O coperta de succes

Sunt mandru ca ideea de coperta pe care am folosit-o, in urma cu patru ani, pentru volumul Blog & Roll, dar si pentru volumele urmatoare (2,3,4,5) a fost preluata si de alti  autori. Sa fie foarte clar – cred ca este vorba de o coincidenta dar am fost extrem de surprins sa vad aceasta coperta, a unei carti publicate in 2013, atunci cand am intrat, ieri, in libraria de la Dalles.

Scan 3

Scan 2

97 de gânduri despre “O coperta de succes

  1. Unul singur (ZeV) este perseverent in sustinerea Dlui Ponta. Ceilalti injura actualul guvern mult mai mult decat pe cel al lui Boc (de fapt al lui Basescu). Cu toate astea, acesti „viteji” sunt deranjati de ZeV. Nu accepta alte pareri, ei vor unanimitate, ca la comunisti! Dragilor, de democratie ati auzit? Spuneti-va parerile, satisfaceti-va intre voi cei „multi”, dar lasati-i si pe altii sa vorbeasca! Si daca nu se ploconesc in fata „inteligentei” voastre, nu-i numiti „prosti” si „mercenari”. Pentru ca poate cine zice, ala e!

  2. @Mihaela Mihai spune : „Mai întâi, este cel puţin inelegant să intraţi pe Blogul domnului Adrian Năstase etalându-vă, lăbărtzat, alte subiecte decât cel al articolului său.” -Prea-i securistă afirmaţia ta. Arhetip cultural de familie ?

  3. @ Zev

    Va suspectez ca sunteti Monica Tatoiu !

    Prea le stiti pe toate , le faceti morala tuturor , ii corectati , ii certati , etc. Va comportati de parca ar fi blogul dumneavoastra !

    Dupa cum va comportati , locul d-voastra este in Miscarea Poponara a lui Traian Basecsu . Acolo s-au adunat toate pramatiile , lichelele si frustratii din politica romaneasca …

  4. Adrian B.
    Iata un progres..ati inceput sa folositi pluralul. Mai e putin si veti descoperi valentele dialogului si , sper, eu, rolul primordial al acestui blog, cel de aparator al valorilor malformate de regimul Basescu.
    Cum am mai spus, o parte ,,insemnata” dintre domniile voastre sunteti contaminati de basism, iar faptul ca puneti in fata semnul minus, nu inseamna nimic, pe fond. In realitate, si dumneata, si altii ca dumneata, il tineti in viata pe dictator, conectati la ,,oxigenul” urii voastre, care se revarsa in valuri, foarte curios de preponderent, chiar asupra unui lider al USL, primul premier al Romaniei care indrazneste sa-l infrunte pe Traian Basescu.
    Refuzati sa pricepeti ca acordul de coabitare este defavorabil lui Traian Basescu si nu lui Victor Ponta. Veti intelege, cu timpul, sper eu. 😉
    As fi tentat sa va spun sa-l luati si dvs acasa pe marinar…dar, deja T&B este inscris la OSIM de prietenul Doru Coarna.
    😉

  5. @ dlnimeni
    Eu scriu din disperare. Altora le provoacă disperare faptul că eu scriu. Până la urmă rezultă un fel de unanimitate. Nu-i Binele catafatic, nici Răul absolut.

  6. @ Ghita Bizonu’,

    adicatelea sentinta nu se aplica retroactiv, deci daca ti-a facturat o companie de utilitati abuziv 600mc apa pe luna tu degeaba explici ca asta inseamna 600 de tone si ca nu le puteai consuma, iar tu chiar daca castigi totusi la ICCJ banii aia tot ii dai, ca sa nu ramana strainu’ fara avere, intelegi? Si de acolo tu nu mai ai unde sa te duci, d-aia s-a fixat sa judece direct ICCJ…

    Cu alte cuvinte, pe roman il tine ICCJ ca sa-l re–leze companiile cum vor.

  7. @ Zev

    D-le Zev , am si eu o intrebare :

    – Cine tine telecomanda de la TV in familia d-voastra ?

    Ca asa va comportati ca si cum ar tine-o sotia d-voastra …

  8. @ dlnimeni
    Tratatul de la Kuciuc Kainargi din anul 1774. A fost atunci un lobby voltairian, plătit de ţarina Caterina cea Mare. Acel lobby a transformat Romania Orientală nord-pontică în NovoRossiia. Nu aceasta fusese intenţia oficial anunţată. Este interesantă, chiar amuzantă, corespondenţa dintre Voltaire şi ţarina Caterina cea Mare asupra industriilor ruseşti ce urmau să fie construite în NovoRossiia nord-pontică. Ele trebuiau să imite industriile elveţiene specializate în automate şi orologerie. Bine, şi marele Johann Gottfried von Herder are ulterior divagaţiile lui pe tema aceasta.

  9. @ dlnimeni
    Destutt de Tracy a făcut parte din prima Adunare Constituantă franceză. Ulterior, după Teroarea din care scapă cu viaţă, elaborează paradigma thermidoriană, un fel de constituţie inteligentă pentru Europa cea mare.

  10. Pactul Ribbentrop-Molotov mărturiseşte despre conivenţa ucigaşă între Hitler şi Stalin. Consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov au lovit negativ o serie de naţiuni având teritorii situate pe istmul baltico-pontic : Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România. Pentru Polonia, consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov au fost oarecum compensate imediat după sfârşitul celui de al doilea război mondial, Polonia primind atunci o halcă mare din teritoriul Germaniei învinse, ceea ce Polonia a acceptat. După prăbuşirea URSS, consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov au fost anulate şi pentru Estonia, Letonia şi Lituania. Un principiu de uniformitate în aplicarea legii internaţionale ar fi cerut ca şi România să fie respectată prin acelaşi tratament, adică să primească înapoi Bucovina de Nord şi Basarabia de Sud. Ceea ce nu s-a întâmplat. Mai rău, trădarea CDR, –în care PNŢCD şi linia politică trasată de Corneliu Coposu, via comunista Ana Blandiana, au jucat un rol greu în alcătuirea falselor „judecăţi de valoare”–, a pus semnătura preşedintelui Emil Constantinescu pe un act internaţional de cedare a drepturilor noastre istorice.

  11. Concizia și precizia, alături de corectitudinea în exprimare, sunt calitățile de căpetenie ale unui text care tratează o idee.
    Redundanța dovedește că în capul redactorului nu e ordine și claritate.
    În rest, consider că nu e un păcat să vorbești/scrii și în afara subiectului propus de d. Năstase.
    Dacă însă te întinzi prea mult, să fii sigur că n-or să te citească prea mulți!

  12. Blogideologic: observati ca dna Mihai zice de labartatura, asa incit etalati-va nelabartat subiectele si cred ca dna Mihai nu va va mai reprosa nimic. Haideti, nu fiti rau, salutati-o si dvs pe dna Mihai, e o doamna sensibila si din cultura noastra cea adevarata.

  13. Ce se poate oare întâmpla în viaţa unui literat – şi mă refer la autorul volumului în cauză – pentru ca cititorului unui articol semnat de el în ultima vreme să-i vină să creadă că e doar o coincidenţă de nume cu semnatarul unor materiale de acum câţiva ani? Ştie cineva?

  14. @ZeV
    Amice:in primul meu mesaj postat pe blogul lui Adrian Nastase mi-am facut cunoscuta apartenenta.Nici macar o singura postare de-a mea nu a fost respinsa,(cu toate ca aproape zilnic critic actuala putere din care theoretic face parte si A.N.) si asta ma face sa inteleg ca am primit,in mod tacit,acceptul gazdei.
    Doar pe blogurile fundamentalistilor talibani de la antenna 3 esti respins daca nu-ti incepi mesajul cu ”jos Basescu” si nu inchei cu acelasi slogan.
    Fereasca sfantu sa spui ceva de turnatorul la securitate dovedit in instanta,Dan Voiculescu,ca ti-ai dat foc la valiza.
    Talibanii iti fac publice adresa de mail si IP-ul.
    Eu iti inteleg disconfortul in sensul ca ai prefera sa fiti aici doar voi de voi,sustinatorii muribundului politic,Victor Ponta.
    Sfatul meu este sa fi putin mai rezervat in ceea ce-l priveste pe acest aventurier care nu a condus nici macar un butic inainte sa devina Premier.
    Chiar nu-I inteleg pe cei de la PSD,ce au dorit sa demonstreze cu acest tanar imatur si total pe dinafara.
    Au in ograda oameni experimentati care cunosc cu ce se mananca economia si-am sa dau doar cateva exemple:Tanasescu,Iancu,F. Georgescu si de ce nu,Adrian Nastase,(consider ca si-a platit cu varf si indesat pacatele)?
    Victor Ponta Premier pe timp de criza este echivalent cu Vali Vijelie guvernator BNR.
    Totusi,inclin sa-ti dau dreptate dintr-un singur punct de vedere.Intuiesti ca in spatele ”arenei” se pune ceva la cale doar ca ti-ai ales gresit ”sursa”.Chiar este irrelevant ce spune Elena Udrea.
    Urmareste-l mai degraba pe Traian Basescu care a revenit in forta.In spatele tonusului de invidiat si a curajului de a matura zilnic cu puterea pe jos,exista o baza.In primul rand,nu se mai pune problema unei noi suspendari.La cata dezamagire a semanat USL-ul intr-un an de zile in randul populatiei,s-ar putea ca prin toamna,sa se doreasca ”suspendarea” lui Ponta si nu a lui Basescu.
    Incerc si eu sa-mi dau cu presupusul…cred ca la reintoarcerea din vacanta a parlamentarilor,vom constata ca acea majoritate de 70% nu mai exista.
    De fapt nu cred ca a existat,in realitate,niciodata.
    In seara in care s-au anuntat rezultatele partiale ale alegerilor generale,i-am urmarit cu atentie pe Victor Ponta si Crin Antonescu si am fost foarte surprins de reactiile acestora.In loc sa sara intr-un picior de fericire,erau livizi la fata si putin cam nervosi.
    N-am inteles atunci despre ce este vorba dar intre timp m-am prins.
    Nu s-au asteptat sa obtina un scor atat de mare.Mare lor dorinta a fost sa depaseasca pragul de 50%.Astfel,locurile eligibile le-au ”populat” cu oamenii lor iar restul ,cu pedelisti si uneperisti reesapati.
    Dar e complicat sa hranesti pe timp de criza atatea guri flamande si e de asteptat ca cei nehraniti sa se intoarca impotriva puterii.
    Daca luam toate judetele la puricat,vom constatata ca in foarte putine mai exista alianta PSD-PNL.
    Mai exista si un alt aspect:liberalii au cam inceput sa maraie si mi se pare firesc.Electoratul de dreapta resimte cel mai acut masurile aiuristice promovate de iresponsabilul din fruntea Guvernului.

  15. @ dlnimeni
    Când generalul Charles de Gaulle construieşte expresia “Europa de la Atlantic la Urali”, el pleacă în fond de la paradigma thermidoriană a lui Destutt de Tracy. Acuzaţia principală a lui Troţki la adresa lui Stalin era : “El este un thermidorian!”. Iosif Stalin şi generalul Charles de Gaulle s-au înţeles foarte bine pentru că foloseau drept Ideologie comună fragmente din paradigma thermidoriană.

  16. @ Doru Coarnă,

    adicatelea sentinta nu se aplica retroactiv, deci daca ti-a facturat o companie de utilitati abuziv 600mc apa pe luna…

    N-ai înţeles Doru’ Coarnă. Sentinţa nu poate fi pronunţată decât pentru o faptă comisă, deci retroactivă. Când spui că sentinţa nu va fi aplicată retroactiv, spui că de fapt, te p…i pe ea de sentinţă! Poţi propune variante, da’ asta-i esenţa!

  17. Stimate domnule Adrian Năstase,

    Ilustraţia de la coperta realizată de Laurenţiu Midvichi pentru cartea „Literatura de azi” (Editura Polirom) a fost cumpărată de Editura Polirom de aici: http://www.istockphoto.com/stock-photo-15126467-old-type-writer-machine-with-computer-mouse.php.

    Despre artistul care a realizat-o, aici: http://www.imagenartesanal.com/

    Mă bucur că aţi avut o idee asemănătoare cu a artistului din Venezuela, vă asigur de preţuirea mea şi vă recomand să moderaţi comentariile insultătoare şi calomnioase (la adresa mea şi a dlui Andrei Oişteanu) de pe blogul dvs.

    Toate bune,
    Daniel Cristea-Enache

    • Stimate domnule Cristea-Enache,
      comentariul meu, asa cum ati observat, mentioneaza o coincidenta. Nimic altceva. Regret ca unele postari v-au deranjat. Poate ca nu a existat suficienta rigoare din partea mea in moderarea lor. Ma bucur insa ca nu le-ati citit pe cele care nu au fost publicate. Incerc, pe acest blog, sa realizez un echilibru intre libera exprimare si decenta exprimare.
      Ma mira insa faptul ca Polirom nu a cunoscut coperta cartilor mele – daca nu pe cea a volumului din 2009 (nu ma mira ca artistul venezuelean nu era la curent cu aceasta coperta, in 2010) dar macar pe cele ale urmatoarelor patru volume („Blog ‘d roll” 2,3,4,5), aparute in 2012, destul de mult comentate la televiziuni.
      Va asigur, la randul meu, de pretuire deosebita.
      Adrian Nastase

  18. @ dlnimeni
    Am văzut ieri un film a cărui acţiune se petrecea în atmosfera pură şi rece a Ideologiei thermidoriene.

  19. @ Mihaela Mihai
    Pentru a putea înţelege succesul recent din Ithaca, USA, la crearea de întreprinderi şi locuri de muncă trebuie să ai un limbaj foarte “lăbărţat”. Adică plin de concepte noi (la scara românească).

  20. Blogideologic: nu cunosc paradigma thermidoriana a lui Destutt de Tracy, poate o descrieti nitel. Nu m-as lua dupa afirmatiile lui Trotki despre Stalin, la momentul cartii Revolutia tradata (de Stalin, evident), Trotki cauta adepti in lumea franceza si utiliza formule pe care societatea franceza sa le poata intelege. Trotki, in perceptia mea, era un tip caruia Stalin ii trasese, pur si simplu, scaunul de sub fund.

  21. @ Daniel Cristea-Enache
    Văd că este cazul să repet (însă “repetiţia este mama învăţăturii”, nu-i aşa? :-)): +Am observat că sunteţi un frecvent colaborator la Revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social. Să fii “tovarăş de drum” cu Andrei Oișteanu la 22 te face din start un tip extrem de dubios. Dar cam aşa sunt toţi tipii culturnici de la GDS. Complet lipsiţi de idei, însă predispuşi la “furăciuni” permanente din fondul românesc. Este acesta un caz foarte limpede de furt intelectual, pe care însă Daniel Cristea-Enache nu-l va recunoaşte vreodată.+ Şi iată că am avut dreptate !

  22. Așadar, primul volum al dv. a apărut în 2009, iar venezueleanul a creat în 2010. Deci nu dv. i-ați luat ideea venezueleanului, și cred că nici venezueleanul pe a dv. Trebuie să fie o coincidență.
    Mă bucur că problema a fost tranșată.
    În ce mă privește, n-am făcut un comentariu insultător la adresa lui Daniel Cristea-Enache, dimpotrivă, și totdeauna i-am îndemnat pe comentatori să fie echilibrați și să nu cedeze tentațiilor de a poza în „băieți de gașcă”.

  23. @ Carcotasu,

    incurci civilul cu penalul, de ex nu s-a comis deja la data judecatii divortul, ci asta se doreste… deci ti s-a facturat gresit, abuziv, si asta nu-i in penal, ca avea compania nevoie de lovele, tu te judeci dar asta nu te scapa de plata facturii eronat emise, insa si compania va fi amendata, adica platesc toti… tu insa cel mai mult, c-ai indraznit, bineinteles…

    E cam cum te-ai scarpina in ureche cu adidasul, aceeasi senzatie…

  24. Opiniile dezvoltatorului Craig Mod despre cărţi, coperţile lor, şi datele pe care le conţin : “Cărţile sunt sisteme. Coperţile sunt peste tot. Datele prosperă la marginea cărţilor.” http://craigmod.com/

  25. Stimate domnule Adrian Năstase,

    Mă bucură şi faptul că aţi avut o idee frumoasă, ca şi artistul din Venezuela; şi coincidenţa însăşi. Mi-ar face mare plăcere ca, în septembrie, să ofer o carte cu dedicaţie unui politician-intelectual (ştiţi că, la noi, nu-i un pleonasm…) pe nume Adrian Năstase.
    Dar mă întristează să văd, pe blogul unui intelectual şi al unui politician român pro-occidental, insulte şi calomnii incredibile la adresa unei somităţi precum Andrei Oişteanu şi a Grupului pentru Dialog Social. Sper că le veţi modera, de acum înainte, şi nu veţi mai îngădui comentarii antisemite.
    Vă doresc o vară frumoasă; dvs. şi celor cu lecturi şi cu bun simţ de pe acest blog.

    Toate bune,
    Daniel Cristea-Enache

    • Stimate domnule Cristea-Enache,

      mi-ar face placere sa ne intalnim in septembrie si sa facem „schimb” de carti.
      In ceea ce priveste acest blog – care a avut pana acum peste sase milioane de accesari si peste 130000 de comentarii – nici nu mi-am propus (si nici n-ar fi posibil) sa „cenzurez”, pe fond, opiniile (cu exceptia celor rasiste sau antisemite – care au fost destul de numeroase). Evident insa ca nu imi petrec intreaga zi in fata calculatorului si, de aceea, in anumite situatii, functia critica la anumite postari o realizeaza alti colegi de blog. Inclin sa cred ca toti au bun simt, chiar daca au pareri diferite de ale mele sau ale dumneavoastra.

      Va doresc si eu o vacanta linistita si reconfortanta.
      Adrian Nastase

  26. @ Daniel Cristea-Enache august 6, 2013 la 8:31 pm

    N-o intelegeam pe aia cu “RECOMANDAREA”…Trecand peste “Criticatac” ( incerc sa fiu echidistant, pentru echilibru, apropo si de “contributors”…) vad insa articolul despre noua bordura / panseluta = CULTURA….Intelegeam perfect “mersul”…, insa nu gasisem o explicatie atat de plastica si sugestiva…

    Pe 6,7 septembrie a.c. o sa va adresez dvs. si d-lui Dorin Tudoran un email cu cateva explicatii ale acestei postari. Va recomand sa cititi cu atentie ce voi scrie. Mentionez acum ca, pentru contextualizare istorica, voi face referire la un text a d-lui Dorin Tudoran despre Ioan Petru Culianu. Regret ca trebuie sa folosesc cuvinte mari ( contextualizare “istorica” )…Sa nu va asteptati insa ca pe blogul d-lui Adrian Nastase sa gasiti un fel de cenaclu…, fara a incerca sa minimalizez de fel si rolul acestora…Mai specific ca tot in acele zile voi aborda, pe alt blog, cea mai dureroasa infrangere a capitalismului post-decembrist in opinia mea. Va voi transmite si dvs. acel material.

    Pentru ca la randul meu, pentru echilibru, v-am facut si eu o recomandare, voi transmite adresa promisa mai sus si lui “blogideologic”. Veti intelege si dvs. ca nu este un extremist ( as spune, din contra ! ), sunt convins ca va intelege si el ca nu e bine sa amestecam marfa cu ambalajul ( chiar daca el asa a primit “produsul”…)….

  27. Un presumtiv domn imaculat, intro presupusa oripilare, ataca un anume domn cu pata permanenta pe anumite personalitati deloc imaculate , niste sinecuristi,abonati la chiftelele oferite de putere,cetateni necetateni morali care pe linga guvernari trecatoare au smuls acestui neam demnitatea sau presupusa posibilitate de a deveni demni!

    Ce pot spune , principial domnul cu pata are dreptate ,in mod cert insa stimatul domn critic de arta si literatura are si el dreptate,dreptatea sinecuristilor!

    As mai adauga ca domnul cu pata face un excess de igagologie personala,publicind pev un blog cu mare accesare ,prea multe message
    „off-topic”,

  28. @Daniel Cristea-Enache
    Stimate Domnule Daniel Cristea-Enache, iată ce am scris eu în ultima postare care vă era adresată : + Să fii “tovarăş de drum” cu Andrei Oișteanu la 22 te face din start un tip extrem de dubios. Dar cam aşa sunt toţi tipii culturnici de la GDS. Complet lipsiţi de idei+ Şi ce îmi răspundeţi Dumneavoastră ? Bine, este adevărat că îmi răspundeţi doar indirect (în definitiv, merit eu mai mult ?): +Dar mă întristează să văd, pe blogul unui intelectual şi al unui politician român pro-occidental, insulte şi calomnii incredibile la adresa unei somităţi precum Andrei Oişteanu şi a Grupului pentru Dialog Social. Sper că le veţi modera, de acum înainte, şi nu veţi mai îngădui comentarii antisemite.+ Păi, stimate @Daniel Cristea-Enache, comentariul pe care îl faceţi este dovada limpede a derapajului Dumneavoastră la celebrul punct Godwin. Derapaj care se poate întâmpla, se ştie bine aceasta! unei persoane lipsită de idei. Dumneavoastră chiar nu vă puteţi mişca – altfel decât complet inerţial – pe gheaţa discursului românesc?

  29. Domnul Daniel Cristea-Enache propaga la noi, prin atitudinea-i, o moda noua in filosofia morala (asa se chema disciplina aceasta in secolul XVIII, acum se cheama ETICA :-)). Il sfatuiesc pe domnul Daniel Cristea-Enache sa paraseasca “moda noua”de la GDS si sa revina la atitudinea noastra filosofica traditionala.

  30. … si cine ne poatre garanta ca autorul din Venezuela nu a copiat dupa coperta din 2009 a dlui Adrian Nastase ?! ca doar a fost expusa si pe internet ! S-a ”invelit” Romania cu o frunza copiata de pe internet, se putea inveli si o carte din Venezuela cu o coperta de ”Blog”n roll”, nu ?
    Privitor la alegerile pentru PE, semnalez ca :
    – am fost si raman singurul candidat realmente independent. Eu nu sunt EBA si nici fostul Sef al Politiei lui Ceausescu.
    – Ca Legea 33/ 2007 prevede ca un candidat independent trebuie sa stranga 100.000 de semnaturi pentru a-si inscrie doar candidatura iar candidatul de pe lista unui partid doar 5000.
    – Aceasta lege e neconstitutionala pentru ca incalca dreptul la sanse egale de a alege si a fi ales.
    – Dosarul meu se afla inca la CEDO pe acest subiect.
    – Trebuie sa ai rigoare in gandire si actiune dar sa si gasesti mult curaj pentru a asuma un astfel de demers de unul singur, ”doar” cu romanii in spatele tau. Mai mult curaj decat acela de a stropi cu fiere de ”macho” atunci cand nu-ti convine opinia unei doamne.
    Oricum, nu poti avea niciodata adeziunea tuturor. Deci, nu contez pe votul dvs. si ma bucur. Ca si dl. Nastase, pe alt plan si la alt nivel, imi amintesc ca, nu-i asa, ” numai mediocrii nu au dusmani ! ”.
    Domnia sa stie despre ce vorbesc, in amintirea discutiilor pe care le-am purtat, inca din 2002.

  31. Ce bine, domnule Năstase, că nu vă petreceți toată ziua în fața calculatorului!
    Și eu fac la fel. Ar fi o pierdere de timp.
    Ce bine ar fi ca toți oamenii care se pretind intelectuali să nu înțepenească în fața calculatorului!
    Se zice „e un om cu carte”, nu „e un om cu calculator”…

Lasă un răspuns