Podul de la Calafat-Vidin, o istorie traita

Dupa ce saptamana trecuta, impreuna cu sotia mea am vizitat podul de la Calafat, despre care va spuneam ca aduce o speranta de noi perspective economice si de deschidere catre un vechi partener al tarii noastre, Bulgaria, maine acest edificiu a carui constructie a fost efectiv pornita in timpul guvernarii mele, va fi inaugurat, iata, tot sub o guvernare din care PSD face parte. Este adevarat, acordul guvernamental a fost semnat  in iunie 2000, in timpul guvernarii Isarescu.
Inainte insa de a va povesti istoria podului Calafat-Vidin, trebuie sa va spun ca ma bucur de fiecare data cand un proiect la care s-a lucrat in timpul guvernarii Nastase este finalizat, in sfasit, dupa ce a fost lasat in paragina ani de zile, si are parte de inaugurari semnificative, in prezenta unor oameni care mi-au fost colegi si care au fost martori la eforturile din anii 2001-2004.
Decizia construirii Podului Calafat-Vidin a fost luata prin semnarea „Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice, referitoare la construirea unui nou pod mixt (rutier şi feroviar) de frontieră între cele două ţări, peste fluviul Dunărea” , acord semnat la Bucureşti, la 5 iunie 2000. Primii pasi ai acestui proiect, care a marcat invitatia de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, au fost facuti de catre Petre Roman, in calitatea sa de Ministru al Afecerilor Externe al Romaniei si Nadejda Mihailova, Ministrul afacerilor Externe al Bulgariei.
Acordul încheiat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea unui nou pod mixt (rutier şi feroviar) de frontieră între cele două ţări, peste fluviul Dunărea, ratificat prin Ordonanţa de Urgenţă nr.149/18 septembrie 2000 şi aprobată prin Legea nr. 91/29 martie 2001, a determinat partea română să întreprindă urgent o serie de măsuri şi acţiuni pentru realizarea infrastructurii conexe pe teritoriul român sub directa coordonare a M.T.C.T.
Termenul iniţial de finalizare a lucrărilor a fost decembrie 2010, însă, ca urmare a proiectului elaborat de partea bulgară pentru pod, diferit faţă de studiul de fezabilitate elaborat iniţial de proiectantul părţii bulgare, s-a impus reproiectarea, inclusiv pentru obiectivul părţii române. Astfel, termenul de finalizare acceptat şi de Comisia Europeană (proiectul fiind finanţat din fonduri ISPA) a fost:
Partea română – septembrie 2011
Partea bulgară – inţial septembrie 2010 şi prelungit mai întâi în februarie 2012, apoi până în noiembrie 2012.
In 27 iunie 2001, printre punctele aflate pe Agenda de lucru a şedinţei Guvernului României s-a aflat:
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea componenţei nominale a reprezentanţilor părţii române în comisia mixtă pentru obiectivul “Pod peste fluviul Dunărea , Calafat – Vidin”
 
Comisia mixtă urma sa aiba doi copreşedinţi, la nivel de secretar de stat sau adjunct de ministru, desemnaţi de fiecare parte contractantă, având atribuţiile de a adopta regulile de procedură, rezolvarea unor probleme specifice în mod eficient, cât şi de încheiere a unor acorduri bilaterale subsecvente pe parcursul realizării obiectivului. Copreşedinte al părţii române în Comisia mixtă era reprezentantul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, cu rang de secretar de Stat. Ministrul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei trebuia sa prezinte trimestrial, la solicitarea Guvernului, informări privind realizarea obiectivului.
Atribuţiile reprezentanţilor părţii române erau prevăzute în Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea unui pod mixt (rutier şi feroviar) de frontieră între cele două ţări, peste fluviul Dunărea, semnat la Bucureşti la 5 iunie 2000.
„Părţile vor elabora şi coordona, cu sprijinul Comisiei Europeane şi a unor instituţii finanţatoare potenţiale, termenii de referinţă pentru dezvoltarea proiectului tehnic al Obiectivului, proiectul de calendar şi, respectiv, realizarea podului”.
In 29 octombrie 2002, la invitaţia premierului SIMEON SAXA COBURG-GOTHA, am efectuat  o vizită oficială în Republica Bulgaria, si imi amintesc ca unul dintre subiectele pe care le-am discutat a fost tocmai realizarea podului peste Dunare.
Ulterior, la data de 27 noiembrie 2002 a fost semnat, la sediul Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor din Bulgaria, contractul de execuţie şi consultanţă privind proiectul podului  de la Calafat-Vidin.
Vineri, 6 decembrie 2002, la sediul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, a avut loc cea de-a IV-a Sesiune a Comisiei Mixte pentru coordonarea activităţilor în legătură cu proiectarea şi construirea noului pod mixt peste Dunăre între România şi Bulgaria, de la Calafat – Vidin.
Proiectul urma sa fie elaborat până în iunie 2003, iar licitaţia pentru construcţia podului sa se încheie în decembrie 2003, initial dorindu-se ca podul sa fie inaugurat în anul 2007, odată cu aderarea celor două state la Uniunea Europeana.
Chiar daca termenul de 2007 a fost depasit, si nu mai vreau sa vorbim acum de motive, suntem acum la momentul inaugurarii si imi doresc ca sperantele in ceea ce priveste relatiile economice din ce in ce mai stranse, pe care le aveam in anii 2000, alaturi de partenerul meu bulgar, SIMEON SAXA COBURG-GOTHA, sa fie depasite, iar aceasta inaugurare sa marcheze un nou inceput pentru colaborarea mai fructuoasa dintre Romania si Bulgaria.
Atasat o sa gasiti o parte dintre documentele care au stat la baza acestui proiect si un frumos articol recent din „Adevarul de Calafat”:
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr.149 din 28 septembrie 2000
pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea unui nou pod mixt (rutier şi feroviar) de frontieră între cele două ţări, peste fluviul Dunărea, semnat la Bucureşti la 5 iunie 2000
LEGE nr.91 din 26 martie 2001
privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.149/2000 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea unui nou pod mixt (rutier şi feroviar) de frontieră între cele două ţări, peste fluviul Dunărea, semnat la Bucureşti la 5 iunie 2000
HOTĂRÂRE nr.623 din 27 iunie 2001
pentru aprobarea componenţei nominale a reprezentanţilor părţii române în comisia mixtă pentru realizarea obiectivului „Pod peste fluviul Dunărea, la Calafat-Vidin”
HOTĂRÂRE nr.888 din 13 septembrie 2001
privind asigurarea finanţării studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate în vederea realizării construcţiei infrastructurii conexe de pe teritoriul românesc a obiectivului „Pod peste fluviul Dunărea, la Calafat-Vidin”
HOTĂRÂRE nr.174 din 12 februarie 2004
pentru aprobarea componenţei reprezentanţilor părţii române şi organizarea activităţii acestora în Comisia mixtă româno-bulgară pentru realizarea obiectivului „Pod peste fluviul Dunărea, la Calafat-Vidin”
Descarca Ordonanta de Urgenta din 28 septembrie 2000 AICI
Descarca Nota de Fundamentare AICI
Descarca Expunerea de Motive AICI

Un articol din Adevarul de Calafat care poate fi citit aici.

Podul Calafat -Vidin ,,opera” unui social-democrat roman si a unui tar bulgar ! Fostul Prim-Ministru Adrian NASTASE si omologul sau bulgar Simeon Saxe-Coburg in anul 2004 ,au hotarat si in acelasi timp pus ,piatra de temelie pentru constructia Podului Calafat-Vidin !

Adevarul de Calafat face o scurta incursiune in timp pentru a prezenta si aminti tuturor cititorilor nostri , care au fost principalele personaje politice care au hotarat in 2004 ,constructia Podului Calafat-Vidin si care fara nicio ezitare au semnat actele necesare inceperii lucrarilor la acest grandios proiect .

…art. presa  iunie 2004, moment memorabil la Calafat-Bascov :
Un pod care va lega oraşul românesc Calafat de oraşul bulgăresc Vidin va deveni complet operaţional în 2008, potrivit Primului Ministru bulgar Simeon Saxe-Coburg şi omologului său român, Adrian Năstase. Acesta va fi al doilea pod peste Dunăre care va lega cele două ţări.

Cei doi lideri au participat la o ceremonie organizată duminică (20 iunie) pentru a marca 50 de ani de la inaugurarea primului pod, în 20 iunie 1954. Acesta a fost finalizat în doi ani şi trei luni şi leagă oraşele port Ruse din Bulgaria şi Giurgiu din România. La momentul construirii acestuia, structura de 2,2 km devenea unul din cele mai lungi poduri din Europa.
Premierii s-au întâlnit la jumătatea podului şi au declarat că, deşi pe vremuri construcţia aniversa „prietenia” din era comunistă, aceasta simbolizează acum calea comună a celor două ţări către aderarea în cele din urmă la UE.
După ceremonie, Simeon Saxe-Coburg şi Adrian Năstase au luat avionul către Calafat, unde Ministrul român al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului Miron Mitrea a pregatit o scurtă prezentare a proiectului noului pod .
Aterizarea elicopterelor celor doi prim ministri a avut loc pe platforma fostei parcari a lui Gica Popescu unde au fost intampinati cu flori si paine cu sare de catre doi tineri reprezentanti ai Primariei Calafat ,iar prezentarea proiectului s-a desfasurat pe terasa popasului turistic Bascov, special amenajata pentru aceasta ceremonie oficiala .
Năstase s-a declarat încrezător că proiectul va fi încheiat până în 2008 daca lucrurile vor merge conform planului . Saxe-Coburg şi-a exprimat speranţa că proiectul va fi finalizat chiar şi mai devreme.
Potrivit agenţiei de ştiri Bulgarian News Network, costul total al proiectului este de 230 mn de euro. România a aprobat alocarea unei sume de 48,2 mn de euro pentru construcţie, iar Bulgaria a fost de acord să ofere 62 mn de euro. UE şi alţi donatori din Europa de Vest vor acoperi restul de fonduri.
Săptămâna trecută, Bulgaria a declarat că va semna un acord cu Kreditanstalt fuer Wiederaufbau din Germania pentru un credit de 20 mn de euro destinat construcţiei podului Vidin-Calafat. O zecime din sumă va fi oferită sub formă de donaţie. Kreditanstalt a furnizat deja un împrumut de 470 000 de euro destinat anumitor studii tehnice legate de proiect.
Potrivit presei bulgare, cincisprezece companii din Bulgaria şi din statele membre UE au înaintat cereri de proiectare şi construire a proiectului. Aproximativ opt companii vor fi selecţionate şi invitate să-şi prezinte ofertele.
Anul viitor, înainte de începerea efectivă a lucrărilor, vor fi iniţiate proceduri pentru selectarea unui supervizor şi a unui evaluator al construcţiei, precum şi procedurile de selectare a unui antreprenor care să construiască infrastructura adiacentă de pe teritoriul Bulgariei.
Procedura de selectare a antreprenorului care se va ocupa de proiectarea şi construcţia podului este deschisă companiilor din statele membre UE, precum şi celor din Bulgaria, România şi Turcia

PS. Anii au trecut si grandiosul proiect al Podului peste Dunare intre Calafat si Vidin a ajuns la final.
Pe data de 14 Iunie 2013 inalte oficialitati ale Romaniei si statului bulgar vor sosi la Calafat pentru a taia panglica acestui mare obiectiv .
Toata suflarea din aceasta regiune asteapta cu un real interes momentul inaugurarii acestui pod .
Adevarul de Calafat multumeste in numele locuitorilor acestei regiuni celor doi oficiali ai acelor vremuri , dl. ADRIAN NASTASE -Prim Ministru al Romaniei si excelentei sale SIMEON SAXE-COBURG-Prim Ministru al Bulgariei in 2004 !

 adian nastase

49 de gânduri despre “Podul de la Calafat-Vidin, o istorie traita

  1. TOATE ACESTE BIJUTERII ,CREATE PENTRU UMANITATE , POT FI APRECIATE SI VALORIFICATE NUMAI DE OAMENII SPECIALI!
    Poate ca uneori ne pierdem in prea multe amanunte si poate va veni si acea vreme in care ochii deschisi sa poata privi realitatea !!

  2. Absolut anormal , un singur pod peste Dunare spre sud . Si acela construit sub cravasa tovarasilor . Foarte util acest nou pod . Construit 90 % de bulgari . Cum ar fi si autostrada Transilvania , fara Basescu , Dobre al lui si azi Sova .

  3. Am remarcat o nuanță.guvernul româniei și guvernul republicii bulgaria.românia este tot republica,nu?acordul a fost semnat între un social-democrat și un fost țar dar doi frați masoni!

  4. Zev, raspund cu intarziere la comentariul din iunie 11, 2013 la 1:04 pm (link-ul de mai jos), stiti cum zicea Stefan Mihailescu Braila, „cestiuni, probleme”, dar chiar cred ca ideilor de acolo le trebuie un raspuns.

    Ati definit corect legatura dintre neoliberalism, corporatii si expansiune, dar nu si legatura cu UE, care nu s-a constituit pentru o astfel de inrolare. As spune ca dimpotriva, parintii ideilor de integrare economica europeana, niste vizionari de geniu, si-au propus rezistenta la neoliberalismul care debarcase in Vestul Europei, o doctrina tot atat de straina precum comunismul, care fusese adus pe tancuri in Europa Centrala si de Est. Episoadele normandic si berlinez trebuie privite in interdependenta, precum capul si pajura unei monede.

    Desigur, orice integrare presupune si o cedare de suveranitate, dar trebuie distins scopul acestei cedari, pentru ca nu orice integrare este de expansiune, ci poate fi si de aparare. La fel de importanta este si natura integrarii, la cea economica se disting grade consensuale de cedari de suveranitate nationala, la cea politica cedarea este imperativa si totala, pe fond. Nu artizanii UE, ci epigonii de astazi au adus in istoria comunitara paranteza neoliberalista, cu himera integrarii politice, pe model american, in Statele Unite ale Europei, cu toate avatarurile care decurg de aici pentru politicile nationale si statele-natiuni, care se vad amenintate de o perspectiva concentrationara.

    Pax germanica, care a fost evocata de catre analisti cu prilejul vizitei la Berlin a premierului Ponta, in numele careia ni s-ar pretinde sa ne inchinam natiunea, este de fapt o vax germanica, din punct de vedere al valorilor europene, pe care le-a abandonat din cauza intereselor neoliberaliste. Pentru ca ma intrebati cine a definit si ce reprezinta valorile europene, va raspund, intreaga istorie crestina si sociala a Europei, care se coaguleaza pe doua varfuri din tabla valorilor umane cunoscute, care sunt echitatea si demnitatea. Niciun om nu poate fi liber sub povara injositoare a nedreptatilor economice si sociale. In general vorbind, conflictul pe care neoliberalismul l-a adus intre valori si interese este, de fapt, un nod gordian de imoralitate si ilegitimitate al acestei ideologii, dar si un punct moale al ceea ce numeste, cu ipocrizie, statul de drept.

    Supra-excesul de exploatare si acumulare de resurse, care sunt finite, pentru o crestere nelimitata, individuala sau de grup, prin care se taie accesul majoritatii la un trai decent sau chiar la subzistenta este imoral, o sursa a raului social. Statul minimalist, propovaduit de neoliberalism, este de fapt un stat in slujba unor interese private, care promoveaza excluziunea sociala. In tratatele constitutive ale UE se stipuleaza rolul statului social, ca stat in slujba tuturor cetatenilor, dar politicile neoliberaliste ale Bruxelles-ului nu respecta aceasta prevedere, punand sub semnul intrebarii angajamentul propriu si cerinta pentru statele membre de a respecta statul de drept.

    Din cate observam, neoliberalismul isi este suficient siesi, la el acasa nu este nici de stanga, nici de dreapta, iar guverne europene de pe ambele laturi ale esichierului se inscriu in aceasta paradigma exclusivista si dominatoare, Franta lui Hollande este un exemplu, dar si guvernul Ponta ne stupefiaza. Pur si simplu, neoliberalismul este ca o samanta straina, care pare sa se fi inradacinat si sa se extinda dupa un program de perenizare sau eternizare, greu de decodat. Intr-adevar, va fi greu, dar nu imposibil pentru social-democratie sa contracareze acest trend, doua conditii de succes vor fi necesare, prima, electorala, prin care balanta de putere la alegerile nationale si europarlamentare sa fie inclinata in favoarea sa, a doua, de reforma, prin care capitalismul post-modern sa fie asezat pe alte baze. Dar, scoaterea prazii de sub hipnoza pradatorului este determinanta!

    http://nastase.wordpress.com/2013/06/11/noul-pod-peste-dunare/

  5. Remarca lui Ben Bernanke, că Fed ar micşora stimulentul monetar, a lăsat pieţele făr’de curaj şi încredere. Comentariu pus de cineva pe forum NYT : „Everybody knows that the dice are loaded/Everybody rolls with their fingers crossed/Everybody knows that the war is over/Everybody knows the good guys lost/Everybody knows the fight was fixed/The poor stay poor, the rich get rich/That’s how it goes/Everybody knows.” (după Leonard Cohen & Sharon Robinson) http://dealbook.nytimes.com/2013/06/13/when-bernanke-confounds-wall-street-reaches-for-theories/?hpw

  6. @ Cris @ Luminita Arhire

    Cand Basescu tropaia cu bocancii pe tara asta si facea toate abuzurile acelea sinistre , singurii oameni care s-au ridicat impotriva lui au fost jurnalistii de la Antena 3 . Cu foarte mult CURAJ ! N-am auzit nici de Luminita Arhire si nici de Cris de la PNL !!!

    Cand golanul ala de la ANAF (Sorin Blejnar )le-a pus poprire pe conturi ( lui Gadea , Badea , Ciuvica , etc. ) nici atunci n-am auzit de dumneavoastra !

    N-am auzit de dumneavoastra nici cand Mircea Badea
    si Mihai Gadea erau dati in judecata de tot felul de slugi basiste ! Si procesele inca nu s-au terminat !

    N-am auzit de d-voastra nici macar atunci cand acestia au fost amenintati cu moartea !

    Dar aud acuma ca-i injurati , cand lucrurile sunt aproape rezolvate !

    Ma repet , recunostinta si caracterul sunt pasari rare la romani !

    Poate gresesc , dar pentru mine , jurnalistii de la Antena 3 au reprezentat SINGURA raza de speranta cand Traian Basescu controla TOTUL , cand nu exista opozitie si cand tara era plina de basishti spalati pe creier ! Acestia au luptat cu acest nemernic 365 de zile/an , 7 zile/sapt. , 24ore /24 ore !

    Acesti jurnalisti de la Antena 3 chiar merita respectul nostru ! Cel putin pentru curajul de care au dat dovada !

    p.s. Este foarte usor sa fii curajos din spatele unui nickname sau sub umbrela anonimitatii !

    Aceasta remarca mi se adreseaza inclusiv mie !

    Pentru ca , desi il dispretuiesc pe Traian Basescu , nu cred ca as fi avut curajul lui Mircea Badea , Mihai Gadea , al d-nei Grecu si al altora .

    De aceea ii respect ENORM pe acesti oameni curajosi !

  7. Pacat ca se construieste in stil melcesc si totul se face la presiunea media, presedinte sau alt demnitar cu interese. Pacat domnilor, care conduceti aceasta tara, inainte parca era mai multa voiosie si totul mergea struna. Acuma … vai de noi, am ajuns sa ne plangem.

  8. Domnule Nastase, aveti dreptate.
    Romanii au nevoie de lucruri concrete, asa cum au nevoie sa viseze.
    „Luminita de la capatul tunelului” s-a indepartat prea mult si din ce in ce mai putini romani „se incapataneaza” sa creada ca ea exista.
    Felicitari pentru curajul proiectelor dvs

    Si felicitari pentru emisiunea de la Realitatea, in care am sentimentul ca au ramas multe lucruri nespuse.
    Toate la timpul lor.

  9. Primul pod peste Dunăre cu partea Bulgară Giurgiu – Russe, a fost construit în 2 ani şi câteva luni, de un stat dictatorial cu un preşedinte de republică autoritar şi cu grave lacune în pregătirea sa intelectuală Podul de la Calafat s-a construit în aproximativ 10 ani aşa cum bine spune Dl.prof.dr. Adrian Năstase.
    Eu ca cetăţean „furnică” consider un fapt pozitiv că acest pod s-a terminat, dar nu pot să observ întârzierea proiectului (6 ani) de către „statul de drept” al „marelui şef de stat”TB. (să nu fiu caustic şi să spun „de trib”). 😉

  10. Daca stau sa ma gindesc bine, ati ocupat pozitia de sef al executivului, ati avut salariu pe masura, masina de lux la dispozitie, alte facilitati, oportunitati economice, tocmai ca sa aveti contributii la bunul mers si la dezvoltarea tarii. Ati fost, asadar, in indeplinirea fisei postului.
    Faptul ca alti premieri nu si-au indeplinit fisa postului nu este reliefat suficient in media.

  11. 1. Se pare ca mai este mult de lucru pentru integrarea lui efectiva in reteaua de drumuri nationale si europene.
    2. Bine ca am reusit sa terminam si noi ceva.
    3.Tot timpul voi regreta ca nu ati ramas la conducerea tarii si dupa 2004.

  12. Luminita Arhire 13 iunie 6:19 pm
    Exeptional, stimata colega…aceasta e normalitatea intr-o democratie.
    Desigur, colegul Adrian B. nu va fi de acord, dar asta e strict si individual problema domniei sale. 😉

  13. @doru coarna, Marian Nicolae, blogideologic,fragmentarium politic,dlnimeni.
    Probabil ati observat, scriu din ce in ce mai rar. Motivul este scaderea probabilitatii de a mai schimba ceva lucru cu care, stiu ca sunteti de acord. Clasa politica deja fracturata in 2 tabere tinde sa se indeparteze tot mai mult de populatie. Tandemul Ponta-Basescu ( pentru cei care nu si-au dat inca seama, treaba lor) se va dovedi extrem de puternic in urmatoarea perioada. Apreciere pentru V. Ponta: a fost capabil sa mearga in Piata Universitatii atunci cand acel fenomen a fost singurul capabil sa scoata Romania din umbra. Deziluzie pentru Antonescu: el trebuia sa colecteze toate sperantele dupa 90`. Vreau sa adresez acum, dupa 23 de ani felicitari Ligii Studentilor din Bucuresti, care a dovedit in acea perioada dificila, onestitate si curaj si a demonstrat lumii democratice ca in Romania nu totul este compromis. Sincer, imi pare rau ca nici Iliescu, nici Basescu, nici Ponta si nici Antonescu nu au fost si nu vor fi capabili sa gasesca oamenii potriviti la locurile potrivite.

  14. Hmm….constat ca avem pe blog un vajnic sustinător al tipului de mesaj promovat in zona politichiei de jurnalistii Antenei 3, dar, ar fi interesant de aflat cum comentează domnul Adrian B., marele antibăsist de carton exponent ideal al sintagmei ,,cainele care latră nu muscă”, deci, repet, cum comentează atitudinea celor de la A3 versus podul CALAFAT-VIDIN ?
    Eu cred, sincer, că este unul dintre marile obiective de infrastructură ale României, cu care orice premier din lume s-ar putea mândri.
    Aseară am rămas profund dezgustat ascultând nişte oameni care îşi castigă (cu brio) existenţa învârtind vorbe pe furca de tors si bârfind non stop, care afirmau senin ca Romania pierde economic prin punerea în circulaţie a acestui obiectiv….FINANŢAT DIN FONDURI ISPA !
    Cum stă treaba, domnule Adrian B….cine are dreptate ? Tizul dvs (domnul Adrian Năstase n.r.) pe care ,,pretindeţi” că-l sustineti până-n pânzele albe, sau măcănicii de la Antena 3 ?
    Vedeţi stimate coleg de ce este musai să privim realitatea în toată complexitatea ei şi nu să o filtrăm permanent prin propriul nostru pat al lui Procust ? Pentru asta, e bine ca, din când în când, să mai schimbăm mobila din casă, inclusiv de la mansardă. 😉
    Cum v-am mai spus, nimeni nu deţine adevărul absolut, el este distribuit în/pe părţi care nu formează întotdeauna un întreg.
    😉

  15. Porcul Autonomiei Ardealului Sa-l Inghita Ponta Si Antonescu, Eu, Ca Roman Si European Cu Drept De Vot Nu Sunt Dispus S-o Fac

    Motto: Intr-o scoala primara din Miercurea Ciuc invataoarea deseneaza pe tabla un cerc mic si-i intreaba pe copii ce le sugereaza:
    Marioara:
    -Mie imi sugereaza o minge de ping-pong!
    Gigel:
    -Mie imi sugereaza o gaura de golf!
    Istvan;
    -Mie imi sugereaza autonomia Tinutului Secuiesc, doamna invatatoare!
    Invatatoarea, deja deranjata de raspuns deseneaza un cerc mai mare cu aceeasi intrebare.
    Marioara:
    -Mie imi sugereaza o minge de fotbal!
    Gigel:
    -Mie imi sugereaza un ring de dans!
    Istvan:
    -Mie imi sugereaza autonomia Tinutului Secuiesc, doamna invatatoare!
    De-a dreptul enervata invatatoarea deseneaza pe tabla un cerc cat toata tabla.
    Marioara:
    -Mie imi sugereaza Planeta Pamant!
    Gigel:
    -Mie Imi sugereaza Soarele!
    Istvan:
    -Degeaba, doamna, puteti desena si un vagin pe tabla, eu tot la autonomia Tinutului Secuiesc ma gandesc!

    Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat azi trei amendamente cu privire la dreptul la identitate, primul precizând că “reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa, potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor”.

    “Deciziile autorităţilor publice centrale şi locale se vor lua după consultarea sau, după caz, cu acordul organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, cu privire la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase”, prevede cel de-al doilea amendament.

    Al treilea spune că minorităţile naţionale îşi pot folosi în mod liber, în spaţiu public şi privat, propriile simboluri naţionale care reprezintă identitatea lor etnică, culturală, lingvistică şi religioasă.
    Sursa: Ziare.ro

    Imi vine din ce in ce mai greu sa scriu despre USL si despre modul in care acesta, dupa ce ne-a folosit ca pe niste fraieri in campania electorala, pentru a le aduce o majoritate pe care doar prostia lor ar putea s-o desfiinteze, la nici un an dupa ce s-au vazut insurubati in scaunele caldute ale acestei puteri, isi bat pur si simplu joc de noi si de promisiunile electorale, demonstrand clar ca beau apa din acelasi pahar din care s-au adapat si animalele de la pedeleu cu aceleasi efecte catastrofale pentru romani.
    Lasand la o parte ca una din mizele cele mai mari ale modificarii Constitutiei nu o reprezinta, cum ar putea crede unii, rezolvarea problemelor cetatenesti care, spre exemplu, au de-a face cu o Justitie ce taraganeaza dupa cum o taie capul si ii cere buzunarul procesele pana la Sfantul Asteapta, ci rezolvarea unei ambitii prostesti a lui Dragnea de a regionaliza spatiul mioritic, cu pretul disparitiei din contemporaneitate a regiunilor istorice, milenare, ale Romaniei, incet, incet vedem ca treaba este mult mai complicata, actualii decidenti politici fiind hotarati sa indeplineasca ad-litteram ordinele Inaltei Porti, cu pretul vanzarii Ardealului.
    Daca sfarsitul anilor ’30, ne-a pus in fata unor realitati crude si cu efecte pe termen lung asupra constiintei nationale, prin smulgerea a doua teritorii pur romanesti de la Patria Mama si alienarea acestor teritorii prin acordarea lor Ungariei si URSS-ului, fapt soldat cu angajarea noastra in cea mai mare conflagratie armata a tuturor timpurilor, cel putin la momentul respectiv deciziile au fost luate la vedere, cu batul pe harta de alde Hitler, Mussolini si Stalin carora nu le-a pasat neam de vointa noastra.
    Astazi insa, de la Basescu, care probabil cand vorbea despre cedarea de suveranitate, inconstient se referea si la ruperea Ardealului din inima tarii si pana la Ponta si Antonescu, care cu preogativele modificarii Constitutiei puse de votul nostru in brate, mai au doar un pas de facut pana la recunoasterea oficiala a “independentei” partii din Transilvania revendicata cu ardoare de Ungaria prin cetatenii romani de etnie maghiara minoritari in Romania, clasa politica din tara se comporta de-a dreptul tradator fata de neamul care a investit-o cu gestionarea destinelor sale.
    Am ascultat stupefiat ieri cativa usl-isti care incercau sa convinga prin argumente de-a dreptul demente, invocand “intelegeri” europene, de necesitatea introducerii respectivelor amendamente in Constitutie, negand natang si imbecil faptul ca acesta este ultimul pas pe care maghiarii il mai au de facut pana la “proclamarea independentei Tinutului Secuiesc” cu perspectiva unirii cu Ungaria. De abia acum se poate intelege graba cu care Ponta, imediat dupa castigarea en fanfare a alegerilor, dorea sa coopteze UDMR-ul la guvernare. Este clar ca pentru a fi el primit la simandicoasele cancelarii europene, omu’ asta ne-a vandut si ne vinde ca pe cartofi in piata, mai abitir decat chiombu’ mizand pe mamaliga din care este facuta coloana noastra vertebrala si pe prostia cronica a unor compatrioti de-ai nostri, destul de numerosi, care in cuda tuturor evidentelor l-au votat de doua ori pe Uciga-l Toaca.
    Sunt convins ca aceste randuri vor deranja multi oportunisti politici adepti ai coabitarii si acum ai Marii Tradari Nationale, dar sincer sa fiu nici in fund nu ma doare, atata timp cat mai mai simt, gandesc si respir romaneste.
    Fratilor, daca asta-i Constitutia pe care vor uselistii sa ne-o impuna, eu zic sa le spunem pas si sa-i invitam sa masoare de doua ori si sa taie o data, ca altfel e jale mare. Ei se duc dracului, mai devreme sau mai tarziu, dar deciziile politice pe care le iau la momentul detinerii puterii ne pot afecta iremediabil pentru totdeauna. Nu pentru asta au fost votati si daca un basesc mai inghitim pe post de broasca, porcul autonomiei Ardealului ar trebui sa ne stea, cu mic cu mare, in gat.

  16. ps
    Ce v-am spus , apropos de ,,cainele care (doar) latră ” ?
    Domnule Adrian B. acuză doua doamne simpatice cu o prezenţă echilibrată, demnă şi pertinentă pe acest blog şi care nu jignesc pe nimeni niciodată, că ,,acuma îi injurati , cand lucrurile sunt aproape rezolvate !”, si, de asemenea că ,, n-a auzit nici de …….. si nici de…….” atunci cand ,, Cand Basescu tropaia cu bocancii pe tara asta ”
    Personal, nu vad nicio problemă în asta, din moment ce însuşi emitentul afirmaţiilor de mai sus, recunoaste sincer:
    ,,desi il dispretuiesc pe Traian Basescu , nu cred ca as fi avut curajul lui Mircea Badea , Mihai Gadea , al d-nei Grecu si al altora ”
    COMENTEZ:
    Mai are sens să o fac?
    😉

  17. SLAVU IOAN

    Ref la Primul pod peste Dunăre cu partea Bulgară Giurgiu – Russe, a fost construit în 2 ani şi câteva luni, de un stat dictatorial cu un preşedinte de republică autoritar şi cu grave lacune în pregătirea sa intelectuală

    Podul Prietniei , adic Giurgiu-Ruse , a fost inaugurat in 1954. Pe vremea aia nu exista functia de Presedinte de republica. Ci aceea de Președinte al Consiliului de Stat. In 1954 functia era detinuta/ocupata de dr Petru Groza . Care era departe de a fi cu grave lacune in pregatirea intelctuala – doctor cu magna cum laude la Leipzig….
    INSA , cel care era in mod necontestat prima autoritate in stat era Gheorghe Gheorghiu Dej si acesta nu din pricina functie de prim ministru ci din faptul ca era Secreatr General al PMR (intre 48 si 65 PCR isi zicea PMR)… sau ca de fapt ptr ca el conducea Partidul Muncitoresc Roman (intre 54 si 55 Secreatar General a fotsaGhe Apostol care era „omul” lui Ghita Batranu’)

    Tine minte – in tarile socilaistee, organizate dupa modelul stalinist cel care conducea era Secreatril General al Partidului (bolsevic, comunist, muncitoresc, muncitoresc unit sau cum dorea sa isi mai zica. Uneori Secreatril General al Partidului era si prim mninstru sau presedinte dupa cum considera de cuviinta insa decizia o lua Secreatrul General al Partidului.
    Sedul Statului (presedinte al oprezidiului, sovietului, samd) ve dreptu l onoruri goale, sa semnze si s zica ce i se cerea, da de cpu lui pute s se steraga la fund si sa isi comande micul dejun , eventual sa isi aelaga amanta (ca ptr sta cred ca trebuia s depun cerere)
    Cestie cam uitata la noi unde s-a accentuut protoclocar functoia de Presedinte a lui NC . Insa NC nu dade indicatii ca sef al Statului (preseedintele RSR avea atributii mai restranse decat ale presedintelui posete 1990) ci in cealiteeatee saa de Secreta general al PCR cf Art. 3. l constitutiei din 1965 In Republica Socialista Romania forta politica conducatoare a intregii societati este Partidul Comunist Roman. si deci ca hotarara Partidul …. se facea!!!

    recunsoc ca ptr cele de mi sus am folosit si netu … O fi buna Google d mia trebe s stii si ce sa cauti! Fata de tine presupun ca am avantajul varstei (care il lte zone pai deveni dez,,)

  18. Daca sunt cenzurat nu mai sunt injurat si viceversa !

    O Istorie reala ar trebui sa ateste ca la originea semnarii acordului sta totusi guvernul Isarescu si nu guvernul Nastase, chiar daca ,vrem noi sau nu vrem,acolo erau Isarescu , Basescu si mai tarziu femeia lui de atunci domnisoara Anca Boagiu!

    Dupa ce ieri incercam sa explic ca pupincurismul pro basescu este tot asa de nociv precum pupincurismul pro nastase, si am fost cenzurat,o boala in a carei capcana vaz ca au cazut si amici ,considerati de mine nu neaparat virtuosi dar cel putin logici, azi abandonez subiectul si centrez si eu pe istoria acestui pod , la care inca nu stiu cit din 226 milioane de euro costul podului a fost suportat de Romania …cei peste 60 de milioane furnizati de bulgari nu spun nimic deoarece la acest pod au fost mari finantari europene.

    Ce nu spune istoria dl. Nastase dar o va spune viitorul ramane nebuloasa intrebare daca in cadrul coridorului pan european podul va fi economic vorbind si util economiei romanesti .
    Eu cred ca nu in mod cert nu ! Va creste influenta Belgradului si a Sofiei pe directia Istanbul – Dresda , Grecia -Dresda pe acelasi coridor.Va creste interesul investitorilor straini de a investi in portul Burgas.
    Daca a fost necesar ce pot spune DA cit si cum se va proiecta acest nou trafic rutier negativ in economia romaneasca vom vedea in citiva ani
    Salvarea ar fi prin sincopele guvernului , adica viitoarea autostrada sa mai intirzie sau sa ocoleasca zona de legatura dintre pod si restul Europei.

    dl. Nastase ,o asociatie academica din Timisoara invita persoane conducatori ai unor firme pentru dezbateri serioase privind sansele noastre reale de a influenta politicile publice, dezbatere pe linga proiectul „Partener activ si implicat”

    Pai eu ar trebui sa le povestesc de felul in care dumneavoastra ca partener activ cu un blog altfel decit a lui Marcus de exemplu un blog
    mai mult decit public, un blog care formateaza opinii dumneavoastra cenzurati adevaruri deloc jenante daca ar fi explicate dar incurajati laudarosenia de multe ori chiar infantila a aplaudacilor!
    mai mult sau mai putin vizibil precum amicii mei….. X si y!

    PS
    Imi permit sa va scriu in virtutea faptului ca spre deosebire de aplaudacii prezenti pe blog care l-au votat pe Traian in 2004 , Vasile la votat pe Nastase.Asta ca sa va fie clar si dumneavoastra si stafului dumneavoastra de ce EU am mai multe drepturi decit altii si mai mult am dreptul doar sa ma autocenzurez pe acest blog dar atat!

  19. Fragmentarium, multumesc pentru comentariu, pe moment ma rezum la cateva consideratiuni plecand de la afirmatia dvs ca ,,parintii ideilor de integrare economica europeana, niste vizionari de geniu, si-au propus rezistenta la neoliberalismul care debarcase in Vestul Europei, o doctrina tot atat de straina precum comunismul, care fusese adus pe tancuri in Europa Centrala si de Est.”
    Eu asi inclina sa cred, procesand ceea ce pot accesa disparat pe/de pe diferite paliere ale eului meu constient si citind, in prealabil, diverse informatii de pe net si din propria-mi biblioteca, ca Uniunea Europeana a aparut ca o solutie economico-politica ce ar putea fi asimilata unui fel de ,,plan Marshall-2″, urmare a insuficientei masurilor de preventie luate de Natiunile unite dupa incheierea primului razboi mondial.
    Deci, nici vorba de rezistenta la (neo)liberalism, ci, dimpotriva, as spune …..se dorea o intarire a capacitatii de persuasiune si de a spatiului de manevra pentru marea finanta si industrie corporatista a mericana, care luase o amploare nemaintalnita urmare a uriaselor comenzi de razboi ale statului american.
    Planul Marshall initial era cu totul insuficient pentru a redresa rapid dpdvd economic Europa (de Vest n.r.), de a crea o piata extinsa cu o mare putere de absorbtie, de a bara IREVERSIBIL intoarcerea Germaniei la revansism si a constitui, in Europa, UN AVANPOST SOLID al Americii care sa contrabalanseze potentialul expansionism sovietic. Era ca un fel de dublare a NATO, prima ramanand la nivelul unei organizatii politico-militare, iar a doua, primind gestiunea aglutinarii unei piete economice unice in Europa.
    Este amuzant ca printre artizanii principali ai Uniunii Europene, se afla, alaturi de Konrad Adenauer si Sir Winston Churchill. Acesta, ,,în 1945, a fost făcut un apel pentru crearea „Statelor Unite ale Europei”. Apelul a fost făcut de către Sir Winston Churchill într-un discurs ţinut la Zürich, în Elveţia, în 1946. „Există un remediu…”, afirma Churchill în discursul ţinut la Universitatea din Zürich, „prin care, în câţiva ani, toată Europa ar deveni
    mai… liberă şi mai… fericită. Remediul este să recreăm familia europeană sau cât putem din ea şi să-i asigurăm o structură care să ne permită să trăim în pace, în siguranţă şi în libertate. Trebuie să creăm
    un fel de Statele Unite ale Europei”.
    Trebuie sa remarcam faptul ca Marea Britanie era in 1945, principalul aliat al Americii, devenind, ca si Japonia, un ,,portavion nescufundabil” al Americii.
    Este interesant de observant ca, peste decenii, constatand ca proiectul UE i-a fost util mai mult Germaniei decat altor state, britanicii au devenit aproape eurosceptici, iar lira sterlina a ramas moneda de referinta a regatului unit, din moment ce euro este tot o marca rebranduita . 😉
    Ar mai fi interesant de spus ca exista oameni bine informati care sustin ca artizanul principal al fi grupul Bilderberg.
    Fondatorii şi principalii arhitecţi ai Grupului Bilderberg sunt David Rockefeller şi Henry Kissinger care, pot fi acuzati de orice, dar in niciun caz de vederi socialiste, sau anti-(neo) liberale. 😉
    Iata ce ne spune Cristina Martin, autoare specializată în jurnalism politic şi social, prima personalitate a mediei de investigatie care a îndrăznit să vorbească despre unul dintre cele mai controversate subiecte ale istoriei noastre recente. Ea mărturiseşte :
    ,,“Când am auzit prima dată despre clubul Bilderberg m-au trecut fiorii.Totul părea mai degrabă ficţiune decât realitate. Am contactat imediat un cercetător despre care ştiam că îl urmăreşte de câţiva ani şi al cărui nume nu îl voi dezvălui pentru a-i proteja viaţa. El mi-a spus Bilderberg este ca Big Brother Ochiul care vede şi controlează totul! Şi n-o fac pentru bani, ei sunt deja foarte bogaţi. Adevăratul lor obiectiv este putera absolută, forţa de a ransforma oamenii în sclavi. Putera este ceea ce îi uneşte şi îi detrmină să acţioneze.” Deşi toate acestea pot părea stranii, aşa a început totul şi mai ales, aşa continuă şi astăzi … „

  20. Vad ca un comentariu postat la 10:10 am legat de podul recent inaugurat, prin care subliniez meritul important al domnului Adrian Nastase, nu (mi-) a aparut. Poate ca din eroare, prin urmare, cu voia, gazdei, il repostez mai jos, mai ales ca, mai sus, exista un post scriptum acceptat : 😉
    Hmm….constat ca avem pe blog un vajnic sustinător al tipului de mesaj promovat in zona politichiei de jurnalistii Antenei 3, dar, ar fi interesant de aflat cum comentează domnul Adrian B., marele antibăsist de carton exponent ideal al sintagmei ,,cainele care latră nu muscă”, deci, repet, cum comentează atitudinea celor de la A3 versus podul CALAFAT-VIDIN ?
    Eu cred, sincer, că este unul dintre marile obiective de infrastructură ale României, cu care orice premier din lume s-ar putea mândri.
    Aseară am rămas profund dezgustat ascultând nişte oameni care îşi castigă (cu brio) existenţa învârtind vorbe pe furca de tors si bârfind non stop, care afirmau senin ca Romania pierde economic prin punerea în circulaţie a acestui obiectiv….FINANŢAT DIN FONDURI ISPA !
    Cum stă treaba, domnule Adrian B….cine are dreptate ? Tizul dvs (domnul Adrian Năstase n.r.) pe care ,,pretindeţi” că-l sustineti până-n pânzele albe, sau măcănicii de la Antena 3 ?
    Vedeţi stimate coleg de ce este musai să privim realitatea în toată complexitatea ei şi nu să o filtrăm permanent prin propriul nostru pat al lui Procust ? Pentru asta, e bine ca, din când în când, să mai schimbăm mobila din casă, inclusiv de la mansardă. 😉
    Cum v-am mai spus, nimeni nu deţine adevărul absolut, el este distribuit în/pe părţi care nu formează întotdeauna un întreg. 😉

  21. Felicitări!
    Și eu mă bucur când un obiectiv e finalizat, indiferent de cine l-a început.
    Aș vrea să ajungem la stadiul în care cine vine la guvernare să nu demoleze lucrurile bune inițiate de precedentul guvern și Parlament.
    E nevoie de continuitate. Dacă tot dărâmăm fiindcă nu le-am început noi, o să stăm mereu pe loc. Altfel, vom ajunge la concluzia că e mai bine cu un singur partid, fiindcă ăla măcar e coerent (vezi China care are stabilitate și creștere de peste 30 de ani!).
    Aș vrea să ajung în situația de a sta la masă cu un PSD-ist sau un PD-ist fără să mă cert.
    Aș dori să nu ne mai urâm între noi din cauza simpatiilor și antipatiilor politice.
    Cred că asta se va putea întâmpla doar după ce Macacul își va sfârși mandatul și nu va mai conta în viața politică. Numai el e acela care a încetățenit intoleranța asta primitivă, exclusivismul ăsta barbar.
    Dar nu e el de vină, ci aceia care l-au votat…

  22. Domnilor, inteleg ca noi masculii sa ne dam in cap cu ce gasim, in functie de epoca in care ne aflam…..in trecut cu bata, cu ciomagul, mai nou cu bomba nucleara…sic, totusi sa incepem sa ne legam de doamne si de copii este deja prea mult, ii lipseste acel je ne sait quoi….fair play-ul poate ?????

    Il rog public pe administratorul Hidroelectrica, domnul Borza sa inceteze cu asemenea lovituri sub centura care nu-si au locul in societatea anului 2013, in Uniunea Europeana si in…NATO:
    –––––––––––––––––––––––––––-

    Remus Borza, acuzat ca a concediat salariate ale Hidroelectrica aflate in concedii prenatale sau de crestere a copilului.

    Raspunsul lui Borza: Legea insolventei nu le poate proteja!

    de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
    Vineri, 14 iunie 2013, 12:24
    http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-14999128-remus-borza-acuzat-concediat-salariate-ale-hidroelectrica-aflate-concedii-prenatale-sau-crestere-copilului-raspunsul-lui-borza-legea-insolventei-nu-poate-proteja.htm

    Un grup de 10 femei, salariate ale companiei Hidroelectrica, au trimis o scrisoare deschisa catre Maria Basescu, sotia presedintelui, si Dacianei Sarbu, sotia premierului, prin care acuza faptul ca au fost concediate de administratorul judiciar desi se afla in concedii prenatale sau in concedii de crestere a copilului. „Toate demersurile initiate de sindicat catre presedintele Romaniei, primul ministru si Comitetului Creditor pentru a arata modul in care este administrata Hidroelectrica au ramas fara raspuns”, se arata in scrisoare deschisa semnate de cele 10 salariate care au fost concediate. Intrebat de HotNews despre aceasta situatie,

    Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a raspuns sec:

    Legea 85 privind insolventa nu le poate proteja!
    ––––––––––––––––––––
    nota Roninjaune:

    Dar Gentleman-ul Remus Borza, ar putea……………..
    Va multumesc domnule Borza.

  23. @ analist iunie 14, 2013 la 9:52 am

    Asa este aveti dreptate, din pacate calculul probabilitatii ne indica inexorabil ul 0……….la solutiile salvatoare…..

    Totusi, stim cui sa-i multumim pentru aceasta stare de fapt…..

  24. @Adrian B

    Subscriu la comentariul tau din iunie 14, 2013 la 2:01 am.

    Insa as mai aduga ceva, ce ii va enerva pe multi. Sa nu uitam si de meritul lui „Felix”, cel care desi nu e atat de telegenic ca cei mentionati de tine, si-a asumat cel putin tot atatea riscuri ca si acestia.

  25. Analist: va multumesc ca m-ati considerat demn pentru nominalizarea dumneavoastra.
    Desigur ca am observat ca ati rarit comentariile, nu se putea altfel – si am banuit si ceva motive. Cum ne scriem comentariile in timpul liber ori in timp pe care ni-l eliberam, m-am gindit si la faptul ca sunteti, poate, mai ocupat. Mi-ar face placere sa nu renuntati la a mai comenta, cred ca avem subiecte destule. Toata stima.

  26. „Mugur Isărescă” – acesta este numele unei persoane care, conform media, este invitata la inaugurarea podului. I-au facut-o! Domnule Nastase, ati fi acceptat sa fiti invitat la inaugurarea podului, sub un nume schimbat?

  27. @ analist iunie 14, 2013 la 9:52 am

    Va multumesc ca m-ati nominalizat.

    Va rog totusi sa ramaneti cu noi aici la sezatoarea romaneasca, chiar daca ploua, chiar daca ninge, ne-om descurca noi de-un acoperamant sa nu ne ploua in crestetul capului……….

    Dupa ce ca am ramas putini….sa ne mai rarim inca…ar fi prea mult.

  28. Ghita Bizonu’

    În cea ce priveşte acest ucenic „Lepzing” Petru Groza şi primul preşedinte al aşa zisei primei”republici româneşti” Nicolae Ceauşescu, nu prea văd nici o diferenţă… aaaa ba da, unul era bun în teorie şi afon în practică, celălat bun în practică si afon în teorie. Tot din istorie îmi aduc aminte de atitudinea lui Petru Groza şi implicarea acestuia în abdicarea regelui nostru M.S. MIHAI I-ul AL ROMÂNIEI („frumos” a mai aplicat în practică cea ce a în văţat la Lepzing).
    De ţinut minte: un alt pod peste Dunăre (podul de la Cernavodă) construit de Regatul România sub conducerea M.S. CAROL I-ul, a fost folosit cu multă eficienţă economică un secol de cetăţenii „furnici” ai acestei ţări frumoase, dar este adevărat el a fost construit pentru NOI şi între NOI şi NOI. Acest pod a fost folosit din plin şi de comunişti.
    Chiar aşa ca între „băieţi”, câţi ani ai?

  29. Cum este posibil asa ceva????
    –––––––––––––––
    Spitalul de copii „Louis Ţurcanu”, evacuat de un clan de romi

    Postat la: 14.06.2013 – 09:29 | Scris de: Alexandra Duțu
    http://www.ziuanews.ro/stiri/spitalul-de-copii-louis-turcanu-evacuat-de-un-clan-de-romi-95580

    Spitalul „Louis Ţurcanu” din Timişoara riscă să fie evacuat de un clan de romi, după ce clădirea în care funcţionează secţia de pneumofizioterapie a unităţii medicale a fost retrocedată şi ulterior cumpărată de clanul Cârpaci.

    Spitalul „Louis Ţurcanu” este cel mai mare spital de copii din vestul ţării.

    Medicii vor trebui sa elibereze clădirea până în 1 noiembrie 2013.

  30. Iulia Motoc si gata coabitarea

    Postat la: 14.06.2013 – 15:48 | Scris de: ZIUA NEWS
    http://www.ziuanews.ro/editorial/iulia-motoc-si-gata-coabitarea-95620

    Daca Iulia Motoc ajunge magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, atunci Traian Basescu isi va fi atins si ultimul obiectiv politic pe care a mizat, atunci cand l-a silit pe Victor Ponta sa semneze faimosul pact de coabitare. De ce este Iulia Motoc o reduta importanta la CEDO?

    De ce este Iulia Motoc ultimul obiectiv al coabitarii, din perspectiva lui Traian Basescu?

    De ce apoi se va declansa razboiul?

  31. Le mulțumesc celor care îmi iau apărarea, dar nu aș vrea să o facă pentru că sunt doamnă. Nu vreau doar drepturi egale, ci și ÎNDATORIRI egale, de exemplu îndatorirea de a încasa pumni (la figurat).
    Cruțarea unei doamne numai pentru că e doamnă e o discriminare pozitivă, dar tot discriminare.
    În 2004, o grămadă de televiziuni îl susțineau pe Macac. A fost în regulă? Eu zic că nu. La fel de neînregulă a fost deci și cu A3 care a susținut o alianță.
    Subiectiv, mi-a convenit că a susținut USL, eu fiind în USL, dar obiectiv, o televiziune, fie ea și de nișă, nu are voie să susțină un partid în campanie.
    Urmăresc A3 demult, dar n-am fost de acord cu gonirea PD-iștilor din studiouri. Emisiunile se făceau numai între susținătorii USL și decurgeau cam așa:
    Moderator: PDL-iștii și B. sunt niște hoți, tâmpiți și incompetenți.
    Invitații: da, da, așa e!
    Moderator: B. și guvernul lui fură și le dau și acoliților.
    Invitații: da, da, așa e!
    Găsiți interesante asemenea emisiuni?

  32. Cris
    De aceasta data ma erijez in avocatul domnilor Coarna si Marian si va spun ca sunteti excesiv de optimista atunci cand scrieti:
    ,,Aș dori să nu ne mai urâm între noi din cauza simpatiilor și antipatiilor politice.”
    Cred că asta se va putea întâmpla doar după ce Macacul își va sfârși mandatul și nu va mai conta în viața politică.”
    De fapt, simt ca nici dvs nu credeti ferm in cele de mai sus, deoarece incheiati cu:
    ,,Dar nu e el de vină, ci aceia care l-au votat…”
    Prin asta, ati subliniat esentialul…nu noi suntem creatia lui Basescu, ci, Basescu este creatia noastra…iar daca noi nu ne vom schimba , nu numai de desuuri, ci si in sensul reconcilierii romano-romane, asa cum ne dorim si eu si dvs, exista toate sansele ca stilul Basescu sa nu ia sfarsit odata cu mandatul purtatorului original.
    😉

  33. Faimoasa şi serioasa firmă Gartner, specialist pentru evaluări în lumea afacerilor, se ocupă acum şi de economia socială http://lesclesdedemain.lemonde.fr/business/social-business-une-question-de-leadership-avant-tout_a-56-2814.html Încerc să transpun pe româneşte un articol scris de domnul Anthony Poncier de la Publicis Consultant, care-i şi director pentru Europa pe tema afacerilor sociale. Foarte rezumativ, opiniile Gartner- Poncier sunt acelea că succesul firmelor în economia socială este determinat mai ales de problema conducerii corecte a întreprinderii sociale. Astfel, compania Gartner observă pe baza unor date statistice că 80% dintre proiectele colaborative din economia socială au cam eşuat până acum. Specialiştii de la firma Gartner mai extrapolează că tot aşa se va întâmpla în Europa şi pe viitor. “Care-i motivul?”, pune întrebarea justificată domnul Anthony Poncier. Ar fi două raţiuni. Predominantă în concluziile analizelor pare a fi lipsa de competenţă în conducerea proiectelor de economie socială. Din acest motiv, certamente o anumită vechime în Europa, domnul Anthony Poncier este forţat să constate că proiectele colaborative majore din economia socială acum nici măcar nu mai sunt trecute pe agendele economice ale partidelor politice! Spre deosebire de ceea ce se întâmpla nu cu prea mult timp în urmă. Anthony Poncier mai observă că deşi se vorbeşte totuşi mult pe respectiva temă a economiei sociale, în acţiunea practică nu se produce nimic. Anthony Poncier precizează că el nu vorbeşte doar despre instalarea unui instrument de tipul “reţeaua socială din întreprindere”, ci despre transformarea întreprinderii în ansamblul său.

  34. @Adrian B:
    1. Cris nu e un nickname, ci prenumele meu prescurtat.
    2. Pe Facebook am comentat dintotdeauna cu numele și prenumele întregi, la A3 și Realitatea.
    3. Eu nu l-am votat NICIODATĂ pe Macac. Dana Grecu și alți colegi de-ai ei au recunoscut că DA.
    4. Eu nu-i înjur, ci susțin că nu sunt jurnaliști veritabili, ci partizani.
    5. Celor mai mulți le reproșez lipsa de educație din familie și de carte.

  35. @ Zev

    Parca am stabilit ca sunteti labil psihic si instabil emotional ! Din moment ce l-ati votat pe Baselu de 3 ori , eu nu stiu ce mai cautati pe blogul acesta … Doar ca sa ne injurati pe cativa comentatori ?

    @ Cris

    Bine ca ati precizat ca sunteti o doamna ! Am crezut ca sunteti o femeie obisnuita … :))

  36. Cris

    Chiar si o “doamna” ar trebui sa nu minta cu nerusinare.
    PD nu fost izgonit de la A3 ci a interzis membrilor sai sa ma mai apara pe acolo …d’aia au pus-o pe Tzutzi (trebuie sa recunosc meritele zisei Tzutzi –arata mai bine ca Marcel Hoara si mai ales nu zicea prostii si minciuni ca pedeleii)

  37. Adrian B.
    Cine a stabilit ?
    😉
    Exact ca dumneata vorbesc si basistii..cum nu le convine ceva, te acuza ca-i injuri.
    Ma rog, voi continua sa te ,,injur”, ori de cate ori voi aprecia ca este cazul, mai ales, atunci cand te comporti nedemn de un barbat.
    😉

  38. @ Marcus,

    vezi tu mai Marcus, cand va ziceam eu pe aici, mai in gluma mai in serios, ca va veni vremea sa-l regretam pe Boc-cel-mic… ala nu a vandut nimic, nu a transat Romania, nu a ajustat „ungureste” constitutia… a taiat el salarii, a inchis spitale si firme mici, dar astea au fost cele mai mici rele dintre relele posibile, si chiar si acestea nu i s-au datorat lui, sa fim cinstiti, iar cand nu a mai rezistat presiunii externe si interne, a plecat linistit omul la treaba lui… Ba este adevarat, a trecut Romania prin criza cum s-a putut, mai pe minus, mai pe plus, dar nu s-a cazut pe strada de foame, nu ne-am batut ca grecii si nici nu a trebuit sa adoptam legislatie protectionista pe piata fortei de munca, precum alte state „europene” doar pana la interesul lor…

    Iar imprumutul ala nenorocit, sa fim seriosi, Boc-cel-mic habar n-avea cand i-a fost impus, el inca declara ca nu avem nevoie…

    Acum insa, Boc-cel-mare face nu numai ceea ce a facut Boc-ce-mic, dar si ceea ce acela nu a putut, sau nu a stiut, sau nu a vrut amanand asa, pana la plictis, dupa principiul ca daca amani, poate maine nu mai e nevoie…

    SINGURA SI ULTIMA SPERANTA ESTE PREZENTA ACASA LA VOT!!! Ganditi-va bine, sa nu va votati iar nenorocirea… Sigur ca institutiile vor forta votul si rezultatul, dar neprezenta reflecta legitimitatea demersului si a ideii insasi.
    Hai la mare si la soare! Macar asa, ca sa-l verificam pe Boc, poate maine vom afla ca USL nu a fost in stare nici sa modifice constitutia cum vrea Basescu (si aici atentie, daca lui Basescu ii iese razgandirea, este cu certitudine cea mai inteliganta manevra politica pe care mi-a fost dat sa o vad!) si nici sa transeze corespunzator tara. Deja Basescu critica noua constitutie, daca o va respinge si daca respinge si transarea, va declar cu mana pe inima ca Romania nu a avut alt politician si conducator mai talentat! Dintre cei demolatori, bineinteles. Din ceilalti, Ceasca si Nastase, desi gazda se va supara de asa o companie… Dar sa fim sinceri, si primul s-ar fi simtit lezat cred, nu conteaza daca te uiti din usa sau din geam, important este sa vezi!

    Este o mare arta sa duci dusmanii la apa si sa nu le dai sa bea… e vorba de presiunea externa si interna, bineinteles.

    Daca populatia da semn ca nu vrea si nu va vota, Basescu se va urca pe val si am scapat, iar daca dorm, li se va trage tara de sub picioare precum presul… adica aterizam si in fund… Just think!

    Evident, ar pleca USL si ar veni MP probabil, mare chestie, oricum cand securistii astia ajung la putere nu-i nici o diferenta intre ei, in chestiile importante procedeaza fix la fel, adica tot noi platim dar barem sa iasa cum vrem noi, deci n-ar trebui sa ne pese cine guverneaza dupa cum se vede treaba, insa cel putin scapam cu tara intreaga. Poate si cu zacamintele, deie Domnu’!

    Deh, altadata, sau data viitoare, alegeti-va Lider! Sau consiliati-l bine pe asta, e tanar si poate fi recuperat daca populatia il va ierta pt lipsa de performanta, pt tradare si pt servilism, oportunismul nu i-l reprosam caci i-am cere prea mult, dar vedeti si voi cum ar iesi mai bine…

  39. Cris iunie 14, 2013 la 7:07 pm

    1. Spuneti „Cris nu e un nickname, ci prenumele meu prescurtat.”
    Tocmai ati demonstrat ca este un nickname. Una din definitii este ” o formă familiară sau scurtata a unui nume propriu”.

    2. La punctele 3, 4 si 5 sunt de acord cu dvs.
    La Antena 3 se vad cel mai bine sforile papusarului Voiculescu. Nici alte posture nu duc lipsa dar aici este relevant. Ce pacat ca un jurnalist ca Radu Tudor a ajuns perechea Danei Grecu, femeia comisar.

  40. @ Doru Coarna iunie 15, 2013 la 6:26 am

    Bade Coarna, daca de inghitit inghitim noi multe ca popor, TRADAREA nu se iarta si nu se uita, TRADAREA se RASPLATESTE…..cu varf si indesat, pentru ca peste generatii rumanii sa stie ca totul este ok pana la TRADARE.

    Tepes Voda stia el ce stia si stia bine……..Dumnezeu sa-l odihneasca.

    In rest dragilor, de acesta data va rog din suflet sa NU VA DUCETI la nici un fel de referendum, pentru ca nu este altceva decat un alt fel de teapa, cu singura diferenta ca este ULTIMA TEAPA luata vreodata de poporul roman…..in propria tara numita inca…ROMANIA…

    Ceea ce va rog eu, voi aplica si in cazul meu.
    Ca de obicei, sa nu credeti ca masor cu…doua masuri…….

    O singura masura da’ buna…….

  41. @ Cris @ Zev zec @ teostanc @ George ban

    Chiar nu doresc sa conving niste usl-isti de ocazie ( basishti vopsiti ! ) ca voi , cum e cu recunostinta , cu caracterul , cu curajul

    Oricum , peste cateva luni va veti schimba iarasi , va veti gasi alti idoli : MRU , TRU , Chiliman , Andreea Pora , Miscarea Poponara , …

  42. Adrian B.
    Totusi, ce doresti de fapt ? Sa convingi…ce ? stimate coleg ?
    Invata mai intai sa faci diferenta dintre impozitul minim si impozitul forfetar, dupa aceea, mai vorbim….adeptul privatului lu peste prajit.
    😉

Lasă un răspuns