Biserica Ortodoxa Romana din Viena

Astazi am vizitat, dupa multi ani, Biserica ortodoxa romana din Viena. Biserica este pastorita de preotul Nicolae Dura, stabilit la Viena de peste douazeci de ani.

Biserica a fost realizata printr-un parteneriat sui-generis intre comunitatea romanilor din Viena si guvernul pe care l-am condus. La solicitarea lor de sprijin pentru construirea unei biserici, am propus parintelui Dura si reprezentantilor din eparhie ca ajutorul guvernului sa fie in suma egala cu suma pe care o puteau strange ei. In final, guvernul a oferit – cred – vreo 7 miliarde de lei, prin 2002 si, in felul acesta, intr-un interval de 9 luni a fost realizata o frumoasa biserica, cu un iconostas superb si un centru cultural pentru vreo 1500 de familii locuind in Viena.

Cand am ajuns la biserica, avea loc slujba de Sf. Nicolae. Erau multi romani acolo. Nu am putut zabovi. Aveam si alte intalniri. Am baut un paharel de palinca cu parintele Dura, pentru a sarbatori onomastica, si am plecat mai departe.

Vizitand biserica, construita tot sub hramul Sf Andrei, am aflat ca, prin ajutorul dat in 2001-2002, sunt considerat ctitor al acestui lacas de suflet al romanilor din Viena.

PS sa nu-i spuneti lucrul asta lui Dan Tapalaga, sa nu-l necajiti…

13 gânduri despre “Biserica Ortodoxa Romana din Viena

  1. Dupa Basescu & Services pe principiul „Ponta a furat 2800 ha de la academie si le-a dat statului roman” se poate spune ca Nastase are ori cinci case , una la Vienna, ori patru plus o biserica!

  2. Fara nici o gluma care ar putea fi interpretata de vreun cod name „gavrila”, daca preotul Nicolae Dura a parasit Romania de peste douzazeci de ani
    putem spune , cu o mica marja de eroare, ca a fost „trimis”?
    Cred in douzeci de ani a fost si avansat.

  3. Celui ce trece drept/sau stramb/ vsile i-as recomanda sa mearga inapoi la cursul de limba romana si sa depuna ceva silinta in a pricepe logica gramaticii. Abia apoi poate sa se incumete a afla rostul unor chestiuni mult mai esoterice. Daca tot efortul asta ar ocupa cei 7 ani proverbiali, ar iesi un cetatean educat si cu mai multa pertinenta.
    Altfel, se poate complace in continuare cu studii avansate la la fara frecventa/evidenta.
    Deh, unde nu-i cap, nici Domnu’ nu-ti vara cu forta in traista.

  4. Tapalaba…va referiti la cel care-i ducea tzucalul Monicai Macovei, acelasi care impreuna cu Turcescu, colonel, si alti „medici” de mare valoare din presa l-au vindecat de hemoroizi pe basescu?

  5. Dan Tapalagă trudeşte şi el din greu !
    Mai ceva ca meşterul Manole 😉
    Ridică bisericuţe, dar nu preA STAU MULT ÎN PICIOARE. aŞA-I CÂND PUI LA BAZĂ TOT FELUL DE nimicuri ?!

  6. Domnule cod,

    Va inteleg, nu pricepeti desi cu toata prolixia unui vasile, ar trebui sa deslusiti si ce spun eu in mesaje ,unele cu erori voite altele „nevoite”de fapt o supapa pentru prosti care in loc sa critice gandul deformeaza adevarul prin criticiile premiantului paracios!
    Sau in super eletismul dumneavoastra ati pierdut notiunile logice care aduna cuvintele dintr-un calambur si le aseaza intro idee?
    Eu sincer as dori sa descopar citind o idee enuntata de acest cod si nu un atac care nu are legatura cu mesajul!

    PS.sa inteleg ca ati deslusit si „cod name” ,daca da inseamna ca sunteti perspicace, sau…?.

Lasă un răspuns