23 de gânduri despre “Week-end, la Viena

  1. Geoideologia si Estul: Despre criza kieveana

    Desi ca idée politica este mai putin circulata, geoideologia este cel putin la fel de implicata ca si geopolitica. Geoideologia este tot acel arsenal de idei din spatele geopoliticii, partial vizibil, partial invizibil, care ii da identitate, motivatie si directie. Geoideologia este ideologia la scara geografica, care aduce in atentia politica si, dupa caz, publica interesele spatiului propriu, zonei de apartenenta sau fata de alte zone. In aceasta tema, relativ de penumbra, vom gasi, in opinia mea, una din cauzele crizei politice, cu totul neasteptate si speciale, din Ucraina. Fenomenul este preocupant deoarece o instabilitate din vecinatatea nemijlocita, care ameninta statalitatea si frontierele ucrainene, este un risc de securitate pentru Romania, cat si pentru intreaga zona geopolitica, est-europeana.

    Pentru a deschide calea spre intelegerea diferentelor de geoideologie dintre Est si Vest, voi incepe cu o intrebare care doar aparent ar fi nelalocul ei, dar care poate avea meritul unui dus rece, de stimulare a reflectiei si trezire la realitate. Ce-ati spune daca ati afla despre California, de pilda, sau, si mai ilustrativ pentru diferenta geoideologica pe care incerc sa o constientizati, ca oricare dintre cele 13 state originare, fondatoare ale federatiei americane s-ar desprinde ori ar fi desprins de Vest pentru a se integra in Est? Banuiesc ca, dupa reactia de surprindere, veti demonta cu argumente rationale si solide o astfel de idee, in care istoria si geografia, impreuna cu o lista nesfarsita de asemanari care tin de unitatea de identitate a zonei, vor fi de nedepasit. Evident, o astfel de concluzie ar fi valabila in cadrul unui joc geopolitic cinstit.

    Sa ne intoarcem, acum, in Est, si sa ne punem aceeasi problema pentru Ucraina, in ipoteza integrarii in Vest, care se agita, de doua saptamani, intr-un soi de maidanlutie, asemanatoare lovilutiei aborigene. Daca vom confrunta aceeasi lista cu date istorice si geografice, vom constata ca trasaturile originare si fondatoare sunt cel putin la fel de puternice ca in exemplul de la care am pornit. Ucraina a apartinut, sute de ani, celui mai timpuriu stat al slavilor estici, care s-a coagulat in jurul Kievului, stat predecesor a trei natiuni, din zilele noastre, extrem de inrudite, belarusa, ucraineana si rusa.

    Nu mai vorbesc de indelungatul experiment sovietic, care, in pofida a ceea ce ar crede sau sustine altcineva, mai mult sau mai putin cunoscator sau rauvoitor, mai cu seama din afara, a legat popoarele din zona, nu neaparat prin clipele de glorie comuna, care, indiscutabil si neideologic vorbind, au existat, cat mai ales prin cele de suferinta comuna, asa cum se intampla cu cei care trec impreuna prin aceeasi primejdie. Faptul ca, impotriva catastrofei geopolitice care avea sa urmeze, experimentul in cauza a fost abandonat la unison, datorita originii alogene si bazelor nedemocratice, a adaugat un liant in plus si, totodata, noi provocari acestui spatiu geopolitic, unitar prin cele mai multe aspecte, unele chiar de detaliu.

    Vechea scoala geopolitica argumenta cucerirea militara a unei pozitii sau alteia, geostrategice, pentru a stapani lumea. Noua paradigma geopolitica nu mai urmareste suprematia, imposibila astazi, demonstrata de sfarsitul unipolarismului, ci obiective mai modeste, dar si cu alte mijloace. Sub presiunea pietei, resurselor si demografiei, care dau prioritate si consistenta geoeconomiei, vechea teza „Cucereste si stapaneste!” s-a transformat, cu preponderenta, in „Integreaza-te si supravietuieste!”, din care pot decurge si pozitiile de influenta si putere.

    Prin urmare, este de presupus ca un esec de integrare, recunoscut si asumat, nu a oprit cautarile pe aceasta linie, mai ales in lumina unei experiente de succes, cum a fost, cel putin pana la un punct, integrarea economica vest-europeana. In ultimul caz, semnele declinului, care inca nu sunt recunoscute dar care in mod vizibil creeaza dificultati din ce in ce mai mari, isi au sediul in fortarea geografiei, spre Est, si in fortarea integrarii, spre planul politic. Pentru a controla insumarea contradictiilor de fortare rezultate si a preveni fenomenul de spargere, nu se intrevede o alta solutie in afara celei de reajustare. Centralizarea si federalizarea intregului, pe de o parte, si decentralizarea si regionalizarea partilor, de cealalta, nu pot face casa buna sau pe termen lung, este o lectie pe care actualii si viitorii vor fi nevoiti sa o invete!

    Dupa douazeci de ani de mers pe cont propriu, in mentalul geopolitic al zonei se remarca un inceput de mutatie. Chiar daca in forme contradictorii, nevoia de integrare a inceput sa iasa la suprafata. Aceasta tendinta, a carei manifestare crescanda s-a facut simtita de curand, inseamna acceptarea ideii ca patriotismul la nivel national a incetat sa mai fie perceput, singur, ca un panaceu izbavitor. Interconexiunile transfrontaliere, intre care cele de securitate economica si energetica sunt determinante, fac necesar si un patriotism al zonei de apartenenta. Estul este, volens-nolens, un dat, patria geopolitica a esticilor, exact in aceiasi termeni care se pun pentru Vest si pentru vestici. A fi estic a inceput sa se reabiliteze, ca semnificatie, tinzand sa echilibreze mandria, in sensul bun, de a fi vestic. Probabil ca pana la aparitia unui Konrad Adenauer, a unui Robert Schuman sau a unui Jean Monnet ai Estului nu mai este mult timp. Ar putea fi un Putin, un Ianukovici, un Alexander Dughin ori alti oameni politici sau de cultura din fostul spatiu sovietic? Ori, mai stii, unele frustrari sunt mari, chiar din cel al ex-integrarii economice?! Formalizarea ideatica a interesului de reconstruire a identitatii geopolitice a Estului solicita, in mod explicit, geoideologia.

    Intr-o evaluare echidistanta fata de Est si Vest, as observa ca integrarea in zona geopolitica de origine sau in afara acesteia este o falsa problema. Desigur, la rigoare, dilema Ucrainei poate fi transata prin alegeri anticipate, parlamentare si prezidentiale, sau prin referendum. Importante cu adevarat sunt insa consecintele integrarii, daca servesc consolidarii, ca in cazul Romaniei si, potential, al R. Moldova, ori pot duce la subrezire si dezintegrare, cum se contureaza in criza kieveana. O a doua observatie, cel putin la fel de importanta, ar fi ca extremismul Euro-Maidanului poarta pecetea nationalismului de tip comunist, o optiune care s-a dovedit, istoric, periculoasa pentru viitorul unei natiuni si a statului sau. Nu intamplator, in tentativa de a demite guvernul pro-Est, opozitia pro-Vest s-a bazat pe voturile comunistilor, al caror nationalism actioneaza, pe efecte, ca un ingredient de izolare.

    Pe de alta parte, ascultarea vocii poporului, asa cum indeamna Occidentul, nu inseamna a da curs protestelor din Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti) din Kiev, care, ca scenariu, seamana ca niste picaturi de apa cu cele din Pietele Tahrir Cairo, Taksim Istanbul sau din alte zone in care se incearca a se insinua un control ilegitim si nedemocratic. Practic, celor mai multi dintre cei care au urmarit asalturile strazii asupra institutiilor de putere si ocuparea cladirilor administrative ucrainene, in conditiile in care acelasi Occident a pus si pune surdina vocii statului de drept, nu le-a ramas o alta impresie decat cea de manevra tactica de inselare a opiniei publice. Comparativ cu populatia de 46 de milioane de locuitori, opozitia de strada este extrem de departe de invocata „mare majoritate a ucrainelilor”, reprezentand o expresie superficiala, care nu are de-a face cu Ucraina profunda.

    Sunt insa si alte fapte care arunca o umbra de neincredere asupra a ceea ce se proclama a fi libertatea de alegere a integrarii, intre Est si Vest. Pe de o parte, Rusia, desi nu isi atribuie in mod direct ideea, ar dori sa devina parte a negocierilor de asociere a Ucrainei la UE. Dupa modelul intereselor americane in Vest, Rusia are pretentia unor interese prioritare in Est. De cealalta parte, Vestul respinge Ucrainei dreptul la negocierea Acordului de Asociere, avertizand, in caz de nesemnare, cu „alternativa” haosului si violentei. Interventiile organizatiei sale politico-militare intr-o negociere care ar trebui sa fie pur politica ar putea fi calificate, in cel mai bun caz, o gafa impardonabila, daca nu o aroganta a unui mecanism de coercitie.

    Remarcabila ramane, in opinia mea, pozitia flexibila a Ucrainei, care, prinsa la mijloc, cheama opozitia alaturi de putere, pentru a negocia cu UE. In acelasi timp, si pentru criza kieveana si pentru degringolada Estului, geoideologia va juca un rol hotarator.

  2. @Sadicu
    Esti intr-o imensa eroare. ,,Mentalitatea de baricada” este aceea care inhiba normalitatea, relationarea si dezvoltarea civilizatiei umane.
    Oamenii sunt mult mai putin diferiti intre ei decat isi imagineaza ei insisi. Diferite sunt doar…interesele ,,elitelor” (politice, economice, militare, academice, etc) , mai mult sau mai putin pasagere.
    Daca nu veti pricepe acest adevar elementar, iar veti fi spulberati la alegerile urmatoare….prin votul oamenilor, nu altfel. Oamenii normali (ca mine de exemplu) cred cu sfintenie in democratie, mult mai mult decat in meritocratie, mai ales, daca aceasta din urma se bazeaza exclusiv pe tupeu, agresivitate iresponsabila si grobianism portuar imbibat in/cu valuri de rom.
    (Z)
    @Ceilalti colegi
    Nu-l atacati pe prietenul ,,de dincolo de baricada” (construita de el insusi) numit Sadicu.
    Bucurati-va ca a facut totusi gestul de ,,a pasi” spre noi. Daca ar crede (vorba domnului Nastase) tot ce scrie, nu ar avea ce cauta aici, deci, inseamna ca se indoieste. Logic, nu ?
    (Z)
    Dupa ce sa va refula (din fericire nu o face in stilul inimitabil al domnului Basescu) , si mai ales dupa ce vor piede dramatic urmatoarele alegeri, cu siguranta va reveni la ganduri mai bine si mai…constructive, deoarece, este un coleg (nativ) inteligent.
    ps
    Ii urez sanatate, domnule ex-presedinte al Romaniei. E mai buna decat toate, avand in vedere ca are o nepotica de crescut si o tarla de arat, semanat si…cules. Aici, vom mai vedea… de regula, cine seamana vant….

  3. Ajutati-ma si pe mine , va rog , ca nu mai inteleg nimic .
    Cacofonia din guvernul Ponta imi produce o adevarata lobotomie .
    Ni se canta la televizor in februarie 2013 ” guvernul se angajeaza sa construiasca prima legatura rapida intre Ardeal si Muntenia , autostrada Brasov Comarnic ” – era o certitudine , vedeai deja santierul gata ( pana si genialul redactor al Telejurnalului basist , Radulescu , se ratoia la un demnitar – dar ce e asa mare lucru autostrada asta , doar 50 de km ? – saracul Radulescu , care traieste intr-o tara rasfatata de infrastructura ).
    Asta era in februarie – martie 2013 .
    Tacere 4 luni .
    Din august – sunt trei oferte , vom anunta castigatorul ” in toamna ” , ” pana la 30 octombrie ” , ” la 15 noiembrie ” .
    In fine , ceva se schimba in anunturile delirante ale lui Sova , Ponta si CNADR , in ” 9 decembrie ” nu se anunta ” castigatorul ” cum credeam noi , ci ” este termenul final de depunere a ofertelor ” ? !
    Pana la urma nici bietul ” 9 decembrie ” – adica luni , poimaine , nu e data aleasa .
    O comedie .
    Ce va fi cu licitatiile de care Ponta vorbeste acum si n-au nici inceput – pentru Suplacu de Barcau Bors , centura de Sud a Capitalei , Campia Turzii Tg Mures – toate , chipurile , garnisite de guvern cu sume fabuloase pe 2014 ( pe hartie ) dar care vor dura , vazand viteza si miscarile de cetatean turmentat ale acestui guvern si CNADR-ul pastorit de el , cel putin , cel putin 12-15 luni ? Asta nevorbind apoi de ” studierea oferetelor ” , ” contestatii ” , ” termenul obligatoriu de 42 de zile pana la inceperea lucrarilor ” samd , samd .
    La ce bun joaca Ponta comedia cu ” finantarea ” pe care stie ca nu are cui sa o dea ?
    De ce nu finanteaza macar cei 6 km de drum in Bucuresti si cei 8 km Gilau Nadasel , ambele cu castigatori desemnati de un an si scapati de contestatii , daca ar vrea chipurile sa investeasca in 2014 in investitii ?

  4. Sadicule, vad ca incepi sa te alinti, daca ti se da, uneori, atentie.
    Cand vorbim de lume, cred ca e bine sa nu ne mai raportam la harti. Contemplarea din cosmos nu ne permite sa vedem nuantele si detaliile, stimate coleg. Si mai ales, nu ne pernite sa decelam oamenii.
    In ceea ce priveste Moldova, au mai fost efuziuni sforaitor-patriotarde pe cele doua maluri ale Prutului, in ultimii 23-24 de ani, dar, de fiecare data ele s-au suprapus cu…interesele electorale ale politicienilor. Prin urmare, s-a ales praful de idealuri, ganduri frumoase si ..poduri de flori”.
    Cred ca ceea mai buna cale de apropiere este cea indicata (si) de domnul Ponta: sprijin concret, pe proiecte concrete, calm , metodic, fara exaltare la televizor si pe termen lung. Sentimentele vin si pleaca, se dilueaza, sau se amplifica, isi schimba uneori nuanta, dar omul trebuie sa manance in fiecare zi.
    Doar proiectele viabile, pot estompa disparitatile si pot duce, in perspectiva, chiar si la schimbarea de atitudine a rusofonilor din Transnistria. Nu te lasa, Sadicule, ,,simplificat” in gandire de ,,gibonul” bi-color si bi-dimensional de la Cotroceni. Omul acela nu este…om. Tot ce face si spune acel individ, este un mare fiss aruncat in ochi de fraieri.
    (Z)
    Din pacate pentru unionistii de conjunctura (electorala), moldovenii inca mananca si beau mai bine si mai ieftin decat romanii neaosi. Deci, mai e de asteptat, pana la o compatibilizare de toate naturile, cale lunga sa ne-ajunga.
    Cat despre rafacerea Romaniei Mari, ati observat dvs vreo astfel de tendinta in UE ? Eu as spune ca DIMPOTRIVA. Evolutia (programata) este spre disolutie, uniformizare si extindere a unei pieti generalizate pentru marile concerne occidentale, puternic concurate de chinezi.
    SUB UMBRELA UE, nicio pornire naturala de sorginte nationala nu isi va gasi implinirea. Intelegi ce spun ? Fii mai atent la realitate, prietene, nu te lasa batjocorit de fraudatorul de minti Traian Basescu. Acest ne-om nu a construit nimic , niciodata, PENTRU ALTII. Doar a izbit si incendiat un vas maritim, sau a subtilizat o ditamai flota. Poate re-apare prin ,,efectul Philadelphia” pe tarlaua , de sute de ha, (pe persoana fizica care este) a notaritei, ca sa scape de bratul legii. Dar, nu va scapa, sunt convins. Daca Ion Ilescu va fi intrebat de ce s-a intamplat la revolutie, cu atat mai mult dosarul trebuie disjuns.
    (Z)

  5. John Kerry a fost in vizita la cea mai mare crama din Europa, unde a fost entuziasmat.
    In consecinta, nu vad nicio sansa ca Moldova, intr-un viitor previzibil, sa renunte la simbolurile sale nationale.
    (Z)
    Apropo de Kerry…..din fericire, marele om trans-atlantic seamana cu tatal meu: cand gusta ceva, devine euforic, vesel, prietenos, constructiv.
    Din pacate, in Romania…..este exact viceversa cu unii conducatori.
    (Z)

  6. Buna dimineata domnule profesor si in acelasi timp drum bun pana la Viena si inapoi.

    In alta ordine de idei, am sa va rog sa-mi oferiti sansa sa ma adresez public domnului deputat Aurel Vainer, presedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, membru în Comitetul de Conducere.

    Stimate domnule Aurel Vainer, va marturisesc ca v-am urmarit cu deosebit interes prestatia de la scoala Lauder, eveniment care a avut loc cu ocazia inceperii sarbatorii de Hanukah sau pe romaneste Hanuca.

    Apropos, va doresc o Hanuca fericita.

    Revenind la lucrul pe care doresc sa-l subliniez este faptul ca odata cu incheierea alocutiunii dumneavoastra, de la scoala Lauder v-ati exprimat speranta ca toti romanii sa-i salute pe ceilalti romani prin bine cunoscutul salut evreiesc Shalom….in loc de buna ziua…..

    Stimate domnule Aurel Vainer, ce se ascunde in spatele acestei sperante o stim cu totii, totusi, doresc sa va reamintesc un lucru care tine de vechiul Egipt, lucru de care sunt sigur ca ati auzit:

    Akenathon , faraon din Dinastia a XVIII-a, transformă religia egipteană politeistă într-una monoteistă, ridicându-l în rang pe zeul Aton, ca fiind unicul zeu al Egiptului. După moartea sa, succesorul său Tutankhamon revine la vechiul cult politeist.

    În al șaselea an de domnie, își schimbă numele în „Akhenaton” („Servitor al lui Aton”) și proclamă adeziunea monoteistă a țării la cultul zeului Aton, cel care i-ar fi protejat domnia. Construiește orașul Akhetaton (azi Tell-al-Amarna), care devine capitala regatului Egipt și încearcă eradicarea cultelor celorlați zei. Aceste reforme confesionale au dus la pierderea forței sale pe plan național și internațional. Moare după 18 ani de domnie, fiind îngropat în mormântul pe care și l-a construit în Tell-al-Amarna, însă corpul său nu a mai fost niciodată descoperit.

    Imediat dupa moartea lui Akenathon, egiptenii in furia lor impotriva acestui faraon, furie declansata de dorinta acestuia ca egiptenii sa treaca de la cultul vechi inchinat zeitei Isis si zeului Osiris, cult care isi avea inceputul in vechiul Imperiu Kemet, cu mult inaintea aparitiei civilizatiei egiptene contemporane cu Akenathon, la cultul zeului Aton, AU DISTRUS tot ce tinea de memoria lui Akenathon cat si orasul ridicat de catre acesta in mijlocul desertului.

    Tragand invatamintele de rigoare din aceasta intamplare, doresc sa va atrag atentia ca Akenathon NU A DISTRUS nici industria si nici economia Egiptului, a schimbat doar religia…….

    Domnule Aurel Vainer, ce-ar fi ca fiecare dintre noi sa-si vada de propria religie si de simtamintele care-l caracterizeaza direct, fara imixtiuni din afara ?????

    PS. Evreu sunt si eu, chiar daca nu practicant, dupa cum stiti, asa ca va rog sa nu spuneti ca sunt anti-semit…….pentru ca nu este cazul.

  7. Centrule, esti atat de pornit, incat tare ma tem, maine poimaine, de un atentat impotriva domnului Ponta.
    (Z)
    Incerc sa inteleg de unde obsesia asta maladiva pentru proiectele de infrastructura, de unde inversunarea impotriva respectarii legii si procedurilor, in timp ce Romania inca nu are o Lege a Bugetutului de Stat (pe 2014 n.r.), o Lege a Referendumului (promulgata), o Constitutie revizuita, etc. ?
    Avem, in schimb, un presedinte care sta la panda, doar doar o mai avea ceva de semnat (adica, dependent de vointa lui discretionara), pentru a nu semna. Si mai ales, avem un circ interminabil, care dizolva pana si nobletea idealurilor de uniune/reintregire nationala in creuzetul luptelor politice sterile.
    Pe ce lume traiesti, domnule Centru ? Eu spun asa: daca esti ardelean, luati-va, fratilor, destinele (si banii) in propriile maini si picioare si parasiti Regatul Romaniei. Eu nu ma supar. Dar va impun taxe astronomice, daca veti dori sa faceti baie la Marea Neagra. Mergeti la Balaton cu Bocul vostru cu tot. Cu vesta de salvare, desigur.
    Faceti in Ardeal trei autostrazi triplu-suspendate, dupa modelul lui Sorin Oprescu. Poate vi le construiesc ungurii, ca ei sunt cei mai interesati.
    (Z)

  8. Fragmentarium
    O parte a populatiei din Ucraina, a cazut victima iluziilor, exact cum s-a intamplat cu romanii din 1989, pe fondul unor erori majore ale autoritatilor.
    Vad ca istoria se repeta, iar oamenii simpli cred inca in povesti cu zane ,,Barbie” si ,,feti frumosi” care vin calare pe ,,cornuri ale abundentei” (de fapt, confortabil amplasati in Mercedesuri blindate).
    Din nefericire, acesti emisari aduc doar valorile si normele lor aparent umaniste, bine aprofundate si cizelate in prezenta domnilor Morgan si Rockfeller (sau a reprezentantilor lor din Trilaterala).

  9. Disperatul de 18:30 ne sugereaza ca a da un teren in arenda este un lucru fraudulos. Chiar mai ilegal, decat a cumpara un teren cu credit preferential.
    Ceea ce uita ,,omul cu probleme la mansarda” este ca arenda, cel putin, asigura cultivarea su valorificarea pamantului.
    Dar la Nana, nu stim nimic…cine ce va semana, cine ce va culege ? O ceata densa bantuie prin zona. (Z)
    Nu m-ar mira sa o faca…..strainii. (Z)
    Imi amintesc, amuzat, ca fratele domnului Basescu se lauda exact cu acest gen de activitate: dadea, prin arenda, valoare de intrebuintare unor terenuri de tip parloaga ,prin Dobrogea, cultivand pomi fructiferi, in timp ce agentul (sub acoperire) al domnului presedinte, recte, SRS, incerca sa ne convinga ca acolo se ,,uda” niscaiva afaceri imobiliare.
    Eu nu uit niciodata nimic, nici macar ratacirile mele.
    In realitate, epoca de glorie a bulei de imobile s-a dus definit. Cine a fost in pole-position, a prins chiar si penthouse-uri babane in nordul capitalei, numai bune de utilizat ca birouri notariale.
    Ce spuneti stimati basisti, udristi, si macovisti, care cititi furibund cel mai popular blog politic din Romania ? Aveti, sau nu, o tema de meditatie ?
    Stati linistiti, un an mai rezistam. nu va faceti griji pentru noi. Suntem imuni la manipulare. Din 2015, va trebui, ori sa re-deveniti romani si sa puneti umarul la re-constructie (nemaiavand ce demola), ori sa emigrati in Australia.
    (Z)

  10. Brasov Comarnic ar fi finantata de Statul Roman 100 la 100 . Scuza vai suntem corecti ne vad luxemburghezii deci mutam hartii 5 ani nu tine . Tie iti place minciuna ? Sa spui ca Regele e frumos si destept cand de fapt e incompetent , mitoman si las ? Nu unul ca tine are sa dea sfaturi ardelenilor , oltenilor sau banatenilor ce sa faca . Tie tu insuti nu pari capabil si matur ca sa-ti dai TIE sfaturi .

  11. Draga Fragmentariun : felicitari!!! Nu ai reusit sa atingi culmile abisale ale mesajului ala cu “puci constitutiuonal” (!) da’ oricum esi e aproapre. Asta ma face sa imi aduc aminte de testele PISA si rezultatele lor submediocre …ale scolii romanesti. Aporpos tu ai inteles ceva din ce ai scris ?!?
    Da boi a te intreba ca care au fots clipele de glorie comuna ce au legat popoarele din zona de infuenta soviectica? Imnvazia Cehoslovaciei ? Invazia Ungariei ? Sau te refereai8 stroc la spatiul soviectic? Atunci te rog nu uita Holomodoru…
    Insa mai la obect Ucraina nu va fi integrata UE. Alegatiile bruxeloaze la adresa integrarii Ucrainei sunt la fel de valabile ca ale unui codos (“lover boy”). Impotriva imtegrarii Ucrainei stau marile sale capacitati. Capacitatea agricola.. UE nu are nevoie de inca un stat cu puternic potential agrar. Franta nu are nevoie de concurenta! Nici Gemania (care a reusit sa aibe excedente la grau!!) Nici altii. UE nu are nevoie de inca un stat cu puternice capacitati siderugice. Restu’ sunt palavre.
    Nici SUA si nici UE nu vor sa sucare Rusia. Rusia .. ei Rusia e nevoie de Ucraina. Fiindca Rusia fara Ucraina este doar o tara f mare. Cu Ucraina alaturi Rusia este un Imperiu. Iar Rusia are Gazpromu’.
    Daca “Occidentul” dorea sa “integreze” Ucraina o facea in anii 90 pe vremea lu Boris cel Betiv. Insa asta ar fi costat . Ar fi fost concurenta nedorita (asdta imi aduce aminte ca la un moment dat in Frata a iesit ideea cumpararii unor avioane ANT ucrainine.. Ar fi fots o solutie pentru transportul militar ..) Asa ca ua lasat Ucraina sa ”putrezeasca” . E mai ieftin asa …
    Restu e palavra dupa modelu omului I-a fost dat cuvantul ca sa isi ascunda gandul”

  12. Centrule, nu prea vad legatura intre statutul de ,,Rege” si un premier al Romaniei, iar in ceea ce-l priveste pe Victor Ponta, te asigur ca si in calitate de Presedinte, daca il veti alege (si daca va candida), va respecta Constitutia, in litera si spirit, oricare ar fi versiunea in vigoare.
    Un premier patit DAR DEMN, chiar ar fi potrivit la Cotroceni, deoarece, cu siguranta, avand in vedere experienta personala si efectele nefaste asupra Romaniei, va stii sa respecte demnitatea unui alt prim ministru, oricare ar fi acela.
    Cand spun ,,Romania”, ma gandesc (inca) si la Ardeal, mai ales ca mare parte din romanii de acolo sunt urmasi ai moldovenilor (liberi n,r,) si ai muntenilor, care, traversand Carpatii, v-au scos din iobagie si r …….pardon, din gheara Imperiului. Pacat ca trupele romane nu au ramas la Budapesta, definitiv, intr-un anumit moment istoric. Au ajuns acolo, chiar fara autostrada Tg Mures-Budapesta.
    (Z)

  13. Ghita
    UE si SUA nu vor integra Ucraina ORICUM. Planul este identic cu cel aplicat Romaniei:
    -determinam cetatenii din colonie sa creada ca industria lor este ,,un morman de fier vechi” (vorba premierului postdecembrist cu bona spaniola), dupa care, ii asimilam si le spunem NOI ce sa faca, in ce sa investeasca, ce sa subventioneze (sau mai bine nu ).
    Asta vedem in Romania: asazise ,,fonduri europene” care au ingrasat clientela politica prin ,,firmele de consultanta” , ,,verificatori”, ,,proiectanti”, ,,diriginti de santier” si tot felul de personaje angajate (pe ochi frumosi si picioare frumoase) prin primarii, unde, taie funza Udrei la caini pe mormane de parai.
    Crede-ma, stiu despre ce vorbesc.
    Gogorita cu ,,fondurile europene” care de fapt se absorb ,eventual, DUPA receptii (in cazul in care executantul n-a dat faliment pana atunci), a facut, per ansamblu, mai mult rau decat bine Romaniei. De unde crezi ca au pedelacii bani sa investeasca in terenuri ? Au deschis mii de santiere pe banda rulanta , aproband finantarea pentru tot felul de proiecte inutile PE BANI EUROPENI, dar comisioanele au curs…cat a incaput, neamule, in timp ce programele operationale le-au fost blocate datorita coruptiei si incompetentei generalizate, de toate culorile politice.
    Din pacate, taman in zona coruptiei, nu in cea a constructiei responsabile, se interesecteaza partidele politice din Romania. Cand pica suficient pentru toti, imediat isi dau mana peste garduri, dupa principiul, ,,mancam azi bine, sa ne ajunga si maine”. La ,,poimaine” nu se mai gandesc, ca-i doare/dor capul/capetele.
    (Z)
    Vad ca Ponta incearca un alt fel de guvernare, dar se izbeste de rezistenta inclusiv din zonele rosii si galbene.
    (Z)
    Iata care este destinul previzibil si al Ucrainei, daca,cetatenii ei se vor lasa manipulati si vor judeca lucrurile dupa aceleasi standarde…evropene.
    (Z)
    Europenii nu sunt prosti : le dam ceva bani pentru agricultura (sa nu moara de foame ) si finantam proiecte concrete de infrastructura, destinate eventualilor investitori straini care vor sa ajunga mai repede din Germania in mall-ul urias din centrul orasului.
    (Z)

  14. http://www.nytimes.com/2013/12/06/arts/design/kelmscott-press-a-thing-of-iron-musculature-is-to-be-sold.html?_r=0 În acest articol foarte recent din NYT, l-am găsit amintit pe William Morris. Să citez şi un aforism foarte semnificativ scris de către William Morris : „Opera mea reprezintă incorporarea visurilor mele.” (anul 1859). William Morris este un designer britanic care în cea de a doua jumătate a secolului XIX a pus bazele Esteticii pentru construcţia industrială a lumii moderne, mai presus decât ororile muncii capitaliste descrise în „Germinal”. La începutul „iepocii Nicolae Ceauşescu” revistele culturale de la noi încă mai publicau articole dense şi foarte interesante despre Estetica industrială. Dar Nicolae Ceauşescu a înlocuit Estetica industrială cu Estetica belakunistului György Lukács. Cine spune că Nicolae Ceauşescu a promovat ideologia naţionalismului românesc, se înşeală profund. Din punct de vedere ideologic, Nicolae Ceauşescu a fost belakunist, belakunist, belakunist.

Lasă un răspuns