic dupa autenticii moldoveni manageri Pistolea si Ghe. Moldoveanu?

    Vedeti domnule Dudas, mie imi este „prietena” istoria reala, practica a manageriatului portuar si nu aceea a practicei managerului politic!

  9. @ Vsile decembrie 14, 2013 la 8:11 am

    Don’ Vasile,

    Lucrurile evolueaza rapid si vad ca sunt pe cale sa fiu asociat „desteptilor” si va asigur ca ar fi un exces de „prostie”…N-ar fi insa singurul exces…

    Pe de alta parte, interesant modul dvs. de inaintare si implicit relationare…Scriam anterior ceva, posibil de perceput in exces, mai ales de „academicieni”…, ref. la d-nii prof. Titus Filipas si Alexandru Mironov, trebuie insa sa evaluam faptul ca abundenta de inforrmatii deschise nu a mai existat niciodata in istorie ca pana acum…D-nul Mironov are un defazaj deoarece multi ani a refuzat sa lucreze cu calculatorul…Iar in „”tarile mari”, motivatia tinde spre zero. Le e mai bine asa…Dvs. veniti cu o „metodologie” de stransura interesanta, care pare ca vine din aceleasi sfere ale gestiunii imense de informatii cu matrici de dezentropizare organizate pe nivele…

    D-nul respectiv nu este protejatul meu. Am scris public doar ca nu se va retrage daca se va rezolva incompatibilitatea „fabricata”. Nu ma intereseaza prea mult cum a reactionat el, desi, pentru orice proiect serios, cred ca oameni ca el sunt indispensabili. Acum, in aceasta etapa, ma intereseaza „fabricantii”…Iar aici, pe blogul d-lui Adrian Nastase, este o adevarata ”UZINA VIE”…

    Ref. la „moldoveni”, dupa mama, si eu sunt moldovean si, de ( alt) exemplu, europarlamentarul Sabin Cutas ( am absolvit acelasi liceu la Bacau ). Moldovenii de care scrieti dvs., unii sunt „cu numele”, si nu cred ca trebuie sa coboram nivelul la „retorica tip Vadim „ ( scuze d-lui Doru Coarna, dar daca va fi sa fie…, nu asta ii va impiedica „accesul” la Presedintie…) si nici sa ne ocupam de „plaesi” ( cel mai mare roman „a iesit” Stefan cel Mare si nu vreun plaes…)…Ref. la management insa, voi asculta cu mare interes manifestarea cu d-nul ec. Radu Golban. Tema aceasta ( managementul, atat public cat si privat ) va fi prezenta continuu in postarile mele. Aici, deci, mai vorbim…

    Redau mai jos, o portiune din emailul despre social-democratie ( catre managerul despre care ati scris ) la care facem referire :

    DOUA TIPURI DE MODELE DE EGALITARISM :

    TIP 1. Viziunea John Rawls – inegalitatea optima : cea care permite cea mai rapida ameliorare a situatiei oamenilor aflati in stare de saracie ( imbunatatire constanta ). Raportul de dependenta dintre interesele celor care sunt sau urmeaza sa devina bogati si interesele celor saraci se bazeaza pe avantajul reciproc, afirmatie valabila in situatia in care relatia se fondeaza pe servicii reciproce, iar nu pe constrangere ( vezi autoritatea JM Bochensky )
    Se numeste EGALITARISM NECONDITIONAT sau REDISTRIBUTIONISMUL. Este un egalitarism static
    Dezvoltarea statului social : pretul platit pentru salvgardarea capitalismului…De fapt, efecte cu adevarat negative asupra tarilor vest-europene a avut tocmai “impregnarea cu social “ ( din anii 70-80 ), si au avut ca motivatii :
    NU dorinta de a salva capitalismul ( nu era cazul atunci )
    CI : Falsele teorii
    Lobby-urile birocratilor
    Goana politicienilor dupa voturi

    TIP 2. Viziunea Balcerowicz : Inegalitatile optime, sau cele putin administrabile, sunt acele inegalitati care apar in mod necesar atunci cand are loc maxima apropiere posibila de idealul egalitatii sanselor in conditii de larga libertate economica.
    Se numeste EGALITARISM DINAMIC si are in vedere fortele care asigura dezvoltarea economica si modelele acestei dezvoltari
    MODELUL EGALITARISMULUI DINAMIC : Dintre toate modelele existente, asigura cel mai inalt system posibil de imbunatatire constanta sip e termen lung a situatiei oamenilor satraci. La baza lui stau acei factori care asigura maxima egalitate posibila a sanselor si o mare libertate economica.
    FACTORII MODELULUI EGALITARISMULUI DINAMIC :
    – libertatea initiativei private si preponderenta sectorului privat in economie
    – orientarea catre export
    – stabilitatea monedei nationale – asigurata printr-o politioca bugetara si monetara ferma.
    – un grad mic de impovarare a economiei cu impozite si cheltuieli bugetare, in special cu cheltuieli destinate consumului.
    – relatii de munca favorabile dezvoltarii, care sa protejeze profiturile intreprinderii in fata presiunii salariale exagerate.

Lasă un răspuns