Avanpremiera editoriala – Nicolae Titulescu, Corespondenţă, volumul II (1920–1939)

Joi, 28 noiembrie 2013, orele 11,00, la Casa Titulescu din Şos. Kiseleff nr. 47, va avea loc lansarea lucrării Nicolae Titulescu, Corespondenţă, volumul II (1920–1939), partea I şi partea a II-a, Fundaţia Europeană Titulescu, Bucureşti, 2013, 1.094 pagini şi 30 ilustraţii.

Acest demers face parte dintr-un program naţional, aprobat şi susţinut de guvernul pe care l-am condus, ce implica identificarea, cercetarea şi valorificarea documentelor Nicolae Titulescu aflate în arhivele şi bibliotecile tuturor marilor capitale occidentale şi acelea ale vecinilor României, foşti sau nu aliaţi, program abandonat de guvernele următoare.

Actuala lucrare, în cele două părţi ale sale, inserează 354 documente (piese) provenind din Fondul Nicolae Titulescu, segmentul Corespondenţă, de la Hoover Archives, aduse în ţară în decembrie 2003 de George G. Potra şi Delia Răzdolescu, la capătul vizitei de cercetare şi documentare întreprinsă la Stanford University, California, S.U.A.

Imensa majoritate a acestor documente sunt scrisori primite de omul politic şi diplomatul român de la numeroase personalităţi române şi străine.

Printre semnatarii români ai acestor scrisori publicate în actualul volum se află 13 prim-miniştri (foşti, actuali şi viitori): Dumitru (Take) Ionescu, Ion I.C. Brătianu, Alexandru Averescu, Vintilă I.C. Brătianu, Ion Gh. Duca, Iuliu Maniu, Nicolae Iorga, Gheorghe G. Mironescu, Gheorghe Tătărescu, Gheorghe Argeşeanu, Constantin Argetoianu, Ion Antonescu, Nicolae Rădescu; 5 miniştri de Externe (din perioada activităţii sale politice): Dumitru (Take) Ionescu, Ion Gh. Duca, Ion Mitilineu, Dimitrie I. Ghika, Gheorghe G. Mironescu; 6 viitori miniştri de Externe: Nicolae Petrescu-Comnen, Grigore Gafencu, Mihail Manoilescu, Mihail R. Sturdza, Constantin Vişoianu, Gheorghe Tătărescu.

Din rândul personalităţilor străine menţionăm numele lui Joseph Austen Chamberlain, Aristide Briand, Frank Billings Kellogg, Robert Cecil of Chelwood, Arthur Henderson – laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, dar şi ale altor personalităţi de prim rang precum: Raymond Poincaré, Ramsay MacDonald, Edouard Herriot, Edvard Beneš etc.

Volumul a fost structurat după cum urmează: Prefaţă, Notă asupra ediţiei, Rezumat al documentelor, Documente, Note biografice pentru toţi autorii documentelor, plus alte personalităţi, Indice de nume de persoane, precum şi fotocopii documentare.

Prefaţa, Nota asupra ediţiei şi Rezumatul documentelor apar în limbile română, franceză şi engleză. Documentele sunt publicate în original şi cu traducerea în limba română. În funcţie de necesităţi, fiecare piesă-document a fost însoţită de un număr de adnotări privind persoane, evenimente, acte politice sau manifestări publice.

Cele 354 de documente (piese) provenind din Hoover Archives, cuprinse în prezentul volum, se adaugă celor 418 de documente (piese), provenind din Fond Gilbert Monney Câmpeanu/George Anastasiu, editate în lucrarea Nicolae Titulescu, Opera politico-diplomatică. Corespondenţă, volumul I (1921–1931), partea I şi partea a II-a, Fundaţia Europeană Titulescu, Bucureşti, 2004, 1.236 p.

În segmentul temporal scurs din 2002, sub auspiciile Fundaţiei Europene Titulescu, au mai fost editate 383 de documente din perioada iulie 1927–iulie 1928, corespunzând primului mandat de ministru de Externe al lui Nicolae Titulescu în volumul Nicolae Titulescu, Opera politico-diplomatică. Iulie 1927–iulie 1928, partea I şi partea a II-a, Fundaţia Europeană Titulescu, Bucureşti, 2003, 1.200 p., precum şi 382 de documente, din perioada 1 ianuarie 1937–31 decembrie 1937, adică primul an al exilului lui Nicolae Titulescu în volumul Nicolae Titulescu, Opera politico-diplomatică. 1 ianuarie 1937–31 decembrie 1937, partea I, partea a II-a şi partea a III-a, Fundaţia Europeană Titulescu, Bucureşti, 2007, 2.469 p.

Se asociază corelativ Programului naţional Opera politico-diplomatică a lui Nicolae Titulescu alte lucrări, editate sub egida Fundaţiei Europene Titulescu, care au restituit circuitului ştiinţific: 127 de documente (piese) privind relaţia lui Nicolae Titulescu cu Nicolae Raicoviceanu, din perioada 1913–1940 în Nicolae Titulescu–Nicolae Raicoviceanu. Mărturiile unei prietenii, Fundaţia Europeană Titulescu, Bucureşti, 2003, 221 p.; 611 mărturii/documente despre Nicolae Titulescu, provenind de la 353 contemporani ai marelui diplomat român în Pro şi contra Titulescu, Fundaţia Europeană Titulescu, Bucureşti, 2012, vol. I–III, 624 p.+560 p.+672 p.; 93 de documente în Nicolae Iorga–Nicolae Titulescu. Interferenţe, Fundaţia Europeană Titulescu, Bucureşti, 2011, 260 p.

Amplul studiu introductiv, semnat George G. Potra, introduce pe cititor în diapazonul foarte divers al subiectelor, mergând de la probleme de principiu până la chestiuni personale, de la analize la proiecte, de la sugestii la indicaţii exprese, de la mulţumiri pentru urări de sănătate cu ocazia sărbătorilor până la răspunsuri la felicitări pentru succesele înregistrate pe plan internaţional, de la invitaţii la acţiuni protocolare până la participarea la momente de vârf ale unor societăţi academice, al căror membru era, până la delegarea de către autorităţile române la aniversarea unor universităţi multicentenare, de la cereri de ajutor din partea unor instituţii culturale în dificultate până la cele formulate de indivizi sărmani, de la solicitări pentru promovarea în funcţie şi grad sau pentru sporirea salariului unor persoane din spectrul corpului diplomatic român până la manoperele unui joc politic meschin sau diligenţele generoase pentru promovarea valorilor şi personalităţilor româneşti ş.a.

Pentru istoria politicii externe şi a diplomaţiei româneşti, veţi găsi în acest volum analize economico-financiare de mare profunzime şi rafinament, însoţite de adevărate programe de acţiune pentru negocierile privind despăgubirile şi datoriile de război, pentru apărarea intereselor româneşti atât pe plan bilateral, cât şi la conferinţele internaţionale, pentru promovarea valorilor româneşti, pentru conturarea unei poziţii oficiale, deplin concordantă cu Tratatul minorităţilor şi interesele naţionale, pentru susţinerea punctului de vedere titulescian în chestiunea optanţilor ş.a.

Lucrarea Nicolae Titulescu, Corespondenţă, volumul II (1920–1939) a fost îngrijită de George G. Potra şi s-a bucurat de colaborarea doamnelor Delia Răzdolescu, Ana Potra şi Elena Danielson, precum şi a unor traducători, graficieni, tehnoredactori.

Lansarea va fi onorată de prezenţa şi comentariul unor jurişti, istorici, diplomaţi şi ziarişti cunoscuţi pentru sensibilitatea şi devotamentul faţă de spiritul titulescian.

Foto din Corespondenta II_Page_1
Foto din Corespondenta II_Page_3
Foto din Corespondenta II_Page_2

36 de gânduri despre “Avanpremiera editoriala – Nicolae Titulescu, Corespondenţă, volumul II (1920–1939)

  1. O adevarata opera monumentala pentru romani si ROMANIA, plus un adevarat tur de forta pentru romanii care au cautat documentele istorice, le-au pus impreuna si ingrijit pentru a avea volumul respectiv.

    Totul, pentru ca si romanii care sunt in fasa alba acum…sa poata citi si intelege despre faptele trecutului maret al ROMANIEI, un trecut de care nu avem de ce sa ne fie rusine, ba dimpotriva.

    Sa ne mandrim cu acest trecut caci este al nostru, al tuturor romanilor, un trecut invidiat de unele natiuni si ingropat de altele, pentru ca adevarul despre noi romanii sa nu iasa la iveala, iar generatiile viitoare sa nu stie nimic despre cine au fost parintii lor…..si ce fapte marete au facut acestia.

  2. Resurse.
    În acest moment, există 60 de perimetre în toată ţara în care se caută petrol şi gaze – Harta gazelor de şist din România

    Zonele pentru care există semnate acorduri de explorare și exploatare de hidrocarburi și firmele care dețin licențe

    de DORU CIREASA – 22 Octombrie 2013
    http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/harta-gazelor-de-sist-din-romania-315807.html

    Guvernele care s-au succedat la conducerea ţării din 2000 până astăzi au semnat nu mai puţin de 59 de acorduri petroliere ce fac posibilă, în viitor şi în anumite condiţii, exploatarea gazelor de şist.

    Dezbaterile ce au început zilele acestea, după ce localnicii din comuna Pungeşti din judeţul Vaslui s-au revoltat împotriva companiei americane Chevron, s-ar putea extinde în viitor în multe din judeţele ţării, în condiţiile în care lucrări de explorare ce au loc în 60 de perimetre vor indica prezenţa gazelor de şist şi se va apela la metoda fracturării hidraulice pentru extragerea acestora. Suprafaţa perimetrelor în cauză nu e mică.
    Unele din acestea au suprafeţe ce ocupă cam cât 1-2 judeţe.

    Beneficiarii: multinaţionale şi off-shore-uri

    Cu începere din 1997, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a semnat cu 30 de firme acorduri de concesiune pentru explorare-dezvoltare şi exploatare a resurselor de hidrocarburi. Trebuie precizat că nu în toate perimetrele vor fi descoperite gaze naturale şi, nici nu este obligatoriu să fie folosită fracturarea hidraulică în extragerea acestora. Lista beneficiarilor de concesiuni cuprinde companii de stat precum Romgaz şi Compania Naţională a Huilei (actuală Societatea Naţională a Huilei), firme private importante precum OMV Petrom, Lukoil şi Rompetrol, dar şi multe firme de apartament sau off-shore-uri necunoscute cu acţionari ascunşi de ochii publici.

    Citeşte şi editorialul: Cine poate opri “revoluţia” de la Pungeşti

    Lista ANRM include 59 de acorduri petroliere semnate (gaze sau ţiţei).
    Un număr de zece dintre acestea sunt amplasate în bazinul Mării Negre. Restul sunt teoretic candidate în categoria posibilelor explorări de gaze prin fracturare hidraulică. Multe locuri, precum cele de la graniţa judeţelor Vaslui şi Galaţi sau zona 2 Mai-Vama Veche, ce aparţin Chevron, se află fie în zone turistice, fie în arealuri protejate pin proiectul Natura 2000.

    Legal, există un singur fel de gaze

    Impresia că ANRM acordă de la bun început, prin acordul concesiune petrolieră, un aviz de explorare a perimetrului prin metoda clasică sau prin cea a fracturării hidraulice este forţată. Totuşi, ceea ce aprobă ANRM este însă destul de neclar deoarece toate acorduriele de concesiune petrolieră sunt incluse în anexe secrete la hotărârile de guvern prin care acestea sunt aprobate. Legea petrolului din 2004, care stă la baza acestor acorduri, nu conţine noţiunea de gaze de şist. Sintagma face referire la procedura de exploatare, nu la tipul resursei din sol extrase. Legea petrolului defineşte gazele ca fiind cele ”libere din zăcăminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat”.

    Hotărârile propriu-zise ale Guvernului sunt şi ele vagi. ”Prin explorarea perimetrului (…) situat într-o zonă caracterizată printr-un grad de cercetare mai redus, condiţii morfologice dificile şi o structură geologică cu un grad mare de risc, sunt create premizele evidenţierii unor noi zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale. Lucrările de explorare sunt necesare pentru descoperirea unor resurse şi rezerve de hidrocarburi, în zone neexplorate sau în zone situate la adâncimi mari în vederea cercetării”, explică Guvernul Victor Ponta necesitatea aprobării unui astfel de acord.

    Numai în luna decembrie 2012 acesta a aprobat cinci acorduri de concesiune petrolieră, perimetrele find amplasate în judeţele Bihor, Arad şi Timişoara. ”Acordurile petroliere permit orice, dar sunt urmate de tot soiul de aviz, acorduri ale ANRM, certificate de mediu, acorduri de construcţie etc. De exemplu am înţeles că Chevron a obţinut aviz pentru tehnica clasică de explorare.

    Dacă vor dori să folosească tehnologii de fracturare vor trebui să ia din nou acorduri”, spune Otilia Nuţu, expert în domeniul energiei. Solicitată de către „România liberă“, ANRM a refuzat ieri să explice dacă acordurile şi actele adiţionale semnate cu cele 30 de firme beneficiare prevăd tehnologia de explorare folosită, posibilitatea ca aceasta să fie cea a fracturării hidraulice, în câte perimetre s-a dat acceptul extragerii de gaze naturale. Neoficial însă reprezentanţi ai ANRM au încercat ieri să liniştească lucrurile. Potrivit lor, întreaga procedură de explorare este sub controlul agenţiei, iar trecerea la fazele ulterioare de exploatare presupun organizarea unor noi licitaţii.

  3. O initiativa de salutat, in cadrul careia mostenirea titulesciana ar trebui valorificata pana la ultimul rand. Din cate imi amintesc, din mai multe surse de biblioteca, de pe vremea cand eram student (am fost un tocilar!), si sper sa nu gresesc, Nicolae Titulescu a fost primul si cel mai proeminent diplomat roman care a observat absurditatea cultivarii, de catre o tara de marimea Romaniei, unei ostilitati geopolitice extrem de paguboase fata de colosala vecinatate estica. Argumentele tineau si de securitate, si de resurse (si cred ca nici azi nu s-au schimbat), dar si de contextul anti-razboi, care tinea de pactul Briand-Kellogg. Extraordinara lui perspicacitate geopolitica s-a lovit insa de tentatlile, embrionare sau ascunse la acea vreme, ale ofensivei Vestului spre Est, carora li s-a si dat curs, cu tot cortegiul de consecinte funeste pentru Europa, ca intreg. De aici i s-a tras si indepartarea din pozitiile politice si diplomatice, pe care le-a detinut. Cat priveste abandonarea, dupa 2004, a programului de recuperare a memoriei eminentului diplomat, motivele sunt lesne de ghicit – regimul Basescu le-a cantat in struna sustinatorilor externi! Pe baza a ceea ce cunoastem, azi, despre lipsa de fair play a unui jucator global, care-si spioneaza prietenii si aliatii (intre altele as aminti ca si-a datorat victoriile militare din Pacific, din WWII, spionarii si decodarii cifrului japonezilor!), am mari rezerve in privinta bunei credinte a unuia dintre semnatarii pactului amintit. Din acelasi spatiu de origine, au venit doua tendinte contradictorii, una de sustinere a pacifismului, si care a imbratisat Franta, cealalta, de stimulare a militarismului belicos (exemplele sunt multe si indubitabile), care a incolacit Germania. In prapastia astfel creata, a cazut intreaga Europa! O cadere meteorica, care a deschis calea unei ascensiuni meteorice! Europenii au probat, intr-un mod extrem de nefericit si dureros, ca se pricep la masini, dar nu si la oameni!

  4. Un articol apocaliptic. Autorul descrie o fermă de soia în Amazon, de mărimea statului Iowa. Discută cu un tip din Silicon Valley ce a venit să vîndă tractoare uriaşe cu 1 milion dolari bucata. “This is where the money is!”, exultă tipul din Valea de Siliciu. În final, autorul conchide : “Aceasta este agricultura sustenabilă!” Fără să aplice metodologia cea mai corectă de evaluare a sustenabilităţii, anume Life Cycle Assessment. http://www.nytimes.com/2013/11/25/opinion/iowa-in-the-amazon.html?hp&rref=opinion/international

  5. Vizita Premierului Chinei in Romania,este una foarte importanta si as numi-o chiar istorica.Ar fi bine sa fie concretizata din punct de vedere economic.Chiar nu merita politizata nici de o parte nici de celalata.
    Romania a intrat in UE in timpul mandatului lui Traian Basescu.De asemenea,in timpul aceluiasi mandat,la Bucuresti s-a desfasurat pentru prima data in istoria noastra,un sumit al nato.
    Cu toate ca sunt sustinator declarant al actualului Presedinte,nu m-am hazardat niciodata sa bifez in dreptul domniei sale,acele evenimete la fel de istorice.

  6. Către „sadicu”

    Săracul domn președinte Traian Băsescu tare s-a mai ostenit să aderăm la UE și multe nopți nu a dormit pentru a negocia să fim membrii ai NATO. Distins domn nu aveți cum să bifați aceste evenimente istorice pentru că nu este meritul său. Într-o formă mai plastică, care sper să nu vă supere, președintele Traian Băsescu a trecut prin istoria României ca un mistreț printr-o tarla de porumb.

    PS. Vă sugerez să citiți cărțile recente ale d-lui A. Năstase, poate vă edificați asupra unor evenimente de cotitură din istoria noastră recentă.

  7. Sadicu
    Ba da, trebuie subliniat rolul istoric al lui Traian Basescu in organizarea summit-ului NATO de la Bucuresti, dupa cum trebuie mentionat si salutat rolul esential jucat de catre domnul Adrian Nastase si echipa domniei sale (in primul rand domnul Puscas n.r.) in negocierile de preaderare la Uniunea Europeana, fara de care, Romania nu ar fi intrat in organizatie la 01.01.2007.
    Nu ca ar fi un mare eveniment, eu personal cred acum ca Romania nu este pregatita pentru a fi parte a UE. Spun ca nu e pregatita, deoarece politicienii nu au analizat in profunzime toate consecintele pentru interesul national si suveranitatea tarii , antrenate de acest acord, excesiv de intempestiv.
    As mai sublinia, mai mult decat meritul lui Basescu in organizarea acelui summit, rolul fundamental al domnilor Constantinescu si Nastase in ceea ce priveste aderarea Romaniei la NATO.
    Ce vreau sa spun, Sadicule, este ca este bine din perspectiva respectului fata de istoria recenta a Romaniei, sa fim corecti si exhaustivi, atat cat ne permit dotarile personale de perceptie si, mai ales, sa cuantificam, pe cat posibil, semnificatiile importante ale tuturor evenimentelor care ne-au afectat si ne afecteaza existenta ca natie si ca ,,suma” de indivizi. Nici macar nu mai sper la inmultire, dar, macar, sa incercam a evita scaderea (diferenta) care conduce, de regula, la un rezultat foarte apropiat de zero.
    (Z)
    ps
    Acum se vede limpede ca aderarea grabita a Romaniei la UE a fost umbrita de negocierea MCV de catre duetul toxic pentru destinul national numit ,,Basescu-Macovei”, doi tradatori de tara, care, sper sa-si incheie existenta bicisnica, mult mai urat decat si-o doresc ei insisi.

  8. Haideti sa va spun ce m-a binedispus teribil in aceasta zi istorica (pentru Romania n.r.)
    Trezit din mahmureala, Basescu a incearcat s-o dreaga, in stilul sau unic si inimitabil:
    ..MA PREOCUPA PRETUL LAPTELUI…DEH, AM UN COPIL IN FAMILIE” (SIC!)
    😉
    Mai sa fie…..iata ce se intampla (la ,,maturitate” -chipurile ) cu marinarii care/carora, sugaci fiind, in loc ca mamele sa le administreze lapte matern (direct de la ,,sursa”) le baga pe gat cate o lingurita de rom ca sa adoarma mai repede. Mai bine ar fi gresit doza, ca eram scutiti de semenea circ in 2013.
    😉
    Base….. fa ne-stimabile un credit suplimentar pentru lapte praf chinezesc, ca e mult mai ieftin. Se aude Ponta ? Fa un serviciu pentru un biat amarat caruia nimeni nu-i acorda credite si pune-i o pila pe langa premierul Chinei.

  9. @ Sadicu
    Te contrazici singur „Romania a intrat in UE in timpul mandatului lui basescu”, dar „nu te-ai hazardat sa bifezi acele evenimente in dreptul lui” (domniei sale :))))) )

    Te informez ca Arhitectul ridicarii vizelor, al integrarii NATO si UE e Adrian Nastase.
    Calin Popescu Tariceanu care era premier in 2007, la data stabilita pentru aderare, avea mari emotii si frica intrucat nu stia/nu putea controla lucrurile in sensul aderarii…

    De asemenea mandatul acela 2000-2004 a fost foarte prolific, printre lucrurile pe care le-a mai realizat Adrian Nastase sunt: dotari cu microbuze scolare, ambulante, masini de pompieri, masini de politie, sali de sport in toate orasele si comunele tarii, calculatoare in scoli, programul Cornul Si Laptele care acum a fost up-gradat si devine o masa, mergea sectorul constructiilor si mergea distributia de produse astfel incat era usor sa iti gasesti ocupatie, cursuri de recalificare, mergea turismul pe litoral, a pus bazele turismului rural si croazierele pe Dunare si multe altele. De asemenea se simtea influenta pe care o transmitea Adrian Nastase si ca tara era condusa. Si in concluzie ca a pus Romania pe o cale buna.

    Basescu nu stie substantive precum modernizare, investitori straini, trecerea de partea buna a istoriei, Statele Unite ale Europei etc. Te-as intreba ce elemente a adus acesta in viata tarii ?????

    Si daca tot postezi aici, am citit si eu unul dintre comentarile tale dar nu iti razbate ideea, nu inteleg ce vrei sa spui !

  10. NO COMMENT…..
    –––––––––––
    Presedintele Kafka convoaca sedinta CSAT tocmai maine, avand tara plina de musafiri alesi, incepand cu premierul Chinei….. si continund cu ceilalti premieri invitati.

    http://www1.agerpres.ro/politica/2013/11/25/sedinta-csat-marti-la-palatul-cotroceni-18-09-35

    http://www1.agerpres.ro/politica/2013/11/25/premierii-din-europa-centrala-si-de-est-si-china-se-reunesc-marti-la-bucuresti-08-36-50

    Banuiesc ca tot guvernul se va clona, pentru a putea indeplini atat cerintele presedintelui cat si cutumele care trebuiesc respectate atunci cand ai musafiri de o asemenea anvergura…aducand atatea contracte vitale intr-o Romanie distrusa de dragostea arzatoare (de resurse) a UE……

    http://www1.agerpres.ro/politica/2013/11/25/li-keqiang-suma-contractelor-semnate-cu-romania-este-uriasa-17-06-05

    Umbla vorba-n sat ca Uniunea Europeana este extrem de suparata, tulburata si ingrijorata din cauza prezentei inaltilor reprezentanti ai poporului chinez..in Romania……..

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Summitul+China+-+Europa+Centrala+si+de+Est+Ingrijorare+in+cancel

    Cica nu doresc China sa dezbine UE……de unde pana unde atata dragoste pentrru Romania, atat de suddenly…..sau vorba aceea dupa ce au experimentat cu succes dictonul dezbina si cucereste, implicit pe pielea romanilor, ……..poate ca UE stie ceva……., vazandu-si existenta subminata de catre prietenii nostri chinezi…….

    Oricum, nu ma asteptam la altceva din partea presedintelui meu Kafka, Dumnezeu sa-i dea sanatate……

  11. Nu e o vizita istorica si istorica e intrarea tehnologiei chineze intr-otara care a exportat tehnologie in China. Faceti o lista pentru ultimii 50 de ani .

  12. Vizita premierului chinez în România are în primul rând o semnificaţie simbolistică. Să intrăm puţin în protocronism. Dacii erau o populaţie mult mai importantă decât istoria scrisă despre ei. Astfel, în cronicile chineze din secolul IV după Hristos, Europa este înregistrată ca o ţară ce se află la Extremul Apus, –aşa cum era percepută lumea geografică privind dinspre China–, sub o hieroglifă ce se poate translitera ca DAQIN. Sună extrem de asemănător fie cu Dochia, fie cu Dacia, ca să nu îi acordăm atenţie.

  13. Eu nu m-as indragosti prea tare de chinezi, e drept ca au mancat si ei o saracie cu orez, noi cu paine, intr-o vreme, dar daca va ganditi la numeroasele China Town din care chinezii ies in geamantane si unde se intampla orice ca politiile lumii nu pot razbate, daca va ganditi la opiacee si trafic de persoane, si la indarjirea lor asiatica, specifica, veti pricepe ca asta-i doar bresa ce nu va mai putea fi inchisa niciodata…

    Daca le dai un singur hectar, in cativa ani au cumparat tot! Le este organic, asa au procedat in toata lumea! Daca fac 1 km de autostrada, nici ca vei mai putea angaja vreodata alti drumari, isi vor apara interesele cu toate armele, la propriu! De comert nu mai vorbesc, il detin deja si fara sa fie prezenti masiv aici…

    Problema este mai grava: nu stiu daca Ponta s-a gandit ca pe noi ne sugruma multi, si UE, si corporatiile straine… daca mai rezistam, era datorita nivelului civilizat la care se duce lupta de eliminare… dar acum, cand vor face acelasi lucru la/cu noi, si chinezii… Exact asta mai lipsea, sa se intareasca armata atacatorilor… si inca cum!

    Cine naiba mai crede in bune intentii? Si chinezii vor trebui sa scoata profit, si nu stiu daca le va pasa de pensiile si salariile romanilor, ori de legile, de proprietatile lor… Credeti ca ei ar fi plecat de la Pungesti precum Chevron, dupa cateva strigate? Ganditi-va bine!

    Cred ca drumul pe care USL inscrie Romania este cu mult mai rau decat cele de pana acum, cred ca ne va fi fatal… Cred ca asta-i motivul pt care si Basescu si UE ne-au recomandat circumspectia…

    Dar asta e, e singurul drum posibil la halul la care am ajuns… Abia de acum inainte vom plati pt manele, hahaieli, coruptie, nepotism imbecil, hotie, amatorism, si tot restul… ah, si pt prostie, sa n-o uitam… niciodata!

  14. @ blogideologic noiembrie 25, 2013 la 10:06 pm

    Aveti dreptate, adevaratul Kafka concepea situatii cu mult mai absurde si mai neverosimile decat cea descrisa mai sus un pic…..

    Dar, nimic nu-i imposibil, prin exercitiu, daruire si repetitii intense, al nostru Kafka il poate prinde din urma pe adevaratul Kafka…..

  15. Jenante , amatorismul si incultura televiziunilor romanesti , evidente in prezentarea vizitei chineze .
    Nu vorbesc de artificiile tehnice idioate ale ProTV ( alternanta de cadre fragmentate , fara legatura intre ele , in culori sepia , cu fundal sonor de Apocalypse Now ) dar la Televiziunea Publica , platita de pensionarul de la CAP si de profesorul de gimnaziu , care ar trebui sa fie echivalenta BBC-ului sau RAI pentru Romania .
    Cum prezinta jurnalistii TVR evenimentul ?
    Cum ar prezenta un accident stradal . O doamna de 35 de ani se fixeaza langa avionul chinez ca langa un autobuz Atlassib si debiteaza un text care pare scris de un copil de clasa a opta , plin de banalitati ( intre timp cadre cu premierul chinez obligat sa guste painea si sarea oferite de baiatul in costum popular – off ! – cand vor pricepe romanii ca gestul este o agresiune , nu ai cum sa-l obligi pe celalalt sa faca ce vrei tu ? ) . Dupa aceea auzim ca avionul chinez ” a avut culoar special de zbor in Romania ” – la aglomeratia de avioane care se inghesuie pe cerul Patriei – doar Clujul , Timisoara si Bucurestiul au mai mult de 4 zboruri pe zi , chinezii au apreciat onoarea ) . Afli ce te interesa mai mult – calatorii de la Otopeni nu au simtit vizita – in amatorismul lor , jurnalistii damboviteni sunt capabili sa inventeze conflicte acolo unde nu sunt , stirea dupa ei trebuie sa fie negativa . Apoi , ” masuri de securitate ” fata de chinezi – serios ?
    Cerise sur le gateau , un domn al establishmentului bucurestean , Ghelmegeanu , presedinte al Camerei Romania China ( sau asa ceva ) , gen diplomat – securist anii 1980 -1990 – absolvent Facultatea de Comert Exterior anii 1970 , omul care vorbeste , se rasteste la inferiori si atat , zero actiune , ne da dupa aceea un recital de ” pa ” ( in loc de ” pe ” ) care i-ar fi facut pe Ceausescu si Oprescu sa roseasca de invidie ….
    Apropo , din nou out off topic , stiati ca segmentul de 27 km intre Lugoj Deva terminat de italieni ( inaugurare in decembrie ) este dificil de acces , la capatul spre Vest ( Lugoj ) chiar pe jos , terminandu-se in camp ?

  16. M-a surprins plăcut premierul Victor Ponta prin calitatea descursului de ieri: „Regiunea noastră este ca un student tânăr şi slab plătit, dar ambiţios şi dornic să muncească. Europa poate fi puternică doar dacă statele se dezvoltă rapid pentru a putea susţine protecţia socială şi dezvoltarea economiei.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ponta-regiunea-noastra-este-ca-un-student-tanar-si-slab-platit-318926.html

  17. @ ZeV
    Imi cer scuze,dar in aceste zile sunt foarte ocupat.Promit sa-ti raspund can o sa fiu putin mai liber.
    Numai bine tuturor!

  18. Alooo, Ecarisajul? Urgent La Cotroceni, Baieti, A Turbat Javra Ordinara!!!

    In turbaciunea lui basescu a inceput sa nu mai tina cont de nimicuta, dar absolut nimicuta, dandu-si pe fata tot veninul cu care s-a hranit amar de noua ani cat are de cand o parte manelist-melomana a romanimii l-a sprijinit sa se catere in ditai fotoliul de presedinte de tara si, pe mentalitatea hitlerista conform nemtii care n-au fost in stare sa-i castige razboiul lui Hitler trebuiau sa moara, nebunu’ ne vrea morti si ingropati odata cu plecarea lui de la Cotroceni spre loc de fereala cu gardieni, gratii si drept la vorbitor si pachet, la momentul terminarii mandatului.
    Vazand ca aparitia lui publica cucubatico-basita de la 18 trecute fix prin care ne anunta ca-i in stare sa ne lase fara buget la anu’ ce vine cu bucurie, iesire care la guvern a fost luata drept proba ca individu’ iar a iesit manga in public sa blajmajeasca niste cifre, iata ca a venit timpul sa-si exprime clar si raspicat pozitia de anti-presedinte, prin incercarea de torpilare a unuia dintre cele mai importante momente de politica internationala a Romaniei post-decembriste, moment cu adanci implicatii economice pe termen mediu si lung.
    Ce dovada mai clara a faptului ca acest ipochimen isi bate joc de Constituia tarii poate fi, daca nu faptul ca exact cea mai importanta prerogativa care-i revine conform legii mama, aceea de prim reprezentant al politicii externe de stat a Romaniei, este pur si simplu calcata in picioare de acest bastard care face politica oricui altcineva care-l plateste si-l sforareste din afara tarii, numai a statului in fruntea caruia se afla nu?
    Lasand la o parte faptul ca in calitate de gazda a unui astfel de eveniment, cum este cel reprezentat de vizita Premierului Republicii China in tara noastra, o minima cultura a ospitalitatii romanesti, daca nu prevederile exprese din Constitutie, i-o cerea si anume organizarea unei primiri oficiale a inaltului oaspete insotite de un dineu , diliu’ nu a considerat obligatoriu sa onoreze, se mai si apuca, pe principiul aratarii barbatiei adolescentine in vestiarul de liceu al baietilor, sa incerce sa-l umileasca pe Ponta si implicit sa saboteze vizita, prin convocare unei intruniri inutile a CSAT-ului, la o ora si o data in care cabinetul Ponta, respectiv Primul Ministru au cu totul si cu totul altceva mai bun de facut in afara de satisfacerea elucrubatiilor unei minti imbibate de ura si de secarica.
    Ce si-or fi zicand membrii delegatiei chineze, in frunte CU PM chinez, cat si ceilalti invitati de cel mai inalt rang la summit-ul respectiv, cand vad cum se comporta mitocanul de basescu, presedinte al uni stat european, care nu numai ca nu a catadicsit ca in calitate de gazda sa le adreseze macar un cuvant de bun venit, ci dimpotiva incearca din toate rasputerile sa dinamiteze aceasta intrunire extrem de importanta pentru toti participantii la ea?
    Ale cui interese le serveste acest impostor uzurpator care-si permite sa sfideze o natiune intreaga, intr-o incercare disperata de a ridiculiza o astfel de intrunire?
    Ce proba mai buna de tradare a interesului national asteapta paralamentarii Romaniei, decat aceasta noua nefacuta jalnica a basescului, pentru a-l interna la nebuni, deoarece o noua suspendare ar insemna efort pecuniar si consum nervos de care romanii s-au saturat deja?
    Ca daca asta nu-i nebunie si gestul reprezinta o actiune premeditata si gandita a javrei ordinare, atunci individul nu mai este de camasa de forta si dusuri scotiene, ci de cod penal garant pentru gratii si paza adecvata.

  19. @ Doru Coarna noiembrie 26, 2013 la 8:25 am

    Aveti un puct de vedere cat se poate de pragmatic.

    Haideti sa privim impreuna doua aspecte:

    1.Ce vrem noi romanii?
    Sa ne refacem tara cat mai repede posibil deoarece UE ne-a distrus atat la propriu cat si la figurat.

    2. Ce vor chinezii?
    Un cap de pod in UE, cu posibiltatea cresterii comertului in general dintre UE si China via Romania si importul de carne din Romania.

    Puncte de castig pentru Romania:
    Refacerea completa si urgenta a capacitatilor de productie romanesti, cu capital si savoir faire chinez.

    Puncte de castig pentru China:
    Stavilirea hegemoniei mondiale a UE, cu refacerea balantei geopolitice dintre China si UE.

    Un cap de pod important in coasta UE, exact acolo unde trebuie pentru a-i atrage atentia ca nu este singura entitate economica de pe aceasta planeta……

    Ce pierdem noi daca nu ne aliem cu China?
    Totul, implicit tara si pamantul tarii prin vanzarea acestuia catre UE…..

    Ce pierde China daca nu lucreaza cu noi?
    Fix 0, deoarece sunt atatea tari lihnite in Europa, in jur de 15 bucati… dupa colaborarea „fructuoasa” cu…UE….

    Asa ca mai bine lucram cu China care oricum ne-a fost un prieten traditional si inca ne este un prieten de nadejade, a se vedea vizita premierului Chinei la noi acasa….

    Mai lipsea ca noi sa intrebam daca posmagii sunt …muiati…….
    Stiti povestea cu muieti-s posmagii…..

  20. DORU COARNA- daca este asa cum spui hai sa punem mascatii pe astia si sa-i dam afara pe chinezi din tara.Ce mama dracului astia fac ce vor ?
    Ce gindire ai „maestre” demna de Radulescu consilierul asimetricului !

  21. @Doru Coarna

    Inteleg perspectiva ta – inca un stapan (dintr-o cultura diferita as sublinia eu) nu e o veste buna.

    Insa daca situatia e folosita in mod inteligent, ar putea sa ne creasca „valoarea la bursa”. Daca chinezii ne trateaza mai onorabil decat „doamna gonflabila Jeana Europa” respectivei doamne nu ii va ramane decat alternativa de a se purta si ea mai frumos. Ca vorba Madonnei, „There’s no greater power than the power of goodbye” 😉

    Archimede spunea „dati-mi un punct de sprijin, si mut pamantul”. Relatia cu China ar putea reprezenta tocmai un astfel depunct de sprijin. Desigur, punctul de sprijin e doar conditia necesara, nu si cea suficienta. Asadar, ramane de vazut daca Ponta are si o parghie suficient de lunga…

  22. @ Marian Nicolae,

    este OK, dealtfel nu s-au semnat decat acorduri-cadru, adica din categoria „vom colabora, vom construi, vom…”, nu s-au semnat contracte economice concrete, intre firme. S-au decelat doar posibile directii de colaborare, in viitor. De ex., calea ferata de mare viteza, hai sa fim seriosi, noi trebuie s-o vindem si pe asta inceata, ca nu ne mai permitem, fata de cat se fura si fata de cat nu se mai produce, s-o tinem… Daca ne-ar face chinezii un TGV, ai nostri l-ar vinde inainte de a fi gata… precum platforma continentala, iti amintesti…

    Numai ca nu se intelege un lucru simplu: nimeni nu vine aici cu caciula plina de bani, ci vine sa faca investitii, adica vor sa-si recupereze banii, plus un profit! Probabil, o concesiune pe niste foarte multi ani… Santinela, mai sus, propune in gluma chemarea mascatilor, dar nu ar face fata bandelor chinezesti… Fereasca Dumnezeu sa vina vremea aia…

    Creaza chinezii locuri de munca? Nu, eventual vor veni cu ai lor… multi acoperiti… pai ce credeati?

    Aduc chinezii inalta tehnologie? Nu, a lor este cumparata din vest… ideea e ca PC chinez trebuie sa arate poporului ca repurteaza numai victorii…

    Nu mai au chinezii carne de porc? Pai noi importam de la ei porcul ala plin de grasime si pe vremea cand aveam tara plina de combinate cu cate 250.000 de capete, iar acum, cand ei sunt superputere iar noi mancam porc importat din Ungaria, ca nu mai avem combinate, le-au distrus astia, le vom da noi lor???
    Adica ei lanseaza cosmonauti dar nu pot creste purcei???

    Vedeti ca toate sunt cusute cu ata alba… Toata mascarada asta nu s-a facut decat pt a creste prestigiul economic al Chinei in fata UE si a satisface dorinta de circ international a lui Ponta, omul adora intalnirile la nivel inalt, n-ai ce-i face… d-aia s-a si frichinit cu Basescu pe problema prezentei la Bruxelles, vrea anvergura cel putin europeana, iar acum s-a trezit intr-una mondiala!
    Cat ne-a costat pe noi amaratii, mascarada???
    De altfel, 8 mld euro, la 16-17 state, nu inseamna mai nimic… mai ales cand ai datorii de circa 100…

    Nu, eu cred ca intrarea masiva a chinezilor in Africa a facut ca UE sa-i puna piedici prin fostele sale colonii, iar chinezii au ales sa le dea un sah la coltul de est al Uniunii… adica jocuri geostrategice globale, Ponta nu s-a prins… iar daca s-a prins dar a continuat, si-a distrus bruma de incredere…

    Problema e ca de acum premierul nostru a ridicat suspiciuni in vest, adica este capabil sa (se) joace periculos, deci a marcat invers… cam ca anul trecut… probabil e un stil al sau… cand poate, ti-o trage, indiferent cine esti si cate iti datoreaza…

    Dar sa nu fim pesimisti, nu se va intampla absolut nimic deoarece nicio superputere economica nu-si permite sa investeasca intr-o tara plina de datorii, cu economia distrusa, cu forta de munca pierduta sau descalificata, si aflata sub cizma UE, FMI, BM, BCE, plus a multor alte entitati bancare si industriale si statale… Oricata prietenie ar fi existat inainte, nu cred ca valoreaza zeci de miliarde de euro, azi…

    Sper insa sa merg la mare cu TGV-ul… stiti ca un bilet costa, in patria lui, cat un salariu mediu brut romanesc? Ar fi mai ieftin cu masina, dar ca sa mearga trenul ai nostri ar fi in stare sa scumpeasca benzina…

  23. Da , chinezilor le trebuie porci romanesti si Baltata Romaneasca . Ce vaci daneze , ce Holstein olandeze , ce Charolaise franceze ? Ce oceane de porci din Bretania , ca nu stiu francezii cui sa-i vanda ? Normal , chinezii vor sa cumpere porci din tara in care porcul este crescut in curte de gospodarul de 80 de ani , doi porci pe gospodarie !
    In plus chinezul se arunca cu banii , ca un nebun ce este , sa-ti faca tie Tarnita ( unde se vor crea ” 4000 locuri de munca ” – carat ciment timp de santier , mare loc de munca ) – altii nu ne vor face gratuit autostrada Comarnic Brasov ?
    Doru Coarna , bine vazut . Isi bat joc de noi . Noi , in schimb , dam culoar aerian preferential avionului oficial Air China .
    Cand se va profesionaliza si cand va deveni inteligenta tara asta ?

    • Centru,

      istoria e uneori ciudata – noi am vandut Comtimul (ferma de un milion de porci) americanilor de la Smithfield, dupa care chinezii au cumparat (fara acordul UE) tot Smithfieldul, asa incat ferma pe care noi am vandut-o capitalistilor americani a ajuns, fara vointa noastra, la comunistii chinezi. In felul acesta, au crescut exporturile „romanesti” in China…

  24. @DoruCoarna – inexact . In Franta biletele de tren au preturi in functie de data cumpararii – gasesti un Paris Marsilia dus intors cu 70 de euro cumparand cu doua luni inainte ; nu mai vorbesc de ofertele de ultim minut ale CFR ului local , gigantul SNCF . Si unde ajunge TGV -ul , creste imediat si bogatia – orasul servit atrage intreprinderi , turisti , Universitati , Opere , studenti , cadre cu bani din Capitala franceza care cumpara apartamente sau case …Cam ce se intampla la noi , pastrand dimensiunile , de cand s-a deschis prima autostrada terminata din tara , Bucuresti Constanta , la Constanta …

  25. Pai asta se va intampla prin toate ramurile economiei romanesti in care vor intra chinezii… sigur ca sunt de apreciat, ba chiar de invidiat, dar, cred eu, si de evitat sau cel putin, de privit cu luare aminte la usile ce le vom deschide…

    @Centru, TGV este francez, merge pe sine clasice doar ca vagoanele sunt batante, dar chinezii au varianta MAGLEV germana, cea cu suspensie si propulsie magnetica, iar biletul la aia costa mult… Deci ne pot construi ceva ce nu au, TGV, sau ceva ce au dar e scump… dealtfel asa cum am spus, tot licenta cumparata… dar cu noi, isi vor scoate banii dati pe licenta…

    E ca si cum am lua VW broscuta sau T2, din Argentina…

  26. @ nastasenoiembrie 27, 2013 la 9:07 am

    Da, dar ei au cumparat chiar de la “ Politie “ …, deci nu mai aveau nevoie de “ voie de la Militie, Primarie”….Pentru noi insa, “voia” se da prin “arendas”…

    Mai scriam odata pe-aici, daca-l aresta Irina Loghin atunci pe “Rasdaq”, Romania nu mai avea probleme cu criza globala…Poate mai bine pe undeva, deoarece am mai scapat putin de “post-randuielile” lui “ Burebista, Decebal , Zamolxe si ceilalti…” ( ultimul “post-modern” pe lista, cruciatul Stefan Cel Mare )…., vreo 2-3 ture prin curte…

    China a castigat pentru ca a avut un singur “arendas” : CONFUCIUS ! “Ai lor”…nu se napustesc “DOAR” asupra propriului popor, in numele lui Confucius…

    O “intriga” de nivelul urmei lasata de Nicolae Titulescu in posteritate ( ma refer la acel “DOAR” din paragraful anterior” ) ! Nu regasesc pe internet acea idee a sa privitoare la faptul ca toate tarile ar trebui sa-si puna la un loc productia si consumul pentru a se gasi o formula optima de functionare a economiilor ( intr-o redare esenstializata ). Cred ca am redat-o chiar pe acest blog dar si pe alte bloguri…Internetul insa retine mai greu esentele…., cand sunt formulate in cuvinte comune ( folosind “cautarea google”…)…E nevoie de “doctrine”, “modele”…, ”vorbe” cat mai sofisticate…

    Pentru a nu ne indeparta de subiectul initial si facand referire si la “vorbe”, inchei scriind ca e pacat ca n-am fructificat sinceritatea lui Adrian Paunescu atunci cand a recunoscut ca a fost un porc…Scrupulosi, “am privatizat Combinatul de porci”…, si am asigurat astfel “acoperirea” urmatorilor…Daca nu vom fructifica opera lui Nicolae Titulescu si a altor inaintasi din “liga lui”…, ma tem ca prin globalizare vom trai institutionalizarea pe scara larga a sistemului …Saracu’ Adrian Paunescu a fost printre primii care a intuit ce va urma ! La moartea lui, prin ceea ce au scris, doi dintre “cenzorii divini” pe care ii are Romania in fata istoriei ( nu cei din piesa “Rapirea din Serai”, aceia sunt necunoscuti, inca…), Paul Goma si Dorin Tudoran, din unghiuri diferite, cred ca au surprins acea situatie a marelui poet ! Ei stiau si cum sta treaba cu globalul….

  27. Din nou, felicitări și dv. și celorlalți care au lucrat la carte.
    E o ediție de documente în toată regula.
    Sunt sigură că s-a muncit enorm la ea.
    Titulescu are meritul de a fi aplicat alte principii politicii externe față de predecesorii lui care erau blocați în prejudecăți și temeri fără rost.
    Asemenea prejudecăți are, după atâta vreme (nici Ceaușescu nu le avea…), și Băsescu, un ins care nu poate să își exercite principala sa prerogativă din cauza ignoranței, îngustimii minții sale, lipsei de inteligență și de intuiție.

  28. Nu va mai osteniti sa lamuriti „meritele” primului betiv national,…ele pot fi subliniate doar in zeghe!Pentru lamuriri studiati bine perioada 2000-2004 si o sa vedeti cine si ce anume a negociat / facut pentru tara,…

Lasă un răspuns