1 Decembrie

Astazi, sarbatorim Marea Unire. 1 Decembrie este Ziua Nationala a romanilor, o zi a constiintei de neam, o zi a solidaritatii si a victoriei peste veacuri a aspiratiilor de reintregire.

De dimineata, cand m-am trezit, am mers pe balcon si am arborat drapelul tricolor, ca semn de apartenenta si de sarbatoare. Sper ca aceasta zi sa netezeasca asperitatile bataliilor politice interne si sa ne permita sa privim, cu mai mult optimism, spre viitor. In urma cu mai mult timp, vorbeam la o televiziune despre nevoia unui proiect national unificator, asa cum au fost intrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Am mentionat atunci ca am putea gandi un proiect -„Centenarul Marii Uniri” – care sa ne permita reafirmarea identitatii si unitatii nationale, proiectand si spre exterior semnificatiile evenimentului din 1918. Nu voi intra in amanunte dar cred ca un astfel de proiect – pe care l-a semnalat si premierul Ponta – ar avea nevoie de o pregatire minutioasa si de un buget esalonat pe mai multi ani. Programe de infrastructura a drumurilor, actiuni in plan international impreuna cu diaspora romana, programe culturale, realizarea de monumente aniversare -iata o lista succinta a unor astfel de activitati ce ar trebui planificate din timp.

Nu vreau sa las sa treaca ziua de azi, dedicata Marii Uniri,  fara a rememora un gest exemplar al premierului Medgyessy care, in 2002, la 1 Decembrie, cand ma aflam la o reuniune internationala la Budapesta, a avut curajul si eleganta de a participa, impreuna cu mine, la receptia oferita de ambasada noastra, la Hotelul Kempinsky din Budapesta, cu ocazia Zilei Natioanale, acceptand criticile si acuzele din partea extremistilor maghiari. Este adevarat, semnasem impreuna un document important – Parteneriatul pentru mileniul 3. Cred, in continuare, ca trebuie sa acordam o atentie speciala nu doar marilor puteri ci si vecinilor nostri.

Poate ca, in perspectiva anului 2018 vom putea realiza o „Masa rotunda” la care sa poata fi stabilite, intr-o forma consensuala, prioritatile fundamentale ale statului roman pentru anii care urmeaza.

Am uitat sa va spun ca ieri am participat, cu sotia mea si cu Andrei, la slujba religioasa de la Biserica Sf. Andrei din Tartasesti – localitatea din Dambovita in care s-a nascut tatal meu – o biserica la a carei constructie am pus si noi umarul.

Inchei aceste randuri cu urarea devenita traditionala: „La Multi Ani, Romania”.

75 de gânduri despre “1 Decembrie

  1. Puterea, citatul si atitudinea
    Posted on 2 decembrie 2013

    “Ei, ce să zic? După aproape 75 de minute de emisie, nimic nou sub lumina reflectoarelor. Un lider comunist îmbătrînit şi obosit în răutate şi frustrări, în stilul său caracteristic, mai ales din ultima vreme. Nu pot pretinde la o recenzie pentru că nu prea ai ce recenza….În schimb, spectacol ieftin cît doreşti. Urît, grobian, de prost gust şi fără mare impact.” ¹ Nu, nu este cronica unui talk – show din anul 2015 cu Traian Basescu, desi cu siguranta ca aceea va arata cam ca mai sus, ci cronica unui interviu televizat, din aceste zile, al lui Voronin. Cronica aparuta nu in ziarele care i s-au opus lui Voronin, ci chiar in Moldova Suverana, fost principalul sprijin de presa pentru trecutul leader din Republica Moldova, ziar care sarea la beregata si il spurca pe oricine s-ar fi opus fostului leader din dreapta Prutului. Diferenta de la o sustinere furibunda la o critica devastatoare? Voronin nu mai este la putere. Ceea ce i se va intimpla in 2014 si dlui Basescu. Romania e o tara cu mai mult rafinament, trecerea fiind mai lina, unii au inceput de pe acum sa isi examineze constiintele, in pregatirea schimbatei atitudini viitoare.

    ————————————

    ¹ – Moldova Suverana – “Ora de plins” cu Vladimir Voronin. De ce trebuie uneori cenzura estetica la TV?

  2. Revenire – sa zicem din stinga Prutului si nu din dreapta, daca vrem sa respectam strict terminologia geografica si nu pe aceea avind ca referinta o axa nord-sud.

  3. @ ZeV
    Un sfat pentru educaţia copilului Dumneavoastră (Să vă trăiască !): Întrebaţi-l dacă este conştient de distanţele semantice pe lanţurile de normativitate algoritmică în programele pe care le scrie.

  4. Mai vsile, mai chiama si’un cane!
    Esti dintre cei cantonati in etichete penibile de genul iredentist- ii cunosti macar sensul, sau reciti ‘dupa ureche?; mai incerca nationalist, rasist, homofob ca sa avem tot tacamul, de nici Dunarea nu-l mai spala pe invinuit.
    Cum se spune, ai fi foarte norocos sa inveti si ce-a uitat prof. Coja, asa ca poate vii la toamna la marire…
    Distinsul si curajosul profesor / patriot doar a facut cateva consideratii de intampinare, asa cum se cade cand crezi in adevarul cauzei tale.
    Sunt putin mai ingaduitor cu tine, tocmai realizand ca vsile rimeaza anagramatic si nu numai, cu spleen – e o chestie umorala in ce te priveste.
    Mai stati pe la casele voastre, macar de ziua Romaniei!

  5. Da, la multi ani Romania, sa traiesti si sa fii fericita – dar sa nu uitam ca Hristos a adus invierea din morti pentru toti oamenii, nu doar pentru poporul roman.
    Daca noi , aici , in Romania, vrem sa construim „o lume perfecta”, care sa functioneze ceas, o lume in care fiecare sa-si gaseasca locul, fericirea si un sens in viata, dar o lume ATEE – atunci va rog nu contati pe mine.
    Daca Nicolae Ceausescu ar fi avut buna intelepciune sa spuna un Tatal Nostru pe zi, in ascuns, fara sa stie absolut nimeni – ar fi supravietuit, in opinia mea , chiar daca era un lider totalitar si chiar daca a daramat biserici.
    Omul nu se trage din maimuta.

  6. blogideologic
    Baiatul meu este cat se poate de constient ca trebuie sa-si castige singur existenta, si-mi va spune, cu siguranta, ca lasa problema ,,distantei semantice intre….si intre….” pe seama celor care au pregatirea necesara si suficienta , dar si…timp necesar si suficient.
    (Z)

  7. Traian Băsescu mai este preşedintele României?
    De Ziua Naţională a dispărut stema ţării la Cotroceni

    http://www.cotidianul.ro/de-ziua-nationala-a-disparut-stema-tarii-la-cotroceni-227537/

    De Ziua Naţională a dispărut stema ţării la Cotroceni
    Stânga: Pupitrul lui Traian Băsescu pe 1 decembrie 2013. Dreapta: Pupitrul lui Traian Băsescu până în noiembrie 2013. Sursa fotografiilor: presidency.ro

    Duminică seara, la Palatul Cotroceni s-a desfăşurat recepţia organizată de Preşedinţie cu ocazia Zilei Naţionale a României. Traian Băsescu a ţinut un discurs, dar pupitrul său a suferit modificări radicale.

    A dispărut stema de pe pupitrul oficial

    Surpriză uriaşă (şi neplăcută) duminică seara la Palatul Cotroceni.
    În deschiderea recepţiei oferite de Traian Băsescu cu ocazia Zilei Naţionale a României, preşedintele a ţinut un discurs. Nimic neobişnuit până aici. Nici faptul că în ziua în care se vorbeşte cel mai mult de unitate, Traian Băsescu a atacat din nou presa nu poate fi considerat ca fiind ceva ieşit din comun. Şi totuşi ceva deosebit s-a putut remarca.
    ––––––––––––––––––––––––––––––
    Cine a fost atent a putut observa o schimbare majoră a pupitrului oficial din spatele căruia preşedintele îşi ţine discursurile. A DISPĂRUT stema României.

    În locul ei, un fel de logo al administraţiei prezidenţiale, care stilizează într-un fel Casa Albă din SUA.

    „Casa Albă” reprezintă o premieră
    –––––––––––––––––––––––––––––––-
    Poza cu logo-ul care înlocuieşte stema României apare pentru prima oară într-o fotografie oficială pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. NICIODATĂ nu a lipsit stema României de pe pupitrul oficial de unde Traian Băsescu îşi ţine discursurile, declaraţiile de presă etc. Oricine poate observa acest lucru accesând site-ul Administraţiei prezidenţiale unde poate găsi o bogată arhivă foto.

    De ce a ales acum, şi chiar de Zilei Naţionale să renunţe la stema României, nu se ştie. De asemenea nu se ştie de ce noul logo are stilizată Casa Albă din SUA. Cumva suntem în faţa unui gest de „captatio benevolensis?”; Sau, cumva Traian Băsescu nu se mai consideră preşedintele României?.

    Administraţia Prezidenţială trebuie să clarifice de urgenţă motivul pentru care s-a renunţat la stema României.

    Lucian Gheorghiu

  8. Ce sa fac daca la golanelile de ieri avem si azi una noua pe care dl Cristoiu i-o imputa lui Ponta.
    Cred insa ca este mai mult, Cred ca este vorba de o infractiune numita calomnie . Amanunte in articolul lui Ion Cristoiu:
    http://www.nasul.tv/2013/12/02/de-ce-tace-presa-in-chestiunea-acuzatiilor-grave-aduse-de-ponta-lui-basescu/
    Acum dl Basescu ar trebui sa fie cel lezat si sa actioneze la procuratura. Sa vedem
    Dar presa pe care o atentioneaza pe drept dl Cristoiu trebuie si ea sa se miste sau a cazut total sub Omerta?
    Numai bine

  9. Ce am apreciat intotdeauna la dl Nastase a fost incurajarea permanenta a culturii dialogului, calitate rara printre politicienii romani, dar si intre romani in general. „Dialogul” din ultima vreme intre principalii oameni in stat ne aduce aminte de comportamentul elevilor din clasele primare, care se iau la bataie in public pentru orice motiv. A doua slabiciune care este si va fi exploatata de neprieteni este egoismul personajelor din virful piramidei, care, pentru a impresiona istoria si a o determina sa le puna numele in cartea ei, se erijeaza in campioni ai patriotismului, fara sa ii intereseze insa urmarile pentru tara.

    Pe o nota mai pozitiva, gradul de penetrare in media internationala este un semn de putere. Inainte se faceau filme istorice cu puternic mesaj national. Filmele astea nu mai prin astazi. Filmul romanesc pare ca a renascut, insa mesajul despre romani si Romania este dominat de teme negative. Cred ca o idee care ar prinde peste tot in Vest ar fi povestea succesului Nadiei Comaneci.

  10. @ Vsile decembrie 2, 2013 la 9:10 am

    Bingo, DOM’ VASILE !

    Din pacate, nici Grupul de toamna de la Hotel Doina – cel cu „STATUL”, nici cel de la iarna de vile, cel cu „PIATA”…, nu prea au treaba cu vreun GRUP unde sa am eu ceva de zis…Nici Grupul de vara nu ar fi ne-important, ca si consumatori, clienti, popor pana la urma…Odata, presedintele Basescu, in mijlocul verii, a incarcat elicopterul cu „intelectualii natiei” si i-a dus la Neptun…Atunci cred ca a facut trecerea de la „filozofie” la „tinichigerie” in subconstientul sau…

    Cand am organizat cele Forumuri la Neptun ( 2000 si 2001 ), am facut invitatii catre tot esichierul politic, administrativ, de afaceri, cultural….Nu stiam atunci ca „doar unii isi bat capul”…Ceilalti considerau probabil ca aveau „joc fara minge”…Deh, ”greaua mostenire”….Regretatul Marin Mincu a reactionat foarte vehement la titulatura GRUPUL PENTRU NOUA POLITICA…Dom’le, nu suntem noi buricul pamantului !…Hai sa-i spunem „O NOUA POLITICA”…, SI NU „NOUA POLITICA” !….Noroc ca urma privatizarea si toti doreau sa raman cu capul in nori…Probabil de aceea sunt acum pe cale sa devin „specialist in justitie divina”…Sper ca ati observat cu totii ca iar avem „meci” pe 19 decembrie ! Paradoxal, in timp, si „perseverenta” ( „liberalii” ar numi-o altfel…) mea din fata lui Marin Mincu parca mi-a dat dreptate ( fara „divinitatea” vinei d-lui A.N. nu m-as fi gandit asa de determinat la „vectorul de tractiune CONSTITUTIA GLOBALA „ …). Excesele presedintelui T.Basescu ( specialist si in drept, mai nou si in economie…, desi nu s-ar zice daca privesti „Rapirea din serai”…) imi demonstreaza viziunea cu cele 3 Consilii Supreme, al Magistraturii ( „mostenirea”…) plus cele 2 propuse de mine, al Economiei ( „pre-propunere”- Constantin Stere ), si cel al Socialului ( „pre-propunere indirecta”, prin „proletariatul extern” al tarii respective – Arnold Toynbee ). Prezint o contextualizare istorica in linkul de mai jos. Mentionez ca am vorbit cu d-nul Florin Postolachi si acum cateva zile la telefon. El spune ca nu se mai poate face nimic, dar nu se da in laturi daca cineva mai poate incerca ceva….

    http://www.portalulrevolutiei.ro/arhiva/2007_360.html

  11. Ion Adrian, sau omul care ,nu-mi spuneti cine este daca citeaza din Cristoiu, cel mai mare vierme din cultura Romaniei, un vierme care
    nu va fi fluture nici o data!
    Ioane ai mai spuso de citeva ori stim ce spune Cristoiu, nume de cod „coroiul” si nu ne intereseaza!

  12. Ion Adrian,

    Inca o precizare , tot ce se spune aparent hiperbolizat despre presedintele tau de rau este adevarat iar ca postulat tot ce se spune de bine este o mare minciuna!
    Este adevarat ca acelasi lucru este valabil si la alti politicieni din Romania , dar ei, bineinteles ,nu sunt oamenii domniei voastre!

  13. @ ZeV
    Şi care din „cele cinci simţuri”- nu le mai enumăr- îţi dă dumitale teama nedesluşită ? Sînt curios.

  14. @ ZeV
    Citeşte mai multe despre „teamă” http://en.wikipedia.org/wiki/Fear Articolul nu trimite la vreun „simţ” pentru „teamă”. Să încercăm să rămânem raţionali. Toată vremea eu m-am referit la „senzualismul” lui Condillac. Statuia celebră analizată de Condillac nu posedă în fapt decât mirosul, pe care Condillac îl consideră simţul principal. Sigur că există şi „bunul simţ”, dar asta înseamnă de fapt raţiunea, tot după cum există şi „simţul măsurii”, dar asta este noţiune de morală.

  15. Gavrila,

    Eu iti multumesc pentru sfaturi, dar daca cunosti „opera” domnului Coja , si ai putin bun simt si nu neaparat si logica o sa constati ca eliberarea Cadrilaterului, a Hertei foste spatii romanesti sunt politici iredentiste.
    Faptul ca dl. Coja este un nationalist sovin se traduce inca o data prin iredentism. Adica ungurii cu iredentistii lor si noi dumneata si cu Coja, dar ca sa vezi aceste lucruri „cristal clear” iti mai trebui si un „plin” in acel ceva care este purtatorul de materie…!

  16. Un lucru pe care doresc sa vi-l impartasesc:

    De acum incolo, nu mai este nevoie ca tragatorii de elita sau sniperii…sa traga mii de cartuse pentru a invata cum sa-si ajusteze tirul in functie de viteza vantului, umiditatea din aer, variabilele balistice, samd.

    S-a inventat un sistem de tragere care face toate calculele necesare ca o tinta sa fie lovita din primul foc, la fiecare foc….la distante de pana la 2 mile, adica 3200 metri…….de catre un tragator fara experienta practic.

    The Gun That Aims Itself (Documentary)

    In spring of 2013, Texas-based start up TrackingPoint Solutions released the first ever precision-guided firearm, which is essentially a long-range, laser-guided robo rifle. Call it the gun of tomorrow: The technology is so advanced we’ve heard it can have beginners killing at extreme distances with single-shot accuracy in mere minutes.

    The PGF’s closed-loop system is based off jetfighter lock and launch technology, something TrackingPoint CEO Jason Schauble says not only marks the next great paradigm shift in the evolution of firearms—it helps users make ethical kill shots too. But critics of the PGF platform, no doubt part and parcel of a rising tide of intelligent killer apps, say the gun, or rather its proprietary scope, marks the dawn of „skill-free killing”.

  17. @ Marian Nicolae,

    este o exagerare, sau o reclama, este imposibil ca o carabina sa loveasca letal la doua mile, decat daca ai calibru minim 14, de la 20 incep tunurile de aviatie… si este imposibil sa poti viza corect tinta la o astfel de distanta, chiar daca mananci morcovi toata ziua… Teoretic, exista device-ul care poate corecta tirul dupa toti factorii meteo, dar tu trebuie sa vizezi optic tinta, si aici apar erorile pt ca nu exista doi ochi care vad la fel si deci trebuie device personalizat, insa tot apar multe erori optice… Mai depinde si de tinta, daca este un balon merge, dar la o teasta umana, nu!

    Chiar daca vezi dovleacul, este cat un punct… chiar daca maresti imaginea, nu-i vezi clar conturul pt ca ajungi sub numarul de bastonase din ochiul uman, deci vezi o pata… Dar problema este alta, nu poti deosebi fizionomiile, si atunci in ce tragi, in cel care sta acolo? Poate e de-al tau…

    Tragatorii de elita lucreaza pe la 1 km, pe zi luminoasa si vreme calma. Peste, este cu doza de noroc… Poate ca device-ul asta admite ochirea precisa si la crepuscul, sau in zi innorata, dar atat. Sau, s-ar putea sa te faca sa vezi tinta cat de cat, insa nu are cum sa corecteze tirul pt o pala laterala de vant care trece brusc la 3 km distanta si la 50 m altitudine, pe traiectoria balistica…

    In sfarsit, la 3 km nu vezi omul intreg, ci doar bustul, datorita curburii Pamantului si aberatiei cromatice de departare, adica nu distingi culorile atat de clar incat sa vezi contururile, unde-i solul si unde-i fundul aluia… Vezi ceva negru din care iese ceva subtire, ca un par de gard, atat vezi…

    Tu crezi ca numai ziaristii nostri mint? Toti trebuie sa taie coada la vulpe…

  18. blogideologic
    Simturile fundamentale sunt doar cai de patrundere a efectelor diversilor stimuli catre zonele de procesare ale creierului. Omul ,,realizeaza” ce simte, deoarece asa decide unitatea centrala.
    Frica, teama, sunt interpolari si transcendentze ale simturilor de baza si tin de mecanismul de autoaparare si conservare.
    Aparent paradoxal, frica, teama, sunt amplificate de rationalizarea redundanta a fenomenelor
    De aceea, uneori, este dincolo de bine sa gandim prea mult inainte de a lua o decizie.
    Iata ce se intampla cu anumite proiecte, care, ar putea aduce comunitatii mult mai multe avantaje decat dezavantaje. Desigur, daca ne-am putea controla mai eficient egoul, imaginatia si spiritul excesiv de anticipatie, cel care se intersecteaza de cele mai multe ori cu fantezia pura.

  19. Mai v’sile,

    esti cumva unul dintre tinerii postmodernisti romani/bonjuristi care, decizand cu voiosie sa dea la o parte cu toti cei mai in varsta, au purces la maltratarea limbii romane, ca parte a demolarii statuilor?
    Ai o fraza prolixa, sintaxa aproximativa, iar despre liniute de unire, why bother, we are cool! Am trecut de Kogalniceanu si al lui adagiu ‘scrie orice, dar scrie’ si se cade sa ne aplecam cu mai multa atentie la ce publicam.
    Prof. Coja este un ‘general’ al Limbii Romane, care tie dushman ti-este/limba.
    Un ultim sfat catre desavarsire: sine ira et studio!

  20. Dl. Gavrila,

    E pour si muove! Sunteti dislexic?

    Noi vorbeam de iredentism si nu confuziile dumitale lexicale similare dislexicului care confunda stanga cu dreapta.
    Inteleg ca va pricepeti la semantica dar atunci de unde aceste lipsa a liniutelor de unire care de fapt sunt minusuri in logica?
    Intotdeauda , vorbind de iubitori de Basescu,Nastase sau Coja in cazul dumitale , ar trebui sa discerneti altceva intre marinar si politician intre profesor si politician .
    Eu nu-l contest pe profesorul Coja ci pe politicianul Coja, abordarea nationalist sovina a discursului, de fapt niste notiuni deosebite care-l alatura pe Coja de Vadim!
    Mit stokul , dumneavoastra aerul de superioritate proferat este insa jealnic si sarac in ciuda cliseului omului cult ,escamotati fondul problemei desconspirind falsul interlocutor inteligent, ca un actor de provincie in diferite ipostaze imbracati o haina care va strange!
    Ma intreb si va intreb , regretatul frate al domnului Coja , care nu a fost nici monument nici statuie de ce a ramas in amintirea celor care l-au cunoscut doar un mare om?
    Prea repede facem socluri unui Vadim cau unui Coja doar pentru ca cei doi au ca si dumneavoastra diactriticile la indemana!

    Si va rog nu va mai dati savantul frazei daca nu aveti si alte dotari!
    sine ira et studio

  21. @v’sile

    ma incearca un acces de melancolie la modul cum perseverezi in eroare. Romana o cam faci ‘varza’, cat despre improvizatiile de cozerie, dovedesti oarecare talent natural – pacat ca superficialitatea abordarii te da de gol.
    I rest my case.
    Sarbatori fericite si un An Nou mai bun!

  22. @ Doru Coarna decembrie 3, 2013 la 5:52 pm

    Foarte bine argumentat. Cred ca ati tras cu mine in poligon la Tuzla…..

    Din cate stiu, se pare ca un american detine recordul de tragere la distanta, anume tinta lovita la 1800 de metri . Nicidecum la…3200 metri….

    Arma folosita cred ca a fost de calibru.50…

    Vorba dumneavoastra, toti trebuie sa taie coada la vulpe……

  23. Dl.Gavrila,

    Multumesc PENTRU URARI , asisderea!
    Moartea unui persoane nu este nici cum o melancolie , rememberul este o cinstire,dar e mai greau cind amestecati notiuni simple doar ca ca dovediti ca ar fi altfel decit faptele care confintesc adevarul!

    PS . ei ,de la prolixa la cozerie e un salt ,nu-i asa, dar saltul esle al dumneavoastra nu al meu!

Lasă un răspuns