Cum s-a creat Sistemul apelurilor de urgenta 112 ?

In fiecare zi, aflam de la stirile difuzate de televiziuni, despre diverse apeluri la 112 – pentru incendii, accidente, etc. Apelul de urgenta 112 a devenit o componenta obisnuita a vietii cotidiene. V-ati intrebat insa cum a fost el creat? Si cand?

Numarul unic  112 pentru apelurile de urgenta in retelele de telefonie publica, retelele de telefonie digitale cu sisteme integrate si serviciile de telefonie mobila din Romania a fost introdus prin Hotararea de guvern nr 617 din 27 iunie 2001 (Hotararea privind Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta). Ulterior, prin Ordonanta guvernului nr 18 din 24 ianuarie 2002, a fost reglementata functionarea acestui sistem national  (ordonanta a fost aprobata prin legea 398 din 14 iunie 2002).  Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a fost nevoie de anumite ajustari pentru a se face pe deplin compatibil sistemul din Romania cu sistemul european al apelurilor de urgenta.

Aceasta initiativa am formulat-o, in 2001, in cadrul guvernului, dupa o vizita in Statele Unite, unde am vazut, intr-o situatie concreta, cum functioneaza sistemul 911. In Romania, la acea vreme, existau tot felul de numere de telefon speciale, fie pentru pompieri, fie pentru urgente medicale sau pentru politie sau… Realizarea unui sistem integrat, national, unic (sper ca el sa nu fie afectat de procesul descentralizarii!) a reprezentat un castig important pentru persoanele in suferinta, pentru batrani dar si pentru victimile unor accidente. O componenta a unei societati civilizate.

27 de gânduri despre “Cum s-a creat Sistemul apelurilor de urgenta 112 ?

  1. Calcule pe Internet ale automobilistilor romani – pe N1 Deva – Sebes ( cu traversarea Sebesului obligatorie ) este 3 ore , cu noua autostrada stiti cat e ? 36 de minute ! 112 poate fi intr-adevar o urgenta , in acest caz . Sa nu mai spunem vor fi mult mai putine accidente – pe ruta mortii Arad Timisoara ( vechiul drum ) de cand avem cei 32 km de autostrada nu s-a intamplat un accident …
    Din pacate Romania , exportatoarea de ” carnati ” si ” ceapa ” in China ( mor de ras vazand comentariile TVR , in care titlul , scris mare , ” Bani din China ” nu este lucrul cel mai idiot ) , nu va inaugura , se pare , asteptatii 40 km intre Orastie Sebes si cei 17 km intre Sibiu si Saliste ( cei 27 dintre Lugoj Deva sunt gata de mult , neinaugurati de Sova pentru ca incep intr-un camp de porumb ) nu vor fi deschisi , asa cum sperau romanii , in urmatoarele 2 saptamani … ninsoarea lasa romanii cu 17 kilometri de autostrada deschisi in 2013 … Asteptand ” licitatiile , ” studiile de fezabilitate ” , ” contestatiile ” si ” termenele obligatorii inainte de darea ordinului de incepere a lucrarilor ” romanii isi ingroapa mortii de pe DN-uri si slavesc memoria regelui Carol I si a austro-ungarilor , care le-au construit …

  2. Corect,poate ati creat cadrul legislativ dar daca nu era dr.Arafat care sa -l puna in practica intr-un mod intradevar profesionist se alegea praful.Puteam sa sunam la 112 si salvarea venea dupa ce-ti crestea barba.
    Daca era dupa Basescu ceream ajutor prin fumuri ca indienii.

  3. @nastase. Nine one one. Sau nine eleven. :mrgreen: Ar fi interesant să aflăm care era situaţia concretă la care vă referiţi. Poate ne povestiţi. Pentru că la ei şi dacă se prinde o pasăre într-un grilaj, oamenii sună şi vin salvatorii. Din fericire, s-a dovedit că există şi pe la noi oameni. Nu doar fiare urâtoare de animale. 👿

    Eu îmi amintesc o situaţie concretă din SUA, când aţi avut photo op şi conferinţă de presă comună cu preşedintele. Ceea ce nu s-a întâmplat cu Ponta, care a fost primit ca second hand, de către vicepreşedinte. Dreptu-i că nici Bush nu-i Obama. Administraţia-aia a făcut bine României. Asta, de stânga voastră dragă, ne-a rupt. :mrgreen:

  4. Ce ziceți însă de urletele frecvente și extrem de puternice ale sirenelor peste tot prin capitală, care parcă au rolul mai mult de a face gălăgie zi de zi, oră de oră, decât să ajute oamenii ?
    Ați observat că nimeni nu prea pare să le menționeze prezența ? Poate li se pare normal să facă gălăgie insuportabilă o dată la câteva min.

  5. @Domnu’ Nastase,
    De ce nu folositi 112 sa vina baietii cu camasa de se-ncheie la spate sa-l imbrace pe cvhiriasu’ de la cotroceni si sa-l duca unde-i este locul, ca prea se crede Napoleon si Alexandru, pe model de 2 in 1 ?!
    sa fiti iubit
    marcus

    Si un bonus:

    Eu Si Ioana Vrem Pamant!

    Marsav ce sunt si plin de bani
    Ti-am luat din buzunar tot ce-ai avut,
    Si te-am scuipat si te-am batut,
    Si rob eu te-am facut!

    Roman ferice, verde-n vant,
    Ce-n rai tu-aveai un legamant
    Sa nu ai parte de ciocoi
    Si nici de jalnice nevoi
    Te-am inhamat in jug de boi
    Si strig la tine:
    -Vreau pamant!

    Si coaja de malai de ieri
    Ce ti-or lasat-o alti boieri
    Azi din ceaun eu ti-o apuc
    Si cu minciuni de ani te duc!

    Injur ce-aveai mai drag si sfant
    Nici mila n-am, nici crezamant
    Falamazi copiii-n drum ti-i las
    Sa te sfarsesti de mila lor
    Dar poate c-ai scapa usor
    De azi cu japca eu ti-oi lua
    Al tau pamant!

    De-avut-ai cimitir in sat
    Eu si cu fi-mea ti l-am luat
    Tarla la Nana l-am facut
    Si-n urma lacomului plug
    Ies bani la greu si nu-i pacat!

    Si nici c-am pasa ca te-am scos
    Din casa gol, in ger si-n vant,
    Ti-am scos si mortii din mormant
    Si pentru ca te vad fricos
    Din toti bojocii strig cat pot:
    -Eu si tot clanul vrem pamant!

    De vrei si tu, si tu sa stii
    Ca-ti vor sta oasele-ntr-un loc
    Si ca nu-mi va casuna cu joc
    In loc de bocet de-i muri,
    Iar ‘cei orfani si dragi ce-ti sunt
    De-or vrea sa-ti planga la mormant
    Ei nu vor sti pe unde zaci
    Nici pentru mormant nu ti-am lasat
    Pamant-desi tu erai stapan din daci.
    Caci pofta ce am pohtit in draci:
    Am vrut pamant!

    Si vremea de-nchinat ti-am luat
    Si-o tin puternic stransa-n pumn
    Iar de-ai avut si-un suflet bun
    De el am si uitat!

    Mi-am pus cu clanu-mi juramant
    Sa-ti iau si dreptul la cuvant
    Batai, pulane cand tipai
    Bratari de-otel de protestai
    In timp ce eu cu fi-mea-n cor strigam:
    -Noi vrem pamant!

    Si pe final ma leg cu juramant
    Sa nu dea Dumnezeu cel sfant
    Sa vrei si tu ceva pamant
    Si cu tupeu sa vii sa-mi ceri
    Ce-a fost al tau si luat-am eu
    Caci chiar de-ai fi si Dumnezeu
    Azi tot pamantul este-al meu,
    Chiar si tarana de mormant!

  6. FELICITARI PT. VIZIUNE DOMNULE PRIM MINISTRU !

    AM FOST SI EU PRIN PREAJMA , DE LA ” EVENIMENTUL NEW YORK ” , LA TAIEREA PANGLICII , A FOST TARE GREU , DAR S-A ” NASCUT ” !

    REZULTATUL ESTE CA ASTAZI , SISTEMUL UNIC PT. APELURI DE URGENTA 112 DIN ROMANIA , ESTE UNUL DINTRE CELE MAI PERFORMANTE DIN LUME ! DA , DA , DIN LUME !

  7. @ blogi,

    dupa cum vad eu lucrurile, UE se va opri pe aliniamentul Carpatilor, iar noi si restul de la est vom fi anvelopa lor, cojocul… sau scutul!

    Stiu ca pare o prostie, dar cam toate chestiile care se intampla par a se prelinge in aceasta directie…oficial dezavuata, desigur… acum…

    Zilele astea m-am amuzat, cica chinezul ne intreaba daca vrem trenulet contra purcei, noi zicem ca da, dar el nu intreaba daca avem ce face cu trenuletul lui, noi vanzandu-l de saracie si pe cel lent, si daca avem purceii in chestiune… apoi baraje contra porumb, dar avem destule baraje rentabile ca le vindem, iar porumb lor nu le trebuie, daca aveam orez era alta poveste… si tot asa… sau reactoare nucleare, deja vandute in parte, contra orice avem… avem coruptie, dar ei mitralizaza coruptia… iar statul de drept nu-i intereseaza, este fixatia noastra…

    Ma tem ca ramanem la maieurile si chilotii lor, ei inca sustin ca sunt din bumbac…

    Noi acceptam orice, dorim orice, numai sa nu trebuiasca naiba sa le facem noi prin munca, prin efort tehnic, prin inteligenta… caci daca am face asa, atunci alta ar fi ordinea in tara si asta nu convine clasei de sus, celei din spate, si celei de dupa colt…

    Ma amuza cum chinezul ne vrea tigri, dar tigrii sunt pe cale de disparitie, poate asta vrea sa semnaleze… De pasarea aia olteneasca n-a auzit, cam aia suntem noi…

  8. Felicitări pentru inițiativă!
    În privința SUA, nu am o admirație nețărmurită pentru faptul că se declanșează alarma și când se prinde o pasăre în gard, atâta timp cât sunt mitraliați copii de grădiniță, de școală, studenți și profesori, oameni care merg pe stradă, mănâncă în restaurante sau își fac cumpărăturile.
    Cine e în extaz, să aibă parte ca să vorbească în calitate de participant!

  9. La organizația de tineret a partidului meu, un tânăr cu avânt și entuziasm spune:
    Economia va fi o economie a informației, nu una a muncii cu brațele,
    la care eu i-am răspuns în gând, privindu-l zâmbind:
    Să te văd când n-oi mai avea apă, țiței, gaz, cărbuni și alte surse de energie, când mai nimeni nu va mai lucra pământul ca să aprovizioneze supermarketurile, când nu vor mai exista zăcăminte din care să se extragă materialele pentru fabricarea bunurilor…
    Să te văd când ți se va defecta instalația sanitară din locuință!
    Cu energia produsă de morile de vânt abia dacă o să ai un bec chior în casă…
    Ce convinși sunt ei că alimentele cresc în dosul hipermarketului gata ambalate, iar WC-ul se repară singur grație clămpănelii lor la calculator!

  10. Revin cu completari:

    @Doru Coarna
    Nu te supara stimate coleg….dumneata chiar ai pierdut de tot si iremediabil simtul ridicolului ?
    Pai cum vine asta ? Ba Ponta , chipurile, s-a decredibilizat in ochii suzeranilor de la Bruxelles, ba, dimpotriva, va face birocratii decidenti sa supraliciteze in favoarea Romaniei, dar (spui d-ta), o vor face provizoriu, dupa care..harsti !…la fund cu Romania.
    Domnule, d-ta duci o acuta lipsa de concediu, crede-ma, stiu ce vorbesc.
    O placuta supriza amicul dumitale, domnul Marian Nicolae, pe care, il felicit sincer.
    Si mai ales, il felicit sincer pe premierul Romaniei, domnul Victor Ponta.
    Mai spui ca Basescu stie ce face ? Desigur ca stie, amice Doru Corna. Problema e ca noi nu stim si, chiar daca am stii, stim sigur ca nu e in interesul Romaniei si al poporului roman.
    (Z)
    ps
    Nu concura cu domnul Sadic, mai lasa-i si celuilalt amic o marja de libertate spre raul maxim posibil, pentru a va completa armonios, nu a va suprapune redundant si (potential) conflictuant.
    (Z)

    PS

    -Care CSAT ? Cine a participat, ce s-a discutat , pe ce teme (in interesul Romaniei) si ce se va indeplini din ,,deciziile” luate, ca eu nu sunt informat, domnule Doru Coarna ? Va ascult cu atentie.
    (Z)

  11. @Roxana Iordache
    In SUA nu exista ,,stanga” si ,,dreapta”.
    Exista doar un singur centru numit F.E.D.
    Ma intreb daca macar in Romania exista, inca mai caut. A micsora sau a mari taxe nu este un criteriu suficient – dupa parerea mea.
    (Z)
    In ceea ce priveste primirile la Casa Alba, precizez ca (si) de aceea il sustin pe d-nul Crin Antonescu pentru functia de Presedinte al Romaniei (in calitate de candidat USL – n.mea obligatorie). Imi doresc sa vad primul presedinte roman intampinat de Obama pe covorasul rosu. Pana in 2016 (cand vor fi noi alegeri in SUA) este timp.
    Sper sa nu raman un biet auto-iluzionist.
    (Z)

  12. 112 ? Depinde in ce problema suni. Uneori, o voce impersonala iti indica alte numere de telefon, in loc sa-ti faca ei legatura. Cred ca si dispeceratele de gaz, energie electrica, energie termica, etc, ar trebui integrate. Nu de alta, dar s-ar putea preveni incendii, daca cei de gaze ar interveni cu mai multa promptitudine.

  13. Să se recunoască faptele, evenimentele bune în România? O…aceesta-i un vis frumos! Niciodată nu se vor recunoaște meritele predecesorului, vor fi „etalate” doar acțiunile, „zicerile” negative sau cu puternic impact negativ la și pentru societate. Este bine c-ați făcut acest fapt cunoscut, d-nule Prim-Ministru, mulți nu-l știau, iar cei care-l cunoșteau nu doreau să-l facă public probabil de nu s-a știut nimic până acum. Felicitări (chiar și tardive!) pentru inițiativă, merite deosebite le are cred și d-nul doctor Raed Arafat, cel care a fost probabil cheia, organizarea acestui serviciu. Meritul guvernului pe care-l conduceați la acea dată este însă de necontestat!

  14. Domnule Nastase, noroc ca ati avut suficienta musculatura personala, altfel il vedeam pe altcineva mindrindu-se cu aceasta realizare.
    In 1996, am propus un sistem automat gps-gsm amplasat pe automobile care urma sa trimita mesaje catre salvare, pompieri, politie in situatia de accident rutier a respectivului automobil. Eu am vorbit, eu am auzit, asta inseamna sa nu ai muschi si noroc in viata. Ca acum vreo saptamina, sa vad in presa, cu mare tam-tam, cum unii geniali sunt laudati pentru…ceea ce am propus eu in 1996. Mai mult, presa sustine (probabil contra bomboane fondante) ca tipii sunt primii la nivel european. Ori eu stiu ca un astfel de sistem exista in Marea Britanie inca inainte de 1996, operat, la acea vreme, de automobil clubul britanic.
    Deci, domnule Nastase, o conditie strict necesara ca sa-ti infaptuiesti niste idei este sa fii macar premier.

  15. @papasha
    Nu cred in ideea de viziune. Unii au strategie altii viziune, si nu e mai buna una decat alta ci faptele sunt cele care conteaza. Domnul Adrian Nastase are strategie… Traian basescu nu stie nimic, si mai ales ca a spus ca ii este greata de el… stie toata Romania. Mie imi este greata de el din 2004.

  16. Doru Coarna spune:
    ,,dupa cum vad eu lucrurile, UE se va opri pe aliniamentul Carpatilor, iar noi si restul de la est vom fi anvelopa lor, cojocul… sau scutul!”
    Cum asa, stimate coleg ? Mentorul dumitale ne anunta ca aliniamentul va fi pe Nistru. Sa nu spui acum ca respectivul nu stie ce face , ca iar te contrazici. Desi, poate , de aceasta data, ai avea dreptate.
    (Z)
    Sigur, si ungurii macane in perioade electorale, sau, atunci cand prietenul lui Orban din Romania este pe punctul de a fi suspendat, dar noi, muritorii simpli, am invatat cate ceva despre tratate si reglementari internationale si nu ne mai inflamam ca in 1990.
    Oricum, omul pare a fi de-a dreptul si de-a stangul disperat ca nu prea mai il baga nimeni in seama. Dumneata ce (mai) crezi ?
    Nu te grabi.
    (Z)

  17. @ dlnimeni
    Sigur, din cauza aceasta am şi scris de la început că importanţa blogului AN pentru noi, cei umili, este mai ales în sensul de Gazetă de Perete (ca să rămân în spirit Mao :-)) unde ne putem consemna ideile. Spuneam că noi sîntem „cei umili”. Dar iată şi români care contează : Trei deputaţi îl propun pe controversatul Mihai Vlasov baron peste firmele din România http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/trei-deputati-il-propun-pe-controversatul-mihai-vlasov-baron-peste-firmele-din-romania-319109.html

  18. @ ZeV,

    la nivelul lui Ponta si Basescu, se joaca numai la imagine! Probabil asta nu intelegi… Convocarea CSAT-ului a fost pt imagine, summit-ul asta tot pt imagine…

    Nu astepta sa-ti spun eu de ce este asa, probabil nici unul nici altul nu se pricep la ceva concret… sau constructiv… Ei se pricep la impartirea bugetului, adica a banului public, si asta daca suntem extrem de generosi…

  19. @ ZeV,

    asa-i, nu-l baga nimeni in seama, dar spune chestii adevarate si care, daca observi, se cam confirma! Despre Unire, sigur ca toti o vrem macar de dragul reusitei, dar ma tem ca omu’ a pus asta pe tapet pt ca intrevede o contrapartida pt Transilvania, adica vrea sa ne obisnuiasca cu ideea… adicatelea cam cum spuneam eu mai sus, de te-ai ascuns talica dupa niste tratate mereu incalcate… Unde le ataci, la Bruxelles? Pai de acolo va veni ordinul… Vor spune ca din ratiuni economice, geopolitice, nationale, rationale, europene, globale, energetice, religioase, identitare, culturale, de securitate, etc., e mai bine asa… daca ne-er promite si Schengen-ul, am accepta… am zice ca daca circulam liber, ce conteaza cine administreaza?

    Tine cont de un lucru, ai nostri au vandut orice s-a putut, de ce crezi ca n-ar vinde si acum?

Lasă un răspuns