Cu Miguel Angel Martinez, la Bruxelles

La Bruxelles, m-am (re)intalnit cu Miguel Angel Martinez – vicepresedinte al Parlamentului European, o legenda a vietii politice europene din ultimile decenii. Spaniol, nascut in 1940, Martinez a avut un rol deosebit in transformarile politice din Spania dar si un rol central in evolutiile de modernizare ale stangii europene. El a fost, intre altele, presedinte al Adunarii parlamentare a Consiliului Europei (1992-1995), atunci cand s-a manifestat, in mod esential, ca un prieten al Romaniei.

L-am cunoscut la inceputul anilor ’90 si am ramas in relatii de stransa prietenie. Se pregateste sa paraseasca Parlamentul European, in primavara viitoare – atunci cand vor avea loc noi alegeri. Vrea sa lase in urma – si acesta este ultimul sau proiect la PE – un Muzeu al Istoriei Europene.

Am vorbit despre Europa, despre Romania, despre Fundatia Titulescu, despre viata… Alaturi de mine s-au aflat europarlamentarii Catalin Ivan si Corina Cretu.

20131203_174155

20131203_174747

29 de gânduri despre “Cu Miguel Angel Martinez, la Bruxelles

  1. Prieteniile trebuie cultivate . E bine ca vedem un prieten dar si mai bine e cand il ajutam sa cunoasca tara noastra – articole din reviste straine prestigioase despre vinurile noastre (Le Figaro avea in 2004 doua pagini ! , Wine Spectator ) , de ce nu albume foto sau vinuri Horeca cadou , invitatii in tara – unde sa fim atenti sa nu auda femeile atacate de caini cum tipa de groaza la 6 dimineata , plecand la serviciu ( asa eram eu trezit prin anii 1990 , hahamaituri de zeci de javre si o femeie tipand , scoasa din minti – Europa , Romania , tara oamenilor ” omenosi ” ( cu cainii ) .
    Pentru ca Martinez ia El Pais , fratele spaniol al lui Le Monde , aceeasi ideologie corect politic ordonata si stanga caviar , care acopera de insulte romanii si Romania . Sau vede pe strazile Madridului cete de copii tigani din Romania , fugind , insultand trecatorii si cersind , in plus vede muncitori necalificati romani , vorbind cu greu limba tarii lor , Romania , darmite spaniola , cu un nivel de educatie scazut .. greu sa fii prietenos fata de tara care ii furnizeaza …
    Ne trebuie actiuni inteligente de promovare a tarii , departe de cliseele mincinoase cu mitele ciobanilor , cimitirul vesel ( o oroare ) , mamaliguta si fustele si opincile maramuresene . Doar noi insistam pe arhaismul acesta idiot , nici polonezii , nici ungurii , nici balticii nu se coboara atat de jos .

  2. Excelent!
    În ciuda eforturilor Puterii Băsiste de a vă discredita, oamenii de valoare vă apreciază în continuare.
    De aprecierea băieților de cartier nu aveți nevoie. Ea v-ar înjosi. Ei au alte modele.

  3. Daca o tara importanta in Europa ramane prietena astazi Romaniei , aceasta este Spania , a patra economie a Uniunii Europene .
    Relatiile cu Franta sunt proaste de cand curajosii politicieni francezi , care au in tara 7-8 milioane de musulmani nord-africani , au decis ca-i vor scoate tapi ispasitori pentru aceasta , in fata electoratului francez , pe cei 12000 ( douasprezece mii ) de tigani romani . Acelasi lucru in tara Camorrei si a Cosei Nostra , unde responsabili pentru insecuritate si impotenta politiei italiene sunt aceeasi infractori romani .
    Bine ar fi sa cultivam aceasta tara , nu doar onorand-o prin trimiterea acolo a celor de care dorim sa ne debarasam , ca e vorba de bacalaureatii minus 4 in somaj din Arges , Nasaud sau Dorohoi sau de Gypsies .
    Nu poti sa ai fara sa dai in schimb . Sa dam firmelor spaniole contracte la noi . Sa ne aratam interesati de limba si civilizatia lor ( un album Insulele Canare , al hispanistului Darie Novaceanu , l-ar lasa cu gura cascata pe Martinez ) , ajutand la deschiderea in tara a Institutelor Cervantes .

  4. La Kiev bate vantul schimbarii .Ministrul de interne a ordonat retragerea trupelor de forta din strada.
    Eu zic ca e de bine deoarece”ursul rusesc” s-a trezit din hibernare,odata cu preluare puterii la Kremlin de catre Putin si a cam inceput sa maraie prin zona.Ma bucur de asemenea pentru traiectoria pe care s-a inscris Republica Moldova.Harta economica si militara a lumii se redeseneaza cu repeziciune,respectiv se reechilibreaza.
    In cele din urma vor fi doua blocuri mari :UE+SUA si Rusia+China.respectiv tarile satelit din jurul acestora.
    Consider ca de aceasta data ne situam de partea buna a baricadei.

  5. Statul de drept , legalitatea , progreseaza in tara noastra .
    Imi salta inima de bucurie ca sunt roman .
    Elvetia , Suedia , Danemarca , sa faca bine sa ia lectii de la guvernul Sova – Ponta .
    Ultima dovada , Justitia a admis un recurs al firmei de constructii Porr , impotriva firmei Astaldi , castigatoarea re-licitatiei pentru cei 20 km de la Nadlac la Pecica .
    Este un nou recurs al Porr care ataca chiar inceputurile licitatiei – ” care au fost criteriile de calificare pentru a permite firmelor sa intre in concurs ” , ” aceste criterii sunt valabile ? ” .
    Ajungem la aceste derive de case de nebuni ( procesele in SUA cu avocati care traiesc de pe urma plangerilor impotriva doctorilor sau constructorilor sunt zero pe langa ce e la noi ) ca urmare a anularii de catre Ponta a unei ordonante Boc care obliga la solutionarea contestatiilor in 21 de zile …

  6. DECIZIE ISTORICA PESTE PRUT. CURTEA CONSTITUTIONALA DIN REPUBLICA MODOVA A DECIS CA LIMBA OFICIALA A TARII ESTE ROMANA.
    …………………………………………………………………………………………………………..
    Deci vestile bune continua.Personal consider ca se formeaza un context prielnic pentru reintregirea Romaniei.
    Din pacate nu avem oameni politici de anvergura care sa profite de acest context.Traian Basescu de unul singur si cu prerogativele restranse pe care le are,nu poate face mare lucru.
    Parlamentul romaniei este format din infractori si manelisti.
    In fruntea guvernului ,senatului si a camerei deputatilor se afla trei papagali gargaragii care niciodta dar niciodata nu au facut nimic in viata.
    Cat despre USL ce sa mai vorbim? Aceasta alianta se afla la putere de un an de zile si n-a facut absolut nimic pentru Romania…dimpotriva,au inrautatit si mai mult situatia generala a tarii.
    Nu exista nici cea mai mica compatibilitate intre marii fauritori ai romaniei mari si acesti plen-ipotenti politici care ne conduc azi.

  7. @sadicu: „ipotent” esti matale, ca nu ai „propietatea” termenilor „care” ii folosesti cand iti „aduci aportu”. „It-i” urez subcesuri.

  8. @Sadicu
    Bai Drace, adica bai Sadice, cand te gandesti sa spui si tu ceva, chiar si ca basist cum esti ? Ce te-a adus pe tine aici ? Lasi impresia ca esti un copil inocent, dar care intra cu bocancii aici si face pe duru, iar parintii nu stiu ce face! Cati ani ai ?

  9. Culmea turismului:
    Să mergi la Verona ca să vezi „balconul Julietei”
    și la Chateau d”If ca să vezi unde a fost închis contele de Monte Cristo…

  10. Pe Miguel Angel Martinez l-am cunoscut in perioada 1992-1994. Ne pusesem destule sperante in acest interesant om al stangii, am avut discutii si corespondente. A fost cu adevarat favorabil Romaniei. Ma bucur ca a stat alaturi de D-voastra la Bruxelles.
    Ca de obicei, Domnule Presedinte,dupa aparitiile contributiilor noastre in Tribuna Economica ne-ar face placere sa ne vizitati blogul., D-voastra si cei interesati de gasirea unor solutii pentru mai bunul mers al Tarii. Articolul de azi:”Capitalismul romanesc-sectorul antreprenorial.”
    Va asteptam cu multa placere!

    http://blog.prospectiv.org/2013/12/dialoguri-prospective-ii.html:

  11. @Smaranda Dobrescu
    Stimată Doamnă Smaranda Dobrescu, iertaţi-mă dacă inoportunez. La întreprinderile acelea care-s luate în discuţie la ”Capitalismul romanesc-sectorul antreprenorial”, vorbiţi cumva şi despre modelele economice ale întreprinderilor ? Care-i modelul lor de finanţare ? Ce accent puneţi acolo pe finanţarea participativă ?

  12. Sadicu
    Esti intr-o imensa eroare. ,,Mentalitatea de baricada” este aceea care inhiba normalitatea, relationarea si dezvoltarea civilizatiei umane.
    Oamenii sunt mult mai putin diferiti intre ei decat isi imagineaza ei insisi. Diferite sunt doar…interesele ,,elitelor” (politice, economice, militare, academice, etc) , mai mult sau mai putin pasagere.
    Daca nu veti pricepe acest adevar elementar, iar veti fi spulberati la alegerile urmatoare….prin votul oamenilor, nu altfel. Oamenii normali (ca mine de exemplu) cred cu sfintenie in democratie, mult mai mult decat in meritocratie, mai ales, daca aceasta din urma se bazeaza exclusiv pe tupeu, agresivitate iresponsabila si grobianism portuar imbibat in/cu valuri de rom.
    (Z)

  13. Nu-l atacati pe prietenul ,,de dincolo de baricada” (construita de el insusi) numit Sadicu.
    Bucurati-va ca a facut totusi gestul de ,,a pasi” spre noi. Daca ar crede (vorba domnului Nastase) tot ce scrie, nu ar avea ce cauta aici, deci, inseamna ca se indoieste. Logic, nu ?
    (Z)
    Dupa ce sa va refula (din fericire nu o face in stilul inimitabil al domnului Basescu) , si mai ales dupa ce vor piede dramatic urmatoarele alegeri, cu siguranta va reveni la ganduri mai bine si mai…constructive, deoarece, este un coleg (nativ) inteligent.
    ps
    Ii urez sanatate, domnule ex-presedinte al Romaniei. E mai buna decat toate, avand in vedere ca are o nepotica de crescut si o tarla de arat, semanat si…cules. Aici, vom mai vedea… de regula, cine seamana vant….
    (Z)

  14. @blogideologic

    Intr-un numar viitor va aparea un dialog in care discutam despre capitalul social, o componenta necasara oricarei finantari a intreprinderilor cu risc. Desi nu abordam specific pe ideea de finantare participativa, raspunde oarecum implicit intrebarii.

    Acum, finantarea participativa (crowd-funding) e o poveste in derulare si in SUA, cu du-te vino. In cazul Romaniei, s-ar potrivi mai bine antreprenoriatul social decat acest crowd-funding (pe motiv de nivel al capitalului social). Antreprenoriatul social asuma o aliniere intrinseca a intereselor antreprenorului si cele ale investitorilor-‘clienti’.

  15. O doamna mai sus defineste citeva „culmi” al turismului.

    Eu cred ca una mai interesanta ar fi vizita casei din Mihaileanu cu sau fara actele de dobindire a proprietatii.

  16. @ Smaranda Dobrescu
    Din câte ştiam eu, antreprenoriatul social se bazează pe „abonamente şi garanţii.” O chestiune foarte delicată. Dar în unele ţări, finanţarea participativă este o chestie mai veche de 100 de ani. Deci mult mai sigură decât antreprenoriatul social.

  17. @Smaranda Dobrescu
    Chiar dacă inoportunez, revin cu insistenţă la chestiunea modelului economic al întreprinderii sociale. Aceasta pentru că un mahăr de la PSD, parcă Niţă-l chema, a propus mai anţărţ un model de “IMM social”. Propunerea lui a produs, şi pe bună dreptate, o adevărată revoltă socială. Păi cum ? Adică unii muncesc din greu, iar alţii ard gazul într-o “întreprindere socială” ! Bun, eu consider că un adevărat antreprenoriat social, nu doar o farsă, trebuie să se bazeze pe antreprenori. Care trebuie să vină fiecare cu un “produs minim viabil” pe care îl oferă întreprinderea lui, chiar dacă-i socială. Deci organizarea antreprenoriatului social trebuie să înceapă cu o listare de “produse minime viabile” pe care le oferă proiectele de întreprinderi sociale. Îmi place cum este organizat pe la americani programul de “şcoli cu contract social” (charter schools). Fiecare şcoală (privată, dar plătită din bani publici) oferă un “core curriculum” standardizat ce-i analog –desigur, mutatis mutandis- cu Paideia elinică.

  18. @blogideologic

    Domnule, mai intai, noi, autorii, va multumim pentru interes si anticiparea tangentiala a unui viitor dialog prospectiv.

    Da, este adevarat, foarte putin s-a inventat, chiar in materie de antreprenoriat, in ultima suta de ani. Fara a intra in detaliile capitalului social, care vor fi discutate din perspectiva romaneasca si cu implicatii asupra antreprenoriatului si capitalismului in Romania, in numarul urmator din Tribuna economica, pot doar sa atrag atentia aici ca si Caritasul a fost la limita tot o schema de finantare participativa.

    Haideti sa vedem daca si cum ne reintalnim dupa ce urmatoarea Tribuna economica ajunge pe standuri.

    Cu consideratie, autorii.

Lasă un răspuns